Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

Re: Żużel w TV

#19176 Postautor: RadeKas » 20 sierpnia 2023, o 22:18

Nie wiem, może o powodach kłopotów w dzisiejszym meczu? O czymkolwiek? Chyba, że jedyne co ciekawe w sprawie Motoru po takim meczu jest 3 minuty na temat tego czy Hampel powinien zostać czy jednak Lindgren.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#19177 Postautor: Saint » 20 sierpnia 2023, o 23:00

Chyba już trochę przesadzamy z tym „Mesjanizmem” Motoru … o Sparcie też było kilka zdań raptem … Dyżurny temat -bohaterstwo Stali i sympatyczny Szymek. Dzis doszedł Toruń, który miał dostać wp.. a tu Wiktor wozi Bartka. Zapomniało im się tylko, że my jak Stal z „dziurą” w składzie o bardzo podobnym potencjale średniej. Natomiast ja wyraźnie odczytałem, że wszyscy widzą tylko jeden finał i to bez wyraźnego faworyta…

rumburaquee
Zawodowiec

#19178 Postautor: rumburaquee » 20 sierpnia 2023, o 23:12

RadeKas pisze:Nie wiem, może o powodach kłopotów w dzisiejszym meczu? O czymkolwiek? Chyba, że jedyne co ciekawe w sprawie Motoru po takim meczu jest 3 minuty na temat tego czy Hampel powinien zostać czy jednak Lindgren.

Aloes clar po niemiecku. Co zrobić mieliśmy, zrobiliśmy. Chyba czas do tego się przyzwyczaić. Ps przypomnijmy sobie jak byliśmy "pod psem"

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#19179 Postautor: RadeKas » 20 sierpnia 2023, o 23:14

Ja sam raczej nie zaliczam się do tych twierdzących, że telewizja olewa Motor, ale tym razem jednak było to jakoś mocniej widoczne nawet dla mnie. Zresztą Dryła też ironicznie rzucił "ooo to teraz o zwycięzcach?", kiedy Kabała zaczęła temat Hampela. Po prostu fajnie by było gdyby te magazyny miały jednak jakąś zasadę poświęcania czasu po meczach dla obu drużyn, co często im mocno nie wychodzi.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#19180 Postautor: kdsz » 24 sierpnia 2023, o 10:29

We wczorajszym Kolegium żużlowym rozmawiano o ew. starcie ruskich zawodników w GP. Według Mateusza Puki Zmarzlik pytał o to organizatorów i podobno otrzymał info, że obecnie nie ma tematu zaproszenia Artioma i Emila do cyklu.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Haron90
Kadrowicz

#19181 Postautor: Haron90 » 24 sierpnia 2023, o 10:35

A co mieli powiedzieć? Przypuszczam, że nie chcą teraz tworzyć afer, i wszystko będzie załatwione na godzinę przed GP, żeby ludzie nie mieli czasu protestować.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#19182 Postautor: kdsz » 24 sierpnia 2023, o 10:38

Bilety na zawody i dostęp do transmisji ludzie kupują już po ogłoszeniu stałych uczestników cyklu, więc nie wiem o jakiej "godzinie przed" piszesz.

ezbeg
Trener

#19183 Postautor: ezbeg » 24 sierpnia 2023, o 10:46

Stale dzikie karty będą znane na jesieni. A subskrypcję zawsze można anulować.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#19184 Postautor: kdsz » 24 sierpnia 2023, o 11:04

Dzikie karty ogłaszano zazwyczaj kilka dni po ostatniej rundzie SGP. Jeżeli ktoś nie będzie chciał słuchać Mazurka Dąbrowskiego granego łagucie, to spokojnie zdąży zbojkotować cykl. Byłem na wszystkich rundach w Warszawie i większości w Toruniu, płaciłem grzecznie za transmisje, ale jeśli będę zmuszony odpuścić, to odpuszczę. Na szczęście wiele wskazuje na to, że proroctwa Piernika zostaną tylko na papierze i bojkot nie będzie konieczny.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#19185 Postautor: kibicLBN » 24 sierpnia 2023, o 17:22

Wczoraj obejrzałem połówkę kolegium żużlowego i przyznam, że było nad wyraz ciekawe w temacie trenerów. Wszyscy przejechali się po tym jak zacofany jest żużel, zwłaszcza pod względem analizy wyników. Na średnich biegopunktowych się kończą liczby naszych trenerów, a reszta to co widzą na oko. Porównanie do siatkówki, koszykówki było porażające. Wyszło na to że pod względem profesjonalnego podejścia żużel jest kilkadziesiąt lat za pozostałymi dyscyplinami.
Dość powiedzieć, że za czołowego analityka uchodzi uwaga, uwag- Jacek ,,Sandał" Ziółkowski. Słowa Puki i Cegielskiego były druzgocące i aż się zdziwiłem, że Krzychu tak pojedzie po środowisku z którym jest związany.
Przy okazji jednak Cegła bardzo nieobiektywnie wypowiadał się o jeździe Woźniaka. Ewidentnie jakaś zażyłość mu zaciemnia obraz.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Leniu
Szkółkowicz

#19186 Postautor: Leniu » 24 sierpnia 2023, o 19:28

Zarzut do trenerów w odniesieniu do innych sportów nie odnosił się do analizy technicznej, tylko do tego, że trener nie pracuje z zawodnikiem indywidualnie. Zarzut słuszny, bo nawet amator potrafi pokazać profesjonaliście co zrobił źle. Takie uwagi myślę że płyną od byłych zawodników bardziej, ale w mojej opinii są cenne. Tym bardziej od osoby, która nie do końca ogarnia sama technikę jazdy, ale widzi jej efekt. Osobiście bardzo lubię pracować z osobami, które mają inny punkt widzenia niż ja, bo nie jestem nieomylny. Myślę że Zmarzlik więcej podpowie Cierniakowi, niż na odwrót, ale każda informacja zwrotna jest potrzebna, nawet błędna, bo możemy się z nią skontaktować. Może Chomski nie nauczy Palucha jeździć na motocyklu, ale widzi, czy pojechał dobrze, czy źle. O tym była dyskusja.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#19187 Postautor: kibicLBN » 24 sierpnia 2023, o 19:42

No nie do końca. Owszem Cegielski nie krytykował trenerów o brak analizy statystyk, uważa że powinni w klubach być od tego ludzie jak w klubach koszykarskich czy siatkarskich. Kluby nie korzystają z dobrodziejstw telemetrii o tym też wspomniano.
A co do krytyki trenerów to mniej więcej jak piszesz. Bardzo ogólnikowe podejście, brak próby wpływania na postawę zawodników, brak zainteresowania jak można pomóc zawodnikom mentalnie, zdrowotnie itd. Mimo że kadry zespołów żużlowych są tak skromne, to trenerzy i tak nie poświęcają zawodnikom czasu. To trochę chore

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#19188 Postautor: dannie » 24 sierpnia 2023, o 19:49

Ale o tym braku analiz również.

Widać to jak na dłoni, że żużel jest pod tym względem zacofany. Inne sporty doskonale pokazują, że każdy najmniejszy ich aspekt może być szczegółowo udokumentowany, opisany, przeanalizowany i zweryfikowany. Prawie wszystko można policzyć, zmierzyć, przewidzieć.

Później rolą trenera i zawodnika jest wdrożenie tego w życie.

W żużlu dalej mnóstwo spraw robi się na wyczucie.

A przecież przed meczem każdy zawodnik mógłby mieć rozrysowane szczegółowo optymalne ścieżki przy wilgotności powietrza x i temp y.

Póki co ograniczamy się do stwierdzenia, że każdy tor jest inny, każdy dzień jest inny itd. Niby tak, ale prawda jest jednak taka, że przy odpowiednich analizach okazałoby się, że jednak nie. Że jednak jest to wszystko mocno przewidywalne. Po prostu dotychczas nikt tego dogłębnie nie zweryfikował.

Ten kto pierwszy mocno pójdzie w tę stronę może odskoczyć konkurencji o lata świetlne.

U nas jakimś światełkiem w tym zakresie jest współpraca z Politechniką przy torze. Nie wiemy jednak dokładanie jak ona wygląda, na czym polega i na ile jest zaawansowana.
Obrazek

Flagg
Trener

#19189 Postautor: Flagg » 24 sierpnia 2023, o 19:52

Narazie współpraca z polibuda zaowocowała tym, że dosypano glinki, która nie związała się chyba tak, jak przewidywano :D

No się człowiek uczy się na błędach :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#19190 Postautor: Perez » 24 sierpnia 2023, o 20:36

A jak oraliśmy rywali w tamtym sezonie z pomocą polibudy to wszystko było cacy :-)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#19191 Postautor: dannie » 24 sierpnia 2023, o 20:41

"Jesteś tak dobry jak Twój ostatni eksperyment." ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#19192 Postautor: grzesieck » 24 sierpnia 2023, o 22:02

dannie pisze:dlugi post danniego

no przeciez Kolodziej ma swoj zeszyt, w ktorym zapisuje ustawienia na kazdy tor w danym roku :)
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
papi
Trener

#19193 Postautor: papi » 24 sierpnia 2023, o 23:04

czytałem kiedyś wywiad o tym jak Lindback przyjechał do Polski, podobno szokował zdigitalizowaniem, mnóstwem danych, które wprowadzał do kompa. Oczywiście, nie było tam zapewne programów, które wyliczały mu zębatki, ale ponoć robiło to ogromne wrażenie, a było przecież dobre kilkanaście lat temu. Antonio wielkiej kariery nie zrobił, a inni jak widać nie poszli w tym kierunku

Ge(L)o
Trener

#19194 Postautor: Ge(L)o » 24 sierpnia 2023, o 23:48

A może świadczy to o tym, że nie jest to takie ważne. I ważniejsze są umiejętności techniczne, talent i czutka.
Piłkarze Legii na pewno mają dostęp do wszystkich technologii, statystyk, gdzie biegać, jak biegać, ile biegać, gdzie się ustawić. A w europejskiej piłce nie znaczą nic, czasem przebłysk talentu jakiegoś kopacza da wynik z cieniasami z trzeciej półki.
Tak i w żużlu możesz mieć obczajone ścieżki, przełożenia, kąt pokonywania łuku na danym torze. Ale liczy się odwaga, refleks, odpowiedni balans w kluczowym momencie i żadna telemetria ani inne cuda biegu nie wygrają. Tak więc skończmy opowiadać bajki, że jakieś szpece od statystyki i analityki wygrają biega za Zmarzlika czy Woffindena. Gdyby tak było, to już dawno wszystko mielibyśmy rozrysowane i znali dziesięciu fachowców w tym temacie. Widocznie w żużlu nie ma to znaczenia.

Flagg
Trener

#19195 Postautor: Flagg » 25 sierpnia 2023, o 00:17

Ge(L)o pisze:A może świadczy to o tym, że nie jest to takie ważne. I ważniejsze są umiejętności techniczne, talent i czutka.
Piłkarze Legii na pewno mają dostęp do wszystkich technologii, statystyk, gdzie biegać, jak biegać, ile biegać, gdzie się ustawić. A w europejskiej piłce nie znaczą nic, czasem przebłysk talentu jakiegoś kopacza da wynik z cieniasami z trzeciej półki.
Tak i w żużlu możesz mieć obczajone ścieżki, przełożenia, kąt pokonywania łuku na danym torze. Ale liczy się odwaga, refleks, odpowiedni balans w kluczowym momencie i żadna telemetria ani inne cuda biegu nie wygrają. Tak więc skończmy opowiadać bajki, że jakieś szpece od statystyki i analityki wygrają biega za Zmarzlika czy Woffindena. Gdyby tak było, to już dawno wszystko mielibyśmy rozrysowane i znali dziesięciu fachowców w tym temacie. Widocznie w żużlu nie ma to znaczenia.
I pewnie dlatego najlepsze kluby świata mają zatrudnionych analityków na full etat. I to nie jednego, ale cała ekipę. Pewnie dlatego w tych klubach mierzą i notują absolutnie wszystko: od indywidualnych osiągnięć zawodników ( rozwijane prędkości na boisku, liczbę sprintów, czas spędzony w poszczególnych strefach, kontakty z piłką i kilkadziesiąt innych ) po drużynowe.

No ale oni pewnie po prostu lubia wydawać pieniądze na głupoty, bo skoro Legia też jakiś ma i nie wygrywa Ligi Mistrzów, to jest to bezużyteczne...

Kuźwa, nawet w kolarstwie analizuje się liczby. Właściwie w każdej dyscyplinie to robią

Analiza statystyczna nie wygra za Ciebie meczu i nie zrobi z Ciebie mistrza świata. Skąd w ogóle ten pomysł? To tak jakby twierdzić , że po co np. W piłce nożnej czy koszykówce analizować przeciwnika? Przecież taka analiza nie wygra meczu za zawodników.

Bo jeszcze trzeba umieć te cyferki właściwie interpretować, wyciągać z nich właściwie wnioski i przelozyc je na odpowiedni feedback dla zawodnika/drużyny. A to już nie każdy potrafi. A na koniec jeszcze zawodnik/drużyna musi taki feedback przyjąć, zrozumieć go i wcielić w życie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#19196 Postautor: Speedway » 25 sierpnia 2023, o 03:04

Ge(L)o pisze:A może świadczy to o tym, że nie jest to takie ważne. I ważniejsze są umiejętności techniczne, talent i czutka.
Piłkarze Legii na pewno mają dostęp do wszystkich technologii, statystyk, gdzie biegać, jak biegać, ile biegać, gdzie się ustawić. A w europejskiej piłce nie znaczą nic, czasem przebłysk talentu jakiegoś kopacza da wynik z cieniasami z trzeciej półki[..]

No tak, bo niechybnie zaden z rywali Legii tego nie wykorzystuje i bazuje na "kielbasy do gory i golimy frajerow"
Obrazek

Ge(L)o
Trener

#19197 Postautor: Ge(L)o » 25 sierpnia 2023, o 08:04

Liczy się efekt. Wynik meczu byłby inny, gdyby nie sztab analityków, że piłkarz x w minucie y miał stać czy biec 3 metry bliżej linii ? Nie da się tego sprawdzić.

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#19198 Postautor: Saint » 25 sierpnia 2023, o 08:13

Ge(L)o pisze:Liczy się efekt. Wynik meczu byłby inny, gdyby nie sztab analityków, że piłkarz x w minucie y miał stać czy biec 3 metry bliżej linii ? Nie da się tego sprawdzić.

To pokazuje, że kompletnie nie wiesz czym się zajmują analitycy sportowi. Żaden z nich nie planuje pojedynczych sytuacji ..

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#19199 Postautor: kibicLBN » 25 sierpnia 2023, o 08:16

Wynik byłby inny gdyby piłkarz X spędził na boisku w danym miesiącu daną liczbę minut, przebiegł x kilometrów i by trener wiedział, znając wydolność zawodnika, że pomimo jest w formie trzeba gościa wprowadzić po przerwie albo dać mu zmianę w 55. minucie.
W żużlu można zobaczyć jakie czynniki mają większe przełożenie na zębatki, opony, zapłony, dysze. Przy jakich temperaturach jadąc bieg po biegu trzeba zmienić motocykl itd.
A żużel to dalej amatorka. Ja nawet na przykładzie swoim pracując w średniej firmie budowlanej wiem, że w lecie cięższe fizycznie prace daje do wykonania w godzinach rannych, a te mniej eksploatujące gdy jest już ciepłej. Biorę pod uwagę temperatury wiązania chemii budowlanej planując dzień wykonania danej pracy pod kątem pogody itd, a mam wrażenie że w żużlu idą miliony, kluby idą na żywioł a trenerzy kierują się sympatiami, przekonaniami i ,,nosem"

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#19200 Postautor: Saint » 25 sierpnia 2023, o 08:55

Bo zuzel to sport indywidualny nadal bardziej niz druzynowy. A czesc kluczowych danych jak setup detaliczny motocykla zawodnicy trzymaja w tajemnicy a nie dziela sie z analitykami. Co Ci po informacji kto jest najszybszy jak nie jestes w stanie wyciagnac wniosku bo nie wiesz na jakich ustawieniach jedzie zawodnik? Kluczowe dane kazdy zawodnik trzyma przy „dupie” . W analizie ilość detalicznych danych to podstawa.