Nasi rywale - 2023
Re: Nasi rywale - 2023
Wiem wiem. Do kibiców nic nie miał. Chociaż trochę zwodził tymi wywiadami robiąc złudną nadzieję.
fajnie by bylo jakby wrocil w przyszlym roku, nie?
najlepiej za tego Zmarzlika, co tylko psuje atmosfere
najlepiej za tego Zmarzlika, co tylko psuje atmosfere
METHANOL ADVENTURE TEAM
Odzyskamy wówczas DNA zespołu.
Jeszcze niech wróci młody Lampart.
Na wybór Gorzowa u Przyjemskiego może mieć wpływ słabe U24 i dodatkowe biegi. Sądzę, że zarówno u nas jak i w WTS miałby z tym krucho ;). Apator i Stal to takie zespoły które mogą mu na tym polu zaoferować coś dodatkowego, a przy tym względnie gwarantują walkę o najwyższe cele.
KrzysiekS pisze:Na wybór Gorzowa u Przyjemskiego może mieć wpływ słabe U24 i dodatkowe biegi. Sądzę, że zarówno u nas jak i w WTS miałby z tym krucho ;). Apator i Stal to takie zespoły które mogą mu na tym polu zaoferować coś dodatkowego, a przy tym względnie gwarantują walkę o najwyższe cele.
Na U24 twitterowe harpagany podają Miśkowiaka w Gorzowie.
ezbeg pisze:Odzyskamy wówczas DNA zespołu.
Mikkelsenowo-kuberowego DNA w pełni nie odzyskamy. Nie ma przesłanek żeby Mikkel wracał ani żeby Bartek odchodził. Ale jak wróci Domin to już będzie znacznie lepiej. Mało tego - o ile nic nie mam do Jarka i wiem że ma wielu fanów - mam problem z jego "lubelskością" - dodam, że jest to problem, którego kompletnie nie odczuwam w przypadku Dominika. Dlatego jak rozeszła się wieść, że Jarek prawdopodobnie będzie musiał obrać kierunek ZG lub Leszno - to dla mnie jest to informacja neutralna, bo on tam pasuje idealnie.
Najbardziej lubelscy to są Jeleniewski i Miesiąc
Gelo pisze:ezbeg pisze:Odzyskamy wówczas DNA zespołu.
Mikkelsenowo-kuberowego DNA w pełni nie odzyskamy. Nie ma przesłanek żeby Mikkel wracał ani żeby Bartek odchodził. Ale jak wróci Domin to już będzie znacznie lepiej. Mało tego - o ile nic nie mam do Jarka i wiem że ma wielu fanów - mam problem z jego "lubelskością" - dodam, że jest to problem, którego kompletnie nie odczuwam w przypadku Dominika. Dlatego jak rozeszła się wieść, że Jarek prawdopodobnie będzie musiał obrać kierunek ZG lub Leszno - to dla mnie jest to informacja neutralna, bo on tam pasuje idealnie.
A skończy się tak, że Jarek zostanie a odejdzie FL. Los bywa przewrotny. Rok temu o tej porze miał być Duńczyk a i jeszcze były myśli o pozostaniu Drabika.
ezbeg pisze: A skończy się tak, że Jarek zostanie a odejdzie FL. Los bywa przewrotny. Rok temu o tej porze miał być Duńczyk a i jeszcze były myśli o pozostaniu Drabika.
Może być i tak. I tu jest właśnie kwadratura koła, o której pisałem kiedyś. Wszyscy wiemy, że Jack nie jest drugim żużlowcem na świecie a Fred trzecim. Ale zakładając (a przecież nie jest to niemożliwe) - GP kończy się podium: Zmarzlik, Holder, Lindgren. I co - pozbyć się "dwóch z trzech najlepszych zawodników na świecie"? Popukać się w czoło takiemu prezesowi. A przecież wszyscy wiemy, że i jeden i drugi nie gwarantuje w lidze absolutnie niczego. Ciężki temat się szykuje...
Wyjście widzę tylko jedno .... Lobbować za zwiększeniem liczby drużyn, biegów i zawodników od 2024. Wtedy zatrzymamy i Jarka i Freda.
KrzysiekS pisze:Na wybór Gorzowa u Przyjemskiego może mieć wpływ słabe U24 i dodatkowe biegi. Sądzę, że zarówno u nas jak i w WTS miałby z tym krucho ;). Apator i Stal to takie zespoły które mogą mu na tym polu zaoferować coś dodatkowego, a przy tym względnie gwarantują walkę o najwyższe cele.
Czyli o DMP? No wlasnie bardzo "wzglednie", nawet wtedy. Dlatego dziwie sie, ze takim duzynom jak Apator czy Stal oplaca sie wyciagac juniorow lub U24 za gruba kase. Jak raz sie dal wyciagnac to i drugi dac sie moze, a o seniorow gwarantujacych podobne "cele" powinno byc jednak nieco latwiej?
Dlatgeo trochę się dziwię Stali, że się uparła na Przyjemskiego. Paluch - Bartkowiak to będzie być moze najmnocniejsza para juniorska w lidze w 2024. Przyjemski IMO nie gwarantuje aż takiego upgrejdu jak gdyby wymienili Fajfer na jakiegoś kozaka. Oskar jest fajny na Krosno i młodziezowców w Leszna. Ale przeciwko topowym zespołom kaleczy i w walce o medale za bardzo im nie pomoże.
No ale może im się nie spieszy. Wolą zbudowac potężną parę juniorską (zakładając progres Palucha) i do walki o DMP włączyć sie od np. 2025. Chyba że tam faktycznie jakiś bank rozbili i sciagną jeszcze Kołodzieja z Miskowiakiem.
No ale może im się nie spieszy. Wolą zbudowac potężną parę juniorską (zakładając progres Palucha) i do walki o DMP włączyć sie od np. 2025. Chyba że tam faktycznie jakiś bank rozbili i sciagną jeszcze Kołodzieja z Miskowiakiem.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Może dostali jakaś dotacje :)
Już się nie mogę doczekać chwili, gdy Miśkowiak znajdzie się w I lidze.
Po sezonie nastapi dość gruby odpływ we wszystkich ligachU-24
Eliga: Czugunow, Bewley, Kubera, Lidsey, Krakowiak
Niższe ligi: Trofimow, Becker, Wojdyło, Tonder, Szlauderbach, Nielsen, Karczmarz. Pewnie jeszcze kilku innych, których pominałem.
A kto zostanie?
Cierniak, Kowalski, Pludra, Curzytek, Miskowiak, Lampart, Jasiński, Lewiszyn, Świdnicki, Kvech, Rew, Breum, Gusts, Saifert-Salk, Hendriksson, Pollestad, Mads Hansen, Bloedorn, Basso
I to chyba tyle. A wymieniłem chyba wszystkich, którzy prezentują jakiś przyzwoity poziom, niekoniecznie ekstraligowy, czy nawet 1-ligowy.
Eliga: Czugunow, Bewley, Kubera, Lidsey, Krakowiak
Niższe ligi: Trofimow, Becker, Wojdyło, Tonder, Szlauderbach, Nielsen, Karczmarz. Pewnie jeszcze kilku innych, których pominałem.
A kto zostanie?
Cierniak, Kowalski, Pludra, Curzytek, Miskowiak, Lampart, Jasiński, Lewiszyn, Świdnicki, Kvech, Rew, Breum, Gusts, Saifert-Salk, Hendriksson, Pollestad, Mads Hansen, Bloedorn, Basso
I to chyba tyle. A wymieniłem chyba wszystkich, którzy prezentują jakiś przyzwoity poziom, niekoniecznie ekstraligowy, czy nawet 1-ligowy.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Bez Curzytka i Świdnickiego zostaje 17, cała e- i 1 liga + 1. W teorii, bo pewnie eliga wciągnie więcej pod 8 i w pierwszej znajdzie się Klima, Grahn itp.
Można pokusić się o refleksję czy U24 zdało egzamin. Z całej grupy odchodzących na seniorską Elige nadaje się Bewley i Kubera. Na pierwszą jeszcze ze trzech będzie i to tyle. Coś słaby ten przepis pod względem wpompowania świeżej krwi do rozgrywek.
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2023, o 20:58 przez KrzysiekS, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo to nic innego jak przedluzenie o 3 lata wieku emerytalnego dla calej masy cieniasow
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Przepis bzdurny od samego początku. Od biedy w niższych ligach mający rację bytu.
Kubera i Bewley jeździliby w Elidze od razu po zakończeniu juniorki bez względu na to, czy przepis by istniał, czy nie. Tak samo Drabik, Lambert czy Smektala, którzy również załapali się na jego wprowadzenie.
Jedynym zawodnikiem, który dostał szansę w Elidze wlasnie że względu na U-24 i po skończeniu 24 lat w niej został jest Jakobsen. Wprawdzie pewnie tylko na jeden sezon, ale został.
Jedynym zawodnikiem, który dostał szansę w Elidze wlasnie że względu na U-24 i po skończeniu 24 lat w niej został jest Jakobsen. Wprawdzie pewnie tylko na jeden sezon, ale został.
- m.a.c.i.e.k.s
- Junior
Flagg pisze:Kubera i Bewley jeździliby w Elidze od razu po zakończeniu juniorki bez względu na to, czy przepis by istniał, czy nie. Tak samo Drabik, Lambert czy Smektala, którzy również załapali się na jego wprowadzenie.
Myślę, że jeździliby najwyżej jako rezerwowi. Wbrew pozorom im przepis o u24 pomógł. Jedynie Lambert by jeździł jako senior.
m.a.c.i.e.k.s pisze:Flagg pisze:Kubera i Bewley jeździliby w Elidze od razu po zakończeniu juniorki bez względu na to, czy przepis by istniał, czy nie. Tak samo Drabik, Lambert czy Smektala, którzy również załapali się na jego wprowadzenie.
Myślę, że jeździliby najwyżej jako rezerwowi. Wbrew pozorom im przepis o u24 pomógł. Jedynie Lambert by jeździł jako senior.
Dokładnie. Kubera bez tego przepisu by zszedł ligę niżej i nie mając budżetu ciężko byłoby mu osiągnąć obecny poziom, Bewley bez tego przepisu by całkiem przepadł. Kubera po ukończeniu wieku juniora nie był nie wiadomo jakim wymiataczem i nie ma co zakłamywać rzeczywistości.
Nawet z Lambertem mogłoby być różnie w sumie, on też przed wprowadzeniem tego przepisu nie był pewniakiem do ekstraligowego składu, ale kluby miały na niego oko, więc ktoś by mógł dać mu szansę w jakiejś krótkiej perspektywie.
Dzięki temu przepisowi dostaliśmy dwóch wymiataczy na kolejnych 15 lat. Gdyby tego nie było, zamiast Kubery jeździł by jakiś Iversen czy inny Jepsen Jensen i nikomu by nie przyszło do głowy wymieniać ich na Kubere czy Bewleya.
Z drugiej strony mamy Lamparta i Swidnickiego, którzy nie powinni się nigdy w składzie seniorskim w ekstralidze znaleźc, a w kolejnym roku perspektywę jeszcze niższego poziomu.
Sztuczne objezdzanie 6 nieperspektywicznych zawodników, by dwóch mogło wypłynąć ciężko jakkolwiek ocenić bo jednak takich żużlowców jak Kubera czy Bewley brakowało w latach przed u24 i to jest gigantyczny plus tego przepisu. Może sensownym kompromisem byłoby zlikwidowanie u24 i jeden junior u24 a drugi u21. Nie wiem sam, nie widzę dobrego rozwiązania, ale taki stan rzeczy że pod taśma w ekstralidze spotykają się Lampart, Miskowiak/Swidnicki i dwóch juniorów jest trudny do akceptacji. To po prostu nie pasuje.
Kubera był drugim juniorem świata, nie zszedłby ligę niżej. Lambert i tak znalazłby zatrudnienie w Rybniku, bo tam ściągali każdego, kto był w stanie zrobić punkty. Bewley - jeżdziłby w ROWie, a nie w Sparcie, ale to dalej Ekstraliga (w tamtym zespole jeździli też Lebiediew, Milik, Miedziński i Szczepaniak). Oczywiście, że U-24 daje szanse średniakom, ale to nie działa tak, że dzięki temu przepisowi ogórek, który kandydował do 2 ligi, nagle rozwinął skrzydła i jest w światowym TOP10. A przynajmniej ja takiego przypadku nie zaobserwowałem
No wiadomo, kto by chciał w składzie gościa, który sezon wcześniej wykręcił w Elidze 1.8 ( po słabszej końcówce), regularnie robił 10+ w meczu i został mistrzem Europy...Piernik pisze:Nawet z Lambertem mogłoby być różnie w sumie, on też przed wprowadzeniem tego przepisu nie był pewniakiem do ekstraligowego składu, ale kluby miały na niego oko, więc ktoś by mógł dać mu szansę w jakiejś krótkiej perspektywie.
Smyk do Czewy nie poszedł jako U-24 tylko jako
Polski senior i był już po sezonie, gdzie zrobil na seniorce 1.8.
Kubera również by został w Elidze. Albo w Lesznie (gdzie po odejściu Smyka zrobiłoby się dla niego miejsce), albo w innym klubie. Może niekoniecznie w Motorze, ale po takiej juniorce chętni by się spokojnie znaleźli. A czy by się odnalazł tak jak w Lublinie? Tego się już nie dowiemy.
Rudego Sparta ściągnęła już w 2020 i jeździł pod 8/16. W 2021 przecież też nie musieli na niego stawiać, bo mieli na U-24 Czugunowa. Mogli więc trzymać Dana na rezerwie, a do pierwszego składu sciagnac kogoś innego. Nie zrobili tego.
Z tego grona więc jedynie transfer Kubery do Motoru był związany z przepisem o U-24.
Papi, U24 weszło w 2021, a nie w 2020 roku :) Lambert był juz po sezonie w Rybniku, a Bewley był juz zawodnikiem Sparty od roku :)Papi pisze:Kubera był drugim juniorem świata, nie zszedłby ligę niżej. Lambert i tak znalazłby zatrudnienie w Rybniku, bo tam ściągali każdego, kto był w stanie zrobić punkty. Bewley - jeżdziłby w ROWie, a nie w Sparcie
Ostatnio zmieniony 28 czerwca 2023, o 08:05 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli gdyby nie u24, to Kubera, Bewley i Lambo jeździliby w 1 lidze? Ciekawe, ciekawe.