Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

Re: Żużlowe różności

#19576 Postautor: Gelo » 19 czerwca 2024, o 22:35

Bzdury. Uważasz tak jak 99 % wrogów Motoru. Jeżeli Motor ma być mistrzem Polski i żeby Motor było stać na skład mistrzowski każde źródło finansowania jest dobre. A duży może więcej. Motor nie musi niczego udowadniać.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#19577 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 19 czerwca 2024, o 22:36

Gelo pisze:Bzdury. Uważasz tak jak 99 % wrogów Motoru. Jeżeli Motor ma być mistrzem Polski i żeby Motor było stać na skład mistrzowski każde źródło finansowania jest dobre. A duży może więcej.

Nie, nie każde źródło finansowania jest dobre i jeśli się głębiej zastanowisz, to przyznasz mi rację. Sektor prywatny jest dużo stabilniejszy od SSP z różnych względów.

ezbeg
Trener

#19578 Postautor: ezbeg » 19 czerwca 2024, o 22:39

KrzyczącyK1b1c pisze:
ezbeg pisze:Tego co dzieje się w gabinetach to my nie wiemy. Każdy z nas może mieć jakąś teorię. Jedne mogą być bliższe prawdy, inne dalsze. Jak z odejściem MM. Od tego jest forum.

U nas udział SSP to jest koło 20%. Niech każdy sobie oceni po swojemu czy to dużo czy mało.

20-30*% według słów Kepy. Te 10 procent jest istotne :D

Ja już nie pamiętam tych dokładnych proporcji ;)

Wiadomo, że sport zawodowy powinien utrzymać się samodzielnie bez wsparcia publicznego (lokalnego też). Ale to nie piłkarska Premier League. Tutaj szejków nie ma. Swoją drogą. My zepsuliśmy sport. Ale jakby jakiś szejk wykupił powiedzmy Apator Toruń i ściągnął same gwiazdy rozbijając rynek to byłoby ok ;). Wsparcie publiczne (głównie samorządowe) ok, ale nie w większościowym udziale.
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2024, o 22:39 przez ezbeg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#19579 Postautor: Gelo » 19 czerwca 2024, o 22:39

Nie przyznam racji, bo szczerze mam to w odbycie.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#19580 Postautor: papi » 19 czerwca 2024, o 22:40

jak nie każdy, dla złota Motoru bierzmy nawet pieniądze z Al-Kaidy albo ISIS i wspierajmy w ich działaniach.
Nagonka, wszędzie nagonka. O Motorze można mówić tylko dobrze, a o transferach tylko przychodzących. Wszystko inne to zawiść

KrzyczącyK1b1c
Trener

#19581 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 19 czerwca 2024, o 22:40

ezbeg pisze:Wiadomo, że sport zawodowy powinien utrzymać się samodzielnie bez wsparcia publicznego (lokalnego też). Ale to nie piłkarska Premier League. Tutaj szejków nie ma.

Tak, dlatego ja nie uważam, że nie powinno być wsparcia publicznego/lokalnego dla sportu zawodowego. Ja tylko napisałem, że od takiego wsparcia nie powinno zależeć być albo nie być podmiotów sportowych, bo to nie jest zdrowe.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#19582 Postautor: Gelo » 19 czerwca 2024, o 22:43

Czyli źle życzyłeś Motorowi rok i dwa lata temu. Gratuluję. Za dużo czytania fejsa widzę

KrzyczącyK1b1c
Trener

#19583 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 19 czerwca 2024, o 22:45

Gelo pisze:Czyli źle życzyłeś Motorowi rok i dwa lata temu. Gratuluję. Za dużo czytania fejsa widzę

Co ma jedno do drugiego? xD

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#19584 Postautor: Gelo » 19 czerwca 2024, o 22:46

Serio nie spodziewam się rozumienia implikacji w tym przypadku.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#19585 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 19 czerwca 2024, o 22:52

Gelo pisze:Serio nie spodziewam się rozumienia implikacji w tym przypadku.

Życzyłem Motorowi dobrze, nie mam wpływu na pozyskiwanie źródeł finansowania przez Kubę. Cieszyłem sie z każdego zwycięstwa, ale jednocześnie kibicowałem włodarzom, by znaleźli zastępstwo w sektorze prywatnym za SSP możliwie bez wielkich strat sportowych.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#19586 Postautor: Gelo » 19 czerwca 2024, o 23:45

Czyli idiota...

KrzyczącyK1b1c
Trener

#19587 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 19 czerwca 2024, o 23:50

Gelo pisze:Czyli idiota...

Trochę przykre, że obrażasz drugiego człowieka, innego kibica Motoru. No, ale klasy i kultury nie kupisz.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#19588 Postautor: Gelo » 20 czerwca 2024, o 06:50

Nie można być kibicem Motoru i śpiewać jednocześnie gorzowską śpiewkę..
Przykre, że tego nie rozumiesz. Głupoty też nie kupisz.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#19589 Postautor: kdsz » 20 czerwca 2024, o 07:26

Już się zbliżają. Jesteśmy oblężeni!

Obrazek

Gelo pisze:Mam nadzieję że tym seniorem, który ma odejść nie jest Dominik

Według red. Puki Kubera zostaje na kolejny sezon w Motorze. A w miejsce Holdera/Lindgrena może przyjść Jarek Hampel.
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2024, o 07:45 przez kdsz, łącznie zmieniany 1 raz.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

ezbeg
Trener

#19590 Postautor: ezbeg » 20 czerwca 2024, o 07:43

Trzeba komuś wysłać konia trojańskiego. Nieumyślnie stał się nim Mikkel, teraz pora na kolejnego. Chyba również skandynawskiego.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#19591 Postautor: papi » 20 czerwca 2024, o 07:55

Przecież nikomu nie chodzi o to, że lepiej być w drugiej lidze niz mieć wsparcie SSP. Po prostu spółki państwowe mają mniej stabilne zarządy i to normalne, że bezpieczniej mieć partnerów prywatnych.
Można się zgadzać, albo nie, każdy ma prawo do swojego zdania, ale jeśli ktoś z automatu utozsamia takie podejście jako antymotorowe, to powinien się leczyć zamiast uzdrawiać innych.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#19592 Postautor: Gelo » 20 czerwca 2024, o 08:31

Tylko, że to jest bardziej lub mniej (stawiam, że mniej) świadome podkopywanie autorytetu Kuby. To się po prostu dzieje i tyle. Nie bądźmy hipokrytami. Poza Apatorem wszystkie kluby w Ekstralidze mają spółki skarbu państwa. A tylko Motor jest za to potępiany. Jako kibice Motoru powinniśmy stać murem za swoim klubem i odświeżać pamięć komukolwiek kto pyszczy na Motor.

meesha
Trener
Kontakt:

#19593 Postautor: meesha » 20 czerwca 2024, o 08:51

Z Apatorem juz nieaktualne :)
Chyba, ze ten Polski Cukier jest niemiecki ;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#19594 Postautor: kdsz » 20 czerwca 2024, o 09:02

Gelo pisze:Jest mi po prostu przykro, że jest kolejna nagonka na Motor.

Gelu, ale oglądałeś w ogóle Kolegium żużlowe, w którym tak strasznie, Twoim zdaniem, szkalowano Motor? Ja nagonki nie znalazłem w tej audycji. Wręcz przeciwnie. Uczestnicy rozmowy podkreślali, że Motor nie popełnił błędu historycznych dream teamów z Gdańska i Torunia. Mówili, że w parku maszyn jest absolutnie wyjątkowa atmosfera, zawodnicy lubią przebywać w soim towarzystwie, wspierają się i zależy im na wspólnym wygrywaniu meczów. Mówił o tym szczególnie Piotr Kaczorek, który, z racji pracy w roli reportera, może to faktycznie ocenić, również na tle innych drużyn. Wątek o zmianach w składzie też nie był podawany w atmosferze końca świata. O żadnej rozbiórce Motoru nie było mowy. Wiktor chce więcej jeździ, więc prawdopodobnie poszuka innego klubu. Holder jest drogi, być może zbyt drogi dla Motoru, ale jednak nie rozgląda się za nowym pracodawcą, dając pierwszeństwo rozmowom w Lublinie. Nagonka jak cholera.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#19595 Postautor: Cooper » 20 czerwca 2024, o 09:19

Dla Motoru priorytetem jest utrzymanie trzonu drużyny - Zmarzlik, Kubera, Cierniak. Tego nie trzeba tłumaczyć. Ruchów na pozostałych pozycjach nie można wykluczyć, co więcej przecież w przypadku Freda wydaje się to dosyć naturalnym procesem. Co do Holdera to wydaje mi się, że on jest "najmniej" lubelski i związany z nami, ale może patrzę przez pryzmat swoich sympatii (punkty fajne owszem). O Przyjemskim już było co i jak i czemu.

To jest NORMALNA sytuacja która miała już miejsce w przeszłości w naszym klubie i Kępa świetnie sobie z nią poradził. I nie jest tu przyczyną sytuacja z SSP czy nagonka pana z cygarem, a tym bardziej działania ministra sportu ;] I jeden klikbajtowy tytuł w internecie również nie powinien powodować żadnej paniki u bardziej doświadczonych kibiców.

Co więcej, jest cała kolejka zawodników (lepszych i gorszych ale też takich obiecujących), dla których spełnieniem marzeń byłoby znaleźć się w lubelskim parkingu u bogatego wujka Kępy. Hampel pierwszy, niemniej nie wiem czy nie lepiej byłoby wpuścić na pozycję seniora jakiegoś młodego wariata typu Hellström Bängs. Mamy fajny moment na odświeżenie kadry (mam nadzieję, że po zdobyciu złota) a także wprowadzenie wychowanków. Przy pozostawieniu trzonu o którym napisałem wyżej może to fajnie wypalić, a na pewno dać nam ciekawy (ciekawszy?) sezon.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#19596 Postautor: Torsen » 20 czerwca 2024, o 09:41

papi pisze:Po prostu spółki państwowe mają mniej stabilne zarządy i to normalne, że bezpieczniej mieć partnerów prywatnych.

Że mają mniej stabilne zarządy, to małe piwo. Gorzej, że w swoim działaniu - choć są spółkami handlowymi, czyli przedsiębiorcami (podmiotami z definicji nastawionymi na zysk) - niekoniecznie kierują się w swych działaniach korzyściami ekonomicznymi. Jak główny właściciel żąda obniżenia cen, bo zbliżają się wybory, to SSP to robi, nie zważając na fakt, że firma z tego powodu mniej zarabia, a więc tracą również wszyscy pozostali akcjonariusze, dla których zysk jest jedynym powodem uczestnictwa w spółce. Przykładów nie trzeba daleko szukać. Więc siłą rzeczy, decyzje takiej spółki o wspieraniu tego, czy innego klubu też są wynikiem kalkulacji pokrętnych, a nie normalnych.
Również wolałbym, aby siła Motoru była odzwierciedleniem siły lubelskiego biznesu, a nie politycznych decyzji partyjnego czynownika, niezależnie od tego, czyja to jest narracja. I nie, nie jest to deprecjacja Kępy jako prezesa - przeciwnie. W tym wypadku z pewnością można powiedzieć, że pieniądz nie śmierdzi. Jak mamy pieniądze z SSP, to fajnie, ale lepiej by było móc stworzyć taką drużynę dzięki własnej sile, a nie cudzej łasce. Chyba każdy, kto dobrze życzy temu miastu, wolałby, żeby Lublin był ośrodkiem silnym ekonomicznie, a nie politycznym oczkiem w głowie populistów.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#19597 Postautor: Cooper » 20 czerwca 2024, o 09:47

Torsen pisze: Przykładów nie trzeba daleko szukać.

No nie trzeba, Azoty Puławy, miliardowe straty w spadku po poprzednim rządzie. No ale na żużel dawali, reszta ch** ;]

Ale nie idźmy w tę stronę dyskusji. Gelo nakręca panikę, tworzy wrażenie oblężonej twierdzy na którą wszyscy się uwzięli, natomiast sytuacja realnie jest na szczęście dużo lepsza. Kto wie nawet czy nie zdrowsza (jeśli chodzi o polityczne zależności), a sportowo może być ciekawsza i bardziej emocjonująca.

EDIT:

Jak mamy pieniądze z SSP, to fajnie, ale lepiej by było móc stworzyć taką drużynę dzięki własnej sile, a nie cudzej łasce.

To się już dzieje, np. Mastermedia to naprawdę nie są leszcze Stefan i mocno się zaangażowali :)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#19598 Postautor: papi » 20 czerwca 2024, o 10:00

Cooper pisze:Co więcej, jest cała kolejka zawodników (lepszych i gorszych ale też takich obiecujących), dla których spełnieniem marzeń byłoby znaleźć się w lubelskim parkingu u bogatego wujka Kępy. Hampel pierwszy, niemniej nie wiem czy nie lepiej byłoby wpuścić na pozycję seniora jakiegoś młodego wariata typu Hellström Bängs.

Myślę że to już zbyt niska półka. To że raz do roku zrobi show to niestety za mało. Pamiętajmy że na U24 jeszcze 2 lata będzie jezdzil Cierniak, więc kolejny zawodnik z tej grupy miałby sens wyłącznie gdybysmy mówili o olbrzymim talencie, którego warto sprowadzic z planem wieloletniej współpracy.
Natomiast zgodzę się, że jeśli któryś senior odejdzie, to zamiast ściągać zgrane gwiazdy, warto poszukać kogoś kto jest bliski poziomu eligi, a dużo młodszy i ma potencjał żeby rozwijać się w stylu Mikkela. A przy okazji kolejka konkurentów pewnie będzie krotsza, a cena niższa.
Ja tutaj widzę Kurtza i Berge, nie są to gówniarze, ale jeśli będziemy zmuszeni szukać kogoś z zewnątrz to wybrałbym jednego z nich. Uważam, że nie są słabsi od Rasmusa Jensena, który jakoś sobie radzi.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#19599 Postautor: Cooper » 20 czerwca 2024, o 10:09

To tylko przykład oczywiście, ale nawet w tym roku możemy zaobserwować w Elidze, że warto "dawać" szansę": Rasmus Jensen, a ostatnio Ben Cook czy Parnicki (miał już wcześniej przebłyski oczywiście). A Motor ma przecież spore zasługi w "budowaniu zawodników".

Hellström Bängs to po prostu talent i warto go mieć na uwadze, ale patrząc ligi niżej tych nazwisk oczywiście jest kilka, Kurtz czy Berge spoko, choć nie wiem jaki sens dla nas zmiana Holder=>Kurtz, stąd bardziej mam życzenie na kierunek pt. "młody gniewny" ;) Berge na pewno zasługuje na szansę w Elidze, nie wiem czy u nas akurat, ale tak.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#19600 Postautor: papi » 20 czerwca 2024, o 10:11

Sportowo na ten moment nie ma sensu. Zakładam że mówimy o sytuacji, gdy na jednego z Monsterów nie wystarczy i szukamy innej opcji.
No i uparles się na Holdera, bo mniej go lubisz, ale pamiętajmy, że Kępa otwarcie mówił, że rok temu była to dyskusja Jarek czy Fred. Myślę że to Kangur stoi dużo wyzej niż Lindgren