Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Piernik
Szkółkowicz

Re: Żużlowe różności

#16726 Postautor: Piernik » 27 marca 2023, o 07:57

RadeKas pisze:Kolega z Torunia chciałby, żebyśmy przywitali jego idola Emila jak prawdziwego Polskiego bohatera, a nie jak rusa.

Witajcie go jak chcecie, swiete prawo kibica. Zwracam uwagę że nie przystoi stosowanie mowy nienawiści wobec kogokolwiek, tylko ze względu na miejsce urodzenia. To dyskryminacja, nie przystajaca do standardów które od początku awansu do eligi stosujecie.
Naprawdę nie mam problemu z gwizdami, emocjami. Po prostu jak czytam teksty kolegi o tym że napluplby w twarz władzom PZM, GKSŻ, FIM i zapewne niektórym prezesom to nóż się w kieszeni otwiera. To jest rynsztok. Kolega pisze że naplułby w twarz Rusce, Czarneckiemu, Sikorze, wielu innym osobom i wypowiedź przechodzi bez echa, średnio.
Nigdzie nie poruszyłem tematu krytyki samego Emila, czy innych podobnych zawodników. W ich przypadku apeluje od samego początku o poszanowanie przepisów obowiązującego prawa, początkowo byłem za zawieszeniem, jednak forma w jakiej ona się odbyła i brak rekompensaty dla klubów (głównie finansowej) jest po prostu niedopuszczalny.
Chcecie gwizdać, gwizdajcie, wywieszajcie transparenty, jasne nie ma problemu. Z mową nienawiści warto się po prostu wstrzymać, a obrażanie osób odpowiedzialnych za decyzję jest już totalnym przegięciem.

Piernik
Szkółkowicz

#16727 Postautor: Piernik » 27 marca 2023, o 08:07

Gelo pisze:Toruń obok Zielonej Góry i Leszna to największa kibicowska patologia. Jak ktoś z Torunia stara się uczyć kibicować to tylko pusty śmiech. U nas nikt nie będzie wrzeszczał "gdzie jest Holder" nawet gdy będzie cieniowal. Chcą żebyśmy zaakceptowali kacapów? A kto Gleba zwyzywał od ruskich k...ew? A nie czekaj ;)

Dziwiłem się hejtowi który spływa na Motor po ogłoszeniu ostatnich sponsorów, ale czytając takie komentarze przestaje się dziwić. Masakra. Jak w jakiejś bańce zamknięty.

Raczejj
Junior

#16728 Postautor: Raczejj » 27 marca 2023, o 08:11

Piernik pisze:Powyzsze komentarze to dobry przykład na to jak w jednej chwili można z jedynego forum żużlowego na którym toczy się fajna merytoryczna dyskusja zrobić ściek. Serce się kraje, bo po awansie do ekstraligi to lubelscy kibice prym w wielu aspektach wiedli, stali ponad podziałami, wojenkami klubowymi, ponad szambem które całą dyscyplinę oplata. Brawa dla liderów, szacunek do kibiców gości. Sport przez kibiców przeżywany na miarę XXI wieku bez tych polskich obrzydliwych przywar, tak naszej dyscyplinie do tej pory obcy. Słabo. Jak widać ta nowoczesna mentalność to pozory, na pokaz, a co w środku? Kompleksy Polski b nadal? Idealnie się te państwowe środki w klub wpasowaly, no cóż wielka szkoda.

Nie za bardzo wiem o co ci chodzi ale za to w ryj dać mogę dać, tak po staropolsku. Jeśli ktoś dzieli ludzi na jakieś kategorie to mnie ręce świerzbią.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#16729 Postautor: Cooper » 27 marca 2023, o 08:27

Barti pisze:Obrzydliwie byłoby słyszeć polski hymn, z Artiomem na podium. Czym różni się w sumie Grisza od Artioma w kwestii poglądów?

Hymnu nie było, ale Artioma na podium uhonorował wręczeniem pucharu polski europoseł z ramienia partii PiS, która potępia Rosję i wojnę. Ja wiem, że Richard po to by być przez 5 sekund w tv pokazałby się bez skrępowania nawet z Putlerem, a Artiom to zawodnik z jego Sparty, niemniej taka sytuacja jest co najmniej naganna.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Haron90
Kadrowicz

#16730 Postautor: Haron90 » 27 marca 2023, o 08:31

Szkoda prądu na takie tanie prowokacje. Gość zarejestrował się tylko po to, aby trollowac. Wypad na sportsboard!

Swoją drogą po cichu liczę, że nasi kibice podczas prezentacji dadzą Emilowi i Artemowi jasno do zrozumienia, co myślą o dopuszczeniu ich do ligi i ich nastawieniu do Polskiego obywatelstwa.

Ktoś tu zapytał, jaka jest różnica między Artemem, a Griszą. Nie jest to głupota, tylko jakby się nad tym zastanowić, uczciwość. Nie komentuje tu przyzwoitości, bo poglądy Griszy są zjebane, ale fakt że młodszy Laguna powie wszystko i wyrzeknie się wszystkiego aby tylko miał za co żonie nowa torebkę kupić. Mam nadzieję, że ani Sparta, ani sam Artem złota nie zdobędą.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#16731 Postautor: Gelo » 27 marca 2023, o 08:32

kdsz pisze:Gelu, co to za generalizowanie? Kibice w Toruniu tacy, a w Zielonej owacy.
No cóż- to tylko moje prywatne obserwacje. W Zielonej Górze 5-6 letnie dzieci w koszulkach Dudka krzyczały "***** Lublin" idąc za rękę z rodzicami do kasy. W Toruniu co mecz są jakieś epitety w stosunku do zawodników. Jack się kiedyś mało nie popłakał. O Lesznie wypowiedział się sam Domin jak jest przyjmowana jego rodzina. A to że w każdej grupie znajdzie się kmiot to oczywistość. Zwłaszcza w licznej grupie. To wynika z rachunku prawdopodobieństwa :)

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#16732 Postautor: Kargolo » 27 marca 2023, o 09:24

Piernik pisze:Zwracam uwagę że nie przystoi stosowanie mowy nienawiści wobec kogokolwiek, tylko ze względu na miejsce urodzenia.

Piernik pisze:Kompleksy Polski b nadal?

Ba dum tssss :)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Piernik
Szkółkowicz

#16733 Postautor: Piernik » 27 marca 2023, o 09:33

Kargolo pisze:
Piernik pisze:Zwracam uwagę że nie przystoi stosowanie mowy nienawiści wobec kogokolwiek, tylko ze względu na miejsce urodzenia.

Piernik pisze:Kompleksy Polski b nadal?

Ba dum tssss :)

Otwarte zapytanie czy macie kompleksy Polski B, to dla Ciebie mowa nienawiści? Wiele lat temu, gdy często w Lublinie przebywałem z takimi stwierdzeniami się zetknąłem. Stąd tam pojawiło się słowo "nadal". A pytanie zostaje otwarte na odpowiedź. Sądziłem że są tu na forum osoby z którymi da się wejść na temat tego bardzo trudnego tematu w merytoryczną dyskusję, a nie tylko standardowe plucie, palenie busów, czy inne ruskie onuce. Niestety te oczekiwania były bardzo złudne.
Niestety bo Lublin to naprawdę piękne miasto z fantastycznymi mieszkańcami, może kibiców żużla ta lubelska gościnność i swojskosc nie dotyczy, nie wiem, nie chce wiedzieć. Dramat.

Piernik
Szkółkowicz

#16734 Postautor: Piernik » 27 marca 2023, o 09:50

Haron90 pisze:Szkoda prądu na takie tanie prowokacje. Gość zarejestrował się tylko po to, aby trollowac. Wypad na sportsboard!

Swoją drogą po cichu liczę, że nasi kibice podczas prezentacji dadzą Emilowi i Artemowi jasno do zrozumienia, co myślą o dopuszczeniu ich do ligi i ich nastawieniu do Polskiego obywatelstwa.

Ktoś tu zapytał, jaka jest różnica między Artemem, a Griszą. Nie jest to głupota, tylko jakby się nad tym zastanowić, uczciwość. Nie komentuje tu przyzwoitości, bo poglądy Griszy są zjebane, ale fakt że młodszy Laguna powie wszystko i wyrzeknie się wszystkiego aby tylko miał za co żonie nowa torebkę kupić. Mam nadzieję, że ani Sparta, ani sam Artem złota nie zdobędą.

Gość pisze o "napluciu w ryj" prezesowi PZM, czyli osobie odpowiedzialnej za tą decyzję. To mnie skłoniło do rejestracji, bo tak odklejonego komentarza nie przeczytałem nigdy. Prezes PZM został postawiony pod ściana, a sam jest przeciwny startowi tych zawodników. Jeżeli w zamian za to chcecie mu pluć w ryj, a to ja tu prowokuję to proszę bardzo, naprawdę ciekawa mentalność.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#16735 Postautor: Kargolo » 27 marca 2023, o 09:51

Myślisz, że zawsze będziemy wszystkim przyklaskiwać jak cała Polska krzyczy "j...ć Lublin"?
I tak, "Polska B" to określenie obraźliwe, skoro tego nie widzisz to nie ma tu pola do dyskusji.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Piernik
Szkółkowicz

#16736 Postautor: Piernik » 27 marca 2023, o 09:56

Kargolo pisze:Myślisz, że zawsze będziemy wszystkim przyklaskiwać jak cała Polska krzyczy "j...ć Lublin"?
I tak, "Polska B" to określenie obraźliwe, skoro tego nie widzisz to nie ma tu pola do dyskusji.

Zadałem pytanie czy macie kompleksy Polski B. Nigdzie nie napisałem że jesteście Polską B, czy że uważam was za jakkolwiek gorszych. Wręcz odwrotnie, odkąd weszliście do elity to jako kibice staliście mentalnie ponad kibicami innych klubów, od wczoraj zastanawiam się czy to nie było na pokaz i takie pytanie też padło.

Normalni ludzie nie krzyczą "jeba* Lublin". Piszący tak to pół mózgi. Nie wiem czy jest sens odpowiadać w takim właśnie języku.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#16737 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 27 marca 2023, o 09:56

Piernik pisze:Otwarte zapytanie czy macie kompleksy Polski B, to dla Ciebie mowa nienawiści? Wiele lat temu, gdy często w Lublinie przebywałem z takimi stwierdzeniami się zetknąłem. Stąd tam pojawiło się słowo "nadal". A pytanie zostaje otwarte na odpowiedź. Sądziłem że są tu na forum osoby z którymi da się wejść na temat tego bardzo trudnego tematu w merytoryczną dyskusję, a nie tylko standardowe plucie, palenie busów, czy inne ruskie onuce. Niestety te oczekiwania były bardzo złudne.
Niestety bo Lublin to naprawdę piękne miasto z fantastycznymi mieszkańcami, może kibiców żużla ta lubelska gościnność i swojskosc nie dotyczy, nie wiem, nie chce wiedzieć. Dramat.

No to ja dodam coś od siebie. Polska B to jest gdzieś tam prawdziwy obraz podziału gospodarczego w naszym kraju. Wiadomo, to się zaczyna mocno zmieniać, wyrównywać i powoli zaczyna to pojęcie odchodzić do lamusa. Problem w tym stwierdzeniu jest jeden. Kolega Piernik jest gościem na lubelskim forum. W takiej sytuacji, powyższe pytanie jest co najmniej nietaktowne, nieeleganckie, a nawet bym powiedział, że odrobinę chamskie. Po prostu.

Piernik
Szkółkowicz

#16738 Postautor: Piernik » 27 marca 2023, o 10:04

KrzyczącyK1b1c pisze:
Piernik pisze:Otwarte zapytanie czy macie kompleksy Polski B, to dla Ciebie mowa nienawiści? Wiele lat temu, gdy często w Lublinie przebywałem z takimi stwierdzeniami się zetknąłem. Stąd tam pojawiło się słowo "nadal". A pytanie zostaje otwarte na odpowiedź. Sądziłem że są tu na forum osoby z którymi da się wejść na temat tego bardzo trudnego tematu w merytoryczną dyskusję, a nie tylko standardowe plucie, palenie busów, czy inne ruskie onuce. Niestety te oczekiwania były bardzo złudne.

No to ja dodam coś od siebie. Polska B to jest gdzieś tam prawdziwy obraz podziału gospodarczego w naszym kraju. Wiadomo, to się zaczyna mocno zmieniać, wyrównywać i powoli zaczyna to pojęcie odchodzić do lamusa. Problem w tym stwierdzeniu jest jeden. Kolega Piernik jest gościem na lubelskim forum. W takiej sytuacji, powyższe pytanie jest co najmniej nietaktowne, nieeleganckie, a nawet bym powiedział, że odrobinę chamskie. Po prostu.

W odpowiedzi na plucie w ryj i tak mocno kurtuazyjne. Osobiście sądziłem że te podziały już dawno się zatarły i są kompletną bzdurą, zwłaszcza widząc wzorowe zachowanie lubelskich kibiców w każdym aspekcie od momentu powrotu do eligi.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#16739 Postautor: Gelo » 27 marca 2023, o 10:05

Otwarte zapytanie czy macie kompleksy Polski B, to dla Ciebie mowa nienawiści? Wiele lat temu, gdy często w Lublinie przebywałem z takimi stwierdzeniami się zetknąłem.

To nie jest otwarte pytanie tylko prymitywna prowokacja. Z gatunku "czy przestał już Pan bić swoją żonę". Nie mamy kompleksów, bo nie mamy podstaw do kompleksów. Mamy najlepszych kibiców w Polsce mamy najlepszą drużynę w Polsce. Gdyby być złośliwym można by stwierdzić że to raczej Toruń ma kompleks Motoru, bo odkąd jesteśmy w ekstralidze jesteście regularnie gnojeni przez Motor mimo wielkich nazwisk. Apator jest jedną z najsłabiej jadących drużyn na naszym torze. I jak uwielbiam Toruń jako miasto tak kibiców macie pożal się Boże. Do kompletu dochodzi moralność kalego - nasz ruski dobry - nie nasz ruski to k...wa.

blajar
Trener

#16740 Postautor: blajar » 27 marca 2023, o 10:08

Piernik pisze:
Otwarte zapytanie czy macie kompleksy Polski B, to dla Ciebie mowa nienawiści? Wiele lat temu, gdy często w Lublinie przebywałem z takimi stwierdzeniami się zetknąłem. Stąd tam pojawiło się słowo "nadal". A pytanie zostaje otwarte na odpowiedź. Sądziłem że są tu na forum osoby z którymi da się wejść na temat tego bardzo trudnego tematu w merytoryczną dyskusję, a nie tylko standardowe plucie, palenie busów, czy inne ruskie onuce. Niestety te oczekiwania były bardzo złudne.

Czekaj, czekaj. Na podstawie wypowiedzi jednego, czy dwóch osób z forum wyciągasz wnioski dotyczące całej braci kibicowskiej z Lublina? W takim przypadku nie obrazisz się, że na podstawie obrazków z toruńskiego parkingu, czy zachowania względem J. Holdera, ja wyciągnę swoje na temat toruńskich kibiców, nie? Trąci "buszmenostwem" z daleka.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Piernik
Szkółkowicz

#16741 Postautor: Piernik » 27 marca 2023, o 10:12

Gelo pisze:
Otwarte zapytanie czy macie kompleksy Polski B, to dla Ciebie mowa nienawiści? Wiele lat temu, gdy często w Lublinie przebywałem z takimi stwierdzeniami się zetknąłem.

To nie jest otwarte pytanie tylko prymitywna prowokacja. Z gatunku "czy przestał już Pan bić swoją żonę". Nie mamy kompleksów, bo nie mamy podstaw do kompleksów. Mamy najlepszych kibiców w Polsce mamy najlepszą drużynę w Polsce. Gdyby być złośliwym można by stwierdzić że to raczej Toruń ma kompleks Motoru, bo odkąd jesteśmy w ekstralidze jesteście regularnie gnojeni przez Motor mimo wielkich nazwisk. Apator jest jedną z najsłabiej jadących drużyn na naszym torze. I jak uwielbiam Toruń jako miasto tak kibiców macie pożal się Boże. Do kompletu dochodzi moralność kalego - nasz ruski dobry - nie nasz ruski to k...wa.

Nigdzie nie napisałem nic dobrego o torunskich kibicach, bo biorąc pod uwagę spory odsetek idiotów nie da się nic dobrego napisać, tu pełna zgoda, nie polemizuje z tym. Podobnie dałoby się napisać o kibicach wszystkich drużyn, poza, jak wydawało się do wczoraj kibicach Motoru. I stąd moje szczere ubolewanie bo to miasto bliskie mojemu sercu, nie żadna prowokacja. Tak jak napisałem wyżej, to jedyne miejsce gdzie prowadzono merytoryczna dyskusję na trudne tematy, również w kwestii ruskow, chociaż nie śledzę forum regularnie. Aż nagle pojawiło się plucie w ryj i hejt.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#16742 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 27 marca 2023, o 10:19

blajar pisze:
Piernik pisze:

Czekaj, czekaj. Na podstawie wypowiedzi jednego, czy dwóch osób z forum wyciągasz wnioski dotyczące całej braci kibicowskiej z Lublina? W takim przypadku nie obrazisz się, że na podstawie obrazków z toruńskiego parkingu, czy zachowania względem J. Holdera, ja wyciągnę swoje na temat toruńskich kibiców, nie? Trąci "buszmenostwem" z daleka.

Nie musimy sięgać do Holdera czy parkingu toruńskiego. Wystarczy przypomnieć sobie sytuację po 14. biegu rewanżu w półfinale. Chyba pierwszy raz od powrotu do Ekstraligi, w Lublinie trzeba było użyć gazu względem kibiców.

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#16743 Postautor: luCas » 27 marca 2023, o 10:27

To co tam wtedy skakalo w sektorze gosci to trudno nazwac kibicami.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Haron90
Kadrowicz

#16744 Postautor: Haron90 » 27 marca 2023, o 10:33

Bydło i patola :-)

Raczejj
Junior

#16745 Postautor: Raczejj » 27 marca 2023, o 10:42

Z dedykacją dla Piernika, Polska B z kompleksami przedstawia:
https://www.youtube.com/shorts/xUn1WqVW_Z4

Piernik
Szkółkowicz

#16746 Postautor: Piernik » 27 marca 2023, o 10:45

Raczejj pisze:Z dedykacją dla Piernika, Polska B z kompleksami przedstawia:
https://www.youtube.com/shorts/xUn1WqVW_Z4

To są małpy, a wydawało mi się ze dyskusja dotyczy kibiców. Którym sformułowanie o pluciu w ryj w stosunku do władz żużla (czy nawet do kogokolwiek innego, z całym szacunkiem) nie przystoi, w dodatku sformułowanie nie spotykające się z żadną reakcją.

Haron90
Kadrowicz

#16747 Postautor: Haron90 » 27 marca 2023, o 10:57

Małpy tak się nie zachowują.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#16748 Postautor: kdsz » 27 marca 2023, o 11:10

Gelo pisze:To nie jest otwarte pytanie tylko prymitywna prowokacja. Z gatunku "czy przestał już Pan bić swoją żonę".

Dokładnie. Pisząc o kompleksach "Polski B" kolega z Torunia zachęcił forumową społeczność do merytorycznej dyskusji. A gdyby powiedział do sąsiada "Uszanowanie panie Janie! Widzę, że jest pan dzisiaj trzeźwy!", to byłoby to wyłącznie sympatyczne zagajenie, small talk rodem z windy. Bez jakichkolwiek podtekstów. Absolutnie.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

KDS
Junior

#16749 Postautor: KDS » 27 marca 2023, o 11:16

W każdej większej grupie kibiców znajdzie się jakaś patologia. U nas odsetek tej patologii jest po prostu trochę mniejszy, poniżej średniej krajowej. Plus są na trybunach osoby, które tą patologię skutecznie temperują.

Ale oczekiwanie, że wśród 8000 kibiców wszyscy co do jednego będą święci i kulturalni, jest absurdalne.

Piernik
Szkółkowicz

#16750 Postautor: Piernik » 27 marca 2023, o 11:24

kdsz pisze:
Gelo pisze:To nie jest otwarte pytanie tylko prymitywna prowokacja. Z gatunku "czy przestał już Pan bić swoją żonę".

Dokładnie. Pisząc o kompleksach "Polski B" kolega z Torunia zachęcił forumową społeczność do merytorycznej dyskusji. A gdyby powiedział do sąsiada "Uszanowanie panie Janie! Widzę, że jest pan dzisiaj trzeźwy!", to byłoby to wyłącznie sympatyczne zagajenie, small talk rodem z windy. Bez jakichkolwiek podtekstów. Absolutnie.

Widzę że to pytanie jakos szczególnie was uraziło, cóż myślałem że temat jakichkolwiek podziałów na Polski A, B, C to temat dawno miniony i można do tego nabrać jakiegoś dystansu.
Jeżeli kogokolwiek uraziło to sformułowanie to przepraszam,
Wszystkiego dobrego w nowym sezonie życzę i emocji na torze, a nie poza nim. Pozdrawiam.