Wywiady z ludźmi lubelskiego żużla

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#576 Postautor: bkapusta » 9 lutego 2006, o 12:27

Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Pebas
Szkółkowicz

#577 Postautor: Pebas » 13 lutego 2006, o 16:26

a dzis w lubelskim sport expresie znow pare ciekawych rozmow. pol strony zajmuje usmiechnieta buzka Cugowskiego, ktory twierdzi ze nagania sponsorow ile moze tylko, ze konkretow nie wymienia. ponadto Frankow zali sie na Siwka, a Kasinski twierdzi ze ma jakiegos asa w rekawie na menadzera zespolu :shock:

Snys
Zawodowiec

#578 Postautor: Snys » 13 lutego 2006, o 16:38

Rozmowa z Krzysztofem Cugowskim
– Uważa siÄ™ pan za wielkiego kibica żużla?
– W różnym wieku różnie to wyglÄ…daÅ‚o. MyÅ›lÄ™, że wielkim kibicem żużla byÅ‚em, kiedy byÅ‚em nastolatkiem. A teraz muszÄ™ powiedzieć, że troszkÄ™ siÄ™ w tym wszystkim opuÅ›ciÅ‚em. Nie ukrywam, że ostatnie dokonania lubelskiej drużyny jakoÅ› mnie zniechÄ™ciÅ‚y do tego wszystkiego. PrzyznajÄ™, że rzadko chodziÅ‚em na mecze, ale mam nadziejÄ™, że w tym sezonie wszystko siÄ™ odwróci i może uda siÄ™ awansować do ekstraligi. To bÄ™dzie dla mnie jakiÅ› powód, żeby wrócić na najwyższy szczebel kibicowania
– Tuż po wyborach parlamentarnych kibice zacierali rÄ™ce. Mówili: piÅ‚ka ma swojego posÅ‚a, żużel bÄ™dzie miaÅ‚ swojego senatora...
– (Åšmiech). CoÅ› w tym jest. Staram siÄ™ jakoÅ› pomagać organizatorom tego klubu, parÄ™ zÅ‚otych tu i ówdzie udaÅ‚o siÄ™ zaÅ‚atwić. Zobaczymy. Ja myÅ›lÄ™, że wszystko na dobrÄ… sprawÄ™ rozegra siÄ™ dopiero w tym sezonie. Jeżeli Lublinowi uda siÄ™ wejść do ekstraligi, wtedy bÄ™dzie można pomyÅ›leć o czymÅ› takim poważniejszym. Już siÄ™ do tego przymierzamy.
– Czy pan ma w ogóle jakÄ…Å› możliwość lobbowania i wpÅ‚yniÄ™cia na poważnych sponsorów w taki sposób, żeby zaangażowali siÄ™ w lubelski żużel?
– Na pewno tak. Pierwszy akcent w tej sprawie zostaÅ‚ już poczyniony. BÄ™dzie skonsumowany po 30 czerwca, ale mogÄ™ powiedzieć, że z dużego zakÅ‚adu Lubelszczyzny udaÅ‚o siÄ™ zaÅ‚atwić trochÄ™ pieniÄ™dzy. Jak mówiÄ™, jeżeli klub awansuje do ekstraligi, sytuacja bÄ™dzie absolutnie inna. Wtedy bÄ™dzie można coÅ› konkretnie zrobić i namówić ludzi z poważnymi pieniÄ™dzmi, żeby weszli w klub. To sÄ… wszystko naczynia połączone. Najpierw muszÄ… być jakieÅ› wyniki, bo jak drużyna wygrywa, ludzie przychodzÄ… i jest zainteresowanie sponsorów. Jak jest źle, nikt tego nie chce oglÄ…dać i sponsorów nie ma. To takie błędne koÅ‚o, ale niestety tak to wyglÄ…da.

wiÄ™cej – Lubelski Sport Express nr 7 (13.02.2006)
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2006, o 17:49 przez Snys, łącznie zmieniany 1 raz.

Pebas
Szkółkowicz

#579 Postautor: Pebas » 13 lutego 2006, o 16:43

to tylko kawalek bo calosc jest o wiele dluzsza.

Awatar użytkownika
Dj_Korgi
Senior
Kontakt:

#580 Postautor: Dj_Korgi » 13 lutego 2006, o 20:43

Dodaje kilka skanów ludzi związanych ze speedway'em z Lublina
pochodzą one z TYGODNIKA ŻUŻOWEGO nr 8

KLIK

Koper
Trener
Kontakt:

#581 Postautor: Koper » 14 lutego 2006, o 12:35

Awatar użytkownika
Carew
Szkółkowicz

#582 Postautor: Carew » 14 lutego 2006, o 19:38

Dj_Korgi pisze:Dodaje kilka skanów ludzi związanych ze speedway'em z Lublina
pochodzą one z TYGODNIKA ŻUŻOWEGO nr 8

KLIK

Mogłbyś jeszcze wrzucić wywiad z Kacprem Kępą, jest w tym samym numerze Tygodnika tylko kilka stron dalej,
----- FORZA JUVE -----

Awatar użytkownika
Dj_Korgi
Senior
Kontakt:

#583 Postautor: Dj_Korgi » 14 lutego 2006, o 22:07

o przepraszam najmocniej zapomniałem .

KLIK

Awatar użytkownika
Nazir
Junior

#584 Postautor: Nazir » 20 lutego 2006, o 14:33

W dzisiejszym DW jest rozmowa z dyrektorem Kasińskim. Głównie na temat stadionu. Jest tez coś o Fan Klubie.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#586 Postautor: bkapusta » 20 lutego 2006, o 14:38

Jak cos sluze miejscem na serwerze zeby sie nie bawic znow w jakies rapidy czy inne megauploady ;-)
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
Nazir
Junior

#587 Postautor: Nazir » 20 lutego 2006, o 14:39

sting126 pisze:Moglbys wrzucic jakiegos skana?

Niestety, nie mam takiej możliwosci :cry:

Awatar użytkownika
Nazir
Junior

#588 Postautor: Nazir » 20 lutego 2006, o 16:12

ŻUŻEL* Rozmowa z Bogusławem Kasińskim, dyrektorem TŻ Sipma
To dobry projekt

Podoba siÄ™ panu projekt modernizacji lubelskiego stadionu ?
Uważam, że jest to dobry projekt. Oczywiście należałby poprawić w nim kilka rzeczy takich jak parking, banda i boksy dla zawodników ponadto klub żużlowy musi mieć też warsztat. Żeby stadion spełniał wymogi FIM, wymagana jest także myjka ekologiczna.
TrochÄ™ tych zastrzeżeÅ„ jest…
Myślę, że wszystko zostanie poprawione. Jestem w kontakcie z panią Anną Kasprzyk z warszawskiego biura projektowego S.P.A.K. i umówiliśmy się tak, że przedstawię jej korektę do projektu. Pani Kasprzyk zapewniła mnie, że uwzględni wszystkie poprawki, mające na celu stworzenie obiektu spełniającego wszelkie wymogi.
W planach modernizacji dotychczasowe kraty zastÄ…pić ma ponad 3-metrowe ogrodzenie z tworzywa sztucznego. To dość nowatorski pomysÅ‚ jak na żużlowe tory…
I zupełnie nie trafiony. Żaden materiał nie wytrzyma uderzeń kamieni usypujących się z toru w trakcie wyścigów. Podejrzewam, że takie ogrodzenie z pleksy nie sprawdzi się. W trakcie sezonu oprócz zawodów oficjalnych odbywają się też treningi i zawody amatorów, za każdym razem ogrodzenie narażone będzie na uszkodzenie.
Jakie rozwiązanie byłoby najlepsze ?
Dotychczasowe ogrodzenie należałoby zmniejszyć o górną część. Na pewno nie wolno demontować całkowicie krat bo trzeba uwzględnić, że na żużlu dzieją się różne rzeczy. Nie raz motocykle wyskakiwały przez bandę.
Za usunięciem części krat mocno optował Fan Klub TŻ Sipma.
To dobrze, że sympatycy speedway’a wyszli z takÄ… inicjatywÄ…. Nie możemy jednak zapominać, że to wÅ‚aÅ›nie kibice doprowadzili do tego, że na stadionie potrzebne byÅ‚o takie ogrodzenie.
Fani żużla mogÄ… poczuć siÄ™ urażeni gdyż w powstawaniu takich ogrodzeÅ„ wiÄ™ksza jest chyba „zasÅ‚uga” kibiców piÅ‚karskich ?
Kibice sÄ… różni, niezależnie od dyscypliny. RzeczywiÅ›cie na żużlu nie dziejÄ… siÄ™ takie rzeczy jak na meczach piÅ‚ki nożnej. Futbolowi kibice majÄ… wiÄ™ksze „tradycje” chuligaÅ„skie. CzÄ™sto jednak jest tak, że część kibiców piÅ‚karskich przychodzi też na zawody żużlowe.
Czy wszystko zostało już wyjaśnione w kwestii dosypania nawierzchni ?
Na spotkaniu zostałem poinformowany, ze będzie tylko 200 ton. To stanowczo za mało. Musimy mieć 400 ton sjenitu ponieważ nie chcemy łatać poszczególnych dziur, ale dosypać nawierzchnię na całej długości toru. Wszystko zostało wyjaśnione i zapewniono mnie, że otrzymamy te 400 ton.
W planach modernizacji wiele kontrowersji budzi też propozycja wydłużenia toru do 394 metrów oraz pojemność stadionu, który pomieścić ma 11.500 osób.
Jeśli chodzi o długość toru to musimy się z tym pogodzić. Stadion MOSiR jest obiektem, na którym swoje mecze rozgrywają także piłkarze, a powiększenie murawy jest jednym z wymogów dla klubu piłkarskiego.
W kwestii pojemności trzeba się cieszyć z tego, co mamy. Wiem, że wielu ludzi dość krytycznie przygląda się planom modernizacji. Ja uważam, że duże słowa uznania należą się panu prezydentowi Pruszkowskiemu, który mógł przecież w ogóle nie podejmować takiej inicjatywy. Skoro jest już projekt to teraz powinniśmy wszyscy pomagać w doborze optymalnych rozwiązań a nie tylko krytykować. Stadion teraz a po modernizacji to zupełnie inny świat.
Trudno jednak nie zauważyć, że w Tarnowie, z którym notabene jest pan w pewien sposób związany zmodernizowany stadion liczyć ma od 25 do 35 tysięcy miejsc. Koszty realizacji projektu niewiele różnią się od tych w Lublinie.
Być może w Tarnowie powstanie liczebniejszy stadion. Tyle tylko, że prace w Lublinie ruszÄ… już na jesieni tego roku. W Tarnowie na rozpoczÄ™cie modernizacji bÄ™dÄ… musieli poczekać dÅ‚uższy okres czasu. W tym czasie Unia zdąży zdobyć jeszcze kilka tytułów…, oczywiÅ›cie wicemistrzowskich bo najwyższe miejsce zarezerwowane bÄ™dzie dla Lublina.
Sezon zbliża się wielkimi krokami. Już niebawem pierwsze sparingi. Zespół z Rzeszowa bardzo poważnie podchodzi do test-meczu z TŻ Sipma. Zapowiadają przyjazd w najsilniejszym składzie.
My też pojedziemy w bardzo silnym. W sparingach zabraknie tylko Chrisa Louisa i Davida Norrisa, którzy będą już rywalizować w lidze angielskiej. Na pewno zobaczymy wszystkich zawodników krajowych i wszystkich juniorów. Lubos Tomicek nie może doczekać się występów w lidze polskiej i już zapowiedział, że do Lublina przyjedzie dużo wcześniej.
Nie boi się pan, że część zawodników Sipmy mogła nie przepracować zimy jak należy ?
Nie mam takich obaw. Dla większości z nich będzie to pierwszy sezon w nowym klubie, więc zechcą pokazać się z dobrej strony. Inna sprawa, że to, ile zarobią, zależy tylko od nich więc na pewno solidnie się przygotują do nadchodzącego sezonu.
Rozmawiał Karol Grzywacz

garsija

#589 Postautor: garsija » 20 lutego 2006, o 16:14

Moglby ktos dorzucic rozmowe z prezesem Kępą z dzisiejszego Sport Expressu??Bo na bronowice nie dowieźli...

Speedway Fan
Senior

#590 Postautor: Speedway Fan » 20 lutego 2006, o 16:36

W tym czasie Unia zdąży zdobyć jeszcze kilka tytułów…, oczywiÅ›cie wicemistrzowskich bo najwyższe miejsce zarezerwowane bÄ™dzie dla Lublina.
To mi siÄ™ podoba.

Z POWODU AWARII MASZYNY DRUKUJĄCEJ, NAJNOWSZE WYDANIE LUBELSKIEGO SPORT EXPRESSU (Z DATĄ 20-26 LUTEGO) BĘDZIE DO KUPIENIA W KIOSKACH DOPIERO WE WTOREK, 21 LUTEGO! ZA WYNIKŁE UTRUDNIENIA PRZEPRASZAMY.

A tutaj malutk ikawalek rozmowy z Kępą. reszta jutro w papierowym wydaniu.

Czy to prawda, że na półtora miesiąca przed rozpoczęciem sezonu klub ma spore problemy finansowe?
– Problemy finansowe ma każdy klub w Polsce, to po pierwsze. Po drugie – nie do koÅ„ca rozumiem, co to znaczy „problemy finansowe”? Problem finansowy mamy wtedy, kiedy chcemy wiÄ™cej wydawać niż możemy sobie pozwolić. Jest jeszcze jeden istotny element. Generalnie funkcjonuje u nas przekonanie, że kierujÄ…cy klubem powinien wydawać pieniÄ…dze, a sprawÄ… miasta, sponsorów, czy fanatyków jest, żeby bez ograniczeÅ„ pieniÄ…dze dawać. Ja postawiÅ‚em przed panem KasiÅ„skim zadanie nie tylko sportowe, zresztÄ… tak mi siÄ™ prezentowaÅ‚ jako kandydat na dyrektora. To ma być czÅ‚owiek, który gospodarnie wydaje pieniÄ…dze i z tego też zostanie rozliczony.

Awatar użytkownika
Marcinex
Senior

#592 Postautor: Marcinex » 20 lutego 2006, o 16:50

W sparingach zabraknie tylko Chrisa Louisa i Davida Norrisa, którzy będą już rywalizować w lidze angielskiej.

A Shields pojedzie? Przecież on też jeździ wtedy w Anglii. Skoro Holta i Pedersen pojadą w sparingach (a też jeżdżą w Anglii - przenajmniej Pedersen, co do Holty to nie jestem pewien), to dlaczego nie mogą pojechać Louis i Norris?

Awatar użytkownika
Nazir
Junior

#594 Postautor: Nazir » 20 lutego 2006, o 17:36

sting126 pisze:i znowu zostalismy nazwani Fan Klubem TZ Sipma... niektorzy sa jednak niereformowalni...:/

Gdyby było Fan Klub TŻ Motor Lublin nie każdy mógłby zrozumiec o co chodzi Stingu licz sie z tym, że gazeta pisana jest też dla ludzi, którzy nie są uczestnikami forum i mogliby sie troche pogubić w tematach Motor, TŻ, Sipma, LKŻ, RKS itd. itp. etc. (sic)

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#595 Postautor: jas » 20 lutego 2006, o 17:40

Nazir pisze:
sting126 pisze:i znowu zostalismy nazwani Fan Klubem TZ Sipma... niektorzy sa jednak niereformowalni...:/

Gdyby było Fan Klub TŻ Motor Lublin nie każdy mógłby zrozumiec o co chodzi Stingu licz sie z tym, że gazeta pisana jest też dla ludzi, którzy nie są uczestnikami forum i mogliby sie troche pogubić w tematach Motor, TŻ, Sipma, LKŻ, RKS itd. itp. etc. (sic)

jasne, ale jezeli cos ma swoja nazwe, to nie nazywa sie tego inaczej, tylko dla wlasniego "widzimisie".
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#596 Postautor: Cooper » 20 lutego 2006, o 18:06

Dyr Kasiński powiedział, a Nazir pisze:Wiem, że wielu ludzi dość krytycznie przygląda się planom modernizacji. Ja uważam, że duże słowa uznania należą się panu prezydentowi Pruszkowskiemu, który mógł przecież w ogóle nie podejmować takiej inicjatywy.

:shock: :shock: :shock:

Jasne, zrobil nam łaske, ze wyremontuje jako tako stadion, ktory sie juz praktycznie zapada pod ziemie. O dzieki Ci wielkie nasz wszechwladny prezydencie, czyz nie za duzy wysilek zostal zlozony na Twe zmeczone druga intensywna kadencja barki?
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2006, o 20:08 przez Cooper, łącznie zmieniany 1 raz.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#597 Postautor: bkapusta » 20 lutego 2006, o 18:10

O tak jak my biedni smiemy cokolwiek krytykowac! Wodz przeciez taki laskawy, wyremontuje stadion... A mogl zabic ;-)

Ogolnie chcialem dodac, ze jak dla mnie pierwszy minus dla Dyra. Za te wypowiedzi o kracie [ze kibice sami sobie na to zasluzyli - akurat zuzlowi kibice w Lublinie sa czysci] i za ta wypowiedz o Pruszkowskim [nikt nam nie zabroni krytykowania:P].
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2006, o 21:22 przez bkapusta, łącznie zmieniany 1 raz.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
czaszka
Junior

#598 Postautor: czaszka » 20 lutego 2006, o 21:21

Wywiad z naszym zawodnikiem Mariuszem F. :wink: oraz naszym eks-zawodnikiem Sebastianem T.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
wojtas
Junior

#599 Postautor: wojtas » 20 lutego 2006, o 21:27

Ze zacytuje Franciszka: "...W tamtym roku dyrektorem był Siwek, a na obecna chwile facet zniknal. Niczym sie nie interesuje..."

No jaki biedny Kloszard... nawet Harry go unika. Po prostu czlowiek nieszczescie. I w jaki sposob Harry'ego moze nic nie interesowac skoro jest sekretarzem klubu?
Obrazek

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#600 Postautor: bkapusta » 20 lutego 2006, o 21:34

Franek zdaje sie nie zauwazyl jakie wyniki osiagal do tej pory i ze rynek zostal otwarty. Zarzeka sie, ze nie druga liga. Ostrzega, ze niektorzy pewnie nie pojada tak jak sie oczekuje i wtedy na scene wkroczy on.. A Ja sie pytam Panie Franciszku z czym do ludzi? Jak bym tak odpie*****l swoja robote jak Pan to bym sie wstydzil publicznie wypowiadac. Co do zaleglosci, to chyba jest winny klub ktory jest reprezentowany przez Dyrektora a nie osobiscie byly dyrektor P.Siwek wiec o co chodzi z tym sciganiem Harrego? ;-) Pozatym najpierw zarzekal sie, ze nie podpisze nawet 'warszawskiego' w Lublinie teraz nawet cos wspomina, ze moglby tu jezdzic... Oj wypowiadac to my sie nie umiemy... Pewnie za pierwszym razem cos sie 'pociaglo' w wywiadzie ;-)

Co do Sebastiana to generalnie zycze chlopakowi jak najlepiej i oby mu z tym gdanskeim wypalilo jednak nieczaje dlaczego oferta z Lublina byla zabawna. Wiadomo, ze nasz klub nie interesowal sie Seba jako zawodnikiem. Ale co w tym dziwnego, ze ostatniego dnia zaproponowal 'warszawski'? Co mieli dzilaacze z Lublina negocjowac z nim ten kontrakt przez cala zime? Zorientowali sie w klubie, ze Seba do 30 stycznia nie mial kontraktu to mu zaproponowali 'warszawski'. Moim zdaniem mily gest i nie ma nic w tym zabawnego. A Seba to w pewien sposob wysmiewa. Moim zdaniem nieladnie, ze sie czepia, ze w ostatniej chwili. A kiedy mieli? Wczesniej nie zawraclai sobie tym glowy bo bylo okienko transferowe i teoretycznie Seba mogl w kazdej chwili gdzies podpisac, w ostatniej chwili kiedy ciagle byl bez kontraktu postanowili pomoc...
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,