Motor Lublin - Stal Gorzów 55:35 (109:71), 20.06.2025
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Re: Motor Lublin - Stal Gorzów 55:35 (109:71), 20.06.2025
Szczególnie jak kolejną glebę zaliczy Vacul.
Dołączam się z bezemocjonalnym oglądaniem wczorajszego meczu. Bardziej interesował mnie momentami wynik Startu (szkoda że II i III kwarta były jakie były).
Co do toru - pustynna burza. Po 4 biegu gdy Thomsen bardzo sprawnie poradził sobie z Przyjemskim miałem delikatne flashbacki z 2018 i meczu z Wybrzeżem lecz szybko Duńczyk spuścił z tonu. Oj wtedy też sypało, ale było z 10 stopni więcej i bezwietrznie.
Ogółem na trasie (nie licząc I łuku i wyjścia tak do połowy przeciwległej prostej) to naliczyłem 2 mijanki - Thomsen na Przyjemskim a potem Lebiediew wyprzedził Jaworskiego. Lindgren mógłby się dwoić, troić to i tak po trasie nic by nie zrobił.
Co do naszych.
O Holderze i Zmarzliku nie ma co mówić. Start torpeda i tyle ich było.
Lindgren jeden bieg dobry, 4 średnie. Nie dla niego tor.
Kubera, było widać że ma prędkość ale nie miał warunków do wyprzedzania.
Cierniak - po słabym początku przestawił się. W innym wątku wspomniano, że powinniśmy zacząć więcej wymagać od Lindgrena. Ja bym do tego grona dorzucił Mateusza. Nie mówię, że jest źle. Powiedziałbym nawet że jest bardziej regularny jak rok temu. Mam nadzieję, że w 2026 wskoczy na jeszcze wyższy poziom a zatem ogarnie Motoarenę oraz tor w Częstochowie. Z Motoareną taka drobna dygresja. Ostatnio Kubera po IMP, powiedział że nie lubi tego toru. Jak się na niego w socjalach rzucili Torunianie. Podsumuję tak - o tym torze nie można mówić źle bo to świętość największa.
Przyjemski - będzie go brakowało.
Jaworski - oj szkoda tego biegu z Lebiediewem, ale chyba brak doświadczenia, może też kwestie sprzętowe. Zabrakło niewiele. Odpowiedni kontrakt przed przyszłym sezonem, może też większe wsparcie sponsorów i będą lepsze silniki. A dobry sprzęt to w obecnym żużlu podwaliny pod sukces.
Bańbor - wiem że wskakiwać do meczu w 13 biegu zawodów to nie marzenie, ale w jego jeździe od początku sezonu widać regres względem nawet poprzedniego roku. Ja myślałem, że na drugim łuku tegoż biegu spadnie z motocykla bo tak nim rzucało. Wątpię, że to sprzęt. Może jednak tajemniczy informator Ostafińskiego miał rację, że problemem Bańbora jest Lampart. Ale Kępa też nie jest z tych co mówią kogo ma zatrudniać zawodnik.
Jeśli w przyszłym roku mamy jechać duetem Bartków na juniorce, to dużo pracy przed trenerem. Zawodnicy też mają o czym myśleć.
No i taśma startowa do wymiany, naprawy. Czegokolwiek. Jak pamiętam to nie jest taka stara, bo zamontowano ją przed I ligą w 2018 roku. Poprzedni produkt dłużej wytrzymał bez większych awarii (te się chyba zaczęły za czasów Lubelskiego Węgla, a była zamontowana w okolicach czasów Nielsena - tak mówiła stadionowa legenda), aczkolwiek też wiem że to była inna technologia - nie elektromagnesy a sprężyny.
Co do toru - pustynna burza. Po 4 biegu gdy Thomsen bardzo sprawnie poradził sobie z Przyjemskim miałem delikatne flashbacki z 2018 i meczu z Wybrzeżem lecz szybko Duńczyk spuścił z tonu. Oj wtedy też sypało, ale było z 10 stopni więcej i bezwietrznie.
Ogółem na trasie (nie licząc I łuku i wyjścia tak do połowy przeciwległej prostej) to naliczyłem 2 mijanki - Thomsen na Przyjemskim a potem Lebiediew wyprzedził Jaworskiego. Lindgren mógłby się dwoić, troić to i tak po trasie nic by nie zrobił.
Co do naszych.
O Holderze i Zmarzliku nie ma co mówić. Start torpeda i tyle ich było.
Lindgren jeden bieg dobry, 4 średnie. Nie dla niego tor.
Kubera, było widać że ma prędkość ale nie miał warunków do wyprzedzania.
Cierniak - po słabym początku przestawił się. W innym wątku wspomniano, że powinniśmy zacząć więcej wymagać od Lindgrena. Ja bym do tego grona dorzucił Mateusza. Nie mówię, że jest źle. Powiedziałbym nawet że jest bardziej regularny jak rok temu. Mam nadzieję, że w 2026 wskoczy na jeszcze wyższy poziom a zatem ogarnie Motoarenę oraz tor w Częstochowie. Z Motoareną taka drobna dygresja. Ostatnio Kubera po IMP, powiedział że nie lubi tego toru. Jak się na niego w socjalach rzucili Torunianie. Podsumuję tak - o tym torze nie można mówić źle bo to świętość największa.
Przyjemski - będzie go brakowało.
Jaworski - oj szkoda tego biegu z Lebiediewem, ale chyba brak doświadczenia, może też kwestie sprzętowe. Zabrakło niewiele. Odpowiedni kontrakt przed przyszłym sezonem, może też większe wsparcie sponsorów i będą lepsze silniki. A dobry sprzęt to w obecnym żużlu podwaliny pod sukces.
Bańbor - wiem że wskakiwać do meczu w 13 biegu zawodów to nie marzenie, ale w jego jeździe od początku sezonu widać regres względem nawet poprzedniego roku. Ja myślałem, że na drugim łuku tegoż biegu spadnie z motocykla bo tak nim rzucało. Wątpię, że to sprzęt. Może jednak tajemniczy informator Ostafińskiego miał rację, że problemem Bańbora jest Lampart. Ale Kępa też nie jest z tych co mówią kogo ma zatrudniać zawodnik.
Jeśli w przyszłym roku mamy jechać duetem Bartków na juniorce, to dużo pracy przed trenerem. Zawodnicy też mają o czym myśleć.
No i taśma startowa do wymiany, naprawy. Czegokolwiek. Jak pamiętam to nie jest taka stara, bo zamontowano ją przed I ligą w 2018 roku. Poprzedni produkt dłużej wytrzymał bez większych awarii (te się chyba zaczęły za czasów Lubelskiego Węgla, a była zamontowana w okolicach czasów Nielsena - tak mówiła stadionowa legenda), aczkolwiek też wiem że to była inna technologia - nie elektromagnesy a sprężyny.
No właśnie my mamy ponoć nówkę sztukę kupioną przed sezonem 2024. I wtedy zaczęła się psuć :Dezbeg pisze: Jak pamiętam to nie jest taka stara, bo zamontowano ją przed I ligą w 2018 rok
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Dwa lata nie minęły. Na rękojmię oddać 
- niespokojny
- Trener
ezbeg pisze:aworski - oj szkoda tego biegu z Lebiediewem, ale chyba brak doświadczenia, może też kwestie sprzętowe.
Tu ewidentnie zabrakło płynności w jeździ i obierania lepszej ścieżki. Ale mam wrażenie, że drugie wynikało z pierwszego. Ogólnie szkoda, że chłopak nie jeździł nigdzie, I liga byłaby dla niego dobra na objeżdżenie i nabranie doświadczenia.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Dźwignęło go na koło i stracił. Obawiam sie jednak że jest trochę za wysoki żeby myśleć o poważniejszych sukcesach.
On 3-4 łuki pojechał nieprawidłowo, wytrącając prędkość bardzo znacząco. Trochę pod presją zaczął się gubić. Ale ogarnie temat, tylko potrzebuje - więcej jazdy pod presją właśnie.
Mistrzem świata raczej nie będzie, ale co do parametrów fizycznych to bym się nie przejmował. Pokolenie małolatów jest wyraźnie wyższe od poprzednich i już mało kto patrzy przez ten pryzmat wzrostu.
Mistrzem świata raczej nie będzie, ale co do parametrów fizycznych to bym się nie przejmował. Pokolenie małolatów jest wyraźnie wyższe od poprzednich i już mało kto patrzy przez ten pryzmat wzrostu.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Tylko że obecne silniki wykluczają wysokich
Źle dobrane ścieżki, brak płynności to wszystko wynika z braku doświadczenia.
Teraz pewnie dostanie szansę z GKM. Jak Palucha pokonał to może i z Łobodzińskim się uda.
No to prędzej czy później ten sport się zwinie. Młodzież coraz wyższa, a sprzętu dla nich brak.
Teraz pewnie dostanie szansę z GKM. Jak Palucha pokonał to może i z Łobodzińskim się uda.
No to prędzej czy później ten sport się zwinie. Młodzież coraz wyższa, a sprzętu dla nich brak.
Gelo pisze:Tylko że obecne silniki wykluczają wysokich
Ciężkich
- niespokojny
- Trener
Paluch też jest dość wysoki.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
- Lumpproletariacki
- Szkółkowicz
Kurtz też nie wygląda na mikrusa. A Jaworski popełnia dużo błędów jeździeckich, wygina się w lewo kilka razy w łuku, przez co nie ma żadnej płynności. Główny problem jest w tym, że on cały czas powtarza te błędy i tu pojawia się pytanie czy ktoś z nim pracuje nad techniką? Jeśli tak, to kto? Trojanowski?
Kurtz jest wzrostu Zmarzlika jak można bylo zobaczyc wczoraj podczas wyboru pól na GP.
Ale fakt, że wydaje się wysoki
Ale fakt, że wydaje się wysoki
Małkiewicz też nie wydaje się być niski.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
Karczewski chyba najwyższy
GuruStats pisze:Więcej awarii maszyny startowej niż akcji na dystansie.
Guru doliczył się dwóch mijanek w całym meczu
Osobiście niewiele obiecuję sobie po przebudowie stadionu w aspekcie komfortu oglądania. Ale za to naiwnie liczę na solidne zmiany w kwestii toru. Wiadomo że zostanie skrócony, ale to trochę za mało, żeby wyścigi były emocjonujące. Mam nadzieję na poszerzenie i radykalne zwiększenie spadków nawierzchni na wirażach.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Druga to Thomsen na Przyjemskim w 4 biegu.
Piszesz to już kolejny raz, a uważam, że jesteś w błędzie. Piszesz o wzroście przeciętnym, średnim. Błędnie. Bo przewaga wynikająca z niskiego wzrostu i niższej wagi wciąż będzie co najmniej taka sama. I wciąż ci niscy będą mieli przewagę nad średnimi i wysokimi. To, że średnia wzrostu wzrasta, nie oznacza, że nie będzie niskich osób. Wniosek - wzrost nie przestanie mieć znaczenia, tylko odsetek zawodników, którzy będą mieli szansę zaistnieć w tym sporcie będzie mniejszy.kibicLBN pisze:Mistrzem świata raczej nie będzie, ale co do parametrów fizycznych to bym się nie przejmował. Pokolenie małolatów jest wyraźnie wyższe od poprzednich i już mało kto patrzy przez ten pryzmat wzrostu.
Tylko zobacz sobie jak niewielu jest adeptów żużla względem lat 80' czy 90'. Teraz o tym czy ktoś zrobi karierę najmniej decyduje talent i predyspozycje fizyczne, a najczęściej środki, zaplecze i determinacja w dążeniu do celu.
Nie możesz skupić mniejszej uwagi na ,,koszykarzach" jeśli ten wysoki ma sponsorów, zaplecze i poważnie podchodzi do tego sportu. A że przeciętny dwudziestolatek jest wyższy powiedzmy o 5cm niż jego koledzy z roczników 80' to prawdopodobieństwo, że będziemy mieli młodzieżowca utalentowanego, z zapleczem, sponsorami, głową na karku, zdeterminowanego i że będzie mieć 1.70m w kapeluszu jest wielokrotnie mniejsze niż 20-30lat temu. To chyba oczywiste. Dlatego tym wysokim łatwiej brylować, mimo że sprzęt jeszcze bardziej predysponuje niskich i lekkich.
Nie możesz skupić mniejszej uwagi na ,,koszykarzach" jeśli ten wysoki ma sponsorów, zaplecze i poważnie podchodzi do tego sportu. A że przeciętny dwudziestolatek jest wyższy powiedzmy o 5cm niż jego koledzy z roczników 80' to prawdopodobieństwo, że będziemy mieli młodzieżowca utalentowanego, z zapleczem, sponsorami, głową na karku, zdeterminowanego i że będzie mieć 1.70m w kapeluszu jest wielokrotnie mniejsze niż 20-30lat temu. To chyba oczywiste. Dlatego tym wysokim łatwiej brylować, mimo że sprzęt jeszcze bardziej predysponuje niskich i lekkich.
Ludzi są coraz wyżsi nie od wczoraj, ani nie od 20 lat. Trend jest znany co najmniej od 100 lat.
Zatem porównajmy sobie wzrost zawodników, którzy brylowali kiedyś (choćby w latach 90tych) i spójrzmy na tych, którzy są w topie dziś.
Tony Rickardson - 1,76
Tomasz Gollob - 1,76
Hans Nielsen - 1,86
Dzisiejsi mistrzowie:
Zmarzlik - 1,7
Laguta - 1,68
Madsen - 1,69
Lindgren (ten to akurat starej daty) - 1,73
Bewley - 1,7
Wzrostu Holdera i Kurtza nie znalazłem, ale wszyscy widzimy, że do wysokich nie należą.
Także tyle byłoby z teorii, że w przyszłości wzrost nie będzie miał znaczenia...
Zatem porównajmy sobie wzrost zawodników, którzy brylowali kiedyś (choćby w latach 90tych) i spójrzmy na tych, którzy są w topie dziś.
Tony Rickardson - 1,76
Tomasz Gollob - 1,76
Hans Nielsen - 1,86
Dzisiejsi mistrzowie:
Zmarzlik - 1,7
Laguta - 1,68
Madsen - 1,69
Lindgren (ten to akurat starej daty) - 1,73
Bewley - 1,7
Wzrostu Holdera i Kurtza nie znalazłem, ale wszyscy widzimy, że do wysokich nie należą.
Także tyle byłoby z teorii, że w przyszłości wzrost nie będzie miał znaczenia...
istred pisze:Wzrostu Holdera i Kurtza nie znalazłem, ale wszyscy widzimy, że do wysokich nie należą.
Kod: Zaznacz cały
Jack Holder, the speedway rider, is 6 feet 2 inches (188 cm) tall, according to a sports information site. Cos temu AI chyba nie wolno wierzyc :)
Nielsen 186 cm hahahaha
- Łoptymista
- Trener
Google nie dają odpowiedzi ale: Jaguś, Bjerre, Huszcza, Nicki. No nic znaczenie wzrostu nie będzie mniejsze, ale na pewno będzie trudniej znaleźć niskiego zawodnika z talentem i determinacją. I może taki zdominuje znów stawkę, ale w tej stawce moim zdaniem średnia wzrostu będzie jednak wyższa.
Gollob 176cm wzrostu? no chyba troche wiecej jednak
METHANOL ADVENTURE TEAM