Motor Lublin w sezonie 2023
Re: Motor Lublin w sezonie 2023
Jedna rzecz nie dawało mi spokoju.
Na forum pojawił sie pomysł, żeby Dominika zastąpił Mateusz Cierniak, a na juniorce jechali Bańbor i Grzelakiem. Pojawiły sie głosy krytyczne (i słusznie), że rozwiązanie jest bez sensu, bo osłabiamy się w biegu juniorskim i jednocześnie karzemy Mateusza odbierając mu start w biegu 2. Ale czy na pewno?
Założy takie ustawienie:
1. Hampel 2. Kevlar 3.Lindgren 4. Holder 5. Zmarzlik 6. Bańbor 7. Grzelak 8. CIerniak
Wiadomo, że junior pod 8 może zastąpić juniorów z 6/7 tylko po razie na mecz. Ale nigdzie w regulaminie nie jest napisane, że nie może tego zrobić w biegu nr....2. Znalazłem taki zapis:
4. Zawodnicy z numerami 8 oraz 16, którzy są krajowymi zawodnikami
młodzieżowymi mogą w przypadkach, o których mowa w ust. 2 i 3 powyżej
stanowić zastępstwo zawodników z numerami odpowiednio 6, 7 i 14, 15.
Ponadto, mogą w biegach II - XIII zastąpić zawodników z numerami 6, 7 i 14,
15 jako rezerwa zwykła maksymalnie po jednym razie każdego z nich.
Czyli według tego zapisu, mozemy ustawić Mateusza na 8/16 i w 2 biegu puścić go jako rezerwę zwykłą za Grzelaka lub Bańbora. Mateusz nie traci swojego biegu juniorskiego, druzyna się w nim nie osłabia. To zostawia sztabowi jeszcze 4 starty Mateusza do zagospodarowania. Moze zastapić drugiego juniora w biegu z silniejszym juniorem rywali (4 lub 12) i zostają 3 starty na pokrycie biegow Dominika. IMO chyba jednak lepsze rozwiązanie niż Bańbor pod 10 i jakos to bedzie.
Zakładając, że Kevlar jezdziłby z numerem Dominika, czyli zaczynałby mecz od biegu nr.4 to mamy taki scenariusz:
Bieg 2: Grzelak + Bańbor = jeden zastąpiony przez Cierniaka
Bieg 4: Kevlar + Grzelak/Bańbor = Kvelar zastąpiony przez Cierniaka. Natomiast jego partnerem byłby junior, który nie pojechał w biegu młodzieżowym. Dzięki temu, młody nie musiałby czekać do biegu 6 czy tam 7 na swoj pierwszy start w meczu.
Natomiast dalej mamy już sporą dowolność w stosowaniu rezerw w zależnosci od przeciwnika i tego jak jest ułozony jegi skład.
Na forum pojawił sie pomysł, żeby Dominika zastąpił Mateusz Cierniak, a na juniorce jechali Bańbor i Grzelakiem. Pojawiły sie głosy krytyczne (i słusznie), że rozwiązanie jest bez sensu, bo osłabiamy się w biegu juniorskim i jednocześnie karzemy Mateusza odbierając mu start w biegu 2. Ale czy na pewno?
Założy takie ustawienie:
1. Hampel 2. Kevlar 3.Lindgren 4. Holder 5. Zmarzlik 6. Bańbor 7. Grzelak 8. CIerniak
Wiadomo, że junior pod 8 może zastąpić juniorów z 6/7 tylko po razie na mecz. Ale nigdzie w regulaminie nie jest napisane, że nie może tego zrobić w biegu nr....2. Znalazłem taki zapis:
4. Zawodnicy z numerami 8 oraz 16, którzy są krajowymi zawodnikami
młodzieżowymi mogą w przypadkach, o których mowa w ust. 2 i 3 powyżej
stanowić zastępstwo zawodników z numerami odpowiednio 6, 7 i 14, 15.
Ponadto, mogą w biegach II - XIII zastąpić zawodników z numerami 6, 7 i 14,
15 jako rezerwa zwykła maksymalnie po jednym razie każdego z nich.
Czyli według tego zapisu, mozemy ustawić Mateusza na 8/16 i w 2 biegu puścić go jako rezerwę zwykłą za Grzelaka lub Bańbora. Mateusz nie traci swojego biegu juniorskiego, druzyna się w nim nie osłabia. To zostawia sztabowi jeszcze 4 starty Mateusza do zagospodarowania. Moze zastapić drugiego juniora w biegu z silniejszym juniorem rywali (4 lub 12) i zostają 3 starty na pokrycie biegow Dominika. IMO chyba jednak lepsze rozwiązanie niż Bańbor pod 10 i jakos to bedzie.
Zakładając, że Kevlar jezdziłby z numerem Dominika, czyli zaczynałby mecz od biegu nr.4 to mamy taki scenariusz:
Bieg 2: Grzelak + Bańbor = jeden zastąpiony przez Cierniaka
Bieg 4: Kevlar + Grzelak/Bańbor = Kvelar zastąpiony przez Cierniaka. Natomiast jego partnerem byłby junior, który nie pojechał w biegu młodzieżowym. Dzięki temu, młody nie musiałby czekać do biegu 6 czy tam 7 na swoj pierwszy start w meczu.
Natomiast dalej mamy już sporą dowolność w stosowaniu rezerw w zależnosci od przeciwnika i tego jak jest ułozony jegi skład.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... ku/q50k8px Raczej nie ma przypadku. Jeśli dwie redakcje informują o jednym transferze, należy przypuszczać, że coś bardzo jest na rzeczy. Problem tylko w tym, że musielibyśmy dwóch obecnych zawodników wywalić.
Logika (tych publikacji) wskazuje wprost na następujące ruchy:
Jack Holder -> Gorzów
Martin Vaculik -> Lublin
Jarosław Hampel -> inny klub
Mateusz Cierniak -> U24 Lublin
Ja jednak wolałbym się jednak w maju tym nie martwić i nie zajmować. Już rok temu miesiąc mistrzowskiego sezonu zajęło nam martwienie się o stratę Mikkela.
Niech się martwi zarząd, my cieszmy się sezonem.
Jack Holder -> Gorzów
Martin Vaculik -> Lublin
Ja jednak wolałbym się jednak w maju tym nie martwić i nie zajmować. Już rok temu miesiąc mistrzowskiego sezonu zajęło nam martwienie się o stratę Mikkela.
dannie pisze:Logika (tych publikacji) wskazuje wprost na następujące ruchy:
Jack Holder -> Gorzów
Martin Vaculik -> Lublin
O Jacka również mocno zabiega Rusiecki.
Ciekawe czy taki Jacek dalej będzie tak dobrze jechał jak się dowie że na następny sezon kontrakt nie będzie przedłużony? A moze juz wie? Wiem, najlepsza motywacją jest kasa. Lecz moze to zaboleć. Znowu trzeba zmieniać klub. Mnie by to zabolało.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
dannie pisze:Ja jednak wolałbym się jednak w maju tym nie martwić i nie zajmować. Już rok temu miesiąc mistrzowskiego sezonu zajęło nam martwienie się o stratę Mikkela.
Z jednej strony maj to wcześnie, z drugiej chyba za miesiąc rusza możliwość podpisania pre-kontraktów, więc giełda rusza szybciej siłą rzeczy.
Perez pisze:Ciekawe czy taki Jacek dalej będzie tak dobrze jechał jak się dowie że na następny sezon kontrakt nie będzie przedłużony? A moze juz wie? Wiem, najlepsza motywacją jest kasa. Lecz moze to zaboleć. Znowu trzeba zmieniać klub. Mnie by to zabolało.
Przecież oni wiedzą, że przynajmniej jeden z nich nie zostanie. Wiedzieli to już w momencie podpisywania kontaktu.
Jeśli faktycznie Holder jest grubo przepłacony, to sprawa jest jasna. A jeśli klub faktycznie ma ciśnienie na Vacula, to na ten moment Jarek jest niestety do odstrzału. Chyba że wydarzy się coś niespodziewanego...
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
te hieny psują radość z żużla. Człowiek w maju zastanawia się czy zawodnikowi nie zabraknie motywacji, bo "ponoć" już jest na wylocie.
Inna sprawa, że ewentualny transfer Vacula w ogóle mi się nie podoba. A jeśli dojdzie do tego świadomość, że być może to Zmarzlik faktycznie buduje drużynę i wszystko jest robione żeby nie odszedł to już w ogóle ręce opadają
Inna sprawa, że ewentualny transfer Vacula w ogóle mi się nie podoba. A jeśli dojdzie do tego świadomość, że być może to Zmarzlik faktycznie buduje drużynę i wszystko jest robione żeby nie odszedł to już w ogóle ręce opadają
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
papi pisze:te hieny psują radość z żużla. Człowiek w maju zastanawia się czy zawodnikowi nie zabraknie motywacji, bo "ponoć" już jest na wylocie.
Jakie hieny? :D Przecież gdyby nie media, to zaraz po forum by krążyły plotki o Vaculu u nas. Z tego co kojarzę, to sprawa Mikkela wypłynęła najpierw na forum, dopiero później w mediach. Rozumiem, że jak jeden czy drugi redaktor ma zaufane informacje odnośnie transferu, to ma nie pisać, bo psuje radość z żużla? :D
Ostatnio zmieniony 17 maja 2023, o 18:40 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety, rynek jest tak zbudowany.
Co więcej, Kępa nie będzie mieć komfortu czekania do października z decyzją kogo zostawić, tylko trzeba będzie to zrobić już w czerwcu/lipcu, bo inni też spać nie będą.
Na ile chęć sprowadzenia Vacula to życzenie Zmarzlika też trudno powiedzieć. Kępa ostrzył sobie zeby na Słowaka już przecież w 2019. A wiemy jak jest uparty
Co więcej, Kępa nie będzie mieć komfortu czekania do października z decyzją kogo zostawić, tylko trzeba będzie to zrobić już w czerwcu/lipcu, bo inni też spać nie będą.
Na ile chęć sprowadzenia Vacula to życzenie Zmarzlika też trudno powiedzieć. Kępa ostrzył sobie zeby na Słowaka już przecież w 2019. A wiemy jak jest uparty
To jeszcze Woźniaczek i kolejny raz mogę karnet odpuszczać.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Ge(L)o pisze:To jeszcze Woźniaczek i kolejny raz mogę karnet odpuszczać.
Zostanie ci hajs przynajmniej na koszulki Legii :)
Ge(L)o pisze:To jeszcze Woźniaczek i kolejny raz mogę karnet odpuszczać.
Tego bezjajowca i Neymara panie nigdy w życiu...
Flagg pisze:Przecież oni wiedzą, że przynajmniej jeden z nich nie zostanie. Wiedzieli to już w momencie podpisywania kontaktu.
Jeśli faktycznie Holder jest grubo przepłacony, to sprawa jest jasna. A jeśli klub faktycznie ma ciśnienie na Vacula, to na ten moment Jarek jest niestety do odstrzału. Chyba że wydarzy się coś niespodziewanego...
Niby tak. Jednak żaden z nich nie wiedział na którego padnie.
Mam to szczęście że o Vaculiku w lbn pisałem kilka.ładnych miesięcy temu. Po prostu przeczucie bo żadnych argumentów nie mam do dziś. Pojawiają się plotki, że za Vaculem lobbuje Zmarzlik bo to że to dwaj funfle to chyba wiadomo nie od dzisiaj. Słowak może średnio do nas pasuje ale chyba przyjdzie nam się pogodzić że głośne transfery to stanie się standard. Czy się cieszę? Tak. Vacul to obok Zmarzlika, Madsena I Artioma to od kilku lat top ligowców. Do tego polskojęzyczny i mało konfliktowy. Na minus jest dość duża podatnośc na kontuzje i fakt że przy takim ruchu czeka nas kolejna rewolucja w składzie. No i jak taka informacja wpłynie na Jacka.
KrzyczącyK1b1c pisze:papi pisze:te hieny psują radość z żużla. Człowiek w maju zastanawia się czy zawodnikowi nie zabraknie motywacji, bo "ponoć" już jest na wylocie.
Jakie hieny? :D Przecież gdyby nie media, to zaraz po forum by krążyły plotki o Vaculu u nas. Z tego co kojarzę, to sprawa Mikkela wypłynęła najpierw na forum, dopiero później w mediach. Rozumiem, że jak jeden czy drugi redaktor ma zaufane informacje odnośnie transferu, to ma nie pisać, bo psuje radość z żużla? :D
Pierwszy to rozpruł się sponsor Mikkela na fb, Przemek Grzegorczyk (Pegwan) z Lubartowa. A tu piękny wywiad z Pegwanu wtedy jeszcze nic się nie zapowiadało.
https://fb.watch/kARUcoL2Ci/
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Perez pisze:KrzyczącyK1b1c pisze:papi pisze:te hieny psują radość z żużla. Człowiek w maju zastanawia się czy zawodnikowi nie zabraknie motywacji, bo "ponoć" już jest na wylocie.
Pierwszy to rozpruł się sponsor Mikkela na fb, Przemek Grzegorczyk (Pegwan) z Lubartowa. A tu piękny wywiad z Pegwanu wtedy jeszcze nic się nie zapowiadało.
https://fb.watch/kARUcoL2Ci/
No tak, ale nie podchwyciły tego media, a nasze forum :)
Tegoroczne okienko może być równie ciekawe jak zezłoroczne. My uwalniamy jednego/dwóch zawodników, Sparta też musi kogoś odstrzelić, zapowiadają rozbiórkę Gorzowa + dochodzi spadkowicz.
Do tego mamy rozpychające się Wilki (jeśli się utrzymają) + najpewniej Falubaz z wagonami hajsu od Mejzy. NIe zdziwię się, jesli stawki znów pójdą ostro w górę.
Gdyby Kosno się utrzymało, a GKM poleciał, to możliwe, że dwaj główni kandydaci do spadku w 2024 to będą...Leszno i Gorzów.
Do tego mamy rozpychające się Wilki (jeśli się utrzymają) + najpewniej Falubaz z wagonami hajsu od Mejzy. NIe zdziwię się, jesli stawki znów pójdą ostro w górę.
Gdyby Kosno się utrzymało, a GKM poleciał, to możliwe, że dwaj główni kandydaci do spadku w 2024 to będą...Leszno i Gorzów.
Biorąc pod uwage, że mamy w składzie wychowanków Unii i Stali, smutno by mi z tego powodu nie było ;)
Co do wagonów kasy od Mejzy to byłbym spokojny, w przyszłym roku nie ma wyborów ;)
Co do wagonów kasy od Mejzy to byłbym spokojny, w przyszłym roku nie ma wyborów ;)
papi pisze:Co do wagonów kasy od Mejzy to byłbym spokojny, w przyszłym roku nie ma wyborów ;)
To samo teoretycznie można powiedzieć o nas ;)
O ile o Bogdankę czy Azoty raczej można byc spokojnym, tak z Obajtkami może być różnie jak zrobia tam czystki.
to co - zaczynamy żegnać się ze Zmarzlikiem? :)
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Nie wiem jak to przełoży się na sponsoring ale w Azotach średnio się dzieje.
Tam się chyba średnio dzieje już od 2020, wiec nic nowego.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
A to faktycznie nic nowego
Flagg pisze:Tam się chyba średnio dzieje już od 2020, wiec nic nowego.
To prawda.
A z Obajtkiem kto mialby zrobic czystki? Przewidujesz zmiane wladzy?