Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

Re: Żużlowe różności

#17276 Postautor: kibicLBN » 10 czerwca 2023, o 23:01

Trzeba by było im chyba działalność szpiegowską udowodnić, bo tak to podstaw co by nie mówić - brak :(
Państwo uznało ich za pełnoprawnych obywateli kraju i póki nie stwierdzisz działania na jego szkodę, to pozbawiasz go praw bezprawnie. Nawet jeśli to ruska onuca
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Czarek
Trener

#17277 Postautor: Czarek » 10 czerwca 2023, o 23:11

Gelo pisze:Moralnej

:)
Wybiórcza moralność totalitarna z odpowiedzialnością zbiorową i obowiązkiem samokrytyki.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Leniu
Szkółkowicz

#17278 Postautor: Leniu » 10 czerwca 2023, o 23:26

Czarek pisze:
grzesieck pisze:‘3 polskich zuzlowcow w tym Artiom i Emil’

:roll:

Tak pewnie będzie. Polska głupota nie zna granic. Zabroń ruskim pracy, a potem daj im polskie kwity, żeby mogli pracować jak Polacy. :) Mazurek Dąbrowskiego dla Emila lub Artioma zabrzmi szczególnie.

Jakie "zabroń pracy"? Mało roboty w budowlance? Niech pracują.

ezbeg
Trener

#17279 Postautor: ezbeg » 11 czerwca 2023, o 00:08

Czarek pisze:
Blinki pisze:Mazurek dla ruskiego? Nie, to się nie może wydarzyć.
A jak się zdarzy to chyba zagłosuje na PiS

Dziwna logika. Przecież PiS dał im możliwość startowania z obywatelstwem RP.

Ba obywatelstwo im przyznał odpowiednio Kaczyński (Emil) i Duda (Artem). Oczywiście wszystko zgodnie z przepisami prawa powszechnie obowiązującego.

Piernik
Szkółkowicz

#17280 Postautor: Piernik » 11 czerwca 2023, o 00:19

Warto też dodać że obaj bez żadnych kombinacji to obywatelstwo uzyskali, w normalnym trybie obowiązującego każdego człowieka.
Niektórzy to mają podejście, jakby to obywatelstwo to było nic i w co drugich czipsach je rozdają.
To nie działa tak że każdy kto chce idzie do prezydenta a ten nie ma wyjścia i mu przyznaje.

Takie gadanie że obywatelstwo nic nie znaczy, jest równoznaczne z podtarciem się biało czerwoną flagą.

Piernik
Szkółkowicz

#17281 Postautor: Piernik » 11 czerwca 2023, o 00:23

Leniu pisze:
Czarek pisze:
grzesieck pisze:‘3 polskich zuzlowcow w tym Artiom i Emil’

:roll:

Tak pewnie będzie. Polska głupota nie zna granic. Zabroń ruskim pracy, a potem daj im polskie kwity, żeby mogli pracować jak Polacy. :) Mazurek Dąbrowskiego dla Emila lub Artioma zabrzmi szczególnie.

Jakie "zabroń pracy"? Mało roboty w budowlance? Niech pracują.

PRL się skończył. Mamy w Polsce wolność prowadzenia działalności gospodarczej, więc każdy może prowadzić jaką mu się podoba.
Firma Zmarzlika może sprzedawać odzież, drewno, apartamenty, świadczyć usługi fryzjerskie i kosmetyczne, zajmować się transportem (takie i inne PKD jego działalność posiada, chyba najśmieszniejsze z żużlowców tak na marginesie, co prawda Dudek ma wpisane handel papierosami, ale mnie te usługi kosmetyczne Zmarzlika bawią bardziej), a firma Emila Sajfudinowa może świadczyć usługi sportowe i wszystkie inne jakie sobie zapragnie o ile są zgodne z prawem. To oni decydują czym się zajmują ich przedsiębiorstwa i nie ma możliwości nałożyć na nich ograniczeń w tym zakresie o ile jest wszystko legalnie świadczone. Emil nie chce świadczyć usług budowlanych i nie jesteś w stanie go do tego zobligowanc skoro woli świadczyć usługi sportowe w zakresie sportu żużlowego. A z tego co widać, są chętni na te usługi.

ezbeg
Trener

#17282 Postautor: ezbeg » 11 czerwca 2023, o 00:53

Ciężkie czasy mamy, to każdy orze jak może.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17283 Postautor: Torsen » 11 czerwca 2023, o 01:18

Gelo pisze:Mógł odmówić 5-8 lat temu? Na jakiej podstawie prawnej?

Na podstawie art. 18 w zw. z art. 51 ust. 1 ustawy o obywatelstwie polskim i art. 142 ust. 2 konstytucji.
Wykonywanie przez Prezydenta kompetencji do nadawania obywatelstwa nie jest wykonywaniem zadań administracji publicznej, lecz realizacją swoistych funkcji głowy państwa. Prezydent, wydając akt prawny w przedmiocie obywatelstwa, nie działa jako organ państwowy powołany do załatwienia sprawy z zakresu administracji publicznej, lecz realizuje kompetencję należącą do całkowicie autonomicznych, w pełni uznaniowych jego uprawnień.
Nadanie obywatelstwa ma opiera się na swobodnym uznaniu Prezydenta. Prezydent jest bowiem uprawniony nadać obywatelstwo, chociaż nie jest do tego zobowiązany, przy czym może to uczynić, kierując się racjami, które uzna za słuszne.
Od postanowień Prezydenta nie przysługują żadne środki odwoławcze.
Więc ujmując rzecz najkrócej, mógł odmówić i nawet nie musiałby za bardzo tłumaczyć, dlaczego.

samba
Senior

#17284 Postautor: samba » 11 czerwca 2023, o 01:23

Piernik no niestety nie sprawiłeś że ktoś kto był przeciwny twoim racjom zmienił zdanie. Dzięki za próbę i wiele bezcennych przemyśleń. Proponuję teraz pójść na forum stali gorzów oni chyba też nie byli za dopuszczeniem rosjan do jazdy.

tck
Senior

#17285 Postautor: tck » 11 czerwca 2023, o 02:02

Wezwać ich przed przeKomisje ds badania wpływów rosyjskich i zabronić wydawać pieniędzy ze SSP przez 10 lat

Piernik
Szkółkowicz

#17286 Postautor: Piernik » 11 czerwca 2023, o 02:10

samba pisze:Piernik no niestety nie sprawiłeś że ktoś kto był przeciwny twoim racjom zmienił zdanie. Dzięki za próbę i wiele bezcennych przemyśleń. Proponuję teraz pójść na forum stali gorzów oni chyba też nie byli za dopuszczeniem rosjan do jazdy.

Jest to kwestia w której nikt zdania nie zmieni, mam tego świadomość. Bo wśród przeciwników jazdy rosjan ten temat wykracza to daleko poza sport, ich sprzeciw jest po prostu związany z ich światopoglądem. Jest to bardzo dziwne,ale przecież tak jest i na każdym kroku to widać.Argumenty które padają, w większości nie mają żadnego związku ze sportem, więc nie o namawianie kogoś do zmiany poglądów przecież tu chodzi.

Mam wrażenie czytając komentarze w tym temacie, że większość osób tematu zupełnie nie rozumie. Nie rozumie czemu oni jadą w lidze, nie rozumie czemu zaraz zaczniemy im grać Polski hymn w GP, nie rozumie czemu byli zawieszeni skoro teraz jadą i czemu nie moga byc dalej zawieszeni. Nie rozumie że się do tego pisząc "zawiesić ich" mocno przyczynili, nie pojedyncze komentarze, ale tłumy piszące jednoznacznie już tak.

No i ja w nikogo nie uderzam gdy ktoś przedstawia swoje racje, nie próbuje przekonywać. Wkurza mnie i uruchamia tekst który bezpośrednio uderza w podstawowe wartości demokracji, jakaś absurdalna ignorancja, jakiś całkowity i prymitywny brak poszanowania podstawowych, nienaruszalnych przepisów. Na to nie ma zgody.

Dla mnie temat zawieszenia w kontekście moralnym nie jest zero jedynkowy. Mało tego, ja na samym początku wojny sugerowałem, mimo że to może dzisiaj wydawać się dziwne, że skoro pozwalały na to procedury to jakieś symboliczne zawieszenie na z góry ustalonych warunkach czasowych można, czy powinno się zastosować,czy merytoryczna dyskusję na ten temat(na temat ewentualnej jazdy pod neutralną flaga,albo jakis oświadczeń tych zawodników)i tej dyskusji mi wtedy zabrakło, chociaż mam w pamięci że jakiś zalążek tej dyskusji do pewnego momentu był. Do momentu gdy pewien komentator nie wskazał palcem tych złych, wtedy w następstwie wylało się morze hejtu które trwa do dzisiaj.
I to mi się nie podoba. Cieszę się że dzięki takim głosom jak mój, ten jegomość nie ma wstępu na nasz stadion a telewizja to zdanie zaczęła szanować i go nie wyznacza na nasze domowe mecze.
Nie wyobrażam sobie by osoba publiczna, mogła wskazać kogokolwiek palcem i nasłać na te osoby tłumy zawistnych, pełnych nienawiści fanatycznych kibiców. To przekracza jakiekolwiek pojmowanie. Stad faktycznie gdy słyszę ruska onuca, teksty o wyjeździe z kraju, zsylce, pojmaniu, publicznym linczu czy powieszeniu to reaguje może trochę zbyt przesadnie i wdaje się w polemike, ale w tym świecie nie może być miejsca na nienawiść do osób, które nie zawinily.

Piernik
Szkółkowicz

#17287 Postautor: Piernik » 11 czerwca 2023, o 02:29

Gelo pisze:Mógł odmówić 5-8 lat temu? Na jakiej podstawie prawnej?

https://www.prezydent.pl/storage/image/ ... a_pion.jpg

Tu masz grafikę z liczbami jak to się rozkłada. Ile osób dostało od poszczególnych Prezydentów, a ile nie. Nie jest to automat. Każda osoba przed podjęciem przez Prezydenta decyzji powinna zostać zweryfikowana. A decyzje podejmuje Prezydent tak jak wyżej napisano, tak jak chce.
śp Lech Kaczyński po otrzymaniu raportu na temat Emila uznał że on zasługuje by dostać obywatelstwo, a co za tym idzie być traktowanym jak wszyscy inni Polacy, i ciężko cokolwiek tu zarzucić, trzeba mieć zła wolę by umniejszać Kaczyńskiemu w tym przypadku już bez wzgledu na poglądy.

Raf
Zawodowiec

#17288 Postautor: Raf » 11 czerwca 2023, o 07:48

A to nie jest tak, że żeby zawodnik dostał dzikusa, to najpierw musi być w jakiś sposób zgłoszony przez związek? Nie chce mi się wierzyć, że któryś z ruskich dostanie w takim wypadku dzikusa kosztem jakiegokolwiek innego polaka. To byłoby samobójstwo osob decyzyjnych.

Flagg
Trener

#17289 Postautor: Flagg » 11 czerwca 2023, o 08:54

Spokojnie. Bracia +Woźniak wchodzą z SGP, Janowski rzutem na taśmę utrzymuje się w TOP6 i oglądamy umysłowe fikołki Discovery i Piernika jak wcisnąć w stawkę jeszcze dwóch Polaków :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#17290 Postautor: Gelo » 11 czerwca 2023, o 08:59

Więc ujmując rzecz najkrócej, mógł odmówić i nawet nie musiałby za bardzo tłumaczyć, dlaczego.

Ale nie odmówili, bo nie było powodu. Wypełnienie prerogatywy. Mam nieodparte wrażenie, że antypisowcy na siłę chcą przerzucić odpowiedzialność za start ruskich na prezydentów RP. A tu wystarczyło żeby PZM był konsekwentny i nie byłoby problemu.
Ostatnio zmieniony 11 czerwca 2023, o 09:07 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17291 Postautor: kibicLBN » 11 czerwca 2023, o 09:04

I jak widać na przykładzie wrzuconych tutaj statystyk - obecny stosunkowo najczęściej odrzucał i przyklepał przez 1.5 kadencji mniej, niż poprzednik w jedną ...
A i tak wiemy, że zajmuje się tymi przypadkami sztab ludzi i urzędników, przecież prezydent nie prześwietla co roku tysiąca życiorysów...

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#17292 Postautor: tezetomaniak » 11 czerwca 2023, o 09:08

Tak jak nie czyta ustaw, które podpisuje, no bo kto by czytał?

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17293 Postautor: kibicLBN » 11 czerwca 2023, o 09:17

Weź skończ te swoje trollowanie! A co mi powiesz, że Komorowski sprawdził w 5 lat 12tys życiorysów? I pewnie porozmawiał z każdym chętnym, żeby się upewnić że to nie ściema? Nie żartuj...
A co do obecnego. Nawet jeśli kiepski ... to i tak lepszy od poprzedniego, tyle.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#17294 Postautor: Gelo » 11 czerwca 2023, o 09:19

Przynajmniej zna ortografię. Chociaż nie czyta ustaw

ezbeg
Trener

#17295 Postautor: ezbeg » 11 czerwca 2023, o 09:20

A Kwachu chyba był na chorobie filipińskiej bo tyle zrzeczeń podpisał :lol:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#17296 Postautor: Gelo » 11 czerwca 2023, o 09:25

Po pijaku niewyraźnie widać :)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17297 Postautor: kibicLBN » 11 czerwca 2023, o 09:31

ezbeg pisze:A Kwachu chyba był na chorobie filipińskiej bo tyle zrzeczeń podpisał :lol:

Wódkę z nim piłeś? Nie wiem skąd u nas skłonność do lekceważącego nazywania najważniejszych osób w kraju. Ja tak nie mam, niezależnie od poglądów. Tak samo jak krytykuję Donalda Tuska, tak uważam, że mówienie on nim per ,,Tusk" , zamiast ,,premier Tusk" czy ,,Donald Tusk" - przez polityków PiSu jest poniżej jakiejkolwiek krytyki i pokazuje brak szacunku do konkurenta politycznego. Jak na słynnej debacie w 95' ,,ani be, ani me..."

ezbeg
Trener

#17298 Postautor: ezbeg » 11 czerwca 2023, o 09:41

Dobrze. To p. prezydent Aleksander Kwaśniewski :)

Aczkolwiek porównując do tego jak niektórzy nazywają obecnego to i tak było grzecznie.
No i sam poziom debaty politycznej w tym kraju jest na niskim poziomie, a to przechodzi na obywateli.
Ostatnio zmieniony 11 czerwca 2023, o 09:49 przez ezbeg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17299 Postautor: kibicLBN » 11 czerwca 2023, o 09:48

Okej, ale lepiej być ponad tym :-P przynajmniej ja tak uważam. I bez obrazy kolego, po prostu nie lubię czynić naszej i tak trudnej rzeczywistości, gorszą i mniej kulturalną niż jest :roll:

ezbeg
Trener

#17300 Postautor: ezbeg » 11 czerwca 2023, o 09:53

Masz rację. Nie wchodzić w wojenki polsko-polskie. Mieć jakiś pogląd, ale bez radykalizmów których pełno z jednej i drugiej strony. Mnie już wiele znajomości wygasło, bo po prostu z niektórymi już nie szło rozmawiać. Niektórzy to już wszędzie widzieli "rosyjskich agentów" i jedyne co potrafili napisać to "osiem gwiazdek", a z drugiej strony inni widzieli "niemieckich agentów".