Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kdsz
Trener

Re: Żużel w TV

#19526 Postautor: kdsz » 5 września 2023, o 06:36

Gelo pisze:Tym bardziej że jest głównym kandydatem do dzikusa w GP.

Moim zdaniem nie dostanie. Wystarczy, że Dudek w ostatnich dwóch rundach będzie w półfinałach i mu dadzą za nazwisko. Domin musiałby walić komplety w ekstralidze i SEC.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Flagg
Trener

#19527 Postautor: Flagg » 5 września 2023, o 08:06

Głównym kandydatem to on może być w oczach kibiców. I to pewnie głównie tych z Lublina (choć akurat Dominik lubiany jest również w innych miastach). Już mamy 2 Polaków w przyszłorocznym cyklu, a na 99% Janowski jest wyżej w hierarchi Discovery niż Kubera i on jest na ten moment kandydatem nr. 1 z Polski. Do tego dodajmy, że w cyklu może nie utrzymać się zaden Duńczyk. MM wprawdzie pewnie utrzyma się przez SEC, ale Madsen to pewniak, a i Thomsen ze względu na kontuzje dostanie. Do tego Discovery raczej będzie chciało utrzymać w cyklu całą trójke Brytyjczyków. Jest jeszcze Fricke. IMO szanse Domina w tym roku są bliskie zeru.

Choć jak sie okazuje, Domin właśnie zgarnał swoje pierwsze zwycięstwo w Grand Prix, wiec moze szanse rosną :D

"Dominik Kubera wygrał zawody Grand Prix! Mimo, że nie było go na liście startowej turnieju w Cardiff. Jak to zrobił? Spieszymy ze szczegółami.

Teraz już poważnie - nie były to zawody w wyścigach na żużlu, tylko zmagania wędkarskie. Rywalizacja toczyła się, jak na najlepszym turnieju żużlowym. Tyle, że w ciszy i przy dużym skupieniu. Areną zmagań był staw Pośrednik w Pawłowicach koło Leszna.

Żużlowiec wygrał czwartą rundę cyklu Grand Prix Sekcji Wędkarskiej Kociugi. Do rywalizacji przystąpiło kilkunastu zawodników, walczących o nagrodę - Puchar Radnego Michała Michalskiego. Kubera od niedawna jest członkiem sekcji wędkarskiej z Kociug. W nowych barwach zaliczył drugi start i od razu sukces. W debiucie zajął trzecie miejsce, teraz pierwsze."

https://magazynzuzel.pl/pl/11_aktualnos ... xSIqT8A1fc
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#19528 Postautor: kdsz » 5 września 2023, o 08:23

Rozkminialiśmy ostatnio z córką zagadnienie dzikich kart. Wyszło nam, że w sezonie 2024 w GP wystartują:

1. Zmarzlik (top 6)
2. Lindgren (top 6)
3. Vaculik (top 6)
4. Holder (top 6)
5. Doyle (top 6)
6. Bewley (top 6 albo DK, gdyby utrzymał się Lambert)
7. Woźniak (GPCh)
8. Lambert (GPCh albo top 6)
9. Kvech (GPCh)
10. Michelsen (SEC)
11. Fricke (DK)
12. Madsen (DK)
13. Woffinden (DK)
14. Janowski/Dudek (DK)
15. Thomsen (DK)

Łącznie:
Polska, Australia, Wielka Brytania i Dania - po 3
Szwecja, Słowacja i Czechy - po 1

Gdyby Kvech przestraszył się rywalizacji i zrezygnował z udziału, to wówczas Przemo wchodzi jako trzeci Polak, a dzikusa, zamiast Janowskiego albo Dudaka, pewnie dostałby Lebiediew.

Flagg
Trener

#19529 Postautor: Flagg » 5 września 2023, o 08:31

I tak to pewnie bedzie wyglądać. Tylko jedna uwaga, jesli Lambo utrzyma się w TOP 6 kosztem Bewley'a, to do cyklu wchodzi i Kvech i Przemo. I wtedy nie ma DK dla kogoś z miejsc 6, 11-15(stawiam na Fricke'a, Janowski IMO dostanie nawet jak będzie już 3 Polaków)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#19530 Postautor: kdsz » 5 września 2023, o 08:52

Jeśli Magic w dalszym ciągu będzie oglądał plecy takich asów jak Anders Rowe, to ja nie bardzo widzę dla niego ratunek. Janowski to wielkie nazwisko w GP, ale są pewne granice. Włos mi się jeży na głowie na myśl, że w sezonie 2024 Polskę w cyklu może reprezentować skład Zmarzlik, Woźniak i Pawlicki.

BTW, jak myślicie, czy nie jest czasem tak, że kontuzja trafiła się Thomsenowi jak ślepej kurze ziarno? Wydaje mi się, że jadąc wszystkie rundy zbyt wiele by nie zdziałał i mogłaby się pojawić koncepcja zastąpienia Andersa Rasmusem Jensenem. Szczególnie jeśli Rasser pokazałby się z dobrej strony w połowie września w Vojens. A tak organizatorzy mają "moralny obowiązek" nominacji dla Thomsena ;)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#19531 Postautor: istred » 5 września 2023, o 09:48

Gelo pisze:Ale od meczu w Krośnie nie ma tego kuberowego błysku. Jest oczywiście przyzwoita jazda ale nie w trybie finałowym. Ja Dominika uważam za drugiego polskiego żużlowca. A to oznacza że mimo dołka sprzętowego on już musi wyciskać więcej. Tym bardziej że jest głównym kandydatem do dzikusa w GP. A jest jakiś... apatyczny. Ale wiadomo - testuje :)

Tęskniłem :)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#19532 Postautor: papi » 5 września 2023, o 09:55

Zmarzlik i Woźniak już sa. Jeśli wyniki potoczą się dobrze, to może dołączyć Przemek. Tak naprawdę o 2 miejsca walczą Doyle (słabnie), Bewley (słabnie), Lambert i Madsen (jedzie u siebie i w Toruniu, gdzie potrafi mieć wybitne zawody). Przemek potrzebuje utrzymania Doyle i Lambo, jeśli Australijczyk nie da się wyprzedzić Madsenowi to moim zdaniem szansę nie są wcale małe.
Do tego w SEC Michelsen uciekł, ale też jedzie przeciętny sezon, a im dłużej trwa, tym gorzej Mikkel się prezentuje. W grupie pościgowej jest Madsen i 3 Polaków w tym Kołodziej, który ominął runde. Może się okazać że bez DK bedziemy mieli 4 Polakow. Oczywiście scenariusz mało prawdopodobny, ale ciągle możliwy.
Wg mnie Janowski dostanie nawet jakby się co drugi bieg wywracał, ale to tylko moje zdanie. Dla Kubery szans nie widzę, sorry

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#19533 Postautor: Cooper » 5 września 2023, o 10:09

No i nie zapominajmy o Emilu i Artiomie, chyba nic w tej kwestii nie jest jeszcze ostatecznie przesądzone?
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

ezbeg
Trener

#19534 Postautor: ezbeg » 5 września 2023, o 10:28

Oj chyba jest zamknięty. Podczas kwalifikacji przed GP Wielkiej Brytanii u komentujących, a zwłaszcza u Lewickiego dało się odczuć smutek że Artem za rok nie będzie mógł jeździć nawet pod neutralną flagą.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#19535 Postautor: Cooper » 5 września 2023, o 10:30

To może przynajmniej Lewicki pójdzie pracować do prawdziwego Polaka (nie tego od kebaba), żeby też w GP być obecnym nie tylko za mikrofonem :) Skoro Worynę wyciągnął to i z Dudkiem czy Janowskim powinno się udać.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#19536 Postautor: kdsz » 5 września 2023, o 10:52

Rozmowa Korościela z Lewickim podczas kwalifikacji w Cardiff to była albo luźna pogaducha, albo wstępne badanie opinii publicznej. Jeszcze niedawno artiom wypowiedział się dla SyFów bardzo buńczucznie w kontekście SGP:

- Mam wszystkie prawa, by jeździć jako Polak i będę startował jako Polak.

Wydaje mi się, że albo artiomowi obiecano starty, więc poczuł się pewny swego, albo jest po prostu głąbem i palnął głupotę. Wiadomo, że taka wypowiedź zbulwersowała część kibiców, więc temat chwilowo zakopano. I nagle wraca z nim Korościel z Lewickim na antenie. OK, może Mazurek Dąbrowskiego to byłaby przesada, ale, drodzy kibice, przecież oni mogą startować pod neutralną flagą. Co wy na to?

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#19537 Postautor: Cooper » 5 września 2023, o 10:55

Neutralna flaga to rodzaj wybielenia, powinni startować pod rosyjską, ale bez hymnu. Niech to biorą na klatę.

Tzn. nie powinni startować w ogóle.

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#19538 Postautor: Saeyl » 5 września 2023, o 10:59

Ja ostatnio sporo ze znajomymi rozmawiałem z różnych klubów i oni twierdzą, że Łaguta i Sajfutdinow powinni startować w GP, ale w żadnym wypadku pod polską flagą tylko pod neutralną, bo nie wyobrażają sobie żeby grano im Mazurka Dąbrowskiego przy ew. wygranej jakiejś rundy. A jak koniecznie chcą jako Polacy startować to puszczać im nas ne dogonyat.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#19539 Postautor: dannie » 5 września 2023, o 11:10

Czy rodzima federacja zawodnika ma jakikolwiek wpływa na to, komu przyznane zostaną dzikie karty? Czy może zablokować taką nominacje? Ktoś z nią to konsultuje?
Obrazek

Awatar użytkownika
papi
Trener

#19540 Postautor: papi » 5 września 2023, o 11:12

Cooper pisze:To może przynajmniej Lewicki pójdzie pracować do prawdziwego Polaka (nie tego od kebaba), żeby też w GP być obecnym nie tylko za mikrofonem :) Skoro Worynę wyciągnął to i z Dudkiem czy Janowskim powinno się udać.

U Dudka pojawił się Sajdak, u Janowskiego (chyba) jest Haj. Czuje że to za duże nazwiska w jednym zespole, nawet nie wchodząc w szczegóły kto czym by się zajmowal ;)

Co do kacapów, wydaje mi się, że prawnie nie ma przeciwwskazań, ale środowisko raczej jest na nie. I dobrze

Awatar użytkownika
istred
Trener

#19541 Postautor: istred » 5 września 2023, o 14:55

Odrobinę konsekwencji.
Jako ruscy nie mogą startować skoro związek tego kraju został zawieszony, zatem dopuszczanie zawodników żeby startowali jako obywatele Polski, pod flagą rosyjską, a po wygranej rundzie czekałaby ich cisza, byłoby ośmieszeniem całego tego cyklu.

Albo w ogóle nie powinni zostać dopuszczeni do międzynarodowej rywalizacji, albo powinni zostać dopuszczeni do zawodów międzynarodowych z pełnymi tego konsekwencjami. Niestety.
Trzeba było myśleć jak im się przyznawało polskie obywatelstwo.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#19542 Postautor: Gelo » 5 września 2023, o 15:11

Nie - to nie wtedy trzeba było myśleć. Trzeba było myśleć w lutym tego roku jak się ich dopuściło jednak do jazdy po tym jak rok wcześniej się ich zablokowało. To tu właśnie zabrakło konsekwencji. I nie potrzeba lewitowania po konstytucjach, prawach człowieka, kodeksach pracy. Panie Artiom - nie podoba nam się twoja uśmiechnięta gęba dlatego nie pojedziesz. Tam są drzwi.
Ostatnio zmieniony 5 września 2023, o 15:16 przez Gelo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#19543 Postautor: kibicLBN » 5 września 2023, o 15:12

Jakoś w piłce zasada jest prosta - wyszedłeś raz w dorosłej reprezentacji kraju X, to innego kraju reprezentować nie możesz. Podobna akcja była z Kubanczykami w siatkówce, teraz jest nawet zasada ilu Kubańczyków można sobie przerobić na Polaków czy Niemców :lol:
W piłce ręcznej Katarczycy robili transfery jak w klubach. Ok w młodzieżówkach można jeszcze coś zmienić, ale reprezentować kraj jako senior powinno się jeden, jedynym wyjątkiem powinno być uzyskanie przez jakieś państwo niepodległości. No bo zawodnik nie mógł reprezentować kraju, którego nie uznawano.
I Gelu to co Ty piszesz nie ma zastosowania w rozgrywkach SGP, bo występ w lidze to nie jest reprezentowanie kraju, a w IMŚ jak najbardziej.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#19544 Postautor: Gelo » 5 września 2023, o 15:36

Tak ja piszę o lidze. Nie bez powodu. Nie wiem czy ten przepis jeszcze obowiązuje (chyba nie) ale kilka lat temu było tak że jak zawodnik nie odjechał w danym sezonie wyścigu tracił licencję. Żeby móc wrocić do jazdy musiał stanąć do ponownego egzaminu.
Wystarczyloby wprowadzić wtedy zapis że w SGP mogą startować zawodnicy z licencjami i nie przeprowadzać egzaminów. :) zresztą mam wrażenie że to zależy od włodarzy poszczególnych dyscyplin. W tenisie sobie nie poradzili ale już np. w siatkówce czy najważniejszym dla Putina hokeju już tak.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#19545 Postautor: grzesieck » 5 września 2023, o 15:43

kibicLBN pisze:Jakoś w piłce zasada jest prosta - wyszedłeś raz w dorosłej reprezentacji kraju X, to innego kraju reprezentować nie możesz.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_a ... onal_teams
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
istred
Trener

#19546 Postautor: istred » 5 września 2023, o 15:49

Gelo pisze:I nie potrzeba lewitowania po konstytucjach, prawach człowieka, kodeksach pracy.

Nikt oprócz Ciebie tego nie robi.

Niedawno usłyszałem takie fajne słowo, że ktoś jest "mądrogłupi".

Awatar użytkownika
papi
Trener

#19547 Postautor: papi » 9 września 2023, o 16:53

Falubazom chyba szybciej biją serca :)

Jablo1981

#19548 Postautor: Jablo1981 » 9 września 2023, o 16:57

papi pisze:Falubazom chyba szybciej biją serca :)

I tak powinno byc. Widok płaczących Falubazow w zeszłym roku podczas finału z krosnem był bezcenny. Chętnie i w tym roku zobaczę taki obrazek.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#19549 Postautor: kibicLBN » 9 września 2023, o 17:20

Ja jakoś nie zacząłem wątpić w ich awans. Dopną swego. Ostrów musiał by uzbierać bardzo solidną zaliczkę, a Pawlicki, Jensen do tego raczej nie dopuszczą.
Gorzej mnie martwił rzut oka na 2. ligę i drugi mecz z rzędu gdzie Łełek jedzie padake.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Flagg
Trener

#19550 Postautor: Flagg » 9 września 2023, o 17:20

Zielona pewnie to w dwumeczu ogarnie, ale przecież to by były jaja stulecia jakby oni się wyłożyli na dwa metry przed kiblem i finał pojechał Ostrów z Rybnikiem xD

Beka z Falubazów trwałaby przez lata xD