Nasi rywale - 2022
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Re: Nasi rywale - 2022
Chyba w świetle prawa jest tak żeby jeździć z inną licencja trzeba mieć pozwolenie rodzimej federacji?
- Lumpproletariacki
- Szkółkowicz
A nie ma przypadkiem przepisu, że przy zmianie licencji jest rok, czy tez nawet 2 lata karencji?
Flagg pisze:Przecież wojna na Ukrainie nie ma żadnego przełożenia na to, czy Rosjanie z polskim paszportem zostaną dopuszczeni do jazdy. Tu chodzi tylko i wyłącznie o interpretację prawa i to, czy powinni dostać licencję PL czy nie
Ma przełożenie. Kacapy wyrobili sobie polskie obywatelstwo żeby swobodnie jeździć po Europie, zarabiać kasę, kupować futra żonom i jeździć na Malediwy na wakacje. Zapytani o jazdę jako Polacy- kpili z tego. Z dumą walczyli w SoN dla Rosji, grali im hymn na podium. Kacapów trzeba izolować, zepchnąć na margines jak plemiona ludożerców czyli miejsce natywne dla nich. To prymitywne dzikusy, którym Puszkin i Czajkowski robią krzywdę, bo postrzega się ich jak Europejczyków. A to błąd. Oni krem Nivea wp... lają jako lody waniliowe. Niech sobie jeżdżą dookoła placu czerwonego.
Ta nienawiść Cie zniszczy … ciekawe czy to jakaś osobista trauma… czy po prostu wychowanie w nienawiści do Rosjan … obiektywizm żaden. Zaślepienie 100%… p.s. Proszę bez epitetów o lewactwie .. mam dość prawicowe i tradycyjne poglądy.
Z punktu widzenia prawa nie ma kompletnie żadnego znaczenia jakie motywy kierowały zawodnikami, gdy ubiegali się o obywatelstwo. I tak też na to musi spojrzeć sąd. Mają obywatelstwo = mają takie same prawa jak ja/ty/pan z media marktu.
Wojna na Ukrainie nie ma tutaj nic do rzeczy. Ja jestem przeciwny dopuszczeniu ich. Ale jeśli prawo stoi po ich stronie, to nic nie poradzimy
Wojna na Ukrainie nie ma tutaj nic do rzeczy. Ja jestem przeciwny dopuszczeniu ich. Ale jeśli prawo stoi po ich stronie, to nic nie poradzimy
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Dokładnie, dostali obywatelstwo i są " obywatelami " Polski. Kwestia licencji... Ktoś obeznany może się wypowie jak jest z zmianą z jednej licencji na drugą? Trzeba mieć pozwolenie macierzystej? Czy mogą sami się zrzec i przystąpić do egzaminu innej federacji?
Wg przepisów PZM muszą mieć zgodę. A Artem w zasadzie nawet nie może mieć zgody, bo został przez rodzima federację zawieszony, więc prawnie to chyba jest w żużlowym niebycie
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Czyli bicie piany i tyle... Chciał radziecką licencję to ma. Niech se załatwi pozwolenie z ZSRR... i prawo jest po jego stronie wtedy;)
rumburaquee pisze:Czyli bicie piany i tyle... Chciał radziecką licencję to ma. Niech se załatwi pozwolenie z ZSRR... i prawo jest po jego stronie wtedy;)
Arabela o Ciebie pytała ;)
No ale to nie działa tak do końca.
Statusy czy regulaminu muszą być zgodne z prawem danego kraju i o to toczy się tutaj batalia. To, że szkoła jebnie sobie w regulaminie, że uczeń musi mieć co najmniej 180 cm wzrostu nie czyni z tego obowiązującego przepisu
Statusy czy regulaminu muszą być zgodne z prawem danego kraju i o to toczy się tutaj batalia. To, że szkoła jebnie sobie w regulaminie, że uczeń musi mieć co najmniej 180 cm wzrostu nie czyni z tego obowiązującego przepisu
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Saint pisze:Ta nienawiść Cie zniszczy … ciekawe czy to jakaś osobista trauma… czy po prostu wychowanie w nienawiści do Rosjan … obiektywizm żaden. Zaślepienie 100%… p.s. Proszę bez epitetów o lewactwie .. mam dość prawicowe i tradycyjne poglądy.
To nie jest nienawiść. Osobista trauma tez nie,
bo na szczęście nie miałem i nie mam z kacapami nic do czynienia. I mieć nie chcę - chyba tylko tyle zeby ich tłuc. Nie zostałem też wychowany w nienawiści do Rosjan. Ja po prostu znam historię i obserwuję terażniejszość. I wnioski są dość zaskakujące. Rosjanie bardziej nas nienawidzą niż my ich. Nie mogą nam darować że jako jedyni weszliśmy na Kreml. Z wypędzenia Polaków zrobili święto narodowe. Wybili w Katyniu naszych oficerów i przez 50 lat kłamali, że to Niemcy. O 17 września 39 udają głupa, że nie wiedzą o co.chodzi. Na czołgach przywiezli swoją inteligencję, kradli, gwałcili, torturowali i zabijali przez 50 lat. Albo osobiście albo rękami szkolonych w Moskwie agentów. Dzisiaj morderca jest tylko jeden. Dlatego wypad. Ludożercy do Mongolii a nie do Europy
@Flagg, Jasne, ale wracamy tutaj do tego kto i kiedy to rozstrzygnie. Zaraz komisja nie będzie mogła się zebrać, bedzie alarm pożarowy albo 7 fala pandemii i wszystko jest przełożone o pół roku, a w ogóle to musi trwać 3 razy dłużej niż zwykle
Flagg pisze:No ale to nie działa tak do końca.
Ależ właśnie czyni. Oczywiście "wyższa instancja" może taki przepis uznać za niezgodny z prawem i go uchylić, ale dopóki tego nie zrobi, to przepis obowiązuje. A w pewnych przypadkach takie uchylanie może trwać nawet latami, zwłaszcza jeśli nie ma do tego woli... "politycznej".
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Saint pisze:rumburaquee pisze:Czyli bicie piany i tyle... Chciał radziecką licencję to ma. Niech se załatwi pozwolenie z ZSRR... i prawo jest po jego stronie wtedy;)
Arabela o Ciebie pytała ;)
Teraz to już za późno niechaj spada Arabelka na drzewo, wtedy nie chciała to teraz nie dostanie;)
Ja tam prawnikiem nie jestem ale rozumiem że jadąc lub być zawieszonym co dalej powoduje posiadanie tej samej licencji nie może ubiegać się licencję innej federacji? Sam też nie może się zrzec? Drugi raz pytam?
jednak nie czyni.KDS pisze:Flagg pisze:No ale to nie działa tak do końca.
Ależ właśnie czyni. Oczywiście "wyższa instancja" może taki przepis uznać za niezgodny z prawem i go uchylić, ale dopóki tego nie zrobi, to przepis obowiązuje. A w pewnych przypadkach takie uchylanie może trwać nawet latami, zwłaszcza jeśli nie ma do tego woli... "politycznej".
Na ten moment nie wiemy, czy zakaz dla Sajtfudinova i Laguty jest zgodny prawem. Wiemy jedynie, że jest obowiązujący. Tylko równie dobrze, może to się skończyć milionowym odszkodowaniem dla w.w
Gelo pisze:Saint pisze:Ta nienawiść Cie zniszczy … ciekawe czy to jakaś osobista trauma… czy po prostu wychowanie w nienawiści do Rosjan … obiektywizm żaden. Zaślepienie 100%… p.s. Proszę bez epitetów o lewactwie .. mam dość prawicowe i tradycyjne poglądy.
To nie jest nienawiść. Osobista trauma tez nie,
bo na szczęście nie miałem i nie mam z kacapami nic do czynienia. I mieć nie chcę - chyba tylko tyle zeby ich tłuc. Nie zostałem też wychowany w nienawiści do Rosjan. Ja po prostu znam historię i obserwuję terażniejszość. I wnioski są dość zaskakujące. Rosjanie bardziej nas nienawidzą niż my ich. Nie mogą nam darować że jako jedyni weszliśmy na Kreml. Z wypędzenia Polaków zrobili święto narodowe. Wybili w Katyniu naszych oficerów i przez 50 lat kłamali, że to Niemcy. O 17 września 39 udają głupa, że nie wiedzą o co.chodzi. Na czołgach przywiezli swoją inteligencję, kradli, gwałcili, torturowali i zabijali przez 50 lat. Albo osobiście albo rękami szkolonych w Moskwie agentów. Dzisiaj morderca jest tylko jeden. Dlatego wypad. Ludożercy do Mongolii a nie do Europy
Gelu zapytam jeszcze raz .. byłeś w Rosji ? Zapewniam Cię - na bazie doświadczeń zawodowych … ani klasa i kindersztuba, ani okrucieństwo i skur.. nie ma narodowości. Albo jesteś człowiekiem z zasadami, albo masz kręgosłup z gumy … a paszport ma tu drugorzędne znaczenie.
Na Ukrainie jest wojna wywołana przez kraj, dla którego jeździ Emil i Artiom. Czas teraźniejszy jak najbardziej uzasadniony, bo żaden nigdy ani nie chciał ani nigdy nie pojechał jako Polak. Partykularne interesy Wrocławia i Torunia nie mogą tu decydować.Niech ich wszystkich obejmie "częściowa mobilizacja" i sprawa sama się rozwiąże.
papi pisze:@Flagg, Jasne, ale wracamy tutaj do tego kto i kiedy to rozstrzygnie. Zaraz komisja nie będzie mogła się zebrać, bedzie alarm pożarowy albo 7 fala pandemii i wszystko jest przełożone o pół roku, a w ogóle to musi trwać 3 razy dłużej niż zwykle
Dla mnie może trwać nawet i 40x dłużej. Dla kibiców w Toruniu i Wrocławiu to pewnie skandal, że jeszcze nie jest rozstrzygnięte. I jeszcze raz. Z punktu widzenia mojej Moralności obaj nigdy nie powinni być dopuszczeni do jazdy jako Polacy, bo wielokrotnie dawali do zrozumienia, że się nimi nie czują. Ale moralność a prawo, to często dwie różne rzeczy. I cieszę się, że nie do mnie należy podejmowanie decyzji.
Flagg pisze:Na ten moment nie wiemy, czy zakaz dla Sajtfudinova i Laguty jest zgodny prawem. Wiemy jedynie, że jest obowiązujący. Tylko równie dobrze, może to się skończyć milionowym odszkodowaniem dla w.w
Zgadza się. Ale to czy Ekstraliga/GKSŻ/PZMot czy ktokolwiek zapłaci im kiedyś w przyszłości jakieś odszkodowanie to nie jest nasz problem i niczego to nie zmieni w kwestii ich przynależności klubowej w sezonie 2023.
Ja myślę, że żadnych Rosjan w przyszłym roku nie zobaczymy, bo nikt poza Toruniem i Wrocławiem nie ma ochoty ich oglądać.
Ale o wpływach Rusko mogliśmy się przekonać wielokrotnie .. tu może być podobnie
A jeśli dopuszczą taką opcję, to przy obecnych turbulenvjach na rynku transferowym nawet powrót Łotysza Grigorija do jakiegoś teamu nie zdziwi mnie zbytnio
A jeśli dopuszczą taką opcję, to przy obecnych turbulenvjach na rynku transferowym nawet powrót Łotysza Grigorija do jakiegoś teamu nie zdziwi mnie zbytnio
Ostatnio zmieniony 13 października 2022, o 00:40 przez Saint, łącznie zmieniany 1 raz.
Tu odpowiedź nie jest oczywista. W Rosji nie byłem natomiast miałem do czynienia z Rosjanami co może potwierdzić kilku czynnych i byłych członków tego forum. Chodzi o byłe republiki radzieckie gdzie kacapy są większością. Żeby było śmieszniej - ma to związek z żużlem, bo w takim Daugavpils byłem trzy razy na meczu Motoru. Nie wiem czy ktoś z kibiców może pochwalić się takim wynikiem. I na podstawie swoich obserwacji stwierdzam, że Rosjanie nie są Europejczykami. Oni tylko mają białą skórę. To mentalnii ludożercy, prymitywy, chamy i dzicy ludzie.Saint pisze:Gelu zapytam jeszcze raz .. byłeś w Rosji ? Zapewniam Cię - na bazie doświadczeń zawodowych … ani klasa i kindersztuba, ani okrucieństwo i skur.. nie ma narodowości. Albo jesteś człowiekiem z zasadami, albo masz kręgosłup z gumy … a paszport ma tu drugorzędne znaczenie.
Może miałem szczęście .. ale w Moskwie spotkałem więcej „Europejczyków” niż w Talinie i Rydze …
No właśnie. Moskwa Petersburg i trochę Sewastopol to nie są reprezentatywne miejscówki dla Rosji. Rosja to babuszka w chuście, która sra w sławojce, a wodę na czaj niesie konwiami ze studni 200 metrów od ziemianki.
-
Marcin0203
Profil na fb Zengoty:
"Drodzy Kibice ‼️
Chcę Wam bardzo podziękować za wsparcie, doping, wiarę w utrzymanie i wszystkie trzymane kciuki w sezonie 2022. Bez Was wiele rzeczy by się nie udało. Dziękuję za zaufanie i powierzenie mi roli kapitana drużyny KS ROW Rybnik . Było to dla mnie spore wyróżnienie. Dziękuję za pomyślną współpracę wszystkim pracownikom klubu, na czele z prezesem Krzysztofem Mrozkiem. Dziękuję, że tak dobrze mnie przyjęliście. Cieszę się, że byłem częścią klubu z tak wielkimi tradycjami. Nigdy nie zapomnę emocji, jakie towarzyszyły nam podczas ostatniego meczu, gdy walczyliśmy o utrzymanie. Wspólnie na to zapracowaliśmy!
Nadszedł jednak moment pożegnania i oddania kapitańskiej opaski. Moim nadrzędnym celem jest powrót do PGE Ekstraligi. Wszystko wskazuje na to, że to się uda.
Będę dobrze wspominać rok spędzony w Rybniku. Mam nadzieję, że Wy też. Do zobaczenia!
P.S. W niedzielę, podczas turnieju z okazji 90-lecia rybnickiego żużla, będziecie mogli mnie spotkać na stadionie. Przyjadę pożegnać się z Wami. Zapraszam"
"Drodzy Kibice ‼️
Chcę Wam bardzo podziękować za wsparcie, doping, wiarę w utrzymanie i wszystkie trzymane kciuki w sezonie 2022. Bez Was wiele rzeczy by się nie udało. Dziękuję za zaufanie i powierzenie mi roli kapitana drużyny KS ROW Rybnik . Było to dla mnie spore wyróżnienie. Dziękuję za pomyślną współpracę wszystkim pracownikom klubu, na czele z prezesem Krzysztofem Mrozkiem. Dziękuję, że tak dobrze mnie przyjęliście. Cieszę się, że byłem częścią klubu z tak wielkimi tradycjami. Nigdy nie zapomnę emocji, jakie towarzyszyły nam podczas ostatniego meczu, gdy walczyliśmy o utrzymanie. Wspólnie na to zapracowaliśmy!
Nadszedł jednak moment pożegnania i oddania kapitańskiej opaski. Moim nadrzędnym celem jest powrót do PGE Ekstraligi. Wszystko wskazuje na to, że to się uda.
Będę dobrze wspominać rok spędzony w Rybniku. Mam nadzieję, że Wy też. Do zobaczenia!
P.S. W niedzielę, podczas turnieju z okazji 90-lecia rybnickiego żużla, będziecie mogli mnie spotkać na stadionie. Przyjadę pożegnać się z Wami. Zapraszam"