Bartek Bańbor

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kdsz
Trener

Re: Bartek Bańbor

#151 Postautor: kdsz » 21 stycznia 2025, o 12:06

Cooper pisze:No szkoda chłopaka generalnie, że przez otoczenie lizusów którzy widzą w nim tylko bankomat, znalazł się na zakręcie kariery, szkoda, kolejny zmarnowany talent rozpuszczony przez lubelskie pieniądze.

Nie lubelskie pieniądze, tylko publiczne.
W. Komarnicki: "Przez pięć lat merytorycznie współpracowałem z Tomaszem Gollobem"

Flagg
Trener

#152 Postautor: Flagg » 21 stycznia 2025, o 12:29

Torsen - artykuł tez skrzętnie pomija fakt, ze Bańbora obserwuje jeszcze Kuciapa, Trojanowski (którzy oprócz ligi jeżdżą też na wszystkie zawody młodzieżowe) plus kilku zawodników ze ścisłego światowego topu, którzy, jesli wierzyć temu co się mówi, są chetni do pomocy. Chcesz mi powiedzieć, że nikt z tego grona nie widzi tych kardynalnych błędów Bańbora, albo boi się mu o nich powiedzieć? Też się boją o posadę?

Wedle tego eksperta, Bańbor robi 7 blędów w 2-3 sekundy, bo tyle mnie wiecej czasu upływa od momentu startu do dojazdu do łuku. Czyli pratycznie wszystko co robi w tym okresie jest złe. W tej sytuacji mozliwości są dwie:

NIKT W klubie i sztabie tego nie widzi - to oznacza, że mamy w klubie bande niekompetentnych ludzi, których należałoby się jak najszybciej pozbyć. Od Kuciapy, przez Trojanowskiego, a na Lamparcie kończąc (to już musiałby zrobić sam Bartek)

W klubie to widzą, przekazują Bańborowi, ze wszystko co robi w ciągu pierwszych 30-40 metrów wyścigu jest o kant dupy potłuc, ale ten jest tak zadufany w sobie, ze nie przyjmuje zadnych uwag od ludz mądrzejszych od siebie.

Próbujesz nas przekonać, że skoro jakiś ANONIMOWY spec od żużla RZEKOMO coś powiedział Ostafie, który znany jest z wymyślania sobie artykułów i problemów kompletnie z dupy, to należy to traktować poważnie. Nie, nie należy. Masz bardzo dziwne pojęcie rzetelności dziennikarskiej, szczególnie, ze sam byłeś ostatnio gorących zwolennikiem chodzenia przez Motor po sądach i pozywania dziennikarzy godzących w dobre imie klubu. I nie wiem, nie znam się, ale fajnie by było, z perspektywy rzetelnosci, zapytac się o zdanie drugiej strony zanim się wypuści taki artykuł, prawda?
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#153 Postautor: Gelo » 21 stycznia 2025, o 13:01

Zacznijmy od początku. Odkąd Bańbor jezdzi na motocyklu opiekuje się nim Lampart. Jest to efekt umowy między Lampartem a ojcem Bańbora, którzy prowadzą wspólny biznes. Więc tu nie strach o posadę kieruje Lampartem. To po pierwsze. Druga kwestia to sam Lampart. Ok. wielkiej kariery nie zrobił i można mieć wątpliwości co do jego kompetencji trenerskich. Ale jednak w półtora roku startów na żużlu Bańbor jest dwukrotnym wicemistrzem Polski i mistrzem świata w parach. Może robi siedem błędów w ciągu kilkudziesięciu metrów ale jeżeli to jest skuteczne to niech ich robi i 37. Tak jak pisze Flagg Motor jest na tyle poważnym klubem, że Trojanowski, Kuciapa i cala reszta chłopaków bez problemu wychwycą błędy. Szczególnie te kardynalne. I nikt nie będzie trzymał gęby na kłódkę tym bardziej że sam Bartek mówi że dużo pyta i zawsze dostaje odpowiedź. Jedyne zastrzeżenia tak naprawdę można mieć do jazdy Bańbora w lidze. W turniejach indywidualnych potrafi wygrać z każdym a w lidze u siebie potrafi przegrać z Mikołajczykiem. Przy normalnych układach to nie powinno się zdarzyć. I mógłby już zacząć myśleć o próbach ataku po trasie.
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2025, o 13:01 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#154 Postautor: Torsen » 21 stycznia 2025, o 13:01

Anonim naliczył 7 błędów od startu do WYJŚCIA z pierwszego łuku, a nie do wejścia w pierwszy łuk.
Nie jestem w stanie sprawdzić, czy tak jest, ale zakładam, że Bańbor popełnia błędy, bo każdy je popełnia, żużlowi młodzieżowcy popełniają ich więcej niż seniorzy i weterani, a nadto Bańborowi nie raz zdarzało się mieć na torze przysłowiowe "więcej szczęścia niż rozumu" - i w tym zakresie nie skreślam artykułu, "bo Interia". Po prostu ocena jazdy Bartka przez anonima może być prawidłowa.
Nic nie świadczy o tym, że rozmowa została wymyślona.
Nic nie świadczy o tym, że Bańbor nie popełnia błędów.
Reszta jest otwartą spekulacją - albo nie widzą, albo nie chcą zobaczyć.
I tyle.
Obrazek
Daniel Jeleniewski: "Jeszcze kupę mogę zrobić."

go!
Trener

#155 Postautor: go! » 21 stycznia 2025, o 13:05

Torsen pisze:Dokładnie napisane jest tak: "Albo nie widzi, albo nie chce podpaść zawodnikowi, który płaci mu dobre pieniądze." To akurat chyba uczciwe postawienie sprawy. Jeśli dostrzegam błędy, a ktoś, kto powinien na nie reagować, nie robi tego, to stwierdzam, że albo jest niekompetentny, albo jest oportunistą.

A bierzesz pod uwage ze moze Banbor nie popelnia wciaz tych samych 7 bledow? Bo wydaje mi sie ze w ciemno zakladasz ze to prawda.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#156 Postautor: istred » 21 stycznia 2025, o 13:13

To może ja w kontrze dodam, że wiarygodność artykułu, poza marną reputacją autora i portalu, podważają zastosowane (zakładam, że celowo) zabiegi manipulacyjne, takie jak:
- wskazanie konkretnej liczby, niezaokrąglonej - w tym przypadku 7 (typowy zabieg mający zwiększyć wiarygodność, coś jak "97 % pacjentów")
- brak nazwiska "anonimowego eksperta"
- brak możliwości weryfikacji i podważenia postawionej tezy
- artykuł dotyczy zawodnika Motoru i postawienie go w negatywnym świetle, co samo w sobie sugeruje nastawienie na klikalność

Równie dobrze taki artykuł mógłby powstać o jakimkolwiek innym zawodniku, np. "Zmarzlik robi 11 błędów na pierwszym okrążeniu, twierdzi ekspert". Dokładnie te same argumenty, co Torsen wymieniłeś, można użyć w obronie takiej tezy.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#157 Postautor: Cooper » 21 stycznia 2025, o 13:27

go! pisze:A bierzesz pod uwage ze moze Banbor nie popelnia wciaz tych samych 7 bledow? Bo wydaje mi sie ze w ciemno zakladasz ze to prawda.

Mogą to być też np. błędy gramatyczne jak klnie pod kaskiem, nie wiadomo.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#158 Postautor: Torsen » 21 stycznia 2025, o 14:35

istred pisze:Równie dobrze taki artykuł mógłby powstać o jakimkolwiek innym zawodniku, np. "Zmarzlik robi 11 błędów na pierwszym okrążeniu, twierdzi ekspert". Dokładnie te same argumenty, co Torsen wymieniłeś, można użyć w obronie takiej tezy.

Nie każdej - Zmarzlik nie jest juniorem i jak kasuje ludzi, to z rozmysłem i w białych rękawiczkach, a nie z powodu utraty kontroli nad motocyklem ;)
Z drugiej strony, nie wykluczałbym błędów i u samego Zmarzlika. Ayrton Senna zapytany o to, czy pojechał kiedyś idealne okrążenie, odparł, że nie i że takowe w ogóle nie istnieje, ponieważ zawsze istnieje możliwość poprawy i możliwość ta jest jego zdaniem nieskończona.
Ogólnie to się nie rozumiemy. Ja nie twierdzę, że artykuł jest wzorem rzetelnego dziennikarstwa, tylko że mimo, iż został napisany, jak został napisany, to tezy w nim zawarte nie muszą być bezzasadne. Ktoś twierdzi, że dostrzega w jeździe Bańbora liczne błędy i że są one powtarzalne. Ani w jednym, ani w drugim nie widzę nic kontroweryjnego, pomimo okoliczności, które wymieniłeś.
Obrazek

Awatar użytkownika
istred
Trener

#159 Postautor: istred » 21 stycznia 2025, o 14:54

Nie każdej - Zmarzlik nie jest juniorem i jak kasuje ludzi, to z rozmysłem i w białych rękawiczkach, a nie z powodu utraty kontroli nad motocyklem ;)
zakładam, że Bańbor popełnia błędy, bo każdy je popełnia, żużlowi młodzieżowcy popełniają ich więcej niż seniorzy i weterani,

Z powyższym cytatem zgadzam się w pełni.
Zmarzlik nie jest juniorem i jak kasuje ludzi, to z rozmysłem i w białych rękawiczkach, a nie z powodu utraty kontroli nad motocyklem ;)
Cóż, jeden ekspert dopatrzy się 7 błędów u Zmarzlika, drugi 3 błędów, a kolejny powie, że Zmarzlik jeździ bezbłędnie. Takie prawo eksperta, tym bardziej anonimowego :)

Być może się nie zrozumieliśmy. Mi nie chodzi o to czy Bańbor popełnia błędy czy nie. I dyskusja na forum również tego nie dotyczyła. W miejsce "Bańbor" można wstawić nazwisko dowolnego żużlowca i artykuł będzie tak samo prawdziwy. W tym sensie artykuł jest bezwartościowy, a rozmowa z dużym prawdopodobieństwem się nie odbyła. Chyba, że chodzi o rozmowę w stylu Ostafiński dzwoni do Gela z pytaniem ile błędów robi Bańbor. Odpowiedź - 7. No i lecimy z artykułem "...anonimowy ekspert twierdzi, że Bańbor robi 7 błędów". Co w sumie potwierdza tezę, że artykuł jest bezwartościowy.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#160 Postautor: Cooper » 21 stycznia 2025, o 15:01

Pisanie o spółkach skarbu państwa stało się lekko passe, więc trzeba coś nowego wygrzebać w Motorze. Było już, że Przyjemskiego nie cieszy jazda u nas, teraz Bańbor na zakręcie, propozycje kolejnych artykułów:

- lider Motoru jeździ coraz bardziej asekuracyjnie, Zenon Kasprzak mówi o znaczeniu wieku w żużlu (o Lindgrenie)
- wypalenie lidera Motoru, męczą go podróże do Lublina, syn byłego gorzowskiego żużlowca komentuje anonimowo: powinien szybko wrócić, rodzina jest najważniejsza (o Zmarzliku)
- smuci go zimny klimat Lublina, tęskni za gorącą Moskwą (o Jacku Holderze), można dorzucić wypowiedź pana Plecaka o toruńskiej atmosferze
- mentor go zostawił, obaj żałują (Kubera & Hampel story) - feat. Jacek Frątczak
- nadzieja Motoru wyznaje: jestem uzależniony (Cierniak o zbieraniu butów), Krzystyniak komentuje o tym kiedyś to było jak mieli jedne buty na 100 osob w szkółce

No i wszystko to też będą fakty przecież, co do zasady.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

go!
Trener

#161 Postautor: go! » 21 stycznia 2025, o 15:43

:lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#162 Postautor: Torsen » 21 stycznia 2025, o 17:01

istred pisze:Być może się nie zrozumieliśmy. Mi nie chodzi o to czy Bańbor popełnia błędy czy nie. I dyskusja na forum również tego nie dotyczyła.

Ja również nie odnosiłem się do tego, bo że je popełnia jest przecież całkowicie oczywiste.
Nie odnosiłem się też do rzetelności artykułu, tylko do zasadności (poprawności) przedstawionego w nim rozumowania. Ktoś dostrzega błędy i widzi, że się powtarzają, więc wyciąga wniosek, że osoba prowadząca zawodnika nie reaguje. Tu pojawia się spekulacja co do przyczyn - mentor albo nie widzi, albo nie chce zobaczyć.
To, że nie wiadomo kim jest anonim oraz jakie błędy ma na myśli - nie ma znaczenia dla poprawności wywodu. A reakcja forum była taka, że Bańbor to przecież jeden z najlepszych juniorów w Polsce, co kompletnie nie ma nic do rzeczy.
Obrazek

go!
Trener

#163 Postautor: go! » 21 stycznia 2025, o 18:02

O przepraszam :)
Ja sie tylko zastanawialem jaki moze powod ze taki artykul powstaje wogole i sie ukazuje.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#164 Postautor: Torsen » 21 stycznia 2025, o 18:12

Klikanie i wyświetlanie reklam :mrgreen:
Obrazek

rumburaquee
Senior

#165 Postautor: rumburaquee » 21 stycznia 2025, o 18:58

Oj widać że przerwa od żużla dłuży się, elaboraty co raz dłuższe w kilku wątkach;)

Awatar użytkownika
boxing
Kadrowicz

#166 Postautor: boxing » 21 stycznia 2025, o 19:09

A najlepsze w tym wszystkim jest to, że "ekspert Ostafa" najwięcej błędów dostrzega po starcie, który okiem "nie-ekspertów" wygląda u Bartka nieźle :) no nic, reszta będzie jak znalazł na drugą część artykułu - "14 błędów Bańbora na dystansie". Co okrążenie, 56 błędów co wyścig. Plus 7 startowych. Razem 63, nie będzie co zbierać z młodego.
PS Lampart zagłaskuje Bartka = jazda w lidze poniżej potencjału. Dobrucki widzi błędy - Bartek świetnie jedzie w imprezach pod okiem trenera kadry. Teoria nawet trzyma się kupy :)
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#167 Postautor: Gelo » 22 stycznia 2025, o 06:47

Z naciskiem na kupę :)

Flagg
Trener

#168 Postautor: Flagg » 17 czerwca 2025, o 17:51

W awizowanym na Gorzów jest Bartek Jaworski, a w dzisiejszym meczu u-24 w Rybniku też nie ma w składzie Bartka Banbora. Jakas kontuzja? Ktoś coś? Czyżby ten upadek w Gorzowie był poważniejszy?
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#169 Postautor: kdsz » 17 czerwca 2025, o 19:02

W pięć jeden była rozmowa z Bańborem po Gorzowie. Mówił, że odczuwa skutki upadku.
W. Komarnicki: "Przez pięć lat merytorycznie współpracowałem z Tomaszem Gollobem"

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#170 Postautor: luCas » 17 czerwca 2025, o 19:52

To ciekawe, bo dzis jedzie w Szwecji ;)
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Flagg
Trener

#171 Postautor: Flagg » 17 czerwca 2025, o 19:58

A, no to wyjaśniła się kwestia jego nieobecności na dzisiejszym U-24 :)

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#172 Postautor: Perez » 17 czerwca 2025, o 20:30

Nie jest teraz tak że dwa mecze jedzie jeden a później zmiana i 2 mecze następny?
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#173 Postautor: Speedway » 17 czerwca 2025, o 21:08

Nie, ten system opatentowal juz Mrozek. Wszelkie prawa zastrzezone ;)

Bartek w Szwecji 2,0,3,0 w domowym meczu z mocno przecietna Vargarna
Obrazek

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#174 Postautor: kdsz » 17 czerwca 2025, o 21:19

Już my to wymyśliliśmy jadąc sezon Jamrogo-Miesiącem

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#175 Postautor: kdsz » 18 sierpnia 2025, o 09:06

Bartosz Bańbor pisze:W Lublinie mam dobre warunki, wszystko jest w porządku. Wiktor, z tego co wiem, już ogłosił odejście. Gdyby został, pewnie bardziej bym się zastanawiał, co dalej. Z Wiktorem też mam dobry kontakt, ale wiadomo – pierwszy junior w drużynie ma dużo lepiej. Pierwszy do zmiany, pierwszy do wyjazdu, nawet przy taśmie. No i ma więcej startów, wybór numeru startowego. A ja przez trzy sezony musiałem robić swoje jako ten drugi junior i udowadniać klubowi, że stać mnie, by być tym pierwszym.

https://po-bandzie.com.pl/zuzel-gdyby-p ... ym-wywiad/