Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Flagg
Trener

Re: Żużel w TV

#17476 Postautor: Flagg » 24 maja 2023, o 11:18

Piernik pisze:Ale oni nie mają związku z rosyjska licencją. Mają licencję krajowa Polską, jak jacyś nieopierzeni juniorzy. Za rok mogą dostać licencję międzynarodowa, pod warunkiem zgody federacji czyli PZM. Co podnosiły kilka tygodni temu sportowe fakty i co potwierdził prezes PZM, to jest fakt. Jednocześnie PZM nie może odmówić im wydania zgody na licencję międzynarodowa 2024 , zdaniem prezesa PZM prawnie to niemożliwe.
Jeszcze rok temu prezes PZM tłumaczył, że wydanie im polskiej licencji międzynarodowej jest niemożliwe w sytuacji, gdy ich rodzima federacja jest zawieszona w prawach FIM. Dlatego zmieniono regulamin tak, by dopuszczał do startów w Elidze również zawodników z licencjami krajowymi.
Dwa, wedle regulaminu na rok 2023:

Licencja krajowa „Ż” lub licencja międzynarodowa FIM nie może być wydana
przez PZM osobie posiadającej obywatelstwo państwa, którego federacja
narodowa (FMN) została zawieszona lub wykluczona przez FIM jak również
osobie, która w chwili zgłoszenia do startu w danym klubie w podstawowym
okienku transferowym posiadała obywatelstwo takiego państwa lub
posiadała wydane przez federacje narodowe (FMN) tych państw
odpowiednie licencje krajowe lub międzynarodowe. Wyjątek od powyższej
zasady dotyczy osoby posiadającej również obywatelstwo polskie, która do
sezonu 2021 włącznie posiadała licencję krajową lub międzynarodową
wydaną przez PZM.
6. Niezależnie od postanowień ust. 5 w szczególnych okolicznościach
PZM może ustalić indywidulane zasady wydania licencji „Ż” osobie
posiadającej obywatelstwo polskie i obywatelstwo państwa, którego
federacja narodowa (FMN) została zawieszona (w całości lub części
praw) albo wykluczona przez FIM.

Z powyższego wynika w sumie, że jeśli zawodnik przed 2021 rokiem nie posiadał licencji PL, to wydanie takowej jest niemozliwe. No ale jak widac niekoniecznie.

Punkt 6 został dodany właśnie w tym roku. Nie było go w 2023, jako furtka dla przyznania licencji krajowej Rosjanom. Ale z niego w żaden sposób nie wynika, że PZM ma obowiązek wydanie również licencji międzynarodowej.

Przy czym jak prawnikiem nie jestem, wiec też obstawiac przy swoim nie będę.

Jedyna flaga z jaka Emil czy Artiom mogą wrócić do GP to flaga Polska, przecież to się nigdy już nie zmieni.
No nieprawda. Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby po odwieszeniu Rosji, obaj zrzekli sie polskiej licencji i wrócili do rosyjskiej. Czy to zrobią, to inna bajka, ale technicznie mają taka mozliwość. I jestem wręcz przekonany, że jeśli Discovery będzie sie upierac przy swoim, to skorzystają z tej opcji przy pierwszej nadarzającej się okazji.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Piernik
Szkółkowicz

#17477 Postautor: Piernik » 24 maja 2023, o 11:42

Prezes PZM w trakcie turnieju na narodowym udzielił kilku wywiadów, czym rozjaśnił sytuację. Cieszę się że z nim polemizujesz, bo tez uważam że to kompletny baran, ale jednak jest to organ nadzorujący Polski żużel.

Obaj z automatu wchodzą w licencję międzynarodowe od 2024 roku, i ich los zależy tylko i wyłącznie od Discovery. Czy dostaną DK na cykl jako Polacy, czy nie, od niczego innego.
Podoba mi się polemika z prezesem PZM, podparta regułami które obowiązują na sezon 2023, które jak sam zauważasz są wyjątkowe. Bo ruscy nie mogą jechać choćby w lidze szwedzkiej. To się zmieni od 2024, naprawdę nie ma chyba sensu tego jakkolwiek tłumaczyć. Tak samo z powrotem do licencji rosyjskiej, to niemożliwe.
Na neutralne flagi był czas w zeszłym roku, teraz jest naprawdę po ptakach. Za rok w takich, albo innych zawodach międzynarodowych usłyszymy Polski hymn na podium, na którym stoi Artiom, czy Emil. Pytanie tylko jakie to będą zawody.
Nie wiem czy jest sens cokolwiek tłumaczyć, przecież jak Discovery nie da im DK to dostaną na SEC by podnieść prestiż turnieju. To też argument, by dostali od Discovery.

Czarek
Trener

#17478 Postautor: Czarek » 24 maja 2023, o 11:45

Gelo pisze:Rozumiem Czarku Twoje preferencje, zresztą jeden ze schowanych obecnie szefów Twojej ulubionej partii mówił o Putinie i Łukaszence per "Jego Ekscelencja". Ale dobrze wiesz, że nie ma na świecie większych materialistów niż kacapy. Dlatego przeciętny kacap (w sensie nieoligarcha) nie jest ciekawy świata, zje gówno spod siebie żeby sobie wyremontować mieszkanie lub kupić partnerce futro. A najprędzej ukraść. Co do Griszy - jakkolwiek świetny żużlowiec - zawsze był przygłupem. Nawet Darek Sajdak tego nie wytrzymał. Nie zauważyłem żeby specjalnie kiedykolwiek się pokajał czy przeprosił za nieswoje winy. Wspomniał tylko, że jakby była możliwość, to wróciłby do polskiej ligi. Przecież nie z miłości do Polski czy Motoru... Czy się zeszmacił? W przeciwieństwie do Artioma i Emila - nie. Ale w tym przypadku brak zeszmacenia wynika wprost z bycia przygłupem.

Moje preferencje są takie by nie odczłowieczać żadnej nacji, zwłaszcza pod wpływem skompromitowanych polityków, bo historia pokazała, że to się bardzo źle kończy. Ci, którzy dali się napuścić rządzącymi i totalnej opozycji przeciwko Rosjanom będą mieli problem, bo zainstalowali sobie jako sąsiadów mniejszość z tego samego kręgu kulturowego, ale z bonusem w postaci antypolskiego szowinizmu. Nikt normalny nie wytrzyma takiego upokorzenia i niebawem trendy się odwrócą. Ciekaw jestem Twojej miny jak usłyszysz gromkie brawa dla tych, którym odmawiałeś godności, a na pierwszym łuku znowu będzie powiewać nielubiana przez Ciebie flaga.
Owszem przesada w jedną i w drugą stronę jest niewskazana, ale przeginając w ten sposób, dyskryminując, odczłowieczając, obrażając i niesprawiedliwe traktując jakąś grupę, a jednocześnie faworyzując inną, kosztem swoich ziomków, zwolennicy tej koncepcji sami wywołają reakcję odwrotną do zamierzonej.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#17479 Postautor: Gelo » 24 maja 2023, o 12:06

Tylko, że ruscy swoim bestialstwem sami siebie odczłowieczyli. Pokazali światu (nie pierwszy raz) kim są, gdzie mają umowy międzynarodowe czy ludzkie życie. I żeby była jasność - masz rację, że Ukry to ten sam krąg kulturowy, z elementami antypolskiego szowinizmu. I też za nimi nie przepadam - z historycznego podejścia do sprawy chociażby. Zdaję też sobie sprawę, że jak kiedyś przyjdzie odbudowywać ukraińskie miasta - o Polakach zapomną w pierwszej kolejności a ich najbliższymi sojusznikami będą szwaby i żabojady. Ale po którejś ze stron trzeba się było opowiedzieć. Polską racją jest bycie w zachodnim kręgu cywilizacyjnym - bo zawsze w nim byliśmy. Rosjanie nigdy. Moja mina na flagę? Nie mam z tym problemu, bo podobnie jak Grisza jestem konsekwentny. O tym baranie, który nią machał pisałem z oburzeniem na długo przed 24 lutego. Oklaskiwać kacapów też nie będę. Emil mi aż tak bardzo nie przeszkadza (poza tym, że ruski), ale na Artioma z jego tępą gębą i po jego kilku "wystąpieniach" medialnych najzwyczajniej nie mogę patrzeć. A tak w ogóle dopuszczenie kacapów do jazdy w polskiej lidze uważam za skandal.

Czarek
Trener

#17480 Postautor: Czarek » 24 maja 2023, o 12:25

Gelo pisze:Tylko, że ruscy swoim bestialstwem sami siebie odczłowieczyli. Pokazali światu (nie pierwszy raz) kim są, gdzie mają umowy międzynarodowe czy ludzkie życie. I żeby była jasność - masz rację, że Ukry to ten sam krąg kulturowy, z elementami antypolskiego szowinizmu. I też za nimi nie przepadam - z historycznego podejścia do sprawy chociażby. Zdaję też sobie sprawę, że jak kiedyś przyjdzie odbudowywać ukraińskie miasta - o Polakach zapomną w pierwszej kolejności a ich najbliższymi sojusznikami będą szwaby i żabojady. Ale po którejś ze stron trzeba się było opowiedzieć. Polską racją jest bycie w zachodnim kręgu cywilizacyjnym - bo zawsze w nim byliśmy. Rosjanie nigdy. Moja mina na flagę? Nie mam z tym problemu, bo podobnie jak Grisza jestem konsekwentny. O tym baranie, który nią machał pisałem z oburzeniem na długo przed 24 lutego. Oklaskiwać kacapów też nie będę. Emil mi aż tak bardzo nie przeszkadza (poza tym, że ruski), ale na Artioma z jego tępą gębą i po jego kilku "wystąpieniach" medialnych najzwyczajniej nie mogę patrzeć. A tak w ogóle dopuszczenie kacapów do jazdy w polskiej lidze uważam za skandal.

Nie wiem czym bestialstwo Rosjan różni się od bestialstwa np. Ukraińców i Amerykanów. Może gdy ci drudzy zabijają to pachnie fiołkami? Tym bardziej nie wiem dlaczego w związku z tym mają yracić robotę rosyjscy żużlowcy. Myślisz, że gdy prześladowano Żydów, bo ich ziomkowie mieli na koncie parę milionów ofiar komunizmu to był to dobry pomysł? Odpowiedzialność zbiorowa to cecha totalitaryzmu. Tym bardziej nie podoba mi się dyskryminowanie sportowców w ten sposób.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17481 Postautor: Torsen » 24 maja 2023, o 12:48

Czarek pisze:Nie wiem czym bestialstwo Rosjan różni się od bestialstwa np. Ukraińców i Amerykanów. Może gdy ci drudzy zabijają to pachnie fiołkami?

Bestialstwo Ukraińców od bestialstwa Ruskich różnią 3-4 pokolenia. O bestialstwie Amerykanów za wiele nie słyszałem, ale Amerykanie angażują się w konflikty (przynajmniej deklaratywnie) w innych celach niż podbicie innego państwa i uzależnienie narodu.
Tym bardziej nie wiem dlaczego w związku z tym mają yracić robotę rosyjscy żużlowcy.

Mają tracić, ponieważ niepodobna, aby przedstawiciele nacji prymitywnego agresora czerpali jakiekolwiek owoce z życia w tzw. wolnym świecie. Jak chcą do niego przynależeć, to niech zaczną od zrobienia porządku ze zbrodniarzami u władzy w swoim godnym pogardy państwie.
Ja rozumiem podejście indywidualistyczne i w znacznej mierze je podzielam. Natomiast w tym wypadku włącza się blokada i to nie ze względu na fobie, a ze względu na obrzydliwy wręcz oportunizm ruskich żużlowców. Przecież oni śmieją nam się w twarz. To jest kompletny skandal. A jeśli miałoby się ziścić to, o czym pisze Piernik z Torunia, czyli odegranie Ruskim polskiego hymnu, to podejrzewam, że efektem będą zamieszki i poważny skandal międzynarodowy.
Odpowiedzialność zbiorowa to cecha totalitaryzmu. Tym bardziej nie podoba mi się dyskryminowanie sportowców w ten sposób.

Nie jest to ani odpowiedzialność (wówczas by ich wybito), ani dyskryminacja, ponieważ nie świadczą pracy.
Ruscy obecnie nie posiadają zdolności honorowej, czyli nie podaje im się ręki, co z kolei jest immanentną cechą szlachetnej rywalizacji, jaką jest sport.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#17482 Postautor: Gelo » 24 maja 2023, o 12:50

Rusofilia przesłania Ci zdrowy rozsądek. Trochę dziwne - pochodzisz z kraju, który ruscy okupowali z nielicznymi przerwami od 1772 roku. Kraju, któremu ruscy strzałem w tył głowy wybili kadrę oficerską i inteligencję. Kraju, do którego ruscy przywieźli własną inteligencję na tankach. Kraju, który ruscy rozkradli na spółkę z Niemcami. Kraju, który nadrabia cywilizacyjne zaległości po ruskich złogach na tej ziemi, bo nie objął go (przez ruskich) plan Marshalla. My naprawdę NIC ruskim nie zawdzięczamy. Wprost przeciwnie - ruscy w Polsce zaprowadzili wyłącznie zło. Pozwolenie im nabijać kabzę złotówkami to absurd. Rosyjscy żużlowcy nie tracą pracy - mają swoją ligę - nie widzę problemu :) Ja za nimi nie tęskniłem w ubiegłym roku.

Czarek
Trener

#17483 Postautor: Czarek » 24 maja 2023, o 18:19

Torsen pisze:
Czarek pisze:Nie wiem czym bestialstwo Rosjan różni się od bestialstwa np. Ukraińców i Amerykanów. Może gdy ci drudzy zabijają to pachnie fiołkami?

Bestialstwo Ukraińców od bestialstwa Ruskich różnią 3-4 pokolenia. O bestialstwie Amerykanów za wiele nie słyszałem, ale Amerykanie angażują się w konflikty (przynajmniej deklaratywnie) w innych celach niż podbicie innego państwa i uzależnienie narodu.

Jakich metod użyłeś by nie zauważyć ukraińskich zbrodni na tej wojnie, masakry w centrali związkowej w Odessie, działalności Prawego Sektora i ruchu azowskiego? W ciągu 20 lat wojnach wywołanych przez USA zginął niemal milion ludzi, a Rosja nie dąży do podbicia całej Ukrainy, ale do zajęcia części jej rosyjskojęzycznego terytorium.
Tym bardziej nie wiem dlaczego w związku z tym mają yracić robotę rosyjscy żużlowcy.

Torsen pisze:Mają tracić, ponieważ niepodobna, aby przedstawiciele nacji prymitywnego agresora czerpali jakiekolwiek owoce z życia w tzw. wolnym świecie. Jak chcą do niego przynależeć, to niech zaczną od zrobienia porządku ze zbrodniarzami u władzy w swoim godnym pogardy państwie.
Ja rozumiem podejście indywidualistyczne i w znacznej mierze je podzielam. Natomiast w tym wypadku włącza się blokada i to nie ze względu na fobie, a ze względu na obrzydliwy wręcz oportunizm ruskich żużlowców. Przecież oni śmieją nam się w twarz. To jest kompletny skandal. A jeśli miałoby się ziścić to, o czym pisze Piernik z Torunia, czyli odegranie Ruskim polskiego hymnu, to podejrzewam, że efektem będą zamieszki i poważny skandal międzynarodowy.

Masz fobię, ale i to Ci przejdzie. Poczekaj parę lat. Wystarczy, że przez medialny będzie inny. Tak jak nie biłeś piany od 2014 roku, gdy zaczęła się ta wojna, bo Ci media nie kazały.
Odpowiedzialność zbiorowa to cecha totalitaryzmu. Tym bardziej nie podoba mi się dyskryminowanie sportowców w ten sposób.

Torsen pisze:Nie jest to ani odpowiedzialność (wówczas by ich wybito), ani dyskryminacja, ponieważ nie świadczą pracy.
Ruscy obecnie nie posiadają zdolności honorowej, czyli nie podaje im się ręki, co z kolei jest immanentną cechą szlachetnej rywalizacji, jaką jest sport.

Po pierwsze odpowiedzialność zbiorowa nie oznacza zabijania. Po drugie Twoje teksty o Rosjanach niczym nie różnią się od propagandy Der Sturmera czy innej hitlerowskiej propagandówki wobec Żydów. Odczłowieczasz ich ("nie posiadają zdolności honorowej, czyli nie podaje im się ręki"), bo tak wolno. W III Rzeszy też było wolno.

Gelo pisze:Rusofilia przesłania Ci zdrowy rozsądek. Trochę dziwne - pochodzisz z kraju, który ruscy okupowali z nielicznymi przerwami od 1772 roku. Kraju, któremu ruscy strzałem w tył głowy wybili kadrę oficerską i inteligencję. Kraju, do którego ruscy przywieźli własną inteligencję na tankach. Kraju, który ruscy rozkradli na spółkę z Niemcami. Kraju, który nadrabia cywilizacyjne zaległości po ruskich złogach na tej ziemi, bo nie objął go (przez ruskich) plan Marshalla. My naprawdę NIC ruskim nie zawdzięczamy. Wprost przeciwnie - ruscy w Polsce zaprowadzili wyłącznie zło. Pozwolenie im nabijać kabzę złotówkami to absurd. Rosyjscy żużlowcy nie tracą pracy - mają swoją ligę - nie widzę problemu :) Ja za nimi nie tęskniłem w ubiegłym roku.

Mnie ta PiS-owska propaganda bardzo cieszy. Jeśli ktoś kto broni kilku rosyjskich żużlowców, a poza tym nie ma sympatii do niczego co rosyjskie, jest rusofilem to przypomina mi się termin antyszczepionkowiec, kierowany z tych samych ośrodków do tych, którzy byli sceptyczni wobec jednego tylko preparatu. Mam podobną ocenę historii z tym, że jeszcze gorzej oceniam relacje z Niemcami, a najgorzej z Ukraińcami, którzy akurat brali udział w aparacie przemocy III Rzeszy i ZSRR, a teraz to kultywują. czy w związku z tym mam się domagać dyskwalifikacji niemieckich i ukraińskich sportowców? Litości!

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#17484 Postautor: Torsen » 24 maja 2023, o 20:17

Czarek pisze:Jakich metod użyłeś by nie zauważyć ukraińskich zbrodni na tej wojnie

Najprostszej - państwo zaatakowane broni się w dostępny mu sposób - to po pierwsze. Po drugie, niezależnie od tego, kto kogo najechał, a kto broni się przed najazdem, nie ma znaku równości między bombardowaniem szpitali, przedszkoli i domów mieszkalnych ludności cywilnej, torturowaniem i mordowaniem przypadkowych ludzi, czyli ludobójstwem, z akcjami, które wymieniłeś.

W ciągu 20 lat wojnach wywołanych przez USA zginął niemal milion ludzi
Pojęciem "wywołania wojny" posługujesz się z charakterystyczną dezynwolturą i - oczywiście - tylko patrząc na Zachód.

a Rosja nie dąży do podbicia całej Ukrainy, ale do zajęcia części jej rosyjskojęzycznego terytorium.

Aaa, no to oczywiście całkowicie zmienia postać rzeczy. To niech sobie napierdalają. :roll:
Myślę, że nikogo nie obchodzi, do podbicia jakiej części innego państwa Rosja dąży, bo to niczego nie zmienia.

Masz fobię, ale i to Ci przejdzie. Poczekaj parę lat. Wystarczy, że przez medialny będzie inny. Tak jak nie biłeś piany od 2014 roku, gdy zaczęła się ta wojna, bo Ci media nie kazały.

Swoje diagnozy psychologiczne zachowaj może dla siebie albo diagnozuj tych, którzy sobie tego życzą. Ta jest akurat bardzo nietrafna, co zresztą nie ma żadnego znaczenia dla omawianej kwestii.
Wpływ mediów natomiast jakieś znaczenie z pewnością ma. Radziłbym Ci jednak nie zakładać z charakterystyczną wyższością, że należysz do jakiejś elity niepodatnej na przekaz propagandowy. Jesteś na niego podatny dokładnie w ten sam sposób, tyle że wybrałeś inną propagandę.
Niezależnie jednak od propagandy, nieubłagane fakty są takie, że Rosja najechała inne państwo i urządziła w nim ludobójstwo. Dlatego wszelkich przedstawicieli tej nacji, z wyjątkiem uciekinierów politycznych, serdecznie pozdrawiam środkowym palcem i nie widzę dla nich żadnego miejsca w cywilizowanym świecie z ewentualnym wyjątkiem sprzątania dworca.

Po pierwsze odpowiedzialność zbiorowa nie oznacza zabijania.

Oczywiście, w cywilizowanych warunkach oznacza raczej wieloletnie więzienie, które Ruskich obecnych w Europie też przecież nie dotyka. Ruscy nie ponoszą więc żadnej odpowiedzialności za działania państwa, do którego przynależą (i słusznie). Spotykają się natomiast - czy raczej powinni się spotykać - z totalnym ostracyzmem.

Po drugie Twoje teksty o Rosjanach niczym nie różnią się od propagandy Der Sturmera czy innej hitlerowskiej propagandówki wobec Żydów. Odczłowieczasz ich ("nie posiadają zdolności honorowej, czyli nie podaje im się ręki"), bo tak wolno. W III Rzeszy też było wolno.

Tak, tak, z pewnością niczym się nie różnią.
Pokłosiem natomiast Twojego toku myślenia jest np. nazywanie niemieckich zbrodni popełnionych podczas drugiej wojny światowej "nazistowskimi" - bo przecież żadna nacja za nic nie "odpowiada".
Powtarzam, Rosja sama wykluczyła się z klubu państw cywilizowanych. Z nikim z tej nacji porządny człowiek nie powinien chcieć mieć nic wspólnego, a już na pewno nie z tymi, co to nie kiwnęli nawet palcem w bucie, by położyć kres temu reżimowi. Traktowanie każdego osobno ze zrozumieniem i empatią zdejmuje z nich odpowiedzialność - już bez cudzysłowu - za obalenie reżimu, który jest zdolny do absolutnie wszystkiego i jest wcielonym złem.

Ghost
Szkółkowicz

#17485 Postautor: Ghost » 24 maja 2023, o 21:08

Wracając do tematów żużlowych (https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/10619 ... rtowefakty) nie potrafię zrozumieć, dlaczego cała odpowiedzialność jest po stronie Wilków.
Interia też już zaczęła nagonkę swoim śledztwem.
Gdzieś w komentarzach widziałem wpis jakoby deszcz zaczął padać już podczas meczu U24 a nie w nocy. Wie ktoś czy da się to sprawdzić?

Haron90
Kadrowicz

#17486 Postautor: Haron90 » 24 maja 2023, o 22:28

Ghost pisze:Wracając do tematów żużlowych (https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/10619 ... rtowefakty) nie potrafię zrozumieć, dlaczego cała odpowiedzialność jest po stronie Wilków.
Interia też już zaczęła nagonkę swoim śledztwem.
Gdzieś w komentarzach widziałem wpis jakoby deszcz zaczął padać już podczas meczu U24 a nie w nocy. Wie ktoś czy da się to sprawdzić?

A co to jest do nie rozumienia? Nie chcą mieć drugiego Motoru w lidze, więc próbują ich ubić zanim się rozkręca.

jarkur

#17487 Postautor: jarkur » 25 maja 2023, o 06:59

Czyżby? W 2019 też była nagonka na stan toru w Lublinie. Do czasu. Jak zrobili beton to nagonka się skończyła.
Zauważcie, że cały czas toczy się gadka o torze w Krośnie. Naprawdę nie mogą zrobić z nim porządku? Nie wierzę.

blajar
Trener

#17488 Postautor: blajar » 25 maja 2023, o 07:50

Wyjaśniał to wczoraj od A do Z Puka w Kolegium. Od 38:55, gdyby link nie wskoczył od razu na miejce:
https://www.youtube.com/watch?v=2-RgrE48dqs
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#17489 Postautor: Gelo » 25 maja 2023, o 07:59

Prawda zapewne jest po środku. Krosno chce się utrzymać wszystkimi sposobami i jest to całkiem zrozumiałe. Z drugiej strony jest Fiał i jak zwykle próba podpięcia tlenu GKMowi. Współczuję Wilkom tego zderzenia ze ścianą. Mnie też po kilku meczach się odechciało i zacząłem tęsknić za 1 ligą gdzie było więcej żużla w żużlu. Ekstraliga to nadmiar otoczki i interesików.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#17490 Postautor: kdsz » 25 maja 2023, o 08:00

Przy całej sympatii dla Wilków nie ma co zakłamywać rzeczywistości. Wyciągnęli Doyla i super, brawo oni. Ale niebezpieczna nawierzchnia w ekstralidze na dłuższą metę nie przejdzie. Muszą dojść z tym do ładu, bo w przeciwnym wypadku będą jeździć domowe mecze na neutralnym torze. Nie przemawia do mnie tłumaczenie, że mają problemy z powodu przeciągających się prac budowlanych na stadionie. Przed poprzednim sezonem nie budowali nowej trybuny, a i tak ciągle słyszeliśmy narzekania na ich nawierzchnię z kulminacją w postaci walkowera z Falubazem. Z kolei w sezonie 2021 podczas finału IMŚJ oglądaliśmy w Krośnie wielogodzinną walkę o przetrwanie z mnóstwem upadków. Fajnych zawodów na tym torze nie pamiętam. Pytanie zasadnicze - nie potrafią przygotować normalnej nawierzchni, czy nie chcą? Ja niestety obstawiam drugą odpowiedź, ale wolałbym się mylić.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Piernik
Szkółkowicz

#17491 Postautor: Piernik » 25 maja 2023, o 08:27

Nie wiem czemu piszecie o jakiejś nagonce.

Wilki awansowały, zbudowalli skłaby skład więc powszechniejsze pojawiły się opinie że spadną, nie wynika to z jakiejś niechęci do nich.

Wilki dostały ogromny, niczym nieuzasadniony kredyt zaufania od organów zarządzających ligą w zakresie przełożenia pierwszego meczu i możliwości przygotowywania toru, niespotykanego w ostatnich latach w ekstralidze. I tu już zrobił się problem, bo jak kluby w zeszłych latach chciały zrobić pod koło, to nie było żadnej dyskusji tylko było ubijanie. I to dotyczy nawet tak absurdalnych przypadków jak Toruń, który nigdy nie miał żadnego problemu z rozegraniem meczu. Nawet w tym roku, w jednym meczu tor nam ubito przez co przegraliśmy wszystkie starty.
Ale nie tylko Toruń, bo w Lesznie prezes nawet się nie kryje że co zrobią pod koło, to jest ubijanko. Każdy klub w zasadzie się z tym zmagał w ostatnich latach.
I przychodza Wilki, które robią co chcą, za pozwoleniem władz ligi. Jest to absurdalna i niezrozumiała sytuacja w kontekście ostatnich sezonów.

A to że Wilki kombinują z torem, to przecież każdy widzi, kombinują, robią co chcą, mogą więcej, przecież teraz też ich oszczędza. Te kary które wymierza, to żadne kary. Wilki osiągnęły co mogły, teraz zrobią przykładnie pod przysięga równy, idealny tor na najbliższe mecze. A przed Lesznem znowu popada, znowu będzie dziurawo, bo Wilki innej broni nie mają.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#17492 Postautor: kdsz » 25 maja 2023, o 08:43

Piernik pisze:Wilki dostały ogromny, niczym nieuzasadniony kredyt zaufania od organów zarządzających ligą w zakresie przełożenia pierwszego meczu

Wam też przełożyli pierwszy mecz sezonu 2009, bo MotoArena była niegotowa w połowie kwietnia. Stępniewski twierdzi, że Ostrovia, gdyby tylko chciała, mogła przełożyć pierwszy mecz domowy w zeszłym roku. Stosunek do Krosna, w kwestii przesunięcia inauguracji, nie jest więc żadnym wyjątkiem.

Wojciech Stępniewski pisze:Sytuacja z Ostrowa i Krosna jest diametralnie inna. W Ostrowie przed inauguracją sezonu 2022 drużyna trenowała na swoim torze, odbyło się mniej prac budowlanych, nie wymieniano nawierzchni całego toru, nie było wniosku organizatora o przełożenie meczu inauguracyjnego, a przede wszystkim klub został zapytany przez PGE Ekstraligę czy chce przełożyć pierwszy mecz, ale nie wyraził takiego zainteresowania. Każdy beniaminek, który w ciągu pół roku przed nowym sezonem przeprowadza modernizację na duża skalę w sezonie zimowym jest tak traktowany zarówno teraz, jak i w przyszłości.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Flagg
Trener

#17493 Postautor: Flagg » 25 maja 2023, o 08:50

Piernik pisze:Wilki dostały ogromny, niczym nieuzasadniony kredyt zaufania od organów zarządzających ligą w zakresie przełożenia pierwszego meczu i możliwości przygotowywania toru, niespotykanego w ostatnich latach w ekstralidze.
Trzymajmy się faktów. Pierwszy mecz Wilków został przełożony nie ze wzgledu na stan toru, tylko stadion po pracach remontowych nie był jeszcze odebrany i nie miał zezwolenia na rozgrywanie imprez masowych. Mogli jechać, ale bez publiczności. I takie "przysługi" w tej lidze zdarzają sie dość często (rozdzielnia w Gorzowie, wystawa psów we Wrocławiu), wiec nie traktujmy tego konkretnego przypadku jako coś niespotykanego.

Piernik pisze:I tu już zrobił się problem, bo jak kluby w zeszłych latach chciały zrobić pod koło, to nie było żadnej dyskusji tylko było ubijanie. I to dotyczy nawet tak absurdalnych przypadków jak Toruń, który nigdy nie miał żadnego problemu z rozegraniem meczu.
Tu 100% racji, bo nam w 2019 roku ubijali wszystko i w kazdym meczu. Poza inauguracją z Grudziądzem, ale wtedy mielismy pewnie szczęście, ze trafiliśmy na nieogarnietego Kempińskiego, który pewnie myślał, że nawet na przyczepnym pojadą nas na luzie. Swoją droga to było chyba jedno z lepszych spotkań w Lublinie pod względem widowiska i mijanek. Potem przyjecha Baron, Frątczak, Śledź czy Skórnicki i za każdym razem robili awanturę, która kończyła się ubijaniem. ALE. Komisarz sam z siebie nie kazał ubijać. Działo się to, praktycznie zawsze pod naciskiem gości. Baron czy Skórnicki tam długo męczyli sędziego i komisarza, że Ci woleli mieć świety spokój i uginali sie pod presją. Więc to działa w obie strony. Baron nie ma co płakać, że nie może robić przyczepnie w Lesznie, skoro sam jeździ po Polsce i suszy głowę komisarzom.

Piernik pisze:A to że Wilki kombinują z torem, to przecież każdy widzi, kombinują, robią co chcą, mogą więcej, przecież teraz też ich oszczędza. Te kary które wymierza, to żadne kary. Wilki osiągnęły co mogły, teraz zrobią przykładnie pod przysięga równy, idealny tor na najbliższe mecze. A przed Lesznem znowu popada, znowu będzie dziurawo, bo Wilki innej broni nie mają.
No w świetle tego, co wychodzi w ostatnich dniach, to nie da się obronić tezy, że nie kombinuja. Ale moze wreszcie tez ktoś zajmie się tą całą funkcją komisarza, która najwyraźniej nie działa, tak jak powinna. Bo wychodzi na to, że w jeden sytuacji komisarz wymusza na organizatorach określone prace, a w innych ma wywalone i umywa ręce.
A efekt będzie taki, że Elipa umyje ręce i dalej będziemy mieli komisarzy, którzy w jednym przypadku wydają polecenia i nakazują określone prace, a w innym przypadku palą głupa i nic nie robią. I prędzej czy później będziemy mieli powtórkę z Krosna na innym torze.

Kolejna sprawa - uregulujmy kwestie przerywania spotkań. Skąd się wział ten 8 bieg? Czemu to ma służyć? Jeśli już mamy przerwywac, to róbmy to po pełnych seriach. Albo bieg 10, albo 13. I tyle.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Piernik
Szkółkowicz

#17494 Postautor: Piernik » 25 maja 2023, o 09:10

Mecz został przełożony bo inspektor nadzoru budowlanego nie miał chwili wpaść, odebrac obiektu po świętach. W 50 tysięcznym mieście, to nie jest kombinowanie? Przecież gdyby komukolwiek zależało na tym, to by mecz się odbył.

Nam przełożono jasne, ale było wiadomo długo, długo przed meczem, że to się wydarzy. Nikt tego nie neguje. Tu za pięć dwunasta się okazało ze inspektor jednak nie zajrzy.

A komisarz przyjechał do Krosna, zobaczył tor w fatalnym stanie, jest to słabe, ale ja się nie dziwię że nie podjął działań. Nie wiedział, co z tym torem się działo, czemu on tak wygląda. Zresztą sędzia zachował się podobnie też mógł przejąć odpowiedzialność za przygotowanie toru, ale zdaniem Puki bał się że będzie wydawał polecenia, a gospodarze nie będą ich wykonywać.

Osoby funkcyjne nie miały wiedzy do tego co działo się na torze w dniach poprzednich, ani zaufania do gospodarza meczu. Nie ma żadnej pewności, że komisarz czy sędzia, byliby w stanie ten tor przygotować, leżące kamienie raczej wskazywały że za głęboko tor ruszono.
Niemiej jednak sytuacja jest bardzo patologiczna, tyle że naprawdę nie wieszałbym psów na komisarzu czy sędzim (za to że nie chcieli podpisać się pod przygotowaniami toru, no bo sędzia nie powinien zaczynać meczu ale to inna sprawa).
Komisarz ruszyłby tor, okazałoby się że jest tak rozwalony że nie da się go przygotować i Wilki miałyby podkładkę, że sędzia kazał, albo że komisarz kazał.

Flagg
Trener

#17495 Postautor: Flagg » 25 maja 2023, o 09:32

Piernik pisze:Mecz został przełożony bo inspektor nadzoru budowlanego nie miał chwili wpaść, odebrac obiektu po świętach. W 50 tysięcznym mieście, to nie jest kombinowanie? Przecież gdyby komukolwiek zależało na tym, to by mecz się odbył.
Szokujące, urzednik w Polsce wykazał sie opieszałością w wykonywaniu swoich obowiązków. Nowe, nie znałem. Rozumiem, że nie lubisz Wilków, nie chcesz ich w Elidze. Ale zachowajmy jakis umiar. Stadion nie został odebrany, mecz sie nie odbyl i został przełozony nie na 2 godziny przed, tylko z odpowiednim wyprzedzeniem. Moze urzędnik obiecjał, że przyjedzie i odbierze, po czy odwołał wizytę, bo akurat była promka w Biedrze, na ktora chciał zdąrzyć? Podobne sytuacje zdarzały się w tej lidze wielokrotnie i nie ma co tutaj tworzyć teorii spiskowych.

Piernik pisze:A komisarz przyjechał do Krosna, zobaczył tor w fatalnym stanie, jest to słabe, ale ja się nie dziwię że nie podjął działań. Nie wiedział, co z tym torem się działo, czemu on tak wygląda. Zresztą sędzia zachował się podobnie też mógł przejąć odpowiedzialność za przygotowanie toru, ale zdaniem Puki bał się że będzie wydawał polecenia, a gospodarze nie będą ich wykonywać.
Co to w ogóle jest za argument, że się boi? Jak ktoś sie boi wykonywac swoje obowiązki, to znaczy, że nie nadaje się to pełnionej funkcji. Kropka.Ja nie pije do tej okreslonej sytuacji, bo obecne przepisy nie wymagały od komisarza żadnej reakcji. Ale te przepisy trzeba po prostu zmienić. Nie moze być tak, że w jednym przypadku komisarz wymusza jakieś prace, każe ubijać czy bronować, bo trener gości ględzi mu do ucha, a w innym ma wywalone, bo nie chce sobie rączek pobrudzić.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#17496 Postautor: kibicLBN » 26 maja 2023, o 20:56

Andrzejewski 6' z gimnastyki.

I zwróćcie uwagę na sympatię komentatorów eleven do Czugunowa. Pojechal dno, a twierdzili że dobrze to wyglądało :lol:
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Leniu
Szkółkowicz

#17497 Postautor: Leniu » 26 maja 2023, o 21:36

Bańbor też za dużo nie pokazał, ale im się podobał. To raczej nie wyraz sympatii do kogoś konkretnego, tylko szukanie pozytywnej strony... może trochę na siłę, ale nic zdrożnego w tym nie ma.

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#17498 Postautor: Saeyl » 26 maja 2023, o 21:43

Polak pyta Czecha po czesku, a Czech odpowiada Polakowi po polsku. Oblicz deltę.

Awatar użytkownika
Blinki
Junior

#17499 Postautor: Blinki » 26 maja 2023, o 21:44

Lorek mi zaimponił wywiadem z Vaclavem.
"Nic tak nie zakłóca rywalizacji co chęć zysku"

ezbeg
Trener

#17500 Postautor: ezbeg » 26 maja 2023, o 21:50

Saeyl pisze:Polak pyta Czecha po czesku, a Czech odpowiada Polakowi po polsku. Oblicz deltę.

Delta ujemna

Lorek już przecież kiedyś robił takie wywiady. U nas na stadionie tak rozmawiał z Rymelem czy tam Drymlem.