Finał DMP: Motor Lublin - Sparta Wrocław 52:38 [99:81], 07.10.2024

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Czarek
Trener

Re: Finał DMP: Motor Lublin - Sparta Wrocław [47:43], 05.10.2024, godz. 19:15

#51 Postautor: Czarek » 1 października 2024, o 22:22

Haron90 pisze:Skandal który powtarza się któryś rok z kolei. Powstał chociaż jeden artykuł na ten temat? Pytam bo już dawno przestałem wchodzić na te szmatławce. Może Musiał nagrał o tym film? Serio, nic nie ma? Szok i niedowierzanie.

To niemożliwe. Na pewno jest burza w mediach, co najmniej jak po informacji o poziomie finansowania Motoru ze spółek skarbu państwa.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#52 Postautor: Gelo » 1 października 2024, o 22:31

Nie ma. Za to dla wrocławskich pomiotów ukraińskich przesiedleńców jesteśmy (cytuję) "brudasami, wieśniakami i pastuchami z brudem pod paznokciami", a Zmarzlik jest malowanym mistrzem, bo przecież Artiom nie jedzie w GP i trzeba go dociążyć. Przypomina mi się Napoli z Maradoną

Flagg
Trener

#53 Postautor: Flagg » 2 października 2024, o 00:16

Ramian1 pisze:Szacun za tak szczegółowe staty :) i jakże pocieszające :)

Dzięki. W sumie temat mnie zainteresował i postanowiłem się trochę zagłębić w temat

Poniżej są dwie tabelki obejmujące występy juniorów przeciwników na torze w Lublinie, w meczach Ekstraligi, od 2019 roku po dzień dzisiejszy. Pierwsza tabela obejmuje wszystkie mecze, natomiast druga nie uwzględnia punktów zdobytych przez Kuberę, Smektałę i Drabika w 2019. te występy były swego rodzaju ewenementem i zdecydowanie odbiegały od wszystkich pozostałych występów juniorów przy Z5. A po drugie, obecnie rywale nie dysponują tej klasy juniorami, wiec wydawało mi się, ze ich pominięcie lepiej odda to, jak sobie radzimy z młodymi zawodnikami przeciwników.

UWAGA: Punkty nie uwzględniają bonusów. Są to czyste punkty zdobywane na torze.

Obrazek

Kilka słów podsumowania:

2019 - Tutaj praktycznie całą robotę zrobiło trio: Kubera, Smektała i Drabik. Pierwszy zrobił 10/5, drugi 6/3, a trzeci aż 14/6. Ta trójka jest też autorem aż 21 z 23 wygranych z zawodnikami Motoru w całym sezonie. Jako jedyni juniorzy, byli też w stanie wygrać z lubelskim seniorem na jego torze. Jedynym zawodnikiem spoza tej trójki, który pokonał jakiegokolwiek żużlowca Motoru był Marcin Turowski z GKMu, który wygrał bieg juniorski. Turowski zdobył też jeszcze jeden punkt, ale był to punkt na tzw. trupie, bo w biegu nie brał udziału kontuzjowany Jonsson. W pozostałych 4 meczach, z Toruniem, Gorzowem, Zieloną Górą i Częstochową, juniorzy gości nie pokonali żadnego zawodnika Motoru.

2020 - To był rok słabszej formy Lamparta i Trofimowa. Pod względem statystyk dorównuje on sezonowi 2019 z uwzględnieniem Domina, Smyka i Drabika. Mimo to, zaden przyjezdny junior nie zdobył więcej niż 6 pkt. Dokładnie tyle wywozili z Lublina Rafał Karczmarz, Dominik Kubera i Szymon Szlauderbach. W sumie młodzi zawodnicy przeciwników wygrali 20 pojedynków, z czego 16 z juniorami i 4 z seniorami: Karczmarz pokonał Pawła Miesiąca, Kubera wygrał z Łagutą, Jakub MIśkowiak pokonał Jarka Hampela, a Mateusz Tonder - Jakuba Jamroga.

2021 - Ten sezon to już w ogóle jakiś kosmos. Juniorzy rywali nie istnieli na naszym torze. Wygrali zaledwie 3 pojedynki w całym sezonie. Na 85 stoczonych. To niecałe 3%. Szczęśliwcami okazali się Jakub MIśkowiak, który wygrał z Jarkiem Hampelem i Bartłomiej Kowalski, który pokonał Krzysztofa Buczkowskiego i Mateusza Cierniaka. TO było w pierwszym meczu sezonu przy Z5. W pozostałych 8 spotkaniach juniorzy rywali zdobywali punkty albo na swoich kolegach z druzyny, albo na trupach, czyli w skutek defektu, upadku czy wykluczenia zawodnika Motoru (5 takich przypadków)

2022 - Drugi sezon, gdzie przytrzymaliśmy juniorów rywali na mniej niż 10% wygranych pojedynków. Tutaj punkty rywale zdobywali głównie na Mateuszu Cierniaku. Najlepszy występ zaliczył Sebastian Szostak zdobywając 6 pkt. Żaden inny junior nie przekroczył 3 oczek. 2 lubelskich seniorów przegrało swoje pojedynki. Jakub MIśkowiak pokonał Jarka Hampela, a Denis Zieliński wygrał z Maksymem Drabikiem

2023 - Tutaj statystyki wyglądają trochę gorzej względem lat poprzednich, ale głównie ze względu na obecność w składzie Kacpra Grzelaka i pierwsze kroki w Elidze Bartka Bańbora. Dodatkowo mieli oni więcej startów ze względu na kontuzje Dominika i potem Jacka Holdera. W sumie 13 przegranych pojedynków. Wszystkie przez właśnie tą parę. Żaden lubelski senior czy Mateusz Cierniak ani razu nie przyjechał za plecami juniora rywali. Dość powiedzieć, ze najlepszy wynik juniora przyjezdnych to 4 punkty (kilku zawodników)

2024 - W tym roku utrzymujemy poziom z roku poprzedniego. Jest nawet troszeczkę gorzej. Niecałe 13% przegranych z juniorami rywali. Z seniorów, Dwa razy dał się pokonać Mateusz Cierniak. Raz zrobił to Kacper Łobodziński, a raz Oskar Paluch. Paluch raz objechał też Fredrika LIndgrena.

Podsumowując. Od 2019 roku, juniorzy rywali robią w Lublinie średnio 0,515 pkt na bieg (0,584 uwzględniając trio z 2019), 2,5 pkt na mecz(!)(mając jeden punkt z urzędu) i wygrywają średnio 1 na 10 pojedynków z zawodnikiem z Lublina (czyli średnio co 5 odjechanych biegów). W ciągu ostatnich 2 lat raptem 3 razy nasi seniorzy dawali się objechać juniorowi, a w sumie miało to miejsce 11 razy przez 6 sezonów (nie uwzględniając tria z 2019 roku).

Kilka ciekawostek:

Od 2019 roku Motor tylko 4 razy przegrał u siebie bieg juniorski

1:5 - Dwa razy z Unią Leszno (2019, 2020) i raz z GKMem (2024)
2:4 z Falubazem Zielona Góra w 2020 roku.

Najgorzej w Lublinie radzą sobie juniorzy Apatora Toruń. Gościli w Lublinie aż 8 razy i tylko jeden, jedyny raz, ich junior okazał się lepszy na torze od zawodnika Motoru. Miało to miejsce w 2022 roku, gdy Denis Zieliński wygrał z Maksymem Drabikiem w 12 biegu meczu Play-Off. Juniorzy Apatora zrobili też 4 dodatkowe punkty, ale wszystkie one były zrobione na trupach.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzyczącyK1b1c
Trener

#54 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 2 października 2024, o 01:49

Miśkowiak jaki patent na Jarka Hampela, aż trzy razy go cyknął na Z5 :D

ezbeg
Trener

#55 Postautor: ezbeg » 2 października 2024, o 06:20

Nie chce nic psuć w statystykach ale wydaje mi się, że w 2021 to jeszcze Lampart przegrał z Liszką w domowym meczu finałowym. Chyba to było w 4 biegu.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#56 Postautor: Cooper » 2 października 2024, o 09:41

Kargolo pisze:Gratulacje dla sztabu Sparty i lekarza, który dopuścił Krawczyka do jazdy! Załatwili chłopakowi ciekawe kilka najbliższych tygodni...

Ramian1 pisze:Najbardziej chore jest to, że ktoś im podbija badania a to już podchodzi po odpowiedzialność karną w razie wypadku, jednak, żyjemy dalej w dzikim kraju w niektórych branżach.

Gelo pisze:Po tej żmijce w drugim biegu te szwy na bank puściły. Tam są chorzy na sukces ludzie.

Haron90 pisze:Skandal który powtarza się któryś rok z kolei. Powstał chociaż jeden artykuł na ten temat? Pytam bo już dawno przestałem wchodzić na te szmatławce. Może Musiał nagrał o tym film? Serio, nic nie ma? Szok i niedowierzanie.

Jak nasi wsadzali na motor Michelsena ze złamaną nogą to byliście bardziej powściągliwi :D
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#57 Postautor: Gelo » 2 października 2024, o 09:48

Tylko, że po pierwsze w przypadku Sparty nie jest to pierwszy raz. Po drugie - Michelsen przewrócił się frajersko sam. Jestem pewien, że nikt go na siłę na motocykl nie sadzał. To była jego decyzja. Jak w ogóle można łączyć te przypadki...

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#58 Postautor: grzesieck » 2 października 2024, o 09:53

Gelo pisze:Nie ma. Za to dla wrocławskich pomiotów ukraińskich przesiedleńców jesteśmy (cytuję) "brudasami, wieśniakami i pastuchami z brudem pod paznokciami", a Zmarzlik jest malowanym mistrzem, bo przecież Artiom nie jedzie w GP i trzeba go dociążyć. Przypomina mi się Napoli z Maradoną

kogo cytujesz?
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#59 Postautor: Kargolo » 2 października 2024, o 09:56

Cooper pisze:
Kargolo pisze:Gratulacje dla sztabu Sparty i lekarza, który dopuścił Krawczyka do jazdy! Załatwili chłopakowi ciekawe kilka najbliższych tygodni...

Ramian1 pisze:Najbardziej chore jest to, że ktoś im podbija badania a to już podchodzi po odpowiedzialność karną w razie wypadku, jednak, żyjemy dalej w dzikim kraju w niektórych branżach.

Gelo pisze:Po tej żmijce w drugim biegu te szwy na bank puściły. Tam są chorzy na sukces ludzie.

Jak nasi wsadzali na motor Michelsena ze złamaną nogą to byliście bardziej powściągliwi :D

Ile szwów miał Michelsen na świeżej ranie?
I kto go wsadzał na motocykl?
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

SwiDarek
Junior

#60 Postautor: SwiDarek » 2 października 2024, o 09:58

Miki siadł na motór w Toruniu - na adrenalinie jeszcze... to nie było mądre i potrzebne... Potem siadał jakoś po drobnej rehabilitacji, nie pocięty i zapewne z usztywnioną girą - nie powiem czy to było uzasadnione czy nie... ale tu Wrocek wsadził na motor dzieciaka, tak dzieciaka, któremu dzień wcześniej założyli 30 szwów... 30 szwów na otwartej ranie - nie czarujmy się ona była rozklejona - a już napewno jak spierdalał na murawę w ostatnim swoim biegu...
Rok wcześniej tajskiego co ruszał dwoma palcami i Łagutę ze złamanym nadgarstkiem... Drabikowi wlewki witaminowe... i wielu innych przed nimi...

powinni się tam prokuratorzy i liga Ruskiemu Klocowi do dupska dobrać a ich lekarza nadwornego pogonić
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Ge(L)o
Trener

#61 Postautor: Ge(L)o » 2 października 2024, o 10:04

Czy klub lub klub kibica planuje w końcu jakąś porządną fetę po zdobyciu trzeciego mistrzostwa, oprócz dekoracji i dożynek na stadionie po meczu ?
Mam na myśli przemarsz ze stadionu na Krakowskie i Litewski. Z flagami, racami, pieśniami, przejazd autobusu z zawodnikami i całym sztabem.
Czy dekoracja, zawodnicy w busy a wy róbcie co chcecie, zrobimy wam żenujące podsumowanie sezonu za miesiąc w jakiejś ciasnej auli ?
Nie mam biletu na mecz, ale dla porządnej fety mistrzowskiej żużlowego Motoru przyjechałbym z drugiego końca świata (na szczęście nie mam tak daleko).

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#62 Postautor: tezetomaniak » 2 października 2024, o 10:34

Tak się zastanawiam jakich argumentów miałby użyć Rusko, żeby "wsadzić Krawczyka na motocykl", gdyby młody sam tego nie chciał. Wywaliłby go z drużyny albo ukarał finansowo? Przecież Sparta potrzebuje punktującego Krawczyka jak tlenu, żeby za rok rywalizować z Motorem i Apatorem. W przypadku Woffindena czy Laguty, tak samo jak Michelsena lub Doyla w GP sprawa chyba jest bardziej przyziemna. Zawodnicy bardzo chcą jechać, a lekarze im tego nie utrudniają (zapewne pod naciskiem)

SwiDarek
Junior

#63 Postautor: SwiDarek » 2 października 2024, o 10:45

tezetomaniak pisze:Tak się zastanawiam jakich argumentów miałby użyć Rusko, żeby "wsadzić Krawczyka na motocykl"

"Wsiadaj kurwa na motor i zapierdalaj - nie pierdol mi tu o szwach... jak nie chcesz skończyć juniorki w I lidze to wsiadaj - na Twoje miejsce w Sparcie mam kolejnych" to tak na szybko co mi do głowy przychodzi i jest w stylu tego tam prezesiny
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#64 Postautor: tezetomaniak » 2 października 2024, o 10:46

Krawczyk: Andrzeju nie denerwuj się, połowa klubów w ekstralidze czeka na mnie z otwartymi ramionami, musisz się bardziej postarać.
Ostatnio zmieniony 2 października 2024, o 10:48 przez tezetomaniak, łącznie zmieniany 1 raz.

SwiDarek
Junior

#65 Postautor: SwiDarek » 2 października 2024, o 10:48

RUSKI KLOC: pokaż mi te kluby... podpisałeś porozumienie ze mną i jam jest Twoim Panem

EDIT: pewnie dzieciak ma prekontrakt albo jakiś inny kwit ma z nim Rusko i mu zamachał przed nosem - nie wierzę, że gość wypierdolił dobrowolnie ze szpitala tylko po to, żeby w finale pojechać trzy razy i może do szpitala na wózku wrócić
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Karamba
Kadrowicz

#66 Postautor: Karamba » 2 października 2024, o 10:54

SwiDarek pisze:
tezetomaniak pisze:Tak się zastanawiam jakich argumentów miałby użyć Rusko, żeby "wsadzić Krawczyka na motocykl"

"Wsiadaj kurwa na motor i zapierdalaj - nie pierdol mi tu o szwach... jak nie chcesz skończyć juniorki w I lidze to wsiadaj - na Twoje miejsce w Sparcie mam kolejnych" to tak na szybko co mi do głowy przychodzi i jest w stylu tego tam prezesiny

spojrzał mu w oczy i powiedział Hator Hator Hator
potem krzyknął mu do ucha WUTES WUTES WUTES

stiffler

#67 Postautor: stiffler » 2 października 2024, o 11:19

Ge(L)o pisze:Czy klub lub klub kibica planuje w końcu jakąś porządną fetę po zdobyciu trzeciego mistrzostwa, oprócz dekoracji i dożynek na stadionie po meczu ?
Mam na myśli przemarsz ze stadionu na Krakowskie i Litewski. Z flagami, racami, pieśniami, przejazd autobusu z zawodnikami i całym sztabem.
Czy dekoracja, zawodnicy w busy a wy róbcie co chcecie, zrobimy wam żenujące podsumowanie sezonu za miesiąc w jakiejś ciasnej auli ?
Nie mam biletu na mecz, ale dla porządnej fety mistrzowskiej żużlowego Motoru przyjechałbym z drugiego końca świata (na szczęście nie mam tak daleko).

Race? Jakie race, no co ty ;) toż to tylko dla kibolstwa z kopanej

SwiDarek
Junior

#68 Postautor: SwiDarek » 2 października 2024, o 11:20

Karamba pisze:
SwiDarek pisze:

spojrzał mu w oczy i powiedział Hator Hator Hator
potem krzyknął mu do ucha WUTES WUTES WUTES

no albo takie albo inne zaklęcia tam były na bank... pewnie bliżej im było do tych moich i straszenia prekontraktem i wypadkiem na zawodach poza polską ligą i pewnie widmem kary za absencję w meczu etc, etc, etc...
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Flagg
Trener

#69 Postautor: Flagg » 2 października 2024, o 11:25

SwiDarek pisze:EDIT: pewnie dzieciak ma prekontrakt albo jakiś inny kwit ma z nim Rusko i mu zamachał przed nosem - nie wierzę, że gość wypierdolił dobrowolnie ze szpitala tylko po to, żeby w finale pojechać trzy razy i może do szpitala na wózku wrócić

Krawczyk jest zawodnikiem Ostrowa i zdaje sie ma nawet z nimi ważny kontrakt. Natomiast Sparta ma prawo pierwokupu, bo taki zapis został wprowadzony do umowy o wypożyczenie. Do tego dochodzi jeszcze kwestia ekwiwalentu za szkolenie .

Demonizujecie na siłe tego Rusko, a nie ma żadnych dowodów na to, ze kazał młodemu wsiadać na motor. Znając zuzlowców, to Krawczyk sam się do tego palił. CO najwyzej można Sparcie zarzucić, że mu nie zabroniła, ale te zarzut można skierować niemal do wszystkich klubów w Polsce, z Motorem włącznie.

I nie porównujcie tej sytuacji do zeszłorocznego Woffindena, bo DJ ma na zużel generalnie juz z lekka wywalone i on faktycznie mógł nie chcieć jechać.
Ostatnio zmieniony 2 października 2024, o 11:26 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#70 Postautor: Cooper » 2 października 2024, o 11:26

A skąd pewność, że Michelsena nikt "nie straszył"?

Fajna hipokryzja - Mikkel wsiadł bo chciał, ale Krawczyka na bank zmusili. Coś jak kibice z Torunia to trzoda, a lubelscy na wyjazdach to wzór :)

KrzyczącyK1b1c
Trener

#71 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 2 października 2024, o 11:52

Cooper pisze:A skąd pewność, że Michelsena nikt "nie straszył"?

Fajna hipokryzja - Mikkel wsiadł bo chciał, ale Krawczyka na bank zmusili. Coś jak kibice z Torunia to trzoda, a lubelscy na wyjazdach to wzór :)

W sumie stąd, że w trakcie jego kontuzji był już w Częstochowie i żadne straszenie nie miałoby sensu :D. Pamiętajmy też, że przed finałem Mikkel wziął udział w SEC, więc wynika z tego, że chciał jeździć.

Czarek
Trener

#72 Postautor: Czarek » 2 października 2024, o 11:58

KrzyczącyK1b1c pisze:

W sumie stąd, że w trakcie jego kontuzji był już w Częstochowie i żadne straszenie nie miałoby sensu :D. Pamiętajmy też, że przed finałem Mikkel wziął udział w SEC, więc wynika z tego, że chciał jeździć.

Jazda Michelsena po kontuzji została zweryfikowana pozytywnie, a Krawczyka, A. Łaguty i Wiffindena negatywnie, a w tym ostatnim przypadku niemal tragicznie.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#73 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 2 października 2024, o 12:06

https://x.com/motorlublinpgee/status/18 ... GK8Qg&s=19 klub postanowił zastąpić Ziółkowskiego kibicami :D

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#74 Postautor: Kargolo » 2 października 2024, o 12:08

Jako nastolatek grałem mecz w koszykówkę 2 dni po skręceniu kostki. Taśma, stabilizator i środki przeciwbólowe. Pewnie nie było to do końca rozsądne, ale dało się na te dwie godziny tak to ogarnąć, żeby być w stanie biegać i skakać. Dlatego uważam, że z pękniętą kością w stopie da się jechać na motocyklu po odpowiednim zaopatrzeniu i painkillerze. Oczywiście uraz poważniejszy, ale też obciążenie tej stopy nieporównywalnie mniejsze.
Co innego 30 szwów założonych 2 dni wcześniej. Przecież to skrajnie różne sytuacje.

Nie sraj we własne gniazdo, żeby na siłę pokazać jaki jesteś obiektywny. Nie warto.

A nachlane wulgarne bydło to to samo nachlane wulgarne bydło, bez względu na noszone barwy, narodowość, kolor skóry czy poglądy polityczne.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#75 Postautor: Cooper » 2 października 2024, o 12:10

Ja kiedyś grałem z założonymi szwami i też było ok, więc nie wiem o co ta afera z Krawczykiem :P