Nasi rywale w sezonie 2006

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mrucky

#301 Postautor: Mrucky » 22 marca 2005, o 10:30

luCas pisze:
Mrucky pisze:W takim razie ilu klasowych zawodników ma Lublin ? Patrząc na to co osiągnęli do tej pory to Jurek Mordel w sumie jest klasowy 8)

To popatrz tez na osiagniecia M. Frankowa kolego...

Widze, że troszke nie zrozumiałeś aluzji. Chodziło mi o to co już zauważył WojtekF, a więc mijające się z celem patrzenie na to co do tej pory osiągnęli zawodnicy. Oczywiście nikt tego nie neguje, ale w lidze liczy się aktualna forma zawodnika, a nie jego "konto" medalowe.

Talib pisze:A nie jest przypadkiem tak, że po trzech walkowerach następuje automatyczne wykluczenie drużyny z rozgrywek :)?

Jeśli nic się nie zmieniło to nie. Jedynie wpłaca się na konto rywala (o ile dobrze pamiętam) 40 tyś. ?

rob7
Senior

#302 Postautor: rob7 » 22 marca 2005, o 10:36

sądziłem że tutaj pewne skróty myślowe przechodzą ale widocznie niektórzy /szczególnie fachowcy/ mają problemy z logicznym myśleniem,
to co Gorzów jak nawet z powodu braku Lorama zajmie trzecie miejsce to nie poradzi sobie z szóstą drużyną ligi? A taki dodatkowy mecz to dodatkowe wpływy z biletów i brak przerwy w rozgrywkach którą będą miały drużyny z miejsc 1,2

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#303 Postautor: Gelo » 22 marca 2005, o 11:24

rob7 pisze:sądziłem że tutaj pewne skróty myślowe przechodzą ale widocznie niektórzy /szczególnie fachowcy/ mają problemy z logicznym myśleniem,
to co Gorzów jak

To źle sądziles - logicznie myślący fachowcy mają kłopoty z logiczną analizą nielogicznych tez

rob7
Senior

#304 Postautor: rob7 » 22 marca 2005, o 12:33

teza to może być tylko prawdziwa lub fałszywa

Dudi
Junior

#305 Postautor: Dudi » 22 marca 2005, o 12:54

Ale może być również nielogiczna. Teza jest założeniem, twierdzeniem, które ma się dowieść, udowodnić albo sie nie da...Tak więc -o co chodzi? :lol:

rob7
Senior

#306 Postautor: rob7 » 22 marca 2005, o 13:04

no właśnie, teze/twierdzenie należy dowieść, nielogiczny może być więc najwyżej proces dowodowy.... teza zawsze jest fałszywa lub prawdziwa
proszę więc nie pisać /GELO/ że postawiłem nielogiczną tezę

Awatar użytkownika
WojtekF
Szkółkowicz

#307 Postautor: WojtekF » 22 marca 2005, o 13:21

Jest mi bardzo przykro, iz niepotrzebnym postem, w ktorym sformulowalem pojecie "fachowcy" wywolalem burze w temacie. Tym bardziej bije sie w piers, gdyz takie stwierdzenia jak "Ty nie jestes fachowcem" to sa na poziomie Krzysia.

Postanowilem wrocic do tematu i analizujac postawe zawodnikow gorzowskich w Rzeszowie i rzeszowskich w Gorzowie sprawdzic, ktory z 2 glownych kandydatow do awansu ma wieksza nan szanse. Liczylem srednie biegowe(bez bonusow) Rzeszowian w Gorzowie i Gorzowian w Rzeszowie na podstawie 3ech pojedynkow w Gorzowiez sezonow 2003 i 2004 i analogicznych 3ech w Rzeszowie. Analiza nie uwzgledniala Lorama ani Maxa. 3em seniorom mnozylem uzyskana srednia biegowa razy 5 a 4emu razy 4, lepszemu juniorowi razy 5 a slabszemu razy 1. I tak uzyskalem:

Rzeszow w Gorzowie

Kuciapa 1,8*5=9
Rempala 1,667*5=8,333
Sledz 1,562*5=7,812
Trojanowski 1,467*4=7,333
Stachyra 1*5=5
Miesiac 0,571*1=0,571

Sila Rzeszowa w Gorzowie wynosi 38,049

Gorzow w Rzeszowie

Hlib 1,765*5=8,823
Paluch 1,471*5=7,353
Flis 1,286*5=6,249
Lukaszewski 1,111*4=4,444
Rajkowski 0,9*5=4,5
Brzozowski 0,4*1=0,4

Sila Gorzowa w Rzeszowie wynosi 31,769

Biorac pod uwage, ze stranieri obydwu klubow sa porownywalni, wnioskuje, iz szanse Rzeszowa sa istotnie wieksze, gdyby zgodnie z oczekiwaniami mialo dojsc do finalu Rzeszow-Gorzow
Pozdrawiam wszystkich!!!!
Jest super!!!
Wojtek Fan Falubazu!!!

Gość

#308 Postautor: Gość » 22 marca 2005, o 13:35

No tak stranieri porównywalni ? a może jeszcze Hlib z Rajkesem są porównywalni ze Stachyrą i Miesiącem ?

Awatar użytkownika
WojtekF
Szkółkowicz

#309 Postautor: WojtekF » 22 marca 2005, o 13:40

Max jest zawodnikiem, ktory przeplata slabsze i lepsze sezony. http://stal.rzeszow.pl/news//fullnews.php?id=902

Jak widac z zalaczonego linku tym zapowiada sie, ze nie bedzie zly wiec z porownywalnoscia stranieri mysle, ze nie przesadzilem.
Hlib dobrze spisywal sie w rzeszowie wiec mysle, ze nie przesadzilem, Rajkes natomiast jak widac slabiutko. Tak jak Bimmer napisal, jesli jestes przeciwny analizie na podstawie statystyk, jestes przeciwnikiem wiedzy, zaprzeczeniem pragmatyka.

Jest super!!!

Wojtek Fan Falubazu!!!

Gość

#310 Postautor: Gość » 22 marca 2005, o 13:46

Skoro taki z Ciebie bystrzak oblicz mi prosze jakie zdobycze punktowe (na podstawie statystyk) powinni zdobyć zawdonicy KMO OSTRÓW WLKP w Opolu. (Karlsson , Ogór , Szczapaniak , Węgrzyk , Dym , Liberski i Bruchajser).
Jeżeli wytypujesz na podstawie swoich statystyk zdobycze punktowe zawodników , to Cie serdecznie przeprosze :D

Awatar użytkownika
WojtekF
Szkółkowicz

#311 Postautor: WojtekF » 22 marca 2005, o 13:56

Hollywood pisze:Skoro taki z Ciebie bystrzak oblicz mi prosze jakie zdobycze punktowe (na podstawie statystyk) powinni zdobyć zawdonicy KMO OSTRÓW WLKP w Opolu. (Karlsson , Ogór , Szczapaniak , Węgrzyk , Dym , Liberski i Bruchajser).
Jeżeli wytypujesz na podstawie swoich statystyk zdobycze punktowe zawodników , to Cie serdecznie przeprosze :D

Holly, ale czemu Ty sie bulwersujesz. Przepraszac mnie nie musisz, gdyz ja sie na Ciebie nie gniewam. Pisalem, iz tworzac prognozy na podstawie statystyk nie mamy gwarancji, iz nie sa te prognozy chybione. Jednak statystyki sa jednym z niewielu zrodel wiedzy, ktore pomaga nam prognozowac wyniki w sporcie.

Prognozy pogody czy prognozy w ekonomii tez sa czesto niestety chybione chcoiaz caly czas pracuje sie nad narzedziami matematycznymi i statystycznymi, ktore pomoglyby uwiarygodnic takie prognozy.
Zgadzam sie z tym, iz prognozy pogody czy prognozy w ekonomii robic trzeba a tych w sporcie niekoniecznie. Jednak jesli ktos chce sie bawic w typera, to co jest w tym zlego iz korzysta z przeslanek merytorycznych a nie wnioskuje, bo mu sie tak wydaje(albo bo tak woli).

Jest super!!!

Wojtek Fan Falubazu!!!

rob7
Senior

#312 Postautor: rob7 » 22 marca 2005, o 14:28

prognozy w sporcie są bez sensu bo jeżeli miałyby jakąś wartość to nic tylko obstawiać zakłady z dużym prawdopodobieństwem wygrania...
w żużlu to nie ma możliwości sporządzenia prognozy ponieważ około 60% sukcesu to sprzęt a my nie wiemy kto jaki ma, przeszłość nic nie mówi no i defekty tego nie da się ująć w jakiekolwiek statystyki
pozdrawiam

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#313 Postautor: jas » 22 marca 2005, o 15:35

nie wiem dlaczego sie tak oburzacie na WojtkaF :lol: postaral sie, policzyl, przedstawil ciekawa analize i wnioski. mozna sie z nimi zgodzic lub nie. mozna sie tez zgodzic z czescia. ja na przyklad zgadzam sie z czescia. przeciez WojtekF wyraznie napisal, ze to sie nie musi sprawdzic (co z reszta kazdy w miare logicznie myslacy czlowiek zauwazy). a tutaj Holly i rob7 atakuja Wojtka jakby ich swoimi postami obrazal. jego wyniki sa "oientacyjne", moga pomoc nam w wytypowaniu wynikow, ale nie musza. ich zadaniem jest uporzadkowanie wiedzy, usytematyzowanie jej, nie maja one dzialania podobnego do wrozb.

i szczerze mowiac wole takie analizy niz argumenty typu: "Rzeszow bedzie 7 bo ich nie lubie i to paly, a miesiac to fujara" :wink:

a prognozy maja w sporcie sens. bo w jaki sposob trener/menadzer/kierownik druzyny/dzialacz/dyrektor klubu/sponsor wybieraja zawodnikow do druzyny. na podstawie ich srednich z poprzednich sezonow, wynikow osiagnietych na torze, ich przewidywanej progresji, etc. bo raczej nie kieruja sie tylko kolorem kevlaru i sila perswazji samych zawodnikow (typu wypowiedzi: "panie prezesie, ja w tym roku to bede smigal, ze ho ho. i chce dobry kontrakt") :wink: :twisted: chociaz takie statystyki nie sa jedynym zrodlem wiedzy i nie sa nieomylne (ba, czesto sie myla, bo o to w sporcie chodzi :lol: )
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

rob7
Senior

#314 Postautor: rob7 » 22 marca 2005, o 16:28

ja nikogo nie atakuje tylko staram się wykazać że ilość punktów zdobyta przez zawodnika w ub.sezonach to zbyt mała liczba zdarzeń aby pokusić się o ujęcie zjawiska w liczby, wiem coś na ten temat bo jestem matematykiem więc nie nazywajmy liczb tutaj przedstawianych danymi statystycznymi

Awatar użytkownika
WojtekF
Szkółkowicz

#315 Postautor: WojtekF » 22 marca 2005, o 16:39

rob7
Idac Twoim tokiem myslenia to prognozowanie kursu walutowego nie ma sensu, gdyz gdyby mialo sens to kazdy wygrywalby. Doskonale sobie zdaje sprawe, ze nie mozna opierac sie na klasycznej definicji prawdopodobienstwa i na podstawie prawdopodobienstwa czestosciowego(analizujac historie biegow z udzialem Hliba i Kuciapy) nie mozna oceniac jakie sa szanse wygrania Hliba z Kuciapa poniewaz jest to zjawisko diametralnie inne anizeli losowanie kul sposrod koszyka zawierajacego kule biale i czarne.
Ja nie pisze, ze prawdopodobienstwo, ze Gorzow wygra dwumecz z Rzeszowem wynosi......, gdyz takiego obliczyc nikt nie jest w stanie. Podaje tylko jakis miernik sily tych druzyn. Jest to nadal wg. mnie lepsze niz wydaje mi sie.
Jesli chodzi zas o sprzet to przyjmuje zalozenie, iz nie bedzie sie roznic proporcja sprzetu Gorzowa i Rzeszowa od tej ktora byla w latach 2003-2004. Biorac pod uwage hojnych sponsorow i stabilna sytuacje finansowa w tych klubach, nie jest to zalozenie naciagane.

Jest super!!!

Wojtek Fan Falubazu!!!

rob7
Senior

#316 Postautor: rob7 » 22 marca 2005, o 16:51

trochę się nie rozumiemy, prognozowanie kursów np walut, cen akcji opiera się na analizie zachowań uczestników rynku w przeszłości ale zobacz jaki masz materiał, dziesiątki lat, miliony ludzi do pomocy kilka teorii, wykresy, komputery,
natomiast żużel jest nieprzewidywalny i to jego urok....
to że zawodnik X w ub.sezonie zachował się tak, że wybrał ten tor jazdy a nie inny, że ukradł start, że zerwał mu się łańcuch np na prowadzeniu nie da się ująć w żadne liczby...
przepraszam ja nikogo nie atakuje tylko przedstawiam problem tak jak on wyglÄ…da

Gość

#317 Postautor: Gość » 22 marca 2005, o 16:51

Nasz kolega WojtekF na stronie Mojżeszów pisze dokładnie to samo co na naszej , czym o chce zaimponować ??? mi napewno nie zaimponuje ze brata sie z Jozefami.Poniza Rybnicki Klub Motorowy , oraz Krosno stawia w roli faworyta.Co chyba z nim nie tak.

Awatar użytkownika
WojtekF
Szkółkowicz

#318 Postautor: WojtekF » 22 marca 2005, o 17:04

rob7

Nie obraz sie, ale ja mam wrazenie, ze mnie nie zrozumiales. Wiesz bardzo dobrze, co mowi klasyczna definicja prawdopodobienstwa i na pewno wiesz co to oznacza prawdopodobienstwo czestosciowe. Ja pisze wyraznie, iz prawdopodobienstwa czestosciowego nie daje sie tutaj zastosowac i zadnego prawdopodobienstwa nie obliczam Wiesz na pewno tez czym zajmuja sie statystyczna analiza porownawcza. I wlasnie cos podobnego jak robie. Nadaje poszczegolnym zawodnikom wagi oraz oceny najwiarygodniejsze, jakie tylko moge dac i ich porownuje.

Wiem, ze nie atakujesz.

Holly Komu jak komu, ale Tobie to naprawde nie mam zamiau imponowac.
Ostatnio zmieniony 22 marca 2005, o 17:06 przez WojtekF, łącznie zmieniany 1 raz.

Jest super!!!

Wojtek Fan Falubazu!!!

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#319 Postautor: Talib » 22 marca 2005, o 17:05

"Biorac pod uwage hojnych sponsorow i stabilna sytuacje finansowa w tych klubach, nie jest to zalozenie naciagane."

Z tą stabilnością finansową Gorzowa byłbym ostrożny. Mają w końcu całkiem spore długi. Najlepszym przykładem jest Gdańsk, który też rzekomo był stabilny finansowo, a ciągnął za sobą i ciągnie nadal) worek długów, wypada się jednak zgodzić z tezą, że Gorzów to chyba najpoważniejszy kandydat do awansu.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#320 Postautor: kdsz » 22 marca 2005, o 17:05

Hollywood pisze:Poniza Rybnicki Klub Motorowy , oraz Krosno stawia w roli faworyta.
.... i argumentuje swoje typy podpierając się statystykami. Bardziej to do mnie przemawia, niż Twoje typy oparte na zwykłych sympatiach i antypatiach.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

KrzyÅ›
Junior

#321 Postautor: KrzyÅ› » 22 marca 2005, o 17:11

A może "znawco speedwaya" policzysz ile punktów zdobędzie i jak silny będzie A. Huszcza w wieku 60 lat :?: :roll: A co do stabilności finansowej w.w. klubów to sie okaże w najbliższym czasie, gdyż żużel to niezła dojarka...,a życie w Polsce pokazuje, że zaczyna się od firmy, a kończy na prokuraturze...

Gość

#322 Postautor: Gość » 22 marca 2005, o 17:11

Nie ma totamto warszawska świta trzyma się razem - jak jeden mąż wszyscy to statystycy

brakuje mi trochę wpisów Luckiego :cry:

KrzyÅ›
Junior

#323 Postautor: KrzyÅ› » 22 marca 2005, o 17:14

Hollywood pisze: Nie ma totamto warszawska świta trzyma się razem - jak jeden mąż wszyscy to statystycy

brakuje mi trochę wpisów Luckiego :cry:

Holly bo w Warszawce każdy liczy i przelicza jak drugiego załadować w trąbę...

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#324 Postautor: Talib » 22 marca 2005, o 17:18

Krzyś napisał:

"A co do stabilności finansowej w.w. klubów to sie okaże w najbliższym czasie, gdyż żużel to niezła dojarka...,a życie w Polsce pokazuje, że zaczyna się od firmy, a kończy na prokuraturze..."

Zgadza się, tylko że GKSŻ dopuszczając w zeszłym sezonie Bydgoszcz do rozgrywek ekstraligi, a w tym robiąc podobnie z Gdańskiem wręcz zachęca do robienia długów, zmiany nazwy i zrobienia wierzycieli w bambuko. Zresztą sami gorzowscy działacze publicznie się wypowiadali, że jakby co to oni zrobią po sezonie dokładnie to samo co Gdańsk i Bydgoszcz.

A propos Gorzowa:

http://www.przegladzuzlowy.pl/news_gorz ... 1089880499

Awatar użytkownika
papi
Trener

#325 Postautor: papi » 22 marca 2005, o 17:31

Talib pisze:"Biorac pod uwage hojnych sponsorow i stabilna sytuacje finansowa w tych klubach, nie jest to zalozenie naciagane."

Z tą stabilnością finansową Gorzowa byłbym ostrożny. Mają w końcu całkiem spore długi. Najlepszym przykładem jest Gdańsk, który też rzekomo był stabilny finansowo, a ciągnął za sobą i ciągnie nadal) worek długów, wypada się jednak zgodzić z tezą, że Gorzów to chyba najpoważniejszy kandydat do awansu.

no tez nie za bardzo zgadzam sie z wojtkiem, bo gorzow ma podobno okolo 3,5 mln dlugow gdzies podano taka informacje, ale ja uparcie twierdze ze gorzow moze jest kandydatem, ale nie faworytem do awansu, a swoja droga z tego pisze talib to gksz powiniem sie wziac za porzadnÄ… robote i ukrocic takie zachowania, bo niedlugo cala liga bedzie sie skladac z takich kombinatorow :?