Żużel LIVE - shoutbox meczowy
Re: Żużel LIVE - shoutbox meczowy
Magia sportu. Raz na jakiś czas Porto wygra ligę mistrzów, Douglas pokona Tysona, a taki Kurtz wygra mistrza. Nasze utrzymanie w 2019 też gdzieś tam pewnie się plasuje na liście zaskoczeń w żużlu.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Rusek pisze:ezbeg pisze:Rzadko czytam komentarze w socjalach, ale odnoszę po dzisiejszym wrażenie że większość żużlowej Polski chce wygranej w MŚ Kurtza niż Zmarzlika. Aczkolwiek jazdy w Motorze bym z tym nie łączył. Po prostu ma spory elektorat negatywny.
Ma i to nie od dziś. Gdy nie miał konkurenta z Australii to dużo osób pisało że wygrywa bo nie ma Artioma Laguty w cyklu. Źle to świadczy moim zdaniem o naszych rodakach. To jest smutne i dla mnie niezrozumiałe. Walka o tytuł będzie chyba do ostatniego wyścigu w Vojens tak mi się wydaje. Dzisiaj wszystko szło bardzo dobrze, aż do momentu gdzie w finale na 1 łuku chwilkę przed Bartka wyskoczył Lindgren. Ja widziałem dziś zwycięstwo Zmarzlika, niestety się nie udało. Ja też nie rozumiem fenomenu w tym sezonie Kangura jak on tak wyskoczył z takimi wynikami w GP. Szok.
No chciał Bartula na okrętkę i Ferdek pomieszał szyki. Ja za Zmarzlikiem kiedyś nie przepadałem ale jako że Polak to zawsze kibicowałem, a odkąd jeździ u nas to już mi złe emocje przeszły i bardzo mnie wkurza Kurtz bo uważam że jest to " jednistrzalowiec" coś ma jakąś nowinkę i moim zdaniem nie udźwignie tego i zesra się metr przed toi tojem;)
https://sport.interia.pl/zuzel/grand-prix/news-skandal-po-gp-kibic-zaatakowal-zawodnika-doszlo-do-rekoczyno,nId,22171262?fbclid=IwQ0xDSwL7VORjbGNrAvtUhmV4dG4DYWVtAjExAAEehjp_8O2wIeowSK1A6lWsgcRuxKV8b7As4PiNuyFmp9pxVZ8CPSbGIsyy1Us_aem_7XB_RMzsoNijLnY4ZTNujA
Jack został uderzony w twarz przez kibica tuż po wyścigu finałowym w Rydze.
Jack został uderzony w twarz przez kibica tuż po wyścigu finałowym w Rydze.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'
ezbeg pisze:Rzadko czytam komentarze w socjalach, ale odnoszę po dzisiejszym wrażenie że większość żużlowej Polski chce wygranej w MŚ Kurtza niż Zmarzlika. Aczkolwiek jazdy w Motorze bym z tym nie łączył. Po prostu ma spory elektorat negatywny.
To jest właśnie to co określam mianem polactwo robactwo. Sranie we własne gniazdo.
Rusek pisze:Ma i to nie od dziś.
papi pisze:to akurat zjawisko znane od co najmniej kilkunastu lat.
Wiem wiem. Już przy pierwszym tytule, ludzie z Leszna byli za Emilem. Później wskoczył Łaguta z wsparciem Wrocławsko-Grudziądzkim.
Zresztą najpierw powodem był ton głosu Zmarzlika, później jego rzekomo bandycka jazda (którą miał przenieść na Przyjemskiego) no i kontrakt z Orlenem. No i wiadomo - zasada bij mistrza.
Ja wiem, że to Indywidualne Mistrzostwa Świata i tutaj zdobywa tytuł konkretne nazwisko a nie kraj (w przeciwieństwie do SON czy DPŚ, chociaż i tam zdarza się pośród Polaków (kręgi Toruńsko-Wrocławskie) kibicowanie np. Brytyjczykom niż naszym bo "piszczała Zmarzlik"). Ale póki są przed Polską w rankingu wszechczasów Nowa Zelandia i USA to stale będę za Polakami. Najwyżej jakby walczył o tytuł Pawlicki to bym zamknął oczy i nie interesował się żużlem. Jakoś nie umiem być za zagranicznymi w GP, gdy mają za rywali Polaków. Ale zmuszać i narzucać nie zamierzam. Ich wybór.
Przypominam, że na naszym forum, po awansie do cyklu Michelsena, również pojawiły się wpisy "wreszcie będzie komu kibicować w grand prix". Każdy ma prawo trzymać kciuki za kogo sobie chce. Ja trzymałem zawsze za Polakami, nawet za Pawlickimi i KejKejem.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Jasne - niech każdy kibicuje komu chce. Ale facet ma realną szansę na zostanie najwybitniejszym sportowcem w historii w dyscyplinie, którą można uznać za polski sport narodowy - bez pieprzenia o niszowości i zasięgach. Kibicowanie "każdy lepszy niż Zmarzlik" w wykonaniu polskiego kibica jest niedorzeczne i nienormalne.
Prawdę mówiąc wczoraj Kuźbicki i Korościel cieszyli się po finale jakby właśnie dostali najwspanialszy prezent gwiazdkowy.
Nie rozumiem.
Nie rozumiem.
Bo dla fana danego sportu możliwość przerwania kilkuletniej astronomicznej hegemonii jest bardzo ekscytująca. To normalne. Podobnie jest z naszą drużyną, z Lesznem może trochę mniej, ale też wszyscy czekali aż znajdzie się ktoś kto przerwie ich dominację. Tak naprawdę nikt nie przerwał, tylko Unia sama opadła z sił. W przypadku Motoru szykuje się podobnie, a ze Zmarzlikiem i Kurtzem jest inaczej. Zmarzlik jest zdrowy i w formie , a jednak znalazł się ktoś kto jest w stanie podjąć rękawicę.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Historia Kurtza to jest historia z jakiejś żużlowej bajki. Parę lat temu mało kto wróżył chłopu wielką karierę. Stoczył się w drugoligowy niebyt, aż nagle odżył, powrócił do Ekstraligi i w debiutanckim sezonie SGP leje mistrza Zmarzlika w topowej formie. Takie historie underdoga pokonującego faworytów zawsze chwytają za serce.
A że w polskim żużlu sympatie klubowe mają większe znaczenie niż narodowość, to mamy to co mamy.
A że w polskim żużlu sympatie klubowe mają większe znaczenie niż narodowość, to mamy to co mamy.
Zmarzlika można nie lubić ale jednak jest to nasze dobro narodowe. Za to co już zrobił i jak jest temu oddany należy mu sie przynajmniej szacunek. Kibicowanie królikom z kapelusza, którzy mają swoje pięć minut żeby tylko nie wygrał Zmarzlik świadczy o małości kibiców.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Czas pokaże, czy to będzie 5 minut, a może 10 lub 15. Nie wykluczałbym, że przez kilka następnych lat Kurtz będzie walczył o medale - zobaczymy.
Moim zdaniem jest w tym jednak coś dziwnego albo fartownego. Wystarczy zobaczyć na statystyki w elidze. Z czołowych zawodników tylko Kurtz ma tak gigantyczną różnicę pomiędzy średnią domową i wyjazdową. Jakimś cudem udaje mu się to przeskoczyć do tej pory na torach GP.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Ciekawy jest też fakt że gość bardzo często nie trafia z ustawieniami na pierwszy bieg czy to w lidze czy GP.Ale później bardzo szybko znajduje i jest perfekcyjny. Co też świadczy o tym jak ktoś dobrze mu to ogarnia w parkingu.Trzy wygrane turnieje pod rząd to nie przypadek.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
RadeKas pisze:Z czołowych zawodników tylko Kurtz ma tak gigantyczną różnicę pomiędzy średnią domową i wyjazdową. Jakimś cudem udaje mu się to przeskoczyć do tej pory na torach GP.
Trochę inna bajka, bo w lidze masz dwóch rywali, którzy znają tor jak własną kieszeń i są spasowani do warunków. W SGP każdy jedzie na neutralnym torze.
Bajka inna, ale z czołówki różnica jest tylko u niego i u Holdera. Pozostali jadą i u siebie, i na wyjeździe.
Richie Faulkner:
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Jeszcze można dodać MJJ, u którego jest ogromna różnica między Grudziądzem a wyjazdami, a trochę mniejsza, ale też widoczna różnica jest również u Lambo.
Gelo pisze:ezbeg pisze:Rzadko czytam komentarze w socjalach, ale odnoszę po dzisiejszym wrażenie że większość żużlowej Polski chce wygranej w MŚ Kurtza niż Zmarzlika. Aczkolwiek jazdy w Motorze bym z tym nie łączył. Po prostu ma spory elektorat negatywny.
To jest właśnie to co określam mianem polactwo robactwo. Sranie we własne gniazdo.
Prawda! PIS ma w tym spory udzial. Nie w stosunku do Zmarzlika, tylko w sraniu we wlasne gniazo.
Lidsey najbardziej winny zdaniem Cieślaka, wyślijcie tego oszołoma na leczenie
Jak na tor w Rybniku to mecz bardzo fajny. Sporo się dzieje na pierwszym wirażu, a dalej też jest dużo walki. Fajnie.
Pod wpływem wyścigu z trzema kangurami zacząłem liczyć Australijczyków w tegorocznej ekstralidze. Jest ich aż dziewięciu (w tym McDiarmid i Zach Cook). Byłem pewien, że, jak co roku, Duńczycy są najliczniejszą nacją wśród obcokrajowców, ale oni też mają dziewięciu zawodników z przynajmniej jednym występem w ekstralidze 2025. Zaskoczenie.
Pod wpływem wyścigu z trzema kangurami zacząłem liczyć Australijczyków w tegorocznej ekstralidze. Jest ich aż dziewięciu (w tym McDiarmid i Zach Cook). Byłem pewien, że, jak co roku, Duńczycy są najliczniejszą nacją wśród obcokrajowców, ale oni też mają dziewięciu zawodników z przynajmniej jednym występem w ekstralidze 2025. Zaskoczenie.
Ostatnio zmieniony 3 sierpnia 2025, o 21:17 przez kdsz, łącznie zmieniany 1 raz.
kdsz pisze:Przypominam, że na naszym forum, po awansie do cyklu Michelsena, również pojawiły się wpisy "wreszcie będzie komu kibicować w grand prix". Każdy ma prawo trzymać kciuki za kogo sobie chce. Ja trzymałem zawsze za Polakami, nawet za Pawlickimi i KejKejem.
Ja jestem w stanie zrozumieć kibicowanie swojemu, żużel w polskim postrzeganiu to jednak sport wybitnie klubowy i na wszystko patrzy się przez pryzmat ekstraligi, natomiast boli mnie kibicowanie przeciw.
To też trochę zależy od różnych czynników. Zmarzlik jet geniuszem żużla, cieszę się, że żyję w jego czasach i chciałbym żeby tych majstrów zrobił z dziesięć :) (NIe ma tu znaczenia, że teraz jeździ w plastronie z koziołkiem na plastronie, gdy jeżdził w Stali tak samo mu kibicowałem i będę na arenie międzynarodowej kibicował nawet jeśli będzie w Falubazie :D )
Ale już na przykład gdyby o złoto bił się taki Dudek, który jest Polakiem, ale zawsze był dla mnie taki nijaki - dobry, ale nie wywołujący jakiegoś zwiększonego pulsu i walczył na przykład z Lindgrenem, którego lubię za styl jazdy i któy jest "nasz lubelski" no to nie wiem czy bym jednak nie kibicował Freddiemu :)
Trudne sprawy ;)
Ale już na przykład gdyby o złoto bił się taki Dudek, który jest Polakiem, ale zawsze był dla mnie taki nijaki - dobry, ale nie wywołujący jakiegoś zwiększonego pulsu i walczył na przykład z Lindgrenem, którego lubię za styl jazdy i któy jest "nasz lubelski" no to nie wiem czy bym jednak nie kibicował Freddiemu :)
Trudne sprawy ;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Z ciekawości odwinąłem sobie forum do 2 października 2021 roku i...no Zmarzlik nie miał tutaj zbyt wielu przyjaciół w walce o złoto z Artiomem ;)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Serio? Daj jakiegos linka
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
A nawet Gelo, który tutaj staje murem za Bartkiem nazywał go per "Kmiot z Kinic". Polecam wpisać tę frazę w lupkę ;)