Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
boxing
Trener

#1376 Postautor: boxing » 19 lutego 2006, o 23:09

Wedle tego linka, ktory zapodal Mikas, boisko mozna nawet zmniejszyc do wymiarow 100x64, zeby spelnialo normy miedzynarodowe.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Koper
Trener
Kontakt:

#1377 Postautor: Koper » 19 lutego 2006, o 23:35

Cooper pisze:Rzeczywiscie, juz obecna dlugosc naszego toru nie zachwyca, a po wydluzeniu bedzie to jeden z najdluzszych "czynnych" torow w Polsce... :? :? :?
Uwazam ze ta kwestia powinna byc jeszcze dyskutowana aby jednak ten tor nie byl wydluzany bo sobie fundujemy praktycznie najdluzszy tor w Polsce :? Szkoda ze jak mozna przeczytac z relacji ze spotakania z dzialaczami ta bardzo wazna kwestia nie byla poruszana przez dzialaczy naszego klubu.

O ile dobrze pamietam jeden z meczow reprezentacji Polski nie pamietam juniorow czy seniorow byl rozgrywany na stadionie w Rybniku. Pamietam ze byla transmisja w TVP. A skoro tam mecz rozgrywala reprezentacja to znaczy ze boisko spelnia tam odpoowiednie wymiary a tor zuzlowy w Rybniku ma dlugosc: 357m a wiec jest krotszy od obecnego naszego nie mowiac juz o wydluzeniu go do 394 m :!:

Kolejny wazny przyklad to tor na Stadionie Slaskim w Chorzowie gdzie z cala pewnoscia znajduje sie pelnowymiarowe boisko znajduje sie tor rowniez krotszy od obecnego naszego a ma dlugosc 368 m.

Niezaleznie od opini Gela ze nikt tego nie zauwazy jak sie wydluzy tor to mimo wszystko zastanawaim sie dlaczego w Lublinie postanowiono wydluzyc tor przy okazji modernizacji stadionu aby dostosowac do wymiarow boiska podczas gdy patrzac na dlugosci torow ktore znajduja sie na stadionach wokol boisk pilkarskich na ktorych mecze rozgrywala reprezentacja Polski w Rybniku i Chorzowie mozna nawet nasz tor skrocic a nie wydluzac a juz na pewno uwazam ze nie ma koniecznosci wydluzania :!:

meesha
Trener
Kontakt:

#1378 Postautor: meesha » 19 lutego 2006, o 23:41

A ja bym chciał wiedzieć po jaką cholerę "murawa będzie miała wymiary 150 na 66 metrów" :roll: Czy jest to kolejne przejęzyczenie :x czy nie chodzi o długość boiska ale odległość między krawężnikami dwóch wiraży :? Bo jeśli to długość samego boiska to jest to jakaś kolejna paranoja :roll:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#1379 Postautor: grzesieck » 19 lutego 2006, o 23:49

boisko nie moze byc az tak dlugie, max. to jest 120 metrow ale i tak nikt nie gra na takim dlugim.
METHANOL ADVENTURE TEAM

Koper
Trener
Kontakt:

#1380 Postautor: Koper » 19 lutego 2006, o 23:54

meesha pisze:A ja bym chciał wiedzieć po jaką cholerę "murawa będzie miała wymiary 150 na 66 metrów" :roll:

Boisko ma miec 105x68 m.

meesha
Trener
Kontakt:

#1381 Postautor: meesha » 20 lutego 2006, o 00:00

Zapomniałem napisać ale cytowałem te rozmiary z artykułu o przebudowie stadionu na http://www.motor.lublin.pl 8) Więc kto się tym razem pomylił :?: :twisted:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Koper
Trener
Kontakt:

#1382 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 00:04

meesha pisze:Zapomniałem napisać ale cytowałem te rozmiary z artykułu o przebudowie stadionu na http://www.motor.lublin.pl 8) Więc kto się tym razem pomylił :?: :twisted:

A co myslisz meesha o tym aby nie wydluzac naszego toru ale nawet go skrocic tak jak jest to w Rybniku czy Chorzowie gdzie mecze rogrywaly reprezentacje Polski a stadion w Chorzowie nawet kandyduje do organizacji Euro2012. O ile mi wiadomo to w Chorzowie na potrzeby meczow murawa jest tez ukladana na torze wiec czemu tego nie wykorzystac w Lublinie :!: Jednak bardziej podoba mi sie perspektywa stadionu z torem miedzy 350-pare metro a 360-pare metrow niz toru powyzej 390 metrow.
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2006, o 00:13 przez Koper, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#1383 Postautor: boxing » 20 lutego 2006, o 00:05

Koper pisze:
meesha pisze:A ja bym chciał wiedzieć po jaką cholerę "murawa będzie miała wymiary 150 na 66 metrów" :roll:

Boisko ma miec 105x68 m.

A wedle linka od Mikasa wystarczy 100x64 metry i tez spelnia normy nie tylko krajowe, ale i miedzynarodowe. Proponuje zmniejszyc boisko do minimalnych miedzynarodowych wymagan, a dzieki temu "zaostrzyc" drugi wiraz.
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2006, o 00:09 przez boxing, łącznie zmieniany 1 raz.

Koper
Trener
Kontakt:

#1384 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 00:07

boxing pisze:
Koper pisze:

Boisko ma miec 105x68 m.

A wedle linka od Mikasa wystarczy 100x64 metry i tez spelnia normy nie tylko krajowe, ale i miedzynarodowe.

Wiec po co byc nadgorliwym tym bardziej kosztem wydluzania dlugosci toru :roll:

meesha
Trener
Kontakt:

#1385 Postautor: meesha » 20 lutego 2006, o 00:08

Koper pisze:Jednak bardziej mi sie perspektywa stadionu z torem miedzy 650-pare metro a 660-pare metrow niz toru powyzej 690 metrow.

:shock: :shock: :shock:

Przyznaj się Koper lepiej co dzisiaj było pite :lol: :wink:

Koper
Trener
Kontakt:

#1386 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 00:11

meesha pisze:
Koper pisze:Jednak bardziej mi sie perspektywa stadionu z torem miedzy 650-pare metro a 660-pare metrow niz toru powyzej 690 metrow.

:shock: :shock: :shock:

Przyznaj się Koper lepiej co dzisiaj było pite :lol: :wink:
Zobacz na moj post juz poprawione:) wiec mozesz wyrazic swoja opinie :wink:

P.S. Nic nie pilem poza lampka szampana:)

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#1387 Postautor: boxing » 20 lutego 2006, o 00:12

Meesha, mogl sie prezydent pomylic o 50 baniek, mogl sie forumowicz pomylic o te 300 metrow, co sie czepiasz :wink:

Koper
Trener
Kontakt:

#1388 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 00:19

boxing pisze:Meesha, mogl sie prezydent pomylic o 50 baniek, mogl sie forumowicz pomylic o te 300 metrow, co sie czepiasz :wink:

W przeliczeniu na jedno miejsce, najtaniej buduje Częstochowa, jednak koszty tam zdecydowanie obniża brak zadaszenia całości trybun - tłumaczyła Kasprzyk.

Teraz zobacz meesha jak tanio wynioslaby realizacja mojego projketu stadionu z uwzglednieniem mojej bagatelnej pomylki...Oczywiscie w przeliczeniu na jeden metr toru :wink:

meesha
Trener
Kontakt:

#1389 Postautor: meesha » 20 lutego 2006, o 04:07

Kurde, na wszelkie sposoby kombinuję i nijak nie da się "wpisać" boiska o wymiarach 105x68 w tor krótszy niż ok. 400 m przy dość mocno ściętych łukach :? Obwód samego boiska to (dokładając po 1 m z obu stron między linią boczną a torem) to 350 m. więc zostaje nam na każdy łuk po 25 metrów odchylenia od linii prostej :shock: A w takim układzie łuki wychodzą tak spłaszczone, że nie wiem czy dałoby się po nich przejechać nie "składając się" na trzy razy (ukłony w stronę Franciszka :D ). Chyba, żeby nadrobić szerokością wiraży, ale wtedy wyjdzie coś jeszcze gorszego niż jest w Rzeszowie gdzie tor na wirażach ma chyba ze 30 metrów szerokości :evil:

Koper
Trener
Kontakt:

#1390 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 12:03

Moim zdaniem trzeba pomyslec jak to zrobili w Rybniku i Chorzowie gdzie pogodzili odpwiednie wymiary boiska na ktorych moga odbywac sie mecze miedzynarodowe oraz tor wokol nich ktory ma dlugosc odpwiednio: 357m i 368m a wiec sa to tory krotsze od naszego obecnego.

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#1391 Postautor: Lublin_Fan » 20 lutego 2006, o 12:16

Ja mam jeszcze jedną uwagę. Wydaje mi się, że jednak troszkę miejsc marnuje się przez strasznie dużą ilość sektorów (widać to na 1.wirażu). Po co tyle tego? Wygląda to jakby co 10 miejsc w rzędzie były schodki z wyjściem. Spokojnie mogliby zmniejszyć ich ilość o połowę a powstałoby kilkaset dodatkowych miejsc siedzących.

Odnośnie długości toru. W tej kwesti nic nie przeskoczymy. Jakiekolwiek roszady byłyby mozliwe dopiero po wyprowadzeniu się piłkarzy. Moje subiektywne zdanie jest takie, że tor powinien mieć 365 metrów długości. Najlepsze widowiska jakie oglądałem podczas wyjazdów były w Ostrowie, Zielonej i Częstochowie. Dlatego chciałbym, żeby nasz tor miał długość i gemotrię zbliżoną do tamtych torów. No,ale to nierealne...

Pozdr.

Koper
Trener
Kontakt:

#1393 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 13:37

sting126 pisze:Realne. Wystarczyloby zrobic tak jak w Chorzowie - murawe ukladana w czesciach na torze na czas meczy pilki.
Dokladnie, skoro tam cos takiego zastsowano rowniez w Lublinie mozemy zastosowac! W Chorzowie nie przedluzano toru do blisko 400m tylko wlasnie zastsowano takie rozwiazanie ukladania murawy na torze, mysle ze warto pomyslec o tym i wowczas tor 365m a wiec podobny jak wlasnie w Chorzowie bylby mozliwy ku radosci pewnie wielu kibicow zuzla w Lublinie.

Moze jednak miasto otworzy sie na mozliwosc konsultacji tego projektu...Jak wynika z relacji jaka nam przedstawil Gawrzyk nasi dzialacze bezkrytycznie przyjeli fakt wydluzenia dlugosci toru do 394 m. Uwazam jednak ze to nie jest sprawa ktorej nie daloby sie jeszcze uwzglednic po zastanowieniu sie jak to jest w Chorzowie czy Rybniku, tam wlasnie pogodzono sprawe dlugosci toru i boiska spelniajacego wymogi konieczne do rozgyrwania meczow miedzynarodowych.
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2006, o 13:44 przez Koper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1394 Postautor: bkapusta » 20 lutego 2006, o 13:41

A Panowie o czym mowa. Zeby wymodzic cos takiego ktos w Urzedzie Miasta musialby wykazac sie mysleniem ;-) Rozkladana murawa, lepsze rozmieszczenie krzeselek, powiekszenie pojemnosci... To najwidoczniej przekracza mozliwosci urzednikow z Lublina.

Ale swoja droga juz wiem po co to ogrodzenie z tworzywa. Ptaki na to nasraja, blota sie naprzykleja, troche sie to zniszczy i nic nie bedzie widac. Nie bedzie widac = nie bedzie problemu z mala atrakcyjnoscia zawodow na 400 metrowym torze, nie bedzie problemu z pojemnoscia stadionu [bo ile osob przyjdzie sie patrzec na brudna szybe zaslaniajaca 400 metrowy tor na ktorym sie niewiele dzieje?].

;-)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Koper
Trener
Kontakt:

#1395 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 14:07

bkapusta pisze:A Panowie o czym mowa. Zeby wymodzic cos takiego ktos w Urzedzie Miasta musialby wykazac sie mysleniem ;-) Rozkladana murawa, lepsze rozmieszczenie krzeselek, powiekszenie pojemnosci... To najwidoczniej przekracza mozliwosci urzednikow z Lublina.

Mimo wszystko warto chyba powalczyc o to aby jakos dotarly do Urzedu Miasta takie opinie kibicow (dodajmy uzasadnione i sprawdzone na innych stadionach jak w przypadku rozkladanej murawy) nikt tez nie powie ze nie warto pomyslec nad powalczeniem o zwiekszenie pojemnosci stadionu, a chyba szanse jednak jakies sa (dodatkowe rzedy, moze wlasnie inne rozmieszczenie krzeselek, sprawa trybun od strony stadionu Startu).

Ja wcale nie mam na mysli aby w Lublinie budowac 50 tysiecznik czy 100 tysiecznik, o ktorym byl łaskaw wspomniec prezydent Miasta Lublina (nb. to byla niepotrzebna zlosliwosc z jego strony), ale tez nawet ten 11,5- tysiecznik ktory ma sluzyc kibicom powinien byc lepiej przedyskutowany.

Fajnie ze bedzie dowiezione 400 ton zamiast 200 ton, fajnie ze sa szanse na dmuchana bande juz w tym sezonie, tego nikt nie kwestionuje, ale tez sa sprawy odnosnie juz samego zaproponowanego projektu ktore przed realizacja powinny byc bardziej skonsultowane.

Dla mnie wydaje sie oczywiste ze gdybym byl projektantem i pojawilaby sie kwestia wydluzenia toru od razu analizowalbym jak to jest na innych stadionach, jak ta sprawe rozwiazano, od razu trop porpowadzilby do takiego Chorzowa i wlasnie zastsowane tam rozwiazanie powinno byc co najmniej przedyskutowane jesli po prostu nie przeniesione na lubelski grunt.

Pani projektant niby mowila ze analizowala kwestie innych stadionow jak to mialo miejsce w przypadku stadionu w Rybniku i materialow wyciszajacych powstajacy tam halas powstajacy w parku maszyn, szkoda ze juz taka kwestia jak wydluzenie toru nie zostala przeanalizowana wlasnie odnosnie stadionu w Rybniku czy Chorzowie. Takich szczegolow ktore wydaja sie byc nie do konca przenalizowane jest wiecej.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1396 Postautor: Gelo » 20 lutego 2006, o 14:17

Nie wnikając w kwestie technologiczne chyba jednak porównanie do Śląskiego nie jest zbyt trafione. Co innego jak obiekt jest wykorzystywany dla potrzeb żużla raz do roku, a co innego jak trzeba zmieniać "scenografię" kilka razy w tygodniu. Jeżeli można to zrobić i zwiększy to pojemność stadionu - niech boisko będzie mniejsze, a tor krótszy. Ale jeżeli nic to nie zmieni, nie należy rozstrząsać się nad sześcioma metrami, które nie mają najmniejszego znaczenia. Nie przesadzajmy, że te 6 metrów decyduje o widowiskowości.

Koper
Trener
Kontakt:

#1397 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 14:55

Gelo pisze:Nie wnikając w kwestie technologiczne chyba jednak porównanie do Śląskiego nie jest zbyt trafione. Co innego jak obiekt jest wykorzystywany dla potrzeb żużla raz do roku, a co innego jak trzeba zmieniać "scenografię" kilka razy w tygodniu.

Tylko ze ja nie podawalem jako przykladu tylko Stadionu Slaskiego ale rowniez podalem drugi przyklad do ktorego sie nie odniosles Gelu a mianowicie stadion w Rybniku.
Na tym stadionie mecz rozgrywala reprezentacja Polski U-21 (El. MME, 7 wrzesnia, 2004):
Obrazek
Obrazek
co jest potwierdzeniem ze wymiary boiska spelniaja normy miedzynarodowe a sa to wymiary boiska: 106 x 64 m. (w Lublinie planuje sie boisko o wymiarach 105 X 68m.)

Jednakze na tym stadionie swoje mecze rozgrywa regularnie IV ligowa druzyna KS Energetyk ROW Rybnik analogicznie jak w Lublinie III ligowa druzyna Motoru Lublin:
http://www.row.webd.pl/infopage.php?id=5

tak wiec stosujac rozwiazanie z Rybnika czy tez z Chorzowa mozna pogodzic wymiary boiska takie jak planuje sie w Lublinie oraz uzyskac tor o dlugosci nawet ponizej 360 metrow jak to jest w Rybniku a nie powyzej 390 metrow jak to jest planowane w Lublinie a to wowczas jest roznica nie 6 metrow tylko dokladnie roznica miedzy obecna dlugoscia toru w Rybniku a tym co jest planowane w Lublinie to 37 metrow. Wlasnie dzieki zastosowaniu rozkladanej murawy i to na stadionie z ktorego korzystaja regularnie zarowno pilkarze KS Energetyka jak i zuzlowcy RKMu:
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2006, o 15:18 przez Koper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1398 Postautor: Gelo » 20 lutego 2006, o 15:08

To wszystko prawda - ale mi chodzi o to - o co walczymy. Czy o długość toru czy o powiekszenie pojemności stadionu? Jeżeli celem samym w sobie jest skrocenie toru - to moim zdaniem nie opłaca się skorka za wyprawke. Natomiast jeżeli skrocenie toru zwiększy pojemność stadionu np. do 15 tysięcy - proszę bardzo - niech ma i 250 metrów i na nim klasc mozna murawę.

Koper
Trener
Kontakt:

#1399 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 15:26

Gelo pisze:To wszystko prawda - ale mi chodzi o to - o co walczymy. Czy o długość toru czy o powiekszenie pojemności stadionu? Jeżeli celem samym w sobie jest skrocenie toru - to moim zdaniem nie opłaca się skorka za wyprawke. Natomiast jeżeli skrocenie toru zwiększy pojemność stadionu np. do 15 tysięcy - proszę bardzo - niech ma i 250 metrów i na nim klasc mozna murawę.

Tutaj sa konieczne juz konsultacje czy takie skrocenie toru o 37 metrow pozwoliloby na zwiekszenie pojemnosci stadionu. Na tym forum mozna tylko dyskutowac, niestety nic wiecej. Dlatego tez tak ubolewam ze nie ma konsultacji spolecznych odnosnie tego projektu bo wowczas mozna byloby weryfikowac takie propozycje kibicow odnosnie m.in.zwiekszenia pojemnosci stadionu. Sam fakt skrocenia o 37 metrow daje chyba juz mozliwosci ewentualnej asymetrii wirazow. Mysle ze nie mozna juz powiedziec ze takie skrocenie o 37 metrow byloby rowniez niezauwazalne w samym odbiorze widowiska a moze bylaby wowczas mozliwosc skrocenia jeszcze bardziej. Dyskusje to jedno, konsultacje z fachowcami odpowiedzialnymi za projekt to drugie...

Awatar użytkownika
Smirnek
Senior
Kontakt:

#1400 Postautor: Smirnek » 20 lutego 2006, o 15:56

Tak szczerze to myślałem że stadion w Rybniku jest ładniejszy :wink: