Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Torsen
Trener

Re: Żużlowe różności

#20476 Postautor: Torsen » 17 października 2024, o 14:46

Flagg pisze:Parafrazując, Ty się skupiasz na tym, czyj podpis widnieje na papierze, ignorując kompletnie to, kto ma wpływ, że ten podpis się tam w ogóle pojawił.

Bo ja się opieram na kompetencjach, a Ty na plotkach :)
Relację FIM-Discovery możemy pewnie porównać do relacji parlament-rząd. To sejm wyłania większość, która tworzy rząd, udziela jej absolutorium i wydaje ustawy, które rząd musi realizować.
To, że rząd, który ma większość w sejmie, sam jest autorem większości ustaw, nie ma żadnego znaczenia dla stwierdzenia kto jest w tej relacji szefem (sejm) a kto wykonawcą (rząd).
Tu podobnie - FIM zawiera umowę z promotorem i zleca mu przeprowadzenie rozgrywek w określonych formatach. To, czy bierze przy tym pod uwagę jego sugestie, czy nie bierze, nie ma żadnego znaczenia dla oceny, kto je określa. Określa je FIM, a Discovery wykonuje.

Antonik

#20477 Postautor: Antonik » 17 października 2024, o 15:27

kdsz pisze:
Antonik pisze:Co do dymania, to racja (pokazują to też próby ominięcia PZM w kwestii Łaguty i Sajfutdinowa za pomocą "opcji chorwackiej") i dobrze, że PZM wreszcie stracił cierpliwość.

Z ostatnich newsów wynika, że PZM nie ma problemu ze startami ruskich w barwach Chorwacji. Nie chce się natomiast zgodzić na ich występy pod naszą flagą. Mogą Emilowi i Artiomowi grać na podium Lijepa naša domovino, ale nie Mazurka Dąbrowskiego. I bardzo słusznie.

Tylko, że opcja chorwacka zakłada, że wiadomi zawodnicy zostają zgłoszeni przez Chorwację na chorwackiej licencji, ale i tak startują jako Polacy, bo mają polskie obywatelstwo. No i to by był flagowy przykład wykiwanie PZM przez międzynarodowe środowisko żużlowe.

Flagg
Trener

#20478 Postautor: Flagg » 17 października 2024, o 16:13

Torsen pisze:
Flagg pisze:Parafrazując, Ty się skupiasz na tym, czyj podpis widnieje na papierze, ignorując kompletnie to, kto ma wpływ, że ten podpis się tam w ogóle pojawił.

Bo ja się opieram na kompetencjach, a Ty na plotkach :)
Relację FIM-Discovery możemy pewnie porównać do relacji parlament-rząd. To sejm wyłania większość, która tworzy rząd, udziela jej absolutorium i wydaje ustawy, które rząd musi realizować.
To, że rząd, który ma większość w sejmie, sam jest autorem większości ustaw, nie ma żadnego znaczenia dla stwierdzenia kto jest w tej relacji szefem (sejm) a kto wykonawcą (rząd).
Tu podobnie - FIM zawiera umowę z promotorem i zleca mu przeprowadzenie rozgrywek w określonych formatach. To, czy bierze przy tym pod uwagę jego sugestie, czy nie bierze, nie ma żadnego znaczenia dla oceny, kto je określa. Określa je FIM, a Discovery wykonuje.

Spytaleś co ma organizator SGP do SoN czy DPŚ. Odpowiedziałem Ci więc, że organizator SGP i organizator SoN i DPŚ to ta sama firma i te same osoby. Potem stwierdziłeś, ze jednym rzadzi FIM, a drugim Discovery, co tez nie jest prawdą, bo zawody SGP, SoN i DPŚ sa zawodami FIM, a organizatorem wszystkich jest Discovery, a wcześniej BSI. To tak gwoli ścisłości od czego zaczęła się dyskusja.

Poza tym relacje FIM - Discovery sa regulowane przez kontrakt, który został podpisany przez obie strony. On równiez zapewne reguluje kompetencje obu stron. Obaj tej umowy nie widzieliśmy, wiec możemy jedynie spekulować :) Dla mnie (i raczej dla większości środowiska) nie ulega wątpliwości, że promotor (teraz Discovery, wcześniej BSI) mają bardzo duzo do powiedzenia w kwestii tego jak wygląda SGP, SoN, czy DPŚ oraz gdzie, kiedy i jak są organizowane. Nie przez przypadek mówi się, że SoN to de facto dziecko BSI, które tę formułę wymysliło i przekonało FIM do jej wprowadzenia kosztem właśnie DPŚ. Co więcej przekonało FIM do likwidacji DPŚ by właśnie zwiększyć pestiż SoNu jako najwazniejszej w roku miedzynarodowej imprezy druzynowej. Dlatego tez nigdy nie było tematu by obie imprezy rozgrywac równolegle. Nie jest też przypadkiem, że ogłoszenie powrotu DPŚ zbiegło sie idealnie w czasie z ogłoszeniem, ze imprezy FIMowskie przejmuje Discovery i zostało wprowadzone dopiero gdy Discovery przejeło kontrakt. BSI w ogóle nie było zainteresowane robieniem DPŚ. Nie mam tego jak sprawdzić, ale wydaje mi się, ze BSI w ogóle przejęło organizacje druzynówki dopiero po wprowadzeniu SoN, a wcześniej nie byli odpowiedzialni za DPŚ (choc robili już SGP). Ale tutaj mogę się mylić.

Tak, wszystko powyżej to spekulacje i plotki, bo tylko na ich podstawie możemy tak naprawde dyskutować. Ty możesz pozostać przy swojej wersji, że FIM autonomicznie decyduje o kształcie imprez rozgrywanych pod ich egidą. Choc raczej nawet to nie jest prawda, bo myslę, że i tą kwestię w jakims zakresie precyzuje umowa miedzy FIM, a promotorem. Specem od biznesu nie jestem, ale byłoby dziwne, jakby np. Discovery nie zabezpieczyło się w zaden sposób przed np. szalonym pomysłem FIM rezygnacji z cyklu i wprowadzenia jednodniowego finału IMŚ :). Umowa zapewne precyzuje ogólny kształt takiej impezy, wiec FIM tez nie moze sobie go zmienić wedle własnego widzimisię. Poza tym przeciez my tak naprawde nie rozmawiamy o tym, kto na papierze decyduje o czym, a tak naprawdę kto ma jakie wpływy, bo to jest tutaj kluczowe. Ja pozostanę więc przy swoim zdaniu, że biznesowy partner FIMu ma jednak coś do powiedzenia w tych wszystkich kwestiach.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#20479 Postautor: radonis » 17 października 2024, o 16:49

Antonik pisze:
kdsz pisze:
Antonik pisze:Co do dymania, to racja (pokazują to też próby ominięcia PZM w kwestii Łaguty i Sajfutdinowa za pomocą "opcji chorwackiej") i dobrze, że PZM wreszcie stracił cierpliwość.

Z ostatnich newsów wynika, że PZM nie ma problemu ze startami ruskich w barwach Chorwacji. Nie chce się natomiast zgodzić na ich występy pod naszą flagą. Mogą Emilowi i Artiomowi grać na podium Lijepa naša domovino, ale nie Mazurka Dąbrowskiego. I bardzo słusznie.

Tylko, że opcja chorwacka zakłada, że wiadomi zawodnicy zostają zgłoszeni przez Chorwację na chorwackiej licencji, ale i tak startują jako Polacy, bo mają polskie obywatelstwo. No i to by był flagowy przykład wykiwanie PZM przez międzynarodowe środowisko żużlowe.

Zakłada również to, że będą startować w Ekstralidze z chorwacką licencją, co zmienia układy drużyn z perspektywy limitu zawodników z polską licencją. Wrockowi nie szkodzi, ale Toruń musi już kombinować z młodym kewlarem i Kvechem pod 8ką.

Flagg
Trener

#20480 Postautor: Flagg » 17 października 2024, o 17:31

radonis pisze:
Antonik pisze:
kdsz pisze:Z ostatnich newsów wynika, że PZM nie ma problemu ze startami ruskich w barwach Chorwacji. Nie chce się natomiast zgodzić na ich występy pod naszą flagą. Mogą Emilowi i Artiomowi grać na podium Lijepa naša domovino, ale nie Mazurka Dąbrowskiego. I bardzo słusznie.

Zakłada również to, że będą startować w Ekstralidze z chorwacką licencją, co zmienia układy drużyn z perspektywy limitu zawodników z polską licencją. Wrockowi nie szkodzi, ale Toruń musi już kombinować z młodym kewlarem i Kvechem pod 8ką.

No własnie całe zamieszenie jest teraz w okół tego, gdzie i na jakiej licencji, bo przepisy zdaje się są niejasne. Trochę poczytałem na ten temat i taki obraz mi się wyrysował. Przy czym zaznaczam, że nie daję zadnej gwarancji, że poniższe wypociny przedstawiają faktyczny obraz, bo ciężko się w tym wszystkim połapać.

W żużlu mamy zdaje się dwa rodzaje licencji: międzynarodowa i krajowa. Obie wydają związki sportowe w danym kraju (a przynajmniej w Polsce). Do 2023 roku do startów w polskiej lidze potrzebna była licencja międzynarodowa, tak samo jak do startów w imprezach FIM. Przy czym zawodnik mógł się w danym sezonie posługiwać tylko jedną licencją międzynarodową. Czyli nie mógł się np. do SGP zgłosić z licencją duńską, a w Polsce z polską. Mógł tylko z jedną. Tylko teraz tak. Licencja nie determinuje kraju, którego jesteś obywatelem. Był wspomniany przykład Krzysztofa Cegielskiego, który w pewnym momencie zmienił licencję na brytyjską i pod taką flagą miał startować w SGP w 2002 roku (mimo ze nie posiadał obywatelstwa WB). Ostatecznie do tego nie doszło, bo dogadał się z PZM i startował jako Polak, choć wciąż jeździł na licencji brytyjskiej. I tu się rodzi pierwsza niejasność. Dlaczego pierwotnie, bez zgody PZM, mógłby jeździć w SGP, ale pod brytyjską flagą, a po uzyskaniu zgody, ale wciąż z licencją brytyjską jeździł już jako Polak? Analogiczne pytanie nasuwa się w przypadku ex-Rosjan. Mają licencję chorwacką, ale są Polakami. Czy potrzebują dogadać się z PZM, zeby jeździć z Polską flagą? (tak jak musiał Cegielski). I czy bez dogadania się, będą musieli startować pod flagą chorwacką? I tutaj zasadne wydaje się być pytanie, czy zawodnik w zawodach SGP reprezentuje federację/związek, czy kraj, którego jest obywatelem? Z pozoru może być ono głupie, ale czy jest? Bo jeśli kraj, którego jest obywatelem, to czysto teoretycznie Ci, którzy mają podwójne obywatelstwo mogliby sobie wybierać jaką flagę chcą mieć koło swojego nazwiska bez względu na to, z jaką licencją się zgłosili. Tak samo Cegielski mógłby jeździć w SGP jako Polak na brytyjskiej licencji bez dogadywania się z PZM. A jeśli federację, to wtedy ich flaga byłaby determinowana przez to od jakiego związku przedstawili licencję. Nie znalazłem szczegółów odnośnie tego, na czym polegało "dogadanie" się Cegielskiego z PZM. No i trzeba też pamiętać, ze było to ponad 20 lat temu, wiec przepisy zarówno polskie jak i FIMowskie mógł się zmienić.

Druga sprawa. W 2023 roku PZM zmienił regulamin i dopuścił do startów w polskiej lidze zawodników, którzy dysponują tylko licencją krajową. Zrobił to oczywiście dla Łaguty i Sajfutdinowa. Bo np. swego czasu polską licencją krajową dysponował Vaculik, ale nie mógł na niej startować w polskiej lidze i liczyć się do limitu Polaków. Musiał być do polskiej ligi zgłoszony na licencji międzynarodowej, którą miał od słowackiego związku. I teraz rodzi się druga niejasność, na którą nie znalazłem odpowiedzi. O ile nie można mieć dwóch licencji międzynarodowych, to nic nie znalazłem w przepisach, że nie można się posługiwać licencją międzynarodową i licencją krajową. Czyli czysto teoretycznie Łaguta mógłby zgłosić się do SGP na międzynarodowej licencji chorwackiej, a do ligi polskiej na krajowej licencji polskiej. Piszę teoretycznie, bo nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, czy byłoby to możliwe. Ale też nie znalazłem niczego, co jasno zabraniałoby takiej opcji. Wiec tutaj są dwa kluczowe pytania:"

- Czy mogliby się zgłosić do dwóch różnych rozgrywek z użyciem dwóch różnych licencji (jednej krajowej i jednej międzynarodowej)
- Regulamin PZM mówi o obowiązku posiadania w składzie dwóch zawodników krajowych na pozycjach 1-5/9-13. Ale nie znalazłem dokładnej informacji, co oznacza termin "zawodnik krajowy". Czy to zawodnik posiadający polskie obywatelstwo, czy np. posługujący się krajową licencją. To wydaje się być kluczowe w kwestii ewentualnych startów ex-Rosjan w naszej lidze na chorwackiej licencji.

Ogólnie sprawa jest mocno zamotana i ciężko o jednoznaczną odpowiedź :) Tutaj pewnie musieliby wkroczyć do gry prawnicy obu stron i zanalizować dokładni istniejące przepisy.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzyczącyK1b1c
Trener

#20481 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 17 października 2024, o 18:04

Flagg pisze:- Regulamin PZM mówi o obowiązku posiadania w składzie dwóch zawodników krajowych na pozycjach 1-5/9-13. Ale nie znalazłem dokładnej informacji, co oznacza termin "zawodnik krajowy". Czy to zawodnik posiadający polskie obywatelstwo, czy np. posługujący się krajową licencją. To wydaje się być kluczowe w kwestii ewentualnych startów ex-Rosjan w naszej lidze na chorwackiej licencji.

Jeśli ten zapis jest starszy niż luty/marzec 2022, to oznacza, że IMO obywatelstwo nie ma nic do rzeczy. Przecież Emil i Artiom od lat mają nasze obywatelstwo, a nigdy wcześniej nie byli liczeni jako Polacy.

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#20482 Postautor: radonis » 17 października 2024, o 18:05

Flagg pisze:
radonis pisze:
Antonik pisze:Tylko, że opcja chorwacka zakłada, że wiadomi zawodnicy zostają zgłoszeni przez Chorwację na chorwackiej licencji, ale i tak startują jako Polacy, bo mają polskie obywatelstwo. No i to by był flagowy przykład wykiwanie PZM przez międzynarodowe środowisko żużlowe.

No własnie całe zamieszenie jest teraz w okół tego, gdzie i na jakiej licencji, bo przepisy zdaje się są niejasne. Trochę poczytałem na ten temat i taki obraz mi się wyrysował. Przy czym zaznaczam, że nie daję zadnej gwarancji, że poniższe wypociny przedstawiają faktyczny obraz, bo ciężko się w tym wszystkim połapać.

W żużlu mamy zdaje się dwa rodzaje licencji: międzynarodowa i krajowa. Obie wydają związki sportowe w danym kraju (a przynajmniej w Polsce). Do 2023 roku do startów w polskiej lidze potrzebna była licencja międzynarodowa, tak samo jak do startów w imprezach FIM. Przy czym zawodnik mógł się w danym sezonie posługiwać tylko jedną licencją międzynarodową. Czyli nie mógł się np. do SGP zgłosić z licencją duńską, a w Polsce z polską. Mógł tylko z jedną. Tylko teraz tak. Licencja nie determinuje kraju, którego jesteś obywatelem. Był wspomniany przykład Krzysztofa Cegielskiego, który w pewnym momencie zmienił licencję na brytyjską i pod taką flagą miał startować w SGP w 2002 roku (mimo ze nie posiadał obywatelstwa WB). Ostatecznie do tego nie doszło, bo dogadał się z PZM i startował jako Polak, choć wciąż jeździł na licencji brytyjskiej. I tu się rodzi pierwsza niejasność. Dlaczego pierwotnie, bez zgody PZM, mógłby jeździć w SGP, ale pod brytyjską flagą, a po uzyskaniu zgody, ale wciąż z licencją brytyjską jeździł już jako Polak? Analogiczne pytanie nasuwa się w przypadku ex-Rosjan. Mają licencję chorwacką, ale są Polakami. Czy potrzebują dogadać się z PZM, zeby jeździć z Polską flagą? (tak jak musiał Cegielski). I czy bez dogadania się, będą musieli startować pod flagą chorwacką? I tutaj zasadne wydaje się być pytanie, czy zawodnik w zawodach SGP reprezentuje federację/związek, czy kraj, którego jest obywatelem? Z pozoru może być ono głupie, ale czy jest? Bo jeśli kraj, którego jest obywatelem, to czysto teoretycznie Ci, którzy mają podwójne obywatelstwo mogliby sobie wybierać jaką flagę chcą mieć koło swojego nazwiska bez względu na to, z jaką licencją się zgłosili. Tak samo Cegielski mógłby jeździć w SGP jako Polak na brytyjskiej licencji bez dogadywania się z PZM. A jeśli federację, to wtedy ich flaga byłaby determinowana przez to od jakiego związku przedstawili licencję. Nie znalazłem szczegółów odnośnie tego, na czym polegało "dogadanie" się Cegielskiego z PZM. No i trzeba też pamiętać, ze było to ponad 20 lat temu, wiec przepisy zarówno polskie jak i FIMowskie mógł się zmienić.

Druga sprawa. W 2023 roku PZM zmienił regulamin i dopuścił do startów w polskiej lidze zawodników, którzy dysponują tylko licencją krajową. Zrobił to oczywiście dla Łaguty i Sajfutdinowa. Bo np. swego czasu polską licencją krajową dysponował Vaculik, ale nie mógł na niej startować w polskiej lidze i liczyć się do limitu Polaków. Musiał być do polskiej ligi zgłoszony na licencji międzynarodowej, którą miał od słowackiego związku. I teraz rodzi się druga niejasność, na którą nie znalazłem odpowiedzi. O ile nie można mieć dwóch licencji międzynarodowych, to nic nie znalazłem w przepisach, że nie można się posługiwać licencją międzynarodową i licencją krajową. Czyli czysto teoretycznie Łaguta mógłby zgłosić się do SGP na międzynarodowej licencji chorwackiej, a do ligi polskiej na krajowej licencji polskiej. Piszę teoretycznie, bo nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, czy byłoby to możliwe. Ale też nie znalazłem niczego, co jasno zabraniałoby takiej opcji. Wiec tutaj są dwa kluczowe pytania:"

- Czy mogliby się zgłosić do dwóch różnych rozgrywek z użyciem dwóch różnych licencji (jednej krajowej i jednej międzynarodowej)
- Regulamin PZM mówi o obowiązku posiadania w składzie dwóch zawodników krajowych na pozycjach 1-5/9-13. Ale nie znalazłem dokładnej informacji, co oznacza termin "zawodnik krajowy". Czy to zawodnik posiadający polskie obywatelstwo, czy np. posługujący się krajową licencją. To wydaje się być kluczowe w kwestii ewentualnych startów ex-Rosjan w naszej lidze na chorwackiej licencji.

Ogólnie sprawa jest mocno zamotana i ciężko o jednoznaczną odpowiedź :) Tutaj pewnie musieliby wkroczyć do gry prawnicy obu stron i zanalizować dokładni istniejące przepisy.

Też chwilę spędziłem nad tymi przepisami. W wykazie regulaminów jest słowniczek, wg którego:
zawodnik krajowy - zawodnik posiadający obywatelstwo polskie,
zawodnik obcokrajowiec - zawodnik nie posiadający obywatelstwa polskiego lub posiadający obywatelstwo polskie i równocześnie obywatelstwo kraju, którego FMN wyraziła zgodę na podpisanie kontraktu i starty w zawodach w Polsce, reprezentujący lub zamierzający reprezentować barwy klubu żużlowego.

Wymóg posiadania zawodnika krajowego skonstruowano w ten sposób (art 709. ust. 2):
W każdej drużynie musi być zgłoszonych zgodnie z przepisami art. 710 ust.1 - 3 co najmniej 4 zawodników - z zastrzeżeniem przepisów ust. 3 poniżej - spełniających łącznie następujące kryteria:
1) są zawodnikami krajowymi,
2) nie posiadają licencji międzynarodowych wydanych przez inną FMN niż PZM.
3) są zgłoszeni z numerami 1 - 7 lub 9 -15.

Czyli punkt drugi wyłącza możliwość jazdy w DMP jako zawodnicy krajowi chłopakom, którzy dostaną licencję międzynarodową związku chorwackiego.

Flagg
Trener

#20483 Postautor: Flagg » 17 października 2024, o 18:11

radonis pisze:Wymóg posiadania zawodnika krajowego skonstruowano w ten sposób:
W każdej drużynie musi być zgłoszonych zgodnie z przepisami art. 710 ust.1 - 3 co najmniej 4 zawodników - z zastrzeżeniem przepisów ust. 3 poniżej - spełniających łącznie następujące kryteria:
1) są zawodnikami krajowymi,
2) nie posiadają licencji międzynarodowych wydanych przez inną FMN niż PZM.
3) są zgłoszeni z numerami 1 - 7 lub 9 -15.

Czyli punkt drugi wyłącza możliwość jazdy w DMP jako zawodnicy krajowi chłopakom, którzy dostaną licencję międzynarodową związku chorwackiego.

KrzyczącyK1b1c pisze:
Flagg pisze:- Regulamin PZM mówi o obowiązku posiadania w składzie dwóch zawodników krajowych na pozycjach 1-5/9-13. Ale nie znalazłem dokładnej informacji, co oznacza termin "zawodnik krajowy". Czy to zawodnik posiadający polskie obywatelstwo, czy np. posługujący się krajową licencją. To wydaje się być kluczowe w kwestii ewentualnych startów ex-Rosjan w naszej lidze na chorwackiej licencji.

Jeśli ten zapis jest starszy niż luty/marzec 2022, to oznacza, że IMO obywatelstwo nie ma nic do rzeczy. Przecież Emil i Artiom od lat mają nasze obywatelstwo, a nigdy wcześniej nie byli liczeni jako Polacy.

Dzięki. Biorąc pod uwagę wpis Radonisa i uwagę KrzyczącyK1B1c rzeczywiście rysuje się obraz tego, ze nie mogliby być liczeni do limitu zawodników krajowych, jeśli otrzymają chorwacką licencję międzynarodową.

Jeśli by się to potwierdziło, to już widzę inbę na X, jak to PZM dyskryminuje obywateli naszego kraju. No ale tam poszli już w taki kosmos, ze ich zdaniem PZM łamie konstytucję zabraniając startów w SGP Łagucie xD No ale nie drążmy tego tematu :)

KrzyczącyK1b1c
Trener

#20484 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 17 października 2024, o 19:04

Generalnie jeśli Artiom i Emil pójdą w chorwacką licencję, to kibice Apatora szybko rozpoczną narrację, że jednak ten Emil w SGP nie musi startować, a Kowalski z Janowskim podbiją niebotycznie stawkę w kolejnych negocjacjach :)

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#20485 Postautor: tezetomaniak » 17 października 2024, o 19:14

Kolega znający się trochę na wyścigach pod FIA mówi, że tam tak to właśnie wygląda. Zawodnik startuje pod flagą państwa z którego ma licencję. Obywatelstwo nie ma znaczenia.

Jedyna sensowna opcja to Artiom w GP i w ekstralidze jako Chorwat :)

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#20486 Postautor: radonis » 17 października 2024, o 19:18

tezetomaniak pisze:Kolega znający się trochę na wyścigach pod FIA mówi, że tam tak to właśnie wygląda. Zawodnik startuje pod flagą państwa z którego ma licencję. Obywatelstwo nie ma znaczenia.

To by się zgadzało z obecnym statusem Timo Lahti'ego, który zmienił licencję na szwedzką i w zawodach międzynarodowych jeździ pod szwedzką flagą.

Flagg
Trener

#20487 Postautor: Flagg » 17 października 2024, o 19:26

No i wracamy do stanu sprzed 2022 i wszyscy szczęśliwi. No prawie wszyscy. A Polska spełnia swoją rolę w światowym speedway'u, bo pośrednio dzięki nam na żużlowej mapie pojawia się nowa potęgą :)

Ciekawe, czy Grisza zainteresowałby się tematem xD

michasz

#20488 Postautor: michasz » 17 października 2024, o 21:18

Flagg pisze:No i wracamy do stanu sprzed 2022 i wszyscy szczęśliwi. No prawie wszyscy. A Polska spełnia swoją rolę w światowym speedway'u, bo pośrednio dzięki nam na żużlowej mapie pojawia się nowa potęgą :)

Ciekawe, czy Grisza zainteresowałby się tematem xD

Wielki powrót Griszy do ROWu, na łotewskiej/chorwackiej licencji. Utrzymanie Rybnika ostatnim biegu z 3 Griszy. Mrozek z Griszą w objęciach. Piękna historia, to musi się udać ;p

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#20489 Postautor: dannie » 17 października 2024, o 21:40

Może warto się wybrać i posłuchać/pogadać:
https://www.teatrstary.eu/rezerwacja/wy ... 8&idt=8179

Ciekawe czy Czarek się wybiera :lol: :cool:
Obrazek

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#20490 Postautor: Torsen » 17 października 2024, o 22:44

Flagg pisze:Spytaleś co ma organizator SGP do SoN czy DPŚ. Odpowiedziałem Ci więc, że organizator SGP i organizator SoN i DPŚ to ta sama firma i te same osoby. Potem stwierdziłeś, ze jednym rzadzi FIM, a drugim Discovery, co tez nie jest prawdą, bo zawody SGP, SoN i DPŚ sa zawodami FIM, a organizatorem wszystkich jest Discovery, a wcześniej BSI. To tak gwoli ścisłości od czego zaczęła się dyskusja.

Gwoli ścisłości, jest to zupełnie nieścisłe. Ja od początku twierdzę, że czym innym jest decydowanie o tym, jakie będą rozgrywki, a czym innym organizowanie tego, co zdecydowano. Pierwsze robi FIM, drugie aktualny organizator, obecnie Discovery. To są odrębne obszary. Ty twierdzisz, że organizator ma również nieformalny wpływ na decyzje FIM-u, a ja z tym ani nie polemizuję, ani tego nie potwierdzam, ponieważ interesuje mnie wyłącznie to, który podmiot ma KOMPETENCJĘ do DECYDOWANIA o tym, jakie rozgrywki mają zostać zorganizowane. Jest to FIM. Decyduje, że będzie DPŚ i jego organizację zleca Discovery. Albo decyduje, że będzie SoN i jego organizację zleca Discovery. FIM jest federacją motocyklowych związków sportowych, czyli jest organem decydującym o motocyklowych zawodach sportowych; Discovery jest organizacją komercyjną, która robi imprezy i na tym zarabia. Nawet jeśli wpływa na FIM, to w ogóle nie o to chodzi, bo decyzję o tym, czy robimy DPŚ, czy SoN zawsze podejmuje tylko i wyłącznie FIM.
Jeśli nadal nie dostrzegasz tej istotnej różnicy i będziesz kolejny raz, tylko jeszcze rozwleklej przekonywał mnie, że Discovery wpływa na FIM, a kiedyś BSI wpływało na FIM, to od razu mówię, że to nie ma sensu. Baba o zupie, a chłop o dupie.

Many

#20491 Postautor: Many » 18 października 2024, o 05:14

Na stronie Torunia Orlen usunięty z grona sponsorów, zostało puste miejsce

go!
Trener

#20492 Postautor: go! » 18 października 2024, o 10:25

tezetomaniak pisze:Kolega znający się trochę na wyścigach pod FIA mówi, że tam tak to właśnie wygląda. Zawodnik startuje pod flagą państwa z którego ma licencję. Obywatelstwo nie ma znaczenia.

Piekna prostota przepisow. Rodowity Ruski z polskim obywatelstwem jako reprezentant Chorwacji, w ktorej (moze) nigdy nie byl, nie ma obywatelstwa i nie mowi slowa po Chorwacku.

ezbeg
Trener

#20493 Postautor: ezbeg » 18 października 2024, o 10:53

Oj tam nie umie
Wystarczy że zna liczebniki, które w serbo-chorwackim są bardzo zbliżone do rosyjskich :lol:

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#20494 Postautor: dannie » 18 października 2024, o 11:52

Ważne, żeby pamiętał, że po serbsku/chorwacku truskawka to jagoda ;)
Obrazek

KrzyczącyK1b1c
Trener

#20495 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 18 października 2024, o 13:05

W zasadzie występowanie Emila i Artioma w barwach Chorwacji to najlepsze wyjście, jakie mogło wystąpić w tej sytuacji.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#20496 Postautor: tezetomaniak » 18 października 2024, o 14:40

ezbeg pisze:Oj tam nie umie
Wystarczy że zna liczebniki, które w serbo-chorwackim są bardzo zbliżone do rosyjskich :lol:

Holta po polsku nawet liczebników nie ogarniał

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#20497 Postautor: Perez » 18 października 2024, o 15:32

Jaki Holta? HOLTAŃSKI to nasz, Polak.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

ezbeg
Trener

#20498 Postautor: ezbeg » 18 października 2024, o 15:48

Ryszard Holtański, jak gdzieś kiedyś w Tygodniu Żużlowym go nazwali.

tezetomaniak pisze:
ezbeg pisze:Oj tam nie umie

Holta po polsku nawet liczebników nie ogarniał

Ważne że znał polskie banknoty.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#20499 Postautor: Torsen » 22 października 2024, o 16:01

Obrazek
Moje zdanie zostało wsparte autorytetem nie do podważenia :cool:

Awatar użytkownika
Hayden
Trener