Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Żużlowe różności

#20326 Postautor: istred » 6 października 2024, o 19:40

Otóż to. Z tą różnicą, że Polacy to nie "dobry wujek", bo to sugeruje, że są jakimś sponsorem czy płacą i nic z tego nie mają. Polacy też na tym zarabiają. Więc jest to sytuacja win-win. Co oczywiście nie oznacza, że Polacy nie powinni walczyć o swoje.
W ogóle, po tej akcji ze Zmarzlikiem Morris i Discovery powini dostać mocne ostrzeżenie z Polskiej strony, że to ostatnia tego typu akcja.
Ale oczywiście tego nie było, bo nikt nie chce gryźć ręki, która karmi, a wojna nikomu nie byłaby na rękę. Zatem Polacy całkiem świadomie dają się robić w balona.

Mi bardzo podobał się eksperyment z SEC. To chyba miało pokazać światu, że Polacy mogą stworzyć coś konkurencyjnego. I dupa. Zakończyło się to totalna klęska. I osobiście uważam, że przejęcie cyklu GP przez Polaków skończyłoby się tak samo. Dlatego, że w Polskim żużlu rządzą interesiki i zaściankowość, a myślenie jest krótkowzroczne.

Flagg
Trener

#20327 Postautor: Flagg » 6 października 2024, o 19:52

Rozumiem argument Discovery za daniem DK Kvechowi w tym kontekście, że nie spadłem wczoraj z choinki i wiem, co w zawodowym sporcie jest priorytetem - pieniądze. To jest bardziej niz oczywiste i to nie tylko w żużlu. Co nie znaczy, ze jako kibic się z tym zgadzam, do czego też mam prawo. W gruncie rzeczy sprowadza się to do "kupowania" miejsc w SGP. Oczywiście nie w sensie dosłownym, jak to ma miejsce np. w Formule 1, ale Discovery mówi wprost - Dajemy Ci miejsce wśród najlepszych zawodników na świecie, bo przyniesiesz nam hajs. Twój poziom sportowy jest sprawą drugo-, jak nie trzeciorzędną. Być może za rok Discovery stwierdzi, ze da się fajnie zarobić w Argentynie albo Norwegii i DK dostanie Facundo Albin z Pollestadtem.

Że dla Discovery poziom sportowy SGP jest sprawą totalnie obojętną to dobrze wiemy. Zeszłoroczne DK i tegoroczne, a w szczególności DK dla Kvecha choćby kosztem Madsena mówią nam to wystarczająco wyraźnie. I właśnie brak jakiegokolwiek balansu między poziomem sportowym a potencjalną wartością finansową danego zawodnika mnie osobiście przeszkadza. Huckenbeck tak nie razi, nie raziłby aż tak Łoktajev, Berge czy Becker. Bo oni w swojej karierze już coś potrafili udowodnić. Kvech póki co korzysta albo na przepisach, albo, jak teraz, na chęci zysku innych. Gdyby nie przepis U-24, gość prawdopodobnie miałby spore problemy ze znalezieniem sobie klubu nawet na poziomie 1 ligi. Nie ma żadnych sportowych argumentów za tym, żeby ten chłopak jeździł w SGP. Są najwyraźniej finansowe. A dla mnie, jako kibica, to trochę za mało.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#20328 Postautor: papi » 6 października 2024, o 19:58

dobra, ale już tak pomijając te dyskusje jak powinno być, ciekawe co ten Kvech daje cyklowi? Runda w Pradze to najazd Polaków, jakiś indywidualny sponsor młodego Czecha lobbuje? Tajemnicą poliszynela jest to, że swego czasu dzikusy rozdawał Monster, ale jakie siły pchają do Kvecha w GP to szczerze nie mam pojęcia

Awatar użytkownika
istred
Trener

#20329 Postautor: istred » 6 października 2024, o 20:04

Czyli z jednej strony rozumiesz, że liczą się pieniądze,a z drugiej nie pasuje Ci, że nie decyduje poziom sportowy? Nie rozumiem.
Dzikusy z samego swojego założenia rozdawane są według klucza pozasportowego. Gdyby miał decydować poziom sportowy to by jakiś turniej zrobili...

I dalej nikt mi odpowiedział, co miałoby dać cyklowi dzikus dla Janowskiego czy Dudka?

Awatar użytkownika
papi
Trener

#20330 Postautor: papi » 6 października 2024, o 20:10

z założenia są z klucza pozasportowego? To dlaczego z reguły pierwsze 2-3 miejsca, które się nie zakwalifikowały te dzikusy dostają? Nie uważam żeby sformułowanie "z założenia" tu pasowało ;)

Co by dał Janowski albo Dudek? Na pewno zawodnika, który w przeciwieństwie do Kvecha czy Huckenbecka jest w stanie stawać na podium. Tak, wiem argument sportowy, który prawdopodobnie nie ma znaczenia.

Flagg
Trener

#20331 Postautor: Flagg » 6 października 2024, o 20:11

Tak, wiem/rozumiem dlaczego FIM chce dać DK Kvechowi. Wiem/Rozumiem czy się kieruje podejmując taką decyzję. I nie zgadzam się z tym. Co w tym trudnego do zrozumienia?
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#20332 Postautor: kdsz » 6 października 2024, o 20:17

Artioma trzeba oddać do Arabii Saudyjskiej. Aspekt finansowy w SGP będzie kapitalny, a geografia żużla rozszerzy się o nowy kontynent.

Sorry, ale DK dla Kvecha nie da się uzasadnić. Facet rzutem na taśmę wyprzedził w generalce Jasona Doyle'a. Kompletnie się nie sprawdził w cyklu, był leszczem, dostarczycielem punktów. W ekstralidze zresztą sytuacja wyglądała podobnie - z seniorów tylko Lampart i Pludra byli od niego gorsi. Fajny, sympatyczny chłopak, ale przeciętny żużlowiec. Może za kilka lat będzie się nadawał do SGP, ale nie teraz.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#20333 Postautor: tezetomaniak » 6 października 2024, o 20:31

istred pisze:Dzikusy z samego swojego założenia rozdawane są według klucza pozasportowego.

Wydaje się, że kiedyś głównym założeniem było przydzielanie DK tym zawodnikom, którzy nie utrzymali się z powodu kontuzji lub zawojowali inne rozgrywki i DK była nagrodą / zaproszeniem do najlepszych.
Potem zaczęto pilnować "limitów narodowościowych". Teraz decyduje wyłącznie obywatelstwo i interes finansowy.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#20334 Postautor: kibicLBN » 6 października 2024, o 21:21

To że dajemy się robić w bambuko - to fakt, ale tak naprawdę problem jest inny. My naprawdę naprodukowaliśmy wyrobników, którzy w tego typu zawodach są bezbarwni.
Ekstraliga ogranicza swobodę zatrudnienia obcokrajowców seniorów do 2 sztuk w zespole, Polacy zarabiają najwięcej, jest najwięcej polskich rund i co? I gucio, poza Zmarzlikiem po wspomnianym zjeździe Janowskiego mamy Kuberę, który coś walczy, jednak wygląda to bezbarwnie, ale dajmy mu czas.
Pytacie - czemu zabrali DPŚ? A no jak oddali to na swoim torze wygraliśmy rzutem na taśmę o 1pkt. W SoN się skompromitowaliśmy i to nie była kwestia dyspozycji dnia, tylko taki był nasz potencjał na tamtym torze.
I co pokazały te wasze Janowskie w SECu, zwanym też międzynarodowymi mistrzostwami Polski? Objechał ich bez mydła obśmiewany tu wielokrotnie Lebiediev. Źle pojmujecie tych zawodników (głównie Polaków) bo najbardziej interesuje was liga, ale na innym froncie jesteśmy po prostu zbieraniną wyrobników.
Dziękuję dobranoc
Ostatnio zmieniony 6 października 2024, o 21:33 przez kibicLBN, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#20335 Postautor: papi » 6 października 2024, o 21:32

Kiedyś się mówiło że nie da się zdobyć tytułu bez jazdy w Anglii ;)
Zmarzlik jest wyjątkiem

Flagg
Trener

#20336 Postautor: Flagg » 6 października 2024, o 21:54

Laguta w tej Anglii to też za dużo nie pojeździł ;)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#20337 Postautor: papi » 6 października 2024, o 22:27

Ale tytuł zdobył w sezonie gdy 6/11 turniejów było w Polsce, a dodatkowo jeden w Rosji ;) i jeszcze 2xPraga

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#20338 Postautor: niespokojny » 7 października 2024, o 00:08

kibicLBN pisze: My naprawdę naprodukowaliśmy wyrobników, którzy w tego typu zawodach są bezbarwni.

Dudek - srebro w GP
Janowski - brąz i wielokrotnie 4 miejsce

Kasprzaków i Hampelów nie będę przytaczał bo to trochę inna epoka, ale ogólnie przesadzasz Pan. Jaka nacja niby naprodukowała lepszych jak przez ostatnie 12 lat wygrywało 4 zawodników.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#20339 Postautor: Gelo » 7 października 2024, o 06:58

Dymania Polaków ciąg dalszy. Utrzymujemy światowy żużel a będziemy mieli dwóch członków w GP. To jest niesmaczne. Kto ? Oczywiście Janowski w pierwszej kolejności.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#20340 Postautor: kdsz » 7 października 2024, o 08:18

kibicLBN pisze:Polacy zarabiają najwięcej, jest najwięcej polskich rund i co? I gucio

W historii SGP na podium nasi reprezentanci stali 199 razy. Mamy o 56 podiów więcej niż druga w klasyfikacji Australia. Polacy wygrali 73 razy w pojedynczych rundach (druga Australia ma 51 zwycięstw). Mamy trzech zawodników w top 10 pod względem liczby wygranych turniejów (Zmarzlik, Gollob, Janowski). Dziesięciu Polaków ma na koncie przynajmniej jedno zwycięstwo w rundzie SGP. W tej jednej klasyfikacji lepsi są od nas Duńczycy (13 zawodników ze zwycięstwami).

Teza, że nasi zawodnicy tylko statystują w Grand Prix, wydaje mi się dosyć odważna.

dane: https://gurustats.pl/rekordy-speedway-grand-prix

Flagg
Trener

#20341 Postautor: Flagg » 7 października 2024, o 08:39

Dodaj do tego, ze w ostatnich 15 latach, 6 rożnych polskich żużlowców zdobywało medale SGP. Druga pod tym względem nacja (Dania i Australia) - 3. 14 różnych polskich żuzlowców było stałymi uczestnikami cyklu. Innych nacji nie liczyłem, ale raczej żadna nie jest blisko nas pod tym względem.

Mamy też najwięcej złotych, najwięcej srebrnych i najwięcej brazowych medali w cyklu.

Wiec z tymi statystami to faktycznie lekko przesadzone.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#20342 Postautor: Cooper » 7 października 2024, o 09:26

Dzika karta dla Kvecha to żart, ale bajanie o tym że jak Polacy by się wzięli za GP to żużel by się rozwinął i byłoby cudownie to jest bzdura straszna. Polacy jeszcze bardziej "zwinęliby" żużel, połowa GP byłaby w Polsce, bo... tutaj jest największa kasa (od SSP choćby i samorządów). GP pod polską egidą to byłby SEC bis. Nie do oglądania.

Uważam, że Discovery trochę cykl odświeżyło i to fajnie (powrót kilku lokalizacji, lepsza oprawa, połączenie rund z SGP2). Nie przepadam za koncepcją "poszerzania geografii żużla" bo wg mnie jest to trochę sztuka dla sztuki, cieszy mnie za to, że obecny promotor dba o podtrzymanie zainteresowania w krajach w których jeszcze się ktoś tym interesuje (Niemcy, Łotwa).

Myślę, że wielu osobom, szczególnie "starszej daty", GP się po prostu trochę wypaliło, a winę na to zrucają na promotora. I w polskim promotorze szukają nadziei na jakiś przełom... Polecam pojechać na GP do Mallili albo Gorican choćby, można trochę złapać fun od nowa :)

A przekornie to można powiedzieć, że najwięcej do obniżenia poziomu GP dołożyli... Polacy, nie pozwalając Artiomowi jeździć w GP jako Polak. (dla mnie słusznie)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#20343 Postautor: kibicLBN » 7 października 2024, o 10:34

Chyba się nie rozumiemy. Zobaczcie naszą dominację pod względem organizacyjnym, finansowym i ilościowym (aktywni zawodnicy na zawodowych kontraktach) i to się w niewielkim stopniu przekłada na dominację sportową. Była ona w DPŚ kilka lat temu, ale się to zdezaktualizowało.
Dla porównania mamy przewagę jak kiedyś Austriacy w skokach, ale oni tam wygrywali wszystko jak leci a medale zdobywali ławą. Podobnie jak Holendrzy w panczenach, a my w żużlu tego nie mamy. Dla uzmysłowienia - gdyby tak było to co 2 lata mieli byśmy dwa medale, SoN wygrywalibyśmy 4 razy na 5 występów itd.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Flagg
Trener

#20344 Postautor: Flagg » 7 października 2024, o 13:46

Kliknałem za Was, żebyście nie musieli :)

Otóz nasz milusiński z Interii wysmażył nowy hit. Napisał artykuł jakoby cała Polska śmiała się z Bartka Smektały. No ale dlaczego się śmieje zapytacie? Nie, nie dlatego, ze nie umie wyprzedzać. Smieje sie z niego, bo rzekomo Smektała odrzucił ofertę z Krosna i wybrał słabszą z Poznania. A wszystko dlatego, że niedługo będzie ojcem i po prostu wolał być bliżej domu, a nie zachrzaniać przez pół Polski 2-3 razy w tygodniu.

No i zdaniem Ostafy, wszyscy mają ze Smektały beke, bo wybrał ciepłą posadke w Poznaniu, zamiast milionów w Krośnie. Co więcej, Ostafa mówi wprost (czywiście powołujac sie na anonimowych informatorów), że Smyk to teraz pośmiewisko, bo w Krośnie miał szanse na rozwój, a w Poznaniu nie. Rozumiecie? Wybrał piąty klub minionego sezonu 1 ligi zamiast...czwartego. To świadczy o braku ambicji. No i oczywiście mniejszy hajs, to też powod do szydery.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#20345 Postautor: istred » 7 października 2024, o 13:54

...że jeszcze ktoś to czyta ;)
Od tych klików Ostafiński będzie produkował jeszcze więcej. A kibice będą to klikać, czytać, dyskutować że O. głupoty napisał, oburzać się jakie to fatalne dziennikarstwo... i tak do następnego artykułu. I wszyscy będą zadowoleni :D

Karamba
Kadrowicz

#20346 Postautor: Karamba » 7 października 2024, o 13:58

Wydawało się ,ze już dawno na dnie a tu dno urwało , żenada .

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#20347 Postautor: kdsz » 7 października 2024, o 14:12

Jest oficjalne potwierdzenie - MM, Doyle, Kvech i Huckenbeck z dzikimi kartami.

https://www.fimspeedway.com/news/2025-s ... ev_cb2-57g

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#20348 Postautor: Kargolo » 7 października 2024, o 14:15

Cała żużlowa Polska od wielu lat śmieje się akurat z kogoś innego :)

Nie klikać, nie nabijać wyświetleń, olać. To jedyne lekarstwo na tego raka.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#20349 Postautor: luCas » 9 października 2024, o 17:08

Z innej beczki, przypomni ktos pls tytul utworu, ktory lecial podczas wreczenia medali? Wypadl mi z glowy.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

KDS
Junior

#20350 Postautor: KDS » 9 października 2024, o 17:23

AC/DC - Thunderstruck