Pozaligowe występy lubelskich zawodników
Re: Pozaligowe występy lubelskich zawodników
Waga ma aktualnie dużo większe znaczenie niż kiedyś. Mówili o tym głośno np. Zagar i Kasprzak.
Nie wiem czy chodzi o same silniki czy ogólnie o konfigurację sprzętu, ale rzeczywiście lżejsi mają przewagę, a większość czołowych zawodników ma postury gimnazjalistów.
Taki Henka Gustafsson w dzisiejszych czasach raczej nie miałby szans na takie wyniki jak te ćwierć wieku temu.
Nie wiem czy chodzi o same silniki czy ogólnie o konfigurację sprzętu, ale rzeczywiście lżejsi mają przewagę, a większość czołowych zawodników ma postury gimnazjalistów.
Taki Henka Gustafsson w dzisiejszych czasach raczej nie miałby szans na takie wyniki jak te ćwierć wieku temu.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
RadeKas pisze:Dziwnie się ogląda żużel ze świadomością, że w naszym składzie jest zawodnik, który w pojedynku 1vs1 będzie faworytem z każdym. Nigdy nie byliśmy w takiej sytuacji. W lidze też będzie inaczej w nominowanych czy 13 biegu.
Ha, mam tak samo. Podobnie pewnie wszyscy pamiętający przeciętność, mizerię i dziadostwo, czyli większość aktywnych użytkowników forum.
Kluczowe jest tu słowo "dziwnie" i ująłbym to tak samo. Trochę przyjemnie, ale jednak bardziej dziwnie :) Jakoś tak nie po naszemu.
Ja juz tak miałem na początku lat 90-tych
Z tą różnicą Grześ, że na początku lat 90-tych mieliśmy naszych wychowanków i drużynę zbudowaną głównie na bazie lubelskich zawodników. Dziś jest zupełnie inaczej. Takie czasy. Jeśli ktoś jeszcze kilka lat temu napisałby na tym forum, że w składzie Motoru będzie indywidualny trzykrotny Mistrz Świata...
MOTOR LUBLIN
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80
Ja też pamiętam lata 90, ale wtedy nie mieliśmy - ja z racji wieku na pewno - tak głębokiego doświadczenia wcześniejszej mizerii. Pamiętam lubelski żużel sprzed Nielsena, ale nigdy nie kojarzył mi się on z dziadostwem nawet, gdy taki był. Dziś perspektywa jest zupełnie inna.
Poza tym, Nielsen przyszedł "z nikąd" - z kosmosu, z telewizora... od razu był więc nasz, a jego sukcesy naszymi sukcesami. Zmarzlika natomiast znamy dobrze, wiemy, skąd przychodzi, więc jest trochę bardziej (a przez to będzie pewnie dłużej) jakby importowany.
Dlatego teraz jest dziwniej, niż wtedy.
Poza tym, Nielsen przyszedł "z nikąd" - z kosmosu, z telewizora... od razu był więc nasz, a jego sukcesy naszymi sukcesami. Zmarzlika natomiast znamy dobrze, wiemy, skąd przychodzi, więc jest trochę bardziej (a przez to będzie pewnie dłużej) jakby importowany.
A pomyśleć że 10 lat temu, pan Dariusz sprawił nam Play off ze składem oszczędnościowym gdzie w meczach wyjazdowych w żadnym z biegów planowo nie mieliśmy faworyta do jego wygrania.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Torsen pisze:Dlatego teraz jest dziwniej, niż wtedy.
Może i dziwniej, ale na pewno stabilniej. Jednak medal z 1991 roku to był jednorazowy wyskok. W obecnym okresie mamy już dwa medale z rzędu i sporo wskazuje na to, że zaraz zaczniemy droge po trzeci krążek. Żyjemy absolutnie w najlepszej erze lubelskiego żużla i mam nadzieję, że wszyscy tutaj na forum doceniają ten fakt obecnych czasów.
Torsen pisze:Ja też pamiętam lata 90, ale wtedy nie mieliśmy - ja z racji wieku na pewno - tak głębokiego doświadczenia wcześniejszej mizerii. Pamiętam lubelski żużel sprzed Nielsena, ale nigdy nie kojarzył mi się on z dziadostwem nawet, gdy taki był. Dziś perspektywa jest zupełnie inna.
Słusznie Torsen, że nie kojarzy Ci się z dziadostwem bo nim nie był. Był inny niż dzisiaj, co nie znaczy - gorszy, ale na pewno nie było to dziadostwo.
MOTOR LUBLIN
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Maxx pisze:Był inny niż dzisiaj, co nie znaczy - gorszy, ale na pewno nie było to dziadostwo.
No sportowo był bezsprzecznie gorszy i nie ma tutaj nawet co się spierać. Patrząc na to, ze tułaliśmy się po ówczesnej drugiej lidze, a dziś walczymy o złoto, to było dziadostwo.
Maxx pisze:Z tą różnicą Grześ, że na początku lat 90-tych mieliśmy naszych wychowanków i drużynę zbudowaną głównie na bazie lubelskich zawodników. Dziś jest zupełnie inaczej. Takie czasy. Jeśli ktoś jeszcze kilka lat temu napisałby na tym forum, że w składzie Motoru będzie indywidualny trzykrotny Mistrz Świata...
Hans przychodził do Lublina też jako trzykrotny mistrz świata. Przyniósł do Lublina i do Polski przeskok cywilizacyjny. Bartek jest wtórny względem Golloba, a Gollob jest wtórny względem... Nielsena. Po prostu po 30 latach odtworzę sobie czasy gdzie trójki w programie wpisuje się przed biegiem...
Jeśli ktoś rok 1989 czy 1990 określa mianem "dziadostwa" w lubelskim żużlu to albo jest totalnym ignorantem albo zwyczajnie nie pamięta choćby z racji wieku jak wówczas wyglądał Motor. Jak pisałem wcześniej, drużyna była złożona głównie z wychowanków, która szczególnie w 1989 roku robiła z rywalami co chciała. Potem był awans i Hans w Motorze. Nie było złota ale to były wspaniałe czasy z perspektywy kibica. Z uwagi na fakt, że w tym roku zmiana kodu i piątka z przodu pamiętam doskonale jak to wyglądało. Pozdrawiam.
MOTOR LUBLIN
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Maxx pisze:Jeśli ktoś rok 1989 czy 1990 określa mianem "dziadostwa" w lubelskim żużlu to albo jest totalnym ignorantem.
Pisałem o czasach przed Nielsenem, czyli o całych latach 80-tych w kontekscie dziadostwa.
Ostatnio zmieniony 6 kwietnia 2023, o 01:28 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja o osiemdziesiątych. Były dwie ligi i Motor za nic w świecie nie mógł utrzymać się w wyższej - czyli nie licząc krótkich epizodów, był stale w niższej. Nie widzę żadnych przeszkód, by nazwać to dziadostwem, nawet jeśli za parę lat było jeszcze gorzej.
To spór o klasyfikację, czyli najbardziej jałowy z możliwych.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Torsen pisze:A ja o osiemdziesiątych. Były dwie ligi i Motor za nic w świecie nie mógł utrzymać się w wyższej - czyli nie licząc krótkich epizodów, był stale w niższej. Nie widzę żadnych przeszkód, by nazwać to dziadostwem, nawet jeśli za parę lat było jeszcze gorzej.
Tak, ja też o 80-tych, literówkę napisałem :)
Czy ktoś sie orientuje jak wygląda kwestia egzaminu na licencję Dawida Grzeszczyka? Moze już zdawać, egzamin miał być jakoś końcówka marca/początek kwietnia, ale nigdzie nie znalazłem informacji, czy się odbył, czy został odwołany.
EDIT; DObra, znalazłem info, że egzaminy mają być 17 i 26 kwietnia. To w sumie dobrze, że przełożyli nam jutrzejszy DMPJ w Lublinie, może Dawid zdąrzy pojechac :)
EDIT; DObra, znalazłem info, że egzaminy mają być 17 i 26 kwietnia. To w sumie dobrze, że przełożyli nam jutrzejszy DMPJ w Lublinie, może Dawid zdąrzy pojechac :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
No i Motor vs reszta Europy w ten weekend ;) BZ95 za Miskowiaka na final.
Nadzieja lubelskiego speedway'a z licencją "Ż" :)

A w maju inny nasz talent, Filip Zaborek, będzie robić licencję 250cc

A w maju inny nasz talent, Filip Zaborek, będzie robić licencję 250cc
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Nie tylko Ty :)
Domin z dzikusem na SGP w Warszawie.
Każdy inny wybór byłby niemal skandalem :)
Flagg pisze:Domin z dzikusem na SGP w Warszawie.
A Hampel ? Poza Częstochową nie odstawał od Domina … tylko wiek mniej perspektywiczny ;)
No ale na jakiej podstawie przyznac DK? Turniejów towarzyskich? Bez przesady.
Domin był jednym z najlepszych zawodników Eligi w drugiej części poprzednigo sezonu. W rundzie rewanżowej i PO wykręcil 4 średnia w lidze (2.29) lepsi byli tylko Zmarzlik, Kołodziej i Vaculik. POczatek tego sezonu to zdecydowany nr. 2 w PL po Zmarzliku. Juz na Toruń IMO powienien dostać.
Domin był jednym z najlepszych zawodników Eligi w drugiej części poprzednigo sezonu. W rundzie rewanżowej i PO wykręcil 4 średnia w lidze (2.29) lepsi byli tylko Zmarzlik, Kołodziej i Vaculik. POczatek tego sezonu to zdecydowany nr. 2 w PL po Zmarzliku. Juz na Toruń IMO powienien dostać.
Flagg sle ja nie kwestionuje wyboru. Wręcz się cieszę - 3 Motorowców w stawce ;) Chodzi mi tylko, że biorąc pod uwagę występy na koniec sezonu (IMP, liga) i początek tego, jakby za „zasługi” dali dzikusa Jarkowi - to też nie byłaby to straszna kontrowersja. Biorąc pod uwagę przecieki, że była trójka Domin, Jarek i Kacper - a Woryna trochę „wykluczył się sam” kontuzją to Jarek lub Domin jako dzika karta - każdy z nich by mnie ucieszył. Nie zmienia to faktu, że wierzę że Domin ma szansę mimo wszystko na lepszy wynik niz Jarek. Ale to tylko subietywna opinia nie do zweryfikowania.
Bez kozery powiem nawet, że czterech ;)Saint pisze: Wręcz się cieszę - 3 Motorowców w stawce ;)
Flagg pisze:Bez kozery powiem nawet, że czterech ;)Saint pisze: Wręcz się cieszę - 3 Motorowców w stawce ;)
True ;)
To był jeden z powodów dla których „bałem się”, że wybiorą Kacpra.