Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

Re: Żużlowe różności

#17901 Postautor: kibicLBN » 30 sierpnia 2023, o 19:03

Chodzi po prostu o to, że inne miasta należały wcześniej do Polski, były często przez Polaków założone, przechodziły we władanie innych nacji (jak każde polskie miasto za sprawą zaborów chociażby), ale Gorzów Wielkopolski jest nie tylko dla mnie nazwą zupełnie od czapy, stąd posługiwałem się często tą starą. Dla porównania Zielona Góra była nią (Grinberg) a Nowa sól również (Neusaltz).
I chyba na tym możemy zakończyć. Jak kolegów razi, to ,,zrezygnuję z Landsberga". Wcześniej nikt nie marudził :-P
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#17902 Postautor: RadeKas » 30 sierpnia 2023, o 19:06

Jeszcze w ramach ciekawostki to za Wikipedią:

W XIV-XVII-wiecznym piśmiennictwie polskim nazwa niemiecka była spolszczana i zapisywana jako Lencbark, Landzberk czy Landzberg. W książce „Starożytna Polska pod względem historycznym, jeograficznym i statystycznym opisana” z 1843 r. podane są dwie nazwy miejscowości: Landsberg i Gorzew.

Więc może ten Gorzów jednak nie aż tak od czapy przez komunistów wymyślony.

Generalnie to historia historią, a oficjalna nazwa oficjalną nazwą i wypada się nią posługiwać, zwłaszcza jeżeli mowa o, obecnie, polskim mieście.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#17903 Postautor: grzesieck » 30 sierpnia 2023, o 19:29

kibicLBN pisze: Jak kolegów razi, to ,,zrezygnuję z Landsberga". Wcześniej nikt nie marudził :-P

wydaje mi sie ze ostatnio wyjatkowo mocno sie starales zeby wplatac ten Landsberg w co drugi post i chyba juz mamy troche dosyc :)

ale nie martw sie, wszyscy do konca zycia beda pamietac ze tam mieszkales, poznales wspanialych ludzi i rdzenni mieszkancy dali ci przyzwolenie na uzywanie nazwy Landsberg
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17904 Postautor: kibicLBN » 30 sierpnia 2023, o 19:37

:lol: pozytywnie mnie rozbawiłeś. Po prostu miałem wrażenie, że kolega się cieszył z niepowodzeń rywali, a ja akurat mam uzasadniony sentyment. Chyba wystarczy ;)

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#17905 Postautor: niespokojny » 30 sierpnia 2023, o 20:09

Gorzow to miast przesiedlencow z Kresow. A ich przywary zostaly uwypuklone w filmie Sami Swoi. Zeby bylo smieszniej Ci ludzie nazywaja Lublin Ukraina i Polska B. Ja tam Gorzowa nie lubie za ich protekcjonalne traktowanie Lublina, i wpisy przestepcy Grzyba „ze nie bedzie mu tu jakis Lublin” zawodnikow podbieral. Ten typ mial wielu klakierow na fb piejacych z zachwytu po takich wpisach. Ale jak to w zyciu bywa, jak juz ten Lublin podebral to zabolalo najmocniej jak moglo. Z tego co pamietam naszym kibicom tez robili pod gorke i na zlosc.

A ten uparcie wtryniany Landsberg to rozumiem ze w kontekscie, ze „to nie jest polski klub”?;)
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#17906 Postautor: Perez » 30 sierpnia 2023, o 20:22

grzesieck pisze:
kibicLBN pisze: Jak kolegów razi, to ,,zrezygnuję z Landsberga". Wcześniej nikt nie marudził :-P

wydaje mi sie ze ostatnio wyjatkowo mocno sie starales zeby wplatac ten Landsberg w co drugi post i chyba juz mamy troche dosyc :)

ale nie martw sie, wszyscy do konca zycia beda pamietac ze tam mieszkales, poznales wspanialych ludzi i rdzenni mieszkancy dali ci przyzwolenie na uzywanie nazwy Landsberg

+100 o to właśnie chodzi za często za bardzo już mam na tą nazwę alergie. Dobrze ze jesien/zima sie zbliża i okres ogórkowy.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#17907 Postautor: Cooper » 31 sierpnia 2023, o 09:25

grzesieck pisze:

I bilet na mecz, a to wzbudza sympatię :)

I chyba zakrzywia obraz tego miasta, którego główną zaletą jest chyba to, że jest bliżej do Berlina (a tam dobre donery są).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17908 Postautor: kibicLBN » 31 sierpnia 2023, o 10:10

Nie po prostu na podstawie zleceń, zamówień materiałów, jakości usług, terminowości właściwie wszystkich kontrahentów z którymi miałem styczność, to wypadają zdecydowanie powyżej średniej krajowej.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#17909 Postautor: papi » 31 sierpnia 2023, o 10:14

Zagar, Iversen i kilku innych mieli okazję współpracować z kontrahentem, który w swojej branży nie słynął wówczas z terminowości ;)

rumburaquee
Zawodowiec

#17910 Postautor: rumburaquee » 31 sierpnia 2023, o 10:16

Inna branża, rozrywkowa.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#17911 Postautor: Cooper » 31 sierpnia 2023, o 10:36

kibicLBN pisze:Nie po prostu na podstawie zleceń, zamówień materiałów, jakości usług, terminowości właściwie wszystkich kontrahentów z którymi miałem styczność, to wypadają zdecydowanie powyżej średniej krajowej.

Serio mieszkańców miasta oceniasz (generalizując) na podstawie tego, że parę firm zapłaciło Ci fakturę w terminie?
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17912 Postautor: kibicLBN » 31 sierpnia 2023, o 16:10

Kilkanaście firm, wykonało usługę/dostarczyło materiały/urządzenia na czas, samorząd lokalny świetnie współpracował. Ale ból dupy o Bogdankę i Azoty i tak mieli. Spokojnie ;)

Kaman
Kadrowicz

#17913 Postautor: Kaman » 3 września 2023, o 08:03

Teraz dopiero ocenimy faktyczną siłę Sparty bez jednego z liderów :) Drużyna kompletna według mediów, mówimy sprawdzam.

KrzysiekS
Senior

#17914 Postautor: KrzysiekS » 3 września 2023, o 09:03

Ależ niefart z tym Taiem. Teraz już ich przegrana, to będą na zawsze tylko pechowe okoliczności w zbiorowej pamięci...

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17915 Postautor: kibicLBN » 3 września 2023, o 09:07

Teksty, że z z Taiem by wygrali będą się ciągnąć ze dwa lata.

Haron90
Kadrowicz

#17916 Postautor: Haron90 » 3 września 2023, o 09:45

Ostatnio jechali pełnym składem, my bez Holdera, i dostali w palnik. A nie, sorry, przecież testowali.

Powinniśmy przestać się przejmować co toksyczne środowisko żużlowe o nas gada, a zamiast tego cieszyć się sukcesami.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17917 Postautor: kibicLBN » 3 września 2023, o 10:04

Ale zespół żużlowy stacji Eleven jasno mówi kto w tej chwili jest najsilniejszą ekipą w Polsce więc o co chodzi?

Ge(L)o
Trener

#17918 Postautor: Ge(L)o » 3 września 2023, o 10:12

Ta kontuzja jest potwierdzona czy wszyscy się podniecają na podstawie tego co powiedział Tai na gorąco w wywiadzie, jakoby się sam zdiagnozował, ale nie idzie do lekarza tylko na miasto się wyluzować ? Ktoś to łyka ?
I już kwik na temat zz, że niby wypaczenie rywalizacji, bo kluczowy zawodnik. Akurat za kluczowego zawodnika zz działa dalej. Po to są juniorzy, zawodnicy 24, żeby takie sytuacje rozwiązywać. My jechaliśmy juniorami czy Vuolasem.
Nie w zz jest problem tylko w organizacji rozgrywek, gdzie o mistrzostwie decyduje jeden dwumecz i jest płacz, bo kontuzja wpadła. Sparta była najlepsza na dystansie sezonu zasadniczego i ona w tym roku powinna być mistrzem. Ale regulamin jest jaki jest, trzeba jechać, nie płakać, że akurat w tym momencie sezonu wypada zawodnik. Dlatego przyszłe deprecjonowanie naszego ewentualnego mistrzostwa to dopiero będzie wypaczenie sportowej kibicowskiej rywalizacji. Tym bardziej, że sami jedziemy przez pół sezonu w okrojonym składzie. Trzeba tak projektować kadrę, żeby kontuzje (nieodłączny element tej zabawy w żużel) były jak najmniejszym problemem. Precz z zz.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17919 Postautor: kibicLBN » 3 września 2023, o 10:37

No jeśli Twoim zdaniem kluczowy zawodnik jest tylko jeden w zespole to sorry bardzo. Inna sprawa, że Woffinden nie załapie się nawet w nowym regulaminie, bo ma czwartą średnią w zespole.
Nie wiem też jaki masz problem z ZZ-tką. Przy obecnej podaży zawodników utrzymywanie rezerwowych wstrzymało by kariery zawodników i drenowało by znacząco zespoły 1. Ligi z wartościowych żużlowców.
Argument o utrzymywaniu rezerwowych w lidze u-24 mnie bawi. Przecież to jest dla normalnego juniora trening spod taśmy we czterech. Przecież tam Vuolas ma Sr. 2.55 a Mencel 2.4. To Twoim zdaniem jest dobry poligon do utrzymania formy zdatnej do rywalizacji w elidze? Szanujmy się i nie gwałćmy logiki. Wystarczająco ostatnio w mediach - żużlowych również, wycierpiała.

Ge(L)o
Trener

#17920 Postautor: Ge(L)o » 3 września 2023, o 11:53

No to jeśli czwarty senior jest kluczowy to przepraszam bardzo. Każdy zawodnik jest kluczowy. I to moim zdaniem zz jest gwałceniem logiki i sportowej rywalizacji. Taki mam problem z zz.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17921 Postautor: kibicLBN » 3 września 2023, o 12:51

No to jak inaczej zastąpić kontuzjowanego?
Lubelska taktyka - brak zawodnika?
Sami juniorzy?
Wynalazki z ligi U24, którą już podsumowałem?
Polska jest żywicielem światowego żużla. Każdy profesjonalny żużlowiec ma klub w Polsce, bo inaczej nie utrzymał by sprzętu i teamu na poziomie. Dlatego nie ma rezerwowych poza Grudziądzem i Rzeszowem, którzy i tak po paru kolejkach oddali cześć zawodników. Musiał byś zmienić system płacowy w całym żużlu i płacić rezerwowym za grzanie ławy jak w piłce. Tylko wtedy osłabiacz też niższe szczebla rozgrywek. No bo postaw się w roli takiego rezerwowego. Nie wiem czy pracowałeś kiedyś na etacie, ale przypuśćmy że tak.
Szef konkurencyjnej firmy, wypłacalnej i poważnej oferuje Ci pracę na umowę zlecenie. Zapłaci za godzinę 150% tego co Twój poprzedni pracodawca, da możliwości awansu, ale pracujesz i zarabiasz dopiero wtedy gdy inny pracownik pójdzie na L4 albo gdy w jaskrawy sposób udowodnisz że jesteś bardziej wartościowym pracownikiem niż Heniek, który pracuje tam od 5 lat. Żeby podjąć te robotę musisz podpisać lojalke i nie pracować w zawodzie w innej firmie w swojej profesji. Bierzesz?
To już nie te czasy że Anglik czy Australijczyk ma w Polsce umowę, a jeździ na wyspach, a tutaj dajesz mu szansę w razie w. Bo te chłopaki są sprzętowo i organizacyjnie w takim lesie że nie mają tutaj szans jadąc z marszu. Każdy kto chce się gdziekolwiek liczyć - jeździ w Polsce. W Szwecji płacą ułamek tego co w Polsce, a i tak kluby padają jak muchy.
To jakie masz lepsze rozwiązanie niż ZZ?

Ge(L)o
Trener

#17922 Postautor: Ge(L)o » 3 września 2023, o 14:09

Mam lepsze rozwiązanie niż zz. To rozwiązanie to brak zz.
Możliwość zastępstwa za więcej niż najlepszego w drużynie ( to dla mnie jest do przyjęcia) w przeszłości było furtką do oszustw i nadużyć. To rak na poziomie podobnym do ksm.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17923 Postautor: kibicLBN » 3 września 2023, o 14:17

Liczyłem na merytoryczną odpowiedź, ale się tęgo przeliczyłem. Czuwaj
Obrazek

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#17924 Postautor: Perez » 3 września 2023, o 14:24

I po co te prowakcje, jeszcze przy niedzieli? Boga w sercu nie masz.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

owen1989
Senior

#17925 Postautor: owen1989 » 3 września 2023, o 23:08

kibicLBN pisze:No to jak inaczej zastąpić kontuzjowanego?
Lubelska taktyka - brak zawodnika?
Sami juniorzy?
Wynalazki z ligi U24, którą już podsumowałem?
Polska jest żywicielem światowego żużla. Każdy profesjonalny żużlowiec ma klub w Polsce, bo inaczej nie utrzymał by sprzętu i teamu na poziomie. Dlatego nie ma rezerwowych poza Grudziądzem i Rzeszowem, którzy i tak po paru kolejkach oddali cześć zawodników. Musiał byś zmienić system płacowy w całym żużlu i płacić rezerwowym za grzanie ławy jak w piłce. Tylko wtedy osłabiacz też niższe szczebla rozgrywek. No bo postaw się w roli takiego rezerwowego. Nie wiem czy pracowałeś kiedyś na etacie, ale przypuśćmy że tak.
Szef konkurencyjnej firmy, wypłacalnej i poważnej oferuje Ci pracę na umowę zlecenie. Zapłaci za godzinę 150% tego co Twój poprzedni pracodawca, da możliwości awansu, ale pracujesz i zarabiasz dopiero wtedy gdy inny pracownik pójdzie na L4 albo gdy w jaskrawy sposób udowodnisz że jesteś bardziej wartościowym pracownikiem niż Heniek, który pracuje tam od 5 lat. Żeby podjąć te robotę musisz podpisać lojalke i nie pracować w zawodzie w innej firmie w swojej profesji. Bierzesz?
To już nie te czasy że Anglik czy Australijczyk ma w Polsce umowę, a jeździ na wyspach, a tutaj dajesz mu szansę w razie w. Bo te chłopaki są sprzętowo i organizacyjnie w takim lesie że nie mają tutaj szans jadąc z marszu. Każdy kto chce się gdziekolwiek liczyć - jeździ w Polsce. W Szwecji płacą ułamek tego co w Polsce, a i tak kluby padają jak muchy.
To jakie masz lepsze rozwiązanie niż ZZ?

Jeżeli to robota w Landsbergu to biorę.

No to jeśli czwarty senior jest kluczowy to przepraszam bardzo. Każdy zawodnik jest kluczowy.

+1