Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5
Koncepcja jest ciekawa,ale mam pewne uwagi.
Dobrze że w planie jest przebudowa naszego''TESCO''ale nie wiem
dlaczego projekt nie przewiduje budowy trybuny pod zegarem,rozumiem
że miejsca mało,ale za płotem teren także miejski i tam też powinna
stanąć może mniejsza ale powinna.
Projekt oświetlenia też do poprawki a przynajmniej dodatkowe doświetlenie toru.Projektanci z Warszawy nie znają realiów naszej dyscypliny,trzeba pilnować detali żeby nie było kichy.
A po za tym stadion miejski powinien liczyć min.15-18tys.,bo przy 11tys.
nie mamy szans na poważne zawody międzynarodowe.
Dobrze że w planie jest przebudowa naszego''TESCO''ale nie wiem
dlaczego projekt nie przewiduje budowy trybuny pod zegarem,rozumiem
że miejsca mało,ale za płotem teren także miejski i tam też powinna
stanąć może mniejsza ale powinna.
Projekt oświetlenia też do poprawki a przynajmniej dodatkowe doświetlenie toru.Projektanci z Warszawy nie znają realiów naszej dyscypliny,trzeba pilnować detali żeby nie było kichy.
A po za tym stadion miejski powinien liczyć min.15-18tys.,bo przy 11tys.
nie mamy szans na poważne zawody międzynarodowe.
Kiedys pojawila sie w necie koncepcja stadionu z trybunami na drugim wirazu - jezeli prawnie i technicznie jest to do zrealizowania, to z pewnoscia warto zbudowac "normalny" stadion - tym bardziej, ze w zuzlu najciekawsze akcje rozgrywaja sie na wirazach. Druga sprawa - stadion rzeszowski ma byc wedle projektu ~3 razy pojemniejszy, a niewiele (procentowo) drozszy. Do tego - ma miec cos, czego do tej pory nie bylo - czyli zadaszony tor. Na miejscu osob odpowiedzialnych za projekt - sprawdzilbym, co wplywa na fakt, ze za o 25 czy 30% wieksze srodki mozna (przynajmniej w zalozeniach "mozna") zrobic 3 razy wiekszy stadion z zadaszonym torem. Moze sie okazac, ze zastosowanie technologii - nazwijmy umownie - "kielecko-rzeszowskiej", przy sumie 37 mln zl, da szanse na powstanie stadionu o pojemnosci 20 tys i na pelne zadaszenie trybun i toru. Wowczas wzrosnie i komfort ogladania zawodow, i nie bedzie ryzyka odwolania meczu. Dobrze, ze nareszcie jest szansa na jakis sensowny stadion, ale jak na spore pieniadze - gigant sie nie szykuje. Dlatego warto sie przyjrzec technologii budowy stadionu kieleckiego czy koncepcji naszych rywali z Rzeszowa. Pozdrawiam
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!
Liczę sie z falą krytyki, która pewnie spadnie na mnie po tej wypowiedzi ale mnie projekt "nowego" stadionu zupełnie się nie podoba. Po pierwsze wydaje się, że priorytetem jest poprawa warunków dla kopaczy i ich sympatyków; po drugie uważam, że trybuny i nawierzchnia powinny być całkowicie zadaszone co wiazałoby się prawdopodobnie ze zmianą systemu oświetlenia.
Być może wymagam zbyt wiele ale biorąc pod uwagę, że remonty obiektów sportowych w naszym mieście odbywają sie średnio co 40 lat(!) warto byłoby rozważniej przyjżeć sie proponowanym projektom aby za pięć czy dziesięć lat nie być zmuszonym do kolejnej modernizacji "zmodernizowanego" stadionu.
Być może wymagam zbyt wiele ale biorąc pod uwagę, że remonty obiektów sportowych w naszym mieście odbywają sie średnio co 40 lat(!) warto byłoby rozważniej przyjżeć sie proponowanym projektom aby za pięć czy dziesięć lat nie być zmuszonym do kolejnej modernizacji "zmodernizowanego" stadionu.
Gawrzyk pisze:Projekt oświetlenia też do poprawki
Cięzko wysunąć taki wniosek nie mając pojęcia o szczegółach technicznych.
A ja uważam, że wniosek ten jest oczywisty. Już bowiem z tego wstępnego rysunku widać, że gdyby oświetlenie zamontować na jego podstawie, to tor skutecznie chroniłoby przed nim zadaszenie trybun.
Obecny projekt wcale nie musi być do poprawki jeśli światła z czterech masztów mają odpowiednią moc.
Taa, można wszak przywalić tyle luksów, że bÄ™dzie przeÅ›wiecać przez dach. Albo tyle, że wystarczy kÄ…t, pod jakim padać bÄ™dzie Å›wiatÅ‚o z przeciwlegÅ‚ej strony. Pytanie tylko kto za takÄ… dyskotekÄ™ zapÅ‚aci. KiedyÅ› gdzieÅ› czytaÅ‚em, ile kosztuje oÅ›wietlenie stadionu w ÅÄ™cznej przez 90 minut plus czas przed/po zawodach. Nie pamiÄ™tam, jakie to kwoty, ale zapewniam, że robiÄ… wrażenie.
Uważam, że oświetlanie płyty boiska na zawodach żużlowych jak podczas meczu piłkarskiego byłoby marnotrawstwem, dlatego tor powinien mieć własne oświetlenie - osobne i mniejsze.
Snys pisze:
Z tego co pisał kiedyś chyba Harry to nawierzchnia dosypana ma być...ale na wiosne
Dzisiaj została uzgodniona sprawa dosypania sjenitu z dyrektorem Januszem z MOSiRU. Sjenit zostanie sprowadzony jak najszybciej i dosypany w czasie odwilży ( mam nadzieję, że się takowa zdarzy jeszcze przed marcem).
boxing pisze:Kiedys pojawila sie w necie koncepcja stadionu z trybunami na drugim wirazu - jezeli prawnie i technicznie jest to do zrealizowania, to z pewnoscia warto zbudowac "normalny" stadion - tym bardziej, ze w zuzlu najciekawsze akcje rozgrywaja sie na wirazach.
Mimo, że teoretycznie plan jest klepniety to problem zagospodarowania drugiego wirażu jeszcze pozostał w głowach wielu radnych. Bo hasło " nie da się" w dzisiejszych czasach juz dawno przestało być wyrocznią
Torsen pisze: KiedyÅ› gdzieÅ› czytaÅ‚em, ile kosztuje oÅ›wietlenie stadionu w ÅÄ™cznej przez 90 minut plus czas przed/po zawodach. Nie pamiÄ™tam, jakie to kwoty, ale zapewniam, że robiÄ… wrażenie.
Oświetlenie stadionu w Rybniku to 1500, 00 ( jeden tysiąc pięćset zł) na imprezę.Jak dla mnie to nie robi wrażenia.
Gawrzyk pisze:Dla mnie oczywiste jest że jeśli ktoś kasuje kilkaset tysięcy złotych za projekt sprawdza takie rzeczy
Tu akurat się zgadzam, bo również jestem naiwny
Poza tym, choć nie jestem inżynierem, to wydaje mi się, że ten rysunek nie stanowi planu jako takiego, tzn. powstałego na podstawie rysunku technicznego (czy jego komputerowego odpowiednika), a raczej prostą wizualizację. Nie sądzę tym samym by odzwierciedlał bądź uwzględniał wszystkie istotne szczegóły PLANU, który za pewne jeszcze nie istnieje.
sti pisze:Czarek pisze:sti pisze:bkapusta pisze:Klatka dla gosci powinna byc.. Tylko ta klatka powinna oddzielac ich sektor od innych sektorow;-) A tak wysokiej klatki miedzy trybunami a torem poprostu nie potrzebujemy. Bezsens ograniczajacy widocznosc.
klatka gosci powinna byc ale NIE NA PIERWSZYM LUKU !!!!!! Na Boga przeciez to najlepsze miejsca i sa zarezerwowane dla gosci? na pilce moga tam siedziec ale na zuzlu trzeba gosci wyganiac na koniec prostej.
Tu decydują względy logistyczne i sytuacja na meczach piłki noznej. Sektor na łuku jest niedaleko wyjścia ze stadionu, na przeciwko parkingu i dla służb porządkowych jest to najlepsze miejsce na ulokowanie, pilnowanie (daleko od sektora kiboli gospodarzy) i ewakuowanie gości.
Jakbys czytal co ludzie pisza a nie odpisywal bezmyslnie to bys zauwazyl ze napisalem ze na pilce moze byc tam sektor goscie ale na zuzlu chyba nikogo nie trzeba wyprowadzac wczesniej itd. a miejsca na 1 luku na zuzlu sa najlepsze i powinny byc zarezerwowane dla gospodarzy!!!
Decydują te same względy co na piłce. Nie wiadomo co będzie gdy przyjedzie Zielona czy Rybnik, a służby porządkowe muszę dmuchać na zimne i umieszczać gości w najlepszym miejscu. Trochę myslenia Ci nie zaszkodzi.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
pav pisze:Działka przy Alejach Zygmuntowskich jest po prostu za mała na to, żeby zmieścić porządnie rozbudowany stadion z parkiem maszyn i całą infrastrukturą. Według mnie powinno się postawić od podstaw całkiem nowy obiekt w zupełnie innym miejscu. Miasto jest w posiadaniu terenów (kilka hektarów) przy ulicy Koncerowej, na dodatek z przeznaczeniem w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego pod usługi sportu. Myśle , że sprawa jest warta przemyślenia.
A gdzie na Koncertowej jest miejsce? Wszędzie bloki i domki.
harry pisze:Torsen pisze: KiedyÅ› gdzieÅ› czytaÅ‚em, ile kosztuje oÅ›wietlenie stadionu w ÅÄ™cznej przez 90 minut plus czas przed/po zawodach. Nie pamiÄ™tam, jakie to kwoty, ale zapewniam, że robiÄ… wrażenie.
Oświetlenie stadionu w Rybniku to 1500, 00 ( jeden tysiąc pięćset zł) na imprezę.Jak dla mnie to nie robi wrażenia.
Górnik płaci 5000 za godzine, czyli biorąc pod uwagę że mecz trwa 2 godziny to mamy jakies 10.000

Złoty pisze:Górnik płaci 5000 za godzine, czyli biorąc pod uwagę że mecz trwa 2 godziny to mamy jakies 10.000
Mecz trwa półtorej godziny plus przerwa, czyli jednak mniej niż 2 godziny. Ale świecenie zaczyna się sporo przed meczem, a kończy długo po - jestem przekonany, że łączny czas eksploatacji oświetlenia przy okazji jednego meczu jest bliższy 3 godzinom niż 2. To by dawało rachunek ok. 15 tysięcy.
Myślę, że nawet na Harrym kwota ta powinna robić wrażenie większe niż widok tego stadionu z odległości paru km podczas wieczornego powrotu znad Piaseczna
Torsen pisze:Złoty pisze:Górnik płaci 5000 za godzine, czyli biorąc pod uwagę że mecz trwa 2 godziny to mamy jakies 10.000
Mecz trwa półtorej godziny plus przerwa, czyli jednak mniej niż 2 godziny. Ale świecenie zaczyna się sporo przed meczem, a kończy długo po - jestem przekonany, że łączny czas eksploatacji oświetlenia przy okazji jednego meczu jest bliższy 3 godzinom niż 2. To by dawało rachunek ok. 15 tysięcy.
Myślę, że nawet na Harrym kwota ta powinna robić wrażenie większe niż widok tego stadionu z odległości paru km podczas wieczornego powrotu znad PiasecznaIle biletów więcej trzeba by sprzedać, żeby pokryć tę kwotę, nawet zakładając możliwą do zaakceptowania przez wszystkich podwyżkę? Chyba więcej niż mieści Stadion Miejski.
Tysiac po 15zl?
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.
- Lublin_Fan
- Zawodowiec
Projekt stadionu pozornie fajny. Ale tylko pozornie... Bo na tle tego co się robi w Kielcach lub Poznaniu to nasz stadion będzie bardzo mały i prymitywny. Tak dużemu miastu jak Lublin (stolica województwa) po prostu nie wypada budować kameralnego stadioniku na 11 tyś miejsc. Tu trzeba 2 razy tyle. Jak zwykle "eksperci" stwierdzili, że większa pojemność nie jest potrzebna. To bardzo krótkowzroczne patrzenie. Należy budować przyszłościowo. W przypadku awansu żużlowców to ekstraligi 20 tyś miejsc to chyba optimum. Podobnie wygląda kwestia z ewnetualnym (kieeeeeedyś tam) awansem piłkarzy do elity.
Zagospodarowany powinien zostać teren za drugim wirażem. Niechby tam było i po 10 rzędzów krzesełek, ale powstanie wtedy idealne miejsce na posadzenie kibiców przyjeznych.
Dodatkowo, zagospodarowany powinien być również teren obok stadionu. W tej chwili bolączką jest brak miejsc parkingowych. Możnaby budować piętrowe parkingu lub... realizować kolejne etapy centrum wystawienniczego w parku ludowym. W ten sposób również przybyłoby miejsc parkingowych.
No i ciekawie wypowiedział się Boxing odnośnie kosztów w Lublinie a Rzeszowie. Ktoś tu sobie jaja robi
Pozdr.
Zagospodarowany powinien zostać teren za drugim wirażem. Niechby tam było i po 10 rzędzów krzesełek, ale powstanie wtedy idealne miejsce na posadzenie kibiców przyjeznych.
Dodatkowo, zagospodarowany powinien być również teren obok stadionu. W tej chwili bolączką jest brak miejsc parkingowych. Możnaby budować piętrowe parkingu lub... realizować kolejne etapy centrum wystawienniczego w parku ludowym. W ten sposób również przybyłoby miejsc parkingowych.
No i ciekawie wypowiedział się Boxing odnośnie kosztów w Lublinie a Rzeszowie. Ktoś tu sobie jaja robi
Pozdr.
Patrzac na ten projekt moze mysle ze nie jest on taki zly tylko gdyby to bylo robione 10-15 lat temu. Bez przesady to co teraz sie buduje wyglada calkiem inaczej a Nam znowu probuje sie wcisnac jakas prowizorke. Dodatkowo temat kosztu poruszony przez boxinga - jak takie cos ma kosztowac 37 mln ??. Podsumowujac ten projekt mozna okreslic jednym slowem dziadostwo.
Jesli remont ma trwac od jesieni 2006 do 2008 to jak beda odbywaly sie rozgrywki ?? bo tego kompletnie nie rozumiem.
Jedynym wyjsciem jest budowa calkiem nowego stadionu na minimu 20 tys z porzadnie zadaszonymi trybunami a nie takim badziewiem. Dosc juz w Lublinie prowizorek juz mamy efekt modernizacji stadionu w postaci tesco
.
Jesli remont ma trwac od jesieni 2006 do 2008 to jak beda odbywaly sie rozgrywki ?? bo tego kompletnie nie rozumiem.
Jedynym wyjsciem jest budowa calkiem nowego stadionu na minimu 20 tys z porzadnie zadaszonymi trybunami a nie takim badziewiem. Dosc juz w Lublinie prowizorek juz mamy efekt modernizacji stadionu w postaci tesco
harry pisze:Dzisiaj została uzgodniona sprawa dosypania sjenitu z dyrektorem Januszem z MOSiRU. Sjenit zostanie sprowadzony jak najszybciej i dosypany w czasie odwilży ( mam nadzieję, że się takowa zdarzy jeszcze przed marcem).
jak dla mnie to jest wiadomość dnia - wielokrotnie za sprawą szarż naszych ASów będziemy chwalić ten dzień! nareszcie - chciałoby sie powiedzieć.
stadionik? mogę Wam zrobić nawet wizualizację wychodka, który na ekranie będzie wyglądał jak cudo techniki.
trzy luźne uwagi:
>> jestem za budowÄ… nowego stadionu
>> w Lublinie chyba wszystko, co publiczne i co przechodzi przez ręce Jaśnie Panów zza Wielkich Biurek, musi być droższe. zobaczcie, co się dzieje z lodowiskiem i porównajcie Zamość (gdzie już działa) i Lublin (gdzie będzie dopiero po Nowym Roku)
>> ma ktoś jakieś szczegółowe informacje na temat planów "Koziołka" względem terenów na Rusałce? widziałem gdzieś ostatnio porządny projekt...
Centrum Konferencyjne BENSIP. Miejsce Spotkań.
http://www.bensip.pl
http://www.sport.bensip.pl
Restauracja-Bar. Przyjęcia Okolicznościowe. Transmisje sportowe na żywo.
Szkolenia. Konferencje. Imprezy integracyjne.
Przypominam, że urzędnicy robią takie inwestycje pod siebie, a nie dla ludzi. Rozbuchany budżet i niepotrzebne wydatki (np. ogrzewane i oświetlone boisko gdy docelowo stadion piłkarski ma być na Kresowej).
PS. Dam na mszę gdy sport zostanie całkowicie odcięty od budżetu państwa.
PS. Dam na mszę gdy sport zostanie całkowicie odcięty od budżetu państwa.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.