Nasi rywale - 2023
Re: Nasi rywale - 2023
No właśnie w Toruniu, Elana ma się całkiem dobrze. Podobno nawet na mieście to oni rządzą a nie Apator który musi "dowartościować się" na wyjazdach.
W sumie na dwie kolejki przed końcem wiele scenariuszy jest jeszcze możliwych :)
Ogólnie ten najbardziej prawdopodobny to:
1. Sparta 2. Motor 3. Gorzów (tak, nie pomyliłem się) 4. Częstochowa 5. Apator 6/7. GKM/Unia. 8. Wilki
Sparta jest już pewna 1 miejsca.
Motor - 2 miejsce zapewni nam bonus z Włókniarzem, czyli musimy ujechać 42 punkty. W przypadku zdobycia 41 pkt, bedziemy potrzebować remisu we Wrocławiu. Jeśli 40 lub mniej, to skończymy na 3 miejscu.
Włókniarz/Stal - wszystko wskazuje na to, ze skończą na...4 miejscu. Porażka w Lublinie i wygrana za 3 pkt z Grudziądzem da im 20 pkt. Stal ma teraz 16 i w perspektywie wyjazd do Grudziądza i mecz z Apatorem u siebie. W Grudziądzy do bonusa wystarczy im 40 pkt. Do wygranej z Toruniem za 3 - 48. Wtedy też będa mieli 20 pkt i wyprzedzą Włókniarz.
Apator - właściwie mają pewne 5 miejsce. Wygrają u siebie z Krosnem za 3 pkt. żeby wyprzedzić Stal, musieliby nie tylko wygrac w Gorzowie, ale liczyć równiez na to, że Stal nie zrobi bonusa w Grudziądzu
GKM - GKM żeby awansowac do PO musi wygrac u siebie ze Stalą i liczyć na to, że Unia nie wygra w Krośnie. Jeśli Unia wygra w Krośnie, to nawet wygrana GKMu za 3 ze Stalą nic im nie da.
Unia - Wygrana w Krośnie daje im 6 miejsce i PO. No chyba że nastąpi cud i GKM wygra w Częstochowie.
Ogólnie ten najbardziej prawdopodobny to:
1. Sparta 2. Motor 3. Gorzów (tak, nie pomyliłem się) 4. Częstochowa 5. Apator 6/7. GKM/Unia. 8. Wilki
Sparta jest już pewna 1 miejsca.
Motor - 2 miejsce zapewni nam bonus z Włókniarzem, czyli musimy ujechać 42 punkty. W przypadku zdobycia 41 pkt, bedziemy potrzebować remisu we Wrocławiu. Jeśli 40 lub mniej, to skończymy na 3 miejscu.
Włókniarz/Stal - wszystko wskazuje na to, ze skończą na...4 miejscu. Porażka w Lublinie i wygrana za 3 pkt z Grudziądzem da im 20 pkt. Stal ma teraz 16 i w perspektywie wyjazd do Grudziądza i mecz z Apatorem u siebie. W Grudziądzy do bonusa wystarczy im 40 pkt. Do wygranej z Toruniem za 3 - 48. Wtedy też będa mieli 20 pkt i wyprzedzą Włókniarz.
Apator - właściwie mają pewne 5 miejsce. Wygrają u siebie z Krosnem za 3 pkt. żeby wyprzedzić Stal, musieliby nie tylko wygrac w Gorzowie, ale liczyć równiez na to, że Stal nie zrobi bonusa w Grudziądzu
GKM - GKM żeby awansowac do PO musi wygrac u siebie ze Stalą i liczyć na to, że Unia nie wygra w Krośnie. Jeśli Unia wygra w Krośnie, to nawet wygrana GKMu za 3 ze Stalą nic im nie da.
Unia - Wygrana w Krośnie daje im 6 miejsce i PO. No chyba że nastąpi cud i GKM wygra w Częstochowie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
A ja dalej nie mogę ogarnąć, jakim cudem przegraliśmy w Grudziądzu? To jest jakaś aberracja.
Z kategorii ciekawostki:
Ja wiem, ze to jeszcze nie koniec sezonu, ale jak sobie przypomnę lament związany z odejściem MM I zestawie to z https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/pge-e ... styki/2023 , to jednak ciężko się nie uśmiechnąć:)
Ja wiem, ze to jeszcze nie koniec sezonu, ale jak sobie przypomnę lament związany z odejściem MM I zestawie to z https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/pge-e ... styki/2023 , to jednak ciężko się nie uśmiechnąć:)
Motor 2023: 1.Zmarzlik 2.Hampel 3.Holder 4. Kubera 5. Lindgren 6.Cierniak 7.Banbor 8.Lampart
Ale rozumiesz, że reprezentowany przez zawodnika klub jest jedną z podstawowych zmiennych? Czyli innymi słowy, gdyby został w Lublinie mógłby mieć średnią zarówno lepszą, jak i gorszą - nie da się przyłożyć linijki i powiedzieć, że w Lublinie tak samo by kaleczył.
Od kiedy średnia 2.0 to kaleczenie? 
Kaleczą to Przedpełski czy do niedawna Dudek. Jedzie na swoim poziomie.
Mikkel zwykle potrzebuje 1 bieg na ogarnięcie, czyli ten słabszy. Rok temu, to był 1 z 6, teraz 1 z 5. Nie mówię, że zawsze, ale może to po części tłumaczyć słabszą średnią.
Ale Mikkel zawsze tak jeździł. Potrafił ogolić w decydującym 15 biegu BZ i Vaculika, by w następnym meczu w pierwszym biegu przegrać z ogórkami.
W tym sezonie na samym początku dało radę przeczytać opinie, że Madsen spadnie na pozycję nr 2 w Częstochowie, natomiast na chwilę obecną różnica w średniej to 0.4 czyli jednak przepaść na tym poziomie.
W tym sezonie na samym początku dało radę przeczytać opinie, że Madsen spadnie na pozycję nr 2 w Częstochowie, natomiast na chwilę obecną różnica w średniej to 0.4 czyli jednak przepaść na tym poziomie.
Oczywiście, że tak jest (z pewnymi wyjątkami- vide BZ), ale jednak statystyki po 12 meczach są bliższe prawdy niż subiektywne obserwacje. Ja podobnie jak Gelo twierdziłem że zeszłoroczne osiągnięcia MM to jego sufit. Wówczas była to jedynie subiektywna opinia, dziś zaś widac ze jest poparta silnym argumentem liczbowym :)
Motor 2023: 1.Zmarzlik 2.Hampel 3.Holder 4. Kubera 5. Lindgren 6.Cierniak 7.Banbor 8.Lampart
Nie powiem żeby mnie to szczególnie martwiło :) Mam nadzieję, że już w najbliższym meczu Mikkel zostanie kilka razy wyjaśniony.
Gelo pisze:Nie powiem żeby mnie to szczególnie martwiło :) Mam nadzieję, że już w najbliższym meczu Mikkel zostanie kilka razy wyjaśniony.
I to na "własnym" torze ;)
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Moim zdaniem, przy ogólnie obniżającym się poziomie żużlowców, a tym samym i Ekstraligi, 29-letni Michelsen ma przed sobą wyłącznie długoletnią perspektywę coraz lepszych, a nie coraz gorszych wyników. Mówienie o suficie w wieku 28 lat to raczej pomyłka.
U mnie ambiwalencja z nim związana prowadzi do tego, że cieszą mnie zarówno jego dobre, jak i słabsze występy - każdy z innych powodów.
U mnie ambiwalencja z nim związana prowadzi do tego, że cieszą mnie zarówno jego dobre, jak i słabsze występy - każdy z innych powodów.
Kaman pisze:Ge(L)o pisze:Nie sądzę. Mieli swoją szansę. Trudno będzie wrócić. My też wiecznie w Ekstralidze jeździć nie będziemy.
Po zmianie władzy skończy się sponsoring i spadniemy tam gdzie nasze miejsce.
Dosyć powierzchowne podejście do tematu z tym stawianiem znaku równości sukcesu żużla i panującej władzy. Potęga Motoru odrodziła się praktycznie bez udziału SSP (wsparcie miasta i Speedcar), Bogdanka czy Azoty wspierają sport niezależnie od opcji politycznej. Oczywiście różnie może być w przyszłości, stadion pomógłby stabilizacji, niemniej wiązanie naszej obecności w elidze z jedną partią jest zupełnie bezsensu. Myślę, że obecnie Kępa poradziłby sobie nawet bez SSP.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Torsen pisze:U mnie ambiwalencja z nim związana prowadzi do tego, że cieszą mnie zarówno jego dobre, jak i słabsze występy - każdy z innych powodów.
Win-win, super.
Mikkel przeżywa gorsze chwile, ale obstawiam, że wykręci na koniec sezonu wyższą średnią od Lindgrena. Różnica między nimi będzie pewnie poniżej 0,1. Generalnie Freddie świetnie załatał dziurę po MM. I ekstra, bo lubię go dużo bardziej od Duńczyka.
Ostatnio zmieniony 10 lipca 2023, o 11:08 przez kdsz, łącznie zmieniany 1 raz.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Freddie nie jest typem samoluba na torze, nie walczy z kolegami z pary. Jeździ wręcz po wynik drużyny a nie indywidualny. To takie moje spostrzeżenia. Dlatego też może nie zawsze ta jego średnia biegowa jest wyśrubowana.
Bardzo dobrze wpasował się do drużyny, kawał zawodnika z świetnymi umiejętnościami.
Bardzo dobrze wpasował się do drużyny, kawał zawodnika z świetnymi umiejętnościami.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'
Ciekawa jest sytuacja Piotra Pawlickiego. Aby pojechać 5 biegów to w tak mocnym zespole musi być niemal bezbłędny a nie jest to łatwe. On już trochę zaczyna tą złość z siebie uzewnętrzniać. Wkrótce może się okazać, że w najważniejszych meczach PP będzie mniej skuteczny. Oczywiście nie ma co w tym upatrywać braku chęci itp bo wiadomo punkty to kasa i nowy kontrakt ale taka sytuacja nie jest komfortowa i może się odbić na dyspozycji zawodnika.
Ogólnie to w tym roku zwalnia się wiele ciekawych nazwisk Hampel (?) Doyle, Piotr Pawlicki, Miśkowiak (?) i wydawałoby się, że beniaminek może mieć łatwiej ale wcale tak nie musi być bo przez te prekontrakty może się okazać, że najbardziej łakome kąski nie będą czekać aż Falubaz potwierdzi awans i gdzieś (Grudziądz, Toruń, Leszno) podpiszą wcześniej.
Ogólnie to w tym roku zwalnia się wiele ciekawych nazwisk Hampel (?) Doyle, Piotr Pawlicki, Miśkowiak (?) i wydawałoby się, że beniaminek może mieć łatwiej ale wcale tak nie musi być bo przez te prekontrakty może się okazać, że najbardziej łakome kąski nie będą czekać aż Falubaz potwierdzi awans i gdzieś (Grudziądz, Toruń, Leszno) podpiszą wcześniej.
Flagg pisze:Motor - 2 miejsce zapewni nam bonus z Włókniarzem, czyli musimy ujechać 42 punkty. W przypadku zdobycia 41 pkt, bedziemy potrzebować remisu we Wrocławiu. Jeśli 40 lub mniej, to skończymy na 3 miejscu.
W przypadku zdobycia 41 punktów zajmujemy 2 miejsce. Ze Stalą mamy wygrane oba mecze bezpośrednie. Z Włókniarzem będzie remis w dwumeczu, ale my mamy +161 w małych punktach, a oni +29. Ani jedni ani drudzy nas nie wyprzedzą.
KDS pisze:Flagg pisze:Motor - 2 miejsce zapewni nam bonus z Włókniarzem, czyli musimy ujechać 42 punkty. W przypadku zdobycia 41 pkt, bedziemy potrzebować remisu we Wrocławiu. Jeśli 40 lub mniej, to skończymy na 3 miejscu.
W przypadku zdobycia 41 punktów zajmujemy 2 miejsce. Ze Stalą mamy wygrane oba mecze bezpośrednie. Z Włókniarzem będzie remis w dwumeczu, ale my mamy +161 w małych punktach, a oni +29. Ani jedni ani drudzy nas nie wyprzedzą.
Tak, mój błąd. Wystarczy 41
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Ciućka - dziennikarz z Gorzowa, który był do tej pory całkiem nieźle zorientowany w sprawach transferow Stali donosi, że jeden z dwóch Polaków, krórymi Stal była zainteresowana (Przyjemski, Miskowiak) jednak w Stali jeździć nie będzie. Transfer drugiego wciąż jest niepewny. Ale nie precyzuje, który status odnosi się do którego zawodnika :)
Oby się Kępie udało z Przyjemskim.
Holder
Lindgren
Cierniak
Kubera
Zmarzlik
Przyjemski
Bańbor/Grzelak
Holder
Lindgren
Cierniak
Kubera
Zmarzlik
Przyjemski
Bańbor/Grzelak
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
Obecnie pewni przyklepania Przyjemskiego są w ZG. A Ciućka slynie z tego, że strzela ślepakami.
Odnośnie Stali w tym roku nie strzelał. Jako jeden z pierwszych donosił o Vaculu i Thomsenie. I chyba jako jedyny nie trąbił na prawo i lewo, że Przyjemski przyklepany.
Logicznie patrząc, to Przyjemski ma wybór między Motorem, Zielona i Toruniem jeśli Rusko faktycznie wycofał się z wyścigu. Wycieczka do Torunia niezbyt realna patrząc na to, że tak juniorzy rozwijającą się nie w tą stronę. Zostaje więc Zielona i Motor. Falubaz może dużo bardziej zdesperowany jako beniaminek.
Logicznie patrząc, to Przyjemski ma wybór między Motorem, Zielona i Toruniem jeśli Rusko faktycznie wycofał się z wyścigu. Wycieczka do Torunia niezbyt realna patrząc na to, że tak juniorzy rozwijającą się nie w tą stronę. Zostaje więc Zielona i Motor. Falubaz może dużo bardziej zdesperowany jako beniaminek.
Falubaz to powinien atakować Fricke'a. Ugotowaliby Grudziądz i resztę negocjacji mieliby spokojniejszą. Kvech na U-24, Przemek na seniorce, być może z Hampelem i zostałaby zagraniczna "2".
Wystrzelanie się na Przyjemskiego przy jednoczesnym zostawieniu Buczka i Rasmusa to byłby w moim odczuciu idiotyzm. Ale może i w tym jest metoda
Wystrzelanie się na Przyjemskiego przy jednoczesnym zostawieniu Buczka i Rasmusa to byłby w moim odczuciu idiotyzm. Ale może i w tym jest metoda
Flagg pisze:Wycieczka do Torunia niezbyt realna patrząc na to, że tak juniorzy rozwijającą się nie w tą stronę.
Niby tak, ale: blisko, słaby U24 (czy zostanie Wiktor czy nie) i słaby kolega z pary. Plus na dziś dziura w składzie wyjazdowym w postaci Przedpełskiego (pewnie go wymienia, pytanie na kogo). Dużo plusów i dużo opcji jazdy.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]