Ekstraliga 2025
Re: Ekstraliga 2025
Nie wiem jak było, ale wysłuchanie oferty nie jest jakimś wielkim gestem. Nawet nie odwdzięczając się za nic moim zdaniem wypada wysłuchać drugiej strony.
To lepiej prowadzić negocjacje w złej wierze?
Jak nie chciał to nie chciał. Po co miał robić nadzieję i zawracać dupę Kępie?
Jeżeli faktycznie jasno przed sezonem zakomunikował, że za rok go nie ma to bardzo uczciwe podejście. Dał czas Kępie, żeby temat ogarnąć.
Jeżeli faktycznie jasno przed sezonem zakomunikował, że za rok go nie ma to bardzo uczciwe podejście. Dał czas Kępie, żeby temat ogarnąć.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
dannie pisze:To lepiej prowadzić negocjacje w złej wierze?
Tylko jak Kępa załatwił mu Lotto a nie Kuberą sam sobie , to już zachowanie Kubery nie jest uczciwe samo w sobie. Oczywiście jak tak było i czy teraz lotto zostanie z Kuberą na następny sezon i czy to była umowa wiązana z zostaniem na następny seson.Jak tak to tym bardziej zachowanie zawodnika jest nieuczciwe i przyjmuję tłumaczenia że tam dostał więcej więc każdy by tak postąpił bo to świadczy o charakterze oszusta.
Legitymizowanie zachowania Dominika jest przerażające. Tak - jego odejście to jego decyzja. Ale jako kibice mamy wszelkie prawo tą decyzję ocenić. I ta decyzja jest po prostu głupia.
Czas pokaże. Ja nie życzę mu źle, wręcz przeciwnie ale mam wątpliwości czy to nie będzie błąd w jednej drużynie z Madsenem. Może butelką nie dostanie jak Dudek po jakimś słabszym meczu.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
głupia? to że jej nie rozumiesz nie znaczy że jest głupia. Być może w pewnym aspekcie była nieelegancka, może postąpił niemoralnie, a może będzie za jakiś czas żałował. Ale nie należy kibicowskich sympatii ani oczekiwań przekładać na racjonalność decyzji zawodnika.
Popieram zdanie Gela, że to głupia decyzja i przyjdzie czas, że jej będzie żałował. Moim zdaniem zadecydowały względy finansowe i rodzinne. Cóż, "Gdzie diabeł nie może tam babę pośle". Smutne to, że zawodnicy nie mają żadnych sentymentów do fanów, wdzięczności i żal, że widzimy to na przykładzie naszego ulubionego zawodnika.
W przeszłości były takie rozstania z klubem. Wyjątkiem był Jurek Mordel i myślę, że niepotrzebnie po latach przyznał, że żałuje tej decyzji, że nie miał na to wpływu. Przeżyliśmy rozstania z wieloma naszymi ulubieńcami, czas pokaże, czy Dominik dobrze zadecydował. Tymczasem jednak dla mnie takie zachowanie to duże zaskoczenie i nie ukrywam wielkie rozczarowanie.
W przeszłości były takie rozstania z klubem. Wyjątkiem był Jurek Mordel i myślę, że niepotrzebnie po latach przyznał, że żałuje tej decyzji, że nie miał na to wpływu. Przeżyliśmy rozstania z wieloma naszymi ulubieńcami, czas pokaże, czy Dominik dobrze zadecydował. Tymczasem jednak dla mnie takie zachowanie to duże zaskoczenie i nie ukrywam wielkie rozczarowanie.
Bez nas kibiców nie byłoby tego całego cyrku objazdowego zwanego żużlem. A główni aktorzy traktują swoich chlebodawców (czyli nas) jak gówno. Powinniśmy przywyknąć ? Tylko kasa kasa i kasa. Cholerny świat.
papi pisze:głupia? to że jej nie rozumiesz nie znaczy że jest głupia. Być może w pewnym aspekcie była nieelegancka, może postąpił niemoralnie, a może będzie za jakiś czas żałował. Ale nie należy kibicowskich sympatii ani oczekiwań przekładać na racjonalność decyzji zawodnika.
Tak - głupia. A wystarczyło porozmawiać z Michelsenem.
może rozmawiał z Lambertem. Albo z Hampelem
W obu przypadkach nie ma najmniejszego powodu narzekania na Motor. Hampel musiał odejść przez regulamin. Lambert dostał propozycję bycia rezerwowym, bo był słaby.
a kto mówi o narzekaniu? Po prostu jest życie poza Motorem, nie wszyscy którzy odchodzą staczają się do 2 ligi
dannie pisze:To lepiej prowadzić negocjacje w złej wierze?
W świetle tego , że miało być podwójne ogłoszenie przedłużenia razem z naszym lubeskim Bartulą to jednak chyba nie powiedział.
Zdradzeni o świcie.
- _piotrusss
- Kadrowicz
Bozena pisze:Popieram zdanie Gela, że to głupia decyzja i przyjdzie czas, że jej będzie żałował. Moim zdaniem zadecydowały względy finansowe i rodzinne. Cóż, "Gdzie diabeł nie może tam babę pośle". Smutne to, że zawodnicy nie mają żadnych sentymentów do fanów, wdzięczności i żal, że widzimy to na przykładzie naszego ulubionego zawodnika.
Dodatkowo, wydaje się że wywiad Dominika w którym nie wiedział co mogłoby go przekonać do odejścia z Motoru, był po prostu podbijaniem stawki w Falubazie. Jeśli tak, to mamy kolejną lekcję, że jakiekolwiek przywiązanie zawodnika do klubu czy kibiców, które przynajmniej poskutkuje zachowaniem się fair w takiej sytuacji, to mrzonka. W przyszłym sezonie będzie zawodnikiem jednego z najgroźniejszych rywali Motoru i mam wielką nadzieję, że Vaculik, Janowski czy ktokolwiek inny będzie u nas jeździł, pokaże nieraz Kuberze plecy. Zarówno w lidze jak i GP.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
papi pisze:a kto mówi o narzekaniu? Po prostu jest życie poza Motorem, nie wszyscy którzy odchodzą staczają się do 2 ligi
Otóż to. Nie róbmy z Motoru jakiejś ziemi świętej. Lambo od lat jeździ z powodzeniem w Toruniu, Mikkel też tam jest bardzo mocny, a w zeszłym sezonie Hampel pojechał lepszy sezon w Zielonej niż jakikolwiek w Lublinie. Można jeździć bardzo dobrze poza Lublinem.
Bozena pisze:Popieram zdanie Gela, że to głupia decyzja i przyjdzie czas, że jej będzie żałował.
Czas pokaże, czy Dominik dobrze zadecydował.
Wszystko okej? Bo widzę tu sprzeczność w jednej wypowiedzi.
Generalnie zauważam, że tu rośnie niebezpiecznie duży hejt na Dominika. Pragnę tylko przypomnieć, że to do listopada zawodnik Motoru, który będzie walczył o czwarte z rzędu mistrzostwo kraju, a sam Domin ma 4 z 5 medali zdobytych przez klub w całej historii.
Motor jest ziemią świętą. Zapracowal sobie na to wynikami.
Ludzie co Wy z tym hejtem. Wyrażenie rozczarowania postawą zawodnika to żaden hejt. Chyba można wyrazić swoje zdanie - z jego wypowiedzi na temat klubu, kibiców ja wyczytywałem przywiązanie, które jak się okazuje było bardziej deklaratywne niz rzeczywiste. Nikt tu mu źle nie życzy, nikt nie grozi, nie zamierza gwizdać mam nadzieje. Na razie widzę tylko dość wywarzone opinie o tym, że ludzie poczuli dysonans tego co mówił a jak postąpił. Mnie po prostu rozczarował jako człowiek. Rozumiem decyzje o zmianie pracodawcy natomiast już sposób w jaki to się zadziało - jeśli prawda jest w tych plotkach - był nie do końca elegancki. To gdzie tu hejt?
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Gelo pisze:Motor jest ziemią świętą. Zapracowal sobie na to wynikami.
W tym sensie nie jest. Można się rozwijać w różnych klubach i żużel nie kończy się na Motorze. W innych klubach też są dobre warunki. Też nie wiem czy to dobra decyzja Dominika, ale o tym przekonamy się dopiero za rok we wrześniu.
Saint pisze:Ludzie co Wy z tym hejtem. Wyrażenie rozczarowania postawą zawodnika to żaden hejt. Chyba można wyrazić swoje zdanie - z jego wypowiedzi na temat klubu, kibiców ja wyczytywałem przywiązanie, które jak się okazuje było bardziej deklaratywne niz rzeczywiste. Nikt tu mu źle nie życzy
Widzę chociażby zdanie, że ktoś będzie kibicował Vaculowi w SGP zamiast Dominowi i tu już widzę niebezpieczną oznakę.
A to już zupełnie inna kwestia. Stawianie przynależności klubowej ponad narodowością zawodnika zawsze było dla mnie dziwne. WTSowi kibice w tym przodują. Tylko nadal nie uważam, że to hejt. Ja nie miałem w Wawie dylematu w finale, kibicowałem Dominikowi i Patrykowi. Ale jak już nie oni to wolałem Jacka niż Kurtza ;)
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Saint pisze:A to już zupełnie inna kwestia. Stawianie przynależności klubowej ponad narodowością zawodnika zawsze było dla mnie dziwne. WTSowi kibice w tym przodują. Tylko nadal nie uważam, że to hejt. Ja nie miałem w Wawie dylematu w finale, kibicowałem Dominikowi i Patrykowi. Ale jak już nie oni to wolałem Jacka niż Kurtza ;)
Tak, ja też wolę Jacka i Freda niż Kurtza, Lebiediewa czy nawet Lamberta (choć Robertowi życzę wielu medali). Natomiast jeśli ktoś pisze "mam wielką nadzieję, że Vaculik, Janowski czy ktokolwiek inny będzie u nas jeździł, pokaże nieraz Kuberze plecy. Zarówno w lidze jak i GP", to jest to dla mnie już coś niezrozumiałego. Domin to kozak, który mam nadzieję, że w końcu zdobędzie upragniony medal SGP.
A my powinniśmy być dumni, że u nas wzbiły się gwiazdy Mikkela czy właśnie Domina w seniorskim żużlu. My im daliśmy pole do rozwoju, oni nam dali medale - Mikkel dwa, Kubera cztery i będzie też zapewne piąty. Obaj są zasłużeni dla naszego klubu i zawsze już będą.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2025, o 12:38 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.
Tymczasem Pan Mrozek okazuje się, że pała do nas ogromnym uczuciem …;) „…Od początku wiedzieliśmy, że w tej lidze są trzy bardzo mocne drużyny. Mam na myśli uwielbiany przeze mnie Lublin oraz Toruń i Wrocław. To było jasne, że z nimi będzie ciężko nawet na własnym torze i to się potwierdziło…”
W tym sensie nie jest. Można się rozwijać w różnych klubach i żużel nie kończy się na Motorze. W innych klubach też są dobre warunki. Też nie wiem czy to dobra decyzja Dominika, ale o tym przekonamy się dopiero za rok we wrześniu.
Jak na Krzyczącego Kibica za mało w Tobie stania murem za swoim klubem :) A powinno to przychodzić łatwo, bo Motor wielokrotnie udowodnił, że jest świetnym klubem z być może najlepszą drużyną klubową w historii. Istnieje życie po Motorze i można sie rozwijać gdzieindziej. Ale na poparcie tej tezy jest niestety tylko jeden dowód- Lambert. I to też tylko dlatego że zaczął się prowadzić sportowo i trafił do słabej drużyny, w której stał się gwiazdą. Największą winą Dominika oprócz tego nieszczęsnego wywiadu jest fakt, że nie nauczył się na błędach innych i nie wyciągnął z tego właściwych wniosków.
Tak na dobrą sprawę, to z Motoru odchodzili głównie zawodnicy którzy nie prezentowali wymaganego poziomu. Aczkolwiek były też inne względy.
Skupie się na sezonach od awansu do Ekstraligi. Będą to zawodnicy, którzy występowali regularnie.
2019:
Jonsson - koniec kariery
Lampart - poziom sportowy (do Ekstraligi nie wrócił)
Lambert - poziom sportowy w sezonie 2019 (i niech nie płacze, że w Lublinie był źle traktowany bo jeździł po prostu przeciętnie wszędzie, nawet w Anglii; obecnie czołówka światowa)
2020:
Jamróg - poziom sportowy (do Ekstraligi nie wrócił)
Miesiąc - poziom sportowy (jeździł w 2021 w Grudziądzu ale nie nawiązał do sezonu 2019)
Trofimow - koniec wieku juniora, poziom sportowy (do Ekstraligi nie wrócił)
Zagar - regulamin, wprowadzenie pozycji u24 (jeździł jeszcze w ZG w sezonie 2021, ale było słabiej a potem wypadł z Ekstraligi)
2021:
Buczkowski - poziom sportowy (do Ekstraligi nie wrócił)
Łaguta - wiadomo (do Ekstraligi nie wrócił)
2022:
Drabik - kwestie pozasportowe (dalej szuka siebie w formie sprzed zawieszenia)
Michelsen - kontrakt życia w Częstochowie (po 2 latach kiszenia się w zespole z Madsenem, odzyskał ligową formę w Toruniu)
Lampart - koniec wieku juniora, poziom sportowy (do końca u24 raczej pewne miejsce w Ekstralidze, później raczej M2E)
2023:
Hampel - przeciętna forma w rundzie zasadniczej, regulamin (pierwszy sezon w Zielonej dobry, drugi póki co słabszy, ale Jarek do tego przyzwyczaja)
Grzelak - poziom sportowy
W istocie to dwóch zawodników po Motorze jeździ aktualnie porównywalnie (MM), bądź lepiej (Lambert). Przy czym w przypadku Anglika mam na uwadze jego ówczesny tryb życia, to że był juniorem a zatem zawodnikiem rozwijającym się. U nas po prostu zabrakło miejsca w składzie, bo jego wizja na sezon 2020 była inna - trzech solidnych obcokrajowców, dwóch Polaków którzy mają potencjał na dobry wynik i dobra juniorka. A to że później wszystko przez COVID się opóźniło to zyskaliśmy Hampela. Lambert prędzej czy później by odpalił. I nie ma znaczenia czy Toruń, czy Zielona czy Wrocław. Po prostu musiało w głowie zaskoczyć.
A problemem Mikkela, był po prostu Madsen. Myślę, że jakby nie obecna "gwiazda" Falubazu to we Włókniarzu miałby lepsze rezultaty.
Skupie się na sezonach od awansu do Ekstraligi. Będą to zawodnicy, którzy występowali regularnie.
2019:
Jonsson - koniec kariery
Lampart - poziom sportowy (do Ekstraligi nie wrócił)
Lambert - poziom sportowy w sezonie 2019 (i niech nie płacze, że w Lublinie był źle traktowany bo jeździł po prostu przeciętnie wszędzie, nawet w Anglii; obecnie czołówka światowa)
2020:
Jamróg - poziom sportowy (do Ekstraligi nie wrócił)
Miesiąc - poziom sportowy (jeździł w 2021 w Grudziądzu ale nie nawiązał do sezonu 2019)
Trofimow - koniec wieku juniora, poziom sportowy (do Ekstraligi nie wrócił)
Zagar - regulamin, wprowadzenie pozycji u24 (jeździł jeszcze w ZG w sezonie 2021, ale było słabiej a potem wypadł z Ekstraligi)
2021:
Buczkowski - poziom sportowy (do Ekstraligi nie wrócił)
Łaguta - wiadomo (do Ekstraligi nie wrócił)
2022:
Drabik - kwestie pozasportowe (dalej szuka siebie w formie sprzed zawieszenia)
Michelsen - kontrakt życia w Częstochowie (po 2 latach kiszenia się w zespole z Madsenem, odzyskał ligową formę w Toruniu)
Lampart - koniec wieku juniora, poziom sportowy (do końca u24 raczej pewne miejsce w Ekstralidze, później raczej M2E)
2023:
Hampel - przeciętna forma w rundzie zasadniczej, regulamin (pierwszy sezon w Zielonej dobry, drugi póki co słabszy, ale Jarek do tego przyzwyczaja)
Grzelak - poziom sportowy
W istocie to dwóch zawodników po Motorze jeździ aktualnie porównywalnie (MM), bądź lepiej (Lambert). Przy czym w przypadku Anglika mam na uwadze jego ówczesny tryb życia, to że był juniorem a zatem zawodnikiem rozwijającym się. U nas po prostu zabrakło miejsca w składzie, bo jego wizja na sezon 2020 była inna - trzech solidnych obcokrajowców, dwóch Polaków którzy mają potencjał na dobry wynik i dobra juniorka. A to że później wszystko przez COVID się opóźniło to zyskaliśmy Hampela. Lambert prędzej czy później by odpalił. I nie ma znaczenia czy Toruń, czy Zielona czy Wrocław. Po prostu musiało w głowie zaskoczyć.
A problemem Mikkela, był po prostu Madsen. Myślę, że jakby nie obecna "gwiazda" Falubazu to we Włókniarzu miałby lepsze rezultaty.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2025, o 13:12 przez ezbeg, łącznie zmieniany 1 raz.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Kibicowanie klubowi nie oznacza patrzenie na klub bezkrytycznie. Nie mam problemu, by stwierdzić, że klub (a w zasadzie Kępa) popełnił błąd kłócąc się z MM i nie dogadując się z nim. Nie mam też problemu, by przyznać, że nie jesteśmy nadzwyczajnym klubem dla zawodników, a jednym z. Takie są fakty. Na poparcie tej tezy również zbliża się Michelsen, który na półmetku RZ ma najlepszą średnią w karierze, a wielokrotnie czytałem opinie, także chyba Twoje Gelu, że ostatni sezon MM w Motorze to jego sufit. Otóż jak widać nie. W tamtym sezonie zmierzał po medal SGP, po który by pewnie sięgnął, gdyby nie kontuzja, w tym jest jednym z najlepszych zawodników PGEE i nic nie wskazuje na to, by miał obniżyć loty.
A odpalił bardzo szybko, bo sezon później był liderem Rybnika.
ezbeg pisze:Lambert prędzej czy później by odpalił. I nie ma znaczenia czy Toruń, czy Zielona czy Wrocław. Po prostu musiało w głowie zaskoczyć.
A odpalił bardzo szybko, bo sezon później był liderem Rybnika.
W Rybniku to niewiele trzeba było aby być liderem (coś jak Holder w Ostrowie), aczkolwiek w połowie sezonu spuścił z tonu. Ale Mistrzostwo Europy zdobył.