Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
rumburaquee
Zawodowiec

Re: Stadion

#7901 Postautor: rumburaquee » 29 listopada 2022, o 11:02

Ketrab pisze:Arena Lublin została wybudowana, ponieważ były dofinansowania z Unii Europejskiej na takie obiekty. Ogólnie to bardzo ładny i funkcjonalny obiekt. Motor piłkarski w ciągu 2-3 lata może być w zupełnie innym miejscu.

Tak ligę albo dwie nizej

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#7902 Postautor: Cooper » 29 listopada 2022, o 14:18

Gelo pisze:
Cooper pisze:Dziwne że jak robią drogę w mieście to nie jest płatna... bo też nie widzę korzyści dla UM.

Gdyby nie uprawiany od kilku lat gwałt rządu na samorządach to w ogóle byśmy nie prowadzili tej dyskusji.

Jakie jest źródło wiedzy do wygłaszania tak jakrawych tez? Trzaskowski via tvn czy onet?

Proszę Cię, nie mów, że nie masz orientacji, że miasta (gminy) dostały po dupie i w jaki sposób. Centralizacja środków i wpływów przez obecny rząd to norma, w dodatku ostatnio służy ratowaniu dziury budżetowej już tylko (czyli pieniądze niekoniecznie "wracają"). Skok na PIT to jeden z przykładów. Rozdawnia "czeków" wg uznania partyjnego drugi. Itd.
Samorządy to sól w oku obecnej władzy, a szkoda, bo niezależnie od opcji niezależność samorządów to jeszcze jedyne co nam w miarę dobrego pozostało (mimo patologii o których piszesz).

Czarek pisze: coś przynosi straty to sprzedaj to/sprywatyzuj.

Już widzę te kolejki chętnych na zakup ZDiMu, MOSiRu, ZTMu... z całym ich "bagażem". Ale byłoby wtedy wesoło, mokry sen Korwina :)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7903 Postautor: Gelo » 29 listopada 2022, o 14:26

Aha - czyli "skokiem na PIT" jest jego obnizenie dla ludzi, żeby płacili mniej... interesujący pogląd - genialny w prostocie a jednocześnie oryginalny ;)
Samorządy to sól w oku obecnej władzy, a szkoda, bo niezależnie od opcji niezależność samorządów to jeszcze jedyne co nam w miarę dobrego pozostało (mimo patologii o których piszesz).
I całe szczęście, że tak jest. Złodziejom i nieudacznikom należy odgórnie zakręcić kurek. A jak to mają w zwyczaju zawsze mogą dostać euro w reklamówkach z cdu, a swoje dziwolągi nazywane kampusami opłacać z niemieckich fundacji. I na kodziarstwo wystarczy po 50 zł na łeb żeby trochę poskakało pod domem Kaczyńskiego. Wszak każdy grosz się przyda. To 70-letnia młodzież platformerska z obciętymi ubeckimi emeryturkami.
Ostatnio zmieniony 29 listopada 2022, o 14:43 przez Gelo, łącznie zmieniany 5 razy.

Czarek
Trener

#7904 Postautor: Czarek » 29 listopada 2022, o 14:29

Cooper pisze:
Czarek pisze: coś przynosi straty to sprzedaj to/sprywatyzuj.

Już widzę te kolejki chętnych na zakup ZDiMu, MOSiRu, ZTMu... z całym ich "bagażem". Ale byłoby wtedy wesoło, mokry sen Korwina :)

Każda z nich ma majątek. Komunikacja prywatna w Lublinie już była i nie jest to żadna utopia.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#7905 Postautor: Cooper » 29 listopada 2022, o 14:48

Gelo pisze:Aha - czyli "skokiem na PIT" jest jego obnizenie dla ludzi, żeby płacili mniej... interesujący pogląd - genialny w prostocie a jednocześnie oryginalny ;)
I całe szczęście, że tak jest. Złodziejom i nieudacznikom należy odgórnie zakręcić kurek. A jak to mają w zwyczaju zawsze mogą dostać euro w reklamówkach z cdu, a swoje dziwolągi nazywane kampusami opłacać z niemieckich fundacji. I na kodziarstwo wystarczy po 50 zł na łeb żeby trochę poskakało pod domem Kaczyńskiego. Wszak każdy grosz się przyda. To 70-letnia młodzież platformerska z obciętymi ubeckimi emeryturkami.

Tak jest, wystarczy nie kraść, dzięki temu mamy już taki dobrobyt od 2016.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7906 Postautor: Gelo » 29 listopada 2022, o 14:56

Dokładnie wystarczy nie kraść. Wystarczy uszczelnić lukę vatowską i nie zabierać ludziom pieniędzy z OFE mówiąc, że tak w zasadzie to nie są ich pieniądze. Czy to dobrobyt? Może jeszcze nie. Ale przynajmniej z jednego z największych bezroboci w Europie mamy teraz najniższe, zdaje się za Czechami.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#7907 Postautor: Cooper » 29 listopada 2022, o 14:59

W PRLu też nie było bezrobocia. Ale w sumie teraz w wielu aspektach to taki PRL-bis, wielu się podoba.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7908 Postautor: Gelo » 29 listopada 2022, o 15:02

Nazywam to hasłowym podejściem do tematu. Gdzieś zasłyszane, przetworzone i podprogowo przekazane dalej bez głębszej analizy - typowe dla antypisowców i zarzucających na lewo. PRL-bis powiadasz? Miałem tą wątpliwą przyjemność żyć w PRL-u i ja tu nie widzę żadnych analogii.

BR
Senior

#7909 Postautor: BR » 29 listopada 2022, o 18:54

Czarek pisze: Żużel jest traktowany przez ratusz jako zło konieczne. Owszem teraz można się ogrzać w blasku jego sukcesu, liczyć na przychylność kibiców-idiotów, ale dalej jest piątym kołem u wozu, a po jego upadku słychać będzie wielki huk kamienia, spadającego z serca grupy trzymającej władzę w mieście.

Tutaj się nie zgodzę, żużel BYŁ traktowany jak piątek koło u wozu. Obecny poziom finansowania świadczy o diametralnej zmianie nastawiania władz miasta do tego sportu.
Można się domyślać, że chodzi o pewne znajomości polityczne, dla przypomnienia pan Więckowski był kiedyś radnym m. Lublin.
Przez kilkanaście lat miasto rzucało ochłapy i to dosłownie (50-100k?) teraz to jest eldorado.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7910 Postautor: Gelo » 29 listopada 2022, o 19:21

To jeszcze nie wszystko. Chronologia zdarzeń była taka, że Więckowski postanowił wejść w żużel (szkółka finansowana z miasta). Pech chciał że żużlem zawiadował wtedy Zając. Dziadowsko to dziadowsko ale zawsze. Panowie z PO postanowili go rozrobić. I trzeba przyznać że zablokowanie licencji przez niedopuszczenie do korzystania z miejskiego obiektu to była dobrze przemyślana akcja. Szkoda że kosztem zniknięcia Lublina z żużlowej mapy.

Czarek
Trener

#7911 Postautor: Czarek » 29 listopada 2022, o 19:43

BR pisze:
Czarek pisze: Żużel jest traktowany przez ratusz jako zło konieczne. Owszem teraz można się ogrzać w blasku jego sukcesu, liczyć na przychylność kibiców-idiotów, ale dalej jest piątym kołem u wozu, a po jego upadku słychać będzie wielki huk kamienia, spadającego z serca grupy trzymającej władzę w mieście.

Tutaj się nie zgodzę, żużel BYŁ traktowany jak piątek koło u wozu. Obecny poziom finansowania świadczy o diametralnej zmianie nastawiania władz miasta do tego sportu.
Można się domyślać, że chodzi o pewne znajomości polityczne, dla przypomnienia pan Więckowski był kiedyś radnym m. Lublin.
Przez kilkanaście lat miasto rzucało ochłapy i to dosłownie (50-100k?) teraz to jest eldorado.

Po pierwsze nie dało się na lubelski żużel wypinać miejskim zadem w nieskończoność. Po drugie poziom finansowania szczypiorniaka i piłki nożnej jest dalej za wysoki w stosunku do zainteresowania lublinian tymi zespołami, a żużla za niski.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#7912 Postautor: Torsen » 29 listopada 2022, o 23:40

Gelo pisze:Miałem tą wątpliwą przyjemność żyć w PRL-u i ja tu nie widzę żadnych analogii.

Fasada parlamentaryzmu
Podporzadkowanie prokuratury
Podporzadkowanie sądów
Sprawowanie faktycznych rządów przez I Sekretarza
Totalna centralizacja
Nieufność do wszystkiego, co niezależne
Polityka historyczna
Kult jednostki
Propaganda w szkolnictwie
Państwo w gospodarce
Kariery nomenklatury
Drukowanie pustego pieniądza i inflacja
Socjalizm
Już pamiętasz, czy wymieniać dalej?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7913 Postautor: Gelo » 30 listopada 2022, o 06:50

Możesz wymieniać w nieskończoność. Same hasłowe brednie bez żadnego konkretu z jednym wspólnym mianownikiem - antypis. Wypisz wymaluj program wyborczy Tuska.

Sebekmotor
Kadrowicz

#7914 Postautor: Sebekmotor » 30 listopada 2022, o 06:53

Z tym podprzadkowaniem sądów to Cię mocno poniosło :) a władza 1 sekretarza? Taka mamy konstytucję :)

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#7915 Postautor: Kshyhu » 30 listopada 2022, o 09:02

Konstytucja przewiduje kult jednostki i sprawowanie realnej władzy z tylnego stołka przez szeregowego posła? Wskaż konkretny artykuł.

Gelo - bardzo czekałem na Twój komentarz dotyczący mojego wpisu o świadomym przewaleniu 4 nowoczesnych, zadaszonych stadionów przez zaciekłe blokowanie postanowień TSUE przez obecną władzę, dla własnego widzimisię. Nie doczekałem się. Nie wpisuje się w to w Twoją propagandę, czy po prostu w TVP o tym nie powiedzieli i zgłębiasz od wczoraj temat?
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#7916 Postautor: Hayden » 30 listopada 2022, o 09:32

Kshyhu pisze:Gelo - bardzo czekałem na Twój komentarz dotyczący mojego wpisu o świadomym przewaleniu 4 nowoczesnych, zadaszonych stadionów przez zaciekłe blokowanie postanowień TSUE przez obecną władzę, dla własnego widzimisię. Nie doczekałem się. Nie wpisuje się w to w Twoją propagandę, czy po prostu w TVP o tym nie powiedzieli i zgłębiasz od wczoraj temat?

Przecież to totalna opozycja do spółki z Brukselą/Niemcami/eurokratami/tęczowymi faszystami blokują należne Polsce pieniądze a nie rząd. Wiem bo oglądam wiadomości tvpis prawie codziennie :)
Motor mocny

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7917 Postautor: Gelo » 30 listopada 2022, o 09:33

Ja wprawdzie czerpię czasami perwersyjną satysfakcję z intelektualnego orania dyletantów ale co do zasady trudno jest mi reagować na zaczepki spod ośmiu gwiazdek. Ja po prostu nie mam na to ani czasu ani ochoty.

Sebekmotor
Kadrowicz

#7918 Postautor: Sebekmotor » 30 listopada 2022, o 09:42

[quote="Kshyhu"]Konstytucja przewiduje kult jednostki i sprawowanie realnej władzy z tylnego stołka przez szeregowego posła? Wskaż konkretny artykuł.

Nie ma czegoś takiego jak kult jednostki w Polsce, jest co najwyżej lizusostwo. Co do sprawowania władzy przez jednego posła? Przecież to wynika wprost z tej genialnej konstytucji. W dużym skrócie jaka instytucja ma w Pl najwięcej władzy? Tak Sejm I jego większość, a że obecnie szefem tej większości jest pan bez konta bankowego ,który robi co chce ze swoją konkurencja? To tylko świadczy o opozycji. Ko-nsty-tucja.

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#7919 Postautor: Kshyhu » 30 listopada 2022, o 09:43

Gelo pisze:Ja wprawdzie czerpię czasami perwersyjną satysfakcję z intelektualnego orania dyletantów ale co do zasady trudno jest mi reagować na zaczepki spod ośmiu gwiazdek. Ja po prostu nie mam na to ani czasu ani ochoty.

Póki co nie zaorałeś nikogo. Używasz jedynie tekstów, zaczerpniętych wprost z mediów rządowych - "hasłowe brednie", "antypis", "totalna opozycja".
Chłopie! Ludzie przytaczają tu konkretne argumenty! Rzucając tylko hasełka z TVP jedynie obnażasz siebie, pokazując, że nie masz kompletnie nic do powiedzenia, nie mówiąc już o możliwości merytorycznej dyskusji. Napisz coś mądrego, może przekonasz kogoś do swoich "racji".
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7920 Postautor: Gelo » 30 listopada 2022, o 09:46

Jak czytam o kulcie jednostki, socjalizmie w Polsce, o blokowaniu środków przez rząd reaguję - tak samo jak na wpisy o sasinowym Motorze, upadku klubu po przegranych przez PIS wyborach, o spółkach skarbu państwa. Wypada się tylko uśmiechnąć z politowaniem.

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#7921 Postautor: Kshyhu » 30 listopada 2022, o 09:50

Odbij piłeczkę - wyjaśnij, dlaczego nasz rząd nie spełnia postanowień unijnych trybunałów, do respektowania których jest zobowiązany traktatami? Dlaczego Morawiecki zgadza się na tzw. "kamienie milowe" (które odblokowałyby od razu unijne fundusze!), podaje rękę unijnym komisarzom, a potem wypina się na nich gołą d***? To kto blokuje te fundusze? Opozycja, która nie ma w tym momencie żadnej realnej władzy w Polsce? Otwórz oczy :)
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7922 Postautor: Gelo » 30 listopada 2022, o 09:54

Już Ci to kiedyś pisałem - jak ktoś jest wyznawcą ośmiu gwiazdek ma budyń zamiast mózgu. Dyskusje nie mają sensu. I mam nadzieje, że zdajesz sobie sprawę że powyżej nie napisałeś ani jednego prawdziwego i mądrego słowa...

Sebekmotor
Kadrowicz

#7923 Postautor: Sebekmotor » 30 listopada 2022, o 09:55

Pytanie czy TSUE wydaje swoje "wyroki" zgodnie z traktatami? Nie wiem czy słyszałeś wypowiedź naszej złotej pani vor der Leyen, która oczekuje od Pl, że ta zgodzi się by jeden sędzia mógł kwestionować prawo innego sędziego do orzekania. Naprawdę myślisz, że tu chodzi o jakaś praworządność? Sam Duda powiedział wprost, że nasza złota pani go oszukała. Tak samo jak kiedyś oszukiwali L Kaczyńskiego, później Morawieckiego i teraz Dudę. A nasi umiłowani przywódcy dalej uważają, że mają do czynienia z porzadnymi ludźmi, a nie zwykłymi oszustami.
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2022, o 09:58 przez Sebekmotor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7924 Postautor: Gelo » 30 listopada 2022, o 09:58

Nawet mój nieżyjący pies wie, że tu chodzi o instalację Tuska na premiera. Przecież oni (z EPP) tego nie ukrywają i mówią o tym wprost. "Donald, remember, when we see each other again, we will see you, as you said, as a Prime Minister". autor: Urszulka

Sebekmotor
Kadrowicz

#7925 Postautor: Sebekmotor » 30 listopada 2022, o 10:00

I może wtedy będzie jakaś kasa, chociaż i to nie jest pewne.