Żużlowe różności
Re: Żużlowe różności
Bogińczuk i Kujawa nigdy nie byli czołowymi polskimi juniorami, a Świdnicki w swoim prajmie jednak był. Skończył marnie, ale coś tam jednak wcześniej osiągnął w swojej karierze.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Jako żywo mam przed oczami oklep w Częstochowie kiedy Świdnicki wozi króla Częstochowy Griszę jak ostatniego kelnera
To akurat kiepski argument, bo Laguta wtedy nie pokonał chyba ani jednego rywala przez cały mecz.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
To kiepski argument? Czy akurat bardzo dobry?
Halkiewicz też miał być dużym talentem a pali się psychicznie podczas meczów ligowych podobno.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
Gelo pisze:To kiepski argument? Czy akurat bardzo dobry?
Wiesz, w tamtym dniu krzyczeliśmy żeby za Lagute jechał Karion, więc pokonanie Griszy nie było wyzwaniem. Ale było sporo spotkań gdzie świdnicki woził za plecami czołowych napieraczy eligi.
https://po-bandzie.com.pl/zuzel-bedzie- ... azny-wpis/
Czy do ekstraligi Artiom będzie zgłoszony z polską licencją? Byłoby śmiesznie, gdyby w piątek wieczorem jechał jako nasz rodak w barwach Sparty, a już 16 h później walczył w "sprincie" o punkty dla federacji chorwackiej.
Czy do ekstraligi Artiom będzie zgłoszony z polską licencją? Byłoby śmiesznie, gdyby w piątek wieczorem jechał jako nasz rodak w barwach Sparty, a już 16 h później walczył w "sprincie" o punkty dla federacji chorwackiej.
Dla mnie Świdnicki to jedna z większych zagadek współczesnego speedway'a. No bo jednak nie mówimy o jakiś jednorazowym meteorycie, któremu wyszły jedne zawody i na nich zbudował sobie reputację, a o chłopaku, który przez dwa lata był czołowym juniorem Ekstraligi i w sumie jednym z lepszych na świecie. W 2022 roku miał 9 spotkań, w których zrobił 7 i więcej punktów. To nie są amatorskie liczby Stefan. I jasne, mieliśmy już juniorów, którzy nie radzili sobie po przejściu na seniorkę, ale żeby aż tak drastycznie? Ok, Eliga mogła okazać się za mocna, ale przecież Świdnicki wyglądał jak amator nawet na tle zawodników z KLŻ. Bardziej pasował poziomem do pucharu MACEC (czy jak on sie tam nazwa). On nie tylko nie robił punktów, ale po pierwszym łuku był przeważnie 30 metrów za przedostatnim zawodnikiem. Wyglądał jak junior, którego klub dopuścił na egzamin na licencję tylko po to, żeby wypełnić minimum szkoleniowe.
Nasz kolega z Czestochowy, jak jeszcze się udzielał tutaj, to pisał zdaje się, ze wyniki za juniorki to była zasługa starszego Drabika i klubowego sprzętu. I ok, to jest jakieś wytłumaczenie, ale też nie do końca wyjaśniające tak gigantyczny zjazd. Przecież Drabik nie prowadził tych motocykli za Świdnickiego. A, moim zdaniem, jeździecko Mateusz wyglądał lepiej od choćby Miśkowiaka. I nawet jeśli musiał bazę sprzętową budować od nowa, to te umiejętności gdzieś nie uciekły, czy nie zostały w częstochowskim parku maszyn. 2 lata to chyba dość sporo czasu, żeby ogarnąć sobie jakiś mechaników, którzy pomogą ustawić sprzęt, czy nawet zrobią to za Ciebie. Przynajmniej na tyle, żeby robić jakiekolwiek punkty na tle słabszych zawodników 1 ligi, czyli osiągnąć poziom takiego Trofimowa czy Szlauderbacha. To już nawet Pludra, mimo że sezon miał punktowa tylko nieco lepszy od Mateusza, na torze wyglądał 2 razy lepiej.
Zupełnie niezrozumiały zjazd.
Nasz kolega z Czestochowy, jak jeszcze się udzielał tutaj, to pisał zdaje się, ze wyniki za juniorki to była zasługa starszego Drabika i klubowego sprzętu. I ok, to jest jakieś wytłumaczenie, ale też nie do końca wyjaśniające tak gigantyczny zjazd. Przecież Drabik nie prowadził tych motocykli za Świdnickiego. A, moim zdaniem, jeździecko Mateusz wyglądał lepiej od choćby Miśkowiaka. I nawet jeśli musiał bazę sprzętową budować od nowa, to te umiejętności gdzieś nie uciekły, czy nie zostały w częstochowskim parku maszyn. 2 lata to chyba dość sporo czasu, żeby ogarnąć sobie jakiś mechaników, którzy pomogą ustawić sprzęt, czy nawet zrobią to za Ciebie. Przynajmniej na tyle, żeby robić jakiekolwiek punkty na tle słabszych zawodników 1 ligi, czyli osiągnąć poziom takiego Trofimowa czy Szlauderbacha. To już nawet Pludra, mimo że sezon miał punktowa tylko nieco lepszy od Mateusza, na torze wyglądał 2 razy lepiej.
Zupełnie niezrozumiały zjazd.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Może po prostu "dostał kabla"? Odstawanie od reszty już od startu wskazuje, że chłopak nie chciał wdawać się w sytuacje stykowe. Jeżeli tak to zakończenie kariery jest jedyną słuszną decyzją.
Flagg pisze:jeździecko Mateusz wyglądał lepiej od choćby Miśkowiaka
Mnie zupełnie nie przekonuje quasi-drabikowa sylwetka Świdnickiego. Teraz Jakub Krawczyk ma podobny styl. Jazda tych chłopaków wydaje mi się mało płynna, strasznie się szarpią z motocyklem. Może ten styl jest skuteczny, ale ja zdecydowanie preferuję oglądanie Bewley'a, Sajfutdinowa czy Janowskiego. U nich widać taką fajną lekkość w jeździe.
Racja - o ile u Slammera ta sylwetka wynikała z małego wzrostu i była poniekąd naturalna to w przypadku wyższych chłopaków wygląda to trochę groteskowo i chaotycznie.
100% zgody, a są opinie że Krawczyk ma ładną technikę/sylwetke. No nie
dziś oficjalnie kariery zakończyli Miedziński i Kasprzak
https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... re/77c4l5l
https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... re/77c4l5l
Świdnicki jednak nie kończy.
Będzie jeździł we Włókniarzu w dogorywającej lidze U24.
Będzie jeździł we Włókniarzu w dogorywającej lidze U24.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Moze ze spokojna glowa jeszcze pokaze swoje dawne zalety, jestem ciekaw i mu kibicuje
- tezetomaniak
- Trener
Świącik musi zapewnić mu pomoc na kilku płaszczyznach, bo taki dół może nie być z jednej przyczyny. Fajnie jakby udało się to odblokować, bo miał potencjał na solidną ligową jazdę.
Tak, Czestochowa to idealne srodowisko na odblokowanie i odbudowanie

T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
- tezetomaniak
- Trener
Prawdopodobnie była propozycja od ośrodka, który bierze niechcianych i robi z nich gwiazdy, ale pewnie Świdnicki uznał, że miałby zbyt łatwo 
W mojej ocenie Swidnicki miał absolutnie potencjał na solidnego ligowca, do tego świetnie wyglądająca sylwetka a'la Drabik senior. Nie spodziewałbym się, że zaliczy taaaki zjazd, że nie będzie mógł nawet marzyć o punktach objeżdżanego z każdej strony Wiktora Lamparta. Bez opieki Drabika, bez częstochowskich maszyn i mechaników, ale i pewnie z jakimś problemem psychologicznym - bo zjazd był zbyt głęboki, żeby to był tylko problem techniczny i żeby żadna maszyna nic nie jechała pod zawodnikiem, który jeździć umiał.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!
https://sport.interia.pl/zuzel/news-gwi ... Id,7867450
Moim zdaniem strzał w kolano, śmierdzący w dodatku desperacją i kłopotami finansowymi. Ciekawe czy zawodnicy na 2025 już martwią się o terminowe płatności za faktury. Z taką reputacją niedługo nikt nie będzie chciał u nich jeździć.
Moim zdaniem strzał w kolano, śmierdzący w dodatku desperacją i kłopotami finansowymi. Ciekawe czy zawodnicy na 2025 już martwią się o terminowe płatności za faktury. Z taką reputacją niedługo nikt nie będzie chciał u nich jeździć.
Ja jestem ciekawy czy w kontraktach jest jakaś adnotacja, że to ma iść na sprzęt. Z tego co kojarzę we wzorze kontraktu, jest to nazwane jako kwota stała, tyle
https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... zu/5r1knyy
Te zimowe treningi na crossie to co roku powodują dramaty. Hansen ledwo wrócił a już złamane biodro. Niby wszystko na dobrej drodze, ale biodro to nie mały palec...
Te zimowe treningi na crossie to co roku powodują dramaty. Hansen ledwo wrócił a już złamane biodro. Niby wszystko na dobrej drodze, ale biodro to nie mały palec...
Zawodnicy Motoru Lublin to 35% polskiej kadry narodowej na sezon 2025. Nominację otrzymało pięciu naszych żużlowców: Bartosz Zmarzlik, Dominik Kubera, Mateusz Cierniak, Bartosz Bańbor i Wiktor Przyjemski. Zaskoczeniem jest obecność w reprezentacji Antka Mencela.
kdsz pisze:Zawodnicy Motoru Lublin to 35% polskiej kadry narodowej na sezon 2025. Nominację otrzymało pięciu naszych żużlowców: Bartosz Zmarzlik, Dominik Kubera, Mateusz Cierniak, Bartosz Bańbor i Wiktor Przyjemski. Zaskoczeniem jest obecność w reprezentacji Antka Mencela.
Trzech z wymienionych (Zmarzlik, Cierniak + Przyjemski)+ W. Leon i inni grają chyba właśnie w kosza na hali MOSIR w ramach tzw. "Meczu słodkich serc". ZTCP miało zaczynać się o 18.00.
nic
Według Interii celem Falubazu jest Kubera. Nie wolno do tego dopuścić. Domin musi zostać w Lublinie żeby nawet "oddać" Zmarzlika. Dominik to nasz mistrzowski amulet.