Żużel LIVE - shoutbox meczowy

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
go!
Trener

Re: Żużel LIVE - shoutbox meczowy

#1176 Postautor: go! » 29 maja 2024, o 11:29

PS. Gelu, popros admina zeby Ci zmienil ten zalosny status "Leszek Demski" ;)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1177 Postautor: Gelo » 29 maja 2024, o 11:34

Bronię sędziego niczym Leszek Demski - w tym przypadku to adekwatne :) Ale racja jest to trochę żałosne tym bardziej, że Pan Leszek nie jest bohaterem mojej bajki.

go!
Trener

#1178 Postautor: go! » 29 maja 2024, o 11:39

Trudno o bajke, ktorej bohaterem by byl ;)
moze "Stoliczku nakryj sie" :D

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#1179 Postautor: kdsz » 29 maja 2024, o 11:41

Gelo pisze:Sędzia nie zrobił niczego złego. Nakazał przygotować tor i puścił próbę toru - wszystko żeby mecz odjechać.

Ciekawe czy miałbyś takie same zdanie, gdyby to Tobie przyszło siedzieć na trybunach 4 h.

Gelo pisze:To przez miękkie fajeczki kibice tyle siedzieli na trybunach. Nie przez sędziego.

Pozwolę sobie podać chronologię (za aplikacją Ekstraligi):

18:00 - planowany początek meczu
19:12 - służby zdejmują plandekę z toru i rozpoczyna się przygotowanie nawierzchni
20:42 - koniec prac
21:08 - próba toru Gorzowiaków
21:56 - decyzja o walkowerach.

Jeśli po zdjęciu plandeki sędzia był świadomy, że przygotowanie nawierzchni zajmie mnóstwo czasu, to trzeba było odpuścić i spotkać się w innym terminie. Ale arbiter nie odpuścił, czekał kolejne 1,5 godziny, mając w poważaniu kibiców zgromadzonych na stadionie. Ja go chwalił nie będę, moim zdaniem facet się skompromitował.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

go!
Trener

#1180 Postautor: go! » 29 maja 2024, o 11:45

Problem polega na tym, ze jest TV i sa kibice.
Koniec koncow sedzia musi podjac decyzje. Jaka bys podjal Ty i kiedy? Chyba nie zdajesz sobie sprawy z zaleznosci?
Jesli juz te 4h (pewnie nie bez presjii) zostaly poswiecone to chyba mozna bylo pojechac, co?

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#1181 Postautor: kdsz » 29 maja 2024, o 11:56

go! pisze:Jaka bys podjal Ty i kiedy?

Ja bym oczywiście podjął decyzję o odwołaniu meczu po zdjęciu plandeki (o 19:12). Kibice siedzieli już wtedy na trybunach 1,5 h, a sędzia zafundował im kolejne 1,5 h gapienia się na traktory. Kompromitacja.

go! pisze:Jesli juz te 4h (pewnie nie bez presjii) zostaly poswiecone to chyba mozna bylo pojechac, co?

Tu pełna zgoda.

Flagg
Trener

#1182 Postautor: Flagg » 29 maja 2024, o 12:13

Dalej nikt nie odpowiedział, a nawet nie zadał pytania, dlaczego tor wyglądał jak wyglądał, mimo że, nie padało szczególnie mocno i na torze leżała plandeka. W Czestochowie lało nieporównywalnie mocniej, plandeki na torze nie było, a stan obu był podobny. A w Czewie te prace trwały znacznie krócej.

Bajek o przeciekającej plandece nie kupuję w tym przypadku.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1183 Postautor: Gelo » 29 maja 2024, o 12:14

Ale dlaczego byś odwołał mecz o 19.12? Na podstawie jakich przesłanek? Taką chronologią zdarzeń kwestionujesz sens istnienia plandek co do istoty. A jednak czemuś one służą - przede wszystkim temu, żeby po ściągnięciu w możliwie krótkim czasie ODJECHAĆ MECZ. Sędzia dał czas na przygotowanie toru. Skoro przestało padać, ludzie weszli na stadion i drugi raz przyjechała telewizja należało zrobić wszystko żeby pojechać. I sędzia zrobił wszystko żeby tak się stało. Nie bardzo rozumiem zarzut o kompromitacji. Chyba, że przyjmujemy jako aksjomat, że zawodnicy to święte krowy. Ja tak nie uważam.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#1184 Postautor: kdsz » 29 maja 2024, o 12:20

Flagg pisze:Dalej nikt nie odpowiedział, a nawet nie zadał pytania, dlaczego tor wyglądał jak wyglądał, mimo że, nie padało szczególnie mocno i na torze leżała plandeka. W Czestochowie lało nieporównywalnie mocniej, plandeki na torze nie było, a stan obu był podobny. A w Czewie te prace trwały znacznie krócej.

Na pewno toru celowo nie zepsuli gospodarze, bo im akurat zależało żeby pojechać przeciwko Grudziądzowi osłabionemu brakiem Doyle'a.

Gelo pisze:Ale dlaczego byś odwołał mecz o 19.12? Na podstawie jakich przesłanek?
Na podstawie takich przesłanek, że 1,5 plus 1,5 daje 3. A to zdecydowanie zbyt długo. No chyba że sędzia wierzył w ogarnięcie tego bajora w kwadrans...

Flagg
Trener

#1185 Postautor: Flagg » 29 maja 2024, o 12:23

kdsz pisze:
Flagg pisze:Dalej nikt nie odpowiedział, a nawet nie zadał pytania, dlaczego tor wyglądał jak wyglądał, mimo że, nie padało szczególnie mocno i na torze leżała plandeka. W Częstochowie lało nieporównywalnie mocniej, plandeki na torze nie było, a stan obu był podobny. A w Czewie te prace trwały znacznie krócej.

Na pewno toru celowo nie zepsuli gospodarze, bo im akurat zależało żeby pojechać przeciwko Grudziądzowi osłabionemu brakiem Doyle'a.

Ja nie mówię, że gospodarze celowo go zniszczyli. Nie mówię, że zrobili to goście. Zadaję po prostu pytanie. Od czasu ich wprowadzenia, plandeki uratowały co najmniej kilkanaście spotkań jak nie więcej. I nie przypominam sobie sytuacji, gdzie po jej zdjęciu, tor wyglądałby tak jak w Gorzowie. A było wiele sytuacji, gdy lało dużo mocniej niż wczoraj. Wedle wcześniejszych doświadczeń, to wczoraj po zdjęciu plandeki i maks godzinie prac powinniśmy miec tor jak ta lala i bez problemu odjechać zawody.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Ge(L)o
Trener

#1186 Postautor: Ge(L)o » 29 maja 2024, o 12:30

Trener Stali w wywiadzie dla tv zakwestionował w ogóle sens stosowania plandeki. Cisnęły mu się na usta brzydkie słowa, ale skwitował tylko, że to pieniądze wyrzucone w błoto ( w tym przypadku dosłownie).
Przez to przeciekanie plandeki na łączeniach tor tak wyglądał ? Być może należał się walkower, ale nie obustronny ?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1187 Postautor: Gelo » 29 maja 2024, o 12:32

Sędzia nie wierzył w ogarnięcie bajora w kwadrans. Od początku mówiło się, że od ściągnięcia plandeki do startu meczu potrzeba ok. 45 minut. Sędzia dał czas na zrobienie toru, w Gorzowie mają ponoć najlepszy sprzęt i najlepszego speca (Gałę). Sędzia ze swojej strony zrobił wszystko żeby pojechać - czyli dać czekającym kibicom rekompensatę za stracony czas. Wszyscy widzę idziemy w ślepą uliczkę. Może trzeba się pogodzić z faktem, że zdarzają się mecze gdzie jest nierówno, ślisko lub jest jazda gęsiego i jedna ścieżka. Taki sport.
ps. Chomski zasugerował, że ich plandeka jest już wysłużona i nie pełni swojej roli.

Flagg
Trener

#1188 Postautor: Flagg » 29 maja 2024, o 12:36

Trener Stali to często mówi jak wiatr zawieje. Plandeka była wielokrotnie stosowana w Lublinie, Wrocławiu, Lesznie czy Grudziądzu i żadnych afer nie było. Może lekka u nas z dziurami na drugim łuku, ale to jest skala nieporównywalna do wczorajszego cyrku. A akurat u nas plandeka wielokrotnie ratowała mecze. Choćby w zeszłym sezonie mecze z Lesznem i Krosnem. Zresztą z Krosnem mecz planowany był na 18, a zaczął się o 21. Mecz odjechano bez najmniejszych problemów.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1189 Postautor: Gelo » 29 maja 2024, o 12:41

Temat wraca jak bumerang i jest praktycznie... nierozwiązywalny. Nie pamiętam kto ale w jakimś wywiadzie jakiś spec stwierdził że plandeki mają swoją żywotność i z czasem zmieniają swoje właściwości (w sumie jak większość tworzyw). Dlatego jestem zwolennikiem obligatoryjnego zadaszenia toru :)

Flagg
Trener

#1190 Postautor: Flagg » 29 maja 2024, o 12:48

W Gorzowie jak widać wielu problemów się nie da rozwiązać.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#1191 Postautor: kdsz » 29 maja 2024, o 12:48

Gelo pisze:Od początku mówiło się, że od ściągnięcia plandeki do startu meczu potrzeba ok. 45 minut.

W takim razie sędzia prawdopodobnie dał się nabrać na zapewnienia gospodarzy. Tor po zdjęciu plandeki wyglądał beznadziejnie i trzeba było odpuścić ratowanie spotkania. Nie wiem dlaczego nawierzchnia była w tak złym stanie, to wręcz nieprawdopodobne.

Być może brakuje procedury w myśl której mecze opóźnione o więcej niż 120 minut są automatycznie odwoływane. Żeby nie trzymać bez sensu kibiców (i senatorów) na trybunach.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#1192 Postautor: Perez » 29 maja 2024, o 12:55

Kilka słów od Mirka:
https://www.facebook.com/share/6C9NjL4XvRCWfD1m/

Dwa słowa do Pana Marka Cieślaka i innych co by w Anglii pojechali!
Zawodnicy sami nic nie powiedzą bo zaraz posypią się kary… a wielu chciałoby powiedzieć co myśli i co wie ale wtedy to by ich zawiesili dożywotnie!!!
Ludzie którzy ich hejtują ustawiają się w kolejce dlatego muszę włączyć się chyba bardziej do dyskusji…
Z takim Panem Komarnickim dyskutować nie zamierzam bo mam czasami wrażenie, że nie ma pojęcia o co chodzi w jeździe na żużlu, ale już z trenerem Cieślakiem chętnie podyskutuje!
Pan trener powiedział- „Tak nie może być, bo potem żużlowcy będą mówić, że nie jadą, kiedy coś im się nie spodoba (…) W Anglii to niedopuszczalne” i z całym szacunkiem dla Pana Marka którego bardzo szanuję i lubię ale mam już dość jeżdżenia po zawodnikach. I to się tyczy wszystkich co mówią , że jutro w Danii, Anglii czy Szwecji pojadą. Napiszę to ostatni raz bo mówiłem już o tym wiele razy i już nie będę się powtarzał w myśl zasady , że mądry zrozumie , a głupiemu nie przetłumaczysz.
Po pierwsze trener Cieślak nie miał okazji jeździć na teraźniejszym sprzęcie(dlatego tak mówi) a ja na sprzęcie z jego epoki miałem okazję jeździć i proszę mi wierzyć że na takim torze jak wczoraj- dajcie im motocykle z Pana Marka epoki to będą odpychać się nogami żeby było szybciej i jeździć z jedną ręką na wirażach!
Po drugie to twardy tor i na nim błoto tak jak to jest w Szwecji, Danii czy Anglii to zupełnie coś innego niż to co wczoraj było czyli miejsce twarde i przyczepne obok siebie i trener Cieślak doskonale o tym wie tylko siedzi po drugiej stronie mocy i mówi to co jest właściwe i wygodne dla niego bo „biznes is biznes” . Zróbcie błoto na twardym torze i każdy zawodnik pojedzie tylko po co? Żeby oglądać wyścigi gęsiego ?
Po trzecie wszystko co robi się od wielu lat ma na celu podnosić poziom widowiska żeby to było show i chciało się oglądać. Chwała za to ludziom którzy zmieniają te przepisy (jest wiele jeszcze do zmiany i poprawienia) i telewizji bo bez nich nie byłoby to możliwe, ale właśnie zmienia się to wszystko żeby nie skończyć jak żużle w Anglii, Szwecji czy Danii!!! Bo można pokazywać żużle w błocie ale raz się na to przyjdzie a drugi już nie! Gdyby było jak w Anglii to trener Cieślak siedziałby w domu i kolarstwo oglądał a nie komentował żużle bo nikogo by to nie interesowało, a na stadion przychodziłoby po kilkadziesiąt osób !!! A tak mamy pełne stadiony i piękną walkę na torze, a nie jak w Anglii jazdę gęsiego i pustki na trybunach!!! Idąc tropem, że w Anglii by pojechali teraz mielibyśmy kilka drużyn i nikt by nie wiedział co to żużel! Dlatego kiedy słyszę od ludzi co się nie znają, że w Anglii by pojechali to nie reaguje bo nie wiedzą co mówią , ale kiedy mówią to ludzie co się znają to krew mnie zalewa bo wiem, że jest drugie dno czyli kasa która każdemu musi się zgadzać.
Po czwarte ile jest imprez gdzie zawodnicy jednomyślnie się sprzeciwiają bo tor się nie nadaje ? zamiast odwołać te imprezy od razu i szanować kibiców to ktoś chce je jechać na siłę bo kasa… W Pile byłem - tor dramt ale zawodnicy pojechali na szczęście bez kontuzji i bez widowiska… W Krośnie byłem - tor dramat ale zawodnicy powiedzieli dość na całe szczęście żeby nie doprowadzić do jakieś katastrofy mimo nacisków w ich kierunku- to też w końcu wypłynie bo jest nagrane…
Po piąte to tor w Gorzowie był nieregulaminowy i to było widać w świetnych ujęciach telewizyjnych, że są miejsca przyczepne i twarde obok siebie!
To tak na szybko…
A trener Cieślak powinien powiedzieć , że sędzia popełnił błąd w 15 biegu puszczając Madsena no i moim zdaniem Drabik dotkną taśmę … tego zabrakło…
Poza tym to Szkoda, że trener Chomski się wybiela wypowiedziami, a nie stoi murem za drużyną która zimą stworzył…
Pamiętam jak wiele lat temu siedzieliśmy w szatni po meczu jako zawodnicy i Adam Skrórnicki powiedział wtedy, ze nie zauważymy kiedy nakażą nam jeździć w określonym kolorze gaci - trochę się śmialiśmy z tego wtedy ale takie czasy nastały niestety i nie zgadzam się w niektorych regulaminowych kwestiach gdzie mówimy o kevlarach, reklamach, naklejkach na busach i wielu innych sprawach i przestałem o tym mówić , no ale jeżeli chodzi o bezpieczeństwo zawodników to nie można milczeć bo tu nie ma miejsca na kompromis bo to zawodnicy robią show i kiedy wszyscy mówią że nie chcą jechać to tor musi być na prawdę niebezpieczny i tylko jakiś niekompetentny człowiek może ich zmuszać do jazdy żeby kasa się zgadzała- takich ludzi z żużla trzeba się pozbyć !
Szkoda Kostka bo piął się po szczeblach trenerskiej kariery w reprezentacji, a jego sprzeciw na pewno mu zaszkodzi no ale kto jak nie właśnie trener reprezentacji ma powiedzieć, że tor się nie nadaje do bezpiecznego ścigania ?
Rola komisarza jest momentami śmieszna, a momentami tragiczna dlatego żeby rozmyć odpowiedzialność proponuje dołożyć jeszcze dwóch komisarzy toru i robić głosowanie czy tor jest ok czy nie…
Najlepsze jest w tym to, że można było tego uniknąć widząc jak pada i plandeka przecieka i odwołać to zwyczajnie i nikt by nic nie powiedział - w sumie nie bo okazałoby się że plandeka to w sumie bubel bo przecieka więc po co wydawać grube pieniądze …
Lepiej było zafundować 4 godzinny kabaret na stadionie i przed telewizorami bo kasa kasa kasa i te uje nie będą nam mówić kiedy będą jeździć tylko Ci Panowie zapomnieli, ze potrzebują tych żużlowców żeby zarabiać kasę- ktoś powie że zawodnicy chcą kasę i by jej nie było bez tych Panów-tych nie będzie to znajdą się następni, a zawodników tak łatwo nie znajdziecie !!!
Ja też brałem udział w podwójnym walkowerze w Ostrowie na torze gdzie obie drużyny nie chciały jechać i myślałem , że w tych czasach to niemożliwe…a jednak kasa wygrywa…
A no i zaraz powiecie, że Jabłoński kiepsko jeździł na trudnych torach- tak bo był średnim średniakiem ale to przez prawie 30 lat pozwoliło mi poznać i pokochać żużel na tyle, że teraz wszystko co mówię to mówię z własnego doświadczenia dla dobra naszej kochanej dyscypliny!!!
P.S. polonistą nie jestem ( zawsze wolałem matme) i pisanie mnie trochę męczy dlatego muszę pomyśleć chyba o jakimś kanale swoim , a może podjąć z kimś współpracę i będziemy gadać o czarnych stronach czarnego sportu bez szczypania się w język a trochę tego się nazbierało przez lata- ktoś jakieś propozycje?
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

rumburaquee
Zawodowiec

#1193 Postautor: rumburaquee » 29 maja 2024, o 13:15

Flagg pisze:W Gorzowie jak widać wielu problemów się nie da rozwiązać.

Da się.... ogniem:)

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#1194 Postautor: luCas » 29 maja 2024, o 13:33

Podoba mi sie argument o jezdzie gesiego. Tak jakby na betonie mecze tak nie wygladaly. No ale chociaz jest bezpiecznie
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Flagg
Trener

#1195 Postautor: Flagg » 29 maja 2024, o 13:37

Szczególnie w Gorzowie, gdy tamtejszy tor od chyba dwóch czy trzech sezonów dzierży zaszczytną palmę pierwszeństwa pod względem najmniejszej liczby mijanek w lidze.

Ge(L)o
Trener

#1196 Postautor: Ge(L)o » 29 maja 2024, o 14:14

Jabłoński jest jeszcze głupszy niż mi się wydawało. W dodatku analfabeta.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1197 Postautor: Gelo » 29 maja 2024, o 14:16

Ge(L)o
Trener

#1198 Postautor: Ge(L)o » 29 maja 2024, o 14:54

Ta sytuacja daje niepowtarzalną szansę, by skończyć z dyktaturą zawodników i zacząć jeździć mecze również na torach "trudnych". Niech się spełni.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#1199 Postautor: tezetomaniak » 29 maja 2024, o 15:45

Jazda na trudnych torach, owszem. Tylko powrót do starych dobrych tłumików :)

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#1200 Postautor: boxing » 29 maja 2024, o 17:08

Trudno zrozumieć, że jest plandeka, a tor dalej nie nadaje się do jazdy. Coś za łatwo zawodnicy odpuszczają (a "w przysłowiowej Szwecji jadą"), a potem takie kwiatki, że zdaniem trenera (Baron niedawno?) zawodnicy mówili, że tor nie nadawał się do jazdy a zdaniem zawodników którzy tak mieli mówić (Przedpełski ?) wcale z trenerem nie rozmawiali... a w Gorzowie odwrotnie, zawodnicy i kierownik nie chcieli jechać, a trener nic tym nie wiedział :)
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!