Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
KrzyczącyK1b1c
Trener

Re: Stadion

#8476 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 31 maja 2024, o 16:44

Czarek pisze:Żuk wykorzystał żużlowy elektorat, dając minimum. Nie ze swojego.

Jak każdy polityk daje nie ze swojego. Tylko, że gdyby nie jego wsparcie w 2017 roku, to dziś prawdopodobnie byśmy mogli pomarzyć o takim statusie.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#8477 Postautor: istred » 31 maja 2024, o 17:16

Trochę pomyliłeś "systemy walutowe". Nie ma korelacji między władzami miejskimi a sukcesami lub ich brakiem drużyn sportowych.
Jest. Gigantyczna korelacja.

Czarek
Trener

#8478 Postautor: Czarek » 3 czerwca 2024, o 09:32

Pomijając kwestię stadionu z bajeczki dla naiwnych, o który teraz niby walczy SE, i obiektywnych niedogodności związanych z obiektem na Zygmuntowskich pytam się dlaczego Klub ignoruje problem chamów z papierosami, którzy zrobili sobie z trybun palarnię? Naprawdę rozwiązanie tej kwestii nie wymaga wysiłku finansowego.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8479 Postautor: Cooper » 4 czerwca 2024, o 09:36

Prezydencie Żuku za co tak nienawidzisz lubelskiego żużla? :/

Ehh, mogł jakiś Kanthak załatwić z 200 baniek z funduszu sprawiedliwości (przecież to niesprawiedliwe że nie mamy nowego stadionu), albo pan Orlovsky ciuchy patriotyczne robić i może by się podzielił 0,5 mld zł wtedy ;]
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8480 Postautor: Gelo » 4 czerwca 2024, o 09:51

Ciekawe czy awans piłkarzy nie odbije się nam czkawką. Marta Półtorak już przewiduje walkę o kibica. Ja o frekwencję się nie obawiam. Zakładam, że większe pieniądze będą teraz pompowane w piłeczkę. Kwestia czy kosztem żużla.

KDS
Junior

#8481 Postautor: KDS » 4 czerwca 2024, o 10:13

W Częstochowie żużel nie umarł po sukcesie piłkarzy. My jesteśmy większym miastem. Damy radę.

O frekwencję też się nie obawiam, no chyba że będziemy jechać z jakimś GKMem w tym samym czasie, gdy na Arenę przyjedzie np. Legia. Ale takie kolizje terminów nie powinny się zdarzać często.

ezbeg
Trener

#8482 Postautor: ezbeg » 4 czerwca 2024, o 10:16

Raczej KWP nie pozwoli na jednoczesne spotkania piłkarskie i żużlowe. Chyba zbyt blisko są obydwa stadiony.
Myślę, że z uwagi na okoliczność iż właścicielem Motoru jest Jakubas to miasto zbytnio nie będzie dokładało do interesu.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8483 Postautor: Gelo » 4 czerwca 2024, o 10:31

Jakubas po awansie stwierdził, że Lublin ma świetnego prezydenta. A to już jest zapowiedź, że jednak na coś liczy.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8484 Postautor: Cooper » 4 czerwca 2024, o 10:32

Gelo pisze:Trochę pomyliłeś "systemy walutowe". Nie ma korelacji między władzami miejskimi a sukcesami lub ich brakiem drużyn sportowych. Jestem przekonany, że te sukcesy biorą się przede wszystkim z tego, że wreszcie znaleźli się odpowiedni ludzie (...) jak np. w przypadku młodego Kępy.

Jaki to niesamowity zbieg okoliczności, że przez de facto dwie kadencje Żuka znalazło się tak wielu odpowiednich ludzi i Lublin ma nagle 8 drużyn najwyższych klasach rozgrywkowych (10 lat temu, w 2014 miał bodajże 2?) i parę medali z tytułami mistrzowskimi włącznie.

Taki Pruszon miał pewnie pecha do ludzi, nie ma żadnej tu korelacji ;]

Szybko zapominamy jak było jeszcze całkiem niedawno, a byliśmy w czarnej d...
Ostatnio zmieniony 4 czerwca 2024, o 10:33 przez Cooper, łącznie zmieniany 1 raz.

Czarek
Trener

#8485 Postautor: Czarek » 4 czerwca 2024, o 10:33

ezbeg pisze:Raczej KWP nie pozwoli na jednoczesne spotkania piłkarskie i żużlowe. Chyba zbyt blisko są obydwa stadiony.
Myślę, że z uwagi na okoliczność iż właścicielem Motoru jest Jakubas to miasto zbytnio nie będzie dokładało do interesu.

Motor już nie jest spółką miejską? A to ci sensacja!

ezbeg
Trener

#8486 Postautor: ezbeg » 4 czerwca 2024, o 10:39

Dobra. W 2021 mieli niecałe 30% akcji. Większościowym akcjonariuszem jest Jakubas.

Czarek
Trener

#8487 Postautor: Czarek » 4 czerwca 2024, o 10:52

Cooper pisze:
Gelo pisze:Trochę pomyliłeś "systemy walutowe". Nie ma korelacji między władzami miejskimi a sukcesami lub ich brakiem drużyn sportowych. Jestem przekonany, że te sukcesy biorą się przede wszystkim z tego, że wreszcie znaleźli się odpowiedni ludzie (...) jak np. w przypadku młodego Kępy.

Jaki to niesamowity zbieg okoliczności, że przez de facto dwie kadencje Żuka znalazło się tak wielu odpowiednich ludzi i Lublin ma nagle 8 drużyn najwyższych klasach rozgrywkowych (10 lat temu, w 2014 miał bodajże 2?) i parę medali z tytułami mistrzowskimi włącznie.

Taki Pruszon miał pewnie pecha do ludzi, nie ma żadnej tu korelacji ;]

Szybko zapominamy jak było jeszcze całkiem niedawno, a byliśmy w czarnej d...

Przypomnę Ci te słowa za kilka/kilkanaście miesięcy, bo skoro Żuk ma spijać śmietankę z sukcesów lubelskich klubów to oznacza, że będzie również partycypował w kryzysie lubelskiego żużla, zwłaszcza że ten kryzys będzie bezpośrednio związany z jego decyzjami i zaniechaniami.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8488 Postautor: Cooper » 4 czerwca 2024, o 10:57

Kryzysie?

A no tak, Żuk od 7 lat próbuje ubić ten żużel, pewnie w końcu mu się uda

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8489 Postautor: Gelo » 4 czerwca 2024, o 11:06

No właśnie - wszystkim wyznawcom należy odświeżać pamięć i przypominać, że obecny Motor został zbudowany na zgliszczach poprzedniego klubu. Dziadowskiego - ale klubu. Swoimi decyzjami prezydent miasta dopuścił do największej tragedii dla lubelskiego kibica żużlowego - czyli do zniknięcia Lublina z mapy i braku drużyny ligowej. A w tym czasie ekspartyjny kolega pobierał kasę na szkółkę, która finalnie nikogo nie wyszkoliła, a chętni do jazdy musieli przyjeżdżać z własnym sprzętem. Ja bym się jednak nie rozpędzał z tezami, że prezydent Lublina jest zbawcą lubelskiego sportu. Z chwilą awansu piłkarzy Lublin stał się najprędzej rozwijającym ośrodkiem w Polsce - fajnie. Tylko się cieszyć - jest koniunktura na sport. Ale czy wszyscy ludzie zarządzający klubami to nominaci prezydenta? Ja tego nie wiem i mam tu spore wątpliwości.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8490 Postautor: Cooper » 4 czerwca 2024, o 11:19

Ale kto twierdzi, że nominanci. Może po prostu widzą, że z tym prezydentem da się współpracować i jest sens tu działać?

Możemy mówić, że nie jest zbawcą, niemniej rola miasta jest gigantyczna przez ostatnie 10 lat, bez tej roli nie byłoby Areny Lublin i Euro U21, dzikiej karty dla Startu Lublin, reaktywacji żużla i organizacji GP, zbudowania od praktycznie od zera klubu siatkarskiego, czy choćby Jakubasa i jego inwestycji.

Możemy to nazwać "koniunkturą" a możemy po prostu przyznać, że za Żuka jest tak dobrze, jak jeszcze nigdy nie było :) Fakt, nie opinia :)

Czarek
Trener

#8491 Postautor: Czarek » 4 czerwca 2024, o 11:30

Cooper pisze:Kryzysie?

A no tak, Żuk od 7 lat próbuje ubić ten żużel, pewnie w końcu mu się uda

Sytuacja ze stadionem jest jak najbardziej kryzysowa.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8492 Postautor: Gelo » 4 czerwca 2024, o 11:31

Jest tak dobrze jak nigdy - nikt tego nie kwestionuje. Ale nie jest to zasługa prezydenta Żuka - a już z pewnością nie wyłączna jego zasługa - co starasz się sugerować w prawie każdym swoim wpisie na ten temat. Nie jest też zbawcą żużla. A w kwestii stadionu po prostu oszukał ludzi.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8493 Postautor: Cooper » 4 czerwca 2024, o 11:46

Nigdzie nie napisałem, że to jego wyłączna zasługa (szczególnie w przypadku żużla czy piłki), niemniej gdyby nie Żuk to nie byłoby tak dobrze, a czasem byłoby dużo gorzej, no przykro mi, czasem trzeba zaakceptować fakty ;)

Co więcej, za te 5-10 lat, jak już, zgodnie z sugestią Czarka, nie będzie niczego, a prezydentem Lublina będzie jakiś Moskal, na forum będziemy wszyscy z sentymentem wspominać jak to było "za Żuka" :)

Czarek
Trener

#8494 Postautor: Czarek » 4 czerwca 2024, o 11:49

Gelo pisze:Jest tak dobrze jak nigdy - nikt tego nie kwestionuje. Ale nie jest to zasługa prezydenta Żuka - a już z pewnością nie wyłączna jego zasługa - co starasz się sugerować w prawie każdym swoim wpisie na ten temat. Nie jest też zbawcą żużla. A w kwestii stadionu po prostu oszukał ludzi.

Z tym jest głębszy problem. Po prostu ludzie oszukani bronią oszusta, żeby nie wyjść na naiwnych lub nawet idiotów, gdy uwierzyli w jego bajeczki.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#8495 Postautor: istred » 4 czerwca 2024, o 12:39

Gelo pisze:No właśnie - wszystkim wyznawcom należy odświeżać pamięć i przypominać, że obecny Motor został zbudowany na zgliszczach poprzedniego klubu. Dziadowskiego - ale klubu. Swoimi decyzjami prezydent miasta dopuścił do największej tragedii dla lubelskiego kibica żużlowego - czyli do zniknięcia Lublina z mapy i braku drużyny ligowej. A w tym czasie ekspartyjny kolega pobierał kasę na szkółkę, która finalnie nikogo nie wyszkoliła, a chętni do jazdy musieli przyjeżdżać z własnym sprzętem. Ja bym się jednak nie rozpędzał z tezami, że prezydent Lublina jest zbawcą lubelskiego sportu. Z chwilą awansu piłkarzy Lublin stał się najprędzej rozwijającym ośrodkiem w Polsce - fajnie. Tylko się cieszyć - jest koniunktura na sport. Ale czy wszyscy ludzie zarządzający klubami to nominaci prezydenta? Ja tego nie wiem i mam tu spore wątpliwości.
Mozna sobie odszukać wpisy na forum z tamtego okresu...
Sprawkowy klub należało zaorać żeby na jego zgliszczach mogło powstać coś sensownego. Byłem gorącym zwolennikiem odcięcia tamtych nieudaczników od miejskich pieniędzy. Żuk jak widać też - choć jako prezydent i polityk nie mógł tego ubrać w tak dosadne słowa. Z perspektywy czasu widać, że paradoksalnie była to znakomita decyzja.
...choć jak widać nawet dzisiaj znajdą się tacy, którzy tego nie rozumieją.

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#8496 Postautor: Kshyhu » 4 czerwca 2024, o 13:18

Czarek pisze:Po prostu ludzie oszukani bronią oszusta, żeby nie wyjść na naiwnych lub nawet idiotów, gdy uwierzyli w jego bajeczki.

Przypominam tylko, że wybory samorządowe były przed momentem i można było tego człowieka od stanowiska oderwać. Widocznie jednak znakomita większość ma inne zdanie, niż Ty. Uważasz, że "wyznawcy" prezydenta Żuka poszli na niego głosować w tajnych wyborach i wybrali go po raz kolejny tylko po to, żeby ukryć fakt, że kiedyś wcześniej go wybrali, bo ktoś jest gotów pomyśleć, że są naiwni?
Przyznam, że dawno nie czytałem tak niedorzecznej tezy.
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8497 Postautor: Cooper » 4 czerwca 2024, o 13:23

Poza tym wiadomo, że:

a) głównym kryterium w wyborach jest kwestia stadionu
b) w październiku wygrał Moskal i spółka a w prezydenckich Derewenda, to stadion już by się budował

KDS
Junior

#8498 Postautor: KDS » 4 czerwca 2024, o 14:58

Gdyby Żuk sztucznie podtrzymywał KMŻ na miejskiej kroplówce, to dziś nie mielibyśmy Ekstraligi. A może i nie mielibyśmy żużla w ogóle, bo lubelski sezonowy kibic poszedłby za sukcesami na siatkę czy piłkę nożną.

Czarek
Trener

#8499 Postautor: Czarek » 4 czerwca 2024, o 15:22

Kshyhu pisze:
Czarek pisze:Po prostu ludzie oszukani bronią oszusta, żeby nie wyjść na naiwnych lub nawet idiotów, gdy uwierzyli w jego bajeczki.

Przypominam tylko, że wybory samorządowe były przed momentem i można było tego człowieka od stanowiska oderwać. Widocznie jednak znakomita większość ma inne zdanie, niż Ty. Uważasz, że "wyznawcy" prezydenta Żuka poszli na niego głosować w tajnych wyborach i wybrali go po raz kolejny tylko po to, żeby ukryć fakt, że kiedyś wcześniej go wybrali, bo ktoś jest gotów pomyśleć, że są naiwni?
Przyznam, że dawno nie czytałem tak niedorzecznej tezy.

Nie musisz mnie przekonywać do faktu, że przeciętny wyborca nie ma o niczym pojęcia. Naprawdę.

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#8500 Postautor: Cz@rek » 4 czerwca 2024, o 20:40

Cooper zbiorczy like za ostatnie wpisy bo inaczej się nie da ;) I nie ma sensu dublować wpisów bo 100% racji,ale żeby to zrozumieć nie można być uprzedzonym politycznie jak kilku "wieloletnich użytkowników" ;) Pełen szacun za chęć tłumaczenia oczywistych oczywistości ;)