Nasi rywale w sezonie 2006
zanosi się na to że Gdansk wystartuje... ale w II lidze,
http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35617,3090579.html
PS.
a i Chrzanowski chce uciekać
http://www.czarnysport.pl/index.php?id= ... 543a71688f
http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35617,3090579.html
PS.
a i Chrzanowski chce uciekać
http://www.czarnysport.pl/index.php?id= ... 543a71688f
-
Danio
Z tym Gdańskiem to wogóle nic nie wiadomo, a jak nic nie wiadomo to wiadomo że chodzi o kasę, ale jeszcze nie zapadła decyzja w której lidze wystartuje Gdańsk- na forum jakiś koleś ma już wizję składu chyba na I LIGĘ bez Chrzanowskiego i B. Pedersena
to może zamiast Ostrowa będziemy mieli Gdańsk w I lidze
ja bym się ucieszył!
taka wizje skladu kumpel mi wczoraj przedstawil na gg
1. K.Jabłoński 2. Czerwiński 3. Kłopot/Pecyna 4. Pietraszko 5. obcokrajowiec 6. Kennett/Dąbrowski 7. M.Jabłoński
to może zamiast Ostrowa będziemy mieli Gdańsk w I lidze
W chwili obecnej wątpię aby Gdańsk zdołał sklecić nawet I ligowy skład, więc pewnie zaczną wszystko od początku od II ligi. Tak więc do ekstraligi powinny awansować 3 zespoły. Ciekawe czy w takim wypadku ktoś by z ekstraligi spadał
Może ostatni zespół z 7-zespołowej ekstraligi jechałby w barażach z 4 zespołem I ligi
Było by fajnie, a napewno uatrakcyjniło by rozgrywki, gdyż w innym wypadku słabsze zespoły ekstraligi miały by zapewnione pozostanie w niej i mogły by odpuszczać mecze.
No najlepiej to by zrobili tak ... Gdańska druzyne rozwiacać bo więcej z nimi problemów niż pozytku w e-lidze tylko 7 druzyn bo szczerze to jakiś klub z 1 ligii to miałby może nie tyle ciężkie zadanie ale poprostu sklad drużyn e-ligowych byłby nie fair w stosunku do tej jednej awansującej ... choć myśle że taki ostrów by nie jedengo rozwalił
Natomiast po sezonie nikt nie leci z e ligi tylko 3 z pierwszej awansują no i jeden baraż między 7 druzyną e-ligową a 4 1-ligową
Tak wg mnie to by było najbardziej rozsądny i uczciwy sposób rozwiązania tego problemu!!
A jak ruszy liga zawodowa to się zastanowic czy Gdańsk dopuścić do rozgrywek czy nie
Natomiast po sezonie nikt nie leci z e ligi tylko 3 z pierwszej awansują no i jeden baraż między 7 druzyną e-ligową a 4 1-ligową
Tak wg mnie to by było najbardziej rozsądny i uczciwy sposób rozwiązania tego problemu!!
A jak ruszy liga zawodowa to się zastanowic czy Gdańsk dopuścić do rozgrywek czy nie

PROSTACY'05 ~ Ultra Brigade
NSN
Bjerre we Wrocławiu mimo że jakiś czas temu wszystkie portale pisały że pospisał w Toruniu.
http://www.przegladzuzlowy.pl/news_wroc ... 089885240l:
Speedway pisze:Bjerre we Wrocławiu mimo że jakiś czas temu wszystkie portale pisały że pospisał w Toruniu.![]()
Ani Wrocław, ani Toruń nie są naszymi rywalami
Do pisania o transferach drużyn z E-ligi i II ligi jest odpowiedni dział i temat, w którym zresztą już się ta informacja pojawiła...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Marcinex pisze:Może ostatni zespół z 7-zespołowej ekstraligi jechałby w barażach z 4 zespołem I ligiByło by fajnie, a napewno uatrakcyjniło by rozgrywki, gdyż w innym wypadku słabsze zespoły ekstraligi miały by zapewnione pozostanie w niej i mogły by odpuszczać mecze.
Fajnie moze dla extraligi, natomiast w 1 lidze dostanie sie do 4rki juz zapewnialoby minimum baraze.
zdecydowanie byłoby nam na ręke, gdyby Ostrów wystartował w e-lidze. Zawsze to jeden przeciwnik mniej i do tego bardzo poważny
Troche za duże zamieszanie z tym Gdańskiem, bo tak naprawde nie wiadomo kiedy to się skończy i kto ew. dostanie miejsce w extralidze. Ostrów powinien mieć prawo do odmowy jazdy w najwyższej klasie, bo przecież może ich na to nie stać (teoretycznie), a poza tym, nie mają już zbyt dużych szans na kogokolwiek z GP
Prawdopodobnie większość chciałaby pozbyć się Iskry z 1 ligi, ale pewnie jednak z nimi będziemy musiali walczyć.
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Dlaczego jednak będzie baraż, a nie spadek z 8 miejsca i awans z 3 w 1 lidze
Przecież zawodników z GP jest 15, a klubów, które mogą ich zatrudnić 8. Jeśli się nie myle to obecnie wolni zostali: Nicholls (dogadany w Tarnowie), Zagar i Lindback (obaj nie mają zamiaru jeździć w Polsce). Więc jakby nie patrzeć szanse będą nierówne, bo 1-ligowiec nie ma szans na pozyskanie klasowego zawodnika przed barażami. Poza tym ostatni klub z e-ligi (zapewne Gdańsk jeśli wystartuje) może sobie od tak przejechać cały sezon, a w barażach pokonać 3 drużyne 1 ligi i wszystko będzie ok. Jak dla mnie troche niesprawiedliwe. Skoro 1-ligowcy nie dostali szansy na podpisanie z zawodnikiem w GP, to moim zdaniem powinni o awans walczyć tylko z drużynami, które mają takie same prawa
Mam nadzieje, że ktoś się jednak nad tym zastanowi
[/url]
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Dlaczego jednak będzie baraż, a nie spadek z 8 miejsca i awans z 3 w 1 lidze
Pokemon pisze:Najgorszym rozwiązaniem byłoby 7 drużyn w elidze i 9 w I lidze! Już lepiej chyba Gdańsk spuścić do II ligi, a pozostawić w I Opole. Sam nie wiem...
Tak czy siak, możnaby zapytać jakiegoś Kościechę, czy nie chciałby nas wzmocnić...![]()
Pozdrawiam.
Jeżeli Gdańsk zostanie spuszczony do II ligi a Opole pozostanie w I to będziemy mieli właśnie to co nazywasz najgorszym rozwiązaniem: 9 w I i 7 w e-lidze...
Co do Kościechy to warto byłoby także zapytać prezesa BTŻ Bydgoszcz, czy zechciałby go wypożyczyć, bo zdaje się, że tam właśnie podpisał kontrakt...
a jednak Z-G chce do e-ligi
4 Stycznia 2006
Ekstraligowy ZKÅ» Kronopol?
To wcale nie jest żart, ani dziennikarska kaczka. Być może już za kilka dni lub tygodni znak zapytania w tytule nie będzie potrzebny.
W ZKŻ-cie już zacierają ręce, kiedy pytamy o możliwości startu w tym sezonie w najwyższej klasie rozgrywek. - Oczywiście, że przyjęlibyśmy tę propozycję - usłyszeliśmy wczoraj od rzecznika zielonogórskiego klubu Kamila Kawickiego.
Bezkrólewie z długami
ZKŻ Kronopol najprawdopodobniej dostanie szansę ubiegania się o starty w ekstralidze jeśli z rozgrywek tych wycofane zostanie Wybrzeże. Gdański klub ma poważne problemy i dziś coraz bardziej realne staje się zdegradowanie go do najniższej klasy rozgrywek (II ligi).
31 grudnia minął termin, w którym Wybrzeże miało rozliczyć się za miniony sezon ze swoimi zawodnikami. Taki wymóg nałożony został przez zespół do spraw licencji, działający przy PZMocie. Przypomnijmy, iż uzyskanie licencji jest konieczne przez ekstraligowe kluby. Zaległości dotyczą braci Krzysztofa i Mirosława Jabłońskich, Roberta Kościechy, Tomasza Bajerskiego, Sławomira Dąbrowskiego i Tomasza Chrzanowskiego. Sięgają one 80 tys. zł. Do tej pory honoraria za sezon 2005 nie zostały im wypłacone. Gdański klub wysłał natomiast prośbę do PZMotu o przedłużenie terminu wypłat dla zawodników do 31 bm.
Na dodatek od kilkunastu dni gdaÅ„ski klub nie ma prezesa. Marek Formela zÅ‚ożyÅ‚ rezygnacjÄ™ z tej funkcji, kiedy prokuratura postawiÅ‚a mu zarzuty w sprawie nieprawidÅ‚owoÅ›ci w wydawnictwie ,,Stella Maris’’. 15 bm. ma siÄ™ odbyć zebranie wÅ‚adz GKS-u Gwardii Wybrzeża na którym wybrany zostanie nowy prezes. Dopiero wtedy przedstawiciele grupy Lotos (dotychczasowy główny sponsor gdaÅ„skiego klubu) wypowiedzÄ… siÄ™ na temat ewentualnej dalszej współpracy. DziÅ› bowiem Lotos nie jest zainteresowany dalszym wspieraniem gdaÅ„skiego żużla.
Może być baraż
- Prośba gdańszczan zostanie rozpatrzona w przyszłym tygodniu, kiedy do pracy wróci Andrzej Grodzki, przewodniczący do spraw licencji - usłyszeliśmy wczoraj w biurze PZMotu. - Bez względu na decyzję wydaje się być pewne, że ekstraliga będzie składała się z ośmiu drużyn. Jeśli gdański klub nie otrzyma licencji, wówczas będziemy zastanawiać się jakie zaproponować rozwiązania w celu uzupełnienia stawki drużyn.
Regulamin rozgrywek żużlowych oraz inne normy prawne nie określają sposobu postępowania w tego typu przypadkach. Logika jednak nakazuje, aby nowy uczestnik ekstraligowych zmagań został wyłoniony z drużyn, które były bardzo blisko pozostania lub awansu na ten szczebel. A do takich zalicza się ZKŻ Kronopol (przegrał play offy o utrzymanie z Wybrzeżem) oraz KM Ostrów Wlkp. (uległ Wybrzeżowi w barażu).
- Najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem wydaje się być rozegranie spotkań barażowych między naszym zespołem i ostrowianami - spekuluje Kawicki. - Można także spodziewać się próby powiększenia ekstraligi do 10 drużyn i wówczas obie wspomniane ekipy znalazłyby się w niej bez konieczności rozgrywania dodatkowych spotkań. Dziś wszystkie nasze działania prowadzimy przy założeniu występów w I lidze, jednak jeśli tylko pojawi się szansa startu w ekstralidze, zrobimy wszystko, aby ją wykorzystać.
PAWEÅ SCHREITER
[/b]
4 Stycznia 2006
Ekstraligowy ZKÅ» Kronopol?
To wcale nie jest żart, ani dziennikarska kaczka. Być może już za kilka dni lub tygodni znak zapytania w tytule nie będzie potrzebny.
W ZKŻ-cie już zacierają ręce, kiedy pytamy o możliwości startu w tym sezonie w najwyższej klasie rozgrywek. - Oczywiście, że przyjęlibyśmy tę propozycję - usłyszeliśmy wczoraj od rzecznika zielonogórskiego klubu Kamila Kawickiego.
Bezkrólewie z długami
ZKŻ Kronopol najprawdopodobniej dostanie szansę ubiegania się o starty w ekstralidze jeśli z rozgrywek tych wycofane zostanie Wybrzeże. Gdański klub ma poważne problemy i dziś coraz bardziej realne staje się zdegradowanie go do najniższej klasy rozgrywek (II ligi).
31 grudnia minął termin, w którym Wybrzeże miało rozliczyć się za miniony sezon ze swoimi zawodnikami. Taki wymóg nałożony został przez zespół do spraw licencji, działający przy PZMocie. Przypomnijmy, iż uzyskanie licencji jest konieczne przez ekstraligowe kluby. Zaległości dotyczą braci Krzysztofa i Mirosława Jabłońskich, Roberta Kościechy, Tomasza Bajerskiego, Sławomira Dąbrowskiego i Tomasza Chrzanowskiego. Sięgają one 80 tys. zł. Do tej pory honoraria za sezon 2005 nie zostały im wypłacone. Gdański klub wysłał natomiast prośbę do PZMotu o przedłużenie terminu wypłat dla zawodników do 31 bm.
Na dodatek od kilkunastu dni gdaÅ„ski klub nie ma prezesa. Marek Formela zÅ‚ożyÅ‚ rezygnacjÄ™ z tej funkcji, kiedy prokuratura postawiÅ‚a mu zarzuty w sprawie nieprawidÅ‚owoÅ›ci w wydawnictwie ,,Stella Maris’’. 15 bm. ma siÄ™ odbyć zebranie wÅ‚adz GKS-u Gwardii Wybrzeża na którym wybrany zostanie nowy prezes. Dopiero wtedy przedstawiciele grupy Lotos (dotychczasowy główny sponsor gdaÅ„skiego klubu) wypowiedzÄ… siÄ™ na temat ewentualnej dalszej współpracy. DziÅ› bowiem Lotos nie jest zainteresowany dalszym wspieraniem gdaÅ„skiego żużla.
Może być baraż
- Prośba gdańszczan zostanie rozpatrzona w przyszłym tygodniu, kiedy do pracy wróci Andrzej Grodzki, przewodniczący do spraw licencji - usłyszeliśmy wczoraj w biurze PZMotu. - Bez względu na decyzję wydaje się być pewne, że ekstraliga będzie składała się z ośmiu drużyn. Jeśli gdański klub nie otrzyma licencji, wówczas będziemy zastanawiać się jakie zaproponować rozwiązania w celu uzupełnienia stawki drużyn.
Regulamin rozgrywek żużlowych oraz inne normy prawne nie określają sposobu postępowania w tego typu przypadkach. Logika jednak nakazuje, aby nowy uczestnik ekstraligowych zmagań został wyłoniony z drużyn, które były bardzo blisko pozostania lub awansu na ten szczebel. A do takich zalicza się ZKŻ Kronopol (przegrał play offy o utrzymanie z Wybrzeżem) oraz KM Ostrów Wlkp. (uległ Wybrzeżowi w barażu).
- Najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem wydaje się być rozegranie spotkań barażowych między naszym zespołem i ostrowianami - spekuluje Kawicki. - Można także spodziewać się próby powiększenia ekstraligi do 10 drużyn i wówczas obie wspomniane ekipy znalazłyby się w niej bez konieczności rozgrywania dodatkowych spotkań. Dziś wszystkie nasze działania prowadzimy przy założeniu występów w I lidze, jednak jeśli tylko pojawi się szansa startu w ekstralidze, zrobimy wszystko, aby ją wykorzystać.
PAWEÅ SCHREITER
[/b]
volf pisze:Lepiej niech Gdańsk wystartuje w elidze!!Lepiej jechać baraż z Gdańskiem niż na przykład z Rzeszowem!!Nie wierzę,ze przy 7 drużynach w elidze każda z nich ma pewne miejsce w elidze 2007 roku.Jednak wszytko wygląda na to ze Gdańsk pojedzie w 1 lidze!!
sądzę, że z Rzeszowem i tak nie byłoby żadnego barażu. oni sobie poradzą wyżej.
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Mam nadzieję,że Falubaz pojedzie w elidze.Jak tak sie stanie nasze szanse na awans do eligi bardzo wzrastają!!Odpada nam jeden konkurent!!A o siłe Gdańska w 1 lidze chyba teraz nikt sie nie martwi ,bo skład maja mizerny (bez Chrzanowskiego ktory nie chce jeżdzić w 1 lidze) a zawodników wartościowych już chyba nie ma!! 
papi pisze:Dlaczego jednak będzie baraż, a nie spadek z 8 miejsca i awans z 3 w 1 lidzePrzecież zawodników z GP jest 15, a klubów, które mogą ich zatrudnić 8. Jeśli się nie myle to obecnie wolni zostali: Nicholls (dogadany w Tarnowie), Zagar i Lindback (obaj nie mają zamiaru jeździć w Polsce). Więc jakby nie patrzeć szanse będą nierówne, bo 1-ligowiec nie ma szans na pozyskanie klasowego zawodnika przed barażami. Poza tym ostatni klub z e-ligi (zapewne Gdańsk jeśli wystartuje) może sobie od tak przejechać cały sezon, a w barażach pokonać 3 drużyne 1 ligi i wszystko będzie ok. Jak dla mnie troche niesprawiedliwe. Skoro 1-ligowcy nie dostali szansy na podpisanie z zawodnikiem w GP, to moim zdaniem powinni o awans walczyć tylko z drużynami, które mają takie same prawa
Mam nadzieje, że ktoś się jednak nad tym zastanowi
[/url]
Ja się zastanowiłem (dość krótko to trwało) i jest jedno bardzo proste rozwiązanie
Tak żeby było jeszcze bardziej pogmatwanie
A co do Gdańska to nie rozumiem skąd w ogóle pomysł ich jazdy w I lidze. Albo spełniają warunki i jadą w E-lidze, albo zakładają nowe stowarzyszenie i zaczynają od II ligi (vide: Piła). A tu znowu k***a jakieś kombinacje
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
meesha pisze:Ja się zastanowiłem (dość krótko to trwało) i jest jedno bardzo proste rozwiązanieSkoro GKSŻ wymyśliło taki bubel jak ograniczenia dot. zawodników z GP to w przypadku barażu niech drużyna E-ligowa ma zakaz wystawienia takiego zawodnika (zawodników) w meczu. W końcu baraże są jakby "oddzielną" kwestią i można je potraktować oddzielnymi
No i najprawdopodobniej tak bedzie.Jak jechalismy z zielonką baraż to obowiązywały zasady 1-ligowe (bez deflektorów), wiec mysle ze tak samo bedzie z zawodnikami z GP
Chociaz kij ich tam wie....
ps. poprawka - wojtas spoko, nie pamiętałem o tym
Ostatnio zmieniony 4 stycznia 2006, o 14:02 przez Snys, łącznie zmieniany 1 raz.
meesha pisze:A co do Gdańska to nie rozumiem skąd w ogóle pomysł ich jazdy w I lidze. Albo spełniają warunki i jadą w E-lidze, albo zakładają nowe stowarzyszenie i zaczynają od II ligi (vide: Piła). A tu znowu k***a jakieś kombinacje![]()
Z tego co mi wiadomo to kazda druzyna jesli "nie czuje sie na silach" finansowo i organizacyjnie moze zdecydowac sie na jazde w nizszej klasie rozgrywkowej. Tak wiec jesli Gdansk pojedzie dalej pod nazwa Gwardia-Wybrzeze to ma prawo na jazde w I lidze. Co nie zmienia faktu ze przepisy sa rowno pojeb...ne, tu sie wszyscy zgodzimy.
Snys pisze:No i najprawdopodobniej tak bedzie.Jak jechalismy z zielonką baraż to obowiązywały zasady 1-ligowe (bez deflektorów), wiec mysle ze tak samo bedzie z zawodnikami z GP
Mieszanka przepisow byla