Żużel LIVE - shoutbox meczowy
Re: Żużel LIVE - shoutbox meczowy
Nie kupuję tłumaczenia, że to była wielka i przemyślana strategia - być drugim. To dobre dla naiwniaków. Ktoś po prostu przeoczył, że po równaniu przed półfinałami drugie pole przestało być takie świetne. Co do zasady - wybór pól służy żeby wygrać start- niczemu innemu. Swoimi tłumaczeniami Bartek podważył też całą swoją filozofię jeżdżenia na żużlu - po trupach do celu - w doslownym rozumieniu. Ale kibicom i dziennikarzom może wciskać największe bajki świata, bo został mistrzem świata. I to legitymizuje każdego babola.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Gelu. Jesteś niesamowity. Bartek wybrał drugie pole, doświadczony jak pierun Walasek mówił, że wybrałby drugie pole. Drugie pole dało mu spokojnego mistrza. Ale to Gelo jest mądrzejszy od wspomnianych i wybrałby pierwsze XD
To nie Gelo jest najmądrzejszy. Gelo jest zwykłym obserwatorem, użytkownikoem forum. Ale Walasek to żaden autorytet. Jeździ pierdyliard lat, przeważnie niezbyt dobrze, a jego doświadczenie w wybieraniu pól przed wyścigiem decydującym o mistrzostwie świata wynosi okrągłe ZERO. Także nawet jego wieloletnie doświadczenie nie czyni z niego eksperta głoszącego prawdy objawione.
Nie to co Ty i Wojciech Koerber
Nie nudzi Ci się już ta błazenada? Zmień płytę.
Gelo pisze:To nie Gelo jest najmądrzejszy. Gelo jest zwykłym obserwatorem, użytkownikoem forum. Ale Walasek to żaden autorytet. Jeździ pierdyliard lat, przeważnie niezbyt dobrze, a jego doświadczenie w wybieraniu pól przed wyścigiem decydującym o mistrzostwie świata wynosi okrągłe ZERO. Także nawet jego wieloletnie doświadczenie nie czyni z niego eksperta głoszącego prawdy objawione.
Widzisz, może gdyby Twój imiennik uczynił Ciebie swoim mentorem i agentem, to byłby w zupełnie innym miejscu w swojej karierze
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
- tezetomaniak
- Trener
Pierwsze pole Zmarzlika to kapnięcie przez Kurtza i tytuł pozamiatany. Juz raz tego dnia Zmarzlik został zgaszony na 4 miejsce z tego pola. Zwyczajnie wybrał bezpieczniejszą opcję i skupił się na dwóch pozostałych. Celem był tytuł IMŚ, a nie na siłe walka z Kurtzem, który ma lepsze starty.
Nie ma tu żadnej innej filozofii i pola do analiz.
Nie ma tu żadnej innej filozofii i pola do analiz.
kibicLBN pisze:Widzisz, może gdyby Twój imiennik uczynił Ciebie swoim mentorem i agentem, to byłby w zupełnie innym miejscu w swojej karierze. A tak? Jakieś mistrzostwo Polski indywidualne i drużynowe, jakieś tam medale DPŚ, dlaczego wasze drogi się nie przecięły?!
Powiedziałbym - całe szczęście. Od czasów jak Jurek poczęstował go kopem nie jest to bohater mojej bajki.
Nazar dzis nagrzany po piatku.
Mam problem z nazwiskiem Парницький, na plecach ma Parnitskyi, w telewizji na grafikach Parnicki. Moze by ktos to uporzadkowal, bo nie wiadomo jak go wymawiac, mimo, ze taki pokrewny jezyk do rosyjskiego.
Mam problem z nazwiskiem Парницький, na plecach ma Parnitskyi, w telewizji na grafikach Parnicki. Moze by ktos to uporzadkowal, bo nie wiadomo jak go wymawiac, mimo, ze taki pokrewny jezyk do rosyjskiego.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
No Polonia może sobie pluc w brodę. Wcale nie trzeba było wygrywać do 30 jak Ge(L)o głosił żeby awansować. +12/14 mogłoby dawać realne nadzieje.
KrzyczącyK1b1c pisze:No Polonia może sobie pluc w brodę. Wcale nie trzeba było wygrywać do 30 jak Ge(L)o głosił żeby awansować. +12/14 mogłoby dawać realne nadzieje.
To nie bylo do obrony, obiektywnie rzecz biorac
Unia zmieniając Pickeringa na Pawlickiego nie ma wielkiej mocy. Ale na Włókniarza pewnie wystarczy
- Widziałem, że muszę przyjechać minimum za Bradym, taki plan był od początku. Wziąłem drugie pole, bo pomyślałem, że jak z pierwszego ktoś mnie zamknie, to mogę mieć problem, żeby wydostać się z pierwszego łuku. W połowie zawodów tor był bronowany i po zewnętrznej można było się już napędzić po przegranym starcie - opisywał plan na wyścig finałowy Zmarzlik.
Ale co tam jakiś 6-krotny mistrz świata może wiedzieć o żużlu w porównaniu do świetnego felietonisty Koerbera i gwiazdy żużel.info - Gela...
Ale co tam jakiś 6-krotny mistrz świata może wiedzieć o żużlu w porównaniu do świetnego felietonisty Koerbera i gwiazdy żużel.info - Gela...
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Gelo pisze:Nie kupuję tłumaczenia, że to była wielka i przemyślana strategia - być drugim. To dobre dla naiwniaków. Ktoś po prostu przeoczył, że po równaniu przed półfinałami drugie pole przestało być takie świetne. Co do zasady - wybór pól służy żeby wygrać start- niczemu innemu. Swoimi tłumaczeniami Bartek podważył też całą swoją filozofię jeżdżenia na żużlu - po trupach do celu - w doslownym rozumieniu. Ale kibicom i dziennikarzom może wciskać największe bajki świata, bo został mistrzem świata. I to legitymizuje każdego babola.
Także tego xD
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
- tezetomaniak
- Trener
papi pisze:Unia zmieniając Pickeringa na Pawlickiego nie ma wielkiej mocy. Ale na Włókniarza pewnie wystarczy
Na ewentualnego bankruta z Gorzowa też.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Chyba, że Polonia strzeli w barażach Stal Gorzów. Aczkolwiek szanse oceniam na maks 40%.
A jakby Polonia awansowała, to szkoda tak po ludzku mi szkoda Przyjemskiego i jego wyjazdu do Leszna. Przecież on tam będzie musiał chyba cały BOR ogarnąć na ochronę.
A jakby Polonia awansowała, to szkoda tak po ludzku mi szkoda Przyjemskiego i jego wyjazdu do Leszna. Przecież on tam będzie musiał chyba cały BOR ogarnąć na ochronę.
Fajna dyskusja o tych polach startowych w finale ale nikt z was nie wziął pod uwagę tego że MJJ wcale nie zamierzał Zmarzlikowi przeszkadzać ;)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
-
rumburaquee
- Zawodowiec
W sumie może i racja. MJJ bardzo fajnie zachował się po finale względem Naszego Bartuli i nawet ocierał jemu łzę z lica na konferencji;)
- tezetomaniak
- Trener
Cooper pisze:Fajna dyskusja o tych polach startowych w finale ale nikt z was nie wziął pod uwagę tego że MJJ wcale nie zamierzał Zmarzlikowi przeszkadzać ;)
Dobrze też widać, że ani Zmarzlik nie był zainteresowany zamykaniem Kurtza, ani Kurtz wywożeniem Zmarzlika. Obaj byli skoncentrowani na swojej robocie i przejechali 1 łuk stosunkowo daleko od siebie. Jakże inna sytuacja niż Holder -vs Pedersen w Toruniu.
go! pisze:Nazar dzis nagrzany po piatku.
Dobra, jako absolwent ukrainistyki na UMCS postaram się wyjaśnić najlepiej, jak potrafię, chociaż to będzie trochę po łebkach, bo żeby do końca zrozumieć, to by się trzeba było cofnąć do początków języka.
Po pierwsze: wbrew obiegowej opinii język ukraiński jest do rosyjskiego podobny mniej, niż do polskiego. Różni się nawet alfabetem, który choć oparty na cyrylicy, to jednak jest różny w kilku przypadkach. I tak:
- rosyjskie "И" to nasze "I", natomiast
- ukraińskie "И" czytamy jak nasze "Y"
W związku z tym, gdyby chcieć zapisać prawidłową (polską!) transliterację nazwiska "Парницький", napisalibyśmy "Parnyćkyj" (miękki znak po ц). W transliteracji angielskiej i w paszporcie ukraińskim zapewne ma zapisane "Parnytskyi" (tak, jak ma na plecach).
Wersja "Parnicki" to nic innego jak spolszczone nazwisko, zgodnie z zasadami języka polskiego (nie stosujemy w języku polskim końcówek -yj dla nazwisk czy przymiotników). Ale to temat na inną dyskusję. Osobiście znam małżeństwo z Ukrainy, gdzie po otrzymaniu polskiego obywatelstwa mąż miał wpisane w polskich dokumentach nazwisko inaczej, niż żona (on miał w nazwisku "C", natomiast ona "TS"). Co urzędnik, to inny zapis, więc do końca nie znajdziemy tu idealnej odpowiedzi na pytanie, zadane przez go!
Motor mocnyj!
Ciekawa sprawa, to Lebiediew. My wymawiamy to nazwisko tak, jak napisałem. Sam Andrzej, który pochodzi z rosyjskojęzycznej rodziny, dorzuca jeszcze jedno "i" i mówi "Liebiediew", a łotewski spiker podczas SGP w Rydze w ogóle "i" nie używa i mówi "Lebedeus".
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Jak sam zauważyłeś, Andrzej jest rosyjskojęzyczny, jego nazwisko w języku rosyjskim to Лебедев, tak więc wymowa [Liebiediew] jest jak najbardziej prawidłowa i dokładnie tak odczytaliby je rosyjskojęzyczni ludzie. Nie znam podstaw języka łotewskiego, ale na pierwszy rzut oka widać, że podobniej jak w litewskim nazwiska są zapisywane zgodnie z zasadami języka (to -s na końcu, o które Polacy, zamieszkujący Litwę szarpali się latami). Stąd zapis Lebedevs, wszak na Łotwie piszemy łacinką.
Motor mocnyj!
Zauważamy taką niekonsekwencję w wymowie nazwisk łotewskich, bo z jednej strony Lebiediew, a z drugiej GustS. Powinno być GustS bez "s" czyli po prostu Gust. No, albo LebiediewS, jeśli chcieć zachować konsekwencję.
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Słyszałem kilkukrotnie wymowę [gust], bez [s] na końcu. Ja po prostu zakładam, że nasi spece nie wiedzą, jak to do końca wymawiać i każdy robi "po swojemu"
Z Lebiediewem to taka sama sytuacja, jak z Parnickim. Można wymawiać i zapisywać te nazwiska jak "w oryginale", ale już widzę zaskoczenie polskiego widza, gdy słyszy, że 3 punkty w biegu pierwszym przywiózł [nazar parnyc'kyj].
Z tym rosyjskojęzycznym L(i)ebiediewem, to trochę jak z... Leninem ;) "Ленин" przez osobę rosyjskojęzyczną będzie odczytany jako [lienin] właśnie. Dla Polaka zawsze będzie to [lenin].
Z Lebiediewem to taka sama sytuacja, jak z Parnickim. Można wymawiać i zapisywać te nazwiska jak "w oryginale", ale już widzę zaskoczenie polskiego widza, gdy słyszy, że 3 punkty w biegu pierwszym przywiózł [nazar parnyc'kyj].
Z tym rosyjskojęzycznym L(i)ebiediewem, to trochę jak z... Leninem ;) "Ленин" przez osobę rosyjskojęzyczną będzie odczytany jako [lienin] właśnie. Dla Polaka zawsze będzie to [lenin].
Motor mocnyj!