Nasi rywale - 2022
Re: Nasi rywale - 2022
To w następnym nie jeżdżą zwolennicy LGBT albo antysemici. A co.
No może nie aż tak. Przecież u nas ma jeździć Lindgren
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Możni naszej ligi są w potrzebie, więc koniec z wygłupami. Czy ktoś czegoś nie rozumie?
Jeden sezon poświęcili, ale na tym koniec
Jeden sezon poświęcili, ale na tym koniec
O kurva zapomniałem. Lindgren, Zmarzlik. Decyzja o odpuszczeniu następnego sezonu ze wszech miar słuszna. Brawo ja. Ale drużyna. Jeszcze Dym, Sówka i Matousek i zmieniam obywatelstwo na krośnieńskie.
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
No i dopuszczenie trzech ruskich otwiera im drogę do roszczeń za straty w minionym sezonie, zresztą nie tylko im, ale też ich klubom. Chociaż kluby może odpuszcza, zapewne panowie już się dogadali. Ale zawodnicy pewnie polwalczą albo? Dostaną po milionie po cichu i wszyscy będą chodzić z bananami na ryjach :) PGE Ekstraliga Najlepsza i najbogatsza liga świata :)
— Nie wiem skąd takie informacje, na pewno nie ode mnie. Żadne decyzje w tej sprawie nie zapadły. Więcej w tym temacie nie będę się na razie wypowiadał — powiedział nam prezes PZM, Michał Sikora
Takie jest oficjalne info na artykuł z syfów.
Od kogo dostaną niby ten milion? Od PZM? Za co? I skoro są tacy pewni, to dlaczego po dziś dzień zarówno Laguta, jak i Emil nie wytoczyli sprawy?Sebekmotor pisze:No i dopuszczenie trzech ruskich otwiera im drogę do roszczeń za straty w minionym sezonie, zresztą nie tylko im, ale też ich klubom. Chociaż kluby może odpuszcza, zapewne panowie już się dogadali. Ale zawodnicy pewnie polwalczą albo? Dostaną po milionie po cichu i wszyscy będą chodzić z bananami na ryjach :) PGE Ekstraliga Najlepsza i najbogatsza liga świata :)
Nie jestem prawnikiem, więc to tylko moja prywatna opinia, ale wydaje mi się, że dopuszczają ich nie dlatego, że ktoś się boi procesów, ale naciski klubów zrobiły swoje
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
No dokładnie tak jak piszesz. Ale to nie zostanie bez konsekwencji. Ja na miejscu Ruskich od razu bym zażądał pieniędzy, jak nie to sąd .
Ale dalej nie rozumiem, za co mają zadać pieniędzy? W 2022 roku nie pojechali, bo zostali zgłoszeni do ligi jako zawodnicy rosyjscy, z rosyjskimi paszportami i licencjami. Przepisy PZM i FIM nie pozwalają na zmianę licencji w trakcie sezonu. Nawet jakby ruscy dostali polskie licencje, to w 2022 nie mogliby na nich jechać.
To całe pierdzielenie o procesach to pic na wodę.
To całe pierdzielenie o procesach to pic na wodę.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Bo tak naprawdę nic się nie zmieniło od tamtego czasu? Czego w takim razie nie dopuszczono ich od okienka w trakcie sezonu jako Polaków?
Do jakiego okienka? Przecież zgłoszenia do sezonu 2022 były w listopadzie 2021. Zostali zgłoszeni jako Rosjanie. Przepisy nie pozwalają zmienić licencji w trakcie sezonu.
Czekaj bo Seba łączy kropki. Niedziela wieczór, ciężko się myśli bo rano do prywaciarza znowu xD
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Flagg pisze:Do jakiego okienka? Przecież zgłoszenia do sezonu 2022 były w listopadzie 2021. Zostali zgłoszeni jako Rosjanie. Przepisy nie pozwalają zmienić licencji w trakcie sezonu.
Nawet nie pojawili się na prezentacji jako Ruscy. Zresztą czy zostali potwierdzeni?
Co do łaczenia kropek to nie martw się, jutro druga zmiana :) Nie prywaciarz, ale też czasami żadnych zasad :)
KrzyczącyK1b1c pisze:Decyzja o ruskich wynika z prawa, trudno na to coś poradzić.
Czyli niedopuszczenie Ruskich w ubiegłym roku było niezgodne z prawem?
Na podstawie czego tak twierdzisz?
Flagg pisze:Do jakiego okienka? Przecież zgłoszenia do sezonu 2022 były w listopadzie 2021. Zostali zgłoszeni jako Rosjanie. Przepisy nie pozwalają zmienić licencji w trakcie sezonu.
Sezon przecież rozpoczyna się w marcu, a nie w listopadzie. Idąc tym tokiem myślenia do marca spokojnie mogli zmienić licencję.
-
CKM1946
- Zawodowiec
istred pisze:KrzyczącyK1b1c pisze:Decyzja o ruskich wynika z prawa, trudno na to coś poradzić.
Na podstawie czego tak twierdzisz?Flagg pisze:Do jakiego okienka? Przecież zgłoszenia do sezonu 2022 były w listopadzie 2021. Zostali zgłoszeni jako Rosjanie. Przepisy nie pozwalają zmienić licencji w trakcie sezonu.
Sezon przecież rozpoczyna się w marcu, a nie w listopadzie. Idąc tym tokiem myślenia do marca spokojnie mogli zmienić licencję.
Ale podstawowe okienko transferowe było w listopadzie
No, było. Tylko co w związku z tym? Kontrakt podpisuje się z człowiekiem a nie licencja.
Argument był taki, że w trakcie sezonu nie można zmienić licencji. Pytanie kiedy zaczyna się sezon? Raczej nie w listopadzie.
Argument był taki, że w trakcie sezonu nie można zmienić licencji. Pytanie kiedy zaczyna się sezon? Raczej nie w listopadzie.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
istred pisze:KrzyczącyK1b1c pisze:Decyzja o ruskich wynika z prawa, trudno na to coś poradzić.
Na podstawie czego tak twierdzisz?
Czytalem, że PZMot wykorzystał jakiś kruczek, który pozwalał na to, by przez jeden sezon nie jeździli, ale nie mogę teraz tego znaleźć
Nie wierz we wszystko co czytasz piękny kawalerze ;)
- Lumpproletariacki
- Szkółkowicz
istred pisze:No, było. Tylko co w związku z tym? Kontrakt podpisuje się z człowiekiem a nie licencja.
Przynależność klubową zawodników zatwierdza komisja (chyba GKSŻ?) w konkretnym, przewidzianym w przepisach terminie, a przy nazwiskach żużlowców są skróty federacji, której licencję dany zawodnik posiada.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
istred pisze:Nie wierz we wszystko co czytasz piękny kawalerze ;)
Tam było to fajnie uzasadnione, więc jestem skłonny uwierzyć :) chyba, że chcesz mi dać inne uzasadnienie, to chętnie przeczytam :)
chronologicznie:
1) Rosjanie w pierwszej połowie listopada podpisują kontrakty i przed 15 listopada zostają zgłoszeni jako zawodnicy z rosyjską licencją
2) GKSŻ czy tam Ekstraliga zatwierdza składy wg zgłoszeń na koniec okienka (nie wiem kiedy, strzelam że II połowa listopada)
3) Rosja atakują Ukrainę 24 lutego
4) 5 marca FIM zawiesza rosyjską federacje
Moim zdaniem nie ma znaczenia czy sezon się zaczął czy nie, Emil i A.Łaguta mogli oczywiście przystąpić do egzaminu na licencje PZM (gdyby zostali dopuszczeni), ale nie mogliby się po raz drugi zgłosić do rozgrywek. Oni już się zgłosili, zostali zatwierdzeni, a następnie ich licencje z automatu zostały zawieszone
1) Rosjanie w pierwszej połowie listopada podpisują kontrakty i przed 15 listopada zostają zgłoszeni jako zawodnicy z rosyjską licencją
2) GKSŻ czy tam Ekstraliga zatwierdza składy wg zgłoszeń na koniec okienka (nie wiem kiedy, strzelam że II połowa listopada)
Moim zdaniem nie ma znaczenia czy sezon się zaczął czy nie, Emil i A.Łaguta mogli oczywiście przystąpić do egzaminu na licencje PZM (gdyby zostali dopuszczeni), ale nie mogliby się po raz drugi zgłosić do rozgrywek. Oni już się zgłosili, zostali zatwierdzeni, a następnie ich licencje z automatu zostały zawieszone
Ostatnio zmieniony 23 października 2022, o 21:55 przez papi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
papi pisze:chronologicznie:
Moim zdaniem nie ma znaczenia czy sezon się zaczął czy nie, Emil i A.Łaguta mogli oczywiście przystąpić do egzaminu na licencje PZM (gdyby zostali dopuszczeni), ale nie mogliby się po raz drugi zgłosić do rozgrywek
I to chyba był powód, który wykorzystał PZMot, o którym czytałem :)
Tu nie chodzi o to, że ja mam inne uzasadnienie.
Chodzi o to, że zasłanianie się przepisami jest zwykła ściema. Zresztą pisałem to już jakiś czas temu.
Po pierwsze przepisy zawsze można zmienić, szczególnie w wyjątkowej sytuacji jaka z pewnością miała miejsce na przełomie lutego i marca.
Po drugie do zmiany licencji potrzebna jest zgoda federacji macierzystej, z tym już nie ma problemu?
PZM podjął (albo podejmie) decyzję taką a nie inną i powinien wziąć ją na klatę i nie wierzcie, że kluczowy wpływ na nią miały jakiekolwiek przepisy.
Chodzi o to, że zasłanianie się przepisami jest zwykła ściema. Zresztą pisałem to już jakiś czas temu.
Po pierwsze przepisy zawsze można zmienić, szczególnie w wyjątkowej sytuacji jaka z pewnością miała miejsce na przełomie lutego i marca.
Po drugie do zmiany licencji potrzebna jest zgoda federacji macierzystej, z tym już nie ma problemu?
PZM podjął (albo podejmie) decyzję taką a nie inną i powinien wziąć ją na klatę i nie wierzcie, że kluczowy wpływ na nią miały jakiekolwiek przepisy.
Jan Krzystyniak nie zmienia zdania na temat swojej postawy wobec żużla, jeśli przywróceni zostaną reprezentanci Rosji. A jak wiemy, powrót trzech z nich tak naprawdę jest formalnością. - Nie mam ochoty więcej oglądać tego sportu. Zresztą nie tylko z powodu Rosjan - mówi nam.
Czytaj więcej na https://sport.interia.pl/zuzel/news-jak ... ign=chrome
Karamba pisze:Jan Krzystyniak nie zmienia zdania na temat swojej postawy wobec żużla, jeśli przywróceni zostaną reprezentanci Rosji. A jak wiemy, powrót trzech z nich tak naprawdę jest formalnością. - Nie mam ochoty więcej oglądać tego sportu. Zresztą nie tylko z powodu Rosjan - mówi nam.
Mam nadzieję, że na znak protestu przestanie komentować / udzielać się medialnie w sprawie tematów w jakikolwiek sposób związanych z żużlem. Tak protest to bym rozumiał i szanował!