Żużel LIVE - shoutbox meczowy

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

Re: Żużel LIVE - shoutbox meczowy

#5351 Postautor: kibicLBN » 20 czerwca 2025, o 11:00

Nawet w Somalii wiedzą, że podpisał :-P ale nie o tym rzecz. Kwestią jest to jak to rozegrał, a błędów wykonał kilka. Co do meczu z Falubazem to pojedzie na 100% swoich aktualnych możliwości, o żadne krzywe akcje go nie posądzam.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#5352 Postautor: Gelo » 20 czerwca 2025, o 11:04

Saint - rozumiem, że nick zobowiązuje :) Nikt go nie oskarża o to, że odchodzi. Jak to się mawia na tym forum - jego decyzja. Pobudki jakimi się kierował też są do zrozumienia - chociaż w ogóle nas nie powinny interesować. My jako kibice mamy swoje kibicowskie prawo do oceny tej decyzji. Mamy prawo być rozczarowani jak on to rozegrał - przede wszystkim w stosunku do nas - bez nadmiernego patosu. Do nas kibiców, którzy nosiliby go na rękach, którzy się z nim identyfikowali i którzy liczyli, że zostanie tu na lata. To chyba normalne...

Flagg
Trener

#5353 Postautor: Flagg » 20 czerwca 2025, o 11:18

Saint pisze:P.S. nie mam pojęcia czy zawodnicy czytają forum, ale jeśli to byłbym ja to tylko byście mnie upewniali w słuszności podjętej decyzji…

"Najlepsi kibice na świecie" :lol: :lol: :lol:

Slogan, który już dawno powinien trafić na śmietnik, bo nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Ja też mam lekki żal do Dominika za tą kompletnie niepotrzebną wypowiedz, ale robić z gościa, który nam w zębach przyniósł pierwsze złoto w historii klubu (srebro też) i generalnie jest absolutnie kluczową postacią w historii Motoru, wręcz persona non grata, jest po prostu żenujące. A potem płacz w internetach, ze zawodnicy to złotówy, bez przywiązania i szacunku do klubów. A do czego się tutaj przywiązywać? Prawda jest taka, ze kibice mają szacunek do zawodnika tak długo, jak jeździ we właściwym klubie i robi odpowiednie wyniki. Jak któraś z tych rzeczy się nie zgadza, to może spadać na drzewo, a najlepiej, jakby przy okazji upadł na ten swój krzywy ryj.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#5354 Postautor: Gelo » 20 czerwca 2025, o 11:22

A potem płacz w internetach, ze zawodnicy to złotówy, bez przywiązania i szacunku do klubów.

A jest inaczej? To nie kto inny jak zawodnicy pracują na taką opinię o sobie. I generalnie od zawsze jestem przeciwnikiem robienia z żużlowców świętych krów. A wśród kibiców żużlowych panuje niezrozumiały dla mnie parasol ochronny. Broń Boże nazwać kogoś złotówą czy skrytykować decyzje/zachowanie. A tak - w obecnych czasach nie ma już Mordeli i Huszcz. Są złotówy, które oszukują kibiców i maskują fakt bycia złotówą serduszkami i słodkopierdzącymi słówkami.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#5355 Postautor: kibicLBN » 20 czerwca 2025, o 11:36

Ale u większości z nas szacunek jest większy niż ten żal. Może chwilowo ten żal przeważa, ale no powiedz Flagg sam: Co trzeba mieć w głowie, żeby palnąć taki tekst w jego sytuacji?
Były podpisane papiery, wiedział że za dużo osób ma informacje na ten temat i rzuca takie słowa.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#5356 Postautor: kdsz » 20 czerwca 2025, o 11:38

kibicLBN pisze:Były podpisane papiery

Skąd wiesz?
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Flagg
Trener

#5357 Postautor: Flagg » 20 czerwca 2025, o 11:42

Tu nie chodzi o krytykę, bo ta jest absolutnie zasadna. Dominik walnął głupotę (tak jak teraz zresztą Przyjemski) i nikt tego nie kwestinuje. Ale jednak chyba warto zachować proporcje. Dominik jest legendą tego klubu. 5 sezonów - 5 medali (najpewniej), 3 lub 4 złote. I jego wklad w każdy z tych medali jest bezcenny i kluczowy. Przez te 5 lat dawał z siebie wszystko na torze i poza nim. Udzielił jednej niefortunnej wypowiedz, ale nawet nią nikogo nie obraził. Wiec tak, należy mu się szacunek, a nie wywieszanie transparentów z myszką miki.

Były podpisane papiery, wiedział że za dużo osób ma informacje na ten temat i rzuca takie słowa.

Z tego co ja wiem, w momencie tej wypowiedzi papiery nie były podpisane. Natomiast Dominik wiedział, ze nie będzie go w Lublinie w 2026. Nie wiedział jeszcze, w którym klubie będzie.

I jeszcze raz. Wypowiedz była głupia, niepotrzebna i jak najbardziej zasadne jest krytykowanie Dominika za jej udzielenie. Ale w zadnym wypadku nie powinna przesłonić zasług Kubery dla naszego klubu i uczynić z niego wroga nr. 1.

Zresztą Przyjemski właśnie przebił Dominika i MM razem wziętych.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#5358 Postautor: Torsen » 20 czerwca 2025, o 11:43

Fatalne było KŁAMSTWO, że odejście należałoby rozpatrywać w kategoriach nadzwyczajnych ("nie wiem, co by musiało się stać, abym odszedł z Motoru"). Nic a nic tego nie tłumaczy. Było to ordynarne wpuszczenie nas w kanał. Chyba nie da się po prostu przejść nad tym do porządku dziennego, dlatego przypominanie tego cytatu Dominikowi - wypominanie go - jest jak najbardziej na miejscu.
Odejście zawodnika do innego klubu za pieniędzmi może być zrozumiałe, gdy są znaczną i pewną podwyżką, ale w sytuacji pójścia za pieniędzmi należy chyba zacząć od rozmowy z dotychczasowym klubem. A jak się słyszy, Dominik w ogóle rozmów z Motorem nie podjął. Nie jestem też do końca pewien, czy pójście do klubu wiszącego na fanaberii jednego człowieka jest działaniem rozsądnym. Historia uczy, że nie do końca, choć może akurat Bieńkowski okaże się poważnym człowiekiem, który da Falubazowi długofalową stabilność finansową...
Pozostałych subiektywnych przyczyn zupełnie nie kupuję, w szczególności tej o dojazdach do Lublina. Wszyscy zawodowi sportowcy świata muszą podróżować, przy czym niektórzy po całej Ameryce, niektórzy po całym świecie. Taka robota. Domin ma podróże po całej Polsce :) Nie jedzie też 90 km/h autokarem, jak np. siatkarze, koszykarze, czy piłkarze, tylko bardzo sprawnie porusza się własnym, szybkim samochodem. Wyjazdów do Lublina ma kilkanaście w roku, co jest niczym w kontekście jego wszystkich wyjazdów, w tym na mecze obcych lig i GP. Na upartego, może też przecież przynajmniej na niektóre wypady zabierać rodzinę.
Więc ja nie rozumiem ani odejścia, ani kłamstwa wokół niego.
I po trzecie, kiedy mleko już się rozlało, należałoby jednak jakoś do kibiców przemówić i przedstawić im racje, jakie stoją za odejściem. A najlepiej również i za kłamstwem. Cisza jest zrozumiała, dopóki jest tajemnica. Dziś jest to co najwyżej tajemnica poliszynela, a milczenie Dominika - udawanie, że nic się nie dzieje - jest działaniem niewiele różniącym się od wcześniejszego kłamstwa.
Jeśli Dominikowi w jakikolwiek sposób zależy na lubelskich kibicach, jeśli odczuwa do nich po latach chociaż cień sympatii i jeśli ich sympatią chce się nadal cieszyć, to jest to najwyższy czas, aby przemówił do nich otwartym tekstem. Nie robi tego, co podważa założenie o sympatii albo świadczy o tym, że przyczyny odejścia nie należą do rozsądnych.
Transparent będzie bardzo dobrą formą przypomnienia, że najwyższa pora jakoś się do własnych słów odnieść.

rumburaquee
Zawodowiec

#5359 Postautor: rumburaquee » 20 czerwca 2025, o 11:44

Żal jak cholera i styl też słaby. Też dziwnie mi się wczoraj kibicowało, zazwyczaj kolejność była Kubera, Cierniak, Zmarzlika w IMP. Od zaistniałej sytuacji to kolejność się odwróciła. Cóż mleko się rozlało, trzeba spiąć pośladki i trzymać kciuki dalej;) może Bartek ma rację że wyraża się bezosobowo:)

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#5360 Postautor: niespokojny » 20 czerwca 2025, o 11:45

Gelo pisze:
A potem płacz w internetach, ze zawodnicy to złotówy, bez przywiązania i szacunku do klubów.

A jest inaczej? To nie kto inny jak zawodnicy pracują na taką opinię o sobie. I generalnie od zawsze jestem przeciwnikiem robienia z żużlowców świętych krów. A wśród kibiców żużlowych panuje niezrozumiały dla mnie parasol ochronny. Broń Boże nazwać kogoś złotówą czy skrytykować decyzje/zachowanie. A tak - w obecnych czasach nie ma już Mordeli i Huszcz. Są złotówy, które oszukują kibiców i maskują fakt bycia złotówą serduszkami i słodkopierdzącymi słówkami.

Ale wiesz, że Kubera do Motoru też przyszedł dla pieniędzy, a nie dlatego że chciał być oklaskiwany przez Gela i sprawiać mu radość swoimi trójkami? Gdyby nie pieniądze zainwestowane w chłopaka w 2021, to by w ogóle nie było tematu jego odejścia. Lublin jest w tym gorszej sytuacji, że nie ma żadnego profesjonalnie jeżdżacego seniora, który został w Lublinie wyszkolony. Więc przyjmując, że pieniądze przestałyby mieć znaczenie, bylibyśmy w bardzo trudnej sytuacji kadrowej.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#5361 Postautor: Gelo » 20 czerwca 2025, o 11:48

Ale z tą personą non grata to pojechałeś nawet nie po bandzie tylko w pasie bezpieczeństwa :) Nikt mu nie zabiera zasług, dla wielu kibiców zapewne dalej jest ulubionym zawodnikiem. Dla mnie był do niedawna. Sposób w jaki to rozegrał powoduje, że nie życzę mu źle. Nie chciałbym tylko żeby przeciwko Motorowi robił dwucyfrówki. Za medal Falubazu też specjalnie nie będę ściskał kciuków.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#5362 Postautor: kdsz » 20 czerwca 2025, o 11:53

Torsen pisze:Odejście zawodnika do innego klubu za pieniędzmi może być zrozumiałe, gdy są znaczną i pewną podwyżką,

Ciekawe gdzie przebiega granica pomiędzy uzasadnionym i nieuzasadnionym odejściem dla pieniędzy.

Zawodnicy nie mają obowiązku tłumaczyć się ze swoich decyzji. Są wolnymi ludźmi.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#5363 Postautor: Gelo » 20 czerwca 2025, o 11:55

A my kibice - również wolni ludzie - możemy ich nazwać np. judaszami i kłamcami. Oraz możemy zredukować swoją sympatię - w ramach naszych decyzji.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#5364 Postautor: kdsz » 20 czerwca 2025, o 11:57

Myślę, że zawodnicy mają Twoją sympatię w tym samym miejscu co i moją.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#5365 Postautor: Gelo » 20 czerwca 2025, o 11:58

Ja też tak myślę - tylko ja mam dokładnie tam to gdzie żużlowcy mają moją sympatię :)

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#5366 Postautor: Torsen » 20 czerwca 2025, o 12:02

DOKŁADNIE.
Nikt nie mówi, że zawodnik nie ma prawa odejść, w tym dla pieniędzy, tylko w zależności od sytuacji zostanie to przyjęte ze zrozumieniem, albo zawodnik słusznie zostanie uznany za złotówę.
Dominik nie ma obowiązku się tłumaczyć. W ogóle wobec kibiców nie ma żadnych zobowiązań. Ale w zależności od tego, czy to zrobi, a jeśli tak, to w jaki sposób - albo pozostanie w Lublinie uwielbiany, albo z uwielbienia zostanie w najlepszym razie szacunek.
Bo obowiązku uwielbienia też chyba nie ma, prawda?
A co do granicy - uważam, że wszystko powyżej 50% podwyżki musi zostać przyjęte ze zrozumieniem, a poniżej 20% - z obrzydzeniem. Ale to tylko moje zdanie.
PS Osobiście wątpię, by zawodnikom nie zależało na sympatii kibiców. Oczywiście, jednemu mniej, innemu bardziej, ale akurat w przypadku Dominika, który wykazuje cechy emocjonalnej inteligencji i wrażliwości - chyba nie ma wątpliwości, że mu zależy.
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2025, o 12:05 przez Torsen, łącznie zmieniany 1 raz.

KDS
Junior

#5367 Postautor: KDS » 20 czerwca 2025, o 12:03

Nakręcacie aferę z jakiegoś jednego zdania, a ja myślę, że Dominik już nawet nie pamięta, co palnął w tamtym wywiadzie. To było dawno temu, a on takich wywiadów udziela co kilka dni. Jak to wywiesicie na transparencie, to nawet nie będzie wiedział, o co wam chodzi ;)

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#5368 Postautor: kdsz » 20 czerwca 2025, o 12:05

Gelo pisze:Ja też tak myślę - tylko ja mam dokładnie tam to gdzie żużlowcy mają moją sympatię :)

A oni mają tam to, gdzie Ty... itd.

Najszczerszym zawodnikiem jest Bartek Zmarzlik. Nie ma wątpliwości, że jeździ dla siebie i swojej rodziny. W tym "całej swojej żony", którą pozdrawiał po wygranej w Manchesterze.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#5369 Postautor: Gelo » 20 czerwca 2025, o 12:06

KDS - sugerujesz, że odejście po pięciu latach - wcale nie najgorszych - było dla Dominika jak splunięcie?
kdsz - No tak - ale jego argumentacja odejścia z Gorzowa "żeby się rozwijać" też była delikatnie mówiąc z dupy... Na miejscu kibiców Stali nie wiedziałbym czy się śmiać czy płakać. Wychodzi finalnie, że im żużlowcy więcej mówią tym wychodzi głupiej niż by nic nie mówili.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#5370 Postautor: kdsz » 20 czerwca 2025, o 12:16

Serio, Dominik dużo gorzej pożegnał się z Lesznem. Klubem, którego jest wychowankiem

Niektórzy nie rozumieli słów, że nie chcę jeździć w Lesznie i do dzisiaj mają mi to za złe. To była najlepsza decyzja jaką podjąłem.

https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... no/zqwj8td

Mnie odejście z Motoru nie zaskoczyło, bo wiedziałem, że to kiedyś nastąpi. Kubera jest zawodnikiem, który zawsze kierował się własnym interesem. I to jest normalne. Żużel to sport indywidualny.

Cieszmy się sezonem. Kolejny będzie trudniejszy, ale może fajniejszy.

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#5371 Postautor: _piotrusss » 20 czerwca 2025, o 12:19

Często pojawiają się w dyskusji zasługi Dominika - medale, które nam przywiózł. Oczywiście w najmniejszym stopniu tego nie neguję, będzie on już zawsze jedną z ikon tego rozdziału historii Motoru. Należy jednak pamiętać, że on też wiele zawdzięcza Lublinowi. Przede wszystkim dzika karta na GP, które wydawało się wtedy być punktem zwrotnym w jego karierze, wsparcie klubu po kontuzji i praktycznie zerowa krytyka ze strony kibiców i otoczenia klubu po słabszych występach. Spokój, zaufanie i świetne warunki do rozwoju. Ciężko to teraz mierzalnie ocenić, ale te czynniki wydają się mieć niebagatelne znaczenie w procesie rozwoju Dominika i dojścia do miejsca, w którym jest obecnie. No i nie zapominajmy o tym, że on za każdy swój zdobyty punkt dostawał wypłatę ;) Czy biorąc pod uwagę powyższe, powinien się zachować lepiej względem klubu i kibiców? Każdy może to sobie ocenić. Jednak jeśli jego prawem jest, by w wywiadzie wypowiedzieć tak nieuczciwe względem lubelskiego środowiska słowa, to nie widzę powodu dla którego kibice mają nie mieć prawa mu tych słów wytknąć.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#5372 Postautor: kibicLBN » 20 czerwca 2025, o 12:24

kdsz pisze:

Skąd wiesz?

Ze stacji BP w kątach wrocławskich. Pasuje?
A już poważnie. Jak pojawiły się pierwsze plotki o rozmowach Dominika to pisałem wyraźnie, że niech idzie, jak widzi tam rozwój i pieniądze to ok. Jak ktoś nie wierzy niech przeczyta moje posty. Później pojawił się ten wywiad i .... wziąłem sobie jego słowa do serca, bo miałem go za rozsądnego gościa. Naprawdę uwierzyłem, że to były plotki o odejściu i że zostanie.
I moje nastawienie się całkowicie zmieniło. Odejście nie jest niczym złym, a tamte słowa były osobiście - napluciem mi w kibicowską twarz.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#5373 Postautor: kdsz » 20 czerwca 2025, o 12:27

kibicLBN pisze:
kdsz pisze:

Skąd wiesz?

Ze stacji BP w kątach wrocławskich. Pasuje?

Nie pasuje!

Wypowiedź DK niepotrzebna, ale marudzicie na ten temat jak stare baby.

Flagg
Trener

#5374 Postautor: Flagg » 20 czerwca 2025, o 12:29

Zmarzlik nie odszedł ze Stali dla pieniędzy. Przecież ta kwota na przygotowanie do sezonu + punktówka to w skali tego, co dostaje od indywidualnych sponsrów, to jest mało znaczaca kwota. Nie odszedł też, żeby się rozwijać. Odszedł, bo miał dość bagna i amatorki w klubie. Gdyby to powiedział wprost, to spadłyby na niego gromy, ze szkaluje klub, który go "wychował".

Zresztą, jakie to ma znaczenie, dlaczego zawodnik odchodzi? KIbic przecież i tak wie swoje. Powie, ze odchodzi dla pieniędzy - złotówa bez honoru i ambicji. Powie, ze odchodzi z jakiegokolwiek innego powodu - bzudra, odchodzi dla hajsu, złotówa bez ambicji. Kibic oczekuje tłumaczeń, których i tak nie przyjmuje do wiadomości, bo i tak wie swoje.

Cytując klasyka: Odchodzi to odchodzi, na ch*** drązyć temat?

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#5375 Postautor: kibicLBN » 20 czerwca 2025, o 12:31

kibicLBN pisze:Jeśli Dominik faktycznie odejdzie to ... będę bił mu brawo. Uwielbiam chłopaka, jest wspaniałą wartością dla drużyny, ale rozwój to zmiana. Zmiana na lepsze. Jeśli faktycznie środowisko które go budowało się wyczerpało, zaczyna go w jakikolwiek sposób ograniczać i potrzebuje je zmienić, aby poczynić kolejny krok w przód? Niech to zrobi.

I potem Domin napluł :roll: