Motor Lublin w sezonie 2023

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

Re: Motor Lublin w sezonie 2023

#1051 Postautor: kibicLBN » 31 marca 2023, o 15:09

Identycznie widzę to ja. W kontekście walki o tytuł martwi mnie tylko, że o ile mamy atut własnego toru nad Wrocławiem, o tyle nasi tam radzili sobie również z różnym skutkiem. Może roszady tegoroczne nie zmniejszą naszego atutu, zaś we Wrocławiu poczujemy się pewniej.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1052 Postautor: Gelo » 31 marca 2023, o 21:11

Wszyscy tzw. fachowcy zakładają w Sparcie kumulację pięciu składowych. A czy tak będzie? Moim zdaniem nie. Będą cztery a może nawet trzy. Magic pewnie się ogarnie bo na razie szału nie ma. Dan bardzo średnio na razie. Petera i Taia nikt nie widział na oczy. Pewniakiem jest na razie tylko kacap. U nas jest dwóch i pół pewniaka plus mistrz Australii. Nie wygląda to źle

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#1053 Postautor: Saeyl » 31 marca 2023, o 21:27

Śmiem twierdzić, że składy mamy dosyć podobne i będą decydować niuanse typu spasowanie z torem domowym, forma dnia no i jak kto w sezonie trafi chociażby z silnikami, bo każdy sądzi, że Pawlicki odbuduje się w Sparcie, a przecież gwarancji nie ma. Czy Tai wróci do formy i będzie wykręcał średnią powyżej 2? Tego też nikt nie wie.
Ogólnie nie rozumiem czemu każdy sądzi, że Sparta jest murowanym kandydatem do złota skoro wcale gorsi nie jesteśmy, a gdy Jack i Fredka odpalą to możemy wyjść nawet na tym jeszcze lepiej.

Artiom = Bartek
Maciek = Dominik
Piotrek = Jarek
Dan < Jack
Tai =/< Fredrik
Bartek = Mateusz
Mateusz = Kacper

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1054 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 31 marca 2023, o 21:53

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1055 Postautor: kibicLBN » 31 marca 2023, o 22:10

Wychodzi na to, że jakby został Michelsen - to nasi Galacticos mogli by jechać jak walec. Może i dobrze dla rozgrywek że wyszło jak wyszło.
Michelsen
Holder
Kubera
Hampel
Zmarzlik
Cierniak
Grzelak
Przeca to dream team

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#1056 Postautor: Hayden » 31 marca 2023, o 22:59

Wydaje mi się, że wariant z Michelsenem uwzględniał też Lamparta w składzie. Tak czy siak, znacznie mocniejszy od Spartaka.

KrzyczącyK1b1c pisze:https://www.facebook.com/SpeedwayEuphoria/posts/202401685762090 - WTF?

Pewnie uznano że siara trochę prosić kibiców o pomoc na klubowym FB więc została o to poproszona Euphoria :)
Motor mocny

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#1057 Postautor: Saeyl » 31 marca 2023, o 23:26

KrzyczącyK1b1c pisze:https://www.facebook.com/SpeedwayEuphoria/posts/202401685762090 - WTF?

Nie pierwszy raz już jest taka akcja zbierania kamieni ;)

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#1058 Postautor: tezetomaniak » 31 marca 2023, o 23:33

Orlen nie płaci za sprzątanie kamieni

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1059 Postautor: kibicLBN » 1 kwietnia 2023, o 00:01

Powoli mi się nawet odechciewa komentować te podejście do kibiców. Jak kobiety w ,, Chłopaki nie płaczą".
,, Założyli nam chomąto i orają nami pole!"
https://youtu.be/7nD6Bhjymh4

Piernik
Szkółkowicz

#1060 Postautor: Piernik » 1 kwietnia 2023, o 01:19

Saeyl pisze:Śmiem twierdzić, że składy mamy dosyć podobne i będą decydować niuanse typu spasowanie z torem domowym, forma dnia no i jak kto w sezonie trafi chociażby z silnikami, bo każdy sądzi, że Pawlicki odbuduje się w Sparcie, a przecież gwarancji nie ma. Czy Tai wróci do formy i będzie wykręcał średnią powyżej 2? Tego też nikt nie wie.
Ogólnie nie rozumiem czemu każdy sądzi, że Sparta jest murowanym kandydatem do złota skoro wcale gorsi nie jesteśmy, a gdy Jack i Fredka odpalą to możemy wyjść nawet na tym jeszcze lepiej.

Artiom = Bartek
Maciek = Dominik
Piotrek = Jarek
Dan < Jack
Tai =/< Fredrik
Bartek = Mateusz
Mateusz = Kacper

Miałem nie pisać już, nie chce znowu być oskarżony o jakiś zamach na lubelskie świętości (z przymrużeniem oka) ale czytam to i nie wiem co napisać, wisi mi to czy Motor zrobi mistrza, czy Sparta, chce obronić się przed ewentualnymi zarzutami o stronniczość, nie mam zadnego powodu by tu być stronniczy.
Prawie cała Polska uważa że Sparta zrobi DMP mając najmocniejszy skład nie dlatego ze Laguta to, a Janowski tamto. Łaguta -Janos vs Zmarzlik -Kubera tu faktycznie powinno się w miarę wyrównywac. Tylko właśnie o tą resztę drużyny chodzi, ja wiem ze brzmi to kuriozalnie, ale Woffinden pojechał zeszły sezon całościowo lepiej niż Hampel (i ostatnie 10 sezonów). Niewiele lepiej, ale lepiej. Nie ma absolutnie żadnego argumentu by napisać Hampel lepszy od Woffindena, po prostu nie ma. A z tego co napisałeś to Woffinden jest 5 w Sparcie? On jest po drugiej stronie rzeki, to jest cień żużlowca sprzed lat, ale przecież ligowo to jest i do końca kariery będzie zawodnik gwarantujący punkty których nigdy ani Jack, ani Fredka nie zagwarantują swoim drużynom. I o dziwo to właśnie Taia najmniej z tej trójki lubię. Hampel faktycznie może pojechać lepszy sezon niż Tai, wątpię w to, ale może tak być. Ale Jack czy Fredka, nie ma żadnych szans że pojadą lepiej niż Woffinden, nie wiem też za bardzo na jakiej podstawie można postawić odwrotną tezę. Miałem coś dalej pisać o tym zestawieniu ale zobaczyłem Hampel = Pawlicki? No tu akurat odwrotnie, nie wiem jak można postawić taką tezę, przecież Hampel Pawlickiego zjada w każdym aspekcie, tu już nawet nie o punkty chodzi, po prostu jest przepaść między tymi żużlowcami. Z tym porównaniem Dan Jack też nie wiem skąd taki wniosek? Serio jestem bardzo ciekawy.
Jack to fenomenalny żużlowiec, walczak jakich mało, techniczna topka, ale punktów za to nie dają. A jego starty, mało ekstraligowe to samo dotyczy Fredki. Nie wiem czego oczekujecie od Fredki, czy Jacka, ale mam wrażenie że tu będzie srogie rozczarowanie, mimo że obaj jak obstawiam w dobrym środowisku pojadą na miarę możliwości. Za to Sparcie spokojnie wystarczy 1.5 Pawlickiego (będzie mu ciężko o punkty przy takiej pace,nie czarujmy się to najsłabsze ogniwo Sparty,bez dwóch zdan), 1.7 Bewleya, 1.9 Woffindena. Średnie nie jeżdżą, ale dają jakiś obraz. A każdy z tej trójki z palcem w nosie zrobi taką średnia. Za to dwójka Jack - Fredka niekoniecznie. Jack był liderem Apatora, Fredka Włókniarza. Mieli dobre numery ale przecież w większości meczów wynik tych zawodników to był totalny dramat, nie rozumiem na jakiej podstawie można zakładać że pojadą lepiej niż najsłabszy senior Sparty, lubię chłopaków ale tak obiektywnie trzeba jednak powiedzieć że to właśnie ze względu na ich obecność w składzie Motoru to jednak Sparta jest zdecydowanym faworytem ligi. Z jednego prostego powodu, Sparta nie ma tak słabo punktujących seniorów jak ta wasza dwójka, żadnego takiego seniora Sparta nie ma. I tu nie ma się co obrażać, czy zakłamywać rzeczywistości. Bo najsłabszym seniorem Sparty jest Pawlicki, który zresztą będzie pierwszy do odstrzału po sezonie.

Przy Mikkelu zamiast kogokolwiek z tej dwójki nie byłoby absolutnie żadnej dyskusji. Przy Mikkelu zamiast jednego i Lamparcie zamiast drugiego też raczej bylibyście minimalnym faworytem. Ale nie w tym układzie który jest teraz.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1061 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 1 kwietnia 2023, o 02:13

Piernik pisze:
Saeyl pisze:Śmiem twierdzić, że składy mamy dosyć podobne i będą decydować niuanse typu spasowanie z torem domowym, forma dnia no i jak kto w sezonie trafi chociażby z silnikami, bo każdy sądzi, że Pawlicki odbuduje się w Sparcie, a przecież gwarancji nie ma. Czy Tai wróci do formy i będzie wykręcał średnią powyżej 2? Tego też nikt nie wie.

Artiom = Bartek
Maciek = Dominik
Piotrek = Jarek
Dan < Jack
Tai =/< Fredrik
Bartek = Mateusz
Mateusz = Kacper

Miałem nie pisać już, nie chce znowu być oskarżony o jakiś zamach na lubelskie świętości (z przymrużeniem oka) ale czytam to i nie wiem co napisać, wisi mi to czy Motor zrobi mistrza, czy Sparta, chce obronić się przed ewentualnymi zarzutami o stronniczość, nie mam zadnego powodu by tu być stronniczy.
Prawie cała Polska uważa że Sparta zrobi DMP mając najmocniejszy skład nie dlatego ze Laguta to, a Janowski tamto. Łaguta -Janos vs Zmarzlik -Kubera tu faktycznie powinno się w miarę wyrównywac. Tylko właśnie o tą resztę drużyny chodzi, ja wiem ze brzmi to kuriozalnie, ale Woffinden pojechał zeszły sezon całościowo lepiej niż Hampel (i ostatnie 10 sezonów). Niewiele lepiej, ale lepiej. Nie ma absolutnie żadnego argumentu by napisać Hampel lepszy od Woffindena, po prostu nie ma. A z tego co napisałeś to Woffinden jest 5 w Sparcie? On jest po drugiej stronie rzeki, to jest cień żużlowca sprzed lat, ale przecież ligowo to jest i do końca kariery będzie zawodnik gwarantujący punkty których nigdy ani Jack, ani Fredka nie zagwarantują swoim drużynom. I o dziwo to właśnie Taia najmniej z tej trójki lubię. Hampel faktycznie może pojechać lepszy sezon niż Tai, wątpię w to, ale może tak być. Ale Jack czy Fredka, nie ma żadnych szans że pojadą lepiej niż Woffinden, nie wiem też za bardzo na jakiej podstawie można postawić odwrotną tezę. Miałem coś dalej pisać o tym zestawieniu ale zobaczyłem Hampel = Pawlicki? No tu akurat odwrotnie, nie wiem jak można postawić taką tezę, przecież Hampel Pawlickiego zjada w każdym aspekcie, tu już nawet nie o punkty chodzi, po prostu jest przepaść między tymi żużlowcami. Z tym porównaniem Dan Jack też nie wiem skąd taki wniosek? Serio jestem bardzo ciekawy.
Jack to fenomenalny żużlowiec, walczak jakich mało, techniczna topka, ale punktów za to nie dają. A jego starty, mało ekstraligowe to samo dotyczy Fredki. Nie wiem czego oczekujecie od Fredki, czy Jacka, ale mam wrażenie że tu będzie srogie rozczarowanie, mimo że obaj jak obstawiam w dobrym środowisku pojadą na miarę możliwości. Za to Sparcie spokojnie wystarczy 1.5 Pawlickiego (będzie mu ciężko o punkty przy takiej pace,nie czarujmy się to najsłabsze ogniwo Sparty,bez dwóch zdan), 1.7 Bewleya, 1.9 Woffindena. Średnie nie jeżdżą, ale dają jakiś obraz. A każdy z tej trójki z palcem w nosie zrobi taką średnia. Za to dwójka Jack - Fredka niekoniecznie. Jack był liderem Apatora, Fredka Włókniarza. Mieli dobre numery ale przecież w większości meczów wynik tych zawodników to był totalny dramat, nie rozumiem na jakiej podstawie można zakładać że pojadą lepiej niż najsłabszy senior Sparty, lubię chłopaków ale tak obiektywnie trzeba jednak powiedzieć że to właśnie ze względu na ich obecność w składzie Motoru to jednak Sparta jest zdecydowanym faworytem ligi. Z jednego prostego powodu, Sparta nie ma tak słabo punktujących seniorów jak ta wasza dwójka, żadnego takiego seniora Sparta nie ma. I tu nie ma się co obrażać, czy zakłamywać rzeczywistości. Bo najsłabszym seniorem Sparty jest Pawlicki, który zresztą będzie pierwszy do odstrzału po sezonie.

Przy Mikkelu zamiast kogokolwiek z tej dwójki nie byłoby absolutnie żadnej dyskusji. Przy Mikkelu zamiast jednego i Lamparcie zamiast drugiego też raczej bylibyście minimalnym faworytem. Ale nie w tym układzie który jest teraz.

Pierniku - po pierwsze, prosiłbym żebyś używał entera przy tak długich wpisach, bo po prostu łatwiej czyta się taką ścianę tekstu, jeśli jest podzielona na pół czy więcej częsci :D.

Po drugie - tak, kolega wyżej odleciał z tym, że Jack jest lepszy od Dana. Również uważam, ze Bewley jest lepszym żużlowcem i zrobi lepszy wynik. Jednakże jest jedno ALE. Holder najlepszy swój sezon pojechał, gdy był gościem w Stali Gorzów u boku Bartka Zmarzlika. Wówczas to team BZ wziął pod skrzydła Jacka i to był jeden z głównych powodów takiego wyniku. Również tegoroczna obecność Bartka w drużynie ma być pomocna młodszemu Holderowi. Nie wiem, na jaką średnią to wystarczy, ale zakładam, że pojedzie lepiej, niż to było w ubiegłym sezonie

Po trzecie - Fredka w ubiegłym sezonie zrobił średnią prawie 2.0. Wydaje się być to niemal niemożliwe, ale tak było. Uważam, że jak najbardziej go stać (przy utrzymaniu takiej dyspozycji) na bycie lepszym zawodnikiem od Taia. Nie zgodziłbym się, że większość meczów w ub. sezonie Lindgrena to "totalny dramat".

No i po czwarte - jesteśmy przed sezonem i tak naprawdę to wróżenie z fusów. Może być po prostu różnie.
Ostatnio zmieniony 1 kwietnia 2023, o 11:38 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1062 Postautor: kibicLBN » 1 kwietnia 2023, o 06:23

Z większością argumentów kolegi z Torunia się zgadzam, ale... Toż Lindgren zrobił 1.955. to że w 3 czy 4 spotkaniach zdobył 3-6pkt, nie zmienia faktu, że częściej zdobywał dwucyfrówki. Faktem też jest, że ostatni raz średnią powyżej 2.0 wykręcił w 2018 (2.146), jednak od tego czasu tylko raz zszedł poniżej 1.85. czyli mamy gościa na poziomie tegorocznego Hampela czy Woffindena. Obiektywnie tak to wygląda

Piernik
Szkółkowicz

#1063 Postautor: Piernik » 1 kwietnia 2023, o 07:35

Przyjmuje do wiadomości wasze argumenty odnośnie Fredki, po prostu oceniając kogoś osobiście patrzę przez pryzmat większej ilości sezonów niż jednego, a całościowo pobyt we Włókniarzu dla Lindgrena nie był udany. Dochodzi też kwestia problemów mentalnych, mniejsza z tym możemy dyskutować, ale macie rację, sezon zweryfikuje, na pewno są to zawodnicy którzy przysporza wiele emocji, ale czy będą z tego punkty, biorąc pod uwagę lubelski tor i siłę drużyny, nie wiem.

Nie chce mi się wierzyć po prostu, że Jack czy Fredka będą wartością dodaną dla drużyny na takim torze jak wasz. A założenie że Fredka pojedzie lepszy sezon niż Tai, nie tylko robi z was faworytów ligi ale jednocześnie sprawia że byście tę ligę roznieśli. W moim odczuciu nie ma absolutnie żadnych argumentów by takie założenie postawić, zwłaszcza biorąc pod uwagę że wasz tor premiuje startowcow. Mam też wrażenie że ta dwójka to rozwiązanie mocno przejściowe z braku alternatyw i będą wymienieni na kogoś z topu,czy faktycznie mocnego kto faktycznie na ten tor pasuje, jak Vaculik czy Artiom.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1064 Postautor: kibicLBN » 1 kwietnia 2023, o 07:57

Co do Woffindena. Niektórzy zapominając, że do 2021r facet kręcił średnie ~2.2 jest co prawda lekki trend zniżkowy, ale delikatny - nie jak polska inflacja :cool:
Są 3 możliwości:
1. Trend się utrzyma i gościu wykręci coś w okolicy 1.7-1.8
2. Utrzyma zeszłoroczną dyspozycję 1.9
3. Nastąpi zmiana trendu na wznoszącą śr. 2.1
To nie są ogromne rozbieżności 1.8-2.1
Przy tak doświadczonym zawodniku, na podstawie ostatnich wielu sezonów facet wydaje się być dość przewidywalny. Bardziej nieprzewidywalni są Pawlicki z Bewleyem oraz Hampel, Lindgren i Holder.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1065 Postautor: Gelo » 1 kwietnia 2023, o 08:49

kibicLBN pisze:Bardziej nieprzewidywalni są Pawlicki z Bewleyem oraz Hampel, Lindgren i Holder.
podpisuję się wszystkimi kończynami. Do tego trzeba pamiętać, że mamy Zmarzlika w składzie. A to oznacza, że reszta może być "nieprzewidywalna" a finał raczej będzie. Mamy też Dominika, który moim zdaniem już jest drugim żużlowcem w Polsce.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1066 Postautor: kibicLBN » 1 kwietnia 2023, o 10:51

Z pewnością jeździ mądrzej od Janowskiego, ale jednak często bywa jednak nieco wolniejszy. Moim zdaniem na krajowym podwórku się z nim zrównał w zeszłym roku, a teraz czas na detronizacje nr2 w Polsce ;) W tym pułapie jest jeszcze Kołodziej, jednak ma już swoje lata i jak dla mnie to jednak jest od trójki jest słabszy, raczej typowy lotniskowiec.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1067 Postautor: Gelo » 1 kwietnia 2023, o 10:57

Akurat jeżeli chodzi o "mądrość" w jeździe Maciek jest dla mnie nr 1 na świecie. Miewa jednak kilkutygodniowe przestoje z formą dlatego tylko jeden medal.

jarkur

#1068 Postautor: jarkur » 1 kwietnia 2023, o 11:46

W tych wszystkich rozważaniach na temat wartości zawodników chciałbym zwrócić uwagę na jeden mały fakt dotyczący Mikkela Michelsena. Wykręcił super średnią 2,29 ale...
Po pierwsze miał przez cały sezon o jeden bieg więcej niż porównywani z nim zawodnicy (ZZ), po drugie Mikkel ma tendencję do zawalania pierwszych biegów. Jeżeli nie zmieni tej tendencji, to osiągnięcie średniej 2,0 będzie dla niego nie lada wyczynem.
Oczywiście z całą dla niego sympatią.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1069 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 1 kwietnia 2023, o 11:47

jarkur pisze:Po pierwsze miał przez cały sezon o jeden bieg więcej niż porównywani z nim zawodnicy (ZZ).

To, że miał o jeden bieg więcej, a i tak zrobił świetną średnią chyba jest właśnie dodatkowym jego atutem.

jarkur

#1070 Postautor: jarkur » 1 kwietnia 2023, o 11:49

KrzyczącyK1b1c pisze:
jarkur pisze:Po pierwsze miał przez cały sezon o jeden bieg więcej niż porównywani z nim zawodnicy (ZZ).

To, że miał o jeden bieg więcej, a i tak zrobił świetną średnią chyba jest właśnie dodatkowym jego atutem.

Czyżby?
Odejmij jeden bieg za 3 punkty i jaka średnia wychodzi?

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1071 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 1 kwietnia 2023, o 11:50

jarkur pisze:
KrzyczącyK1b1c pisze:

Czyżby?

Ale trudniej jest utrzymać wysoką średnią, mając więcej biegów.

jarkur

#1072 Postautor: jarkur » 1 kwietnia 2023, o 11:57

KrzyczącyK1b1c pisze:
jarkur pisze:
KrzyczącyK1b1c pisze:To, że miał o jeden bieg więcej, a i tak zrobił świetną średnią chyba jest właśnie dodatkowym jego atutem.

Czyżby?

Ale trudniej jest utrzymać wysoką średnią, mając więcej biegów.

Jak bym nie liczył poprzedni sezon, wychodzi mi, że bez ZZ Mikkel miałby słabszą średnią.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1073 Postautor: papi » 1 kwietnia 2023, o 11:59

branie jakiegokolwiek wzoru do z/z to wróżenie z fusów. Jeden nie zdąży wystudzić maszyny, bo jedzie bieg po biegu, drugi lepiej się spasuje do toru

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#1074 Postautor: Hayden » 1 kwietnia 2023, o 12:02

Dyskusja czysto akademicka. Jednemu dodatkowy bieg pomoże, drugiemu niezbyt. Najbezpieczniej przyjąć że jazda z ZZ dla wyniku z całego sezonu nie ma znaczenia
Motor mocny

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#1075 Postautor: kdsz » 1 kwietnia 2023, o 13:05

papi pisze:branie jakiegokolwiek wzoru do z/z to wróżenie z fusów. Jeden nie zdąży wystudzić maszyny, bo jedzie bieg po biegu, drugi lepiej się spasuje do toru

A trzeci powie, że jechanie bieg po biegu jest absolutnie nieakceptowane ;)
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"