Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Torsen
Trener

Re: Żużlowe różności

#17051 Postautor: Torsen » 7 czerwca 2023, o 09:23

Jakie fochy? Kiedyś "płacz" i "drama", a teraz "fochy"? Posługujesz się jednym środkiem retorycznym w dyskusji (hiperbolą), trochę to już męczy.
Osobom z dłuższym stażem na pewno trudniej wmówić, że łomot od słabeusza i przegraną w ramach 30 biegów można wytłumaczyć kłopotami z ustawieniem motocykli, czy mówiąc inaczej, że czołówka światowa, mając do dyspozycji 30 biegów, nie potrafi tak ustawić swojego sprzętu, żeby pokonać całkowitego outsidera. Trudniej wmówić, że wynik każdego meczu, nawet Dawida z Goliatem, jest wypadkową elementów losowych. A skoro nie jest, to pojawia się pytanie o rzeczywiste przyczyny kompromitacji z Grudziądza i czym należy je popić, aby przełknąć.
Osobiście staram się nie uzależniać swojego własnego samopoczucia, czy tym bardziej samooceny, od sukcesów i porażek innych osób i podobnie jest teraz. Natomiast po tym, co widziałem, nieprędko założę na siebie koszulkę "Motor Lublin Mistrz Polski". Może i to nikogo nie obchodzi, jak zaraz przeczytam, ale to jest forum i służy ono do dzielenia się ocenami i refleksjami - to jest moja. Drużyna straciła mój szacunek prezentując się w Grudziądzu jak ostatni leszcz, robiąc pośmiewisko z kibiców, którzy się z nią w jakiś sposób utożsamiali.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#17052 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2023, o 09:29

Fajnie, że są takie mecze, które pokazują, że żużel to jednak wciąż sport.

Mniej fajne jest przeżywanie takich meczów dłużej niż do poniedziałku, cięcie się żyletką i sypanie solą ran czy jakieś śmieszne bojkotowanie, bo to w sumie był mecz bez żadnego większego znaczenia, no chyba, że dla Krosna.

Ja w niedzielę idę jak zawsze pokibicować, może zobaczyć parę fajnych biegów, a bojkotującym miłego leczenia frustracji gdzie indziej.
Ostatnio zmieniony 7 czerwca 2023, o 09:32 przez Cooper, łącznie zmieniany 1 raz.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17053 Postautor: Torsen » 7 czerwca 2023, o 09:32

Cooper pisze:Fajnie, że są takie mecze, które pokazują, że żużel to jednak wciąż sport.

:lol: :lol: :lol:
Prawie jak Marcelina Rutkowska, ciesząca się po leżance Nickiego i skandalicznej decyzji sędziego, że bonus rozstrzygnie się w sportowej walce.
Jak widać, nie każdemu "staż" pomaga w realnej ocenie sytuacji.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#17054 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2023, o 09:35

Nie wiem jakie to porównanie, bo nie widzę spójności, może poza tym, że Marcelina jest również niebrzydka i inteligentna ;]

Chodziło mi oczywiście tylko o to, że sport znowu wylał kubeł zimnej wody na tych co myślą, że za pieniądze wszystko jest pewne i im się należy. Nie pierwszy raz taka sytuacja i nie ostatni, również w żużlu. Tak jak pisałem, 2 lata temu identycznie wyglądało to w Czewie.

Wkurzony byłem w niedzielę, ale dziś już środa i serio śmieszą mnie te niedoleczone kace, fochy i palenie koszulek.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17055 Postautor: Torsen » 7 czerwca 2023, o 09:43

Cooper pisze:Nie wiem jakie to porównanie, bo nie widzę spójności, może poza tym, że Marcelina jest również niebrzydka i inteligentna ;]

Jak nie widzisz spójności, to chyba tylko urodą jej dorównujesz ;)
Bardzo wątpię w to, aby wynik dwumeczu był efektem sportowej postawy. Najlepsi są najlepsi nie dlatego, że lepiej rzucają kostką, tylko dlatego, że posiadają większe umiejętności w ustawianiu i prowadzeniu motocykla. Na dystansie 30 biegów nie ma szansy, by outsider pokonał mistrza, bo to zbyt długi dystans, by rządził przypadek. Ziółkowski mówi, że w pierwszej serii mieli złe ustawienia, po czym poszli w złą stronę. No, to stronę mieli już ustaloną po siódmym biegu. Ale od tego momentu nie zaczęli odrabiać strat, tylko stracili kolejnych 12 punktów.
Więc sport przy Hallera zakrólował w tym samym stopniu, co w dopuszczeniu Pedersena do powtórki biegu po tym, jak położył się na torze. Nie ma za co.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#17056 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2023, o 09:46

Ile chcesz za tą koszulkę?

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17057 Postautor: Torsen » 7 czerwca 2023, o 09:47

Cooper pisze:niedoleczone kace, fochy i palenie koszulek.

Nikt nie pali koszulek, nie leczy kaca, ani nie stroi fochów, a Ty znów świadomie posługujesz się przesadą, czyli marną techniką manipulacyjną zamiast argumentów. Nie potrafisz mnie przekonać, więc próbujesz ośmieszyć. Mogę odbić piłeczkę, tylko po co.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17058 Postautor: Torsen » 7 czerwca 2023, o 09:47

Cooper pisze:Ile chcesz za tą koszulkę?

Tą spaloną? ;)

Flagg
Trener

#17059 Postautor: Flagg » 7 czerwca 2023, o 09:53

No i super. Chłopaki sprzedali mecz, ale musisz sobie z tym poradzić sam, bo tutaj raczej Twoja teoria nie znajdzie popleczników. I pisanie codziennie kilku postów na ten temat, raczej tego nie zmieni.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#17060 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2023, o 09:56

Przecież tych "bojkotów" sobie nie wymyśliłem.

Ty czy Gelo macie tendencje do robienia z żużla równania matematycznego. Tyle, że z takim podejściem, to powinniśmy każdy mecz wygrywać do 35. Na szczęście tak nie jest, bo to wciąż jednak sport. I nawet mistrzom zdarzają się porażki, nawet wysokie. I możecie pisać o ustawieniach, itd. itp. drążąc co się stało, mniej lub bardziej sensownie. Roszczeniowość niektórych, szczególnie wieloletnich kibiców jest porażająca, mnie dziwi tym bardziej, że większość z was (czy nas) żarła żużlowe suchary przez 30 lat, a teraz ma ból dupy, że kucharz raz mistrzowskiego steka przeciągnął.

Sugerowanie, że doszło do jakichś nieczystych zagrywek jest już w ogóle poniżej pasa i może być podszyte tylko jakąś nieuzasadnioną frustracją czy pretensją.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#17061 Postautor: kdsz » 7 czerwca 2023, o 10:01

Dobrym spasowaniem w żużlu można zdziałać cuda. Co roku Grand Prix Challenge obfituje w niespodzianki, a nikt mi nie powie, że zawodnicy podchodzą do tych zawodów bez ambicji. A i tak regularnie awansują Nilssony, Berntzony i Kasprzaki.
Pamiętam taki mecz ze 20 lat temu, gdy przyjechał do nas Gdańsk z Chrzanowskim i Kościechą. Liczył się wyłącznie start i jazda przy krawężniku. Jakiekolwiek odejście szerzej oznaczało natychmiastową stratę prędkości. Na starcie (i tylko na starcie) Motor był szybszy, przede wszystkim dzięki wielogodzinnej pracy zawodników na treningach. I dlatego dosyć pewnie wygraliśmy z wyraźnie mocniejszym przeciwnikiem. To były czasy jeżdżącego trenera Janusza Stachyry, gdy mecze u siebie nierzadko zaczynaliśmy od wyniku 15:3 po trzech wyścigach.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

ezbeg
Trener

#17062 Postautor: ezbeg » 7 czerwca 2023, o 10:07

Później w 2012 też byliśmy mocno dopasowani do naszego mocno przyczepnego toru. Przyjeżdżał Grudziądz z Ljungiem czy Andersenem i nasi ich wozili jak chcieli. W pierwszym meczu z Gnieznem też Pedersen czy Lindback mieli problemy. A to wówczas byli uczestnicy cyklu GP.
Dzięki dobrej postawie u siebie walczyliśmy do końca o awans do Ekstraligi.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#17063 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2023, o 10:09

Ale nasi po 7 biegu powinni pójść już w dobrą stronę, w tę drugą :) Pewnie Zmarzlik nie chciał im podpowiedzieć :/

Tak sobie myślę, że szkoda, że nie ma w tym tygodniu treningu w pełnej obsadzie, mogłaby ich forumowa sfrustrowana chuliganka zawołać do płota i wyjaśnić co sądzi o ambicji i zaangażowaniu, w piłce to działa :)

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#17064 Postautor: kdsz » 7 czerwca 2023, o 10:12

Cooper pisze:Tak sobie myślę, że szkoda, że nie ma w tym tygodniu treningu w pełnej obsadzie, mogłaby ich forumowa sfrustrowana chuliganka zawołać do płota i wyjaśnić co sądzi o ambicji i zaangażowaniu, w piłce to działa :)

I szkoda, że zespół nie jeździ jednym autokarem, który można by było zatrzymać gdzieś na trasie i wytłumaczyć zawodnikom, czego się od nich oczekuje.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17065 Postautor: Torsen » 7 czerwca 2023, o 10:13

Cooper pisze:Przecież tych "bojkotów" sobie nie wymyśliłem.
Ja o bojkocie nic nie pisałem.

Ty czy Gelo macie tendencje do robienia z żużla równania matematycznego. Tyle, że z takim podejściem, to powinniśmy każdy mecz wygrywać do 35. Na szczęście tak nie jest, bo to wciąż jednak sport.
Zgadza się, dlatego w pełni zrozumiałe dla każdego są również mniej okazałe zwycięstwa, remisy oraz porażki z dobrymi drużynami. Ale nie z ekipami, które wszyscy inni leją od roku. Po to jest 30 biegów, po 15 na obu torach, aby wygrała drużyna lepsza, a nie na kogo wypadnie, na tego bęc. Po to też (m.in.) wprowadzono cykl GP i IMP - żeby wyeliminować przypadek, dzień konia itp.
Jeśli uważasz, że Grudziądz ma lepszą ekipę, Twoje prawo. Ale to jednak trochę zabawne.

Roszczeniowość niektórych, szczególnie wieloletnich kibiców jest porażająca
Jaka roszczeniowość? Przecież tu nikt niczego nie żąda, poza sportową postawą. To, co piszę, to ocena, a nie żądanie.

Sugerowanie, że doszło do jakichś nieczystych zagrywek jest już w ogóle poniżej pasa i może być podszyte tylko jakąś nieuzasadnioną frustracją czy pretensją.
Nieczyste zagrywki, których jest całe spektrum (nie tylko sprzedanie meczu, również odpuszczenie, podejście bez zaangażowania itp), są jedynym logicznym wytłumaczeniem tego blamażu. Uwiarygadnia je również sposób sędziowania, groteskowy nawet jak na wyśrubowane standardy SE.
Skoro tak martwisz się moim osobistym samopoczuciem, to zapewniam, że żadnych frustracji z lubelskim żużlem nie wiążę. A pretensje owszem, bo głupio się czuję kibicując komuś, kto w ten sposób podchodzi do zagadnienia.

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#17066 Postautor: Kshyhu » 7 czerwca 2023, o 10:48

Torsen pisze:Nie zauważyłem żadnych pretensji do prezesa, poza ogólnym zarzutem, że tegoroczna drużyna nie jest tak fajna, jak zeszłoroczna.

Dobra, to ja się poświęcę i zbiorę wszystko w jednym miejscu:
- zarząd klubu zdaje się prowadzić własny folwark za publiczne pieniądze - stąd "czarne listy", obrażanie się i fikołki jak z Michelsenem,
- skandaliczne rozwiązanie "problemu" z karnetami covidowymi, które zostały umorzone w 60% i to zarówno dla tych, którzy rok wcześniej skorzystali z okazji i wzięli bluzę, jak i tych, którzy mieli miękkie serce i postanowili klub kredytować na RRSO 0% przez okrągły rok (tego im nie zapomnę),
- otwarta sprzedaż karnetów dla wszystkich na sezon 2023,
- decyzja o nienumerowaniu wejściówek, mająca na celu sprzedanie znacznie większej ilości biletów/karnetów, niż wynosi bezpieczna pojemność stadionu; brak reakcji na zgłaszane wielokrotnie problemy z palaczami na stadionie - udawanie, że problemu nie ma (zdziwiona pani w klubie poinformowała mnie, że nie słyszała o tym problemie!),
- prowadzenie fanpage'u klubowego na żenującym poziomie, brak informacji o tym, co dzieje się w klubie,
- feta po zdobyciu DMP, której nie było, bo się nikomu nie chciało niczego zorganizować,
- poziom konferencji prasowych, które się odbywają tylko dlatego, że muszą się odbywać, ale widać gołym okiem, że są organizowane za karę.
- szkółka,
- "beton" przy ustalaniu i zestawianiu składu meczowego.

Generalnie, przy takim boomie na żużel zarząd wydaje się mieć w d... kibica, zachowując się jak szef-burak - "na pana miejsce mamy dziesięciu chętnych, jak nie pasuje, to droga wolna".
Celowo pominąłem w moim wpisie kilka szczegółów odnośnie współpracy z mniejszymi sponsorami, a o których trochę wiem. Mikro i średnie przedsiębiorstwa zebrane w kupę przeznaczają naprawdę duże pieniądze na klub, ale nie są przecież SSP... Pewnie o wielu szczegółach również zapomniałem.
Motor mocnyj!

Flagg
Trener

#17067 Postautor: Flagg » 7 czerwca 2023, o 10:52

Kshyhu pisze:- zarząd klubu zdaje się prowadzić własny folwark za publiczne pieniądze - stąd "czarne listy", obrażanie się i fikołki jak z Michelsenem,
Ale przecież to jest prywatny folwark władz klubu. Dlatego są władzami. Motor to nie jest jakaś istytucja publiczna, tylko spółka akcyjna. Ostatnie czego nam trzeba, to kibiców decydujących, kto ma przyjśc, a kto odejść z drużyny. A jesli przed kims władze mają się tłumaczyć, to chyba tylko przed akcjonariuszami.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17068 Postautor: Torsen » 7 czerwca 2023, o 10:54

Ej, no, bo prezes się obrazi i pójdzie. Nie wolno krytykować, jest Ekstraliga, Zmarzlik i Miszczostwo Polski, więc ugryź się w język, bo potem to już tylko katafalk, karawan i grabarz lubelskiego żużla

Ge(L)o
Trener

#17069 Postautor: Ge(L)o » 7 czerwca 2023, o 11:08

A mówiłem nie brać Zmarzlika, bo fajny klub trafi szlag. Zaczyna się niewinnie, pomruki niezadowolenia. Ale jeszcze kilka brzydkich meczów okraszonych porażkami i już pójdzie samo.
Siwka też najpierw nosili na rękach, a potem taczkami chcieli wywozić.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#17070 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2023, o 11:34

Torsen pisze:Ej, no, bo prezes się obrazi i pójdzie. Nie wolno krytykować, jest Ekstraliga, Zmarzlik i Miszczostwo Polski, więc ugryź się w język, bo potem to już tylko katafalk, karawan i grabarz lubelskiego żużla

No, tak właśnie będzie.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17071 Postautor: Torsen » 7 czerwca 2023, o 11:41

Czyli już zawsze punktem odniesienia będą czasy najgorszej mizerii, a nie ośrodki, w których to i owo da się lepiej zorganizować? Serio? Serio "do końca życia" mam się wyłącznie cieszyć tym, co jest, bo pamiętam, jak kiedyś nie było nic?

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#17072 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2023, o 11:46

Tak byłoby najlepiej, niemniej na dziś można spróbować przełknąć szybciej i spokojniej jedną porażkę, która w dodatku nie niesie żadnych konsekwencji na wynik w tym sezonie (tak, wciąż możemy być Mistrzem Polski :idea: ).

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17073 Postautor: Torsen » 7 czerwca 2023, o 12:00

Cooper pisze:Tak byłoby najlepiej
Najlepiej? Dla kogo? Z pewnością dla władz klubu, ale chyba nie dla klubu i jego kibiców, bo oznacza to, że akceptowalne (a nawet nie podlegające krytyce) jest wszystko, co jest lepsze od niczego. Brawo za postawę.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#17074 Postautor: dannie » 7 czerwca 2023, o 12:36

Ja naprawdę jestem ciekawy funkcjonowania tego klubu, gdy boom na żużel minie. Przewiduje, że nastąpi to za mniej więcej 3-4 lata, chyba że wcześniej mocno wynikowo się to posypie. Czy Kępie starczy wytrwałości, żeby to dalej ciągnąć, a jeżeli nie, to czy będzie w stanie przekazać komuś "gotowy produkt", który będzie można poprowadzić dalej bez rewolucji (albo nie daj Boże likwidacji i zaczynania od nowa).

Na ile ten klub to Jakub Kępa, a na ile to dobrze naoliwiona maszyna prowadzona przez sztab kompetentnych ludzi, która nie zepsuje się pierwszego dnia od odejścia głównego zarządzającego.

Trochę martwią/dziwią mnie te docinki Coopera, że JK - jak się zdenerwuje/znudzi - to rzuci zabawki i tyle będzie dobrego. To akurat źle świadczyłoby również o JK.

Swoją drogą niemiecki system, w którym wymuszony jest udział stowarzyszeń kibiców w strukturze własnościowej klubów piłkarskich jest bardzo ciekawy. Pozwala to na powstanie wkoło klubu społeczności, która niejako gwarantuje mu "ciągłość", nawet gdy władze (właściciele większościowi) się zmieniają. (uprzedzając sugestie - wariant przyjęty w Wiśle Kraków to nie do końca to samo ;) )
Ostatnio zmieniony 7 czerwca 2023, o 12:44 przez dannie, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#17075 Postautor: Kshyhu » 7 czerwca 2023, o 12:37

dannie pisze:Na ile ten klub to Jakub Kępa, a na ile to dobrze naoliwiona maszyna prowadzona przez sztab kompetentnych ludzi, która nie zepsuje się pierwszego dnia od odejścia głównego zarządzającego.

To pierwsze i nie mam tu absolutnie żadnych wątpliwości.
Motor mocnyj!