Lubelski klub w sezonie 2015.
Re: Lubelski klub w sezonie 2015.
Stachyra
On już w 2 lidzę nic nie zrobi. Chyba jedyne co mu zostało to komentowanie spotkań Ekstraligi.
O Lamparcie też tak pisaliście.
jerry78 pisze:O Lamparcie też tak pisaliście.
O to to to to. Co powiecie teraz prześmiewcy o Lamparcie? W wielu meczach to właśnie on ratował nasz honor. Nie widzę możliwości, żeby Dawid jeździł za rok w 2 lidze. To jest typowy solidny pierwszoligowy zawodnik. Ligę wyżej nie da sobie rady, a ligę niżej nie ma po co iść. Poza tym wczoraj po meczu coś tam gadał z Kokinem, więc może zobaczymy go w barwach Dauga.
O ile kasa pozwoli to chciałbym skład oparty na starych, dobrych "kaemżetowcach". Baran trzaska komplety w 2 lidze, chciałbym żeby do nas wrócił. Zostawić Cama i Andrieja, bo w 2 lidze byliby dość mocnymi ogniwami. Do tego dorzuciłbym Stachyrę, może znowu się u nas odbuduje jak w 2012. No i fajnie by było jeszcze jednego znanego i lubianego w Lublinie zawodnika np. Miesiąc lub Puszakowski. Bober chyba też będzie chciał wrócić na stare śmieci po sezonie grzania ławy w Grudziądzu. Zostawiłbym też Dąbrowskiego, bo w przeciwieństwie do Madeja chłopak jako tako rokuje na przyszłość. Do tego jakiegoś młodego gniewnego obcokrajowca do walki o skład (Jason Garrity, Jacob Thorssell, Eduard Krcmar). No i jednego Polaka na rezerwę (nawet Franków wystarczy).
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Ja uważam, że Lampcio mógłby zostać, bo też ma "za uszami" kiepski początek sezonu. Pojechał odwrotnie do całej drużyny. Karlsson mógł jeździć w 2 lidze to i Lampartowi nie byłaby to ujma na honorze. Jeżeli Rzeszów awansuje do Ekstraligi to trójka Kuciapa, Miesiąc, Lampart prawdopodobnie nie znajdzie się w składzie (Lampart miałby największe szanse, ale Marta chyba będzie mu pamiętać sezon 2013). Ja bym się skupił na krajowym składzie - takim, który będzie dyspozycyjny na treningi i nie taki, że faceci codziennie gdzieś jezdzą po świecie, wielokrotnie zwiększając prawdopodobieństwo kontuzji.
Kuciapa trochę spuścił z tonu, ale pewnie klub w pierwszej lidze sobie znajdzie.
Myślę, ze realny i ciekawy seniorski skład zawodników którzy w dodatku już tu jeździli byłby taki:
1. Woodward
2. Kudriaszow
3. Puszakowski
4. Miesiąc
5. Baran
+ do walki o skład jakiś ciekawy obcokrajowiec. W Lamparta trudno mi uwierzyć, ale jeżeli dałby się namówić to byłoby nieźle - 4 Polaków + Kudriaszow na każdym treningu i można jechać o pierwszą ligę.
Myślę, ze realny i ciekawy seniorski skład zawodników którzy w dodatku już tu jeździli byłby taki:
1. Woodward
2. Kudriaszow
3. Puszakowski
4. Miesiąc
5. Baran
+ do walki o skład jakiś ciekawy obcokrajowiec. W Lamparta trudno mi uwierzyć, ale jeżeli dałby się namówić to byłoby nieźle - 4 Polaków + Kudriaszow na każdym treningu i można jechać o pierwszą ligę.
Jeszcze raz mówię, że Miesiąc nie po to spuszczał nas z ligi, żeby teraz jeździć w II lidze. Pójdzie pewnie do Dzikowskiego, bo to jego ulubieniec.
Dobromir pisze:StachyraOn już w 2 lidzę nic nie zrobi. Chyba jedyne co mu zostało to komentowanie spotkań Ekstraligi.
a dlaczego miał by się nie odbudować w 2 lidze .Davidof w pakiecie z trenerem Januszem S. mile powinni być widziani do tego P Staszek , przeprosić się z K Baranem , P Miesiącem to powinna być podstawa i polski skład może M. Puszakowski (może jakiś młody Dun lub Szwed pod kątem sprawdzenia na przyszłość ), a powrót Oskara to powinien być priorytet to tak na początek . Kurdiaszow jezdziec na jeden bieg nawet na drugą ligę lepiej niech szuka sobie miejsca poza lublinem .
Puzon/Woodward
Miesiąc
Lampart
Kudriaszow
Kuciapa
junior
junior
Miesiąc
Lampart
Kudriaszow
Kuciapa
junior
junior
Żadnych Baranów, Miesiąców, Kudriaszowów czy Puszakowskich
Mnie się marzy żeby przyszło nowe
No, ewentualnie Cama można zostawić - lubię faceta, sympatyczny jest
Plus Stachyra na odbudowanie i jazda.
1. Cook
2. Ząbik
3. Stachyra
4. Jakiś młody Berntzon/Krcmar/Engman
5. Woodward
6. młody Gollob, będzie okazja pogadać 20.IX
7. może jakiś wychowanek w końcu? Podobno jeden chłopak ma zdawać egzamin?
Absolutnie nic nie gwarantujący skład. Ale niech mi ktoś powie po jaką cholerę napalać się na awans? Po to żeby za rok spaść?
Mnie się marzy żeby przyszło nowe
1. Cook
2. Ząbik
3. Stachyra
4. Jakiś młody Berntzon/Krcmar/Engman
5. Woodward
6. młody Gollob, będzie okazja pogadać 20.IX
7. może jakiś wychowanek w końcu? Podobno jeden chłopak ma zdawać egzamin?
Absolutnie nic nie gwarantujący skład. Ale niech mi ktoś powie po jaką cholerę napalać się na awans? Po to żeby za rok spaść?
a czego wypociny wytłumacz mi czego.
Ja zainteresowalbym sie C.Vissingiem. Ma dobry sezon, w Krosnie 2,5 sr/bieg i zawsze to oslabiamy rywala.
Puzon, Lampart, Kuciapa, Miesiac - oni spokojnie sobie w 1 lidze klub znajda. Do 2 ligi z wyzszych lig przyjda glownie zawodnicy po slabiuskim sezonie, albo wiekowi, albo nowi nieznani z innych krajow.
Puzon, Lampart, Kuciapa, Miesiac - oni spokojnie sobie w 1 lidze klub znajda. Do 2 ligi z wyzszych lig przyjda glownie zawodnicy po slabiuskim sezonie, albo wiekowi, albo nowi nieznani z innych krajow.
Że tylko zapytam - a dobrze się czujesz?
-
Speedway-Mati
- Zawodowiec
klops pisze:6. młody Gollob, będzie okazja pogadać 20.IX
A to nie jest przypadkiem tak, że chłopak szykuje się na operację i do Lublina jednak nie przyjeżdża i jego ojciec Jacek też nie występuje? Pozostaje z Gollobów 20 września tylko Tomasz?
klops pisze:7. może jakiś wychowanek w końcu? Podobno jeden chłopak ma zdawać egzamin?
Wczoraj z Nim rozmawiałem. Uczy się już testów. Prawdopodobnie w przyszłym miesiącu przystąpi do egzaminu.

Tak jeszcze na szybko przypomnialo mi sie o Chrzanowskim. Choc sezon jeszcze trwa dla niego i moze ta szanse wykorzystac. Ale trzeba pamietac, ze pojechal z Rzeszowem tylko przez kontuzje Jamroga.
Gelo pisze:Że tylko zapytam - a dobrze się czujesz?
Ja się czuję świetnie ale dziękuję, że pytasz
Problem w tym, że osobiście uważam, że sukces sportowy zawsze powinien z czegoś wynikać. Najlepiej z dobrej organizacji i stabilnych finansów. Osobiście nich*ja tego nie widzę w KMŻ A.D. 2014. Bogdanki niet, dotacja z miasta to 1/2 dotychczasowej, małych sponsorów coraz mniej, kibiców także. Do tego klub działa w formie stowarzyszenia i ani myśli przeobrazić się w twór bardziej przejrzysty finansowo i bardziej profesjonalny.
Awansować być może się jakoś by jeszcze udało ale co potem? Czy nasza słabość organizacyjna i finansowa nie została wystarczająco obnażona w tym sezonie? Czy bez kitu chcemy powtórki?
Dlatego napisałem taki skład, bo mnie szczerze powiedziawszy wali kto pojedzie w barwach KMŻ w 2015. Znacznie bardziej interesuje mnie czy zaczniemy pracować u podstaw i tworzyć jakiś fundament pod w miarę profesjonalny klub, który da sobie radę w każdej lidze w której będzie startował.
Ale kto co woli
Speedway-Mati pisze:A to nie jest przypadkiem tak, że chłopak szykuje się na operację i do Lublina jednak nie przyjeżdża i jego ojciec Jacek też nie występuje? Pozostaje z Gollobów 20 września tylko Tomasz?
To z Tomaszem trzeba gadać albo nawet z Papą
Ostatnio zmieniony 8 września 2014, o 13:03 przez klops, łącznie zmieniany 1 raz.
My tu o składzie a pierwszą rzeczą, którą należy zrobić to dosypanie kilka ładnych ton nawierzchni na tor jeszcze przed zimą.
Jaki jest sens brac zawodnikow starych, wypalonych i nic nie gwarantujacych? Staszek, Chrzanowski, moze jeszcze Jacek Rempala?? To samo z jakimis Cookami i innymi wynalazkami, bez pojecia o polskiej lidze. Znowu wam sie marzy era Richarda Halla?
Moim zdaniem sklad powinnismy opierac na mlodych zawodnikach, juniorach i bedacych pierwszy rok seniorami. Do tego 1 w miare doswiadczony zawdodnik, dobry duch zespolu (Dawid Stachyra, Puzon, albo inny Zetterstroem) i moze jakis obco - Woodward pasuje idealnie. Przyklad Leszna, Czewy czy nawet ostatniego meczu w Tarnowie pokazuje, ze tendencja jazdy "swoimi" a w dodatku mlodymi jest fajnie odbierana przez kibicow. Co wiecej dla nas powinno byc to tez wyjscie bardziej ekonomiczne. I zadnej spinki na awans. Wole patrzec na rozwoj przykladowego Niedzwiedzia i to jak robi systematyczne postepy i niespodzianki, niz kolejny raz ogladac jak wielkie nazwiska mecza sie w II lidze.
No chyba, ze jest opcja - sklad I ligowy i szybki awans, ale z tego co wiem, to opcja moze i jest tylko, ze jakby to powiedziec, nie spina sie budzetowo
Moim zdaniem sklad powinnismy opierac na mlodych zawodnikach, juniorach i bedacych pierwszy rok seniorami. Do tego 1 w miare doswiadczony zawdodnik, dobry duch zespolu (Dawid Stachyra, Puzon, albo inny Zetterstroem) i moze jakis obco - Woodward pasuje idealnie. Przyklad Leszna, Czewy czy nawet ostatniego meczu w Tarnowie pokazuje, ze tendencja jazdy "swoimi" a w dodatku mlodymi jest fajnie odbierana przez kibicow. Co wiecej dla nas powinno byc to tez wyjscie bardziej ekonomiczne. I zadnej spinki na awans. Wole patrzec na rozwoj przykladowego Niedzwiedzia i to jak robi systematyczne postepy i niespodzianki, niz kolejny raz ogladac jak wielkie nazwiska mecza sie w II lidze.
No chyba, ze jest opcja - sklad I ligowy i szybki awans, ale z tego co wiem, to opcja moze i jest tylko, ze jakby to powiedziec, nie spina sie budzetowo
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Problem w tym, że osobiście uważam, że sukces sportowy zawsze powinien z czegoś wynikać. Najlepiej z dobrej organizacji i stabilnych finansów. Osobiście nich*ja tego nie widzę w KMŻ A.D. 2014. Bogdanki niet, dotacja z miasta to 1/2 dotychczasowej, małych sponsorów coraz mniej, kibiców także. Do tego klub działa w formie stowarzyszenia i ani myśli przeobrazić się w twór bardziej przejrzysty finansowo i bardziej profesjonalny. Awansować być może się jakoś by jeszcze udało ale co potem? Czy nasza słabość organizacyjna i finansowa nie została wystarczająco obnażona w tym sezonie? Czy bez kitu chcemy powtórki?
No to musimy spisać protokół niezgodności. Sens uprawiania sportu w ogóle oraz kręcenie się całego tego cyrku pod szyldem "klub żużlowy" jest tylko dwojaki - 1. ku uciesze kibiców, 2. ku wyznaczaniu sobie celów sportowych i realizacja ich na miarę możliwosci - także finansowych. Sensem sportu nie jest natomiast zakladanie stabilnych podstaw finansowych. To jest jedynie instrument do osiągania celów - wcale nie jedyny. Dlatego Ciebie wali kto będzie u nas jeździł w przyszłym roku - a mnie wali czy to będzie spółka akcyjna, zoo, skarbu państwa oraz jak to sie bedzie nazywało i kto tym bedzie kierował..
Cooper pisze:Moim zdaniem sklad powinnismy opierac na mlodych zawodnikach, juniorach i bedacych pierwszy rok seniorami.
Np. Adamczewski
Nie chodzi już nawet o awans, czy niepotrzebną spinkę. Trzeba po prostu zbudować taki skład, aby było po co na stadion przychodzić.
W tym sezonie nie dość, że się kurzyło to walki na torze było jak na lekarstwo. Beznadziejnie przegrywaliśmy mecze "u siebie" i odechciewało się kibicować.
Obawiam się, że zakontraktowanie "świeżych" wynalazków nie zagwarantuje nam pozytywnych emocji na Zygmuntowskich.
W tym sezonie nie dość, że się kurzyło to walki na torze było jak na lekarstwo. Beznadziejnie przegrywaliśmy mecze "u siebie" i odechciewało się kibicować.
Obawiam się, że zakontraktowanie "świeżych" wynalazków nie zagwarantuje nam pozytywnych emocji na Zygmuntowskich.
Cooper pisze:Jaki jest sens brac zawodnikow starych, wypalonych i nic nie gwarantujacych? Staszek, Chrzanowski, moze jeszcze Jacek Rempala?? To samo z jakimis Cookami i innymi wynalazkami, bez pojecia o polskiej lidze. Znowu wam sie marzy era Richarda Halla?
Cooper nie przesadzaj, Chrzanowski nie jest taki stary. Mysle, ze zla opcja nie jest, pod warunkiem, ze 2 liga wchodzi w gre u niego.
Jazda samymi mlodymi zawodnikami w tym swiezo po juniorce, to dosc ryzykowny wariant. Po tej liczbie porazek u siebie w tym roku, ogladanie kolejnych domowych z drugoligowcami, dla nikogo nie bedzie atrakcja. Wiec zarzad powinien sobie odpowiedziec na jedno pytanie, co lepsze: pozostanie kilka lat w 2 lidze, czy walka o awans od razu juz w nastepnym roku. Dla mnie trzeba jechac o 1 lige i stabilizacji w tej lidze szukac, a nie w 2.
sprawa jest prosta. póki jest dla kogo ciągnąć ten wózek to trzeba to robić. jeżeli myśli się o zwiększeniu frekwencji - drużyna musi jechać "o coś" - jak nie o widowisko samo w sobie to o stawkę (chociaż u nas zdecydowanie bardziej liczy się to drugie). W 2 lidze stawką jest awans. A żeby mieć awans trzeba zmontować ekipę, która wygrywa. Ekipa wygrywa - ludzię przychodzą i kółko się zamyka.
Gelo pisze:No to musimy spisać protokół niezgodności. Sens uprawiania sportu w ogóle oraz kręcenie się całego tego cyrku pod szyldem "klub żużlowy" jest tylko dwojaki - 1. ku uciesze kibiców, 2. ku wyznaczaniu sobie celów sportowych i realizacja ich na miarę możliwosci - także finansowych. Sensem sportu nie jest natomiast zakladanie stabilnych podstaw finansowych. To jest jedynie instrument do osiągania celów - wcale nie jedyny. Dlatego Ciebie wali kto będzie u nas jeździł w przyszłym roku - a mnie wali czy to będzie spółka akcyjna, zoo, skarbu państwa oraz jak to sie bedzie nazywało i kto tym bedzie kierował..
To dawaj wzór tego protokołu
Sens uprawiania tego cyrku jest jasny, tutaj pełna zgoda. Stabilne podstawy to instrument - też w 100% racja. Tylko nie zgadzam się z marginalizowaniem pracy nad tym instrumentem, ze stawianiem celu sportowego zawsze i wszędzie i w każdych okolicznościach jako w 100% nadrzędnego aspektu działalności, który klub ma realizować.
Przyczyna jest bardzo prosta. Jeśli teraz nie zadbamy o ten instrument to w niedalekiej przyszłości może się okazać, że nasze możliwości osiągnięcia celów sportowych są nikłe, wręcz żadne. A przecież cele sportowe to priorytet, nie?
Nie jesteśmy też Łodzią, gdzie grubas sypie kasę z portfela czy Grudziądzem, gdzie klub finansuje miasto. Lubelski klub musi sam pozyskać środki na dalszą działalność i ROZWÓJ sportowy i żmudna praca nad podstawami (marketing, wizerunek, pozyskiwanie sponsorów, szkółka) to niestety konieczność. Chyba, że pojawi się królewicz na białym koniu (czytaj: "grupa harrego") i zamieni Lublin w żużlowe eldorado
Najlepiej by było połączyć cel organizacyjny i sportowy za jednym zamachem. Jak nasz ulubiony Ostrów. Trzeba oddać Wodniczakowi, że umiejętnie to wszystko zrobił. Wydają się mocniejsi i organizacyjnie i sportowo niż przez spadkiem, za Bielińskiego. Nie wiem tylko czy ktoś w klubie podejmie się takiego wyzwania, bo to wymaga aktywności i profesjonalizmu na każdym polu, a u nas...hmm...delikatnie mówiąc nie widać tej werwy w zarządzie klubu.
- niespokojny
- Trener
1. Lampart
2. Czałow
3. Stachyra/Baran
4. Adamczewski/Bertzon
5. Woodward
6. Dąbrowski
7. Jakiś ogarnięty junior
Do tego do walki o skład Vissing i Kudriaszow i można myśleć o awansach. Można przemyśleć też Staszewskiego jeżeli drogi nie będzie.
2. Czałow
3. Stachyra/Baran
4. Adamczewski/Bertzon
5. Woodward
6. Dąbrowski
7. Jakiś ogarnięty junior
Do tego do walki o skład Vissing i Kudriaszow i można myśleć o awansach. Można przemyśleć też Staszewskiego jeżeli drogi nie będzie.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Skoro Czałow to inną fajną opcją jest młody gniewny rusek Biełousow znający II ligowe tory. Może Andriej byłby w stanie go przyciągnąć.
Jeśli chodzi o budowę składu na następny sezon to warto też pamiętać o tym, że prawdopodobnie wrócą stare tłumiki, a to powoduje że taki np. Dawid Stachyra może być łakomym kąskiem dla klubów I ligi. Po takim sezonie jak 2014 wymagań finansowych raczej zbyt wygórowanych mieć nie będzie, a na starych tłumikach może okazać się kozakiem.
Czas na zmiany :]