Dominik Kubera
Re: Dominik Kubera
Kogo przed sezonem wzięła Sparta, która jest wg Ciebie wzorem do naśladowania?
Awans o dwie klasy rok po roku srebro i 3 złota realne szanse na 4 to jest odpowiedz. Nie ma co szukać dziury w całym na siłę.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
istred pisze:Kogo przed sezonem wzięła Sparta, która jest wg Ciebie wzorem do naśladowania?
Kurtza, który wiadomo było, że będzie wzmocnieniem względem Taia.
Heh, musimy się na coś zdecydować :)
Z jednej strony narzekania, ze mecze nudne, ze emocje się kończą po 1 serii, ze pogromy do 30, że 80% sezonu to plaża i nuda. A z drugiej jakakolwiek wizja osłabienia składu, choćby najmniejsza od razu wzbudza panikę, ze to już zaraz koniec Motoru. Coś za coś :) Robienie drużyny z gwiazd ma to do siebie, że te gwiazdy chcą zarabiać coraz więcej. A budżet jednak niekoniecznie musi z sezonu na sezon rosnąć.
Nie wiem jaki plan ma Kuba, nie wiem jakim budżetem dysponuje. Wiem natomiast, ze nawet jeśli za Holdera i Kuberę przyjdą Vaculik i np. jakiś gość z pierwszej ligi, to nie będzie to oznaczać końca Motoru, końca walki o złoto, czy o medale. Moze nie będziemy mieli juz dream teamu, moze nie bedziemy wygrywać 12-13 spotkań w RZ, ale wciąz będziemy w grze o złoto. Nawet jeśli nie jako główny faworyt.
Wiec chyba naprawdę nie ma co na siłę doszukiwać się szukania zastępstwa za Kuberę 1 do 1, czy wręcz zawodników od Dominika lepszych.
Przykłady Bena Cooka, MJJ, Kurtza czy nawet Tungate'a pokazują, że mozna znaleźć naprawdę fajnego zawodnika, nie za milionu i bez nazwiska gwiazdy.
Z jednej strony narzekania, ze mecze nudne, ze emocje się kończą po 1 serii, ze pogromy do 30, że 80% sezonu to plaża i nuda. A z drugiej jakakolwiek wizja osłabienia składu, choćby najmniejsza od razu wzbudza panikę, ze to już zaraz koniec Motoru. Coś za coś :) Robienie drużyny z gwiazd ma to do siebie, że te gwiazdy chcą zarabiać coraz więcej. A budżet jednak niekoniecznie musi z sezonu na sezon rosnąć.
Nie wiem jaki plan ma Kuba, nie wiem jakim budżetem dysponuje. Wiem natomiast, ze nawet jeśli za Holdera i Kuberę przyjdą Vaculik i np. jakiś gość z pierwszej ligi, to nie będzie to oznaczać końca Motoru, końca walki o złoto, czy o medale. Moze nie będziemy mieli juz dream teamu, moze nie bedziemy wygrywać 12-13 spotkań w RZ, ale wciąz będziemy w grze o złoto. Nawet jeśli nie jako główny faworyt.
Wiec chyba naprawdę nie ma co na siłę doszukiwać się szukania zastępstwa za Kuberę 1 do 1, czy wręcz zawodników od Dominika lepszych.
Przykłady Bena Cooka, MJJ, Kurtza czy nawet Tungate'a pokazują, że mozna znaleźć naprawdę fajnego zawodnika, nie za milionu i bez nazwiska gwiazdy.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
KrzyczącyK1b1c pisze:istred pisze:Kogo przed sezonem wzięła Sparta, która jest wg Ciebie wzorem do naśladowania?
Kurtza, który wiadomo było, że będzie wzmocnieniem względem Taia.
Moim zdaniem było to zdecydowanie nieoczywiste.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
istred pisze:Moim zdaniem było to zdecydowanie nieoczywiste.
No spoko, a moim oczywiste :)
jeszcze chwila i dowiemy się, że Kępa to nieudacznik, który sukces zrobił dzięki przypadkowi i pieniądzom z SSP spadającym z nieba. A w zasadzie, to ten wynik udało się osiągnąć pomimo Kępy, bo to co osiągnął to całkowite minimum w takim środowisku jak Lublin.
Przypomnę, że oprócz Zmarzlika wyciągnął też Cierniaka i Przyjemskiego, ich też chciała cała żużlowa Polska, a jakoś jeżdżą w Motorze. No ale oni przychodzili jako juniorzy, ich punkty są mnożone x 20%, więc w sumie nieważne
Przypomnę, że oprócz Zmarzlika wyciągnął też Cierniaka i Przyjemskiego, ich też chciała cała żużlowa Polska, a jakoś jeżdżą w Motorze. No ale oni przychodzili jako juniorzy, ich punkty są mnożone x 20%, więc w sumie nieważne
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
papi pisze:jeszcze chwila i dowiemy się, że Kępa to nieudacznik, który sukces zrobił dzięki przypadkowi i pieniądzom z SSP spadającym z nieba. A w zasadzie, to ten wynik udało się osiągnąć pomimo Kępy, bo to co osiągnął to całkowite minimum w takim środowisku jak Lublin.
Z Przyjemskim pełna zgoda - wygraliśmy o niego batalię z całą Polską i przyznam, że o nim zapomniałem. W kwestii Cierniaka nie pamiętam czy z kimś rywalizowaliśmy o podpis, pamiętam, że Stal chciała go wziąć na... staż :D
Chyba nie rozumiemy się, albo nie chcemy się rozumieć. Chodzi mi o to, że nie było przypadku, że wyciągnęliśmy lidera rywalowi, który jest stabilny, tak jak nam wyciągnęli MM czy teraz Kuberę. Gdyby Stal była stabilna, a Grzyb nie był zamieszany w wątpliwe tematy, to Zmarzlik by się nie ruszył, gdyby Przyjemski awansował z Polonią do PGEE, to by został w Bydgoszczy (tu możemy mieć pewność), a Cierniak chyba nie był tego kalibru transferem jednak. Jego średnia nie była powalająca na poziomie 1. ligi, choć oczywiście był rokującym i wyróżniającym się grajkiem w Unii Tarnów, lecz bez podjazdu do Przyjemskiego.
Szacun za to, że Kepa trafiał do tej pory z nieoczywistymi transferami i okazał się najlepszy w trzech ostatnich sezonach, ale nie można o nim powiedzieć, że jest zwierzęciem na rynku transferowym.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2025, o 17:37 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 2 razy.
Tam chyba i Sparta zabiegała o Cierniaka. Ale na rozmowach się skończyło. Na tle większości juniorów ligi był interesującym nazwiskiem.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
ezbeg pisze:Tam chyba i Sparta zabiegała o Cierniaka. Ale na rozmowach się skończyło. Na tle większości juniorów ligi był interesującym nazwiskiem.
Tak, tu zgoda. Po prostu my zazwyczaj budowaliśmy skład z tzw. "niechcianych" zawodników, a nam odebrano dwóch chcianych przez nas, gdy byliśmy/jesteśmy u szczytu sportowych możliwości.
gdyby babcia miała wąsy... Fakty są takie, że i o Zmarzlika i Cierniaka i Przyjemskiego rywalizował z innymi klubami. Siłą wyrwał Łagutę, później sprytnie sięgnął po Hampela. To czy w Stali były problemy czy nie, nie ma większego znaczenia. Zmarzlik nie przeszedł pół Polski na klęczkach z prośbą kontrakt, bo chciał pojeździć trolejbusem
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Ok, czyli się nie chcemy zrozumieć XD. Kończę dyskusję na ten temat :)
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Flagg pisze:Heh, musimy się na coś zdecydować :)
Tutaj nie chodzi o osłabianie składy w sensie stricte tylko o Kuberę, osobę.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Tak naprawdę jest tylko dwóch zawodników, którzy pod względem osobowości/sentymentu i poziomu sportowego mogliby zastąpić Kuberę - obaj nierealni, czyli Lambo i MM :D
Dobra to teraz KrzyczącyK1b1c napisz mi jeszcze ze Holder to taki sam pewniak że odchodzi co Vaculik że przychodzi i ja już nie mam na chwilę obecną pytań.
Ps. Forum ożyło lubię to :D szczególnie że nie ma kolejki ligowej i wieje nudą :D
Ps. Forum ożyło lubię to :D szczególnie że nie ma kolejki ligowej i wieje nudą :D
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Perez pisze:Dobra to teraz KrzyczącyK1b1c napisz mi jeszcze ze Holder to taki sam pewniak że odchodzi co Vaculik że przychodzi i ja już nie mam na chwilę obecną pytań.
Na tę chwilę w kwestii sezonu 2026 w klubie nie ma Holdera i Kubery, a jest Vaculik. Zatem będzie musiał przyjść ktoś jeszcze - najlepiej Polak, GDYBY Przyjemski miał podpisywać umowę na takich samych zasadach, jak rok temu.
A co w przypadku spadku Zielonej? Kubera zostaje a komuś wypada widelec?
Ale Kępa nie będzie kierować się żadnym sentymentem przy montowaniu składu. Dał temu wyraz nie raz i nie ma nawet sensu o tym dyskutować. Kępa będzie kierować się kwestiami finansowymi i poziomem sportowym. Tyle. Wiec nie ma sensu dyskutować o szukaniu jednorożca.
Puzzle się trochę posypały, dokładnie tak, jak w 2023. Jestem niemal pewien, ze plan był taki, ze teraz Vacul za Holdera, a w 2027 rok Mateusz wchodzi za Freda. Jeśli oczywiscie prezentowałby odpowiednią formę sportową. Jednocześnie Przyjemski na U-24, co powoduje, ze mamy 4 Polaków na pozycjach seniorskich, co daje nam spore pole manewru na juniorce. Możemy jechać Bańborem/Jaworskim/Szydem, a mozemy iść po zagranicznego juniora.
Jednocześnie Kubera w składzie zabezpieczał odejście Przyjemskiego. Bo wciąż mielibyśmy pole manewru na juniorce. A teraz nie wiadomo, czy ściągać za Kubere obco, czy Polaka. A trzeba decydować bardzo szybko, bo opcje na rynku będą się wykruszać. Nie muszę dodawać, że robi nam się duża dziura na U-24 w 2027, jeśli nie utrzymamy Przyjemskiego.
Np. taka abstrakcyjna opcja: Wykorzystać odejście Dominika, zeby zaproponować wiecej startów...Przyjemskiemu. Zaproponować mu pozycję U-24 na przyszły rok. Wtedy mamy na juniorce miejsce dla obco, albo jedziemy Jaworskim i Bańborem. Albo ściągnąć jakiś pół-kevlar - młodego obco, który coś tam gwarantuje, a jednocześnie mamy zabezpieczenie w postaci RZ Przyjemskiego/Bańbora/Jaworskiego, którzy też dostają wiecej jazdy. Objeżdżamy też tego młodego obco pod kątem juniorki w 2027. Tak, jesteśmy słabsi, nawet sporo słabsi, ale wciąż w walce o medal. Ot, taki rok przejściowy.
Oczywiście to powyżej to lekka abstrakcja, bo Przyjemski pewnie nie miałby żadnego interesu jazdy jako U-24. Ogólnie wariantów jest tyle, ze moglibyśmy jeszcze długo się produkować. Ale jak znam Kępę (w sensie śledząc jego dotychczasowe posunięcia), to tu nie będzie żadnego planowania, żadnych dziwnym ruchów. Ściągnie po prostu najlepszą dostępną opcje, żeby nas zabezpieczyć również przed odejściem Przyjemskiego (na tyle, na ile się da). A kto tą opcję będzie - na ten moment cholernie cięzko przewidzieć.
Puzzle się trochę posypały, dokładnie tak, jak w 2023. Jestem niemal pewien, ze plan był taki, ze teraz Vacul za Holdera, a w 2027 rok Mateusz wchodzi za Freda. Jeśli oczywiscie prezentowałby odpowiednią formę sportową. Jednocześnie Przyjemski na U-24, co powoduje, ze mamy 4 Polaków na pozycjach seniorskich, co daje nam spore pole manewru na juniorce. Możemy jechać Bańborem/Jaworskim/Szydem, a mozemy iść po zagranicznego juniora.
Jednocześnie Kubera w składzie zabezpieczał odejście Przyjemskiego. Bo wciąż mielibyśmy pole manewru na juniorce. A teraz nie wiadomo, czy ściągać za Kubere obco, czy Polaka. A trzeba decydować bardzo szybko, bo opcje na rynku będą się wykruszać. Nie muszę dodawać, że robi nam się duża dziura na U-24 w 2027, jeśli nie utrzymamy Przyjemskiego.
Np. taka abstrakcyjna opcja: Wykorzystać odejście Dominika, zeby zaproponować wiecej startów...Przyjemskiemu. Zaproponować mu pozycję U-24 na przyszły rok. Wtedy mamy na juniorce miejsce dla obco, albo jedziemy Jaworskim i Bańborem. Albo ściągnąć jakiś pół-kevlar - młodego obco, który coś tam gwarantuje, a jednocześnie mamy zabezpieczenie w postaci RZ Przyjemskiego/Bańbora/Jaworskiego, którzy też dostają wiecej jazdy. Objeżdżamy też tego młodego obco pod kątem juniorki w 2027. Tak, jesteśmy słabsi, nawet sporo słabsi, ale wciąż w walce o medal. Ot, taki rok przejściowy.
Oczywiście to powyżej to lekka abstrakcja, bo Przyjemski pewnie nie miałby żadnego interesu jazdy jako U-24. Ogólnie wariantów jest tyle, ze moglibyśmy jeszcze długo się produkować. Ale jak znam Kępę (w sensie śledząc jego dotychczasowe posunięcia), to tu nie będzie żadnego planowania, żadnych dziwnym ruchów. Ściągnie po prostu najlepszą dostępną opcje, żeby nas zabezpieczyć również przed odejściem Przyjemskiego (na tyle, na ile się da). A kto tą opcję będzie - na ten moment cholernie cięzko przewidzieć.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Flagg pisze:A trzeba decydować bardzo szybko, bo opcje na rynku będą się wykruszać.
Tak, patrząc na to, że w ostatnich latach dosyć szybko są przedłużane umowy, IMO trzeba mieć zaklepaną opcję gdzieś do rozpoczęcia wakacji (czyli powiedzmy miesiąc od teraz). I to nie zaklepaną na gębę, a podpisany jakiś papier jak ten, który podpisał MM w Czewie, że był nie do odkręcenia. Bo inaczej Kępa się z kimś dogada, ten ktoś zrobi objazdówkę po całej Polsce i wróci z propozycją 30 procent wyższą, a Kępa mu pokaże drzwi. Niestety Kępa musi też liczyć się z tym, że jest trochę na musiku i oczekiwania finansowe żużlowców będą troszkę wyższe zapewne.
Ja bym próbował Janowskiego ogarnąć. Skoro ściągają Thomsena.
Janowski u nas zwykle jedzie piach. A ostatnio w ogóle jedzie piach :)
Szczególnie w IMP pojechał piach gdzie wygral i zdobył złoto. Jakby zaczął tu jeździć na codzień to by była inna bajka. Zmiana otoczenia dobrze by mu zrobiła.
Janowski w Lublinie od 2019: 11, 12, 9, 11, 17, 10, 9, 10 + komplet czy tam pod komplet na IMPie. Chyba tylko SGP mu nie wyszło.
.
Na pewno o tym samym Janowskim mówimy? :D
Przecież Motor wygrywajacy złoto po meczu finałowym na Olimpijskim, z Janowskim w składzie, to byłby trolling stulecia :D
.
Na pewno o tym samym Janowskim mówimy? :D
Przecież Motor wygrywajacy złoto po meczu finałowym na Olimpijskim, z Janowskim w składzie, to byłby trolling stulecia :D
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Janowski wydaje mi się, że jest najlepszym realnie do wyciągnięcia Polakiem w stawce. Mimo wszystko bardziej ufam jego dyspozycji niż Pitera Pawlickiego, który w tym sezonie trochę wyskoczył jak królik z kapelusza. Janowski do tego sezonu (który jest jeszcze przecież przed połową) przez wiele lat ani razu nie zszedł poniżej śr. 1.9, więc to jest coś, co daje mu jakiś kredyt zaufania.
Janowski bywał też już kilka razy w Lublinie z własnej woli (wizyta na KUL na przykład) i chyba generalnie lubi Lublin.
Inna sprawa, że nie wyciągnięcie go, moim zdaniem, to taki sam cud jak wyciągnięcie Kubery z Lublina.
Inna sprawa, że nie wyciągnięcie go, moim zdaniem, to taki sam cud jak wyciągnięcie Kubery z Lublina.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.