Żużel LIVE - shoutbox meczowy
Re: Żużel LIVE - shoutbox meczowy
Nie to że chce prowokować dyskusje, ale czuję że MM tu jeszcze wróci (choć byłem przekonany że to juz temat zamknięty raz na zawsze). Może nie za rok albo dwa, ale chyba emocje trochę ostygły, Kuba też się pewnie przekonał że zawodnikom nie można wierzyć i będzie szukał innych zabezpieczeń jak np dłuższe umowy. To są relacje biznesowe i tak je trzeba postrzegać. Mikkel zostawił tu serducho i w pewnym sensie to jest jego słabość, może udawana, a może nie. Ale stawiam że na czarnej liście jego nazwisko blaknie ;)
Nie ma opcji polubić posta, więc polubiam posta Papiego manualnie :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Papi trzymaj drugiego lajka :)
.Ge(L)o pisze:Pokazówka. I DK i MM. Wnioskuję tylko po powyższym wpisie. Ani jeden nie jest taki smutny ani drugi nas tak nie kocha.
Ch.. z najemnikami, tylko MOTOR.
Oczywiście że tak. Trzeba trochę myśleć. Kubera był smutny bo 50 koła uciekło...
A MM łapie jeleni może ktoś jeszcze czapkę kupi, albo na wszelki wypadek robi sobie alibi na powrót. No ale ukłonił się to ludzki zawodnik... Nasz...
Rynek jest taki, że jakiekolwiek zaufanie, uściśnięcie dłoni nie wygra z papierem.
Zabezpieczać kontrakty na dłużej z wyprzedzeniem i byłby spokój. A tak wchodzi biznesmen, rzuca kasę i Kępa rozkłada ręce bo nie ma jak przebić. A jakby przebił to wskoczy kontroferta.
I chyba w obecnych realiach nie ma co się bawić w czarne listy, zawodników dla których nie ma miejsca itp. Czołówka jest wąska. Zatem MM kiedyś tam w Motorze, naprawdę mnie nie zdziwi. Lambert podobnie.
Zabezpieczać kontrakty na dłużej z wyprzedzeniem i byłby spokój. A tak wchodzi biznesmen, rzuca kasę i Kępa rozkłada ręce bo nie ma jak przebić. A jakby przebił to wskoczy kontroferta.
I chyba w obecnych realiach nie ma co się bawić w czarne listy, zawodników dla których nie ma miejsca itp. Czołówka jest wąska. Zatem MM kiedyś tam w Motorze, naprawdę mnie nie zdziwi. Lambert podobnie.
Żeby z tym potencjalnym powrotem Mikkela nie było tak jak z kolejnymi powrotami Nickiego do Stali Rzeszów. Równia pochyła. Z legendy klubu stał się zawodnikiem, którego kibice mieli serdecznie dosyć.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Ge(L)o pisze:Pokazówka. I DK i MM. Wnioskuję tylko po powyższym wpisie. Ani jeden nie jest taki smutny ani drugi nas tak nie kocha.
Ch.. z najemnikami, tylko MOTOR.
:)
Ale serio, myślisz że zawodnikom po wyczerpującym meczu chce się jakieś pokazówki odwalać? :) W jakim celu niby?
W Lublinie jest dobra atmosfera, dobre wyniki, fajni kibice. Zawodnikom się tu dobrze jeździ i mają dobre wspomnienia.
Ja też podczas czy to zmiany pracy czy zmiany miejsca zamieszkania odczuwałem smutek z powodu opuszczania miejsca, które lubiłem i do dzisiaj odczuwam sentyment jak w ten miejsca wracam. Co nie zmienia faktu, że uważałem wówczas i uważam nadal, że decyzja i o zmianie pracy i o zmianie miejsca zamieszkania była słuszna.
Stąd nie dziwię się, że Kubera może smucić się, że zostawia lubelskie środowisko, a MM czuje sentyment jak wraca do lubelskich kibiców.
Czy MM wróci? Z jednej strony nie zdziwiłbym się, a z drugiej nie bardzo widzę taką możliwość, ale z trochę innych powodów niż Wy. Nie bardzo wierzę w czarne listy Kępy. Z tego co kojarzę, to o czarnej liście mówił w przypadku Hancocka, co miało wówczas sens, bo Kępa pracował na swoją wiarygodność (której jemu i Motorowi brakowało) i musiał budować pozycję w tym biznesie. Później wszelkie czarne listy to były historie dorabiane przez kibiców i dziennikarzy.
Kępa ma łeb na karku i jeśli uzna, że biznesowo się MM opłaci - kibice będą zadowoleni, na rynku nie będzie nikogo lepszego, a cena MM będzie atrakcyjna wówczas nie wierzę, że Kępa się będzie unosił honorem. I tu się zbliżamy to sedna. Wydaje mi się, że Kępa niżej wycenia MM niż on sam i środowisko (choć o stawkach nie mam oczywiście pojęcia). To znaczy, wydaje mi się, że MM może wyceniać się bardzo wysoko, wśród tych najlepiej zarabiających zawodników, a dla Kępy jest on półkę niżej i mając do dyspozycji MM albo innego porównywalnego zawodnika, weźmie tego innego.
A kolejna rzecz, że MM nie wpisuje się do koncepcji według której zdaje się działać Kępa. To znaczy, nie bierze zawodników w TOPie (czyli najdroższych) tylko bierze tańszych i próbuje ich budować, co mu się nieźle udaje. Jeśli MM w Apatorze zanotuje zjazd (jak np. J.Holder czy Lidgren) i nikt w lidze nie będzie go chciał, to jedynie w takiej konfiguracji uważam, że może trafić do Motoru.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
istred pisze:A kolejna rzecz, że MM nie wpisuje się do koncepcji według której zdaje się działać Kępa. To znaczy, nie bierze zawodników w TOPie (czyli najdroższych) tylko bierze tańszych i próbuje ich budować, co mu się nieźle udaje.
Warto jednak dodać, że z tej koncepcji właśnie wyłamuje się Vacul.
KrzyczącyK1b1c pisze:istred pisze:A kolejna rzecz, że MM nie wpisuje się do koncepcji według której zdaje się działać Kępa. To znaczy, nie bierze zawodników w TOPie (czyli najdroższych) tylko bierze tańszych i próbuje ich budować, co mu się nieźle udaje.
Warto jednak dodać, że z tej koncepcji właśnie wyłamuje się Vacul.
Może dlatego, że nie jesteśmy już beniaminkiem który ma szarpać, tylko 3 krotnym (z rzędu) mistrzem, wobec którego oczekiwania są zgoła inne. Wątpię, aby sponsorów zadowalał środek tabeli/playdown tylko dlatego, że Kępie zachciało się sprowadzać zawodników do budowania. Nie ten czas, nie ten etap.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
I dlatego być może Mikkel tu wróci, jeśli będzie po dobrym sezonie, może dwóch, trzech z rzędu.
Koncepcja biznesowa ;) Skoro coś udaje się zawodnikami tańszymi to po co ściągać tych najdroższych?
Kępa za Vaculikiem chodził odkąd weszliśmy do Ekstraligi. Zakładam, że nie potrzebował przebić wszystkich dookoła żeby zakontraktować Słowaka (bo by go ściągnął wcześniej, a głównym czynnikiem przyjścia Vaculika jest to, że Stal tonie).
Kępa za Vaculikiem chodził odkąd weszliśmy do Ekstraligi. Zakładam, że nie potrzebował przebić wszystkich dookoła żeby zakontraktować Słowaka (bo by go ściągnął wcześniej, a głównym czynnikiem przyjścia Vaculika jest to, że Stal tonie).
Z koncepcji to się przede wszystkim wyłamał Zmarzlik :)
O juniorach nawet nie mówię, bo tych Kępa ściąga od zawsze z Topu.
To jedna sprawa, druga to to, kogo przez te lata chciał ściągnąć. To nie tak, że np. 2020 sięgnął po Jamroga, a w 2021 po Buczka, bo chciał. Za Vaculem chodził od kilku lat, próbował z Doyle'm, co roku słał oferty Kołodziejowi, aw 2022 chciał przede wszystkim Dudka, Drabik był wyborem nr. 2.
Więc to ściąganie zawodników do odbudowania, to raczej nie bezpośrednia strategia biznesowa, a wypadkowa różnych okolicznościach, które się zdarzały (brak dostępnych alternatyw, inni oferujący lepsze stawki, itp.)
O juniorach nawet nie mówię, bo tych Kępa ściąga od zawsze z Topu.
To jedna sprawa, druga to to, kogo przez te lata chciał ściągnąć. To nie tak, że np. 2020 sięgnął po Jamroga, a w 2021 po Buczka, bo chciał. Za Vaculem chodził od kilku lat, próbował z Doyle'm, co roku słał oferty Kołodziejowi, aw 2022 chciał przede wszystkim Dudka, Drabik był wyborem nr. 2.
Więc to ściąganie zawodników do odbudowania, to raczej nie bezpośrednia strategia biznesowa, a wypadkowa różnych okolicznościach, które się zdarzały (brak dostępnych alternatyw, inni oferujący lepsze stawki, itp.)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Wiedziałem, że ktoś napisze o Zmarzliku 
Bardziej chodzi mi o to, że Kępa nie oferuje góry złota. Gdyby było inaczej to by szybko sprowadził lepszych zawodników. Z juniorami też zmienił zasady gry. Ile razy można było słyszeć narzekanie, że juniorzy, którzy jeszcze nic nie osiągnęli żądają nieadekwatnych stawek - nieadekwatne to one były dla prezesów, dla których niehonor było młokosowi zapłacić. Myślę, że Kępa zarówno za Lamparta jak i Cierniaka zapłacił porządnie względem rynku, a i tak osiągnął znakomity efekt względem kosztów, które na te kontrakty poniósł. Po prostu inni prezesi nie doceniali znaczenia przewagi na pozycji juniorskiej. Myślę, że nawet dzisiaj większość prezesów (kibiców zresztą też) woli zakontraktować MM zamiast np. Pawlickiego, Worynę, Jensena czy Lebiedieva, a później jeździć Lewandowskim zamiast np. Małkiewiczem czy Ratajczakiem.
Ze Zmarzlikiem to jest inna bajka. To jest zawodnik, który robi różnicę nie tylko na torze, ale przede wszystkim poza nim. Myślę, że Kępa też sobie to wykalkulował, że jak go zakontraktuje nawet za bardzo duże pieniądze to nazwiskiem ściągnie do klubu sponsorów, dzięki którym realnie ten kontrakt zmieści się w rozsądnych granicach.
Bardziej chodzi mi o to, że Kępa nie oferuje góry złota. Gdyby było inaczej to by szybko sprowadził lepszych zawodników. Z juniorami też zmienił zasady gry. Ile razy można było słyszeć narzekanie, że juniorzy, którzy jeszcze nic nie osiągnęli żądają nieadekwatnych stawek - nieadekwatne to one były dla prezesów, dla których niehonor było młokosowi zapłacić. Myślę, że Kępa zarówno za Lamparta jak i Cierniaka zapłacił porządnie względem rynku, a i tak osiągnął znakomity efekt względem kosztów, które na te kontrakty poniósł. Po prostu inni prezesi nie doceniali znaczenia przewagi na pozycji juniorskiej. Myślę, że nawet dzisiaj większość prezesów (kibiców zresztą też) woli zakontraktować MM zamiast np. Pawlickiego, Worynę, Jensena czy Lebiedieva, a później jeździć Lewandowskim zamiast np. Małkiewiczem czy Ratajczakiem.
Ze Zmarzlikiem to jest inna bajka. To jest zawodnik, który robi różnicę nie tylko na torze, ale przede wszystkim poza nim. Myślę, że Kępa też sobie to wykalkulował, że jak go zakontraktuje nawet za bardzo duże pieniądze to nazwiskiem ściągnie do klubu sponsorów, dzięki którym realnie ten kontrakt zmieści się w rozsądnych granicach.
Ciekawa teoria. To tak: 1 Kubera (wygrana licytacja z Włókniarzem) 2 Cierniak (wygrana licytacja z Wrocław, Gorzów + kilku innych) 3 Holder (wygrana licytacja z Gorzów) 4 Przyjemski (wygrana licytacja z resztą świata) 5 Lampart (wygrana licytacja z Wrocław) 6 Bańbor (nie wiem, ale było o nim głośno i na bank nie byliśmy sami). W tą teorię wpisuje się Zagar i Lindgren. A i trzeba dodać że MM też przebiliśmy Gorzów, bo mieli koncepcję na duńskie duo. Tyle.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
KrzysiekS pisze:Ciekawa teoria. To tak: 1 Kubera (wygrana licytacja z Włókniarzem) 2 Cierniak (wygrana licytacja z Wrocław, Gorzów + kilku innych) 3 Holder (wygrana licytacja z Gorzów) 4 Przyjemski (wygrana licytacja z resztą świata) 5 Lampart (wygrana licytacja z Wrocław) 6 Bańbor (nie wiem, ale było o nim głośno i na bank nie byliśmy sami). W tą teorię wpisuje się Zagar i Lindgren. A i trzeba dodać że MM też przebiliśmy Gorzów, bo mieli koncepcję na duńskie duo. Tyle.
W przypadku młodzieży tj. Cierniak, Bańbor, Lampart na pewno nas faworyzowała geografia. U młodych jednak większe znaczenie ma bliskość do domu rodzinnego ze względu na rodziców, szkołę. Tu na bank mieliśmy łatwiej w rozmowach względem klubów z zachodu Polski. Kubera do nas przychodził jako ten słabszy z duetu ze Smektałą, więc też nie sądzę, że dostał jakąś górę złota. Holder dostał tyle, ile chciał Mikkel po powrocie do rozmów, więc teoretycznie nieadekwatnie do poziomu sportowego (śr. 1,6).
MM nie przebilismy Gorzowa, tylko Gorzów wybierał między Thomsenem i MM. MM sami koniec końców odpuścili.
Reszta przykładów, które wymieniłeś, to zawodnicy na pozycjach z deficytem, czyli juniorzy i jeden U-24.
Istred, ja sam pisałem dokładnie o tym, co Ty teraz. Że Kępa seniorów nie przepłaca. Że jego priorytetem zawsze byli zawodnicy na pozycjach deficytowych, bo tutaj jest najmniejszy wybór. I wszystko się zgadza. Ale to wciąż nie jest tak, ze Kępa nie próbuje ściagnąć seniorów, którzy są na topie. Próbuje, tylko przeważnie znajdzie się ktoś, kto da więcej. Ale i tutaj czasem się uda, jak ze Zmarzlikiem czy Vaculem.
Wiec sam fakt, ze MM jest zawodnikiem z topu, nie skreśla automatycznie jego powrotu. Tak jak np. nie wyklucza, ze do Motoru trafi inna gwiazda. Wszystko zależeć bedzie od tego, czy i jak duże będą rozbieżności finansowe po obu stronach :) A jeśli ich nie będzie, to Kępy nie będzie interesować czy to gwiazda na 2.4, czy gość, którego trzeba odbudować.
Powrót MM jest mało realny, ale z innych powodów niż to, ze nie pasuje do koncpecji.
Reszta przykładów, które wymieniłeś, to zawodnicy na pozycjach z deficytem, czyli juniorzy i jeden U-24.
Istred, ja sam pisałem dokładnie o tym, co Ty teraz. Że Kępa seniorów nie przepłaca. Że jego priorytetem zawsze byli zawodnicy na pozycjach deficytowych, bo tutaj jest najmniejszy wybór. I wszystko się zgadza. Ale to wciąż nie jest tak, ze Kępa nie próbuje ściagnąć seniorów, którzy są na topie. Próbuje, tylko przeważnie znajdzie się ktoś, kto da więcej. Ale i tutaj czasem się uda, jak ze Zmarzlikiem czy Vaculem.
Wiec sam fakt, ze MM jest zawodnikiem z topu, nie skreśla automatycznie jego powrotu. Tak jak np. nie wyklucza, ze do Motoru trafi inna gwiazda. Wszystko zależeć bedzie od tego, czy i jak duże będą rozbieżności finansowe po obu stronach :) A jeśli ich nie będzie, to Kępy nie będzie interesować czy to gwiazda na 2.4, czy gość, którego trzeba odbudować.
Powrót MM jest mało realny, ale z innych powodów niż to, ze nie pasuje do koncpecji.
"Zmarzlik" jest najbardziej deficytową pozycją - jest tylko jedna osoba na świecie na to miejsce, więc teoria się zgadza :)
Mamy ciekawy paradoks. Drużyna jest hegemonem, klub - już wielokrotnym mistrzem i zweryfikowanym płatnikiem, a mimo tego, nie jesteśmy magnesem dla najlepszych. Nadal jesteśmy skazani na zawodników z promocji, a licytacji o gwiazdy na własnej piersi wyhodowane nie jesteśmy w stanie prowadzić. Na dokładkę, mimo tego, nadal jesteśmy uważani za klub psujący rynek śmierdzącymi pieniędzmi.
Rzeczywistość jest zapewne taka, że zawodnicy jeżdżą w Lublinie za przeciętne, w danej klasie zawodnika, stawki. Dlatego łatwo ich od nas wyjąć, proponując cokolwiek ponad tę kwotę - zwłaszcza, jeśli J. Kępa nieformalnie ugadał już z kimś warunki, co automatycznie oznacza, że powrót do negocjacji uważa za obraźliwy.
Mamy ciekawy paradoks. Drużyna jest hegemonem, klub - już wielokrotnym mistrzem i zweryfikowanym płatnikiem, a mimo tego, nie jesteśmy magnesem dla najlepszych. Nadal jesteśmy skazani na zawodników z promocji, a licytacji o gwiazdy na własnej piersi wyhodowane nie jesteśmy w stanie prowadzić. Na dokładkę, mimo tego, nadal jesteśmy uważani za klub psujący rynek śmierdzącymi pieniędzmi.
Rzeczywistość jest zapewne taka, że zawodnicy jeżdżą w Lublinie za przeciętne, w danej klasie zawodnika, stawki. Dlatego łatwo ich od nas wyjąć, proponując cokolwiek ponad tę kwotę - zwłaszcza, jeśli J. Kępa nieformalnie ugadał już z kimś warunki, co automatycznie oznacza, że powrót do negocjacji uważa za obraźliwy.
a może po prostu budżet nie jest z gumy i utrzymywanie 4 zawodników z GP (z których każdy ma aspiracje medalowe), najlepszego U-24 i najlepszego juniora świata wymaga niezłej układanki? I jak wjedzie sobie na białym koniu prezes, który tego 3 czy 4 zawodnika jest gotów przepłacić o 20% to Kępa woli szukać innych opcji, a nie dokładać każdemu po kolei? Już Stal dołożyła wszystkim po odejściu Zmarzlika, pięknie na tym wyszli
Ostatnio zmieniony 2 czerwca 2025, o 23:40 przez papi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Torsen pisze:"Zmarzlik" jest najbardziej deficytową pozycją - jest tylko jedna osoba na świecie na to miejsce, więc teoria się zgadza :)
Jeżeli się z kimś umawiasz i podajesz dłoń to nie w porządku jest latanie po innych klubach i podbijanie stawek. Rozumiem postępowanie Prezesa.
papi pisze:a może po prostu budżet nie jest z gumy i utrzymywanie 4 zawodników z GP (z których każdy ma aspiracje medalowe), najlepszego U-24 i najlepszego juniora świata wymaga niezłej układanki? I jak wjedzie sobie na białym koniu prezes, który tego 3 czy 4 zawodnika jest gotów przepłacić o 20% to Kępa woli szukać innych opcji, a nie dokładać każdemu po kolei? Już Stal dołożyła wszystkim po odejściu Zmarzlika, pięknie na tym wyszli
Ale z czym konkretnie - z tego, co napisałem - polemizujesz?
rumburaquee pisze:Jeżeli się z kimś umawiasz i podajesz dłoń to nie w porządku jest latanie po innych klubach i podbijanie stawek. Rozumiem postępowanie Prezesa.
To jest za mały rynek, żeby przykładać do niego jakiekolwiek racjonalne prawidła. Drużyna Mistrza Polski celuje maksymalnie w 15-20 zawodników na świecie. Jeśli wszyscy stosują bandyckie metody w negocjacjach, to albo je akceptujesz, albo wypadasz z gry.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Torsen pisze:papi pisze:a może po prostu budżet nie jest z gumy i utrzymywanie 4 zawodników z GP (z których każdy ma aspiracje medalowe), najlepszego U-24 i najlepszego juniora świata wymaga niezłej układanki? I jak wjedzie sobie na białym koniu prezes, który tego 3 czy 4 zawodnika jest gotów przepłacić o 20% to Kępa woli szukać innych opcji, a nie dokładać każdemu po kolei? Już Stal dołożyła wszystkim po odejściu Zmarzlika, pięknie na tym wyszli
Ale z czym konkretnie - z tego, co napisałem - polemizujesz?rumburaquee pisze:Jeżeli się z kimś umawiasz i podajesz dłoń to nie w porządku jest latanie po innych klubach i podbijanie stawek. Rozumiem postępowanie Prezesa.
To jest za mały rynek, żeby przykładać do niego jakiekolwiek racjonalne prawidła. Drużyna Mistrza Polski celuje maksymalnie w 15-20 zawodników na świecie. Jeśli wszyscy stosują bandyckie metody w negocjacjach, to albo je akceptujesz, albo wypadasz z gry.
Trzeba być człowiekiem. Nie mówię żeby mało płacić... Tylko że jak się umawiasz to umowy trzeba dotrzymywać.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Torsen pisze:To jest za mały rynek, żeby przykładać do niego jakiekolwiek racjonalne prawidła. Drużyna Mistrza Polski celuje maksymalnie w 15-20 zawodników na świecie. Jeśli wszyscy stosują bandyckie metody w negocjacjach, to albo je akceptujesz, albo wypadasz z gry.
Z czego 1/3 z tych 15-20 albo ma kontrakty na dłuższy okres albo są w innych mocnych klubach i są nie do wyjęcia.
Z tym że placimy przeciętne stawki i polujemy na zawodników z promocji. Nie wydaje mi się żeby tak było. A to że np. Holder może być w innym klubie liderem i dostać więcej, podczas gdy u nas jest przydatny, ale nie niezbędny może powodować, że gdzie indziej dostanie sporo więcej. To nie świadczy o słabości organizacyjnej klubu, ale o sile sportowej i czasem trzeba liczyć się z tym, że jeden z elementów Motoru w innym klubie może być fundamentem. I nie o każdego warto się zabijać
To można trochę zastosować przełożenie z rynku amerykańskiego, który zresztą Kępa tak lubi i trochę się na nim wzoruje.
Weźmy klub NBA, który buduje młody skład z dużymi talentami, doklada do tego jakoś jednego/dwóch niezłych zawodników, się żadne gwiazdy. Budżet jest stosunkowo niski, bo wszyscy są na niskich kontraktach. Ale Ci zawodnicy grają coraz lepiej i dostają coraz lepsze kontrakty. Aż przychodzi moment, gdy klub staje przed dylematem - czy przeznaczyć gigantyczny hajs na kolejny max kontrakt w lidze i zatrzymać zawodników, a jednocześnie wskoczyć ponad salary cap i płacić gigantyczny podatek, czy jednak odpuścić i poszukać tańszego zastępstwa.
Podobnie to działa u nas. Im więcej wysokich kontraktów, tym trudniej je wszystkie utrzymać, szczególnie jak idą za tym wyniki. A jednak żużel to nie piłka, ma swoje marketingowe ograniczenia i przy wyżyłowanym budżecie coraz trudniej o kolejny milion. W piłce jest o tyle łatwiej, że są dodatkowe źródła dochodów w postaci transferów czy pieniędzy z UEFA/FIFA. W żużlu tego nie ma. A Kępa nie działa jak Swiacik czy finansiści z z Gorzowa, że najpierw podpisują, a potem martwią się, skąd wziąć na te kontrakty hajs.
Dlatego mówienie, że z Motor nie jest konkurencyjny jest bzdura. Sam fakt, że ma jeden z najwyższych budżetów w lidze i od 2-3 sezonów utrzymuje skład na miarę dream teamu pokazuje, że jest jak najbardziej konkurencyjny. Tylko mając w składzie Zmarzlika + pewnie najlepiej w lidze opłacanego U-24 i juniora, trzeba to bilansować gdzieś indziej.
Dopóki Kepa nie ściągnie do klubu jakiś arabskich szejków z petrodolarami, to nawet nas po prostu nie stać na trzymanie w składzie 6-7 najlepiej opłacanych zawodników w lidze
Weźmy klub NBA, który buduje młody skład z dużymi talentami, doklada do tego jakoś jednego/dwóch niezłych zawodników, się żadne gwiazdy. Budżet jest stosunkowo niski, bo wszyscy są na niskich kontraktach. Ale Ci zawodnicy grają coraz lepiej i dostają coraz lepsze kontrakty. Aż przychodzi moment, gdy klub staje przed dylematem - czy przeznaczyć gigantyczny hajs na kolejny max kontrakt w lidze i zatrzymać zawodników, a jednocześnie wskoczyć ponad salary cap i płacić gigantyczny podatek, czy jednak odpuścić i poszukać tańszego zastępstwa.
Podobnie to działa u nas. Im więcej wysokich kontraktów, tym trudniej je wszystkie utrzymać, szczególnie jak idą za tym wyniki. A jednak żużel to nie piłka, ma swoje marketingowe ograniczenia i przy wyżyłowanym budżecie coraz trudniej o kolejny milion. W piłce jest o tyle łatwiej, że są dodatkowe źródła dochodów w postaci transferów czy pieniędzy z UEFA/FIFA. W żużlu tego nie ma. A Kępa nie działa jak Swiacik czy finansiści z z Gorzowa, że najpierw podpisują, a potem martwią się, skąd wziąć na te kontrakty hajs.
Dlatego mówienie, że z Motor nie jest konkurencyjny jest bzdura. Sam fakt, że ma jeden z najwyższych budżetów w lidze i od 2-3 sezonów utrzymuje skład na miarę dream teamu pokazuje, że jest jak najbardziej konkurencyjny. Tylko mając w składzie Zmarzlika + pewnie najlepiej w lidze opłacanego U-24 i juniora, trzeba to bilansować gdzieś indziej.
Dopóki Kepa nie ściągnie do klubu jakiś arabskich szejków z petrodolarami, to nawet nas po prostu nie stać na trzymanie w składzie 6-7 najlepiej opłacanych zawodników w lidze
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Okej, powtarzam się trochę, ale w takim razie na czym polega fenomen Sparty? Zawodnicy tam przychodzą, są na topie, każdego roku jeżdżą w finale i zarabiają pewnie zbliżone stawki do naszych. A jednak wszystkie ich ruchy kadrowe w ostatnich latach to bardziej strategia klubu, a nie wymuszone transfery, bo ktoś im podkupił kogoś. Biorą Kurtza i od razu bach umowa na trzy lata, czyli ładny hajs musiał być położony, by wyłączyć zawodnika z negocjacji na tak długi okres. Nie za bardzo potrafię tego zrozumieć, nie mają przecież petrodolarów. Chodzi tu już tylko o lokalizację i zachód kraju?