Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Koper
Trener
Kontakt:

#1251 Postautor: Koper » 15 lutego 2006, o 13:56

Gawrzyk pisze:dzis jest spotkanie przedstawicieli MOSiR-u z przedstawicielami klubów w sprawie przebudowy stadionu.

Szkoda ze taka konsultacja nie odbywa sie tez z kibicami dla ktorych przede wszystkim jest ten stadion ale byc moze miasto baloby sie takie konfrontacji...Szkoda ze nikt w UM nie wpadnie sam na pomysl aby zorganizowac taka prezentacje multimedialna projektu dla kibicow polaczona pozniej z mozliwoscia zadania paru pytan...

Przy okazji rozmow o stadionie ogladalismy projekty stadionow m.in. w Kielcach, Toruniu, Rzeszowie, czas na projekt stadionu w Gdansku:) :
Znany jest już projekt stadionu piÅ‚karskiego „Baltic Arena” w GdaÅ„sku. 40-tysiÄ™cznik z Letnicy przypomina bryłę bursztynu. Projekt obiektu przygotowaÅ‚o znane niemieckie biuro architektoniczne „Rhode-Kellermann-Wawrowsky” z Duesseldorfu, które współpracowaÅ‚o przy tworzeniu takich stadionów piÅ‚karskich jak „Arena auf Schalke” w Gelsenkirchen, czy „AWD Arena” w Hanowerze.
Obrazek
Obrazek
Jestem pod olbrzymim wrażeniem obiektu – cieszyÅ‚ siÄ™ Henryk Klocek, prezes Pomorskiego OkrÄ™gowego ZwiÄ…zku PiÅ‚ki Nożnej w GdaÅ„sku. – To bÄ™dzie najpiÄ™kniejszy stadion w tej części Europy – wtórowaÅ‚ mu z-ca dyrektora Departamentu Kultury, Turystyki i Sportu UrzÄ™du MarszaÅ‚kowskiego Maciej Kowalczuk.

- Arena BaÅ‚tycka, na której swoje mecze rozgrywać bÄ™dzie gdaÅ„ska Lechia to speÅ‚nienie marzeÅ„ wszystkich fanów piÅ‚ki nożnej w GdaÅ„sku. Mamy tylko jeden warunek. Chcemy, aby krzeseÅ‚ka na stadionie byÅ‚y w biaÅ‚o zielonych barwach – mówiÅ‚ przedstawiciel kibiców JarosÅ‚aw Wierzbicki.

W minionym tygodniu projekt stadionu „Baltic Arena” w Warszawie oglÄ…dali Minister Sportu Tomasz Lipiec, prezes PZPN MichaÅ‚ Listkiewicz, szef komitetu organizacyjnego Euro 2012 Adam Olkowicz oraz szef komitet wykonawczego Euro 2012 PaweÅ‚ Szostak. Projekt gdaÅ„skiego obiektu wypadÅ‚ bardzo efektownie.
Stadion w Gdańsku-Letnicy ma pomieścić 40 tysięcy widzów. Koszt podobnego obiektu w Europie to około 80 milionów euro. Przebudowa ma zacząć się na przełomie 2007/08 roku, stadion ma być gotowy dwa lata później. Jeszcze w 2006 r., rozpisany zostanie przetarg na wykonanie dokumentacji technicznej obiektu.
Obrazek
zrodlo: http://www.gdansk.pl/article_news.php?c ... 64&history

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#1252 Postautor: RadeKas » 15 lutego 2006, o 14:18

Az trudno uwierzyc, ze taki stadnio moze powstac w Polsce. Ale trzeba sie cieszyc no i jednak troche Gdanszczanom pozazdroscic :wink:.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Snys
Zawodowiec

#1253 Postautor: Snys » 15 lutego 2006, o 14:24

Snys chyba to do Gawrzyka pisal raczej;) a ze zacytowal mnie przy okazji to tak wyszlo:) ja sie dzis nigdzie nie wybieram...

dokładnie tak :)

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1254 Postautor: Cooper » 15 lutego 2006, o 17:33

Wszedzie buduje sie stadiony ktore za 10 i za 20 lat beda robic wrazenie, a u nas powstanie stadionik, ktory 20 lat temu zrobilby wrazenie w 2. Bundeslidze. Brawo, brawo. Ale u nas przeciez nie ma zapotrzebowania na wiekszy.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1255 Postautor: bkapusta » 15 lutego 2006, o 17:55

No to co proponuja wladze miasta to porazka. Ale wybory blisko ;-)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
wojtas
Junior

#1256 Postautor: wojtas » 15 lutego 2006, o 18:53

bkapusta pisze:No to co proponuja wladze miasta to porazka. Ale wybory blisko ;-)

No boje sie ze wlasnie wyborow nie bedzie (przedterminowych) i bedziemy skazani na dominat Kaczynskich. W sprawie stadionu przeklada sie to na to ze w zycie wejdzie zapewne projekt 12 tysieczny, co oznacza wylacznie wywalenie kasy w bloto. O ile w ogole cos wejdzie w zycie, bo zawsze tak bylo za duzo sie gada a malo robi :? Pogratulowac narodowi wyboru wladzy...
Obrazek

Snys
Zawodowiec

#1257 Postautor: Snys » 15 lutego 2006, o 18:55

Ale chyba samorzÄ…dowe sÄ… w tym roku

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#1258 Postautor: jas » 15 lutego 2006, o 18:56

wojtas pisze:
bkapusta pisze:No to co proponuja wladze miasta to porazka. Ale wybory blisko ;-)

No boje sie ze wlasnie wyborow nie bedzie (przedterminowych) i bedziemy skazani na dominat Kaczynskich. W sprawie stadionu przeklada sie to na to ze w zycie wejdzie zapewne projekt 12 tysieczny, co oznacza wylacznie wywalenie kasy w bloto. O ile w ogole cos wejdzie w zycie, bo zawsze tak bylo za duzo sie gada a malo robi :? Pogratulowac narodowi wyboru wladzy...

tu raczej chodzi o wybory samorzadowe, bo wynik wyborow ogolnopolskich raczej nie ma wplywu na ksztalt stadionu w Lublinie
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1259 Postautor: bkapusta » 15 lutego 2006, o 19:01

wojtas chodzilo mi o samorzadowe ale ciesze sie, ze wkoncu ktos glosno powiedzial o wplywie dominatu Kaczynskich na projekt stadionu w Lublinie. W IV RP trzeba sie wykazac odwaga cywilna zeby ujawnic tak podly spisek. ;-)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
wojtas
Junior

#1260 Postautor: wojtas » 15 lutego 2006, o 19:10

jas pisze:tu raczej chodzi o wybory samorzadowe, bo wynik wyborow ogolnopolskich raczej nie ma wplywu na ksztalt stadionu w Lublinie

Z tego co widze i slysze, a jakie zamiary maja Kaczynsky z nowymi Giertychowskimi i Lepperowskimi przydupasami to boje sie ze niedlugo beda mieli wplyw na wszystko. I rzeczywiscie ogolnopolskie wybory nie maja wplywu na nasz stadion, ale to co sie dzieje na polskiej scenie politycznej odbije sie na wynikach wyborow samorzadowych. A te juz maja bezposredni zwiazek na nasze miasto i nasz stadion. W kazdym razie zobaczymy jak to bedzie wygladac, ale poki co wyglada na to ze w naszym regionie LPRowcy, Lepperowcy, wyznawcy Rydzyka beda mieli duze poparcie i w rezultacie beda rzadzic. Te wnioski na podstawie wynikow wyborow ogolnopolskich w wojewodztwie lubelskim.

bkapusta pisze:wojtas chodzilo mi o samorzadowe ale ciesze sie, ze wkoncu ktos glosno powiedzial o wplywie dominatu Kaczynskich na projekt stadionu w Lublinie. W IV RP trzeba sie wykazac odwaga cywilna zeby ujawnic tak podly spisek. Wink

Smiej sie smiej. :wink: Byles tylko nie mial racji. Teraz zapewne co 5 lat bedziemy mieli inny "numer" Rzeczpospolitej i ciezko sie bedzie przestawiac.

"Dzisiejsi" radni nad projektem piali z zachwytu (jeden/a tylko mial/a jakies "ale" o ile dobrze pamietam) a wiec watpie zeby cos sie zmienilo w kwestii projektu.
No chyba ze nam "dominat" zablokuje doplaty z UE i jedno wielkie G bedzie z tego wszystkiego. :D
Obrazek

Czarek
Trener

#1261 Postautor: Czarek » 15 lutego 2006, o 19:19

Jak podało Radio Lublin - decyzja o 11-tysięcznym stadioniku jest już podjęta i nic dziwnego gdyż:
- jest to projekt wyłącznie budżetowy tzn. urzędnicy budują tyle na ile mają kasy
- już wiedzą ile na tym zarobią, cwaniacy podzielili zyski
- wybudowanie większego, bardziej funkcjonalnego stadionu jest możliwe ,ale musieliby wejść w finansowanie sponsorzy prywatni, a to oznacza racjonalizację wydatków na co banda biurokratów nie może sobie pozwolić (utrata lewych zysków!)
- skazani jesteśmy na marnotrawstwo typu dzisiejsza trybuna główna, tablica świetlna czy lodowisko na Litewskim

PS. Jakiś cwaniak wypowiadał się, że kraty nie zostanął zdjęte, bo, chociaż nie wymagają tego przepisy, potrzebne są ze względów bezpieczeństwa. Jestem w stanie w 3 zdaniach udowodnić, że nie ma racji, ale jak sądzę dyskusja jeszcze przed nami
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#1262 Postautor: mikas » 15 lutego 2006, o 19:34

Czarek pisze:
PS. Jakiś cwaniak wypowiadał się, że kraty nie zostanął zdjęte, bo, chociaż nie wymagają tego przepisy, potrzebne są ze względów bezpieczeństwa. Jestem w stanie w 3 zdaniach udowodnić, że nie ma racji, ale jak sądzę dyskusja jeszcze przed nami

Czarek dawaj te argumenty, ja dopiero wszedłem do domu po całym dniu zapierdzielu i nie mam juz siły nawet mysleć a jeszcze zaraz musze wyjść. Jutro jest spotkanie z vice-prezydentem Lublina w sprawie krat i każde dodatkowe argumenty się nam przydadzą :wink:
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Czarek
Trener

#1263 Postautor: Czarek » 15 lutego 2006, o 19:58

mikas pisze:
Czarek pisze:

Czarek dawaj te argumenty, ja dopiero wszedłem do domu po całym dniu zapierdzielu i nie mam juz siły nawet mysleć a jeszcze zaraz musze wyjść. Jutro jest spotkanie z vice-prezydentem Lublina w sprawie krat i każde dodatkowe argumenty się nam przydadzą :wink:

Ok.
1) Jako świadek meczów piłkarskich i niestety także zadym stwierdzam, że kibole nie są zainteresowani wtargnięciem na boisko - mieli nieraz ku temu okazję znajdując się przy otwartej (!) bramie od strony Bystrzycy - ani rzucaniem czymś w zawodników - mogą to robić i przy tych kratach
2) Obecnie ochroniarze podczas meczów piłkarskich stoją na torze, zwróceni w stronę trybun co uniemożliwia akcję skierowane na boisko, a wysokie kraty wręcz utrudniają ochronie obserwację kibiców (na kratach wiszą flagi)
3) Żadne przepisy nie nakazują wznoszenia i posiadania takich krat - zatem można bez żadnych konsekwencji je usunąć (zostawiając dla "bezpieczeństwa psychicznego" urzędników kraty w sektorze gości
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
wojtas
Junior

#1264 Postautor: wojtas » 15 lutego 2006, o 20:06

No, dodac jeszcze mozna niestetyczny wyglad, ograniczenie widocznosci, brak jakiegokolwiek stadionu w Polsce z takimi kratami (chyba), a nawet mozna pod to podciagnac zagrozenie dla kibicow. Wejdzie taki wandal na krate (co zdarza sie czesto), pogibocze nia, a ze to niestabilna konstrukcja to runac moze i wypadek gotowy. 8) (na serio)
Obrazek

Awatar użytkownika
Nazir
Junior

#1265 Postautor: Nazir » 15 lutego 2006, o 20:48

Ja bym dodał jeszcze, że to wbrew ustawie o ochronie zabytków i dziedzictwie kultury wszak wspomniane kraty szpecą piękny pomnik minionej epoki. Przez około 40 lat zdołał oprzeć się wszelkim modernizacjom a tu kilka lat temu - ćpach i go... okratowali :wink:

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#1266 Postautor: Cz@rek » 15 lutego 2006, o 20:52

Zapytajcie przy okazji Pruszkowskiego jak ma siÄ™ ten projekt do
standardów FIM-owskich :?:
Bo jestem pewien że 90%tych radnych nawet nie wie co to FIM :evil:

Awatar użytkownika
Nazir
Junior

#1267 Postautor: Nazir » 15 lutego 2006, o 21:00

FILM chyba :wink:

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#1268 Postautor: boxing » 15 lutego 2006, o 22:06

Ku...wa, remont bedzie kosztowal 86 mln (!!!), pojemnosc 11500 miejsc. K...wa :evil: Osobna trybuna dla VIPow, kladka nad Bystrzyca. Pan Prezydent jest zadowolony ze swego pomyslu, projektantka tez jest zachwycona swoim dzielem. Redaktor z LSE przytoczyl wynik sondy - ponad 85% kibicow jest za budowa nowego stadionu. Miasto nie podziela tego zdania. Wiadomosci sprzed chwili z TVP3.

Zal patrzec na ten projekt szczegolnie w porownaniu do zamyslow Rzeszowa czy Gdanska - wrazenie z pewnoscia zrobia prywatne palace tych, ktorzy sie na tym przekrecie dorobia. Kielce zrobili za 40 mln, Rzeszow ma kosztowac 50 mln (35000 miejsc, kryty tor), Gdans robi kosmiczne wrazenie, a u nas robia robia remont, ktorego cena juz skoczyla z 30 czy 35 mln na 86 mln zlotych!!! :evil: . Jako podatnik zadam wyjasnien i publicznej debaty :!: :!: :!:
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2006, o 22:15 przez boxing, łącznie zmieniany 1 raz.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

wojteko
Senior

#1269 Postautor: wojteko » 15 lutego 2006, o 22:07

..... bedzie tak pięknie .........że aż fujara mięknie :cry: :cry: :shock:

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#1270 Postautor: mikas » 15 lutego 2006, o 22:11

K*** dobrze,ze oglądałem to na siedząco bo nogi i tak mi sie ugieły jak usłyszałem słowa pana Pruszkowskiego. Dla tych co nie oglądali:
Według pana prezydenta koszt modernizacji stadionu to uwaga........86 mln.zł Projekt jest ten sam który tutaj był umieszczoiny na forum na 11,5 tys miejsc.
Napisze krótko skandal, skandal i jeszcze raz skandal!!!!!!!! Tym sie powinna zając prokuratura jeśli zacznie sie realizację tego badziewia za tak olbrzymie pieniądze. Już 36 mln to jest przegięcie na taką lipną modernizację, pytam więc na co ma pójśc 86mln zł :?: :?: :?:
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Radzio
Senior

#1271 Postautor: Radzio » 15 lutego 2006, o 22:15

Jak to usłyszałem w TV Lublin to aż mnie zamurowało. Na początku myślałem, że redaktor się przejęzyczył ewentualnie pomylił z tymi 86 milionami, ale jak A Pruszkowski powtórzył tą cenę to aż nie mogę:) Paranoja aby za tyle kasy budować takie badziewie! Bo inaczej tego nie można nazwać za tak duże pieniądze.

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#1272 Postautor: boxing » 15 lutego 2006, o 22:22

Radziu, to nie paranoja - to ewidentny przekret.
Druga sprawa - to nie budowa od zera, to "modernizacja".
K...a :evil: :evil: :evil: normalnie mna zatrzeslo :evil: :evil: :evil:

Wstrzymac natychmiast ten projekt i zrobic publiczna debate - to mi na szybko przychodzi do glowy. Skontaktowac sie z autorami projektow z Kielc, Rzeszowa czy Gdanska. Pan Pruszkowski niech tylko rezerwuje pieniadze i niczego wiecej nie robi. Po spotkaniu z kibicami bedzie wiedzial, jakie cudo mozna zrobic za takie gigantyczne pieniadze. Damy mu namiary na projektantow i wykonawcow, niech tylko wstrzyma ten przekret, te chora modernizacje za kosmiczne pieniadze :!: :!: :!:
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2006, o 22:32 przez boxing, łącznie zmieniany 1 raz.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Speedway Fan
Senior

#1273 Postautor: Speedway Fan » 15 lutego 2006, o 22:25

Lol za taką cene to pewnie bysmy wybudowali dwa stadiony podobne do projektów Gdanska :P

Apocalips
Zawodowiec
Kontakt:

#1274 Postautor: Apocalips » 15 lutego 2006, o 22:30

Speedway Fan pisze:Lol za taką cene to pewnie bysmy wybudowali dwa stadiony podobne do projektów Gdanska :P

Nie przesadzajmy, 86 mln złotych nie starczyłoby nawet na jeden taki stadion jak w Gdańsku :)

Ale na takie gówno jak ma powstać w Lublinie to 30 mln to za dużo ! A co dopiero 86 ? Przekręt ! Ktoś sobie z nas kibiców - podatników kpi !
"Bo serce bije mocniej niż pięści..." - Motor 1950 Lublin

Pozdrawiam - Apocalips

wojteko
Senior

#1275 Postautor: wojteko » 15 lutego 2006, o 22:38

ciekawe na ile skoczy cena remontu kiedy prezydent dostanie petycje kibicow o zdjeciu krat na stadionie..... :?: (to tez bedzie kosztowalo) mysle ze 86mln to niejest koncowa cena przebudowy "koloseum", przewaznie po zakonczeniu inwestycji rosnÄ… niespodziewanie koszty :cry: :shock: ehhhh