Żużlowe różności
-
Maretzky76
- Szkółkowicz
Re: Żużlowe różności
Gównoburza rozpętana przez Ostafińskiego wymknela się spod jakiejkolwiek kontroli. Przypomina to jakiś marny kabaret.
KGHM w Lublinie
Lubin, Lublin, co za różnica dla tego posła.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Saeyl pisze:KGHM w Lublinie
Lubin, Lublin, co za różnica dla tego posła.
Stawiam, że literówka przy spisywaniu wywiadu :). Ostaf kilka razy pisał "Lublin" przy spisywaniu i pewnie tutaj też tak się zdarzyło. Z perspektywy osoby, która nie raz spisywała wywiady, tak to widzę. Oczywiście to nie usprawiedliwia Ostafa :D
Siatka , piłka ręczna i inne dyscypliny wszędzie zespoły z państwowymi firmami w nazwie nikt tam mordy nie drze w tym żużlowym bagienku zawsze słoma wyjdzie z gumofilców .
Najlepsze, że gada o Sasinie, a jednocześnie nie ma nic przeciwko spółkom finansującym lokalne kluby.
Tylko, że Sasin lansował się na Bogdance z tego co pamiętam, a nie na Orlenie :)
Tylko, że Sasin lansował się na Bogdance z tego co pamiętam, a nie na Orlenie :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Flagg pisze:Najlepsze, że gada o Sasinie, a jednocześnie nie ma nic przeciwko spółkom finansującym lokalne kluby.
Dokładnie xD. Sasin pajacerkę odwalił przy okazji Bogdanki. Chyba też był tam Hampel, którego sponsorem była Bogdanka.
Pojebało doszczętnie.
Pomijając zupełnie kwestie światopoglądowe i mój stosunek do tych farbowanych Polaków z Rosji to jednak sporo racji ma.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Wszyscy Ci, co w żużlu traktują paszport jako walutę, powinni sobie szczerze pogratulować.
Bo ludzie co podejmuja takie decyzje powinni sie 5 razy zastanowic. Jakie z tego tytulu mamy prawa, jakie przywileje, ale tez jakie obowiazki? No ale czego i od kogo zadamy?
Teraz na szybko niech uchwalaja, zeby bylo jak w pilke. Kto raz reprezentowal jakis kraj - innego nie moze.
Teraz na szybko niech uchwalaja, zeby bylo jak w pilke. Kto raz reprezentowal jakis kraj - innego nie moze.
Brak słów. Mam nadzieję że nie dostanie nigdy szansy jeździć pod Polska flaga. Strasznie mnie irytuje ten gość. Kiedyś był mi obojętny teraz go nie trawie.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'
blajar pisze:Pomijając zupełnie kwestie światopoglądowe i mój stosunek do tych farbowanych Polaków z Rosji to jednak sporo racji ma.
Ma sporo racji, a wszyscy, którzy byli zwolennikami dyskwalifikacji Rosjan i jednocześnie pozwolili im jeździć z polskimi papierami (niektórym załatwiając polskie obywatelstwo) powinni służyć jako wzorzec z Sevres w kategorii "frajerstwo".
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Reprezentowanie barw narodowych w zawodach międzynarodowych czy występy w reprezentacji nie są zapisane w konstytucji i nikt nie ma obowiązku umożliwiać startów w mistrzostwach świata pod Polską flagą.
Dwa. Przepisy FIM są wciąż dość jasne. Zawodnik, który reprezentował jeden kraj, nie może dostać międzynarodowej licencji innego kraju bez zgody macierzystej federacji. A macierzysta federacja Laguty jest zawieszona, co oznacza, że nawet jakby chciała, to takiej zgody udzielić nie może. A bez licencji międzynarodowej to Laguta z Emilem mogą sobie MŚ oglądać co najwyżej w TV. I na tym w sumie można skoczyć temat. Przynajmniej dopóki FIM nie zmieni przepisów. Dlatego to pieprzenie piernika o DK na 2024 było zwykła bzdurą.
Właśnie z tego względu PZM zmienił przepisy wewnętrzne, że do startów w lidze polskiej nie potrzeba licencji międzynarodowej (co było wymogiem do 2022 włącznie), a starczy zwykła, która PZM może wydawać wedle swoich przepisów, nie patrząc na FIM.
Tak przynajmniej było jeszcze do tego roku. Czy FIM coś zmieni na 2024? Nie zapowiada się
Dwa. Przepisy FIM są wciąż dość jasne. Zawodnik, który reprezentował jeden kraj, nie może dostać międzynarodowej licencji innego kraju bez zgody macierzystej federacji. A macierzysta federacja Laguty jest zawieszona, co oznacza, że nawet jakby chciała, to takiej zgody udzielić nie może. A bez licencji międzynarodowej to Laguta z Emilem mogą sobie MŚ oglądać co najwyżej w TV. I na tym w sumie można skoczyć temat. Przynajmniej dopóki FIM nie zmieni przepisów. Dlatego to pieprzenie piernika o DK na 2024 było zwykła bzdurą.
Właśnie z tego względu PZM zmienił przepisy wewnętrzne, że do startów w lidze polskiej nie potrzeba licencji międzynarodowej (co było wymogiem do 2022 włącznie), a starczy zwykła, która PZM może wydawać wedle swoich przepisów, nie patrząc na FIM.
Tak przynajmniej było jeszcze do tego roku. Czy FIM coś zmieni na 2024? Nie zapowiada się
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Inna sprawa, że wybiórcze traktowanie Rosji jest aż nadto widoczne, zwłaszcza w kontekście tego co dzieje się na Bliskim Wschodzie.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Do tej pory byłem raczej przeciwny, ale teraz tak sobie myślę - co właściwie ma na celu ten zakaz startów dla Rosjan? No chyba głównie to, żeby rosyjskie władze nie wykorzystywały sportu do swoich celów propagandowych. Czy start Artioma w barwach Polski można tak wykorzystać? Nie. Wprost przeciwnie - dla Rosjan to byłby plaskacz w twarz, że ich mistrz świata postanowił zdradzić Matkę Rosję i zdobywać medale dla "państwa nieprzyjaznego".
Pod tym względem jego występy byłyby wręcz wskazane. Ból tyłka niektórych bardziej zradykalizowanych rosyjskich kibiców na widok Artioma śpiewającego polski hymn byłby zapewne podobny do bólu gorzowskich tyłków na widok Zmarzlika odbierającego medal DMP dla Motoru.
Pod tym względem jego występy byłyby wręcz wskazane. Ból tyłka niektórych bardziej zradykalizowanych rosyjskich kibiców na widok Artioma śpiewającego polski hymn byłby zapewne podobny do bólu gorzowskich tyłków na widok Zmarzlika odbierającego medal DMP dla Motoru.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
KDS pisze:Do tej pory byłem raczej przeciwny, ale teraz tak sobie myślę - co właściwie ma na celu ten zakaz startów dla Rosjan? No chyba głównie to, żeby rosyjskie władze nie wykorzystywały sportu do swoich celów propagandowych. Czy start Artioma w barwach Polski można tak wykorzystać? Nie. Wprost przeciwnie - dla Rosjan to byłby plaskacz w twarz, że ich mistrz świata postanowił zdradzić Matkę Rosję i zdobywać medale dla "państwa nieprzyjaznego".
Tylko że ruskich Artiom tak obchodzi i interesuje jak mnie zeszłoroczny śnieg.
Nie tylko on, ale i cały żużel który jest skupiony wokół czterech ośrodków z czego trzy leżą w sąsiadujących regionach. Jakby tu chodziło o jakiegoś piłkarza czy hokeistę to tak. Mogliby mieć ból, a co do żużla. 95% Rosjan pewnie nie wie co to za sport.
No właśnie. Tym bardziej ten cały zakaz startu dla Rosjan, nawet tych posiadających inne obywatelstwo, nie ma wielkiego sensu. Jego oddziaływanie na rosyjskie władze jest prawie żadne.
Propaganda nie polega na tym że w rosyjskich mediach przedstawia Lagute jako Polaka śpiewającego Mazurka Dąbrowskiego :)
- tezetomaniak
- Trener
KDS pisze:Do tej pory byłem raczej przeciwny, ale teraz tak sobie myślę - co właściwie ma na celu ten zakaz startów dla Rosjan?
Ma na celu wykluczenie z przestrzeni publicznej rosyjskich symboli narodowych oraz rosyjskich sponsorów. Nie może dojść do sytuacji, w której będzie grany ruski hymn, a ekspozycję dostanie np. Lukoil.
Dlatego jestem za startami bez symboli i sponsorów. Zero wywiadów po rosyjsku, gestów czy odniesień do "operacji specjalnej". Za złamanie umowy kop w dupe.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
tezetomaniak pisze:KDS pisze:Do tej pory byłem raczej przeciwny, ale teraz tak sobie myślę - co właściwie ma na celu ten zakaz startów dla Rosjan?
Ma na celu wykluczenie z przestrzeni publicznej rosyjskich symboli narodowych oraz rosyjskich sponsorów. Nie może dojść do sytuacji, w której będzie grany ruski hymn, a ekspozycję dostanie np. Lukoil.
Dlatego jestem za startami bez symboli i sponsorów. Zero wywiadów po rosyjsku, gestów czy odniesień do "operacji specjalnej". Za złamanie umowy kop w dupe.
Wierzysz w to że tak się zachowają? Daj palec...
rumburaquee pisze:KDS pisze:Do tej pory byłem raczej przeciwny, ale teraz tak sobie myślę - co właściwie ma na celu ten zakaz startów dla Rosjan? No chyba głównie to, żeby rosyjskie władze nie wykorzystywały sportu do swoich celów propagandowych. Czy start Artioma w barwach Polski można tak wykorzystać? Nie. Wprost przeciwnie - dla Rosjan to byłby plaskacz w twarz, że ich mistrz świata postanowił zdradzić Matkę Rosję i zdobywać medale dla "państwa nieprzyjaznego".
Tylko że ruskich Artiom tak obchodzi i interesuje jak mnie zeszłoroczny śnieg.
KDS pisze:No właśnie. Tym bardziej ten cały zakaz startu dla Rosjan, nawet tych posiadających inne obywatelstwo, nie ma wielkiego sensu. Jego oddziaływanie na rosyjskie władze jest prawie żadne.
To w końcu jak? Jest sens czy go nie ma?
- tezetomaniak
- Trener
rumburaquee pisze:Wierzysz w to że tak się zachowają? Daj palec...
Jeżeli pytasz o władze cyklu czy FIM to niestety w to nie wierzę, ale gdyby była wola to jest to do zrobienia. Natomiast myślę że Laguta i Sajfutdinow przełknęli by tę zniewagę ;)