Żużel w TV
Re: Żużel w TV
Ewentualna kontuzja Brytyjczyka nic nie wypacza. Wypaczyć rywalizację może sędzia swoimi decyzjami albo menadżer wystawiając skład słabszy niż ma do dyspozycji. Taki sport. My jeździmy od jakiegoś czasu trzema juniorami w składzie i nasze mecze i wyniki są wypaczone ?
tezetomaniaku zdążyliśmy się już zorientować, że nie jesteś kibicem Motoru. Proszę nie umniejszać naszym sukcesom obecnym i przyszłym.
Motor mistrz.
tezetomaniaku zdążyliśmy się już zorientować, że nie jesteś kibicem Motoru. Proszę nie umniejszać naszym sukcesom obecnym i przyszłym.
Motor mistrz.
Ja bym się wstrzymał z Woffindenem. Trzeba czekać na potwierdzone info, jak szedł do boksu po wypadu nie wyglądał aby cokolwiek miał złamane. Nawet jakby to Kowalski go godnie zastąpi.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
lewactwo to gwałt na rozumie - to przecież wiadome. Szkoda, że nikt się nie zająknie o tym, że Motor odjechał w sezonie całe 4 mecze w pełnym składzie. A jak się patrzy na Jacka to trudno mówić o pełnej dyspozycji. Chłopak cierpi. Mam nieodparte wrażenie, że wobec dołka Magica i Dana Sparta jest do pyknięcia i to na luziku.tezetomaniaku zdążyliśmy się już zorientować, że nie jesteś kibicem Motoru. Proszę nie umniejszać naszym sukcesom obecnym i przyszłym.
Motor mistrz.
A mógłbyś doprecyzować na czym konkretnie to szczęście polega? Zmarzlik ma szczęście, że Lindgren nie wygrywa z nim regularnie? Czy że co? O ile mi wiadomo, to ani jeden, ani drugi nie mieli w tym sezonie żadnych kontuzji czy przypadłości losowych. Po 8 turniejach Zmarzlik ma 24 punkty przewagi, a na 8 rozgrywanych turniejow, w 6 Zmarzlik zajmował wyższe miejsce niż Fred. O jakim szczęściu mówimy?kibicLBN pisze:Nie mam na myśli, że na bank przegra majstra, ale w tej chwili ma szczęście, że Lindgren jest chimeryczny.
I na koniec fun fact:
Kim Nilsson po 8 rozegranych turniejach SGP ma 7 pkt mniej niż Maciej Janowski i 6 mniej niż Mikkel Michelsen xD
A to oznacza że różnica punktów jaka ci zawodnicy dostaja srednio za jeden turniej SGP jest mniejsza niż 1 pkt
Ostatnio zmieniony 2 września 2023, o 23:36 przez Flagg, łącznie zmieniany 4 razy.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- Dragon_Juventino
- Junior
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/10794 ... y-kierunek
Cały Tai.. Ale raczej potwierdza złamanie. Zobaczymy.
Cały Tai.. Ale raczej potwierdza złamanie. Zobaczymy.

Rusko by go wypatroszył
- tezetomaniak
- Trener
Ge(L)o pisze:My jeździmy od jakiegoś czasu trzema juniorami w składzie i nasze mecze i wyniki są wypaczone ?
To oczywiste, wyniki Motoru bez Kubery czy Holdera były nieadekwatne do prawdziwej siły tej drużyny. Takie rzeczy trzeba tłumaczyć? ;)
Niemniej finał to finał i zawsze to strata dla wszystkich, również dla całej ligi, jeżeli jest w niepełnych składach.
.Ge(L)o pisze:tezetomaniaku zdążyliśmy się już zorientować, że nie jesteś kibicem Motoru.
Tu pełna racja, nie mogę sie nazwać kibicem, bo dzisiaj to określenie zostało zawłaszczone przez troglodytów i np. takich "kmiotów z Lublina", którzy raz plują na zawodników, a potem do nich serduszkują (zależy jak zawieje).
Nie kibicuję, ale trzymam kciuki i w finale ze Spartakiem oczywiście za zawodników Motoru.
Flagg pisze:A mógłbyś doprecyzować na czym konkretnie to szczęście polega? Zmarzlik ma szczęście, że Lindgren nie wygrywa z nim regularnie? Czy że co?kibicLBN pisze:Nie mam na myśli, że na bank przegra majstra, ale w tej chwili ma szczęście, że Lindgren jest chimeryczny.
Chodzi mi o to, że Lindgren pomimo częstych awansów do finałów nie trzyma aż tak bardzo dyspozycji jak Laguta w 2021, często pomimo zdominowania fazy zasadniczej turnieju, w finale ma problem by wygrać. Fredrik nie jest tak naprawdę rywalem w walce o tytuł, od pewnego czasu, bo Zmarzlik mu ewidentnie uciekł zbyt daleko. Szwed często w końcowej fazie turniejów nie ma na tyle szybkości w maszynie by wygrywać, a wczoraj w finale ewidentnie np. skaleczył 1. łuk ostatniego okrążenia, skantował motocykl że niemal stanął w miejscu i na następnym łuku też był już za wolny. W Rydze w finale zaś - ewidentnie nie był w stanie uzyskać takiej prędkości jak Zmarzlik.
W skrócie - Lindgren nie jest w stanie w odebrać mistrzostwa, bo Zmarzlik jest zbyt rowny, nie wypada z półfinałów. Gdyby w tym roku Bartek musial rywalizować z kimś regularnie wygrywającym turnieje jak Laguta 2021 to obawiam się, że przy takich furach by nie podołał.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Perez pisze:Ja bym się wstrzymał z Woffindenem. Trzeba czekać na potwierdzone info, jak szedł do boksu po wypadu nie wyglądał aby cokolwiek miał złamane. Nawet jakby to Kowalski go godnie zastąpi.
Nie wyglądał jakby miał złamanie? Ja zauważyłem że jego ręka w okolicach śródręcza szybko spuchła...
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'
Kontuzja podstawowego zawodnika to zawsze osłabienie, tym bardziej jeśli mówimy o trzonie seniorskim danej drużyny. Nam kontuzja Domina na nasze szczęście nie zaszkodziła zbyt mocno z uwagi na rundę zasadniczą. Wrocław jest przed drugim meczem półfinałowym i jeśli doniesienia o złamanej kości śródręcza potwierdzą się u Tai'a to praktycznie oznaczać może koniec sezonu u tego zawodnika a tym samym wielki problem dla Wrocławia. Jest też druga strona medalu. Taka kontuzja może wyzwolić dodatkową mobilizację u reszty zawodników i może się okazać, że taki Kowalski w obliczu kontuzji kolegi zacznie kolekcjonować dwucyfrowe zdobycze w meczach. Pożyjemy, zobaczymy. Co zaś tyczy się wczorajszej rundy SGP to znowu w głównej mierze rządził i dzielił Motor:) Cieszy świetna dyspozycja Holder'a. Oby tak do końca sezonu:)
MOTOR LUBLIN
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80
Kontuzje są wpisane w sport. Każdy sport. I praktycznie zawsze kontuzja czołowego zawodnika oznacza osłabienie drużyny i moze wpłynąć na wynik najważniejszego meczu sezonu. Przykładu nie musimy szukać daleko. Nasze koszykarki zostały w minionym sezonie mistrzyniami Polski. Duży wpływ na to, oczywiście nic nie ujmując zawodniczkom AZS, miała plaga kontuzji w drużynie rywalek (nomen omen z Gorzowa). W finałach nie mogly chyba skorzystać z 3 czy nawet 4 podstawowych zawodniczek.
Żużel oczywiście jest dość specyficzny, bo to chyba jedyna dyscyplina drużynowa, gdzie właściwie nie ma ławki rezerwowej. Drużyny buduje się na styk. Taka natura tego sportu. Tak było, jest i będzie i nie da się tego w 100% naprawić. Ale można to "mitygowac". Czy poprzez możliwości regulaminowe, czy budowę składu. Wprowadzenie standardowego ZZ za wszystkich seniorów, czy nawet TOP 4 jest bezsensowne, bo w większości ekip mogłoby prowadzić do nadużyć. Naprawdę która uważa, że byłoby fair, gdyby Gorzów mógł zrobić pełne ZZ za Fajfera? Przecież takie rozwiązanie de facto wzmocniłoby Stal, a nie ją osłabiło. Podobnie z Toruniem i np. Przedpelskim.
ZZ za TOP 2 jest IMO akceptowalnym kompromisem. TOP 3 już mi się mniej podoba. Dalej będę stać na straży, że zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest ZZ za TOP 5, ale tylko przez zawodników z niższą średnia. Dla mnie to rozwiązanie nie ma praktycznie wad. Z jednym zastrzeżeniem - te TOP 5 dotyczy seniorów. Juniorów nie wliczamy w ten ranking.
I teraz weźmy na tapetę ten Wrocław. Tai ma czwartą średnią. Czyli przy systemie ZZ z niższą średnia może za niego jako ZZ jechać Pawlicki i juniorzy. Czyli mamy raz Pawlicki, raz Kowalski + 2x RZ Kowalskiego. Sprawiedliwie? Dla mnie tak. Oczywiście, to nie jest zastepstwo 1 do 1, ale nigdzie przecież takie nie występuje. Jak kontuzji w piłce czy koszykówce doznaje Twój topowy gracz, to zastąpić go musi z natury ktoś słabszy. I tutaj mamy analogiczna sytuację. Nie mam pojęcia, dlaczego nasze władze tak się bronią przed tym systemem i wymyślają jakieś fikołki logiczne.
Czy ewentualne mistrzostwo Motoru przy kontuzji Taia będzie dyskredytowanie? Oczywiście, że będzie. Taki Cieślak już zdarzył się wypowiedzieć, że to nie fair, że Sparta moze mieć w plecy cały sezon przez tą jedną kontuzje. I teraz wróćcie sobie do tego jak przedstawiane były mecze Motoru z Apatorem, a potem z Włókniarzem. Ktokolwiek mówił, że to nie fair, że Motor jedzie bez Jacka? Nie było ani jednego takiego głosu. Ja nie kojarzę. Ba, mówiono wręcz, że szanse naszych rywali wzrastają, bo Motor jedzie bez czołowego zawodnika. Ze Jack nie pójdzie z z Toruniem było praktycznie jasne na wiele dni przed meczem. Ale o dziwo dyskusje o transferze medycznym czy ZZ pojawiły się dopiero po kontuzji Thomsena. Stal wielce pokrzywdzona - Motor już niekoniecznie. Teraz pokrzywdzona jest Sparta i niektórzy sugerują, że nawet o awans do finału będzie jej ciężko. No to przypominam, że my ten sam Apator pyknelismy dwa razy bez Jacka.
Co więcej. U nas wciąż niewiadomo co z Mateuszem. Jack wrócił, ale walczy z bólem. Dzisiaj coś się stało z Grzelakiem. Ale to Sparta ma najgorzej. No ok :)
Rok temu było w sumie to samo. Gorzów jechał bez Thomsena,za którego mieli ZZ (i statystycznie wychodzili na tym ZZ bardzo dobrze). My też jechaliśmy z ZZ ( i też dobrze na tym wychodziliśmy) + na w pół żywym NAJLEPSZYM zawodnikiem drużyny. Ale to Stał była ta biedniejszą I bardziej poszkodowaną :)
Nie wiemy do końca, czy Tai pojedzie, czy nie. Pisząc szczerze, mam nadzieję, że jakoś się wykaraska i w finale wystąpi. Ale jeśli jednak uraz go wyeliminuje, to niech Sparta pokaże, że jest najpotężniejszą drużyna w historii. Ma przecież Kowalskiego, ma tego genialnego Malkiewicza. Dochodzą ewentualne rezerwy taktyczne. Więc jest komu za Taia jechać.
Żużel oczywiście jest dość specyficzny, bo to chyba jedyna dyscyplina drużynowa, gdzie właściwie nie ma ławki rezerwowej. Drużyny buduje się na styk. Taka natura tego sportu. Tak było, jest i będzie i nie da się tego w 100% naprawić. Ale można to "mitygowac". Czy poprzez możliwości regulaminowe, czy budowę składu. Wprowadzenie standardowego ZZ za wszystkich seniorów, czy nawet TOP 4 jest bezsensowne, bo w większości ekip mogłoby prowadzić do nadużyć. Naprawdę która uważa, że byłoby fair, gdyby Gorzów mógł zrobić pełne ZZ za Fajfera? Przecież takie rozwiązanie de facto wzmocniłoby Stal, a nie ją osłabiło. Podobnie z Toruniem i np. Przedpelskim.
ZZ za TOP 2 jest IMO akceptowalnym kompromisem. TOP 3 już mi się mniej podoba. Dalej będę stać na straży, że zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest ZZ za TOP 5, ale tylko przez zawodników z niższą średnia. Dla mnie to rozwiązanie nie ma praktycznie wad. Z jednym zastrzeżeniem - te TOP 5 dotyczy seniorów. Juniorów nie wliczamy w ten ranking.
I teraz weźmy na tapetę ten Wrocław. Tai ma czwartą średnią. Czyli przy systemie ZZ z niższą średnia może za niego jako ZZ jechać Pawlicki i juniorzy. Czyli mamy raz Pawlicki, raz Kowalski + 2x RZ Kowalskiego. Sprawiedliwie? Dla mnie tak. Oczywiście, to nie jest zastepstwo 1 do 1, ale nigdzie przecież takie nie występuje. Jak kontuzji w piłce czy koszykówce doznaje Twój topowy gracz, to zastąpić go musi z natury ktoś słabszy. I tutaj mamy analogiczna sytuację. Nie mam pojęcia, dlaczego nasze władze tak się bronią przed tym systemem i wymyślają jakieś fikołki logiczne.
Czy ewentualne mistrzostwo Motoru przy kontuzji Taia będzie dyskredytowanie? Oczywiście, że będzie. Taki Cieślak już zdarzył się wypowiedzieć, że to nie fair, że Sparta moze mieć w plecy cały sezon przez tą jedną kontuzje. I teraz wróćcie sobie do tego jak przedstawiane były mecze Motoru z Apatorem, a potem z Włókniarzem. Ktokolwiek mówił, że to nie fair, że Motor jedzie bez Jacka? Nie było ani jednego takiego głosu. Ja nie kojarzę. Ba, mówiono wręcz, że szanse naszych rywali wzrastają, bo Motor jedzie bez czołowego zawodnika. Ze Jack nie pójdzie z z Toruniem było praktycznie jasne na wiele dni przed meczem. Ale o dziwo dyskusje o transferze medycznym czy ZZ pojawiły się dopiero po kontuzji Thomsena. Stal wielce pokrzywdzona - Motor już niekoniecznie. Teraz pokrzywdzona jest Sparta i niektórzy sugerują, że nawet o awans do finału będzie jej ciężko. No to przypominam, że my ten sam Apator pyknelismy dwa razy bez Jacka.
Co więcej. U nas wciąż niewiadomo co z Mateuszem. Jack wrócił, ale walczy z bólem. Dzisiaj coś się stało z Grzelakiem. Ale to Sparta ma najgorzej. No ok :)
Rok temu było w sumie to samo. Gorzów jechał bez Thomsena,za którego mieli ZZ (i statystycznie wychodzili na tym ZZ bardzo dobrze). My też jechaliśmy z ZZ ( i też dobrze na tym wychodziliśmy) + na w pół żywym NAJLEPSZYM zawodnikiem drużyny. Ale to Stał była ta biedniejszą I bardziej poszkodowaną :)
Nie wiemy do końca, czy Tai pojedzie, czy nie. Pisząc szczerze, mam nadzieję, że jakoś się wykaraska i w finale wystąpi. Ale jeśli jednak uraz go wyeliminuje, to niech Sparta pokaże, że jest najpotężniejszą drużyna w historii. Ma przecież Kowalskiego, ma tego genialnego Malkiewicza. Dochodzą ewentualne rezerwy taktyczne. Więc jest komu za Taia jechać.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Bardzo ładny i merytoryczny post. Oto człowiek, który może przekonać mnie do zz.
Dwie sprawy. Weźmy na tapet, a nie na tapetę.
I nie wiem, jak długo interesujesz się żużlem, ale napisałeś, że tak było jest i będzie, że składy w żużlu buduje się na styk. To nieprawda, tak nie było. W czasach, w których ja zaczynałem się interesować żużlem kadry drużyn były liczne i obecność jednego zawodnika w składzie kosztem innego nie odbijała się mocno na jakości drużyny. Chyba, że ten zawodnik nazywał się Nielsen albo Gollob.
Dwie sprawy. Weźmy na tapet, a nie na tapetę.
I nie wiem, jak długo interesujesz się żużlem, ale napisałeś, że tak było jest i będzie, że składy w żużlu buduje się na styk. To nieprawda, tak nie było. W czasach, w których ja zaczynałem się interesować żużlem kadry drużyn były liczne i obecność jednego zawodnika w składzie kosztem innego nie odbijała się mocno na jakości drużyny. Chyba, że ten zawodnik nazywał się Nielsen albo Gollob.
Czułem, że ktoś to wyciągnie :)
Umówmy się, że polski ligowy żużel w latach 90-tych trochę różnil się od obecnego. Polska Liga nie była najmocniejsza na świecie, nie jeździli w niej najlepsi na świecie, a i wyścig technologiczny w naszym kraju stał na innym poziomie niż teraz. Poziom był niższy, a im niższy poziom, tym łatwiej zastąpić kontuzjowanych.
Inny byl też system rozgrywek. Nie było PO.
Ale tak czy siak, jakby Marek Kępa wyleciał z powodu kontuzji, to zastąpienie go Liberda czy Szewczykiem nie było zamiana 1:1.
Chyba że sięgasz czasow jeszcze odleglejszych, to wtedy faktycznie nie moja działka :)
Umówmy się, że polski ligowy żużel w latach 90-tych trochę różnil się od obecnego. Polska Liga nie była najmocniejsza na świecie, nie jeździli w niej najlepsi na świecie, a i wyścig technologiczny w naszym kraju stał na innym poziomie niż teraz. Poziom był niższy, a im niższy poziom, tym łatwiej zastąpić kontuzjowanych.
Inny byl też system rozgrywek. Nie było PO.
Ale tak czy siak, jakby Marek Kępa wyleciał z powodu kontuzji, to zastąpienie go Liberda czy Szewczykiem nie było zamiana 1:1.
Chyba że sięgasz czasow jeszcze odleglejszych, to wtedy faktycznie nie moja działka :)
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Mało kto chyba pamięta, że my w finale przeciwko Sparcie jechaliśmy bez Griszy. Nikt wtedy nie dyskredytował mistrzostwa Sparty :)
Ale mieliśmy ZZ
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Flagg pisze:Ale mieliśmy ZZ
No mieliśmy, ale także mieliśmy gówniany skład z Hampelem, który jeździł żałośnie i Buczkiem, który był Buczkiem :)
Ale regulamin dawał nam narzędzia do zastąpienia Griszy. Dlatego nie przywołałem tego przykładu
- niespokojny
- Trener
A jak ma Cieślak mowic jak pol zycia spedzil w Czestochowie i Sparcie? Jego Lublin ni grzeje ni ziebi. A wiadomo, ze zaden z tych spraszanych ekspertow nie jest neutralny ani obiektywny. No moze Cegielski jeszcze sie mocno stara. Cala reszta ciagnie w strone klubow w ktorych byla, z Tomkiem Gollobem na czele, zyjac jakas przeszloscia i wyobrazeniem o ukladzie sil z poprzedniej epoki. No ale jak Dryla ma grubszy glos przy komentowaniu jak rywale Lublina wychodza na 5:1 to tworza sie cale epopeje ze nie powinien komentowac. W eleven tez byla stypa na ostatnim polfinale i to samo 2 lata temu w Gorzowie, choc tam wyraznie sie poprawilo ostatnio.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Cieślaka Lublin jednak ziębi :) dał temu wyraz w swojej książce. Jak Trofimow jeździł w Rybniku, to Cieślak poprosił, żeby mógł potrenować w Lublinie. Kępa odmówił. Od tego czasu wypowiedzi Cieślaka odnośnie Motoru drastycznie się zmieniły.
Nie wiem czemu Kępa wtedy odmówił.
Nie wiem czemu Kępa wtedy odmówił.
A to nie były czasy "reżimów sanitarnych" i treningi były wyłącznie dla zawodników reprezentujących drużynę z danego toru ? Bo chyba w sezonie 2021 jeszcze obowiązywały te przepisy.
Flagg pisze:
I na koniec fun fact:
To jeszcze ja dorzucę funfact z sobotniego GP. Lindgren zrobił dwie 3 w całych zawodach (poza tym same 2 i 0 w finale). Obie 3 po równaniu toru.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Czyli program treningowy jazdy po równaniach przygotowany dla Fredrika przez nasz sztab szkoleniowy przynosi efekty 
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Flagg pisze:Ale tak czy siak, jakby Marek Kępa wyleciał z powodu kontuzji, to zastąpienie go Liberda czy Szewczykiem nie było zamiana 1:1.
Chodziło pewnie o Jarosława Liberę.
Co do ZZ przez zawodników z niższą średnią, pełna zgoda. Przecież to takie proste.
Każdemu jego Everest...
Polak zrobi tak żeby oszukać. Np. taki Zengota gdyby nagle zleciał z forma, mógłby dostać propozycje dobrze płatnego zwolnienia.
Żeby nie było, popieram, ale systemu idealnego nie ma
Żeby nie było, popieram, ale systemu idealnego nie ma