Żużlowe różności
Re: Żużlowe różności
Pojechal z Maksiowym "firmamentem" 
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Nie sądziłem, że kiedykolwiek na tym forum będzie cisza, gdy nasz zawodnik będzie zdobywał 2. miejsce w plebiscycie Sportowca Roku xD
Wszyscy w żałobie, bo Fajdkowi znowu jest smutno.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Fajdkowi w dzieciństwie coś ciężkiego musiało na głowę spaść.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
To plebiscyt na najpopularniejszego a nie na najlepszego sportowca. A Fajdka przecież mało kto lubi z powodu burackich wypowiedzi, które serwuje z dużą regularnością.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
o stanie jego psychiki świadczą też sukcesy olimpijskie, gość przy 5 mistrzostwach świata (na przestrzeni 9 lat) ma jeden brąz na IO. Więc nie dość że burak, to ciśnienia nie trzyma, także w wystąpieniach publicznych
Fajdek jak co roku nie umie się pogodzić z tym jaką dyscyplinę sportową wybrał. O ile jestem w stanie zrozumieć ból dupy kiedy złoci medaliści olimpijscy przegrywają z piłkarzami, którzy nic nie osiągnęli w sezonie, o tym w "normalnym" sezonie lekkoatletycznym dziwić się takim wynikom mogą tylko ludzie bez wyobraźni.
Wiele mówi o nim też wspólny wywiad zaraz po złocie Nowickiego i brązie Fajdka na ostatnich IO, gdzie ten drugi zaczął sypać tekstami typu "jeszcze Ci trochę do mnie brakuje" i ogólnie cały wywiad gadał o sobie, gdzie obok stał złoty medalista olimpijski.
Co do głosowania to najlepiej spojrzeć jak zrobili to sami sportowcy:
https://www.polsatsport.pl/galeria/2023 ... 5/?item=11
Na Fajdka głosowali głównie tylko jego koledzy i koleżanki z lekkiej atletyki, a klasyfikacja wygląda tak:
Wyniki (3 pkt. za 1. miejsce, 2 pkt. za 2. i 1 pkt. za 3.):
1. Iga Świątek - 77 pkt
2. Dawid Kubacki - 18
3. Robert Lewandowski - 17
4. Bartosz Zmarzlik - 16
5. Wojciech Szczęsny - 12
6. Karolina Naja - 11
7. Anna Puławska - 10
8–9. Adrianna Kąkol, Dominika Putto - 8
10. Paweł Fajdek - 7
11–12. Kamil Semeniuk, Bartosz Kurek - 4
13. Katarzyna Zdziebło - 3
14–15. Pia Skrzyszowska, Anna Kiełbasińska - 2
16–18. Kajetan Kajetanowicz, Adrian Meronk, Adrianna Sułek - 1
Wiele mówi o nim też wspólny wywiad zaraz po złocie Nowickiego i brązie Fajdka na ostatnich IO, gdzie ten drugi zaczął sypać tekstami typu "jeszcze Ci trochę do mnie brakuje" i ogólnie cały wywiad gadał o sobie, gdzie obok stał złoty medalista olimpijski.
Co do głosowania to najlepiej spojrzeć jak zrobili to sami sportowcy:
https://www.polsatsport.pl/galeria/2023 ... 5/?item=11
Na Fajdka głosowali głównie tylko jego koledzy i koleżanki z lekkiej atletyki, a klasyfikacja wygląda tak:
Wyniki (3 pkt. za 1. miejsce, 2 pkt. za 2. i 1 pkt. za 3.):
1. Iga Świątek - 77 pkt
2. Dawid Kubacki - 18
3. Robert Lewandowski - 17
4. Bartosz Zmarzlik - 16
5. Wojciech Szczęsny - 12
6. Karolina Naja - 11
7. Anna Puławska - 10
8–9. Adrianna Kąkol, Dominika Putto - 8
10. Paweł Fajdek - 7
11–12. Kamil Semeniuk, Bartosz Kurek - 4
13. Katarzyna Zdziebło - 3
14–15. Pia Skrzyszowska, Anna Kiełbasińska - 2
16–18. Kajetan Kajetanowicz, Adrian Meronk, Adrianna Sułek - 1
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
RadeKas pisze:O ile jestem w stanie zrozumieć ból dupy kiedy złoci medaliści olimpijscy przegrywają z piłkarzami, którzy nic nie osiągnęli w sezonie, o tym w "normalnym" sezonie lekkoatletycznym dziwić się takim wynikom mogą tylko ludzie bez wyobraźni.
A ja nie jestem w stanie tego zrozumieć. Tak samo jak nie rozumiałem bólu dupy Kszczota o większe zarobki piłkarzy.
Uprawiasz sport, który interesuje więcej osób to masz szansę na większe zarobki oraz generujesz większe zainteresowanie, przez co masz również większą szansę na wygrywanie plebiscytów. Przecież to takie proste.
A już teksty typu "może zacznę przegrywać" są nieprawdopodobnie żenujące. To zacznij gościu, jak widać po plebiscycie i tak mało kogo to obchodzi
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Gość ma ewidentnie małego ptaszka i tyle.
zarobki to inna sprawa, tu decyduje rynek. To nie jest moralnie sprawiedliwe, że byle piłkarz, który w dodatku kopie się po czole, zarabia lepiej niż mistrz świata w siatkówce, ale na to nic nie poradzimy. Wszelka ingerencja, jak np. wyrównywanie zarobków kobiet i mężczyzn (chociażby w tenisie) jest moim zdaniem niesłuszne. Sponsorzy i kibice płacą za konkretną dyscyplinę, w konkretnym wydaniu.
Natomiast plebiscyty może powinny być inaczej rozstrzygane. Tyle, że tu dochodzą pieniądze, sms-y i inne duperele co stanowi magnes dla ludzi. W tym roku Lewandowski nie zasłużył nawet na podium, ale przez 2 lata był wybierany piłkarzem roku FIFA. Jeśli Polak jest najlepszy w sporcie uprawianym przez 250-300 mln osób na całym świecie, to zwycięstwo w takim konkursie nie powinno być dyskutowane.
Natomiast plebiscyty może powinny być inaczej rozstrzygane. Tyle, że tu dochodzą pieniądze, sms-y i inne duperele co stanowi magnes dla ludzi. W tym roku Lewandowski nie zasłużył nawet na podium, ale przez 2 lata był wybierany piłkarzem roku FIFA. Jeśli Polak jest najlepszy w sporcie uprawianym przez 250-300 mln osób na całym świecie, to zwycięstwo w takim konkursie nie powinno być dyskutowane.
Wystarczy powiedzieć, że bywały lata, gdzie w tego typu plebiscytach w Finlandii czy Austrii, wygrywali piłkarze, gdzie piłkarzy mają w tych krajach po prostu śmiesznych a w sportach zimowych wielkie postaci.
Mnie też zaskoczyło całkiem wysokie 7. miejsce golfisty, który na światowych listach jest - uwaga - 49...
To nie wszystko wśród nominowanych znalazł się drugoligowy kierowca rajdowy - Kajetanowicz. Jak to zobaczyłem to myślałem że coś mi umknęło i facet nagle wszedł do WRC i sobie radzi
nic z tych rzeczy
Mnie też zaskoczyło całkiem wysokie 7. miejsce golfisty, który na światowych listach jest - uwaga - 49...
To nie wszystko wśród nominowanych znalazł się drugoligowy kierowca rajdowy - Kajetanowicz. Jak to zobaczyłem to myślałem że coś mi umknęło i facet nagle wszedł do WRC i sobie radzi
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
kibicLBN pisze:Wystarczy powiedzieć, że bywały lata, gdzie w tego typu plebiscytach w Finlandii czy Austrii, wygrywali piłkarze, gdzie piłkarzy mają w tych krajach po prostu śmiesznych a w sportach zimowych wielkie postaci.
To nie wszystko wśród nominowanych znalazł się drugoligowy kierowca rajdowy - Kajetanowicz. Jak to zobaczyłem to myślałem że coś mi umknęło i facet nagle wszedł do WRC i sobie radzinic z tych rzeczy
Mało tego. Wczorajszy plebiscyt wygrała reprezentantka dyscypliny, w której mamy 20 razy lepszych zawodników, że wspomnę tylko Huberta Hurkacza. Jest to zatem głupkowata zabawa dla kibiców-ignorantów, której wyniki są skrajnie nieobiektywne, a więc nie ma co do nich przywiązywać wagi. Skupmy się raczej na budowaniu silniejszej pozycji żużla w naszym kraju, bo tylko to nas może uratować przed zaplanowaną przez FIM zagładą tej dyscypliny.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Plebiscyt, jak poniekąd nazwa wskazuje, jest konkursem popularności, a nie obiektywnym sposobem wyłaniania najlepszego, w tym wypadku, sportowca. I tak należy do tego podchodzić. Zresztą niby jak mozna obiektywnie porównać osiagnięcia w dwóch róznych dyscyplinach. Niby jakim kryterium chcemy się kierować osądzając, czy Mistrzostwo Świata Fajdka jest lepszym i wiekszym sukcesem niż np. bodajże 3 rekordy świata Oli Mirosław. Albo brazowy medal olimpijki Kubackiego?
Fajdka lubię, ale jego pretensje są z dupy, bo w gruncie rzeczy nie wiadomo, do kogo je kieruje. Do organizatorów czy do kibiców? Zresztą nie wiem, co jego 5 tytułów ma do 2022 roku, bo wedy wywalczył zdaje się tylko jeden z nich. A jeśli już chce, by ludzie się kierowali wszystkimi jego osiągnięciami, to niestety musi sobie zdawać sprawę, że w sumie od tych złotych medali to w pamieci kibiców zapadł mocniej z zupełnie innych powodów. Jasne, że to nie jest sprawiedliwe, ale takie życie.
A jeszcze co do samego Plebiscytu PS. Miał on swój niepodważalny status i renomę jeszcze w latach 90-tych i pierwszej dekadzie XXI wieku. Wtedy do oddania głosu nie wystarczyło kliknąc w kilku miejsach, ale trzeba było wyciąć kupon, wypełnić, pójść na pocztę i wysłać. Trzeba było się trochę wysilić. A na to decydowali się głównie ludzie, którzy pojęcie o sporcie mieli trochę większe niż Lewandowski i Małysz. Od czasów gdy mam erę internetu i SM, to te wszystkie plebiscyty, gdzie decydują widzowie nie różnią się absolutnie niczym od słynnego audio-tele z 1996 roku i wygranej Citki z Mauer.
Fajdka lubię, ale jego pretensje są z dupy, bo w gruncie rzeczy nie wiadomo, do kogo je kieruje. Do organizatorów czy do kibiców? Zresztą nie wiem, co jego 5 tytułów ma do 2022 roku, bo wedy wywalczył zdaje się tylko jeden z nich. A jeśli już chce, by ludzie się kierowali wszystkimi jego osiągnięciami, to niestety musi sobie zdawać sprawę, że w sumie od tych złotych medali to w pamieci kibiców zapadł mocniej z zupełnie innych powodów. Jasne, że to nie jest sprawiedliwe, ale takie życie.
A jeszcze co do samego Plebiscytu PS. Miał on swój niepodważalny status i renomę jeszcze w latach 90-tych i pierwszej dekadzie XXI wieku. Wtedy do oddania głosu nie wystarczyło kliknąc w kilku miejsach, ale trzeba było wyciąć kupon, wypełnić, pójść na pocztę i wysłać. Trzeba było się trochę wysilić. A na to decydowali się głównie ludzie, którzy pojęcie o sporcie mieli trochę większe niż Lewandowski i Małysz. Od czasów gdy mam erę internetu i SM, to te wszystkie plebiscyty, gdzie decydują widzowie nie różnią się absolutnie niczym od słynnego audio-tele z 1996 roku i wygranej Citki z Mauer.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Flagg pisze: A na to decydowali się głównie ludzie, którzy pojęcie o sporcie mieli trochę większe niż Lewandowski i Małysz.
A co jest nie tak z pojeciem o sporcie Lewandowskiego i Malysza?
@Flagg
Nie wiem dlaczego sądzisz, że jak trzeba było bardziej się wysilić to na oddanie głosu decydowały się osoby mające większe pojęcie o sporcie. Moim zdaniem po prostu były to osoby, którym bardzo zależało, bo byli zapalonymi kibicami jakiegoś zawodnika lub dyscypliny, jego znajomymi albo pochodzili z tej samej miejscowości co on. Teraz głosów jest oczywiście więcej, ale nie ma to raczej żadnego związku z poziomem wiedzy głosujących.
Zresztą na początku wypowiedzi trafiłeś w dziesiątkę. Nie da się obiektywnie wybrać najlepszego sportowca roku, dlatego jest to wyłącznie konkurs popularności. Pan Młociarz żali się, że nie jest tak popularny jak wyżej sklasyfikowani. Groteska.
Nie wiem dlaczego sądzisz, że jak trzeba było bardziej się wysilić to na oddanie głosu decydowały się osoby mające większe pojęcie o sporcie. Moim zdaniem po prostu były to osoby, którym bardzo zależało, bo byli zapalonymi kibicami jakiegoś zawodnika lub dyscypliny, jego znajomymi albo pochodzili z tej samej miejscowości co on. Teraz głosów jest oczywiście więcej, ale nie ma to raczej żadnego związku z poziomem wiedzy głosujących.
Zresztą na początku wypowiedzi trafiłeś w dziesiątkę. Nie da się obiektywnie wybrać najlepszego sportowca roku, dlatego jest to wyłącznie konkurs popularności. Pan Młociarz żali się, że nie jest tak popularny jak wyżej sklasyfikowani. Groteska.
Fajdek ma umysł siedmiolatka.
go! pisze:Flagg pisze: A na to decydowali się głównie ludzie, którzy pojęcie o sporcie mieli trochę większe niż Lewandowski i Małysz.
A co jest nie tak z pojeciem o sporcie Lewandowskiego i Malysza?
Niefortunny skrót myslowy. Chodziło o ludzi, którym sport kojarzy się tylko z Lewandowskim i Małyszem.
@Kargolo
Nie do końca się zgodzę. W latach 90-tych kupowałem PS regularnie, praktycznie codziennie. Gdy ruszał plebiscyt, to miał on swoja rubryke w codziennej gazecie. Tam były tez np. drukowane listy od kibiców, gdzie nie tylko podawali swoje typy, ale też uzasadnienia. Czasem były to elaboraty o niebo lepsze niż 90% dzisiejszych "artykułów". Poza tym, głosowali przede wszystkim ludzie, którzy kupowali gazetę i ją czytali. A kupowali ludzie intereujący sie sportem, a nie jednym zawodnikiem czy dyscypliną. Przecież fani żużla nie kupowali PS, tylko np. tygodnik zuzlowy. Ich wiedza o sporcie była jednak trochę szersza niż przeciętnego głosującego dzisiaj. Zresztą sam system głosowania tez był o niebo sprawiedliwszy, bo podawałeś całą dziesiątkę, gdzie pierwszy dostawał 10 pkt, drugi 9 itp. A teraz? Wybierasz chyba jednego, klikasz i pozamiatane. Wypisz wymaluj Audio-tele z 1996, które było czystym konkursem popularności, w którym głosowali w dużej mierze ludzie przypadkowi, którzy zobaczyli reklame w TV i podjarali się możliwością wygrania nagrody. A że większość z nich kojarzyła wtedy będacego na fali Citkę, który strzelał braki w LM, to chłop koncertowo opędzlował Mauer. W tym samym roku w plebiscycie PS ledwo załapał się na 10 miejsce.
Mówisz o zapalonych kibicach jednego zawodnika/dyscypliny, którzy czuli większą motywację do zagłosowania na swojego pupila. Właśnie dzisiaj mamy to zjawisko. Social Media czy to klubów, czy zawodników co chwila zachęcają "Ej, zagłosuj na mnie!". I taki kibic np. żuzlowego Motoru, który wie, ze gospodarze jeżdżą w ciemnieszych kaskach, a przy okazji nie ma zielonego pojęcia kto to jest Fajdek czy Mirosław, wchodzi, klika i głosuje. Przecież 7 miejsce Meronka to nic innego jak mega mobilizacja środowiska golfowego w Polsce. Bo przeciętny Polak ma o nim takie same pojęcie jak o mistrzu świata w psich zaprzegach.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Tak, oczywiście opisane przeze mnie i Ciebie zjawisko występuje do dzisiaj. Ja jednak uważam, że wiele się w tej kwestii nie zmieniło. Dlatego był i jest to konkurs popularności.
Jasne, ale jednak wtedy miało ono dużo mniejszą skalę, a dodatkowo było skutecznie kontrowane sposobem punktacji. Bo teraz ja wejdę i zagłosuję na Świątek, a fan golfa wejdzie i zagłosuje na Meronka, to w wyścigu o tytuł sportowca roku jest remis 1-1. Kiedyś taki fan Meronka też dałby na 1 miejscu swojego idola, ale jednocześnie na drugim, trzecim itd umieściłby pewnie jakiegos mistrza olimpijskiego czy swiata. Ja dałbym Świątek na 1 miejscu, Meronka pominał i w wyścigu mamy 19-10 dla Igi.
Zgadzam się z Flagg. Jednak przy poprzednim systemie głosowania była większa szansa, że głosujący w ogóle znali wszystkich nominowanych. Wypełnienie takiego kuponu, gdzie musiałeś podać 10 nazwisk jednak wymagało jakiejś chociaż nieco dłuższej chwili refleksji, przemyślenia wyboru, przejrzenia nominowanych. Sms możesz wysłać w 3 sekundy pod wpływem impulsu po usłyszeniu znajomego nazwiska.
Oczywiście, że nie ma co porównywać sportowców z różnych dyscyplin, dlatego dla mnie samo dostanie się do TOP 10 jest wielkim wyróżnieniem, a już to czy ktoś był 4 czy 7 nie miało większego znaczenia. Choćby z tego powodu pretensje Fajdka są z dupy. Został doceniony. Jest w TOP 10. O co to wielkie halo?
Ja montując te 20 lat temu swoje "dziesiątki" zazwyczaj kierowałem się tym, jak dużo "na swoim poletku" osiągnął dany sportowiec, na ile osiągnął top-topów, a na ile ma jeszcze jakieś rezerwy. Oczywiście zawsze jest tutaj problem ze sportami drużynowymi, bo zawodnik jest uzależniony od kolegów i sam nic nie osiągnie. Ja przyjmowałem, że w roku olimpijskim zawsze złoci medaliści mają pierwszeństwo. Jednak złoto IO to jest top-topów. Oczywiście sporty nieolimpijskie są tutaj pokrzywdzone, ale cóż zrobić. Igrzyska to igrzyska ;) I Fajdek tak naprawdę też chyba z tyłu głowy ma tego świadomość próbując tymi pretensjami trochę usprawiedliwić się sam przed sobą ze swoich "olimpijskich słabości". Jak uprawiasz dyscyplinę, które nikt poza IO nie ogląda, to oczywiste, że tylko na IO możesz się im pokazać. I tak Fajdek ma lepiej od takiego Kusznierewicza czy R. Mauer, bo jednak MŚ, ME czy (dawniej) Złota Ligę się zazwyczaj oglądało w przeciwieństwie do regat na końcu świata czy strzelania w jakiejś piwnicy.
Oczywiście, że nie ma co porównywać sportowców z różnych dyscyplin, dlatego dla mnie samo dostanie się do TOP 10 jest wielkim wyróżnieniem, a już to czy ktoś był 4 czy 7 nie miało większego znaczenia. Choćby z tego powodu pretensje Fajdka są z dupy. Został doceniony. Jest w TOP 10. O co to wielkie halo?
Ja montując te 20 lat temu swoje "dziesiątki" zazwyczaj kierowałem się tym, jak dużo "na swoim poletku" osiągnął dany sportowiec, na ile osiągnął top-topów, a na ile ma jeszcze jakieś rezerwy. Oczywiście zawsze jest tutaj problem ze sportami drużynowymi, bo zawodnik jest uzależniony od kolegów i sam nic nie osiągnie. Ja przyjmowałem, że w roku olimpijskim zawsze złoci medaliści mają pierwszeństwo. Jednak złoto IO to jest top-topów. Oczywiście sporty nieolimpijskie są tutaj pokrzywdzone, ale cóż zrobić. Igrzyska to igrzyska ;) I Fajdek tak naprawdę też chyba z tyłu głowy ma tego świadomość próbując tymi pretensjami trochę usprawiedliwić się sam przed sobą ze swoich "olimpijskich słabości". Jak uprawiasz dyscyplinę, które nikt poza IO nie ogląda, to oczywiste, że tylko na IO możesz się im pokazać. I tak Fajdek ma lepiej od takiego Kusznierewicza czy R. Mauer, bo jednak MŚ, ME czy (dawniej) Złota Ligę się zazwyczaj oglądało w przeciwieństwie do regat na końcu świata czy strzelania w jakiejś piwnicy.
Ostatnio zmieniony 9 stycznia 2023, o 16:46 przez dannie, łącznie zmieniany 1 raz.
a propos plebiscytu przejrzałem 3 typowania ( Zmora , Cieślak , Dowhan ) to Wilki 3x razy ósme , pierwsza czwórka identycznie Sparta , Motor ,Czewa , Apator i kosmetyczne różnice ma miejscach 5-7 .
KuSZnierewicza ;)
Poza tym wszystko się zgadza :)
Jeszcze niecałe 3 miesiące i pogadamy o żużlu zamiast o pierdołach ;)
Myślę, że w normalnych warunkach o 6 miejsce będzie zażarta rywalizacja między Grudziądzem, Lesznem i Krosnem.
A przez normalne warunki rozumiem brak trzęsienia ziemi w Gorzowie, bo tam jest 50% szans, że to całe gówno uderzy w końcu w wentylator.
Jeszcze niecałe 3 miesiące i pogadamy o żużlu zamiast o pierdołach ;)
Oby się zdziwili z tymi Wilkami :)Karamba pisze:a propos plebiscytu przejrzałem 3 typowania ( Zmora , Cieślak , Dowhan ) to Wilki 3x razy ósme , pierwsza czwórka identycznie Sparta , Motor ,Czewa , Apator i kosmetyczne różnice ma miejscach 5-7 .
Myślę, że w normalnych warunkach o 6 miejsce będzie zażarta rywalizacja między Grudziądzem, Lesznem i Krosnem.
A przez normalne warunki rozumiem brak trzęsienia ziemi w Gorzowie, bo tam jest 50% szans, że to całe gówno uderzy w końcu w wentylator.
Kargolo pisze:KuSZnierewicza ;)
O! Ale wtopa! Dzięki za czujność ;)
https://www.facebook.com/40961167910395 ... ywJLDRsfl/
"❗TOMAS H. JONASSON ZAWIESZONY W SEZONIE 2023❗
W poniedziałkowy wieczór stało się jasne, że Szweda nie zobaczymy na żużlowych torach w nadchodzącym sezonie - Szwedzka Konfederacja Sportowa potwierdziła zawieszenie żużlowca na 12 miesięcy. Powodem zawieszenia jest zażywanie zabronionych substancji, których - jak podaje dziennik Dagens Vastervik - zawodnik nie otrzymał od lekarza, a chodzi o metylofenidat i deksamfetaminę. Jonasson pozytywny wynik testu antydopingowego uzyskał w sierpniu 2022 po zawodach w Hagfors, a 12 września tego samego roku został zawieszony."
Od dawna coś z nim było nie tak. Zastanawiająco beznadziejna i niebezpieczna jazda. Jeśli jeździł pod wpływem to dobrze, że nikomu nie zrobił poważniejszej krzywdy.
"❗TOMAS H. JONASSON ZAWIESZONY W SEZONIE 2023❗
W poniedziałkowy wieczór stało się jasne, że Szweda nie zobaczymy na żużlowych torach w nadchodzącym sezonie - Szwedzka Konfederacja Sportowa potwierdziła zawieszenie żużlowca na 12 miesięcy. Powodem zawieszenia jest zażywanie zabronionych substancji, których - jak podaje dziennik Dagens Vastervik - zawodnik nie otrzymał od lekarza, a chodzi o metylofenidat i deksamfetaminę. Jonasson pozytywny wynik testu antydopingowego uzyskał w sierpniu 2022 po zawodach w Hagfors, a 12 września tego samego roku został zawieszony."
Od dawna coś z nim było nie tak. Zastanawiająco beznadziejna i niebezpieczna jazda. Jeśli jeździł pod wpływem to dobrze, że nikomu nie zrobił poważniejszej krzywdy.