Dominik Kubera
Re: Dominik Kubera
Może osoba Jarka (o ile zostanie w ZG) ma tu duży wpływ na decyzję Dominika. W zasadzie jego przyjście do Lublina też w jakimś stopniu podobno było podyktowane tym że Jarek u nas jeździł
Do Jarka to Kuba może zacząć się uśmiechać, jakby się okazało, że się miejsce zwalnia :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
No... niekoniecznie.Zresztą wydaje mi się, ze to rzekome "liderowanie" istnieje tylko w głowach kibiców. Bo co tak naprawdę to oznacza i jakie ma znaczenie w żużlu? Chyba tylko podbija ego.
Liderowanie ma (jak większość rzeczy na tym świecie) plusy dodatnie, które nie mogą oczywiście przysłonić plusów ujemnych ;)
Z tych ujemnych (albo potencjalnie ujemnych) to oczywiście presja, która z jednej strony może działać motywująco, ale z drugiej strony może być zbyt dużym ciężarem psychicznym dla niektórych. Jednak w przypadku sportowców celujących w szczyt umiejętność radzenia sobie z presją to taki must-have. Stąd np. Dominik chcąc zrobić kolejny krok w swojej karierze, może chcieć przyjąć na siebie taki ciężar.
A z dodatnich to liderowanie ma konkretny wymiar finansowy. Po pierwsze jako lider (choćby właśnie z tą presją) może oczekiwać odpowiedniego do roli kontraktu, być może wyższego, albo znacznie wyższego jaki jest mu w stanie zaoferować Lublin (nie wiem jaki ma w Lublinie i nie wiem co mu proponują). Po drugie będąc liderem teoretycznie ma słabszych kolegów w drużynie, a to wydaje się sprzyja osiągnięciu wyższej średniej biegopunktowej, co powinno przełożyć się na więcej zdobytych punktów, czyli wracamy do punktu wyjścia - wyższe zarobki.
...sam chyba kiedyś wykazywałeś, że jadąc w drużynie ze Zmarzlikiem, Lidgrenem czy właśnie Kuberą trudniej jest uzyskać wyższą średnią niż jak masz jako partnerów słabszych zawodników - wówczas niektóre punktu dostajesz niejako "z urzędu". W taki sposób średnią wywindował np. Madsen.
Dodatkowo, w odniesieniu do braku możliwości bycia "go to guy" w żużlu, to jednak częściej taki lider dostaje dodatkowy bieg taktyczny lub w sytuacji podbramkowej jedzie w nominowanych pomimo słabego meczu (jak ostatnio Emil).
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
RadeKas pisze:Dodatkowo, w odniesieniu do braku możliwości bycia "go to guy" w żużlu, to jednak częściej taki lider dostaje dodatkowy bieg taktyczny lub w sytuacji podbramkowej jedzie w nominowanych pomimo słabego meczu (jak ostatnio Emil).
Czy Zmarzlik w biegu dodatkowym w MPPK
Istred - i wszystko to prawda, tylko ja celowo pominałem aspekt finansowy przy rozważaniach o "liderowaniu".
Bo jesli dla zawodnika motywacją jest to, że w klubie X, dostanie więcej kasy, bo bedzie teoretycznie najlepszym zawodnikiem, pojedzie więcej taktyków czy będzie w stanie zarobić wiecej, bo koledzy są słabsi, to nie rozważa on kwestii bycia liderem, tylko po prostu gdzie zarobi najwięcej. Czyli kieruje sie hajsem, a nie chęcią bycia liderem i wzięcia na siebie większej odpowiedzialności.
Kwestia presji oczywiście jest, ale pod kątem tego, że oczy zawsze będą zwrócone na Ciebie i oczekiwania w stosunku do Ciebie będą wyższe. W Lublinie czy Wrocławiu jak pojedziesz słabszy mecz, to nikt nie będzie robić dramy, bo reszta to przykryje. Jak pojedziesz słaby mecz w Czestochowie czy Zielonej, to od razu jesteś na świeczniku. Tylko to ma miejsce w drużynach słabszych bądź średnich, a nie tych walczących o mistrzostwo. Więc coś za coś. Ale ok, być może niektórym zawodnikom tego brakuje.
Kwestie jakiś dodatkowych biegów, taktyków? Ok, to się zdarza, ale ile razy w sezonie? 2? 3? 4? No chyba, że jedziesz w druzynie, ktora przegrywa mecz za meczem. A liderowanie takiej ekipie chyba jednak niespecjalnie kręci większość zawodników.
Bo jesli dla zawodnika motywacją jest to, że w klubie X, dostanie więcej kasy, bo bedzie teoretycznie najlepszym zawodnikiem, pojedzie więcej taktyków czy będzie w stanie zarobić wiecej, bo koledzy są słabsi, to nie rozważa on kwestii bycia liderem, tylko po prostu gdzie zarobi najwięcej. Czyli kieruje sie hajsem, a nie chęcią bycia liderem i wzięcia na siebie większej odpowiedzialności.
Kwestia presji oczywiście jest, ale pod kątem tego, że oczy zawsze będą zwrócone na Ciebie i oczekiwania w stosunku do Ciebie będą wyższe. W Lublinie czy Wrocławiu jak pojedziesz słabszy mecz, to nikt nie będzie robić dramy, bo reszta to przykryje. Jak pojedziesz słaby mecz w Czestochowie czy Zielonej, to od razu jesteś na świeczniku. Tylko to ma miejsce w drużynach słabszych bądź średnich, a nie tych walczących o mistrzostwo. Więc coś za coś. Ale ok, być może niektórym zawodnikom tego brakuje.
Kwestie jakiś dodatkowych biegów, taktyków? Ok, to się zdarza, ale ile razy w sezonie? 2? 3? 4? No chyba, że jedziesz w druzynie, ktora przegrywa mecz za meczem. A liderowanie takiej ekipie chyba jednak niespecjalnie kręci większość zawodników.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Do tego liderowanie typu Madsen w Czewie to postawienie na głowie całego klubu dla jednego zawodnika - od przygotowania toru, przez taktyki aż po najlepsze możliwe pola w każdym biegu. Bez tego byłoby o wiele trudniej o taką średnią jaką miał
Wiem że mnie tu zjedziecie i to trochę pod prąd, ale uważam że to dobre wyjście i dla Domina i dla klubu. Kwestie zawodnika pomijam ponieważ moi przedmówcy je rozwinęli. Klub zatem. Jeśli stawiamy twardo na Bartka plus chcemy rozwijać Cierniaka i Przyjemskiego to dla Dominika niestety nie ma miejsca. Wiadomo że Polacy to potężne wydatki i na coś się trzeba zdecydować. Opcja pozornie niepewna, ale ma swoje plusy. Warto prześledzić karierę Matiego rok do roku w stosunku do Domina. I pamiętając że U24 leszczynianin miał łatwiejsze niż dziś ma Mateusz (zespół nie był wówczas tak napakowany gwiazdami).
Domin ma swoje pięć minut. Stał się drugim zawodnikiem z naszego kraju i w związku z tym chce to wycisnąć. Jego wysiłek, jego czas i jego owoce. Będzie miał kontrakt top 5 ligi.
Domin ma swoje pięć minut. Stał się drugim zawodnikiem z naszego kraju i w związku z tym chce to wycisnąć. Jego wysiłek, jego czas i jego owoce. Będzie miał kontrakt top 5 ligi.
Pomału zaczyna działać syndrom Zmarzlika , najpierw Holder poprosił sam o odejście teraz Kubera, a za chwile okaże się ktoś następny. Ja nie wierzę że wszyscy kochają jazdę w jednym klubie ze Zmarzlikiem tyle w temacie.
Co to znaczy "poprosił o odejście"? Miał kilkuletni kontrakt i poprosił o rozwiązanie go od przyszłego sezonu?
Richie Faulkner:
Nie mam żadnych "insajderskich" informacji, opieram się wyłącznie na własnych, powierzchownych spostrzeżeniach - takich ja kuchnie meczów, obsada biegów itp - i ogólnie kompletnie nie mam wrażenia, by Zmarzlik dominował lub choćby próbował zdominować drużynę. Pierwszy oddaje biegi juniorom, nie kłóci się o pola startowe w nominowanych, na odprawach nikomu niczego nie narzuca, raczej jest zaskakująco schowany. Wiadomo, że to tylko mały wycinek rzeczywistości, ale samca alfa zwykle widać i w takim wycinku.
Jeśli miałby odejść Dominik, będzie to wielka szkoda, bo znowu zamknie się długa, jak na polski żużel, fajna historia wspólnego wzrostu zawodnika i drużyny.
Z drugiej strony, nie jest tajemnicą, że mnie elektryzowała drużyna do pierwszego mistrzostwa. Dziś, kiedy właściwie każda nasza przegrana jest sensacją, zaczyna mnie to wszystko pomału nużyć. Może pora na przerwę od żużla...
Jeśli miałby odejść Dominik, będzie to wielka szkoda, bo znowu zamknie się długa, jak na polski żużel, fajna historia wspólnego wzrostu zawodnika i drużyny.
Z drugiej strony, nie jest tajemnicą, że mnie elektryzowała drużyna do pierwszego mistrzostwa. Dziś, kiedy właściwie każda nasza przegrana jest sensacją, zaczyna mnie to wszystko pomału nużyć. Może pora na przerwę od żużla...
Myślę, że to zmęczenie materiału. Gonitwa za króliczkiem była tak wyczerpująca i wypełniona beznadzieją, że pierwsze mistrzostwo totalnie spuściło z Ciebie powietrze. Częściowo czuję się podobnie, z tym że ciągle chętnie oglądam jak Motor leje wszystkich dookoła. No ale takich emocji jak w pierwszych czterech sezonach już nie odczuwam.
A Dominik zapewne będzie przebierał w ofertach. Każdą jego decyzję zrozumiem, ale no bardzo bym chciał go dalej oklaskiwać jeżdżącego w barwach Motoru. To od przejścia do Motoru zdecydowanie mój ulubiony zawodnik.
A Dominik zapewne będzie przebierał w ofertach. Każdą jego decyzję zrozumiem, ale no bardzo bym chciał go dalej oklaskiwać jeżdżącego w barwach Motoru. To od przejścia do Motoru zdecydowanie mój ulubiony zawodnik.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Motor zaczyna ścigać się sam ze sobą. Niech pomęczą ten materiał jeszcze rok lub dwa
Sukces powszedniej, normalne i jak najbardiej naturalne zjawisko. Szczególnie, gdy druzyna jest dominująca. Widać to było choćby na zesłorocznym finale z Wrockiem, gdzie na trybunach był po prostu piknik.
1-2 lata przerwy od złota i część tego żaru wróci :) Gwarantuje :)
1-2 lata przerwy od złota i część tego żaru wróci :) Gwarantuje :)
Bardzo łatwo jest ten żar wzniecić. Jakiś fajny transfer typu Piter Pawlicki plus wychowanek stałe miejsce na juniorce.
No i remont stadionu (może Karol obieca tym razem ;) )
No i remont stadionu (może Karol obieca tym razem ;) )
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Zmarzlik
Vaculik
LIndgren
Hampel
Cierniak
Jaworski
Szmyd/Bańbor
Wznieca żar, czy nie bardzo? :)
Vaculik
LIndgren
Hampel
Cierniak
Jaworski
Szmyd/Bańbor
Wznieca żar, czy nie bardzo? :)
Mam poważne wątpliwości czy jest sens odgrzewać Jarka u nas. Vaculik - wybór na pewno z rozsądku a nie z emocji.
Mi to się marzy byśmy kogoś z pierwszej ligi wzięli i by zrobił u nas postęp :) Becker?
Mi to się marzy byśmy kogoś z pierwszej ligi wzięli i by zrobił u nas postęp :) Becker?
Vacula lubię i jest to w zdecydowanej większości stabilniejszy ligowiec niż Fred i Jack. Musiałbym się przyzwyczaić - ale mnie taki wybór nie parzy. Natomiast brak Dominika w Motorze jest ze wszech miar nieakceptowalny :)
Cooper pisze:Mi to się marzy byśmy kogoś z pierwszej ligi wzięli i by zrobił u nas postęp :) Becker?
Zakładając, że rozważamy odejście Dominika, to zastępstwo będzie pewnie w dużej mierze uzależnione od...Przyjemskiego.
Jeśli zostanie, to mozemy szukać również wśród zagranicznych seniorów. Jeśli odejdzie, to Kępa moze zwrócić swoją uwagę w stronę juniora zagranicznego. A wtedy za Dominika będzie musiał być Polak
Gelo pisze:Vacula lubię i jest to w zdecydowanej większości stabilniejszy ligowiec niż Fred i Jack.
Ja z wiekiem (swoim i jego) coraz mniej. Wydaje mi się, że najlepszy moment na wzięcie Vacula już był - zarówno od strony sportowej jak i "emocjonalnej".
Jeśli Jarek pomógł w transferze Dominika a pewnie tak to nie ma szans na niego. Dwa ma już swój wiek. Holder podobnie jak i Vacul jeździli bardzo dobrze przy naszej Bartuli. Vacul za Dominika to jest 1:1. Kto za Jacka nie wiem . Zakładam, ze Fred zostanie to kluczowe będzie utrzymanie też Wiktora. Jest seria i oby to się nie skończyło jak w Lesznie bo budować jest znacznie trudniej niż rozwalać. Przykład Unii pokazuje jak niewiele dzieli mistrza od 1 ligi.
Tylko z tego co słychać, to Holder już też jest po słowie z Zieloną, a wtedy robi się tam tłoczno. Bo w odstrzelenie Madsena nie wierze, Holder idzie za Rasmusa i zostaje Kubera, Pawlicki i Hampel na dwa miejsca. Patrząc na to, jak jeździ Pawlicki, to raczej nikt go z Zielonej wypychać nie będzie.
Co do Leszna, to tam po prostu skończył się hajs. Rusiecki zupełnie nie potrafił przekuć 4 mistrzowskich tytułów w sukces marketingowy i nie zrobiono tam niemal nic, żeby się zabezpieczyć. Doszedł Covid, które mocno uderzył w średnie i małe firmy, który były podstawą finansową Leszna. Plus inne zespoły zaczęły być bardziej konkurencyjne pod względem finansowym, a Leszno nie było w stanie nadążyć.
Z drugiej strony mamay Wrocław, któy pokazuje, ze da się mieć przez wiele, wiele lat stabilny klub, który rok w rok walczy o mistrzostwo, albo TOP3, a niekoniecznie jest zawsze na samym szczycie. To naprawdę nie musi być "wszystko albo nic". Albo złoto, albo spadek.
Co do Leszna, to tam po prostu skończył się hajs. Rusiecki zupełnie nie potrafił przekuć 4 mistrzowskich tytułów w sukces marketingowy i nie zrobiono tam niemal nic, żeby się zabezpieczyć. Doszedł Covid, które mocno uderzył w średnie i małe firmy, który były podstawą finansową Leszna. Plus inne zespoły zaczęły być bardziej konkurencyjne pod względem finansowym, a Leszno nie było w stanie nadążyć.
Z drugiej strony mamay Wrocław, któy pokazuje, ze da się mieć przez wiele, wiele lat stabilny klub, który rok w rok walczy o mistrzostwo, albo TOP3, a niekoniecznie jest zawsze na samym szczycie. To naprawdę nie musi być "wszystko albo nic". Albo złoto, albo spadek.
Tłoczno i bogato w Falubazie.
A odejście Kubery, też pokaże innym, że w Lublinie nie jest taki finansowy Dubaj jak myślą.
A odejście Kubery, też pokaże innym, że w Lublinie nie jest taki finansowy Dubaj jak myślą.
W kolegium żużlowym mówią o Kuberze, że Falubaz rozmawia z nim, ale na spokojnie, bo na wyrwanie go z Lublina będzie ciężko i trzeba by niesamowicie dużo przepłacić, a i Kuberze pasuje Lublin. No i dodali, że Motor nie pozwoli sobie na oddanie go, bo to blokuje ew. zagranicznego juniora u nas.
O. I to mi się podoba :)
To co ? Odchodzi Bańbor i będzie para juniorska Przyjemski - Bastian Pedersen. Tylko Jaworskiego w tym szkoda.
To co ? Odchodzi Bańbor i będzie para juniorska Przyjemski - Bastian Pedersen. Tylko Jaworskiego w tym szkoda.