Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
wojtek_78
Szkółkowicz

#976 Postautor: wojtek_78 » 28 grudnia 2005, o 15:23

Cooper pisze:K**wa, nawet stadion musimy budowac "po lubelsku"... Przeciez to calkowicie bez sensu pakowac tyle kasy w zrobienie "czegos takiego".

Kosztorys jest dla mnie co najmniej dziwny. Remont ma pochłonąć 37 mln zł, a tymczasem budowa nowego stadionu w Kielcach 40 mln zł.

Czyż nie lepiej wygospodarować 3 mln zł i zrobić coś sensownego od podstaw, a nie przeprowadzać "reanimację nieboszczyka"??

Cyt. za http://www.mosir.kielce.pl/galeria.php? ... iegiennego:
"Nowy stadion w Kielcach będzie miał pojemność 15.550 miejsc siedzących. Przewidywane są dwukondygnacyjne, zadaszone trybuny. Na stadionie znajdą się: boisko główne z podgrzewaną płytą o wymiarach 105x68 m, oświetlenie 1411 luksów (norma UEFA), pełne zaplecze dla kibiców, nowoczesne nagłośnienie, monitoring (8 kamer) oraz dwa boiska treningowe (w tym jedno ze sztuczną nawierzchnią). Obiekt ma spełniać wymogi Światowej Federacji Piłkarskiej (FIFA). Planowane zakończenie budowy - marzec 2006 roku.

Właścicielem obiektu będzie miasto Kielce. Koszt realizacji przewidziano na około 40 mln zł. "

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#977 Postautor: Łoptymista » 28 grudnia 2005, o 15:35

Wychodzi na to, że u nas znowu urzędnikom zabrakło wyobraźni. Pan Prezydent początkowo tak chętnie z nami dyskutował, a teraz przepadł. Tymaczsem my dostajemy stadion prowizorkę, o którym już teraz wiadomo że do niczego dobrego się nie będzie nadawał. A wszystko za nasze pieniądze.
Skandal i tyle.

Awatar użytkownika
prt
Junior
Kontakt:

#978 Postautor: prt » 28 grudnia 2005, o 15:39

tak, proszę Pana. i kto za to płaci? Pan płaci, Pani płaci, wszyscy płacimy...

a dla świeżości dyskusji o kondycji Lubelszczyzny zachęcam do przeczytania Stasiuka pod adresem: http://wiadomosci.onet.pl/1300557,felieton.html

Centrum Konferencyjne BENSIP. Miejsce Spotkań.

http://www.bensip.pl
http://www.sport.bensip.pl

Restauracja-Bar. Przyjęcia Okolicznościowe. Transmisje sportowe na żywo.
Szkolenia. Konferencje. Imprezy integracyjne.

harry
Trener

#979 Postautor: harry » 28 grudnia 2005, o 16:48

sting126 pisze:Co do kosztow w Lecznej - nie mam zielonego pojecia jakie sa koszty oswietlenia na jednym meczu,ale postaram sie tego dowiedziec. Ciekawi mnie spora dysproporcja - harry napisal,ze w Rybniku kosztuje to 1.500 zl/mecz, a Zloty,ze w Lecznej 10.000/mecz - chyba za duza ta roznica...

Taką informację zapodał mi prezes RKM-u p. Szołtysek chwaląc się przy okazji, że mają najbardziej energooszczędne żarówki.
Może na oświetlenie żużla idzie mniej prądu niż na całe boisko?
Poza tym jak żużel zaczyna się o 19 to jeszcze z godzinę leci bez oświetlenia.
No i w Lublinie najdroższy prąd w Polsce! :evil:

baranek
Junior

#981 Postautor: baranek » 28 grudnia 2005, o 17:03

Ja jestem ciekawy co zrobią z Bystrzycą, może zrobić najnowocześniejszy stadion na świecie ,trybuna będzie nad rzeką :wink: , jeszcze do przekopania przechodzą Zygmuntowski bo trzeba coś zrobić z parkingami(czy one wogóle gdzieś są?? Ja ze starszym parkujemy na parkingu na granicy parku i dworca)

harry
Trener

#982 Postautor: harry » 28 grudnia 2005, o 17:04

a może sponsorem RKM-u jest tamtejszy zakład energetyczny?

A wiesz, że chyba masz rację? Na serio. Muszę poszukać programu ale to dopiero jutro bo teraz muszę spadać.a może sponsorem RKM-u jest tamtejszy zakład energetyczny?

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#983 Postautor: mikas » 28 grudnia 2005, o 17:47

Znalazłem Harry program za Ciebie :wink: I jest dokladnie jak napisał pav. Sponsorem RKM jest Elektrownia "Rybnik" S.A. Grupa EDF (pierwsza reklama w programie, na cała stronę :wink: ) Swoją drogą jeśli dobrze pamiętam, to w Rybniku na meczu z nami zaswiecili światła dopiero na biegi nominowane i przez taki krótki okres czasu dużo tej energii nie zużyli to i 1,5 tys. jest wtedy realną sumą.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Holly

#984 Postautor: Holly » 28 grudnia 2005, o 17:55

Całkiem bez sexu jest modernizować stary obiekt , tzn jest sens ale kosztem 7-8 mln , za taką kase co chcą to zrobić lepiej wybudować nowy obiekt w innym miejscu (np. poligon czechowski)
Pozatym jak oni chcą to zrobić skoro płynie sobie rzeczka , wysuszą ją ?
a tak pozatym to dla mnie jest to bez różnicy jaki bedzie obiekt , wole drużyne w ekstralidze - niech na to skombinują kase.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#985 Postautor: Cooper » 28 grudnia 2005, o 18:26

Holly, nie myl pojec. Stadion jest miejski, a klub nie. UE nie sfinansuje awansu TZetu do E-ligii. Miasto nie robi stadionu dla zuzlowcow, ale rowniez dla kopaczy, koncertow i innych mozliwosci.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#986 Postautor: mikas » 28 grudnia 2005, o 19:44

Obrazek
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
wojtek_78
Szkółkowicz

#987 Postautor: wojtek_78 » 28 grudnia 2005, o 19:52

harry pisze:a może sponsorem RKM-u jest tamtejszy zakład energetyczny?

A wiesz, że chyba masz rację? Na serio. Muszę poszukać programu ale to dopiero jutro bo teraz muszę spadać.a może sponsorem RKM-u jest tamtejszy zakład energetyczny?

Sponsoring sponsoringiem, ale jest jeszcze jedna różnica. Norma FIM dla torów GP mówi o minimum 900 luxach, w przypadku piłki kopanej jest to 1411 luxów.

ZX-spectrum

#988 Postautor: ZX-spectrum » 28 grudnia 2005, o 21:07

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć, czy budowa stadionu będzie ze środków Unii Europejskiej oraz Miasta Lublina ? Jeśli tak, to jakie są proporcje (ile % dostajemy z EU, a ile ma dać miasto) ?
Pytam ponieważ czytałem gdzieś w internecie, że EU może pokryć ok. 70% kosztów. Jeśli faktycznie tak jest, to im droższy tym .... (Miś mi się przypomniał). Zakładając, że tak jest to :
1. Przebudowa trupa ma kosztować 37 mln. złotych, z czego 25,9 mln. złotych pokryje UE, a 11,1 mln. złotych miasto i będziemy mieć stadion .... hmmm stadion.

2. Budowa nowego stadionu niech nawet kosztuje 50 mln. złotych, bo EU pokryje wtedy 35 mln. złotych, zaś miasto wyłoży 15 mln. złotych. Wynika stąd, że miasto dopłaci więcej o 3,9 mln. złotych, ale będzie mieć nowy i duuuży stadion, na który mieszkańcy największego na wschodzie miasta zasługują (chyba zasługują ?).

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#989 Postautor: _piotrusss » 28 grudnia 2005, o 21:33

Ciężko nazwać to przebudową... by cokolwiek zrobić podobnego do tego, co jest na animacjach nalezy burzyć trybuny i budować nowe. Dlatego pewnie to tak dużo kosztuje.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
wojtek_78
Szkółkowicz

#991 Postautor: wojtek_78 » 28 grudnia 2005, o 22:41

Znalazłem ciekawostkę.

"Nie trzeba chyba pisać o tym, jak wielkie znaczenie mają boiska dla masowego uprawiania sportu. Rzecz jasna, że brak ich nie pozwala na jego rozwój. Lublin jest pod tym względem specjalnie upośledzony.
Dwa boiska, odpowiadające tylko w części warunkom, to stanowczo za mało, jak na miasto wojewódzkie, w którym istnieje kilkanaście klubów sportowych".

Pytanie. Z którego roku pochodzi w/w opinia??

BR
Senior

#992 Postautor: BR » 28 grudnia 2005, o 22:57

z tego co widac na wizualizacji to bedzie nie reanimacja a raczej wybudowanie czegos nowego w miejsce starego
trybuny beda zrownane z ziemiÄ… a na to miejsce powstana nowe, inaczej sobie tego nie wyobrazam
teraz kwestia tylko jakie te trybuny bedÄ… i na ile osob
generalnie jestem za tym projektem
lokalizacja stadionu jest wg mnie bardzo dobra

meridol

#994 Postautor: meridol » 28 grudnia 2005, o 23:20

Patrzac na ten projekt można sobie rzec: "nareszcie!!!" , ale po chwili chyba jednak przychodzi rozczarowanie... mógłby ktoś rzec że się w du... przewraciło, ale ja myslałem że zobacze stadion z prawdziwego zdarzenia a nie stadionik na 11 tys ludzi. Myśle że te 20 tyś to minimum na takie miasto jak nasze i jeśli robic taką modernizację to już pożądnie. Po za tym trybuny od strony startu też powinny być, mimo trudności z miejscem.
Czy ten projekt to już pewnik??? Może jednak uda się coś większego wybudować...

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#995 Postautor: kilar » 28 grudnia 2005, o 23:28

A co chcesz w Lublinie ME organizowac? 11 tys. ludzi na 1 lige pilki noznej nie przyjdzie (chociaz nawet sie nie zanosi na nia). Na zuzel w porywach moze sie uzbiera cos kolo tego (mowie oczywiscie o meczach w extralidze). Wiec po co polowa stadionu ma swiecic pustkami ?

Apocalips
Zawodowiec
Kontakt:

#996 Postautor: Apocalips » 28 grudnia 2005, o 23:42

kilar pisze:A co chcesz w Lublinie ME organizowac? 11 tys. ludzi na 1 lige pilki noznej nie przyjdzie (chociaz nawet sie nie zanosi na nia). Na zuzel w porywach moze sie uzbiera cos kolo tego (mowie oczywiscie o meczach w extralidze). Wiec po co polowa stadionu ma swiecic pustkami ?

Hmm... ? :roll:
Po pierwsze - niech w Lublinie będzie Ekstraklasa w nogę lub Ekstraliga na żużlu to 15-20 tysięcy ludzi będzie spokojnie. Wystarczy zobaczyć zdjęcia z 1 kwietnia 1990r. Ludź do ludzia przyklejony i każdy na wdechu, żeby tylko pomieścić się :)
Po drugie - trzeba myśleć o przyszłości, kto wie czy za 20 lat nie będzie w Lublinie ME czy MŚ w obojętnie jakiej dyscyplinie ? Co wtedy ? Znowu będzie przebudowa stadionu ? U nas takie coś robi się raz na pół wieku, więć się na to nie zanosi :)
Po trzecie - jak już robić to robić porządnie. 11,5 tysiąca miejsc to zdecydowanie za mało. Dlaczego nie można zrobić takiego stadionu jak w Rzeszowie ? 10 mln zł w tą czy w tą. Co to za różnica ? :P Jak coś to ja się dorzucam symboliczną złotówką :wink:
"Bo serce bije mocniej niż pięści..." - Motor 1950 Lublin

Pozdrawiam - Apocalips

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#997 Postautor: jas » 28 grudnia 2005, o 23:47

kilar pisze:A co chcesz w Lublinie ME organizowac? 11 tys. ludzi na 1 lige pilki noznej nie przyjdzie (chociaz nawet sie nie zanosi na nia). Na zuzel w porywach moze sie uzbiera cos kolo tego (mowie oczywiscie o meczach w extralidze). Wiec po co polowa stadionu ma swiecic pustkami ?

tylko, ze kolejny remont/przebudowa/modernizacja stadionu bedzie (znajac lubelskie realia) okolo 2050 roku :lol: . i o tym trzeba pomyslec, projektujac liczbe miejsc na stadionie
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#998 Postautor: kilar » 29 grudnia 2005, o 00:01

Apocalips:
Po pierwsze - co by bylo gdyby bylo. W tej chwili to nic nie ma: extraklasy, extraligi i stadionu. Czyzby polska pilka byla tak atrakcyjna, zeby mialo na nia przychodzic az tyle kibicow? Przeciez na stadionie w Lecznej sa widoczne puste miejsca, a nie mozna zalozyc ze Motor odrazu bedzie walczyl o mistrza Polski. Jesli chodzi o zuzel, to nie patrz tak daleko w przeszlosc. Cofnij sie o rok, dwa, trzy lata. Ile osob bylo na barazach?? Wiecej (prawdopodobnie) ogladalo inauguracyjny mecz z RKM... 7-8 tys?? Gora tyle osob bylo.
Po drugie - za 20 lat w tym "nowym" stadionie znowu trzeba bedzie cos remontowac, cos wymieniac. Chyba nie sadzisz, ze bedzie on na wieki w idealnym stanie ?
Po trzecie - 20 tys miejsc to dosyc duzo, a miejsca nie ma zbyt wiele. No chyba zeby o Rusalke zachaczyc troche...

Jas:
za kilka lat nie bedzie krzeselek, bo powyrywaja wandale, to sie zmiesci i 30 tys osob

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#999 Postautor: Torsen » 29 grudnia 2005, o 00:20

Ktoś tu już słusznie napisał, że stadion nie jest dedykowany ani piłkarzom, ani żużlowcom, tylko miastu. Na stadionie organizuje się nie tylko mecze, ale również np. koncerty. Tym bardziej więc powinien on mieć okazalsze rozmiary.
Porównanie kosztów naszej modernizacji oraz nowych konstrukcji: kieleckiej i (planowanej) rzeszowskiej może prowadzić do tylko jednego wniosku: nie warta skórka za wyprawkę. Po co płacić szewcowi 200 zł, jeśli za 250 kupimy nowiutkie buty?
Co do lokalizacji, to trzeba przyznać, że obecna (nadrzeczna) sprzyja żużlowcom - woda jest za darmo :) To znaczy, mam nadzieję, że tak jest. Bo jeśli ktoś ją kupuje, to chyba trzeba się wyprowadzić z tego miasta ;)

Czarek
Trener

#1000 Postautor: Czarek » 29 grudnia 2005, o 07:48

Sprawa stadionu śmierdzi na kilometr. Po pierwsze - wyrzycono w błoto pieniądze na trybunę główną, bo wg nowego projektu zostanie wyburzona. Po drugie - 11 tys. na takie miasto jak Lublin to jakiś żart. Potem okaże się, że stadion jest za mały i co? Znowu przetarg i budujemy...
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.