#1100 Postautor: Flagg » 3 kwietnia 2023, o 11:01
@Cooper
1. O formę Taia można miec obawy o tyle, że ten spadek w zeszłym sezonie był większy niż wskazują na to cyferki. Jeśli odliczymy od średnich wyniki uzyskiwane z Ostrowem i Grudziądzem (które umówmy sie nie miały żadnej wartości w walce o medale), to Tai zrobił średnia 1.70. W przypadku Lindgrena to było 1.88. Różnica już dość znacząca. To jest dodatkowo zjazd o niemal 0,4 pkt/bieg w stosunko do średniej Taia z 2021. W przypadku Lindgrena to skok w górę o 0.23 pkt/bieg. A jeśli porównamy te liczby do średniej z poprzednich 4 lat (2018-2021), to mamy:
Woffinden - 2.17 czyli w 2022 spadek o 0,47 pkt/bieg
Lindgren - 1.91 czyli w 2022 spadek o 0,03 pkt/bieg
Wobec powyższego myslę, że jednak obawy o ewentualną forme Taia moga byc większe niż w przypadku Lindgrena.
A dodatkowo Tai jeździł po 6 razy w meczu, co zdaniem również samych zawodników, jednak trochę pomaga. Żeby miec pełny obraz trzebaby pewnie jeszcze przeanalizować numery z jakimi startowali, czyli ile razy np. jechali na juniorów rywali, na liderów, kto był ich doparowym itp, ale póki co nie mam na to czasu ;)
2-3. Jasne .Jeśli Piter wykręci 1.8 i będzie to najsłabsza średnia seniora w zespole, to bedzie to dobrze wróżyć Sparcie. Przy czym ja raczej rozpatrywałem to ewentualne 1.6 Holdera w połączeniu z pozostałymi czynnikami i założeniami, które przyjałem, czyli stabilna forma Zmarzlika w okolicach 2.5/2.6 czy Kuberze na poziomie 2.2 (a takie cyfry wykręcał mniej więcej po kontuzji obojczyka) czy Lindgrenie na poziomie 1.9. Natomiast jeśli Piter zrobi 1.8, a jednoczesnie Dan i Tai zrobią 1.7 to już to nie będzie takie kolorowe dla Sparty, a i kibice z tego 1.8 chyba będa mniej zadowoleni.
Dodaj do tego Janowskiego, którego ciężko nazwać stabilnym zawodnikiem, skoro jego średnia sezonowa w ostatnich latach potrafiła skakać między 1.9 - 2.5
4. Różnica jest taka, że Łaguta nigdy w Elidze 2,6 nie zrobił, A Bartek już chyba 3 razy.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski