Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Flagg
Trener

Re: Żużlowe różności

#21576 Postautor: Flagg » 17 października 2025, o 11:54

Ale nikt przecież tego nie kwestionuje, że tytuły się "kupuje". Najlepsi są najdrożsi, więc żeby wygrywać musisz wydać najwięcej hajsu. A i to nie gwarantuje sukcesu. Ja się zgadzam, że nie ma w tym nic złego, ale nie zgadzam się, że Rusko może sobie "kupić" tytuł kiedy będzie chciał, bo chce od wielu lat i jakoś nie pyka.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#21577 Postautor: kibicLBN » 17 października 2025, o 11:59

Można nie żywić sympatii do rywala jak Wrocław czy Toruń, ale trzeba obiektywnie przyznać że to rozsądnie zarządzane kluby. Każdy ma jakieś wady. Rusko wsadza połamanych żużlowców na siodełko, a Kępa łatwo się obraża i wpisuje na czarną listę.
Teksty o kupowaniu tytułów są po prostu objawem bólu d... i chyba to nie nasz poziom.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

blajar
Trener

#21578 Postautor: blajar » 17 października 2025, o 12:20

Otóż to. Jeśli Rusko złożył "kosmiczną" ofertę, to tak sobie zmontował budżet, że go na to (w przeciwieństwie do np. Gorzowa, czy dotychczasowej Czewy) stać, a zawodnicy są tyle warci, ile ktoś zechce im zapłacić. Czy sklecony z gwiazd gwarantuje złoto? Absulutnie nie, bo to wciąż jednak sport. Co najwyżej przed sezonem daje większe prawdopodobieństwo walki o niego.

edit: Ja się chyba już zupełnie wyleczyłem z "miłości" do zawodników. Kibicuję Klubowi i tak do tego podchodzę. Wiadomo, że chciałoby się żeby jeździli najlepsi, ale wolę słabszych i istniejący, stabilny finansowo klub niż rolowanie długów, szantaż w stosunku do zawodników. Reasumując, ewentualny Motor bez Zmarzlika też przeżyję.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Lumpproletariacki
Szkółkowicz

#21579 Postautor: Lumpproletariacki » 17 października 2025, o 12:59

Flagg pisze:
Lumpproletariacki pisze:Swoją drogą taki transfer byłby czymś zdrowo poje*****, ale jak Rusko będzie chciał sobie kupić złoty medal, to go w taki czy inny sposób kupi.

Chcesz powiedzieć, że dobrej pory nie chciał go sobie kupić? Bo mi się wydaje, że co roku chce i jakoś nie wychodzi.

Mam na myśli filozofię budowania drużyny. Oczywiście, że składał bardzo dobre oferty (np. Lampartowi, pewnie Kubera też jakąś dostał, a po drodze na pewno było dziesiątki innych), jednak w ostatnich latach nie ruszał w takiej skali po światowy top (Kurtz w momencie kontraktowania nie był czołowym zawodnikiem świata). Może na 2027 to będzie nieaktualne, ale póki co jest - ściąganie mistrza świata do drużyny, w której jeździ niemal-mistrz i, według niejednego, gość, który pokonałby ich obu w SGP jest zmianą dotychczasowego podejścia na zasadę "musimy zrobić wszystko, żeby mieć złoto".

Jak mają siano na taki skład, to taki zbudują i tyle. Przecież nie mam z tym problemu, a tym bardziej jakiegoś bólu dupy. Jakieś świętoszkowanie mnie bawi, szczególnie w obliczu tego, co od tylu lat piszą o nas fani innych drużyn :)
Ewentualne odejście Zmarzlika byłoby mi ciężko przetrawić. Byłaby to strata w zbyt wielu obszarach, więc głęboko wierzę, że jeszcze uda się go zatrzymać.

Btw oczywistością jest, że nie każdy tytuł jest "kupiony", nawet nie trzeba daleko szukać - Motor 2022 czy nawet 2023

Flagg
Trener

#21580 Postautor: Flagg » 17 października 2025, o 13:44

Tylko, o ile się nie mylę, to w kwestii przyjścia Zmarzlika, mowi się jednocześnie o odejściu Laguty

IMO nawet dla Ruski utrzymanie całej trójki kozaków to byłby jednak finansowe wyzwanie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzyczącyK1b1c
Trener

#21581 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 17 października 2025, o 13:56

Tak, podobno Łaguta ma mieć chęć odejścia, a Rusko nie widzi przeszkód, by wymienić Artioma na BZ z dwóch ważnych powodów. Pierwszym jest oczywiscie klasa sportowa - BZ jest lepszym zawodnikiem. A drugim to, że Łaguta nie trafi do największych rywali Sparty. Do Motoru nie przyjdzie, bo nie jest tu lubiany przez kibiców i z Kępą też nie ma podobno jakichś super relacji, a Toruń ma zaklepany skład do 2027 włącznie. Dlatego dla nich byłby to opłacalny ruch.

Awatar użytkownika
Lumpproletariacki
Szkółkowicz

#21582 Postautor: Lumpproletariacki » 17 października 2025, o 14:02

Aha, pogłoski o możliwym odejściu Łaguty do mnie nie dotarły. To zmienia nieco optykę. Jednak, jeśli Kurtz i Zmarzlik utrzymają poziom, to Łaguta byłby "tym trzecim", a np. w Bydgoszczy na domowy tor mógłby pobiec.

Zmiana Łaguty na Zmarzlika to byłby ciekawy test na elastyczność kibiców WTS :lol:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#21583 Postautor: Gelo » 17 października 2025, o 14:12

Wydaje mi się, że decydujące będą dwa czynniki - jak podejdzie do tego Orlen i relacje bezpośrednie z Kubą. O pierwsze do niedawna byłbym spokojny ale teraz? Ciężko przewidzieć. Drugie mam wrażenie, że są lepsze niż dobre. A Rusko jaki jest każdy wie - trudno go polubić. W biznesie sympatie nie grają może decydującej roli ale akurat Zmarzlik wszędzie zarobi kosmiczne pieniądze.

Flagg
Trener

#21584 Postautor: Flagg » 17 października 2025, o 14:14

Może źle się zestarzeje, ale zaryzykuję stwierdzenie, że 2027 Zmarzlik spędzi przy Z,5

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#21585 Postautor: Gelo » 17 października 2025, o 14:19

Też mam takie przeczucie. Nie po to Kuba ściąga tu jego najlepszego funfla żeby mieli jeździć ze sobą tylko rok.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#21586 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 17 października 2025, o 14:22

Gelo pisze:Wydaje mi się, że decydujące będą dwa czynniki - jak podejdzie do tego Orlen i relacje bezpośrednie z Kubą. O pierwsze do niedawna byłbym spokojny ale teraz? Ciężko przewidzieć.

Przypominam, że Orlen przedłużył w tym roku umowę na dwa sezony. Oczywiste, że z nami nie będzie do końca świata, ale akurat widać, że zmiany w kierownictwie Orlenu nie zmieniły podejścia do Motoru.

Karamba
Kadrowicz

#21587 Postautor: Karamba » 17 października 2025, o 14:32

Flagg pisze:Może źle się zestarzeje, ale zaryzykuję stwierdzenie, że 2027 Zmarzlik spędzi przy Z,5

I już zacytowane nie wiem Flagg ale trzymam Cię za słowo. Ty poważny człowiek jesteś.

ezbeg
Trener

#21588 Postautor: ezbeg » 17 października 2025, o 14:35

Spokojnie :)
Uważam też jak kolega forumowicz Flagg. W 2027 zobaczymy Zmarzlika w Motorze. No chyba, że do tego czasu trafi na czarną listę. Ale w to wątpię.
A Zmarzlik we Wrocławiu. Oni go tam bardziej nie trawią jak Golloba w Toruniu.

A tak przy okazji na rozładowanie nastroju. Dzisiaj konkurs popularności, zwany dla niepoznaki Galą PGE Ekstraligi. A jak wiadomo, każdy ma swojego faworyta. A poniżej pod linkiem, jak dopasować właściwe osiągnięcia pod to aby uznać że ktoś jest lepszy od Zmarzlika. Dane autora amatorsko zamazane.

https://ibb.co/nN2rrXYY

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#21589 Postautor: Gelo » 17 października 2025, o 14:51

We Wrocławiu nie mieli za grosz poczucia żenady jak im Artioma przywrócili do jazdy. Oklaskiwali go bardzo ochoczo. Jak się czyta ich wpisy, bardziej niż Polakom kibicowali Kurtzowi i Bewleyowi w GP. To samo byłoby ze Zmarzlikiem. Przecież to WuTeeS

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#21590 Postautor: kdsz » 17 października 2025, o 14:57

ezbeg pisze:A tak przy okazji na rozładowanie nastroju. Dzisiaj konkurs popularności, zwany dla niepoznaki Galą PGE Ekstraligi. A jak wiadomo, każdy ma swojego faworyta. A poniżej pod linkiem, jak dopasować właściwe osiągnięcia pod to aby uznać że ktoś jest lepszy od Zmarzlika. Dane autora amatorsko zamazane.

Najbardziej mnie boli, że Bartosz przegrał z Patrykiem w cyklu SEC. Ale jakoś to przetrawiłem, bo Dudek należy do wąskiego grona moich ulubionych zawodników.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

ezbeg
Trener

#21591 Postautor: ezbeg » 17 października 2025, o 14:59

Gelo pisze:We Wrocławiu nie mieli za grosz poczucia żenady jak im Artioma przywrócili do jazdy. Oklaskiwali go bardzo ochoczo. Jak się czyta ich wpisy, bardziej niż Polakom kibicowali Kurtzowi i Bewleyowi w GP. To samo byłoby ze Zmarzlikiem. Przecież to WuTeeS

WuTeEs to styl bycia :D

Ogólnie pamięć kibicowska jest dość krótka. Apator skakał do Czugunowa w 2022, a teraz Emil to dla nich normalnie bóg (porównuje do bóstw mitologicznych, więc nie jest to błąd ortograficzny ;) )

@kdsz
Mnie puchar Eleven boli. Z tym się nigdy nie będę w stanie pogodzić.

Flagg
Trener

#21592 Postautor: Flagg » 17 października 2025, o 15:01

Wygra Zmarzlik. Dlatego, że tweeterowa bańka to jednak bardzo mały procent kibiców głosujących w tym plebiscycie.

A co do Zmarzlika w WTS. Ich obecny stosunek do niego nie ma żadnego znaczenia. Jeśli trafi do Wrocławia, to momentalnie stanie się ulubieńcem. Przynależność klubowe znaczy dużo więcej niż nazwisko

ezbeg
Trener

#21593 Postautor: ezbeg » 17 października 2025, o 15:07

Oj wiadomo, że wygra Zmarzlik. Jak co roku. A internety niech sobie myślą co chcą. Jednak magia Mistrza Świata robi swoje.

Chociaż na tym forum też nie wszyscy byli zadowoleni rok temu. Oberwało się nam od innego wieloletniego forumowicza.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#21594 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 17 października 2025, o 15:20

Flagg pisze:A co do Zmarzlika w WTS. Ich obecny stosunek do niego nie ma żadnego znaczenia. Jeśli trafi do Wrocławia, to momentalnie stanie się ulubieńcem. Przynależność klubowe znaczy dużo więcej niż nazwisko

Oczywiście. Podobnie będzie, jeśli u nas Woryna odpali. Mało kto będzie pamiętał o napisie kredą przy wyjeździe z parku maszyn i strzałce do Zielonej Góry :D

Awatar użytkownika
boxing
Kadrowicz

#21595 Postautor: boxing » 17 października 2025, o 16:27

kdsz pisze:
ezbeg pisze:A tak przy okazji na rozładowanie nastroju. Dzisiaj konkurs popularności, zwany dla niepoznaki Galą PGE Ekstraligi. A jak wiadomo, każdy ma swojego faworyta. A poniżej pod linkiem, jak dopasować właściwe osiągnięcia pod to aby uznać że ktoś jest lepszy od Zmarzlika. Dane autora amatorsko zamazane.

Najbardziej mnie boli, że Bartosz przegrał z Patrykiem w cyklu SEC. Ale jakoś to przetrawiłem, bo Dudek należy do wąskiego grona moich ulubionych zawodników.

No za tego SECa to 16 check-boxów dla Dudka. Duzers wygrał, a Bartek w SECu NIE ISTNIAŁ ;)
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Ramian1
Senior

#21596 Postautor: Ramian1 » 17 października 2025, o 16:29

KrzyczącyK1b1c pisze:
Flagg pisze:A co do Zmarzlika w WTS. Ich obecny stosunek do niego nie ma żadnego znaczenia. Jeśli trafi do Wrocławia, to momentalnie stanie się ulubieńcem. Przynależność klubowe znaczy dużo więcej niż nazwisko

Oczywiście. Podobnie będzie, jeśli u nas Woryna odpali. Mało kto będzie pamiętał o napisie kredą przy wyjeździe z parku maszyn i strzałce do Zielonej Góry :D

mów za siebie, w mojej dwójce zawodników, których nie chciałem w motorze są Woryna i Pedersen :D i to się nie zmieni choćby został drugim Zmarzlikiem co jest niemożliwe na szczęście ;)

KrzyczącyK1b1c
Trener

#21597 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 17 października 2025, o 16:43

Mówię o rzeczywistości. Jak zrobi odpowiednią średnią, to kibice poświęcą prędzej lubianego i efektownego Lindgrena niż "nielubianego" Worynę.

Flagg
Trener

#21598 Postautor: Flagg » 17 października 2025, o 16:54

Prawda jest taka, że nawet jakby do Motoru trafił Artiom, to po pewnym czasie i kilku dwucyfrowkach by się okazało, że "nie ma co roztrząsać jakiś wypowiedzi z 2021 /22 roku", że "w sumie to przecież Polak, bo obywatelstwo ma". A jakby jeszcze Zmarzlik wylądował we Wrocławiu, to "Laguta powinien jeździć w SGP":)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#21599 Postautor: papi » 17 października 2025, o 17:43

O nie, są pewne ideały których człowiek nie sprzeda, zwłaszcza że nikt mu za to nie zapłaci ;) Vaculik to policzek w twarz, wystarczy.
Natomiast co do Laguty w GP, nawet dziś - tak, ale bez flagi. Niech jeździ dla widowiska, ale nie jako rodak

Awatar użytkownika
Lumpproletariacki
Szkółkowicz

#21600 Postautor: Lumpproletariacki » 17 października 2025, o 22:08

Flagg pisze:Wygra Zmarzlik. Dlatego, że tweeterowa bańka to jednak bardzo mały procent kibiców głosujących w tym plebiscycie.

A jednak. Obserwowałem FB i tam jest absolutna dominacja toruńskich trolli. Wszelkie pozytywne materiały o nich to lawina pozytywnych reakcji. Spodziewałem się zatem wygranej Dudka, bo pewnie w redakcji nie mają ważenia głosów. Natomiast niemal 50% dla Dudka to jest zwykła kpina. Niespodzianka sezonu dla niego (wicemistrza świata!) to zwykłe jaja, a wyścig sezonu dla 2 torunian przeciwko jednemu Banborowi jadącemu na wyjeździe to pokaz indolencji ekspertów :)

Cegła właśnie dobrze powiedział, że gdyby Dudek kandydował na zagranicznego juniora to też by wygrał