Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Holly

#876 Postautor: Holly » 22 grudnia 2005, o 20:58

Nie śledze za bardzo tego wątku , czy ktoś mi powie czy na pierwszy mecz sezonu z Krosnem będzie już komplet krzesełek ?

A_Pruszkowski

#877 Postautor: A_Pruszkowski » 22 grudnia 2005, o 21:02

$korzen$ pisze:Panie Prezydencie po pierwsze nie mam do pana obsolutnie zadnej osobistej urazy, otwarcie krytykuje to co dzieje sie w naszym miescie, a nasze miasto to po czesci wlasnie pan. Dziwi pana moje bardzo negatywne podejscie, ja sie dziwie jak wlasnie pan sie moze dziwic ( :wink: ), od roku 1989 kiedy to na dobre pokochalem zuzel i chodze systematycznie przetargow i projektow bylo multum, plany byly czesto iscie kosmiczne, ale zarzekano sie ze stadion bedzie "ala XXI wiek". Tymczasem jedyne co mamy porzadnego to telebim, no i powiedzmy ze naglosnienie. Tymczasem reszta to totalna ruina, pamietam jak w 2003 roku na mecz I kolejki przyjechali do nas kibice z Rybnika, wie pan jaka byla ich reakcja jak zobaczyli stadion i "park maszyn" ? a no "o K**** gdzie my jestesmy ?" Zdaje sobie pan sprawe co ja, jako wierny kibic kochajacy ten klub poczulem ? W panskie (jak na nasze lubelskie realia) kosmiczne plany nie wierze, BA !, z usmiechem na twarzy przygladam sie tej panskiej dyskusji z nami, bo cudem bedzie jezeli cokolwiek z tego wyjdzie. Pewnie skonczy sie na tym ze pan skonczy swoja "misje", a my "idioci" dalej siedziec bedziemy na betonie. Proponuje przyjsc czasem na I luk, zobaczymy jak pan poczuje sie w naszych "komfortowych" warunkach. Proponuje takze zejsc troche z tematu naszego stadionu, wystarczy przyjechac na takie LSM-y, mam po czesci nieprzyjemnosc mieszkac na tym osiedlu od urodzenia, krew mnie zalewa bo nawet nie ma gdzie pojsc pilke pokopac ...... Rowniez pozdrawiam i wesolych swiat ! :D

ja pokochałem żużel znacznie wcześniej. Plany o których piszę nie są kosmiczne, tylko realne. Projekt jest przygotowany i - jesli taka wola - każę go umieścić na tej stronie. Uważam za niedopuszczalną sytuację, (w której sam bywałem niejednokrotnie) siadania na betonie czy na "gazetce". Dlatego własnie pojawiły się pierwsze porządne krzesełka, a w przyszłym roku będą następne. Co do LSM - właściwym rozmówcą są władze spółdzielni. Ze swojej strony zachęcam do korzystania z np. boisk szkolnych lub kortów tenisowych obecnych na LSM od jakiegoś czasu.

Awatar użytkownika
Gretzky

#878 Postautor: Gretzky » 22 grudnia 2005, o 21:18

A_Pruszkowski pisze:

LKP Motor prawicowy to brzmi dość zaskakująco...

a co to ma za znaczenie czy jest lewicowy czy prawicowy bo dla mnie nie ma zadnego , jezeli cos funckjonuje w miare dobrze to nie nalezy rzucac klod pod nogi tylko pomoc, chyba ze wazniejsze jest dokopanie Kurczukowi i jego ekipie

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#879 Postautor: $korzen$ » 22 grudnia 2005, o 21:21

A_Pruszkowski pisze:
ja pokochałem żużel znacznie wcześniej. Plany o których piszę nie są kosmiczne, tylko realne. Projekt jest przygotowany i - jesli taka wola - każę go umieścić na tej stronie. Uważam za niedopuszczalną sytuację, (w której sam bywałem niejednokrotnie) siadania na betonie czy na "gazetce". Dlatego własnie pojawiły się pierwsze porządne krzesełka, a w przyszłym roku będą następne. Co do LSM - właściwym rozmówcą są władze spółdzielni. Ze swojej strony zachęcam do korzystania z np. boisk szkolnych lub kortów tenisowych obecnych na LSM od jakiegoś czasu.

Na prawde panie Prezydencie, mimo szczerych checi bardzo trudno mi w te plany uwierzyc, znajac zycie zabraknie pieniedzy, badz ktos cos zle wymierzy (tak jak to bylo z naszym stadionowym Tesco) i wszystko bedzie psu o .... potluc. Trzymam za slowo, na prawde nie chce byc w panskiej skorze jezeli znowu zdarza sie jakies cuda niewidy, bo oprocz kilkudziesieciu "czynnych" uzytkownikow takich jak ja, forum sledzi jeszcze na prawde bardzo szerokie grono osob. Co do tych szkolnych boisk na LSM-ach, pytam na ktorych ? Przyznam ze trudno to nazwac boiskami, na jednym zalatwilem sobie kolano, rehabilitacje przechodze do dzis, tyle dobrego ze dostalem godziwe odszkodowanie.

A_Pruszkowski

#880 Postautor: A_Pruszkowski » 22 grudnia 2005, o 21:23

Cooper pisze:
A_Pruszkowski pisze:
Ciekawe, że masz (ma Pan) tak niską ocenę własnego miasta; obiektywne oceny (chocby roczniki statystyczne) nie potwierdzają, że jestesmy "zawsze na szary końcu"...

A slyszal Pan Panie Prezydencie o rankingu atrakcyjnosci inwestycyjnej polskich wojewodztw? No, smialo, ktore miejsce zajmujemy? Nie, spokojnie nie jest tak zle. Pietnaste, przedostatnie!

http://bi.gazeta.pl/im/7/3075/m3075337.jpg

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 75253.html

A modernizacja stadionu wejdzie w zycie oczywiscie po wyborach prezydenckich 2006? :lol: No tak, ladny projekcik jest, zaglosujcie, to wybudujemy. 8)

A_Pruszkowski pisze:Co do hali - nie wiem nic o żadnych opóźnieniach. Wszystko bedzie na czas - czyli na koniec kadencji.. Tak to planowaliśmy.

Czyli przed poczatkiem nastepnej 8) Toz to proste jak dwa razy dwa :D

To oczywiste, że podstawowe zamierzenia inwestycyjne planowane są w okresie kadencji. NIe ma w tym nic nadzwyczajnego. Jest to okres, na który mieszkańcy powierzają odpowiedzialność za sprawy miasta wybranemu przez siebie prezydentowi i Radzie Miasta. W tym czasie trzeba zaplanować sensownie wydatki, przygotować projekty i je zrealizować. Nie wszystkie dają się zamknąć w okresie jednej 4 letniej kadencji. Niektóre trwają znacznie dłużej (np. Trasa Zielona potrwa zdecyowanie dłużej - wcale nie ze względu na gnuśność urzędników, tylko na charakter materii..). Ale to temat na osobną rozmowę. A co do wezwania - "zagłosujcie to wybudujemy" - owszem. Tak właśnie będzie. Mamy Strategię Rozowju Lublina, Program Rewitalizacji, Wieloletni Plan Inwestycyjny itd. Są jawne. Każdy wie - lub może wiedzieć - czego się może spodziewać. I wuażam, że tak własnie powinno być. Pan nie ?

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#881 Postautor: jas » 22 grudnia 2005, o 21:39

A_Pruszkowski pisze:Mamy StrategiÄ™ Rozowju Lublina, Program Rewitalizacji, Wieloletni Plan Inwestycyjny itd.

a nie mamy:

- porzadnego stadionu
- kin
- komunikacji nocnej
- rownych ulic
- obwodnicy
- lotniska
- boisk

i jeszcze kilku potrzebnych rzeczy... :roll:
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

BR
Senior

#882 Postautor: BR » 22 grudnia 2005, o 21:39

rozmawiamy o przyszlosci lublina, lubelskiego sportu, stadionach a zapominamy o podstawowej infrastrukturze ktora powinna juz dawno powstac
chodzi mi o porzadne drogi i lotnisko
smutno sie robi kiedy klub probuje zakontraktowac dobrego zawodnika a ten pierwsze pytanie jakie zadeje to: "jak mozna dojechać", gdzie jest najblizsze lotnisko?" po czym wybiera oferte innego klubu...

PS. podobnie patrza na to inwestorzy

PS2. jesli chodzi o boisko, to jedno fajne obok siebie mialem, to wybudowali bloki

meridol

#883 Postautor: meridol » 22 grudnia 2005, o 21:41

Panie Prezydencie czy ta "docelowa" modernizacja to jest cos powaznego czy tylko i wylacznie kosmetyka? kiedy mozemy sie dowiedziec czegos wiecej na temat tej modernizacji? dziekuje pozdrawiam

Maciek_Lublin

#884 Postautor: Maciek_Lublin » 22 grudnia 2005, o 23:15

miszkam na dzielnicy LSM owszem było tam boisko na którym dzieki sobie grali od rana do nocy i włąsnie w tym miejscu gdzie było jedyne w miare boisko buduje sie Komisariat policji poprostu pięknie bło tez jedno jeze boisko to teraz stoi tam parking stżeżony gdzie po drugiej stronie jest włąśnie taki parking więc co tu mówić o stadionach jak my zwykłach boisk nie mamy !

Koper
Trener
Kontakt:

#886 Postautor: Koper » 23 grudnia 2005, o 01:59

Gawrzyk pisze:
A_Pruszkowski pisze:Plany o których piszę nie są kosmiczne, tylko realne. Projekt jest przygotowany i - jesli taka wola - każę go umieścić na tej stronie.

Jeśli jest taka możliwość to czy mógłbym otrzymać te informacje na maila mailto:pawels@tzlublin.com w celu zaprezentowamnia ich na stronie klubowej ? Użytkownicy forum to skromna grupa spośród odwiedzających stronę tzlublin.com. A myślę, że ta informacja zaciekawi wszystkich.
Moze sie okaze ze w projektach podobnie jak w Rzeszowie ma byc w Lublinie zadaszony tor, podgrzewana plyta a kibice niepotrzebnie martwia sie o stadion przy Al.Zygmuntowskich. Inna sprawa ze jak sie chodzilo przez tyle lat na stadion i nie bylo praktycznie zadnych zmian poprawiajacych komfort ogladania sportowych widowisk to trudno sie dziwic ze teraz sa obway o to czy w Lublinie mozna liczyc na stadion zuzlowy z prawdziwego zdarzenia jaki jest np. w Rybniku (marzenia...). Reasumujac taka publikacja projektow oczywiscie bylaby wazna dla lubelskich kibicow.

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#887 Postautor: Lublin_Fan » 23 grudnia 2005, o 09:03

Opinie DW, który - delikatnie mówiąc rzadko daje wyrazy sympatii wobec kogokolwiek dotyczą raczej regionu niż miasta.

W takim razie 80% mediów jest nieprzychylny Lublinowi bo stawiaja nas w rankingach na szarym końcu. Nie uwierzę w to.

Ostatni ranking samorządów "Rzeczypospolitej" dotyczący jakości zarządzania w miastach o statusie powiatu grodzkiego daje nam 8 miejsce na 66 (a jesli brać pod uwagę stolice regionalne - mamy trzecie miejsce po Poznaniu i Krakowie).

Ten ranking ma znaczenie dla Pana. Ja chciałbym widzieć Lublin w czołówce rankingów dotyczących zarobków, napływu inwestycji, dynamiki napływu nowych technologii. Szczególnie zależy mi na tym ostatnim, bo to jest dla Lublina wielka szansa na wykorzystanie marnującego się gigantycznego potencjału intelektualnego jaki Lublin posiada dzięki licznym uczelniom.
Wiele firm lokuje w Polsce swoje centra rozwojowo-badawcze, w których pracownicy (będący specjalistami w swoich dziedzinach) przeprowadzają przeróżne badania a wyniki są wysyłane w świat za pomocą sieci komputerowej. Dla tego typu inwestycji obecność lotniska lub autostrady nie jest konieczna. Podobnie sprawa wygląda z tzw Call Center, czy centrami księgowymi. Uważam, że powinien Pan wraz ze swoimi pracownikami zabiegać o właśnie ten typ inwestycji. Bo w tych przypadkach dla inwestorów są najważniejsze koszty pracy (u nas niskie) oraz kwalifikacje mieszkańców regionu (u nas wysokie).
Ostatnio w prasie pojawiła się informacja, że Google chce uruchomić w Polsce swoje centrum. Uważam, że władze Lublina już powinny o to zabiegać.
Bierzmy przykład z najlepszych, czyli np: Wrocławia. Tam władze niemalże noszą na rękach każdego potencjalnego inwestora.

A co do planów, ktore podobno były - ja żadnych nie znałem; ten, który powstał teraz jest pierwszym, który zleciliśmy do wykonania. Chętnie poznam poprzednie (o ile faktycznie były...)

Były plany. Można je było obejrzeć u poprzedniego(?) kierownika stadionu. Nie pamiętam jak się nazywał. W każdym bądź razie sympatyczny starszy człowiek, który zmarł tuż przed odejściem na emeryturę. 3-5 lat temu.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#888 Postautor: Cz@rek » 23 grudnia 2005, o 10:05

Napewno przynajmniej za jedno trzeba Prezydenta pochwalić,nigdy
nie słyszałem aby Prezydent wojewódzkiego miasta udzielał się oficjalnie
pod swoim nazwiskiem na forum,i próbował odpowiadać na często
trudne i niewygodne pytania.
Respekt Panie Prezydencie.

Pebas
Szkółkowicz

#889 Postautor: Pebas » 23 grudnia 2005, o 15:43

ja mam pytanie z innej beczki. jak wyglada sprawa wsparcia finansowego klubow sportowych? tyle sie mowi ze klubu nie moga byc dotowane z miejskiej kasy, a dochodza nas sluchy ze inne miasta wspieraja kluby i to mocno. Chocby grudziadz, a teraz okazalo sie ze gniezno przekaze na start 200 tys zlotych. jak to wyglada w lublinie? czy klub otrzymuje dotacje z miejskiej kasy? jesli tak to jakie wsparcie bylo w zeszlym roku, a jakie bedzie w nadchodzacym.

ps
moze ktos zmieni tytul tematu na inny, bo dyskusja o samym stadionie raczej nie bedzie

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#890 Postautor: dannie » 23 grudnia 2005, o 16:07

A_Pruszkowski pisze:...że region jest biedny nie zaczęło się od wczoraj; już w II RP uruchomiono specjalny program rządowy dla tego obszaru (COP) dla zredukowania deficytów pozaborczych...

Po pierwsze podobnie jak Cz@rek gratuluje decyzji pojawianie sie wsrod "ludu" i porozmawania z tymi, ktorzy na wlasnych "pupach" odczuwaja niedoskonalosci np. w renowacji stadionu.

Po drugie, juz odnoszac sie do cytatu... To, ze region byl kiedys biedny nie oznacza, ze musi tak byc i teraz. Mysle, ze te kilkadziesiat lat to czas wystarczajacy zeby nadrobic zaleglosci.
Ja moge powiedziec, ze pod zaborami opowiadalo sie slynne dowcipy o galicyjskiej biedzie, o teranach takze podkrakowskich czy rzeszowskich... i jakos te miasta (juz nie mowie o Krakowie bo to przesada, ale Rzeszow!) uciekly nam w tym rozwoju gospodarczym dosc znaczaco...

Jestem uczniem I LO i bylem na srodowym spotkaniu. Musze przynac, ze staral sie pan odpowiedziec na pytania, jednak rownie bardzo zaskoczonym bylem faktem, ze przez pierwsze... 40 min (?) wyglaszal Pan liste obowiazkow, ktore nie naleza do Pana, ktore powinni realizowac inni... heh... to dosc negatywnie wplywa na ocene calosci. Czy Prezydent, ktory dba o swoje miasto zaczyna przemowe od tego czego on nie musi? Chyba powinien zaczac od tego czego nie musial a zrobil lub przynajmniej probowal, nie mysli Pan? Obwodnica nie, lotnisko nie, Brama Krakowska nie, drogi nie... W pewnym momencie az zastanowilem sie po co wogole nam prezydent... moze zrezygnujemy z tej funkcji? Bedzie pare tysiecy dla Hospicjum...

Dodatkowo zadziwily mnie panskie porownania... ktore byly chyba troche nie na miejscu. Chocby stwierdzenie, ze mieszkancy Lublina nie maja co sie zachwycac Wroclawiem bo tam bezrobocie jest takie samo (a moze nawet wyzsze!). Heh... mysle, ze jednak jest co porownywac i czego zazdroscic. O poziomie zycia nie swiadczy bowiem tylko stopa bezrobocia.

Na koniec chcialem powiedziec, ze naprawde chcialbym bardzo wierzyc w te wszystkie zapewnienia, ale musi Pan takze zrozumiec, ze przez ten dlugi czas ciezko o optymizm. Czlowiek z czasem staje sie sceptyczny i trzeba duzo wiecej aby go przekonac. Nie moze Pan od nas wymagac entuzjazmu po kazdej informacji o nowym krzeselku na stadionie czy planach renowacji... Mozna powiedziec, ze jestesmy pod tym wzgledem "ateistami"... zeby uwierzyc musimy dotknac.

Pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#891 Postautor: Talib » 23 grudnia 2005, o 16:21

Cz@rek pisze:Napewno przynajmniej za jedno trzeba Prezydenta pochwalić,nigdy
nie słyszałem aby Prezydent wojewódzkiego miasta udzielał się oficjalnie
pod swoim nazwiskiem na forum,i próbował odpowiadać na często
trudne i niewygodne pytania.
Respekt Panie Prezydencie.

A to jest prezydent Lublina?

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#893 Postautor: RadeKas » 23 grudnia 2005, o 17:11

dannie pisze:
Jestem uczniem I LO i bylem na srodowym spotkaniu. Musze przynac, ze staral sie pan odpowiedziec na pytania, jednak rownie bardzo zaskoczonym bylem faktem, ze przez pierwsze... 40 min (?) wyglaszal Pan liste obowiazkow, ktore nie naleza do Pana, ktore powinni realizowac inni... heh... to dosc negatywnie wplywa na ocene calosci. Czy Prezydent, ktory dba o swoje miasto zaczyna przemowe od tego czego on nie musi? Chyba powinien zaczac od tego czego nie musial a zrobil lub przynajmniej probowal, nie mysli Pan? Obwodnica nie, lotnisko nie, Brama Krakowska nie, drogi nie... W pewnym momencie az zastanowilem sie po co wogole nam prezydent... moze zrezygnujemy z tej funkcji? Bedzie pare tysiecy dla Hospicjum...

Dokladnie to samo bylo na wizycie w IV LO. Wiekszosc to zauwazyla i trzeba powiedziec, ze od razu takie gadanie, co to Pan Prezydent nie musi robic, sprawia zle wrazenie. W zasadzie mozna dojsc do wniosku, ze cala rola prezydenta to siedzenie w ratuszu, a miasto nalezy do 43423423 roznych ludzi/zwiazkow/muzeow i prezydent nie ma na nic wplywu.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#894 Postautor: Talib » 23 grudnia 2005, o 17:31

sting126 pisze:No tak:)

Ach, jam niegodny robak, czerw jeden ziemię ryjący. Upraszam się łaski wybaczenia, iż przez nieuwagę okrutną ośmieliłem się nie zauważyć (ach srom i poruta przez wieki) jaśnie oświeconego Miłosciwie Panującego. A jeśli przebaczenia dostąpię, gdyż łaska Pańska przez krainy szerokie słynie, dopraszam się pokornie oprócz łaski wysłuchania moich życzeń najszczerszych świątecznych i noworocznych, łaski jeszcze jednej. Mianowicie jako parobek prosty z miasta Łodzi pochodzący upraszam pokornie, racz w łaskawości Swojej nakłonić czcigodnych rajców miejskich miasta Lublina, aby postanowili, iż opłaty za użytkowanie stadionu przy Al. Zygmuntowskich zarówno dla mężów skórzaną kulę kopiących, jak i dla tych diablich synów na czarcich rydwanach w kłębach piekielnego kurzu prędkość światła doganiających, wynosiły tak jak w moim skromnym mieście - symboliczną złotówkę.

:wink:

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#895 Postautor: Saint » 23 grudnia 2005, o 19:57

Talib.... aż się zadławiłem.. :wink: Szacuneczek

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#896 Postautor: Torsen » 23 grudnia 2005, o 23:23

A_Pruszkowski pisze:powstało szereg nowych kortów tenisowych

Miejskich? SÄ… gdzieÅ› w Lublinie publiczne korty ziemne? :shock:

A_Pruszkowski

#897 Postautor: A_Pruszkowski » 24 grudnia 2005, o 11:08

jas pisze:
A_Pruszkowski pisze:Mamy StrategiÄ™ Rozowju Lublina, Program Rewitalizacji, Wieloletni Plan Inwestycyjny itd.

a nie mamy:

- porzadnego stadionu
- kin
- komunikacji nocnej
- rownych ulic
- obwodnicy
- lotniska
- boisk

i jeszcze kilku potrzebnych rzeczy... :roll:

Spokojnie; o stadionie już pisałem, multikino buduje się sprawnie przy ul. Lipowej (otwarcie po wakacjach), komunikacja nocna była, ale nie było klientów, ulice modernizujemy stale i konsekwentnie (mogę podać listę wyremontowanych ostatnio, ale zajęłoby to zbyt dużo miejsca (zalecam np. wycieczkę na Al.Sp-ści Pracy lub na ul. Witosa gdzie własnie powstaje następny wiadukt), gruntów pod obwodnicę Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad nie mogła nawet wykupić bo nie zgadzała sie gmina Konopnica; dziś jest już po decyzji o przebiegu i wykupy moga się zacząć, lotnisko (jak sądzę) powinno być budowane w przyszłym roku (ściślej biorąc przebudowywane będzie istniejące lotnisko fabryczne w Świdniku), w tym roku oddaliśmy do użytkowania pierwsze boiska ze sztuczną nawierzchnią (na Wrotkowie) i co roku budowane są kolejne boiska dzielnicowe .

A_Pruszkowski

#898 Postautor: A_Pruszkowski » 24 grudnia 2005, o 11:18

Lublin_Fan pisze:
Opinie DW, który - delikatnie mówiąc rzadko daje wyrazy sympatii wobec kogokolwiek dotyczą raczej regionu niż miasta.

W takim razie 80% mediów jest nieprzychylny Lublinowi bo stawiaja nas w rankingach na szarym końcu. Nie uwierzę w to.

Ostatni ranking samorządów "Rzeczypospolitej" dotyczący jakości zarządzania w miastach o statusie powiatu grodzkiego daje nam 8 miejsce na 66 (a jesli brać pod uwagę stolice regionalne - mamy trzecie miejsce po Poznaniu i Krakowie).

Ten ranking ma znaczenie dla Pana. Ja chciałbym widzieć Lublin w czołówce rankingów dotyczących zarobków, napływu inwestycji, dynamiki napływu nowych technologii. Szczególnie zależy mi na tym ostatnim, bo to jest dla Lublina wielka szansa na wykorzystanie marnującego się gigantycznego potencjału intelektualnego jaki Lublin posiada dzięki licznym uczelniom.
Wiele firm lokuje w Polsce swoje centra rozwojowo-badawcze, w których pracownicy (będący specjalistami w swoich dziedzinach) przeprowadzają przeróżne badania a wyniki są wysyłane w świat za pomocą sieci komputerowej. Dla tego typu inwestycji obecność lotniska lub autostrady nie jest konieczna. Podobnie sprawa wygląda z tzw Call Center, czy centrami księgowymi. Uważam, że powinien Pan wraz ze swoimi pracownikami zabiegać o właśnie ten typ inwestycji. Bo w tych przypadkach dla inwestorów są najważniejsze koszty pracy (u nas niskie) oraz kwalifikacje mieszkańców regionu (u nas wysokie).
Ostatnio w prasie pojawiła się informacja, że Google chce uruchomić w Polsce swoje centrum. Uważam, że władze Lublina już powinny o to zabiegać.
Bierzmy przykład z najlepszych, czyli np: Wrocławia. Tam władze niemalże noszą na rękach każdego potencjalnego inwestora.

Pozdr.

Zgadzam się ze słusznymi wnioskami, też bym chciał byśmy byli bogatsi i łatwiej komunikacyjnie dostępni. Dziś na Lubelszczyznę prowadzi jeden most na Wiśle. Na szczęście m.in. po naszych zabiegach w NPR na lata 2007-13 wpisano budowę dróg ekspresowych S-17, S-19 i tzw. "Szlaku Staropolskiego" (przez Radom, Kielce, Częstochowę na Śląsk Górny i Dolny) My też nosimy... Wesołych Świąt życzę i więcej optymizmu :)

A_Pruszkowski

#899 Postautor: A_Pruszkowski » 24 grudnia 2005, o 11:22

Pebas pisze:ja mam pytanie z innej beczki. jak wyglada sprawa wsparcia finansowego klubow sportowych? tyle sie mowi ze klubu nie moga byc dotowane z miejskiej kasy, a dochodza nas sluchy ze inne miasta wspieraja kluby i to mocno. Chocby grudziadz, a teraz okazalo sie ze gniezno przekaze na start 200 tys zlotych. jak to wyglada w lublinie? czy klub otrzymuje dotacje z miejskiej kasy? jesli tak to jakie wsparcie bylo w zeszlym roku, a jakie bedzie w nadchodzacym.

ps
moze ktos zmieni tytul tematu na inny, bo dyskusja o samym stadionie raczej nie bedzie

Od przyszłego roku pojawia sie prawna możliwość wspierania przez samorządy sportu kwalifikowanego. Zaproponowałem w przedłożonym Radzie Miejskiej projekcie budżetu na 2006 r. kwotę 1 miliona zł na ten własnie cel. Na pewno stosowna część tej sumy będzie dla żużla (poza wsparciem na szkolenie młodzieży). :)

meesha
Trener
Kontakt:

#900 Postautor: meesha » 24 grudnia 2005, o 11:23

A_Pruszkowski pisze:komunikacja nocna była, ale nie było klientów
Bzdura, po prostu ta nocna komunikacja zrobiona była z takim zamysłem, aby przypadkiem nie okazało się, że są chętni do korzystania z niej...
Nie wiem kto to wtedy wymyślił, ale znam co najmniej 10 osób które zrobiłyby to lepiej :?
lotnisko (jak sądzę) powinno być budowane w przyszłym roku (ściślej biorąc przebudowywane będzie istniejące lotnisko fabryczne w Świdniku)

A po co komu lotnisko w Świdniku skoro nie ma tam miejsca na pas startowy umożliwiający obsługę większych samolotów z jakich korzystają przewoźnicy "low cost" :?: :roll: Chyba tylko po to, żeby sobie Pan lub Pańscy następcy mogli z niego latać awionetkami jakimiś czy innymi śmigłowcami bo przeciętny lublinianin raczej z takiego lotniska nie skorzysta :evil:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...