Lubelski klub w sezonie 2015.

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

Re: Lubelski klub w sezonie 2015.

#101 Postautor: Dobromir » 8 września 2014, o 10:43

Stachyra :shock: On już w 2 lidzę nic nie zrobi. Chyba jedyne co mu zostało to komentowanie spotkań Ekstraligi.

jerry78
Trener

#102 Postautor: jerry78 » 8 września 2014, o 10:49

O Lamparcie też tak pisaliście.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#103 Postautor: Kargolo » 8 września 2014, o 11:19

jerry78 pisze:O Lamparcie też tak pisaliście.

O to to to to. Co powiecie teraz prześmiewcy o Lamparcie? W wielu meczach to właśnie on ratował nasz honor. Nie widzę możliwości, żeby Dawid jeździł za rok w 2 lidze. To jest typowy solidny pierwszoligowy zawodnik. Ligę wyżej nie da sobie rady, a ligę niżej nie ma po co iść. Poza tym wczoraj po meczu coś tam gadał z Kokinem, więc może zobaczymy go w barwach Dauga.
O ile kasa pozwoli to chciałbym skład oparty na starych, dobrych "kaemżetowcach". Baran trzaska komplety w 2 lidze, chciałbym żeby do nas wrócił. Zostawić Cama i Andrieja, bo w 2 lidze byliby dość mocnymi ogniwami. Do tego dorzuciłbym Stachyrę, może znowu się u nas odbuduje jak w 2012. No i fajnie by było jeszcze jednego znanego i lubianego w Lublinie zawodnika np. Miesiąc lub Puszakowski. Bober chyba też będzie chciał wrócić na stare śmieci po sezonie grzania ławy w Grudziądzu. Zostawiłbym też Dąbrowskiego, bo w przeciwieństwie do Madeja chłopak jako tako rokuje na przyszłość. Do tego jakiegoś młodego gniewnego obcokrajowca do walki o skład (Jason Garrity, Jacob Thorssell, Eduard Krcmar). No i jednego Polaka na rezerwę (nawet Franków wystarczy).
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#104 Postautor: Gelo » 8 września 2014, o 11:48

Ja uważam, że Lampcio mógłby zostać, bo też ma "za uszami" kiepski początek sezonu. Pojechał odwrotnie do całej drużyny. Karlsson mógł jeździć w 2 lidze to i Lampartowi nie byłaby to ujma na honorze. Jeżeli Rzeszów awansuje do Ekstraligi to trójka Kuciapa, Miesiąc, Lampart prawdopodobnie nie znajdzie się w składzie (Lampart miałby największe szanse, ale Marta chyba będzie mu pamiętać sezon 2013). Ja bym się skupił na krajowym składzie - takim, który będzie dyspozycyjny na treningi i nie taki, że faceci codziennie gdzieś jezdzą po świecie, wielokrotnie zwiększając prawdopodobieństwo kontuzji.

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#105 Postautor: mustafa » 8 września 2014, o 12:01

Kuciapa trochę spuścił z tonu, ale pewnie klub w pierwszej lidze sobie znajdzie.
Myślę, ze realny i ciekawy seniorski skład zawodników którzy w dodatku już tu jeździli byłby taki:

1. Woodward
2. Kudriaszow
3. Puszakowski
4. Miesiąc
5. Baran

+ do walki o skład jakiś ciekawy obcokrajowiec. W Lamparta trudno mi uwierzyć, ale jeżeli dałby się namówić to byłoby nieźle - 4 Polaków + Kudriaszow na każdym treningu i można jechać o pierwszą ligę.

jerry78
Trener

#106 Postautor: jerry78 » 8 września 2014, o 12:17

Jeszcze raz mówię, że Miesiąc nie po to spuszczał nas z ligi, żeby teraz jeździć w II lidze. Pójdzie pewnie do Dzikowskiego, bo to jego ulubieniec.

henek1234
Szkółkowicz

#107 Postautor: henek1234 » 8 września 2014, o 12:18

Dobromir pisze:Stachyra :shock: On już w 2 lidzę nic nie zrobi. Chyba jedyne co mu zostało to komentowanie spotkań Ekstraligi.

a dlaczego miał by się nie odbudować w 2 lidze .Davidof w pakiecie z trenerem Januszem S. mile powinni być widziani do tego P Staszek , przeprosić się z K Baranem , P Miesiącem to powinna być podstawa i polski skład może M. Puszakowski (może jakiś młody Dun lub Szwed pod kątem sprawdzenia na przyszłość ), a powrót Oskara to powinien być priorytet to tak na początek . Kurdiaszow jezdziec na jeden bieg nawet na drugą ligę lepiej niech szuka sobie miejsca poza lublinem .

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#108 Postautor: Dobromir » 8 września 2014, o 12:19

Puzon/Woodward
Miesiąc
Lampart
Kudriaszow
Kuciapa
junior
junior

klops
Junior

#109 Postautor: klops » 8 września 2014, o 12:38

Żadnych Baranów, Miesiąców, Kudriaszowów czy Puszakowskich :D

Mnie się marzy żeby przyszło nowe :) No, ewentualnie Cama można zostawić - lubię faceta, sympatyczny jest :) Plus Stachyra na odbudowanie i jazda.

1. Cook
2. Ząbik
3. Stachyra
4. Jakiś młody Berntzon/Krcmar/Engman
5. Woodward
6. młody Gollob, będzie okazja pogadać 20.IX :)
7. może jakiś wychowanek w końcu? Podobno jeden chłopak ma zdawać egzamin?

Absolutnie nic nie gwarantujący skład. Ale niech mi ktoś powie po jaką cholerę napalać się na awans? Po to żeby za rok spaść?
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#110 Postautor: kilar » 8 września 2014, o 12:41

Ja zainteresowalbym sie C.Vissingiem. Ma dobry sezon, w Krosnie 2,5 sr/bieg i zawsze to oslabiamy rywala.

Puzon, Lampart, Kuciapa, Miesiac - oni spokojnie sobie w 1 lidze klub znajda. Do 2 ligi z wyzszych lig przyjda glownie zawodnicy po slabiuskim sezonie, albo wiekowi, albo nowi nieznani z innych krajow.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#111 Postautor: Gelo » 8 września 2014, o 12:43

Absolutnie nic nie gwarantujący skład. Ale niech mi ktoś powie po jaką cholerę napalać się na awans? Po to żeby za rok spaść?

Że tylko zapytam - a dobrze się czujesz?

Speedway-Mati
Zawodowiec

#112 Postautor: Speedway-Mati » 8 września 2014, o 12:46

klops pisze:6. młody Gollob, będzie okazja pogadać 20.IX :)

A to nie jest przypadkiem tak, że chłopak szykuje się na operację i do Lublina jednak nie przyjeżdża i jego ojciec Jacek też nie występuje? Pozostaje z Gollobów 20 września tylko Tomasz?

klops pisze:7. może jakiś wychowanek w końcu? Podobno jeden chłopak ma zdawać egzamin?

Wczoraj z Nim rozmawiałem. Uczy się już testów. Prawdopodobnie w przyszłym miesiącu przystąpi do egzaminu.
Obrazek

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#113 Postautor: kilar » 8 września 2014, o 12:52

Tak jeszcze na szybko przypomnialo mi sie o Chrzanowskim. Choc sezon jeszcze trwa dla niego i moze ta szanse wykorzystac. Ale trzeba pamietac, ze pojechal z Rzeszowem tylko przez kontuzje Jamroga.

klops
Junior

#114 Postautor: klops » 8 września 2014, o 12:59

Gelo pisze:Że tylko zapytam - a dobrze się czujesz?

Ja się czuję świetnie ale dziękuję, że pytasz :D

Problem w tym, że osobiście uważam, że sukces sportowy zawsze powinien z czegoś wynikać. Najlepiej z dobrej organizacji i stabilnych finansów. Osobiście nich*ja tego nie widzę w KMŻ A.D. 2014. Bogdanki niet, dotacja z miasta to 1/2 dotychczasowej, małych sponsorów coraz mniej, kibiców także. Do tego klub działa w formie stowarzyszenia i ani myśli przeobrazić się w twór bardziej przejrzysty finansowo i bardziej profesjonalny.

Awansować być może się jakoś by jeszcze udało ale co potem? Czy nasza słabość organizacyjna i finansowa nie została wystarczająco obnażona w tym sezonie? Czy bez kitu chcemy powtórki?

Dlatego napisałem taki skład, bo mnie szczerze powiedziawszy wali kto pojedzie w barwach KMŻ w 2015. Znacznie bardziej interesuje mnie czy zaczniemy pracować u podstaw i tworzyć jakiś fundament pod w miarę profesjonalny klub, który da sobie radę w każdej lidze w której będzie startował.

Ale kto co woli :D

Speedway-Mati pisze:A to nie jest przypadkiem tak, że chłopak szykuje się na operację i do Lublina jednak nie przyjeżdża i jego ojciec Jacek też nie występuje? Pozostaje z Gollobów 20 września tylko Tomasz?

To z Tomaszem trzeba gadać albo nawet z Papą :D Wszystko jedno, być może talentu po rodzinie aż takiego nie odziedziczył ale przynajmniej sprzęt by miał "niemadejowy"
Ostatnio zmieniony 8 września 2014, o 13:03 przez klops, łącznie zmieniany 1 raz.

jerry78
Trener

#115 Postautor: jerry78 » 8 września 2014, o 13:02

My tu o składzie a pierwszą rzeczą, którą należy zrobić to dosypanie kilka ładnych ton nawierzchni na tor jeszcze przed zimą.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#116 Postautor: Cooper » 8 września 2014, o 13:03

Jaki jest sens brac zawodnikow starych, wypalonych i nic nie gwarantujacych? Staszek, Chrzanowski, moze jeszcze Jacek Rempala?? To samo z jakimis Cookami i innymi wynalazkami, bez pojecia o polskiej lidze. Znowu wam sie marzy era Richarda Halla?

Moim zdaniem sklad powinnismy opierac na mlodych zawodnikach, juniorach i bedacych pierwszy rok seniorami. Do tego 1 w miare doswiadczony zawdodnik, dobry duch zespolu (Dawid Stachyra, Puzon, albo inny Zetterstroem) i moze jakis obco - Woodward pasuje idealnie. Przyklad Leszna, Czewy czy nawet ostatniego meczu w Tarnowie pokazuje, ze tendencja jazdy "swoimi" a w dodatku mlodymi jest fajnie odbierana przez kibicow. Co wiecej dla nas powinno byc to tez wyjscie bardziej ekonomiczne. I zadnej spinki na awans. Wole patrzec na rozwoj przykladowego Niedzwiedzia i to jak robi systematyczne postepy i niespodzianki, niz kolejny raz ogladac jak wielkie nazwiska mecza sie w II lidze.

No chyba, ze jest opcja - sklad I ligowy i szybki awans, ale z tego co wiem, to opcja moze i jest tylko, ze jakby to powiedziec, nie spina sie budzetowo :)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#117 Postautor: Gelo » 8 września 2014, o 13:16

Problem w tym, że osobiście uważam, że sukces sportowy zawsze powinien z czegoś wynikać. Najlepiej z dobrej organizacji i stabilnych finansów. Osobiście nich*ja tego nie widzę w KMŻ A.D. 2014. Bogdanki niet, dotacja z miasta to 1/2 dotychczasowej, małych sponsorów coraz mniej, kibiców także. Do tego klub działa w formie stowarzyszenia i ani myśli przeobrazić się w twór bardziej przejrzysty finansowo i bardziej profesjonalny. Awansować być może się jakoś by jeszcze udało ale co potem? Czy nasza słabość organizacyjna i finansowa nie została wystarczająco obnażona w tym sezonie? Czy bez kitu chcemy powtórki?

No to musimy spisać protokół niezgodności. Sens uprawiania sportu w ogóle oraz kręcenie się całego tego cyrku pod szyldem "klub żużlowy" jest tylko dwojaki - 1. ku uciesze kibiców, 2. ku wyznaczaniu sobie celów sportowych i realizacja ich na miarę możliwosci - także finansowych. Sensem sportu nie jest natomiast zakladanie stabilnych podstaw finansowych. To jest jedynie instrument do osiągania celów - wcale nie jedyny. Dlatego Ciebie wali kto będzie u nas jeździł w przyszłym roku - a mnie wali czy to będzie spółka akcyjna, zoo, skarbu państwa oraz jak to sie bedzie nazywało i kto tym bedzie kierował..

jerry78
Trener

#118 Postautor: jerry78 » 8 września 2014, o 13:21

Cooper pisze:Moim zdaniem sklad powinnismy opierac na mlodych zawodnikach, juniorach i bedacych pierwszy rok seniorami.

Np. Adamczewski

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#119 Postautor: mustafa » 8 września 2014, o 13:23

Nie chodzi już nawet o awans, czy niepotrzebną spinkę. Trzeba po prostu zbudować taki skład, aby było po co na stadion przychodzić.
W tym sezonie nie dość, że się kurzyło to walki na torze było jak na lekarstwo. Beznadziejnie przegrywaliśmy mecze "u siebie" i odechciewało się kibicować.
Obawiam się, że zakontraktowanie "świeżych" wynalazków nie zagwarantuje nam pozytywnych emocji na Zygmuntowskich.

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#120 Postautor: kilar » 8 września 2014, o 13:45

Cooper pisze:Jaki jest sens brac zawodnikow starych, wypalonych i nic nie gwarantujacych? Staszek, Chrzanowski, moze jeszcze Jacek Rempala?? To samo z jakimis Cookami i innymi wynalazkami, bez pojecia o polskiej lidze. Znowu wam sie marzy era Richarda Halla?

Moim zdaniem sklad powinnismy opierac na mlodych zawodnikach, juniorach i bedacych pierwszy rok seniorami. Do tego 1 w miare doswiadczony zawdodnik, dobry duch zespolu (Dawid Stachyra, Puzon, albo inny Zetterstroem) i moze jakis obco - Woodward pasuje idealnie. Przyklad Leszna, Czewy czy nawet ostatniego meczu w Tarnowie pokazuje, ze tendencja jazdy "swoimi" a w dodatku mlodymi jest fajnie odbierana przez kibicow. Co wiecej dla nas powinno byc to tez wyjscie bardziej ekonomiczne. I zadnej spinki na awans. Wole patrzec na rozwoj przykladowego Niedzwiedzia i to jak robi systematyczne postepy i niespodzianki, niz kolejny raz ogladac jak wielkie nazwiska mecza sie w II lidze.

No chyba, ze jest opcja - sklad I ligowy i szybki awans, ale z tego co wiem, to opcja moze i jest tylko, ze jakby to powiedziec, nie spina sie budzetowo :)

Cooper nie przesadzaj, Chrzanowski nie jest taki stary. Mysle, ze zla opcja nie jest, pod warunkiem, ze 2 liga wchodzi w gre u niego.

Jazda samymi mlodymi zawodnikami w tym swiezo po juniorce, to dosc ryzykowny wariant. Po tej liczbie porazek u siebie w tym roku, ogladanie kolejnych domowych z drugoligowcami, dla nikogo nie bedzie atrakcja. Wiec zarzad powinien sobie odpowiedziec na jedno pytanie, co lepsze: pozostanie kilka lat w 2 lidze, czy walka o awans od razu juz w nastepnym roku. Dla mnie trzeba jechac o 1 lige i stabilizacji w tej lidze szukac, a nie w 2.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#121 Postautor: Gelo » 8 września 2014, o 13:46

sprawa jest prosta. póki jest dla kogo ciągnąć ten wózek to trzeba to robić. jeżeli myśli się o zwiększeniu frekwencji - drużyna musi jechać "o coś" - jak nie o widowisko samo w sobie to o stawkę (chociaż u nas zdecydowanie bardziej liczy się to drugie). W 2 lidze stawką jest awans. A żeby mieć awans trzeba zmontować ekipę, która wygrywa. Ekipa wygrywa - ludzię przychodzą i kółko się zamyka.

klops
Junior

#122 Postautor: klops » 8 września 2014, o 13:58

Gelo pisze:No to musimy spisać protokół niezgodności. Sens uprawiania sportu w ogóle oraz kręcenie się całego tego cyrku pod szyldem "klub żużlowy" jest tylko dwojaki - 1. ku uciesze kibiców, 2. ku wyznaczaniu sobie celów sportowych i realizacja ich na miarę możliwosci - także finansowych. Sensem sportu nie jest natomiast zakladanie stabilnych podstaw finansowych. To jest jedynie instrument do osiągania celów - wcale nie jedyny. Dlatego Ciebie wali kto będzie u nas jeździł w przyszłym roku - a mnie wali czy to będzie spółka akcyjna, zoo, skarbu państwa oraz jak to sie bedzie nazywało i kto tym bedzie kierował..

To dawaj wzór tego protokołu :D

Sens uprawiania tego cyrku jest jasny, tutaj pełna zgoda. Stabilne podstawy to instrument - też w 100% racja. Tylko nie zgadzam się z marginalizowaniem pracy nad tym instrumentem, ze stawianiem celu sportowego zawsze i wszędzie i w każdych okolicznościach jako w 100% nadrzędnego aspektu działalności, który klub ma realizować.

Przyczyna jest bardzo prosta. Jeśli teraz nie zadbamy o ten instrument to w niedalekiej przyszłości może się okazać, że nasze możliwości osiągnięcia celów sportowych są nikłe, wręcz żadne. A przecież cele sportowe to priorytet, nie?

Nie jesteśmy też Łodzią, gdzie grubas sypie kasę z portfela czy Grudziądzem, gdzie klub finansuje miasto. Lubelski klub musi sam pozyskać środki na dalszą działalność i ROZWÓJ sportowy i żmudna praca nad podstawami (marketing, wizerunek, pozyskiwanie sponsorów, szkółka) to niestety konieczność. Chyba, że pojawi się królewicz na białym koniu (czytaj: "grupa harrego") i zamieni Lublin w żużlowe eldorado :D

Najlepiej by było połączyć cel organizacyjny i sportowy za jednym zamachem. Jak nasz ulubiony Ostrów. Trzeba oddać Wodniczakowi, że umiejętnie to wszystko zrobił. Wydają się mocniejsi i organizacyjnie i sportowo niż przez spadkiem, za Bielińskiego. Nie wiem tylko czy ktoś w klubie podejmie się takiego wyzwania, bo to wymaga aktywności i profesjonalizmu na każdym polu, a u nas...hmm...delikatnie mówiąc nie widać tej werwy w zarządzie klubu.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#123 Postautor: niespokojny » 8 września 2014, o 13:58

1. Lampart
2. Czałow
3. Stachyra/Baran
4. Adamczewski/Bertzon
5. Woodward
6. Dąbrowski
7. Jakiś ogarnięty junior

Do tego do walki o skład Vissing i Kudriaszow i można myśleć o awansach. Można przemyśleć też Staszewskiego jeżeli drogi nie będzie.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

jerry78
Trener

#124 Postautor: jerry78 » 8 września 2014, o 14:05

Skoro Czałow to inną fajną opcją jest młody gniewny rusek Biełousow znający II ligowe tory. Może Andriej byłby w stanie go przyciągnąć.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#125 Postautor: sting126 » 8 września 2014, o 14:06

Jeśli chodzi o budowę składu na następny sezon to warto też pamiętać o tym, że prawdopodobnie wrócą stare tłumiki, a to powoduje że taki np. Dawid Stachyra może być łakomym kąskiem dla klubów I ligi. Po takim sezonie jak 2014 wymagań finansowych raczej zbyt wygórowanych mieć nie będzie, a na starych tłumikach może okazać się kozakiem.
Czas na zmiany :]