Dominik Kubera

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
KrzyczącyK1b1c
Trener

Re: Dominik Kubera

#1026 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 20 października 2025, o 13:39

Cooper pisze:Przypominam, że to Kubera a wcześniej MM wystawili klub a nie klub ich.

A ja uważam, że żaden z nich nie wystawił. Wystawił to Doyle Unię Leszno kilka lat temu.

Kubera poinformował o swojej decyzji o odejściu PRZED sezonem, więc nie wiem gdzie tu mowa o jakimś "wystawieniu". Kępa miał ogrom czasu na załatanie tej dziury.
MM nie mówił, że odchodzę, bo nie podoba mi się już jazda w Motorze, a przyszedł po rynkową stawkę czołowego zawodnika ligowego, jakim wówczas był. Kuba się na to nie zgodził i znalazł sobie innych rajderów, zresztą zgodnie z obiegową opinią, Jack dostał tyle, ile zażyczył sobie MM.

blajar
Trener

#1027 Postautor: blajar » 20 października 2025, o 13:42

Cooper pisze:Szykujesz dwa grube strzały kontraktowe, 2-letnie umowy z polskim topem. Ugadujesz wielki koncern Lotto dla wzmocnienia "amunicji". Wszystko jest praktycznie gotowe, Motor ma mocno otworzyć sezon w obecności sponsorów, a media mają się posikać z wrażenia. Wyjeżdżasz sobie wyluzowany na parę dni, żeby po powrocie zorganizować konferencję etc. Wracasz a tu SMS od Kubery czy możemy pogadać, ciekawe o co chodzi, może dom chce kupić w Lublinie czy co. Kubera przychodzi z bratem i patrzy w podłogę cedząc tylko do brata "ty mów".

No można się rozczarować? Nikt nie mówi, że się Kępa na śmierć obrazi na Kuberę. Ale wspólnych grilli raczej nie będzie w przyszłości, jeśli Domin tutaj wróci to rzeczywiście jako spółka wystawiająca fv klubowi, a nie przyjaciel klubu i domu.

No to może trochę za wcześnie zaplanowano te strzały PRowe, skoro nie były jeszcze przyklepane? Ja bym planował mając na wszystko potwierdzenie na papierze (a przynajmniej ustalone wszystko w rozmowie między stronami). Najwyraźniej tak nie było, a Lotto miało Dominika przekonać, co finalnie się nie wydarzyło? Nie wiem, nie byłem przy rozmowach, a jak widać po serialu, wersje są rozbieżne i podlegają jednie naszej interpretacji i tak sobie dywagujemy :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Haron90
Kadrowicz

#1028 Postautor: Haron90 » 20 października 2025, o 13:42

KrzyczącyK1b1c pisze:
Cooper pisze:Przypominam, że to Kubera a wcześniej MM wystawili klub a nie klub ich.

A ja uważam, że żaden z nich nie wystawił.

Kubera poinformował o swojej decyzji o odejściu PRZED sezonem, więc nie wiem gdzie tu mowa o jakimś "wystawieniu". Kępa miał ogrom czasu na załatanie tej dziury.
MM nie mówił, że odchodzę, bo nie podoba mi się już jazda w Motorze, a przyszedł po rynkową stawkę czołowego zawodnika ligowego, jakim wówczas był. Kuba się na to nie zgodził i znalazł sobie innych rajderów.

Mordo, MM uzgodnił warunki kontraktu, a potem jego menago zadzwonił po więcej hajsu. I o ile zgoda, Kubera nie wystawił nas, tak MM już jak najbardziej.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1029 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 20 października 2025, o 13:44

Haron90 pisze:Mordo, MM uzgodnił warunki kontraktu, a potem jego menago zadzwonił po więcej hajsu. I o ile zgoda, Kubera nie wystawił nas, tak MM już jak najbardziej.

Dla mnie wystawienie jest wtedy, gdy zawodnik niespodziewanie odchodzi i blokuje tym samym działanie klubu. Tak było z Doylem w Lesznie. Natomiast Kępa mógł odpowiedzieć MM lepszą ofertą, która nie była z kosmosu, ale nie chciał (jego prawo).
Ostatnio zmieniony 20 października 2025, o 13:44 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1030 Postautor: Cooper » 20 października 2025, o 13:44

KrzyczącyK1b1c pisze:

A ja uważam, że żaden z nich nie wystawił. Wystawił to Doyle Unię Leszno kilka lat temu.

MM nie mówił, że odchodzę, bo nie podoba mi się już jazda w Motorze, a przyszedł po rynkową stawkę czołowego zawodnika ligowego, jakim wówczas był. Kuba się na to nie zgodził i znalazł sobie innych rajderów, zresztą zgodnie z obiegową opinią, Jack dostał tyle, ile zażyczył sobie MM.

Nie chce mi się rozdrapywać tematu MM, bo zostało już wszystko powiedziane i mistrzem fair play to on nie jest.

Kubera rozjebał całą koncepcję, łącznie z pewnym aspektami sponsoringowymi, oczywiście, że Kępa miał dużo czasu by to załatać, zresztą załatał sprawnie, niemniej chyba ma prawo być rozczarowany, że musiał nagle gasić niespodziewany pożar.

Natomiast Kępa mógł odpowiedzieć MM lepszą ofertą, która nie była z kosmosu, ale nie chciał (jego prawo).

Zrobił nawet wyjątek i chciał odpowiedzieć, tylko MM już wtedy głowa bolała. No ale to wszystko już było opisane.
Ostatnio zmieniony 20 października 2025, o 13:45 przez Cooper, łącznie zmieniany 1 raz.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1031 Postautor: Gelo » 20 października 2025, o 13:45

KrzyczącyK1b1c pisze:
blajar pisze:reasumując, z mojego punktu widzenia, Kubera może być na "czarnej liście" na stopie prywatnej u prezesa, na stopie zawodowej nie widzę ku temu żandnej przesłanki.

A wszelkie "czarne listy" są niestety działaniem na niekorzyść klubu. Jest to świadoma i celowa rezygnacja z topowych zawodników w imię własnego ego. Nie umiem tego inaczej nazwać.

Nie masz na to żadnego merytorycznego argumentu, że Kępa kiedykolwiek zrobił coś na niekorzyść klubu. Motor za jego kadencji stał się najbardziej utytułowaną drużyną tej dekady i nic tego nie zmieni. Nie wszystkie wypowiedzi przypadają mi do gustu ale cała ta sytuacja pokazuje jasno, że to Kępa ma rację, bo broni się wynikami. A "czarne listy" jeżeli są pokazują, że jest też coś takiego jak zasady, honor. Jak ktoś postąpił nie fair, okazuje się głupcem lub bydlakiem to się po prostu z nim nie robi biznesu. Gdyby Kuba kilka razy tego nie pokazał mielibyśmy u siebie uśmiechniętego Amerykanina i emerytowanego żużlowca didżeja.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1032 Postautor: Cooper » 20 października 2025, o 13:47

No to może trochę za wcześnie zaplanowano te strzały PRowe, skoro nie były jeszcze przyklepane? Ja bym planował mając na wszystko potwierdzenie na papierze (a przynajmniej ustalone wszystko w rozmowie między stronami). Najwyraźniej tak nie było, a Lotto miało Dominika przekonać, co finalnie się nie wydarzyło?

Ale te wszystkie działania, łącznie z przygotowaniem 2-letniej umowy nie były przecież przygotowywane w tajemnicy przed Kuberą, co nie?

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1033 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 20 października 2025, o 13:47

Powtórzę - istnienie czarnych list, czyli list z zawodnikami z topu, z którymi nawet nie rozpoczyna się rozmów kontraktowych, jest działaniem na niekorzyść klubu, bo ogranicza się rynek.

Cooper pisze:Chyba ma prawo być rozczarowany, że musiał nagle gasić niespodziewany pożar.

Wg. słów Kępy to bardziej odejście Holdera go zaskoczyło niż Kubery.
Ostatnio zmieniony 20 października 2025, o 13:48 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.

Haron90
Kadrowicz

#1034 Postautor: Haron90 » 20 października 2025, o 13:48

Poza tym, ostatni odcinek pięknie ukazał, jak bardzo odejście Kubery, i to jak to załatwił, rozjebało naszą szatnię (mówię tutaj np o spinie z Matim). Finał z Toruniem po prostu nie mógł się udać.

KrzyczącyK1b1c pisze:
Haron90 pisze:Mordo, MM uzgodnił warunki kontraktu, a potem jego menago zadzwonił po więcej hajsu. I o ile zgoda, Kubera nie wystawił nas, tak MM już jak najbardziej.

Dla mnie wystawienie jest wtedy, gdy zawodnik niespodziewanie odchodzi i blokuje tym samym działanie klubu. Tak było z Doylem w Lesznie. Natomiast Kępa mógł odpowiedzieć MM lepszą ofertą, która nie była z kosmosu, ale nie chciał (jego prawo).

Mówienie, że MM nie wystawił nas, to piękne zaprzeczanie rzeczywistości. Sorry ale widać u Ciebie pewną tendencję - zawodnicy nigdy nie są niczego winni, Kępa za to już tak, a ten Toruń to tak w ogóle zajebisty jest. Pan na pewno z Lbn?

Karamba
Kadrowicz

#1035 Postautor: Karamba » 20 października 2025, o 13:51

KrzyczącyK1b1c pisze:
blajar pisze:reasumując, z mojego punktu widzenia, Kubera może być na "czarnej liście" na stopie prywatnej u prezesa, na stopie zawodowej nie widzę ku temu żandnej przesłanki.

A wszelkie "czarne listy" są niestety działaniem na niekorzyść klubu. Jest to świadoma i celowa rezygnacja z topowych zawodników w imię własnego ego. Nie umiem tego inaczej nazwać.

Ty, żebyś mógł napisać coś pozytywnego o Kubie i jego działaniach ( po 5 medalach w tym 3 złote ) to on by musiał zostać prezesem w Toruniu innej możliwości nie widzę.

blajar
Trener

#1036 Postautor: blajar » 20 października 2025, o 13:51

Cooper pisze:
Ale te wszystkie działania, łącznie z przygotowaniem 2-letniej umowy nie były przecież przygotowywane w tajemnicy przed Kuberą, co nie?

Niepotrzebnie ironizujesz, ale spoko, w sumie lubię :) Skoro skończyło się tym, czym sie skończyło, to najwyraźniej nie wszystko było tam dopięte no cyba, że przyjmiemy, że Kubera przyklepał po czym zrobił Michelsena, w co nie bardzo chce sie wierzyć, byłoby pewnie o tym bardzo głośno.

Miałem wrażenie, że zgadzamy się co do tego, że biznesowo raczej OK - odpowiednio wcześnie, na polu prywatnym Domin dał dupy :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1037 Postautor: Gelo » 20 października 2025, o 13:52

A koronnym argumentem na niemoralne zachowanie Kępy jest ściągnięcie Hampela i walka o skład Jamroga z Miesiącem :)

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1038 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 20 października 2025, o 13:53

Haron90 pisze:Mówienie, że MM nie wystawił nas, to piękne zaprzeczanie rzeczywistości. Sorry ale widać u Ciebie pewną tendencję - zawodnicy nigdy nie są niczego winni, Kępa za to już tak, a ten Toruń to tak w ogóle zajebisty jest. Pan na pewno z Lbn?

Z okolic LBN :). Wielokrotnie pisałem o zasługach Kępy, jak zbudował na nowo lubelski żużel, ale jestem daleki od postawy, by zawsze i wszędzie być za kimś - czy to za danym zawodnikiem, czy za danym prezesem. Zawodnicy są winni, ale ja mam po prostu inną definicję wystawienia. Dla mnie Łaguta wystawił ROW, Doyle wystawił Leszno, Madsen dawniej wystawił Grudziądz. To są znacznie bardziej jaskrawe przypadki wystawienia niż MM.

A co do Torunia, to nawet slowem nie poruszyłem tematu Apatora, a Ty tak - może to z Tobą coś nie tak? :)

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1039 Postautor: Cooper » 20 października 2025, o 13:54

blajar pisze:
Cooper pisze:

Niepotrzebnie ironizujesz, ale spoko, w sumie lubię :) Skoro skończyło się tym, czym sie skończyło, to najwyraźniej nie wszystko było tam dopięte no cyba, że przyjmiemy, że Kubera przyklepał po czym zrobił Michelsena, w co nie bardzo chce sie wierzyć, byłoby pewnie o tym bardzo głośno.

Miałem wrażenie, że zgadzamy się co do tego, że biznesowo raczej OK - odpowiednio wcześnie, na polu prywatnym Domin dał dupy :)

No ja nie bronię Kuberze zmieniać klubu, nawet broniłem jego decyzji od strony sportowej.

Natomiast tak po ludzku wyszło co najmniej niezgrabnie, a widział już co Kępa "szykuje" dla niego, co najmniej.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1040 Postautor: Gelo » 20 października 2025, o 13:56

Mniejsze większe wystawienie ale efekt taki sam - klub zostaje z ręką w nocniku i to nie kto inny jak prezes musi gasić pożar i szukać na szybko zastępstw.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1041 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 20 października 2025, o 13:58

Ja też się zgadzam, że od strony interpersonalnej nie wyszło to w porządku ze strony Kubery. Natomiast mnie jako kibica średnio interesują relacje na linii zawodnik - prezes. Totalnie jest mi obojętne czy jeżdżą razem na ryby, czy wyjeżdżają na koncerty czy też widują się w momencie wystawiania faktur. Tekst Kępy, że nie przekonuje go argument bliskości do domu jest trochę zabawny. Rzeczywistość kibicowania w sporcie zawodowym coraz bardziej skłania mnie do tego, że wszelkie kluby to firmy, które zatrudniają pracowników. Życzę też Kępie zbudowania takiego podejścia, bo widać, że pozycja "szef-kumpel" nie zawsze wychodzi na dobre.
Ostatnio zmieniony 20 października 2025, o 14:00 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1042 Postautor: Cooper » 20 października 2025, o 13:59

KrzyczącyK1b1c pisze:Życzę też Kępie zbudowania takiego podejścia, bo widać, że pozycja "szef-kumpel" nie zawsze wychodzi na dobre.

Bez tego nie byłoby 1% szans by był u nas Zmarzlik.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1043 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 20 października 2025, o 14:01

Możliwe, ale w Stali też by go nie było. Zmarzlik był już zmęczony tamtym środowiskiem, aferą z Grzybem i całym tym syfem. Nie wiadomo zatem, gdzie by jeździł.

Karamba
Kadrowicz

#1044 Postautor: Karamba » 20 października 2025, o 14:03

myślę, że w Toruniu by był bankowo podpisany dożywotnio.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1045 Postautor: Gelo » 20 października 2025, o 14:04

Mam poważne obawy czy jako kibic masz właściwą hierarchię priorytetów. A co Ciebie - kibica (chyba) Motoru obchodzi czy Kubera będzie się dostatecznie wysypiał w busie jako zawodnik Falubazu? Troszczysz się o to ile godzin będzie śpiewał kołysanki córce? Bo ja na przykład martwię się o sprzęt Jaworskiego, Vaculika i żeby Woryna nie jeździł kanciasto. Dobra - możesz go uwielbiać. Ale on pojedzie przeciwko Motorowi - to już jest wystarczające żeby mi nie kibicować.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1046 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 20 października 2025, o 14:05

Kto napisał, że kibicuję Kuberze? Kto napisał, że troszczę się o Kuberę? Wskaż mi takie wpisy :)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1047 Postautor: Gelo » 20 października 2025, o 14:07

"Tekst Kępy, że nie przekonuje go argument bliskości do domu jest trochę zabawny". Nie jest zabawny ani trochę. Ma rację w 100%.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1048 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 20 października 2025, o 14:09

Przecież Kubera nie musi tłumaczyć się z tego, dlaczego zmienia klub (zrobił to). a do tego jeszcze być przekonującym.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1049 Postautor: Cooper » 20 października 2025, o 14:11

KrzyczącyK1b1c pisze:Możliwe, ale w Stali też by go nie było. Zmarzlik był już zmęczony tamtym środowiskiem, aferą z Grzybem i całym tym syfem. Nie wiadomo zatem, gdzie by jeździł.

Gdyby nie zbudowanie relacji przez Kępę to "jakiś Lublin" nawet z kasą byłby raczej na ostatnim miejscu listy Zmarzlika. Zwłaszcza, że dużą kasę to dałby mu każdy. Bardzo upraszczasz tematy i bagatelizujesz okoliczności.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1050 Postautor: Gelo » 20 października 2025, o 14:13

Kubera niczego nie musi. Jesteś zaślepiony prymatem zawodnika, więc jesteś w stanie wytłumaczyć "niemuszeniem" każdą głupotę i dziadostwo tego czy innego. Nawet nie widzisz, że Michelsen przez swoją głupotę i pazerność na nędzne grosze miał dwa lata w plecy, bo przecież będąc zawodnikiem Twojego ulubionego klubu wrócił do swojego topu na złość Kępie.