Dominik Kubera
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Re: Dominik Kubera
W sumie to przed sezonem w akcjach marketingowych Dominika za dużo nie było a wręcz nie było..... Przypadek?
...zresztą o czym w ogóle mowa? Póki co jesteśmy na prostej drodze do kolejnego tytułu mistrza Polski, a tu rozmowa o upokorzeniu klubu bo odchodzi jeden z zawodników?
Prostuję - nie jeden zawodnik tylko w hierarchii ważności dla klubu - najważniejszy (chociaż sportowo drugi). Dominika nie da się zastąpić. Jesteśmy na prostej drodze do kolejnego mistrzostwa ale kibicowsko ciężko mi będzie dowieźć ten sezon na zbliżonym poziomie emocji.
Torsen pisze:A winę za to poniesie Dominik, który bez żadnego racjonalnego powodu postanowił szukać miodu w dupie.
Pieniądze? Kontrakt życia? Może dla Ciebie to nieracjonalne, ale dla młodego zawodnika tak ekstremalnego sportu, który raz już otarł się o kalectwo może być to dość istotny czynnik.
istred pisze:...zresztą o czym w ogóle mowa? Póki co jesteśmy na prostej drodze do kolejnego tytułu mistrza Polski, a tu rozmowa o upokorzeniu klubu bo odchodzi jeden z zawodników?
Strach przed powrotem w otchłań z pogranicza 1 i 2 ligi jest ogromny jak widać ;)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Wszystko wina Zmarzlika, powinien przeprosić, że jest taki dobry :)
Na sztukę to przychodził Buczkowski, z całym szacunkiem (pozdro Łopata).
Przyjście do nas Pitera/Magica/Vaculika to nowy rozdział, do którego wstęp napisze (?) Kubera jeśli postanowił odejść.
Torsen pisze: I wyobraź sobie, co się będzie działo, jak odejdzie trzech zawodników, a w ich miejsce przyjdą zawodnicy na sztukę.
Na sztukę to przychodził Buczkowski, z całym szacunkiem (pozdro Łopata).
Przyjście do nas Pitera/Magica/Vaculika to nowy rozdział, do którego wstęp napisze (?) Kubera jeśli postanowił odejść.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
A te informacje o Pawlickim i Janowskim, to skąd? Bo podejrzewam, że z tego samego miejsca, w którym Domin postanowił szukać miodu.
Kargolo pisze:Torsen pisze:A winę za to poniesie Dominik, który bez żadnego racjonalnego powodu postanowił szukać miodu w dupie.
Pieniądze? Kontrakt życia?
Podobno pieniądze w ogóle nie były negocjowane z Kępą.
Stąd, że to jest racjonalne zastępstwo za Kuberę, zwłaszcza, że mamy "za co".
No i podejrzewam, że wbrew opiniom forumowym Kępa wcale nie celuje w "początek końca".
No i podejrzewam, że wbrew opiniom forumowym Kępa wcale nie celuje w "początek końca".
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Boisz się negatywnej prasy i satysfakcji innych kibiców? Przecież Motor ma negatywną prasę i zawiść kibiców odkąd zaczął być w czubie ligowej tabeli. Odejście Kubery nic tutaj nie zmieni.Moim zdaniem będzie. Tamtym drużynom nikt nie życzył tak źle, jak od kilku lat życzy się Lublinowi - wskutek nierzetelnych publikacji i kompletnego olania przez klub obszaru PR. Zobacz, co się dzieje w mediach, kiedy przegrywamy mecz. I wyobraź sobie, co się będzie działo, jak odejdzie trzech zawodników, a w ich miejsce przyjdą zawodnicy na sztukę.
Dla mnie w kategoriach większej bądź mniejszej tragedii można byłoby upatrywać dopiero w spadku Motoru z Ekstraligi (mniejszej) i zachwiania kondycją finansową i istnieniem klubu (większej). Na to się jednak nie zanosi. Prasy żużlowej od jakiegoś czasu nie czytam (jest dramatycznie niskiej jakości i pomijając średnią umiejętność posługiwania się językiem polskim przez "dziennikarzy" żużlowych, to więcej w niej plotek i dramy rodem z brazylijskiej telenoweli niż czegoś, czemu warto poświęcić te kilka minut swojego życia), a opinii kibiców z innych ośrodków żużlowych - z FB, SB czy SF w zasadzie nigdy nie czytałem. Nie rozumiem, w jakim celu miałbym to robić...
Jakich trzech? Myślałem, że mowa tylko o Kuberze.Raczej trzech, z czego dwóch mimo chęci ich zatrzymania na lata.
Pomijając już moją powściągliwość na zasadzie "pożyjemy zobaczymy" - także w kontekście Kubery, kto miałby jeszcze odejść Przyjemski? Holder? Spokojnie. Rola Kępy jest taka, żeby zmontować sensowny skład i dla odchodzących zawodników znaleźć odpowiednie zastępstwo. I do tej pory z tej roli się świetnie wywiązywał. Czemu tym razem miałoby być inaczej?
I warto zwrócić jeszcze uwagę, że obecnie mamy taką przewagę nad innymi, że nawet mimo mniejszej lub większej modyfikacji składu Motor będzie wciąż widziany jako jeden z faworytów ligi. Choć być może nie tak zdecydowany jak obecnie.
...ale trzeba pogodzić się z tym, że Motor w pewnym momencie - tak jak każda inna drużyna w historii - kiedyś zostanie zdetronizowana. Ba, może nawet przyjdzie sezon, że trzeba się będzie bić o utrzymanie. Choć nic nie wskazuje na to, żeby miało się zdarzyć w najbliższej przyszłości.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2025, o 11:12 przez istred, łącznie zmieniany 2 razy.
Gelo pisze:...zresztą o czym w ogóle mowa? Póki co jesteśmy na prostej drodze do kolejnego tytułu mistrza Polski, a tu rozmowa o upokorzeniu klubu bo odchodzi jeden z zawodników?
Prostuję - nie jeden zawodnik tylko w hierarchii ważności dla klubu - najważniejszy (chociaż sportowo drugi). Dominika nie da się zastąpić. Jesteśmy na prostej drodze do kolejnego mistrzostwa ale kibicowsko ciężko mi będzie dowieźć ten sezon na zbliżonym poziomie emocji.
Ja się wyleczyłem po akcji z Mikusiem. Kolega mawia ,że cmentarz jest pełen ludzi niezastąpionych. Przyjdzie Vacul i też będzie dobrze przy Bartuli się ogarnie. Zostanie jeszcze Fred chyba, że Falubaz robi skład dziesięcioosobowy. Za Holdra też ktoś przyjdzie, jakiś Piter czy inny z podobną średnią .Kluczowy jest Przyjemski by walczyć o michę czy w ogóle medale bo na tle innych juniorów robi różnicę.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2025, o 11:12 przez Karamba, łącznie zmieniany 1 raz.
Podobno.Torsen pisze:Kargolo pisze:Torsen pisze:A winę za to poniesie Dominik, który bez żadnego racjonalnego powodu postanowił szukać miodu w dupie.
Pieniądze? Kontrakt życia?
Podobno pieniądze w ogóle nie były negocjowane z Kępą.
A bliskość domu? Chęć większego udziału w życiu dziecka?
Ja wiem, że jest zawodowym sportowcem i z pewnymi rzeczami trzeba się pogodzić, że droga do Lublina lepsza niż parę lat temu, ale te kilka godzin zaoszczędzonych na trasie, które będzie mógł poświęcić dziecku może być dla niego istotne.
Ani Ty, ani nikt inny poza Dominem i jego rodziną nie powinien oceniać czy takie kwestie są racjonalne.
Prostuje się fakty, nie opinieProstuję - nie jeden zawodnik tylko w hierarchii ważności dla klubu - najważniejszy (chociaż sportowo drugi). Dominika nie da się zastąpić. Jesteśmy na prostej drodze do kolejnego mistrzostwa ale kibicowsko ciężko mi będzie dowieźć ten sezon na zbliżonym poziomie emocji.
Ja uważam, że w ważności dla klubu Dominik zajmuje 3 miejsce - za Zmarzlikiem i Przyjemskim, mimo że sportowo być może, że obecnie jest na 2. miejscu. ...choć rywale mu wcale jakoś mocno nie ustępują.
Przypomnę, że w IMŚ Kubera ani razu nie przeskoczył Lidgrena i Holdera.
PS. Jeśli z odejściem Kubery to prawda, to będzie miał kto oddawać wyścigi Przyjemskiemu albo Jaworskiemu
- tezetomaniak
- Trener
Jak już wkładacie do Motoru Pawlickiego to nie zapomnijcie o Woźniaku i Doylarze
Trzeba mieć ich wszystkich.
Telewizja postawi veto, mecze nie mogą trwać 3 godziny ;)
tezetomaniak pisze:Jak już wkładacie do Motoru Pawlickiego to nie zapomnijcie o Woźniaku i DoylarzeTrzeba mieć ich wszystkich.
Zniszczymy ich kondycyjnie 50 powtórek , leżanek itp ale skoro co najmniej Domin i Jack poza to sam Vacul to za mało. Ktoś przyjść musi.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
No ożenił się chłopaczyna to ma, to co ma;)
Takie życie sportowca. Jako kibic pretensji nie mam i zawsze w Lublinie Kubera będzie mile widziany jak np. Hampel.
Jedyne co może zmienić ten mój pogląd, to kiedy Domin nie będzie potrafił się przyznać, że odchodzi. Jak będzie ściemniał, że zobaczymy, nie wiadomo, czas pokaże, itp. Lepiej, żeby powiedział jak najszybciej, to na razie mój ostatni sezon w Motorze. Dla mnie to będzie ok.
Jedyne co może zmienić ten mój pogląd, to kiedy Domin nie będzie potrafił się przyznać, że odchodzi. Jak będzie ściemniał, że zobaczymy, nie wiadomo, czas pokaże, itp. Lepiej, żeby powiedział jak najszybciej, to na razie mój ostatni sezon w Motorze. Dla mnie to będzie ok.
Mam tak samo. Życie, wybrał pracę gdzie indziej, Jego decyzja.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Szkoda ogromna. Nie wiem jak wam, ale mi się trochę tego żużla ode chciało. Emocji w naszych meczach nie ma, to chociaż człowiek cieszył się, że ma takiego Dominika w składzie. Z perspektywy kibica chodzi o co, żeby czuł przywiązanie do swojej drużyny, żeby się z nią utożsamiał, bo to rodzi emocje. To sprawia, że wisi na eventimie w oczekiwaniu na bilety, że toleruje liczbę subskrypcji jakie musi wykupić aby ten żużel obejrzeć, że poświęci niedzielę aby obejrzeć spotkanie. Bez takich zawodników jak Dominik czy Mati, ciężko o to. Fajnie że wygrywamy wszystko jak leci, ale czy na pewno o to chodzi?
Takie jest życie. Ja myślę że tu chodzi o bliskość domu w głównej mierze do dziecka i zony. A żonie pewnie taki pomysł się spodobał.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
istred pisze:Po pierwsze, jednoczesne odejście trójki zawodników jest mało prawdopodobne, gdyż odejście jednego czy dwóch ww. zawodników powoduje, że Motor ma dodatkowe środki na zatrzymanie innych zawodników i do odejścia 3 raczej nie dopuści.
Po drugie, jednoczesne odejście tych trzech zawodników to dobre kilka milionów złotych, za które można kupić 3 innych bardzo dobrych zawodników.
1. Przecież nietrudno sobie wyobrazić, że Wiktor będzie chciał podpisać znów kontrakt pozwalający mu odejście do Polonii i wtedy Kuba jest zdany na łaskę tego, czy znów się nie zesrają, a awans Polonii nie jest sci-fi przecież. Odejscie Wiktora jest dosyć mocno realne.
2. Problem w tym, że większość zawodników reprezentuje Spartę i Toruń, a tam podpisuje się zazwyczaj ostatnio dłuższe umowy. Wymienisz tych trzech bardzo dobrych zawodników, którzy są do wyciągnięcia przed 2026?
Torsen pisze:Wygląda na to, że drugi raz w ciągu trzech lat tracimy nawet nie zawodnika, “którego chcieliśmy zostawić”, a postać dla młodego klubu ikoniczną.
Jeszcze można dodać Przyjemskiego, który jednak odszedł z Lublina do Polonii, a zatrzymał go jedynie Tungate w 15. biegu finału w Rybniku.
- niespokojny
- Trener
Za to zrobiliśmy transfer dekady jak nie stulecia wyciàgając Zmarzlika z macierzy. Nie dramatyzujcie. To że nie przebijamy każdej oferty życia jest imo pozytywnym zjawiskiem. Kluczowy jest równy skład co widać po tym że łoimy wszystkich po przytuleniu niechcianego Lindgrena i Holdera.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Nie ma zawodników niezastąpionych. Mistrzostwo da się wygrywać nawet bez Zmarzlika, co kilka drużyn udowodniło (w tym my).
Domin może być najważniejszy w klubie, ale tylko dla kibiców. I tutaj faktycznie mega ciężko będzie go zastąpić, przynajmniej w najbliższym okresie. Ale życie nie znosi pustki i pewnie prędzej czy później naturalną drogą kibice znajdą sobie nowego ulubieńca. Moze Mateusz, może ktoś inny.
Ale pod względem sportowym Domin jest jak najbardziej do zastąpienia. Przynajmniej punktowo, bo jego wpływu na park maszyn i atmosferę nikt nie jest w stanie ocenić. Ale to nie tak, że teraz przyjedzie na mecz sześciu chłopa i nie będą wiedzieli co ze sobą zrobić, bo nie ma z nimi Dominika. Atmosfera w Motorze była przed Kuberą, będzie i po. Poza tym, żużlowcy są przyzwyczajeni do nowych twarzy w parku maszyn, bo sami często zmieniają kluby.
Czy to "wina" Zmarzlika, że najpierw odszedł MM, a teraz Domin? Wątpię, ale nawet jeśli coś w tym jest, to...sorry, takie życie. Kibic może się kierować serduszkami i sentymentem, ale Kępa nie. A to Zmarzlik jest marketingowym i sportowym potworem, to on przyciąga do klubu pieniądze. Mistrzostwo z 2022 roku było piękne, ale nikt nie wie, czy dałoby się je powtórzyć. Czy bez Zmarzlika bylibyśmy w stanie np. finansowo rywalizować ze Spartą. Kępa musi kierować się chłodną głową i dobrem biznesowym, a w takim przypadku wybór między Zmarzlikiem i Kuberą czy Michelsenem jest oczywisty. 2 mistrzowskie tytuły i trzeci w drodze są tego potwierdzeniem.
Wiadomo, spekulujemy sobie odnośnie składu, ale weźmy też pod uwagę, ze na ten moment wcale nie jesteśmy słabsi niż rok temu. Vacul za Holdera to jest wzmocnienie, bo Słowak jest po prostu dużo lepszym ligowcem od Jacka. Jeśli uda sie utrzymać resztę, a dziurę po Dominiku zasypać kim koło 2.0, to za wiele z jakości sportowej nie stracimy, jeśli w ogóle. Jak odejdzie Przyjemski to inna bajka, ale to na razie jest w sferze naszych domysłów.
Wiec nie panikujmy, nie wieśćmy upadku klubu i końca wszystkiego. Po odejściu Michelsena było to samo i jakoś przetrwaliśmy. Z całkiem niezłym skutkiem.
A co do Dominika i Zielonej. Z dwoja złego lepszy Falubaz niż Sparta. I nie życze Dominikowi źle, dalej będą jego fanem, ale Bienkowski już raz bawił się w szejka i budował w Falubazie Dream Team (również z Golińskim), który miał zdetronizować Unię Leszno. Skończyło się na tym, że ten dream team zajął 4 miejsce, a dwa sezony później zleciał z ligi. MIliaderzy bawiący się w sport mają to do siebie, że potrafi im się szybko znudzić. Szczególnie jak widzą pieniądze przeciekające jak woda. A żużel dochodowym sportem nie jest.
Domin może być najważniejszy w klubie, ale tylko dla kibiców. I tutaj faktycznie mega ciężko będzie go zastąpić, przynajmniej w najbliższym okresie. Ale życie nie znosi pustki i pewnie prędzej czy później naturalną drogą kibice znajdą sobie nowego ulubieńca. Moze Mateusz, może ktoś inny.
Ale pod względem sportowym Domin jest jak najbardziej do zastąpienia. Przynajmniej punktowo, bo jego wpływu na park maszyn i atmosferę nikt nie jest w stanie ocenić. Ale to nie tak, że teraz przyjedzie na mecz sześciu chłopa i nie będą wiedzieli co ze sobą zrobić, bo nie ma z nimi Dominika. Atmosfera w Motorze była przed Kuberą, będzie i po. Poza tym, żużlowcy są przyzwyczajeni do nowych twarzy w parku maszyn, bo sami często zmieniają kluby.
Czy to "wina" Zmarzlika, że najpierw odszedł MM, a teraz Domin? Wątpię, ale nawet jeśli coś w tym jest, to...sorry, takie życie. Kibic może się kierować serduszkami i sentymentem, ale Kępa nie. A to Zmarzlik jest marketingowym i sportowym potworem, to on przyciąga do klubu pieniądze. Mistrzostwo z 2022 roku było piękne, ale nikt nie wie, czy dałoby się je powtórzyć. Czy bez Zmarzlika bylibyśmy w stanie np. finansowo rywalizować ze Spartą. Kępa musi kierować się chłodną głową i dobrem biznesowym, a w takim przypadku wybór między Zmarzlikiem i Kuberą czy Michelsenem jest oczywisty. 2 mistrzowskie tytuły i trzeci w drodze są tego potwierdzeniem.
Wiadomo, spekulujemy sobie odnośnie składu, ale weźmy też pod uwagę, ze na ten moment wcale nie jesteśmy słabsi niż rok temu. Vacul za Holdera to jest wzmocnienie, bo Słowak jest po prostu dużo lepszym ligowcem od Jacka. Jeśli uda sie utrzymać resztę, a dziurę po Dominiku zasypać kim koło 2.0, to za wiele z jakości sportowej nie stracimy, jeśli w ogóle. Jak odejdzie Przyjemski to inna bajka, ale to na razie jest w sferze naszych domysłów.
Wiec nie panikujmy, nie wieśćmy upadku klubu i końca wszystkiego. Po odejściu Michelsena było to samo i jakoś przetrwaliśmy. Z całkiem niezłym skutkiem.
A co do Dominika i Zielonej. Z dwoja złego lepszy Falubaz niż Sparta. I nie życze Dominikowi źle, dalej będą jego fanem, ale Bienkowski już raz bawił się w szejka i budował w Falubazie Dream Team (również z Golińskim), który miał zdetronizować Unię Leszno. Skończyło się na tym, że ten dream team zajął 4 miejsce, a dwa sezony później zleciał z ligi. MIliaderzy bawiący się w sport mają to do siebie, że potrafi im się szybko znudzić. Szczególnie jak widzą pieniądze przeciekające jak woda. A żużel dochodowym sportem nie jest.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Perez pisze:Takie jest życie. Ja myślę że tu chodzi o bliskość domu w głównej mierze do dziecka i zony. A żonie pewnie taki pomysł się spodobał.
Może pomysł żony Dominikowi się spodobał. Potem oczywiście będzie "siedzi i siedzi mi na głowie już lepiej byś wrócił do tego Lublina" no ale młody żonkoś jeszcze o tym nie wie w przeciwieństwie do Bartuli ha ha.
1. Wyobrazić sobie można wszystko. Tylko co w związku z tym?1. Przecież nietrudno sobie wyobrazić, że Wiktor będzie chciał podpisać znów kontrakt pozwalający mu odejście do Polonii i wtedy Kuba jest zdany na łaskę tego, czy znów się nie zesrają, a awans Polonii nie jest sci-fi przecież. Odejscie Wiktora jest dosyć mocno realne.
2. Problem w tym, że większość zawodników reprezentuje Spartę i Toruń, a tam podpisuje się zazwyczaj ostatnio dłuższe umowy. Wymienisz tych trzech bardzo dobrych zawodników, którzy są do wyciągnięcia przed 2026?
2. Każdy zawodnik jest do wyjęcia. Kwestia ceny. Nawet jak ma wieloletni kontrakt to też można taki kontrakt rozwiązać. Znów - kwestia ceny, tym razem dla klubu za rozwiązanie kontraktu.
Jeszcze do niedawna nie do wyjęcia był Kubera, a trochę wcześniej kapitan, a jeszcze wcześniej Zmarzlik z Gorzowa.