Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Cooper
Trener

Re: Żużlowe różności

#17026 Postautor: Cooper » 6 czerwca 2023, o 11:01

Flagg pisze:Przez 6 lat, Motor tylko raz nie zrealizował celu. W 2020 roku nie weszliśmy do PO i to można zaklasyfikować jako "słabszy" sezon, choć nawet wtedy zabrakło raptem 1 małego punktu meczowego.

Więc nie dramatyzowałbym za bardzo. Rusko siedzi w żużlu ile? 30 lat? A w ciągu ostatnich 20 mistrza zrobił 2 razy. W ciągu 30 - 5 razy. Średnio jedno mistrzostwo na 6 lat. Jeśli nasze słabsze sezony mają polegać na tym, że bijemy sie "tylko" o medal, to chyba nie ma powodów do narzekań.

Dokładnie. Ale cóż, "środowisko" jest takie, a zuzel.info szczególnie, że jeszcze ze dwie porażki i będzie czekać taczka na Kępę.

Zaraz za nią można wtedy od razu postawić karawan w którym pochowamy lubelski żużel.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Haron90
Kadrowicz

#17027 Postautor: Haron90 » 6 czerwca 2023, o 11:08

Saeyl pisze:Mnie rozbawił wczoraj nagłówek na Pudelku Sportowym, "Polak znowu liderem! Motor w strachu?".
Oczywiście chodzi o fakt, że Emil był w meczu w Anglii liderem i teraz z tego powodu trzęsiemy portkami na widok Apatora ;)

Polak? Noż się w kieszeni otwiera. Patologia całe te środowisko żużlowe.

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#17028 Postautor: Saeyl » 6 czerwca 2023, o 11:09

Haron90 pisze:
Saeyl pisze:Mnie rozbawił wczoraj nagłówek na Pudelku Sportowym, "Polak znowu liderem! Motor w strachu?".
Oczywiście chodzi o fakt, że Emil był w meczu w Anglii liderem i teraz z tego powodu trzęsiemy portkami na widok Apatora ;)

Co ciekawe w samej treści artykułu było już "Rosjanin z polskim obywatelstwem". Więc chyba się autor nie mógł zdecydować.

Czarek
Trener

#17029 Postautor: Czarek » 6 czerwca 2023, o 11:42

Haron90 pisze:

Bardzo dobrze. Jest to patologia nie tylko środowiska żużlowego, ale wszystkich środkowisk, które dały sobie narzucić lewacką wizję świata, zgodnie z którą narodowość określa jakiś dokument. Kategorycznie zabroniono wypominania takich spraw np. piłkarzom reprezentacji Francji i Niemiec, bo już na pierwszy rzut oka wyglądają jak ekipy z Afryki.
Mnie to denerwuje, bo żaden Rosjanin nie zasługuje na paszport RP, ale rusofobów musi trafiać szlak, że znienawidzeni Rosjanie dostąpili zaszczytu posiadania polskiego obywatelstwa i wkrótce będą reprezentować Rzeczpospolitą. :)
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

atytokto

#17030 Postautor: atytokto » 6 czerwca 2023, o 12:02

Haron90 pisze:

wystarczy spojrzec na 'polskich' seniorow z grudziadza w ostatnim meczu.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#17031 Postautor: dannie » 6 czerwca 2023, o 12:14

Saeyl pisze:
Haron90 pisze:

Co ciekawe w samej treści artykułu było już "Rosjanin z polskim obywatelstwem". Więc chyba się autor nie mógł zdecydować.

Często w gazetach nagłówki robi ktoś inny, a artykuły pisze ktoś inny.
Obrazek

karolcp3

#17032 Postautor: karolcp3 » 6 czerwca 2023, o 12:51

Cześć, to mój pierwszy i możliwe, że ostatni post tutaj, ale chciałbym otwarcie wyprostować jedno nieporozumienie ;)

Czytam to forum sporadycznie, gdyż na pewno tego typu opinie mają większą wartość niż fejsbukowe komentarze. Od czasu do czasu piszę również na Sportsboard, niestety raczej rzadziej, niż częściej z wiadomego powodu. Każdy kto czyta SB dłużej niż tydzień pewnie wie, że od około dwóch lat to forum zamieniło się w śmietnik głównie przez jednego użytkownika z lwem w avatarze. Takie są niestety skutki braku podstawowej moderacji. Szkoda, bo czytałem to forum prawie 20 lat temu jako dziecko i bardzo lubiłem tamtejsze dyskusje.

Widzę, że od pewnego czasu kilka osób zarzuca mi, moim zdaniem absurdalnie, że użytkownik "Piernik" to ja. Nie jest to prawda, bo pamiętam, że w 2021 sam z tym użytkownikiem prowadziłem polemikę na SB, gdy zarzucał mi jakąś bujdę transferową (chodziło o Emila w Toruniu, ale to nieistotne). Pewnie z wieloma jego tezami bym się totalnie nie zgodził. Nie będę teraz tracił czasu na odkopanie tych postów, także uwierzcie mi na słowo :D Poza wcześniej wspomnianym sportsboard (gdzie mam nick taki sam jak tutaj - karolcp3) i twitterem, nie wypowiadam się na żadnych forach klubowych. Nie mam żadnego problemu z pisaniem pod swoim nazwiskiem, co dość aktywnie czynię od dłuższego czasu na tym drugim portalu. Przerobiłem już nawet anonimowe donosy z tweetami do mojego poprzedniego miejsca pracy, także pozostaje niezłomny :D

Nie chcę mi się teraz odkopywać niektórych postów z waszego forum, bo nie w tym sens, ale kojarzę, że ktoś z aktywnych użytkowników tu mnie nazywał między innymi "debilem" i nie do końca rozumiem z czego to wynika. Oczywiście, każdy ma prawo do własnego zdania, a nawet do obelg, żaden problem. Tylko nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek w swoich wpisach na twitterze obraził wasz klub. Nigdy nie nazwałem was pisowcami, nigdy nie atakowałem was notorycznie za wsparcie SSP. Tak wygląda obecnie sport w Polsce, zjawisko patologiczne, ale czy jesteście wyjątkiem? Nie. Oczywiście, można z tego pożartować, można wbić szpilkę, ale robić z tego wieczny zarzut? Unikam tego. Nigdy też nie ujmowałem wam potencjału sportowego, a rok temu po zdobyciu DMP otwarcie gratulowałem. I nie umniejszałem tego sukcesu w żaden sposób z powodu zawieszenia Rosjan. Było minęło, nie zgadzałem się z tą decyzją, ale takie były zasady, byliście najlepsi i zasłużenie wygraliście ligę. Z tym ani razu nie polemizowałem. Macie teraz boom na żużel, jeździcie w super liczbach na wyjazdy, wasz prezes swoją determinacją doprowadził w kilka lat klub z 2 ligi do DMP. To naprawdę wielka sprawa, choć też jako kibice powinniście doskonale sobie zdawać sprawę, że rywale nie będą tego podziwiać przez 365 dni w roku.

Od wielu kibiców z różnych miast słyszałem, że jestem uprzedzony do danego klubu, normalna sprawa. Darłem koty z rzecznikiem Włókniarza, gdy w papierowym magazynie klubowym obsmarował mnie pomówieniami bez dowodów, w obecnym sezonie pewnie kibice z Krosna mogą być przewrażliwieni na punkcie opinii o ich klubie. Ba, nawet ja regularnie krytykuje swój rodzimy klub za działania marketingowe i politykę sportową, a nawet nazwałem obecnego menedżera parodystą. Naturą człowieka jest to, że jednych lubisz bardziej, drugich mniej. Czasem minie miesiąc i zmienia ci się to o 180 stopni. Uważam, że w każdym mieście większość kibiców to całkowicie normalni ludzie, dlatego nie czuję uprzedzenia do żadnego klubu. Mało tego, doskonale sobie zdaję sprawę, że toruńscy święci nie są. Za zeszłoroczną zadymę w sektorze gości w Lublinie było wstyd i też krytykowałem to otwarcie. "Ruska k**wa" do Gleba nie krzyczałem. Może jak miałem 14 lat to blisko mi było do takich zachowań, dziś mam 28 i patrzę na to z politowaniem. Lata temu jeździłem regularnie na mecze wyjazdowe, dziś pozwalam sobie na 1-2 w sezonie właśnie z tego powodu, że nie chcę mi się przez 2h wysłuchiwać kogo j**ać, kogo pie**lić itp. Czasem lubię prymitywny humor, ale nie w tym wydaniu ;)

Natomiast też daleki jestem do generalizacji. W jednym mieście takich zachowań jest więcej, w drugim mniej. Trochę też zależy to od klimatu piłkarskiego w danym mieście. W Lublinie nie macie lokalnego rywala, ale w Toruniu odkąd pamiętam było miasto podzielone na dwa obozy - piłkarski i żużlowy. I do dziś niestety dzieciaki klepią się mordach z powodu tego podziału. Więc niestety siłą rzeczy przenosi to się trochę na doping na stadionie. U was, z tego co kojarzę, to najbardziej zagorzali kibice piłkarscy na żużel nie chodzą, więc macie z tym spokój.

No nic, trochę się rozpisałem, ale chciałem wyjaśnić głównie jedną kwestię. Ten post absolutnie nie ma na celu, by ktoś mnie po nim lubił czy nie, każdy ma prawo do swojej opinii na temat moich tweetów. Może nawet uczciwie przyznam, że ostatnia afera koperkowa z panem Moskalem to była trochę przesada i źle swój pogląd ubrałem w słowa. Pozostaje życzyć, by takie osoby nie kręciły się przy wizerunku waszego klubu. Zobaczymy, co czas pokażę, natomiast pełna zgoda ze stwierdzeniem - karać wstecz nie można. Choć szkoda, że przy zeszłorocznej aferze z dawnym zdjęciem Emila z Nocnymi Wilkami ta zasada nie działała :D To tak pół żartem, pół serio na sam koniec.

Pozdrawiam, KB

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17033 Postautor: Torsen » 6 czerwca 2023, o 13:03

Cooper pisze:"środowisko" jest takie, a zuzel.info szczególnie, że jeszcze ze dwie porażki i będzie czekać taczka na Kępę.

Chyba Saską. Nie zauważyłem żadnych pretensji do prezesa, poza ogólnym zarzutem, że tegoroczna drużyna nie jest tak fajna, jak zeszłoroczna. I chyba naprawdę trudno z tym polemizować. Można najwyżej prześmiewczo powtarzać słowa-klucze, jak "DNA", czy "płacz za Michelsenem".
Fakty nieubłagane są takie, że w dwa miesiące przegraliśmy trzy mecze, w tym po raz pierwszy od dawna na własnym torze, jeden z przeciętnym Toruniem i jeden z outsiderem, 22 punktami. To sprawia, że trudno dokonywać jakichkolwiek założeń, bo najwyraźniej przegrać możemy z każdym, chociaż mamy w składzie liderów GP i mistrzów świata. Coś jest nie tak.
Ziółkowski mówi, że nasi nie trafili z ustawieniami i w drugiej serii poszli w niewłaściwą stronę, co może jakoś tłumaczy te dwie pierwsze serie, ale co z pozostałymi trzema? Naprawdę, mecz w Grudziądzu jest przyczynkiem do poważnej dyskusji. Nie nad przyszłością prezesa, ale poważnej.
Dla mnie ta porażka, a szczególnie jej rozmiar, są kompletnie niewytłumaczalne.

blajar
Trener

#17034 Postautor: blajar » 6 czerwca 2023, o 13:17

karolcp3 pisze:Czasem lubię prymitywny humor, ale nie w tym wydaniu ;)

Pozdrawiam, KB

Wku...asz od czasu do czasy tymi "szpileczkami", czasem trochę poważniej, ale nie przestałem obserwować w nadziei na więcej nitek :P :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#17035 Postautor: kdsz » 6 czerwca 2023, o 13:22

Torsen pisze:Dla mnie ta porażka, a szczególnie jej rozmiar, są kompletnie niewytłumaczalne.

W 2014 Brazylia przegrała na swoim stadionie z Niemcami 1:7 w półfinale piłkarskich MŚ i to też było niewytłumaczalne. Nieprzewidywalność jest jedną z cech sportu, moim zdaniem bardzo pożądaną.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Czarek
Trener

#17036 Postautor: Czarek » 6 czerwca 2023, o 13:31

kdsz pisze:
Torsen pisze:Dla mnie ta porażka, a szczególnie jej rozmiar, są kompletnie niewytłumaczalne.

W 2014 Brazylia przegrała na swoim stadionie z Niemcami 1:7 w półfinale piłkarskich MŚ i to też było niewytłumaczalne. Nieprzewidywalność jest jedną z cech sportu, moim zdaniem bardzo pożądaną.

Nie we współczesnym żużlu i np. nie jest możliwe by w sportowej rywalizacji Sparta bez jednego z seniorów została tak rozgromiona w Grudziądzu. To samo z Motorem.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17037 Postautor: Torsen » 6 czerwca 2023, o 13:55

kdsz pisze:W 2014 Brazylia przegrała na swoim stadionie z Niemcami 1:7 w półfinale piłkarskich MŚ i to też było niewytłumaczalne.
Niewytłumaczalny był tylko rozmiar porażki, bo sama porażka, z Niemcami w piłkę nożną, wytłumaczalna jest zawsze.
My, Mistrz Polski, nie przegraliśmy w nogę z Niemcami, tylko "w żużel" z Grudziądzem, drużyną, która ostatnio wygrała rok temu, a w tym sezonie zgromadziła 1 punkt. Na dodatek nie tyle przegraliśmy, co zostaliśmy rozbici.
Oczywiście, że nieprzewidywalność jest pożądaną cechą sportu, ale bez jaj. Jeśli w ramach tej nieprzewidywalności drużyna złożona z gwiazd może przegrać 22 punktami z autsajderem ligi, to równie dobrze można rzucać kostką.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#17038 Postautor: Cooper » 6 czerwca 2023, o 14:25

Torsen pisze:
Cooper pisze:"środowisko" jest takie, a zuzel.info szczególnie, że jeszcze ze dwie porażki i będzie czekać taczka na Kępę.

Chyba Saską. Nie zauważyłem żadnych pretensji do prezesa, poza ogólnym zarzutem, że tegoroczna drużyna nie jest tak fajna, jak zeszłoroczna.

My prezesa jeszcze nie bijemy na razie tylko lekko wbijamy nasze małe szpileczki. No zobaczymy, ja tam widzę już poważne symptomy Półtorakowe w Lublinie. Niech się każdy zastanowi, żeby potem nie miał wyrzutów sumienia, choć oczywiście krytyka to święte prawo :) Wiadomo też, że Kępa raczej wrażliwy człowiek i honorowy. A czasem w imię wielkiej sprawy warto przemilczeć mniejsze.

A tu się robi tak, że co źle to szybko przyklejane jest nazwisko Kępa, a bo to atmosfere zepsuł, a to wymienił MM na BZ i w ogóle. Zawodnicy za to sami wspaniali, szczególnie kapitanowie - biedny Mikkel oszukany i biedny Jarek nie mogę trafić ze sprzętem.

Flagg
Trener

#17039 Postautor: Flagg » 6 czerwca 2023, o 14:26

No ale przegralismy, jest oficjalny protokół z meczu :) Więc jak widac, jest to mozliwe :)

Kiedys byl taki mecz w hokeja. Polska przystępowała do niego z bilansem spotkań bezpośrednich z druzyna ZSRR 0-25, bilans bramek? 31-255. W meczu rozegranym kilka tygodni wcześniej na Igrzyskach padł wynik 1-16

Jaki był wynik meczu?

Polska - ZSRR 6:4

I to nie było żadne spotkanie towarzyskie, tylko oficjalny mecz Mistrzostw Świata. I nie, że ZSRR miało już pewny awans, puścili rezerwy czy coś. To był pierwszy mecz mistrzostw dla obu drużyn.

Swiat sportu naprawdę widział wieksze sensacje niż Motor przegrywający w Grudziądzu
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#17040 Postautor: kdsz » 6 czerwca 2023, o 14:28

Będę się upierał, że sensacją są rozmiary porażki z Grudziądzem, a nie sama porażka, analogicznie jak w przykładzie z Brazylijczykami. Sporo osób (też na naszym forum) obawiało się tego meczu, ale nikt nie zakładał, że GKM zgotuje nam jesień średniowiecza.
Ostatnio zmieniony 6 czerwca 2023, o 15:20 przez kdsz, łącznie zmieniany 1 raz.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Czarek
Trener

#17041 Postautor: Czarek » 6 czerwca 2023, o 15:02

kdsz pisze:Będę się upierał, że sensacją są rozmiary porażki z Grudziądzem, a nie sama porażka, analogicznie jak z w przykładzie z Brazylijczykami. Sporo osób (też na naszym forum) obawiało się tego meczu, ale nikt nie zakładał, że GKM zgotuje nam jesień średniowiecza.

Jeśli GKM wróci do formy sprzed tego meczu, a Motor rozjedzie Apator i Unię to nie można naszego blamażu rozpatrywać w kategoriach sportowych.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#17042 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 6 czerwca 2023, o 15:08

Czarek pisze:Jeśli GKM wróci do formy sprzed tego meczu, a Motor rozjedzie Apator i Unię to nie można naszego blamażu rozpatrywać w kategoriach sportowych.

Ale chyba nie oczekujesz tego, ze GKM zagrozi Sparcie we Wrocławiu? Ja uważam, że GKM nie przegra już żadnego meczu na swoim torze.

Czarek
Trener

#17043 Postautor: Czarek » 6 czerwca 2023, o 15:21

KrzyczącyK1b1c pisze:
Czarek pisze:Jeśli GKM wróci do formy sprzed tego meczu, a Motor rozjedzie Apator i Unię to nie można naszego blamażu rozpatrywać w kategoriach sportowych.

Ale chyba nie oczekujesz tego, ze GKM zagrozi Sparcie we Wrocławiu? Ja uważam, że GKM nie przegra już żadnego meczu na swoim torze.

Ja uważam, że GKM nikomu nie zrobi takiej krzywdy jak Motorowi.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#17044 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 6 czerwca 2023, o 15:24

Czarek pisze:
KrzyczącyK1b1c pisze:

Ja uważam, że GKM nikomu nie zrobi takiej krzywdy jak Motorowi.

No Krosno raczej szykuje się na wpierdol. Jeśli Fricke i Nicki pojadą swoje, Gleb faktycznie znajdzie coś w silnikach, a do tego Wadim swoje przywiezie, to po Wilkach nie będzie co zbierać.

Flagg
Trener

#17045 Postautor: Flagg » 6 czerwca 2023, o 15:28

Jakobsen, Czugunow czy Tarasienko nie stali sie nagle topowymi rajderami świata. My nie potrafilismy sie do tego toru dopasowac, ale to nie musi wcale oznaczać, że inni tez nie będa w stanie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzyczącyK1b1c
Trener

#17046 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 6 czerwca 2023, o 15:33

Flagg pisze:Jakobsen, Czugunow czy Tarasienko nie stali sie nagle topowymi rajderami świata. My nie potrafilismy sie do tego toru dopasowac, ale to nie musi wcale oznaczać, że inni tez nie będa w stanie.

Wrocek w pełnym składzie zrobił tam 48 punktów. Nie sądzę naprawdę, że to też był przypadek. Krosno na tę chwilę jedzie tam na sromotny oklep. Stal imo też nie będzie faworytem, a Apator trudno w sumie powiedzieć.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#17047 Postautor: Perez » 6 czerwca 2023, o 16:16

karolcp3 pisze:Pozdrawiam, KB

Panie. Jak z transferami. Kto gdzie już jest? Xd
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
Złoty
Szkółkowicz

#17048 Postautor: Złoty » 6 czerwca 2023, o 16:39

Cooper pisze:Dokładnie. Ale cóż, "środowisko" jest takie, a zuzel.info szczególnie, że jeszcze ze dwie porażki i będzie czekać taczka na Kępę.

Zaraz za nią można wtedy od razu postawić karawan w którym pochowamy lubelski żużel.

Czemu tylko dwie? a niech przegraja jeszcze ze 4 mecze i zeby na styk wejsc do PO. Zrobi sie luzniej na stadionie. Fajnie jak druzyna wygrywa mecz za meczem, ale to nie jest mozliwe. Kazda seria sie konczy. W Lublinie jest moda na zuzel dlatego wole sobie pojechac na 2-3 wyjazdy zamiast walczyc z kibicami sukcesu o bilet. Zwlaszcza ze klub nie szanuje kibicow, czego przykladem jest otwarta sprzedaz karnetow od pierwszego dnia. Uwazam ze przez te 4 lata od awansu do Ekstraligi troche obroslismy w piorka na pewno pod wzgledem kibicowskim, natomiast jesli chodzi o kwestie trener/menadzer jest slabo. Jak jest sklad to spoko, ale wlasnie teraz kiedy nie ma Kubery i trzeba pokombinowac to jest slabo. Wielokrotnie na forum byly rzucane lepsze rozwiazania niz nasz duet. Odwolywano sie do Chomskiego, ktory bedac w czarnej dupie potrafil robil cuda. Brakuje u nas troche twardej reki wobec zawodnikow i cwaniactwa trenerow.

ezbeg
Trener

#17049 Postautor: ezbeg » 6 czerwca 2023, o 18:24

karolcp3 pisze:
Natomiast też daleki jestem do generalizacji. W jednym mieście takich zachowań jest więcej, w drugim mniej. Trochę też zależy to od klimatu piłkarskiego w danym mieście. W Lublinie nie macie lokalnego rywala, ale w Toruniu odkąd pamiętam było miasto podzielone na dwa obozy - piłkarski i żużlowy. I do dziś niestety dzieciaki klepią się mordach z powodu tego podziału. Więc niestety siłą rzeczy przenosi to się trochę na doping na stadionie. U was, z tego co kojarzę, to najbardziej zagorzali kibice piłkarscy na żużel nie chodzą, więc macie z tym spokój.

Ale w przyszłości były przypadki "zaboru" szalików na rzecz kibiców piłkarskich, przy czym to było za czasów TŻ/KMŻ. Teraz, fakt jest spokojniej ale jak widziałem na meczach piłkarskich ludzi z szalikami czy czapkami z żużlowego Motoru to kto wie ile to może potrwać.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#17050 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2023, o 09:12

Złoty pisze:
Cooper pisze:Dokładnie. Ale cóż, "środowisko" jest takie, a zuzel.info szczególnie, że jeszcze ze dwie porażki i będzie czekać taczka na Kępę.

Czemu tylko dwie? a niech przegraja jeszcze ze 4 mecze i zeby na styk wejsc do PO. Zrobi sie luzniej na stadionie. Fajnie jak druzyna wygrywa mecz za meczem, ale to nie jest mozliwe. Kazda seria sie konczy. W Lublinie jest moda na zuzel dlatego wole sobie pojechac na 2-3 wyjazdy zamiast walczyc z kibicami sukcesu o bilet.

Problem jest taki, że ja największe "rozgoryczenie" obserwuje u długoletnich kibiców, a nie tych nowych "kępowych". Nawet tu na forum największe fochy to kibice z nawjwiększym stażem, od których można by oczekiwać trochę szerszego spojrzenia niż dwa ostatnie mecze czy jeden sezon.