Wydarzenia w Polsce i na swiecie
Re: Wydarzenia w Polsce i na swiecie
Możesz próbować to ułożyć inaczej, ale to bez sensu, nie ma szans 
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
A moim zdaniem każdy ma prawo do własnej opinii na temat.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
niby tak, ale wiadomo, że jedynym słusznym kandydatem jest Książe (L)eśnodorski, więc o czym tu dyskutować
Zupełnie poważnie, to pomimo iż jestem zdecydowanym ,,prawakiem" i pamiętam wpadki Kwaśniewskiego, to obiektywnie patrząc na jego prezydenturę była prawdopodobnie najlepsza. Zobaczmy też jaki odniósł sukces, jako postkomunista zbudował olbrzymie poparcie w czasach gdy nastroje były mocno antyczerwone. Co do pozostałych, to by oceniać Wałęsę byłem zbyt mały, a pozostali podobna półka, z Komorowskim na końcu. Chociaż jeśli ktoś uważa że był dobrym prezentem to potrafię uszanować jego zdanie, mimo że moje jest zgoła inne.
kibicLBN pisze:A moim zdaniem każdy ma prawo do własnej opinii na temat.
To oczywiste. Generalnie każdy ma prawo do własnej opinii na każdy temat.
Natomiast czasem trzeba po prostu pogadać o faktach, a nie o opiniach. Więc jeżeli ktoś mówi, że radziecki czerwony agent, przedstawiciel wrogiego państwa w Polsce był najlepszym prezydentem Polski to nie wie, co mówi. A to, że Kwaśniewski ma poważanie w świecie, podobnie jak Wałęsa czy Boniek, świadczy akurat o świecie, a nie dobrze o tych indywiduach.
ale z tym Jakimowiczem to kto to widzial, dobrego czlowieka zaszczuli
METHANOL ADVENTURE TEAM
A to taki dobry aktor. Życiowa rola w Młodych Wilkach zostanie na zawsze w pamięci.
Oj wtedy to byłby parasol ochronny z Weszło i Kanału Sportowego do końca kadencji plus przez następnych 30 lat.
papi pisze:niby tak, ale wiadomo, że jedynym słusznym kandydatem jest Książe (L)eśnodorski, więc o czym tu dyskutować
Oj wtedy to byłby parasol ochronny z Weszło i Kanału Sportowego do końca kadencji plus przez następnych 30 lat.
Ge(L)o pisze:Natomiast czasem trzeba po prostu pogadać o faktach, a nie o opiniach. Więc jeżeli ktoś mówi, że radziecki czerwony agent, przedstawiciel wrogiego państwa w Polsce był najlepszym prezydentem Polski
To Ty zacznij pierwszy.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Ge(L)o pisze:kibicLBN pisze: (...) A to, że Kwaśniewski ma poważanie w świecie, podobnie jak Wałęsa czy Boniek, świadczy akurat o świecie, a nie dobrze o tych indywiduach.
To dopiero musi być uczucie - być tym wyjątkowym osobnikiem, który jest nieomylny i zawsze ma rację, a ten cały świat wokół to banda gamoni i nic nie rozumie. Pewnie ciężko tak żyć będąc całkowicie niezrozumianym przez wszystkich wokół, co?
No i ta codzienna walka z wszechobecnymi spiskami i edukowanie nas tutaj na forum o wszystkich mitach i fałszach uznanych powszechnie za prawdę, musi to być strasznie męczące. Za 3 dni kolejna rocznica lądowania na księżycu - a przepraszam, rzekomego "lądowania" - liczę, że podzielisz się z nami raz jeszcze swoją opinią na temat tej brawurowej mistyfikacji.
Vino pisze:
To dopiero musi być uczucie - być tym wyjątkowym osobnikiem, który jest nieomylny i zawsze ma rację, a ten cały świat wokół to banda gamoni i nic nie rozumie. Pewnie ciężko tak żyć będąc całkowicie niezrozumianym przez wszystkich wokół, co?
No i ta codzienna walka z wszechobecnymi spiskami i edukowanie nas tutaj na forum o wszystkich mitach i fałszach uznanych powszechnie za prawdę, musi to być strasznie męczące. Za 3 dni kolejna rocznica lądowania na księżycu - a przepraszam, rzekomego "lądowania" - liczę, że podzielisz się z nami raz jeszcze swoją opinią na temat tej brawurowej mistyfikacji.
Rzadko tu zaglądam, ale dziś akurat jakoś tak i nie żałuję :) Zrobiłeś mi dzień :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Ale że Kwaśniewski to alkus a Wałęsa frajer i mitoman to chyba wiedza dość powszechna, nie?
To wstyd, że tacy osobnicy pełnili urząd prezydenta RP.
To wstyd, że tacy osobnicy pełnili urząd prezydenta RP.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Vino pisze:To dopiero musi być uczucie - być tym wyjątkowym osobnikiem, który jest nieomylny i zawsze ma rację, a ten cały świat wokół to banda gamoni i nic nie rozumie.
Ale jednak to w twoim tonie czuc ten sarkazm i wyzszosc nad niedouczonym kolega.
A ja bym uwazal na Twoim miejscu. Niedawno minelo 550 lat jak taki jeden oglosil, ze Ziemia krazy wokol Slonca, a nie odwrotnie jak wszycy inni, uczeni i "caly swiat wokol" twierdzili.
Bynajmniej. Daleko mi wywyższania i nie uważam, że każdy inny wokół jest w błędzie, a ja - jako ten wyjątkowy - mam rację, ale jeżeli ktoś z butą twierdzi, że cały świat w przeciwieństwie do niego się myli i nie sili się nawet na przedłożenie ćwierć argumentu to może chociaż sarkastyczny komentarz sprowokuje go do uzasadnienia swoich racji.
A co do Kopernika - przymiotnik wyjątkowy tutaj w pełni pasuje - on od razu przedstawił merytoryczne argumenty za swoją tezą. Jeżeli podzielasz opinie cytowanego przeze mnie forumowicza to chętnie poznam Twoje przemyślenia na temat "sfingowanego" lądowania na księżycu.
A co do Kopernika - przymiotnik wyjątkowy tutaj w pełni pasuje - on od razu przedstawił merytoryczne argumenty za swoją tezą. Jeżeli podzielasz opinie cytowanego przeze mnie forumowicza to chętnie poznam Twoje przemyślenia na temat "sfingowanego" lądowania na księżycu.
Vino pisze: Jeżeli podzielasz opinie cytowanego przeze mnie forumowicza to chętnie poznam Twoje przemyślenia na temat "sfingowanego" lądowania na księżycu.
Nie, tej akurat nie podzielam, ale jak ci Kopernik nie pasi, to jeszcze pamietam jak chcieli mnie wszyscy krzyzowac, za teorie spiskowe, foliarstwo, antyszczepionkowosc, wysmiewanie sensu noszenia szmacianych maseczek i wskazywanie ludzkiej reki jako zrodlo pochodzenia niejakiego covida. I tez caly "uczony" swiat i wszystkie telewizory krzyczaly bzdura! Takze z tymi bzdurami to bym uwazal zanim sie kogos posadzi, bo potem do odszczekiwania nie ma nikogo.
Lodowiska na lubelskich drogach są słynne już na cały kraj <3 już nie tylko Motor sławi miasto w świecie 
Myślę że wielu nie jest do śmiechu:)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
No raczej.
https://fb.watch/p7MjjtUkQ9/
Swoją drogą w życiu aż takiej ślizgawki nie widziałem i pytanie czy ktoś za to beknie.
https://fb.watch/p7MjjtUkQ9/
Swoją drogą w życiu aż takiej ślizgawki nie widziałem i pytanie czy ktoś za to beknie.
Gelo pisze:To nie jest patologiczne pisowskie myślenie o prawie tylko to konstytucja jest patologicznie nieprecyzyjna.
Znamienne, że dopiero PiS dostrzegł "brak precyzji" kwestionując to, co wie każdy, czyli że ułaskawienie z samej swej natury może dotyczyć wyłącznie winnych, tj. prawomocnie skazanych, albo twierdząc, że przedstawicieli sędziów może wybrać ktokolwiek inny, niż sędziowie. Pod rządami tej konstytucji ułaskawiono ponad 7000 ludzi - ilu przed prawomocnym wyrokiem? Zgaduj, masz jedną próbę.
A takie np. Prawo wekslowe z 1936 r., uważane przez historyków prawa za ustawę pomnikową, niczego nie definiuje i nie wyjaśnia, bo oczywistości nie trzeba definiować i wyjaśniać.
I co z tego? Czy PiS zamierza również redefiniować pojęcie prawomocności? Prawomocny jest wyrok, od którego nie służy zwyczajny środek zaskarżenia. A kasacja jest środkiem nadzwyczajnym - przysługuje od wyroku prawomocnego.Dobrze wiesz że w polskim systemie funkcjonuje dwuinstancyjność są zaskarżenia kasacje.Niewinni nie potrzebują niczyjej łaski, chroni ich domniemanie niewinności, które przełamuje dopiero prawomocny wyrok.
Kompletna bzdura. Łączewski złożył urząd. Nawet nie postawiono mu zarzutów dyscyplinarnych - odmówił tego nie kto inny, tylko słynny Piotr Schab. A wyrok wydał trzyosobowy skład zawodowy - jednogłośnie.Prezydent ułaskawił ich po wyroku ogłoszonym przez niejakiego Łączewskiego - tego samego, który zaczął bawić się w politykę i który za swoją "niezawisłość i niezależność" wyleciał dyscyplinarnie z pracy
Jestem pewien, że Kamiński i Wąsik wkrótce trafią znów za kraty, gdzie ich miejsce - za pegasusa.
Mylisz TK z trybunałem odkryć towarzyskich. W sprawie ułaskawienia obowiązuje natomiast z pewnością uchwała 7 sędziów Sądu Najwyższego, zgodnie z którą takie ułaskawienie nie wywołuje żadnych skutków.Łaska prezydenta w każdym momencie nie jest złamaniem konstytucji co już trzykrotnie potwierdzil TK.Łaska to nie abolicja, a prezydent to nie Król Słońce, tylko urzędnik, organ władzy publicznej, który może działać wyłącznie NA PODSTAWIE i W GRANICACH prawa.
Nawiasem, TK w ogóle nie ma kompetencji do orzekania sprawach indywidualnych i konkretnych, czyli np. "czy prezydent może ułaskawić Kamińskiego i Wąsika po wyroku sądu I instancji", tylko orzeka o zgodności przepisów z konstytucją i w sprawie sporów kompetencyjnych między organami państwa. Aby więc w ogóle Przyłębska mogła otworzyć usta w tej sprawie wykreowano rzekomy spór kompetencyjny między SN i prezydentem
Ok Torsen. Podzielam w większości Twoje zdanie. Co do ułaskawienia, to również uważam że PiS celowo wprowadził zamieszanie i ułaskawili nieprawomocnie skazanych, aby Ci przystąpili do wyborów.
Problem jest w czym innym. Obie opcje zaczęły ok 10 lat temu mieszać w systemie prawnym, początkowo dość subtelnie, później coraz bardziej bezczelnie aż wreszcie zupełnie ordynarnie. Od pewnego czasu władze podchodzą do prawa w sposób wybiórczy i respektują tylko zapisy prawa korzystne dla siebie. I ja jako obywatel Rzeczpospolitej urodzony w 1990r. liczyłem od tej mizernej koalicji na minimalną poprawę standardów. Nic więcej, a standardy sprawowania władzy idą coraz bardziej na dno. Tyle w temacie. I Tusk się nie obroni, jak mówi prof. Dudek - Premier Tusk nie ma żadnej wizji tego kraju i nic do zaoferowania Polakom, jest jednym z dwóch beneficjentów polaryzacji społeczeństwa, dlatego stale ją podtrzymuje w tak wyrazisty sposób.
Problem jest w czym innym. Obie opcje zaczęły ok 10 lat temu mieszać w systemie prawnym, początkowo dość subtelnie, później coraz bardziej bezczelnie aż wreszcie zupełnie ordynarnie. Od pewnego czasu władze podchodzą do prawa w sposób wybiórczy i respektują tylko zapisy prawa korzystne dla siebie. I ja jako obywatel Rzeczpospolitej urodzony w 1990r. liczyłem od tej mizernej koalicji na minimalną poprawę standardów. Nic więcej, a standardy sprawowania władzy idą coraz bardziej na dno. Tyle w temacie. I Tusk się nie obroni, jak mówi prof. Dudek - Premier Tusk nie ma żadnej wizji tego kraju i nic do zaoferowania Polakom, jest jednym z dwóch beneficjentów polaryzacji społeczeństwa, dlatego stale ją podtrzymuje w tak wyrazisty sposób.
Moim zdaniem symetrii nie ma. A wyborcą Platformy nie jestem od wielu, wielu lat.
Przeciez tu kompletnie nie chodzi o jakichs dwoch PiSowcow. Chodzi o to ze okraglostolowy uklad zostal zlamany i (parafrazujac) "wy ruszacie naszych, a my bedziemy ruszac waszych". Teraz juz na rympal mozna robic wszystko i beda robic wszystko.
Moze to i dobrze, gdyby BND tylko na to nie czekalo.
Moze to i dobrze, gdyby BND tylko na to nie czekalo.
go! pisze:okraglostolowy uklad zostal zlamany i (parafrazujac) "wy ruszacie naszych, a my bedziemy ruszac waszych".
Przy Okrągłym Stole dzisiejsi wrogowie siedzieli po jednej stronie, więc okrągłostołowe nasi-wasi odnosiło się do zupełnie innej relacji, która dziś już nie istnieje.
Jakkolwiek, dzięki PiS, Polska jest dziś republiką bananową w stanie anarchii.
Dobrze, że u żłoba jest teraz platforma, to wszystko naprawi.
Pogłębi patologię, nepotyzm, dług publiczny i tak dalej. Gratulacje dla wyborców. I oczywiście nie spełni wiekszosci obietnic. Ziobro zdziwienia :)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
Nie no co Ty. Wszystko odpolityczniają. A wiadomo na czym to polega, że obecnych pracowników instytucji i SSP wymieniają, na specjalistów - czyli skarbników, sekretarzy i innych członków platformy obywatelskiej.
Już pomijając fatalną formę prawną przejęcia telewizji, to od strony technicznej przyszedł rosły pan i nie legitymując się kim jest, zakomunikował że on jest tam szefem.... Zwolnienie Marka Sierockiego (nie żebym był fanem) było już szczytem.
Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się cudów, a z obietnic się śmiałem, bo chyba nikt nie wierzył, że budżet się zwiększy dwukrotnie, ale liczyłem na lekką poprawę standardów. Jestem bardzo rozczarowany. Najważniejsze teraz są sprawy energetyki, obronności oraz CPK. Mam nadzieję, że tu z niczego się nie wycofamy, bo w końcu zabraknie nam prądu. Nikt już nie ukrywa, że żadna instytucja prawna nie jest respektowana, żaden trybunał, a system sądownictwa pracuje fatalnie. No chyba, że Braun zgasi świece sekcie żydowskiej - wtedy prokuratura w 3 tygodnie przeprowadzi śledztwo, postawi zarzuty, zawnioskuje o uchylenie immunitetu...
Najlepsze jak Tusk śmiał się jak się rozrósł w PiSie rząd, nazywał to ,, Bizancjum " tymczasem sam dołożył paru wiceministrów i pobił rekord...
Już pomijając fatalną formę prawną przejęcia telewizji, to od strony technicznej przyszedł rosły pan i nie legitymując się kim jest, zakomunikował że on jest tam szefem.... Zwolnienie Marka Sierockiego (nie żebym był fanem) było już szczytem.
Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się cudów, a z obietnic się śmiałem, bo chyba nikt nie wierzył, że budżet się zwiększy dwukrotnie, ale liczyłem na lekką poprawę standardów. Jestem bardzo rozczarowany. Najważniejsze teraz są sprawy energetyki, obronności oraz CPK. Mam nadzieję, że tu z niczego się nie wycofamy, bo w końcu zabraknie nam prądu. Nikt już nie ukrywa, że żadna instytucja prawna nie jest respektowana, żaden trybunał, a system sądownictwa pracuje fatalnie. No chyba, że Braun zgasi świece sekcie żydowskiej - wtedy prokuratura w 3 tygodnie przeprowadzi śledztwo, postawi zarzuty, zawnioskuje o uchylenie immunitetu...
Najlepsze jak Tusk śmiał się jak się rozrósł w PiSie rząd, nazywał to ,, Bizancjum " tymczasem sam dołożył paru wiceministrów i pobił rekord...